Kreativ

ŠTÍTEK: kmotr

Ivo Rittig.

Soud se zastal Rittiga, Respekt musí prokázat pravdivost článku

Praha - Pražský městský soud se dnes zastal lobbisty Iva Rittiga, který žaluje vydavatele týdeníku Respekt kvůli článku o kmotrech. Obvodní soud v lednu konstatoval, že napadená tvrzení sice zůstala sporná, ale že tak jako tak nezasáhla dostatečně intenzivně do Rittigových osobnostních práv. Odvolací senát nyní verdikt označil za "nepovedený" a uložil Respektu, aby pravdivost svých tvrzení prokázal. V opačném případě týdeník spor prohraje.

Libor Podmol představuje svou novou knihu.

Podmol po zranění pojede Gladiator Games

Praha – Po pěti týdnech léčení pomocí alternativních metod se Libor Podmol v sobotu představí na FMX Gladiator Games. Nejočekávanější akce domácí freestyle motokrosové scény vypukne v pražské O2 aréně v 19:30. Kromě domácí špičky se představí také světoví jezdci – Nate Adams nebo Adam Jones. Co však předvede Podmol, který si zlomil klíční kost při závodě mistrovství světa v lotyšské Rize? „Rozhodnu se až v sobotu, a jak mě diváci vyhecují. Udělal jsem všechno pro to, abych byl na moji srdcovou akci připravený," prohlásil letošní vítěz X-Games, který během gladiátorské show představí svou novou knížku Deník Libora Podmola. Kmotrem bude „adrenalinový" šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Kmotrem nového kalendáře břeclavského malíře Antonína Vojtka se stal jeho jmenovec Roman Vojtek. Program v synagoze byl pestrý, dorazila celá řada osobností. Došlo i na křest Vojtkovy nové knihy a autogramiádu.

Kulturní událost měsíce. V břeclavské synagoze křtil Vojtek Vojtka

Břeclav /REPORTÁŽ/ – Strýcu! Teto! Břeclavskou synagogou zní hlasitý smích. To když Roman Vojtek potvrzuje svou pověst baviče a poté, co jej hostitelská rodina Vojtků nejprve „adoptovala", se na pódiu hrdě hlásí ke svým novým příbuzným. Je neděle před polednem a zcela zaplněná synagoga je svědkem hned několika událostí.

Křtiny mláděte proběhly v úterý 9. listopadu a mládě dostalo jméno Miro.

Mládě dikobrazů palawanských pokřtil cestovatel Stingl

Praha /FOTOGALERIE/ - Páru dikobrazů palawanských, kteří do Zoo Praha přišli na začátku července tohoto roku, se 31. října narodilo mládě. Při své návštěvě Zoo Praha ho ve středu 9. listopadu pokřtil známý český cestovatel, etnograf a spisovatel, pan Miloslav Stingl. Vzácné mládě jednoho z nejmenších dikobrazů na světě, jehož chov je v Evropě raritou, dostalo jméno Miro.

Leroy Chiao

Astronaut Leroy Chiao v Praze představil knihu Život jako výzva

Praha - Americký astronaut čínského původu Leroy Chiao v úterý v zaplněném sále pražského sídla New York University Prague představil a pokřtil svoji knihu Život jako výzva. Pro publikaci vybral snímky, které vznikly během jeho čtyř letů do vesmíru v rozmezí let 1994 až 2005. Pořízeny byly ve výšce kolem 400 kilometrů v rychlosti osm kilometrů za sekundu. Mezi kmotry byl Oldřich Pelčák, náhradník prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka.

Pro autogram Martina Vídenského si přišla i zpěvačka Eliška Helikarová.

Železničáři v Praze křtili knihu Literáti na trati

Praha, Orlickoústecko – Historické prostory vládního salonku na pražském hlavním nádraží, které v minulosti hostily všechny české prezidenty i mnoho dalších významných osobností, se ve středu 12. října staly dějištěm křtu antologie Literáti na trati III, jejímž editorem je František Tylšar z Veselí nad Lužnicí.

Hubertova jízda v Třebívlicích

FOTO: Při Hubertu v Třebívlicích pokřtil Václav Vydra kozlíka Tondu

Třebívlice – Úspěšnou sezónu zakončil v sobotu 4. Hubertovou jízdou zdejší Ranč pod Skálou, zapsaný spolek. Na třicet jezdců na koních z místa a okolí se ráno představilo na náměstí obyvatelům obce a poté se vydalo na 14 kilometrů dlouhou projížďku členitým terénem mezi sady. V čele skupiny s Terezou Henzlovou, zakladatelkou třebívlického areálu a Jezdeckého klubu, byl čestný host, herec Václav Vydra. Během vyjížďky proběhla první soutěž v dostihu.

