Kreativ

ŠTÍTEK: kmotr

Očkování, vážení a čipování mláďat bílých tygrů v liberecké zoo.

Mláďata bílých tygrů v Liberci jsou naočkovaná, v sobotu odtajní jména

Liberec/GALERIE/ - Dvě mláďata bílých tygrů absolvovala v liberecké zoo povinné očkování, vážení a čipování. Veterinář při jejich vyšetření nezjistil žádné zdravotní problémy, řekl mluvčí zoo Jan Kubánek. Samce a samici narozené na konci února v sobotu čekají křtiny, při nichž zoo odtajní jejich jména. Dostala zhruba 2100 tipů od veřejnosti.

V českobudějovické katedrále se slavnostně biřmovalo

Do katedrály v neděli pozvali biřmovance

České Budějovice /VIDEO/ – Nedělní mše svatá v českobudějovické katedrále mírně vybočila z obvyklých pravidel. Téměř čtyři desítky většinou mladých lidí čekalo při mši biřmování, jakési potvrzení křtu v dospělém věku.

První tři přírůstky divokých koní v Milovicích pokřtili hejtman Miloš Petera, starosta Milovic Milan Pour a písničkář Jarek Nohavica.

Písničkář Jarek Nohavica se stal kmotrem divokého koně v Milovicích

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Nový domov divokých koní a praturů ohrada u Ostravské ulice v Milovicích se stal svědkem významné události. Poprvé v historii se tu konal křest prvních hříbat divokých koní, která se
 v minulých týdnech narodila klisnám přivezeným vloni z anglického Exmooru. V pátek dostali malí koníci svá jména.

První tři přírůstky divokých koní v Milovicích pokřtili hejtman Miloš Petera, starosta Milovic Milan Pour a písničkář Jarek Nohavica.

Písničkář Jarek Nohavica se stal kmotrem divokého koně v Milovicích

Milovice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Nový domov divokých koní a praturů, ohrada u Ostravské ulice 
v Milovicích na Nymbursku, se stal svědkem velmi významné události. Poprvé v historii se tam konal křest prvních hříbat divokých koní, která se 
v minulých týdnech narodila klisnám přivezeným vloni z anglického Exmooru.

Ve Slatiňanech se uskutečnil čtvrtý ročník Festiválku na klíček.

Hudebníci hráli po celý den

Slatiňany – Festiválek na klíček se nesl v duchu spokojené a pohodové nálady. Diváci mohli sledovat vystoupení mažoretek, zpěváků i hudebníků všech věkových kategorií.

Ivan Baborák

BABORÁKŮV TÝDEN: Běžte přivítat císaře Karla IV.!

Ahoj! Je sobota a na chrudimské náměstí dnes dopoledne přijede císař Svaté říše římské a český král Karel IV. se svou družinou a na dlážděném žulovém kopci před kostelem se odehraje bohatá kulturní hostina k poctě 700. výročí narození Otce vlasti.

Malý sameček hrocha obojživelného se svou matkou Maruškou.

Malého hrocha obojživelného čekají v sobotu v pražské zoo křtiny

Praha - Hroší mládě, narozené na konci ledna, přitahuje již od svých prvních dnů velkou pozornost návštěvníků pražské zoologické zahrady. Jméno zatím synek Marušky a Slávka nemá, ale dostane ho brzy - již v sobotu 23. dubna. Křest začne v 10.30 hodin před pavilonem hrochů a kmotrem se stane oblíbený herec David Novotný.

Plzeňská zoo odchovává po osmi letech vlka hřivnatého. Tři samci a jedna samice se narodili 3. února, jejich rodiči jsou Herbert a Anna.

Zoo přivítala nové vlky. Mláďata odchovala po osmi letech

PLzeň - Plzeňská zoo odchovává po osmi letech vlka hřivnatého. Tři samci a jedna samice se narodili 3. února, jejich rodiči jsou Herbert a Anna. Tímto vrhem se počet odchovaných mláďat v Plzni zvýšil na osmnáct. Herbert pochází ze zoo v Lipsku, Anna z Norden Arks ve Švédsku, oběma je pět let.

Slůně v pražské zoologické zahradě je stále při chuti.

