Kreativ

ŠTÍTEK: kmotr

Betlém v Hlinsku.

V Betlému se bude čarovat

Hlinsko – Ve středu od pěti hodin odpoledne se na návsi hlineckého Betlému odehraje Papírová pohádka.

Uzeniny, ilustrační foto

V dTestu propadl každý třetí salám typu herkules. Bylo v něm nekvalitní maso

Trvanlivý salám herkules je oblíbeným společníkem řady lidí na letních cestách. Prodává se u nás již přes třicet. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 15 vzorků těchto salámů, krájených i tyčových, aby prověřil jejich kvalitu. Celá třetina salámu v testu kvality propadla kvůli problémům s použitým masem.

Samice Bibi Olympia (vlevo)

V zámeckém parku začaly klokaní námluvy

Letohrad – Klokanice Růženka a Bibi Olympia mají ženicha! „Malý klokan dorazil do Letohradu ze soukromého chovu v Sokolově a po několikahodinové jízdě si zvyká na nový výběh,“ sdělil Zdeněk Tomka, předseda letohradských chovatelů.

Kapela Preston na prezentační fotografii

Herec Zdeněk Junák bude křtít nové album kapely

Třešť – Hrají na zábavách, plesech a festivalech. Leto oslaví dvacet let od založení. Parta čtyř chlapů, kteří si říkají Preston, to rozbalí už tuto sobotu odpoledne v Salavicích, místní části Třeště.

Mládě zebry v jihlavské ZOO.

Mladou zebru pokřtí zpěvák Marek Ztracený

Jihlava – Zpěvák a skladatel Marek Ztracený pokřtí příští pátek 7. července malou zebří slečnu, která se nedávno narodila v jihlavské zoologické zahradě. V den křtin bude samici přesně jeden měsíc.

Oslavy 850 let obce Oslov.

Oslov oslavil své 850. výročí ve velkém

Oslov /VIDEO/ - V sobotu se konaly velkolepé oslavy 850. výročí Oslova a 160 let zdejší školy. Při této příležitosti vydala obec knihu Oslov slaví 850 let, jejímž autorem je František Bořánek. Kniha má 360 stran a její křest se uskutečnil odpoledne na fotbalovém hřišti. Kmotrem knihy je bývalý mezinárodní hokejový rozhodčí Václav Český a kmotrou česká reprezentantka v házené Veronika Malá.

Kateřina Perknerová.

Pohledem Kateřiny Perknerové: Verdikt vymknutý z kloubů

Právní stát, který je mimo jiné postaven na presumpci neviny, občas bolí. Existují totiž případy, které jsou tak nějak jasné od samého počátku. Třeba když premiérova milenka uloží vojenským špionům sledovat jeho manželku. Nebo rozhoduje-li fotbalový kmotr o přidělování prostředků pro sport podle svých kritérií. Eventuálně je-li politik chycen s krabicí, v níž by se podle obalu mělo nacházet víno, leč je napěchována miliony.

Momentka ze křtu. Ondrash, fotograf Tanasis a Fishero (zleva).

Příběhy rukávů lidí, ze kterých jsou živá umělecká díla

Symbolicky tetovacím inkoustem byla pokřtěna zbrusu nová kniha Ostraváka Jana Fishera Stanovského, který dnes již patří mezi legendy české tatérské scény. Kniha s bohatým fotografickým doprovodem popisuje příběhy třiadvaceti osobností, kterým Fishero svým talentem proměnil paže v doslova umělecké dílo.

Prozaička Markéta Harasimová.

Život vinaře vtiskla do románu. Harasimová napsala Pohár touh

Hustopeče - Než začala psát první věty nového příběhu, aspoň na chvíli si zkusila, jaké to je být vinařem. Aspoň tedy teoreticky. Hustopečská spisovatelka Markéta Harasimová představuje svoji novou knihu věnovanou i vinařskému kraji – Pohár touhy. Pokřtí ji ve středu čtyřiadvacátého května v šest hodin v podvečer ve vinném sklepě Herbenka v Hustopečích.

Čerstvě narozené mládě oslice přijel do Zvířátkova v Olešné pokřtít Jakub Kohák.

Mládě oslice pokřtil v Olešné režisér Jakub Kohák

Olešná - Na 500 návštěvníků zavítalo v neděli do Zvířátkova v Olešné u Hořovic. V tamním ZOO parku křtili čerstvě narozené mládě oslice jménem Jane. Dorazil i herec, moderátor a režisér Jakub Kohák, který se stal jejím kmotrem.

Půlroční samička chápana středoamerického se ještě většinou drží své matky.