V kulturním domě Svět se křtilo nové CD kapely Celé znova, zahrály také kapely Artmosphere a EMMA Band tentokrát pod názvem EddA.

OBRAZEM: Desku českobrodské kapele CZ pokřtil Michal Hrůza

Český Brod – Svoji novou desku nazvanou Nemám nápad pokřtila v kulturním domě Svět místní kapela CZ – Celé znova. Před slušně zaplněným sálem přebudovaného kina určeným pouze k sezení ji šampaňským polil a kmotrem se stal známý zpěvák a muzikant Michal Hrůza.

Karel Gott představil své nové album.

Karel Gott v Praze pokřtil album 40 slavíků, představil i novinky

Praha - Zpěvák Karel Gott ve středu v hlavním městě za velkého zájmu médií pokřtil kolekci s názvem 40 slavíků. Kompilace obsahuje hity z období 1963 až 2016, s nimiž uspěl v anketě Český, dříve Československý slavík. V kolekci na dvou CD jsou také dvě nové písně Země vstává a Perfektní den, první skladby natočené po Gottově onkologické léčbě. Kmotrem nahrávky se stal Jiří Suchý.

Michal Šeps

Křtiny budou v Teplicích

Teplice – Své první album pokřtí reggae zpěvák Michal Šeps 7. října v Teplicích. Za kmotra si vybral Jarka Nohavicu.

Součástí jubilejní oslavy byla i vernisáž výstavy „Neznámá zoo“.

V Zoo Praha proběhla oslava 85. výročí jejího otevření

Praha /FOTOGALERIE/ - V zoologické zahradě proběhly ve středu 28. září jubilejní oslavy k 85. výročí jejího otevření. Hlavním bodem programu byly křtiny mláděte žirafy a hrabáče. O hudební produkci se postarala skupina Sestry Havelkovy a formace Kašpárek v rohlíku, velkým lákadlem pro návštěvníky bylo také odhalení instalací z filmu Cesta do pravěku. Celým programem se prolínala atmosféra 30. let 20. století.

Ilustrační foto

Potřebujeme k něčemu kraje?

Volby do krajských zastupitelstev jsou tu za pár dní a v debatách o tom, která z kandidujících stran má nejsilnější reprezentaci, něco zaniká: úvahy o smyslu krajských samospráv. Lidé už se většinou smířili s krajským uspořádáním, které bylo novinkou roku 2001, proto je nenapadá, že by o něm měli polemizovat. I po patnácti letech je ale důležité se ptát, jestli má současný systém správné nastavení a jestli je pro občany užitečný. Jeho kritici totiž poukazují i dnes na fakt, že kraje vznikly rozhodnutím politiků, kteří nebrali ohled na historické ani geografické souvislosti, proto se v některých oblastech proti nynějšímu krajskému uspořádání stále ozývají protesty.

Zleva Jakub Mráz, jeho žena Štěpánka a prvorozený syn Vašík. Malý Jiřík po křtu opět poklidně usnul.

OBRAZEM: Výročí kapličky umocnil křest v krojích

Smržovice /FOTOGALERIE/ – Téměř 50 lidí vystoupalo v neděli 4. září odpoledne ke kapličce sv. Václava nad obcí, aby se zúčastnili mše svaté ke 4. výročí vysvěcení této pozoruhodné a z architektonického hlediska čisté stavby. Událost byla umocněna křtem vnuka stavitele Václava Mráze Jiříka.

Křest mláděte tygra usurijského v ZOO Lešná. Kmotr Igor Timko.

Tygříka ussurijského pokřtil ve Zlíně Igor Timko z No Name

Zlín – Timko. Tak se jmenuje mladý tygřík ussurijský ze zlínské zoo, který se narodil společně se dvěma sourozenci samici Tanji v říjnu loňského roku. Odpověď na otázku, kdo byl jeho slavným kmotrem je tak jasná. Frontman kapely No Name Igor Timko. „Má naši zoologickou zahradu rád a často k nám jezdí. Jsem moc rád, že si kromě návštěvy našel čas i na křest tygra ussurijského," uvedl ředitel Zoo Zlín Roman Horský, při příležitosti slavných křtin.