Pražské slůně přibralo šest kilogramů, začíná se vybírat jméno

Praha - Slůně, které se 5. dubna narodilo v pražské zoologické zahradě, přibralo šest kilogramů. Každým dnem je aktivnější a dobře prospívá, uvedl kurátor savců Pavel Brandl. Zatímco po porodu sloní sameček vážil 104 kilogramů, ve středu váha ukázala 110 kilogramů. Zoo Praha proto požádala veřejnost o zasílání návrhů na jeho jméno a kmotra. Spojila to se soutěží.

Chorvatský klavírní virtuoz Maksim Mrvica.

Zahraje nejrychlejší pianista světa

Praha - Již o tomto víkendu odehraje chorvatský klavírní mág Maksim Mrvica své koncerty pro brněnské a pražské publikum. V sobotu 16. dubna v brněnském Sono centru a v neděli 17. dubna v pražském divadle Hybernia uvede téměř devadesátiminutový program rozdělený do dvou bloků.

Bobule anebo Vinaři. Populární filmy i seriál mají společného producenta, Tomáše Vicana. Ten ve čtvrtek v Brně představil své nové rodinné vinařství. Jeho kmotrem se stal herec známý z obou děl Václav Postránecký.

OBRAZEM: Producent Vinařů si otevřel vinařství. Kmotrem se stal Postránecký

Brno – Bobule anebo Vinaři. Populární filmy i seriál mají společného producenta, Tomáše Vicana. Ten ve čtvrtek v Brně představil své nové rodinné vinařství. Jeho kmotrem se stal herec známý z obou děl Václav Postránecký. „O kvalitě vína rozhodují lidé. Rodinnému vinařství přeji, aby jim víno vždy chybělo, ať sklidí jakékoliv množství. Ať je o něj takový zájem," popřál Postránecký.

Lední medvědice Cora a její mládě v brněnské zoo.

Medvídě spadlo do bazénu. Pozorná matka Cora ho bleskurychle vytáhla

Brno /VIDEO/ – Malá samička ledního medvěda v brněnské zoologické zahradě je stále odvážnější. Při procházkách po výběhu se svou matkou Corou se nebojí přiblížit k bazénu. Jeden z průzkumů se však nevydařil a malá medvědice skončila ve vodě. „Cora však neváhala a své mládě rychle vylovila," řekla ve středu mlučí zahrady Monika Brindzáková.

Hostem skvělého koncertu skupiny Arrhythmia v Přerově, který se konal v sobotu v hale na výstavišti, byl i skladatel, textař a zpěvák Jaroslav Wykrent.

Koncert skupiny Arrhythmia diváky nadchl

Přerov – Výjimečný hudební zážitek přinesl divákům sobotní koncert přerovské kapely Arrhythmia, která hraje v netradičním pojetí rockovou a metalovou hudbu. Jako host pětičlenné skupiny se v hale na výstavišti představil textař a muzikant Jaroslav Wykrent a metalový mág David Spilka z Olomouce.

Karel Herčík včera odpoledne pokřtil publikaci Historické perličky z Mladoboleslavska

Karel Herčík pokřtil historické perličky

Mladá Boleslav - Historické perličky z Mladoboleslavska. Tak se jmenuje zbrusu nová kniha historika Karla Herčíka, který ji včera odpoledne pokřtil v zasedací síni Staré radnice.

Okresní soud Praha-východ se sídlem v Praze poslal ve čtvrtek 17. března 2016 do vazby Pavla Šrytra (vpravo) obviněného z vraždy jednoho z šéfů tuzemského podsvětí Antonína Běly z roku 1996.

Dvacet let starý mord má druhého podezřelého

Praha - Již dva muži pobývají ve vazbě v souvislosti s obviněním z vraždy, k níž došlo před dvaceti lety v Úvalech na Praze-východ. Tam byl dubnu 1996 zastřelen 25 ranami ze samopalu před svým domem muž, o němž tehdy média všeobecně psala jako o „jednom šéfů českého podsvětí Antonínovi Bělovi" nebo se také zmiňovala o „romském králi".

Okresní soud Praha-východ se sídlem v Praze poslal ve čtvrtek 17. března 2016 do vazby Pavla Šrytra (vpravo) obviněného z vraždy jednoho z šéfů tuzemského podsvětí Antonína Běly z roku 1996.