V Zoo Praha se konaly křtiny mláděte chápana. Samička dostala jméno Teila

Praha - Herec Jan Potměšil v neděli v pražské zoo pokřtil půlroční mládě chápana středoamerického jménem Teila. Jméno vybírala veřejnost z návrhů na facebookovém profilu Zoo Praha. S velikým náskokem před ostatními zvítězila právě Teila s počtem více než 7 200 hlasů, celkem se zúčastnilo přes 17 tisíc hlasujících.

V neděli proběhnou v Zoo Praha křtiny malého chápana středoamerického, jeho kmotrem bude herec Jan Potměšil.

O víkendu se v pražské zoo budou konat křtiny chápana středoamerického

Praha - V neděli 14. května proběhnou v pražské zoo oslavy Mezinárodního dne rodiny. Jejich součástí budou i křtiny malého chápana středoamerického, jehož kmotrem se stane herec Jan Potměšil. V rámci doprovodného programu si budou moci rodiče s dětmi vyzkoušet také nejrůznější „rodinné" aktivity.

Ve Velkých Bílovicích pokřtili novou knihu o tamním vinařství. Kmotrem se stal známý herec Miroslav Donutil.

Kmotr Donutil: Kniha je další skvost Velkých Bílovic

Velké Bílovice /FOTOGALERIE/ – I vinař se někdy splete, ale tady se již dlouhé roky nepletete, vysekl poklonu vinařům z Velkých Bílovic herec Miroslav Donutil. Stal se kmotrem nové knihy nazvané Z historie a současnosti velkobílovického vinařství, kterou představili ve čtvrtek v tamním kulturním domě. „Víno patří ke skvostům tohoto města. Věřím, že kniha jím bude také a poslouží dobře dalším generacím," doplnil Donutil.

Roční Maxmilián je plný energie a stále v dobré náladě.

První „stoprocentně" pražské slůně má narozeniny. Maxmiliánovi je jeden rok

Praha - Ve středu je to přesně jeden rok, kdy samice slona indického Janita porodila svého prvního potomka - samečka Maxmiliána, a v pražské zoo se tak poprvé narodilo slůně, které zde bylo i počato. Na narozeninovou oslavu, kterou zahájí kmotr slůněte herec a režisér Jakub Kohák, zveme tuto sobotu 8. dubna od 11 hodin. Součástí pestrého programu bude i ukázka toho, co všechno se Max za jeden rok naučil.

HEREC Karel Roden byl spolu s Blankou Pacovskou (vlevo) kmotrem nové knihy Markéty Vítkové (na snímku) Není moře jako moře.

Karel Roden byl kmotrem pohádkové knížky

Sedlčany – V pořadí svoji sedmou knížku představila minulý pátek v podvečer v sedlčanském muzeu regionální autorka Markéta Vítková. Kniha Není moře jako moře je určena dětem, kterým na příběhu sourozenců Helenky a Kryštofa přibližuje Polsko.

Cesmína je pěvecký sbor z mělnického Centra seniorů.

Cesmína pokřtila už druhý hudební nosič

Senioři v mělnickém domově důchodců pokřtili už druhé DVD s vlastními písničkami. Kmotrem křtu pěveckému souboru Cesmína se stal starosta Mělníka Ctirad Mikeš a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Nečekaně se na akci objevil i prezidentský kandidát Michal Horáček.

Jaromír Barák

Kritika je přípustná, postavil se za opozičního politika soud

Třebíč - Politik se nemusí omlouvat významnému místnímu podnikateli. Okresní soud v Třebíči žalobu předsedy okresní hospodářské komory a majitele několika firem Richarda Horkého proti Jaromíru Barákovi (Třebíč Občanům!) zamítl. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Desítky obyvatel Koželužské ulice na levém břehu řeky Dyje ve Znojmě, která si vzala neoficiálně své původní jméno Dyjská Ves, se o víkendu opět znamenitě bavily. Poněkud opožděný masopust zde slavili za osobní účasti světových politiků.

Summit v Dyjské Vsi: čekalo se na Putina a Trumpa

Znojmo /FOTOGALERIE/ – Desítky obyvatel Koželužské ulice na levém břehu řeky Dyje ve Znojmě se o víkendu opět znamenitě bavily. Poněkud opožděný masopust zde lidé slavili za účasti světových politiků.

Fantastickou atmosféru si užili posluchači, kteří přišli ve středu večer do kina v Němčicích nad Hanou. Přerovský zpěvák Pavel Novák zde společně s pěveckým sborem Sedmikráska pokřtil své nové CD, na kterém jsou především písničky pro děti.