Jemné chapadlo pro koboty (kolaborativní roboty)

Chapadlem Co-act JL1 představuje firma SCHUNK nositele technologií pro nové generace chapadel speciálně vyvinuté pro spolupráci člověka a robot. "Kmotrem" tohoto jemného siláka se stal osobně vyslanec značky Jens Lehmann.. JL1 v Německu získal prestižní ocenění MM Award jako nejvíce inovativní, nový produkt v kategorii "Manipulace & uchopovací technika".

Sicilské město Corleone.

Radnici italského města Corleone známého z Kmotra infiltrovala mafie

Řím – Sicilské město Corleone většina lidí zná jen díky tomu, že propůjčilo své jméno fiktivní mafiánské rodině ze slavné knihy Maria Puza Kmotr, která byla předlohou snad ještě slavnějšího filmu. Kvůli údajné infiltraci místní radnice skutečnou mafií nyní italská vláda rozpustila celé zastupitelstvo.

Křest 30. knihy spisovatele Ladislava Berana.

Spisovatel Ladislav Beran opět mapoval případy písecké pátračky

Písek – O detektivní příběhy z pera spisovatele 
a bývalého kriminalisty Ladislava Berana je mezi čtenáři, a nejen v regionu, velký zájem. Potvrdila to účast na čtvrtečním křtu jeho nejnovější a již třicáté knihy nazvané Nové případy písecké pátračky.

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem pokřtili 30. července dvě v červnu narozená mláďata nosorožců dvourohých.

Mláďata nosorožců ve Dvoře Králové dostala jména Elias a Joe

Dvůr Králové nad Labem – V zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem dnes dostala jména dvě letošní mláďata nosorožců dvourohých. Za kmotry jim šli herec Ondřej Vetchý a moderátorka Lejla Abbasová. Mláďata pojmenovali Elis a Joe. Dva samečci druhu ohroženého vyhynutím se narodili v červnu.

Vnorovy mají novou loď. Nedělá vlny a tak zbytečně neničí břehy řeky. Noe, jak se plavidlo jmenuje, sveze až padesát pasažérů.

OBRAZEM: Noe poprvé vyplul po Baťově kanále

Vnorovy – Před rokem se objevila myšlenka na opravu staré osobní lodi na Baťově kanále ve Vnorovech, která nemohla vyplout za špatného počasí. V pátek se dočkala křtu úplně nová loď, která nese jméno Noe. Její kmotři nejdříve otevřeli šampaňské na oslavu a vydali se na plavbu spolu s odborníky. Podruhé loď vyplula v pět hodin odpoledne, kdy se svezlo už více lidí.

Dvě nové sochy zdobí park u mariánskolázeňského hotelu Krakonoš. Jsou jimi perníková chaloupka se sochou ježibaby a velbloud, který doplnil sochu betléma.

Hotelový parčík zdobí chaloupka a velbloud

Mariánské Lázně - Dvě nové sochy zdobí park u mariánskolázeňského hotelu Krakonoš. Jsou jimi perníková chaloupka se sochou ježibaby a velbloud, který doplnil sochu betléma. Práce na obou sochách trvaly několik měsíců. A o víkendu byly slavnostně představeny veřejnosti. Sochy vytvořili studenti Střední průmyslové školy sochařské a kamenické z Hořic pod vedením akademického sochaře Michala Moravce.

Kaple dostala nový zvon a historický zaujal místo na hradě Zvíkov.

Nový zvon pro kapli svatého Václava spojil lidi

Zvíkovské Podhradí – Slavnostní chvíle zažívali v neděli 19. června lidé před kapličkou svatého Václava ve Zvíkovském Podhradí. Shromáždili se tu především ti, kdo přispěli do sbírky na výrobu nového zvonu pro zdejší kapli. Byli mezi nimi věřící i lidé bez vyznání. A opravdu byli štědří. Sbírka činila téměř 73 tisíc korun, takže uhradila většinu ceny nového zvonu,  která je téměř osmdesát tisíc korun.

Anežka Drahotová.

Držitelka bronzu z ME v chůzi: Odpoledne křtila mývala, ráno byla na tréninku

Chomutov - Návštěvníci Podkrušnohorského zooparku v Chomutově míjeli štíhlou nenápadnou dívku v růžovém bez povšimnutí. Teprve když jí po několika minutách při křtinách mývala severního představil moderátor a kráčela k pódiu, tak dav tiše zašuměl. „Kmotrem dnešních křtin je držitelka bronzové medaile z ME v chůzi Anežka Drahotová," ozvalo se z mikrofonu.

Z předvolebního klipu Pirátské strany.