Kriminalisté zřejmě objasnili dávný mord z podsvětí

Praha - Mord z roku 1996, kdy byl zastřelen Antonín Běla označovaný tehdy za „kmotra" čí „šéfa podsvětí", se zřejmě podařilo objasnit policistům ze speciálního týmu elitních detektivů Tempus, který se specializuje na rozkrývání starých případů. Podezřelým by měl být někdejší tělesný strážce.

Setkání při příležitosti výročí knihovny v Přišimasech

Popřát knihovně v Přišimasech k výročí založení přijel i bavič Ivo Šmoldas

Přišimasy /FOTO, VIDEO/ – Tradicí se již v Přišimasech stalo připomenout si vždy před začátkem jara výročí vzniku místní knihovny. A není to připomenutí jen tak ledajaké, nějaké škrobené, studené a neosobní. Studený, přesněji řečeno chlazený, byl jen krásně zdobený dort ve tvaru podkovy, který byl součástí chutného a nápaditého občerstvení z dílny šikovných členek místního klubu žen.

Zpěvačka, textařka a skladatelka Magdaléna křtila své první CD „A jedeééém…“.

„A jedeééém…“ Debutové album Magdalény pokřtěno

Letohrad, Praha – Nenápadná, pilná a nápaditá se skvělým hlasem. To je zpěvačka, textařka a skladatelka Magdaléna (Urbanová Kvapilová), jejíž kořeny sahají do Letohradu, odkud vystoupala až na pomyslný vrchol showbyznysu. Poslední únorové pondělí uvedla do života své první CD „A jedeééém…" Role kmotrů při křtu jejího debutového alba v Theatro Music Clubu se ujali zpěvačka Marie Rottrová a její muzikálový kolega Roman Vojtek.

Ze křtu knihy Jaromíra Gottlieba.

Jaromír Gottlieb a stavební dějiny Jičína za Valdštejna

Jičín – Bývalý ředitel jičínského muzea, pohádkář , tesař, hudebník a spisovatel Jaromír Gottlieb pokřtil v jičínském muzeu svou knížku.Byla náležitě polita šampaňským, ale pak Petra Ziková prozradila, že to byl vadný výtisk.

Zvrácenost doby ukazují i kabaretní čísla, jedno z těch nejlepších vystřihl Jakub Dostál s dvojicí Kit-Kat girls.

Muzikály v Mostě jedou. Dámy a pánové, vítejte v Cabaretu!

Most /RECENZE/ – Muzikály v Mostě jedou. Také proto si činohra Městského divadla může dovolit nasadit hned na úvod roku jeden z těch nejznámějších a nejslavnějších, americký Cabaret. Jak jinak, než na velké scéně a ve velkolepém podání.

Šansoniérka Zlatka Bartošková pokřtila v pražském hudebním klubu Free Masonic svoje čtvrté CD Bílej kavalír.

Šansoniérka pokřtila svoje čtvrté album

Praha /VIDEO/ - Šansoniérka Zlatka Bartošková pokřtila svoje čtvrté CD Bílej kavalír. Křest spojený s koncertem se konal v hudebním klubu Free Masonic, kde Bartošková každý měsíc vystupuje. Kmotry a hosty byli Jana Koubková, Renata Drössler, Petra Hapková, Karel Voříšek a Ivan Hajniš.

Andrej Babiš

Miloš Růžička: Média Andreje Babiše mě lživě napadla

Ze zneužití médií k politickému boji obvinil Miloš Růžička, spoluvlastník agentury Bison & Rose, vicepremiéra Andreje Babiše. Vedl ho k tomu článek zveřejněný v pátek v Mladé frontě Dnes, kterou prostřednictvím Agrofertu vlastní právě Andrej Babiš. Článek se týká dřívější koupě horské boudy Kladenka, jíž je Růžička spolumajitelem. Podle MfD byla Kladenka součástí privatizované společnosti OKD a byla současným majitelům prodána za podezřele nízkou cenu. Tato i další tvrzení v článku považuje Miloš Růžička za nepravdivá.

Kulturní dům v Čelčicích se stal dějištěm křtu knihy. Ta pojednává o posledních dnech války na Prostějovsku.