Pavel Novák pokřtil nové CD s dětským sborem Sedmikráska

Co Čech, to muzikant. A nebo v případě Němčic nad Hanou - co žák zdejší základní umělecké školy, to hudební talent. Když se tedy přerovský zpěvák Pavel Novák rozhodoval, kde uspořádat křest nového alba písniček pro děti, měl jasnou volbu. 

Nadšený běžec Aleš Dvořák pokřtil na mělnické radnici svou knihu Z hospody na maraton. Kmotrem knihy byl zpěvák Aleš Brichta.

OBRAZEM: Kniha radí, jak se připravit na maraton

Nadšený běžec Aleš Dvořák pokřtil na mělnické radnici svou knihu Z hospody na maraton. Čtenářům v ní popisuje svou cestu od hospodského stolu až na start (a do cíle) mělnického maratonu. Kmotrem knihy byl zpěvák Aleš Brichta.

Maškary zvaly na večerní zábavu obyvatele Kuchařovic.

Až bude po tanečku, tak nám nalej kořalečku, loudily masky

Kuchařovice /REPORTÁŽ/ - Podobně jako v ostatních vesnicích regionu slavili také v Kuchařovicích o víkendu masopust. Na večerní zábavu pozvaly všechny své sousedy maškary, které za doprovodu muzikantů obešly postupně obec. Tradici ve vsi drží bez přerušení již dlouhá léta.

Faye Dunawayová a Warren Beatty letos připomenou legendární snímek Bonnie a Clyde

Pět dnů před Oscary

Brandův „apačský" protest, Hanksovo faux pas a repete Irglové aneb oscarové pikantérie.

Aleš Brichta

Knihu Z hospody na maraton pokřtí Aleš Brichta

Mělník – Kniha, v níž Aleš Dvořák líčí své zážitky z přípravy na mělnický maraton a jeho následného absolvování i z účasti v další podobných závodech, bude v pátek v podvečer slavnostně pokřtěna ve vestibulu mělnické radnice, v takzvaném mázhausu.

Ivo Rittig.

Rittig si u soudu vymohl omluvu v Respektu za článek o kmotrech

Vydavatel Respektu se musí omluvit lobbistovi Ivu Rittigovi za zásah do občanské cti, protože týdeníku se nepodařilo prokázat pravdivost tvrzení zveřejněných v článku o kmotrech. Podnikatel však neuspěl s žádostí o omluvu také formou osobního dopisu a o finanční zadostiučinění 100.000 korun. Dnešní verdikt pražského městského soudu je pravomocný. Žalovaný článek mimo jiné uváděl, že Rittig měl informátory, kteří by ho dokázali varovat před policejním zatčením.

Magdalena Vašáryová a Milan Lasica.

Neoveský zvědavec kombinuje historii s hrou. Pokřtí ho Vášáryová a Lasica

Moravská Nová Ves – Netradiční „hravá" brožura přiblíží čtenářům historii Moravské Nové Vsi. Nese název Neoveský zvědavec a skrývá deset příběhů, které se v městysu skutečně odehrály. „Pokud chcete někoho cokoliv naučit a zaujmout ho, podaří se vám to nejlépe pomocí příběhů," míní Zlata Maděřičová z Jihomoravské komunitní nadace, která za dvanáctistránkovým dílem stojí.

Ve čtvrtečním podvečeru se v neratovickém Společenském domě sešli milovníci umění i dobrého jídla. Výtvarnice Jana Voldřichová tam křtila vánoční kuchařku, kterou sestavila se svými svěřenci z kroužku Výtvarka v kuchyni.

Jana Voldřichová sestavila s dětmi ze svého kroužku kuchařku

Neratovice /FOTO, VIDEO/ - Korycanská výtvarnice Jana Voldřichová je činorodá žena obdařená mnoha talenty. Naposledy to potvrdila ve čtvrtek, kdy se konal křest netradiční vánoční kuchařky od dětí pro děti s názvem Vyšívané a malované cukroví. Kmotrem knihy byl herec Saša Rašilov.

Zoo Praha. Ilustrační foto.

V Zoo Praha se letos zatím narodilo 1191 mláďat ve 223 druzích

Praha /FOTOGALERIE/ - V pražské zoologické zahradě se letos zatím narodilo 1191 mláďat ve 223 druzích. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl ředitel zoo Miroslav Bobek. Kvantita podle něj není nejdůležitější, chovatelé se soustředí zejména na velké výzvy, tedy obtížně chovatelné druhy. Za ojedinělé povařuje Bobek narození dvou sloních mláďat.