Piráti neuspěli s dovoláním kvůli omluvě společnosti Lego

Brno – Česká pirátská strana neuspěla s dovoláním proti verdiktu, který jí nařídil omluvit se firmě Lego. Důvodem bylo použití charakteristických figurek v předvolebním spotu. Nejvyšší soud (NS) dovolání odmítl, řekla Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze, který kauzu řešil jako první instance. NS zatím odůvodnění nezveřejnil.

Ze křtu knihy Střípky vzpomínek na II. světovou válku a osvobození .

Střípky vzpomínek aneb Jak to viděli v Jičíně

Jičín – Útlá knížečka Jak to viděli v Jičíně zaujme čtenáře nejen svým obalem, ale především zpovědí šesti mužů, kteří jako kluci a jinoši vzpomínají na II. světovou válku a osvobození v Jičíně.

Výlet do Brazílie v šumperské knihovně

Mladí čtenáři ze Šumperku se vydali na virtuální výlet do Brazílie

Šumperk – Na výlet do Brazílie se ve čtvrtek vydali malí čtenáři z 1. základní školy ze Šumperku. Setkali se se spisovatelkou Markétou Pilátovou, která v Brazílii vyučuje potomky Čechů. Setkání proběhlo prostřednictvím internetu. Jeho účelem bylo seznámení s novou knihou Markéty Pilátové Kiko a tulipán.

Slavnostní křest knihy autorky Jany Svobodové SUPERMÁMA

Petr Čajánek byl kmotrem křtu knihy Supermáma Jany Svobodové

Zlín - Dcera světoznámého obuvnického experta doc. Petra Hlaváčka Jana Svobodová křtila svoji knihu Supermáma. Za kmotra byl hokejista a táta tří dětí Petr Čajánek. Akce se konala pod záštitou Krajské knihovny Františka Bartoše minulý týden ve čtvrtek v kavárně v budově 15. Jana Svobodová na vernisáži zavzpomínala, proč se jmenuje knížka Supermáma, následovala autogramiáda, a podpis dostali návštěvníci i od Petra Čajánka.

Skupina Liwid

Kapela Liwid pokřtila novou desku

Karlovy Vary - Karlovarská kapela LIWID dotočila druhé album. Singlem bude skladba Laureát. Novou desku Laureát pokřtila sobotním domácím koncertem v Národním domě v Karlových Varech.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s knihou Trojský lev.

Trojský lev je třetí knihou ředitele pražské zoo

Praha - Setkání u trojice vzácných lvů, které pražská zoologická zahrada dovezla v roce 2015 z Indie, se uskuteční v sobotu 21. května. Od 12 do 15 hodin bude u Pavilonu šelem a plazů připraven zábavný a soutěžní program pro děti i dospělé. A ředitel zoo Miroslav Bobek tam ve 14 hodin pokřtí svou další knihu.

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s knihou Trojský lev.

Trojský lev je třetí mozaikou příběhů ředitele pražské zoo

Praha - Setkání u trojice vzácných lvů, které pražská zoologická zahrada dovezla v roce 2015 z Indie, se uskuteční v sobotu 21. května. Od 12 do 15 hodin bude u Pavilonu šelem a plazů připraven zábavný a soutěžní program pro děti i dospělé. A ředitel zoo Miroslav Bobek tam ve 14 hodin pokřtí svou další knihu.

Roční tapír jihoamerický Toby už ztratil typické mláděcí proužky a vypadá téměř jako jeho rodiče v pražské zoologické zahradě.

Tapír jihoamerický Toby oslaví ve čtvrtek své první narozeniny

Praha - Ve čtvrtek 19. května to bude přesně rok, co se v Zoo Praha narodilo roztomilé pruhované mládě tapíra jihoamerického. V zoologické zahradě se uskutečnily již dvě s ním spojené akce - první byla snídaně s tapírem v pruhovaných pyžamech, druhou akcí pak byly jeho křtiny, při kterých dostal jméno Toby.

Očkování, vážení a čipování mláďat bílých tygrů v liberecké zoo.

Mláďata bílých tygrů v Liberci jsou naočkovaná, v sobotu odtajní jména

Liberec - Dvě mláďata bílých tygrů absolvovala v liberecké zoo povinné očkování, vážení a čipování. Veterinář při jejich vyšetření nezjistil žádné zdravotní problémy, řekl mluvčí zoo Jan Kubánek. Samce a samici narozené na konci února v sobotu čekají křtiny, při nichž zoo odtajní jejich jména. Dostala zhruba 2100 tipů od veřejnosti.