Autoři se vrátili o desítky let zpět. Pokřtili knihu o válce na Prostějovsku

Čelčice – Nová kniha přišla v pátek na svět v Čelčicích. Klub vojenské historie Dukla zde v kulturním domě uspořádal křest díla, které pojednávalo, jak jinak, než o vojenské historii. Čtveřice autorů se v knize Pod pásy tanků, pod křídly letadel věnovala posledním dnům druhé světové války na Prostějovsku. Okres Prostějov byl stejně jako zbytek tehdejšího Československa většinu konfliktu daleko od míst bojů, během dubna a května 1945 si však válka vyžádala oběti i v okolí Prostějova.

Jičínská knihovna má maskota Čtipíska.

Knihovna má nového maskota Čtipíska

Jičín – Novorozeného Čtipíska, nového maskota dětského oddělení Knihovny Václava Čtvrtka, pokřtily včera děti ze 2.B základní školy v Železnické ulici.

Mládě ledního medvěda s matkou Corou v brněnské zoo. Kamerový snímek.

Lední medvídě v zoo uvidí lidé naživo v březnu. Sáblíková jeho kmotrou nebude

Brno /VIDEO/ – Návštěvníci brněnské zoologické zahrady se dočkají pohledu na lední medvídě ve výběhu pravděpodobně na konci března. Narodilo se před dvěma měsíci. „Matka medvědice Cora sama rozhodne, kdy medvídě poprvé vyvede do výběhu. Počítáme však s tím, že to bude kolem dvacátého března," řekl ředitel brněnské zoologické zahrady Martin Hovorka.

Pasování prvňáčků na čtenáře v jičínské knihovně.

Děti mezi čtenáře přivítal i ředitel Albatrosu

Jičín – Na rytíře Čtenářského řádu bylo v úterý v Knihovně Václava Čtvrtka pasováno prvních jednasedmdesát malých čtenářů – prvňáků ze Základní školy v Železnické ulici. Děti z prvních tříd dalších jičínských základních škol přijetí mezi čtenáře čeká dnes a ve čtvrtek.

Zbyněk Stanjura a Petr Fiala

Pohledem Deníku: Pravice na ústupu? Kongres ODS napoví

Praha - Česká pravice momentálně zažívá zlé časy a nic na tom nemění fakt, že současné vedení ODS je jako vystřižené z učebnice. V jejím čele stojí bývalý rektor Masarykovy univerzity, dva místopředsedové zasedají v europarlamentu, ostatní byli nebo jsou úspěšnými komunálními politiky, někteří mají za sebou akademickou dráhu. A na žádném z nich za poslední dva roky neulpěl ani stín podezření z páchání čehokoli nekalého. Kdyby si měli podat ruku 
s nějakým kmotrem, asi by omdleli. Nic z toho ale nejstarší pravicové straně v Česku nestačí k návratu na výsluní. Důvodů je několik.

Štěpánské koncerty vykročily do druhého čtvrtstoletí

Štěpánské koncerty vykročily do druhého čtvrtstoletí

Velehrad – Koukám, jak ten čas letí, každému letí, tak co bych se bál, zazpíval by určitě zpěvák Václav Neckář úvodem šestadvacátého ročníku Štěpánského koncertu, který se uskutečnil v sobotním podvečeru v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě.

ČECHOMOR DNES POKŘTÍ LIBERECKOU LACHTANKU

Čechomor dnes pokřtí libereckou lachtanku

Liberec - BĚHEM DNEŠNÍ adventní večerní prohlídky ZOO Liberec se odehrají trochu méně obvyklé zimní křtiny libereckého mláděte. Před svým večerním koncertem v Lidových sadech se oblíbená kapela Čechomor stane kmotrem pro samičku lachtana hřivnatého Amalii, která se narodila 14. července 2015.

Pěvecká družina Surovo drevo křtila v pátek 11. prosince 2015 večer v Kulturním zařízení Sychrov ve Vsetíně album pasteveckých, zbojnických a vojenských písní pod názvem Vy vsetínští páni.

Surovo drevo křtilo zbojnické album

Vsetín – Oslavou valašské lidové písničky byl páteční večer ve vsetínském Kulturním zařízení Sychrov. Valašská pěvecká družina Surovo drevo tady za doprovodu Cimbálové muziky Jadernica z Valašského Meziříčí křtila nové CD nazvané Vy vsetínští páni.