Kreativ

ŠTÍTEK: kongresové centrum

Výstava Země živitelka 2022 začala.

Na výstavišti začala živitelka, za zdražování nemohou zemědělci, řekl Klaus

Na českobudějovickém výstavišti ve čtvrtek 25. srpna dopoledne začal 48. ročník veletrhu Země živitelka. Letos se slavnostního zahájení zúčastnil také prezident Miloš Zeman s manželkou. Na úvodní ceremonii mimo něj dorazila řada známých osobností. Pozvání přijal mimo jiné i slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan.

Samořídící minibus Auve Tech.

OBRAZEM: Mikrobus, který se řídí sám. Po pražském Výstavišti jezdí autonomní vůz

Pojme až osm cestujících a výhled nekazí clonící řidič za volantem. Jezdí totiž pod dohledem kamer, senzorů a laserů. Řeč je o autonomním autobusu, který se od poloviny července „prohání“ v okolí Výstaviště v pražských Holešovicích. „Prvních pár týdnů se tu náš minibus učil celou trasu. Od začátku srpna však už nastoupil do řádné služby a nyní bude po Výstavišti vozit pasažéry v ostrém režimu,“ řekl při představení elektrického minibusu Toufik Dallal z organizace PowerHUB, jež novinku na českých silnicích do Prahy přivezla z Estonska. Autonomní autobus tu bude jezdit minimálně do konce srpna.

Organizátoři výstavy Tutanchamon zrekonstruovali podle kuchařek starých Egypťanů večeři, která je podobná té faraonově.

Tak hodoval Tutanchamon: v Brně na výstavišti ukázali staroegyptskou večeři

Starověký Egypt je plný záhad a tajemství. V brněnském Výstavišti se návštěvníkům tento svět alespoň částečně otvírá na mezinárodní výstavě Tutanchamon. Poklady objevené při nahlédnutí do jeho hrobky naznačují, jak asi faraonův život mohl vypadat. Pořadatelé výstavy tento týden zacházejí ještě o krok dál a pořádají večeři, jejíž menu se skládá ze stejných pokrmů, na jakých zřejmě kdysi hodoval i faraon. Tutanchamon vládl Egyptu v letech 1333 až 1323 před našim letopočtem.

Městská tržnice 4. července 2022

FOTO: Proměna tržnice. Takhle to teď na ní kvete

Ve zvelebování městské tržnice v těchto dnech pokračuje výstaviště Flora Olomouc. Velkou proměnou prochází parkoviště, které od prostoru tržiště nově oddělují na tři desítky nádob osázených květinami.

Za účasti rodiny, veřejnosti a vedení města se v sobotu přejmenoval hlavní pavilon na lounském výstavišti na Pavilon Josefa Fouska.

Pavilon výstaviště nese jméno po bývalém starostovi, kterého popravili nacisté

/FOTO, VIDEO/ Hlavní pavilon na lounském výstavišti nese jméno po Josefu Fouskovi, významném starostovi města, kterého v roce 1942 popravili nacisté. Slavnost, při které byly na budově odhaleny příslušná deska a panel s informacemi o jeho osobě, se konala v sobotu 25. června za účasti rodiny, veřejnosti a vedení města.

FutureTech City v Říčanech u Prahy ve čtvrtek 23. června 2022.

Autobus, který nepotřebuje řidiče. Supermoderní MHD dorazilo i do Česka

Z dálky, ale vlastně i z blízka, vypadá jako autíčko pro Igráčky. Minibus, který se na konci týdne proháněl po Říčanech u Prahy, však není žádná hračka. Je prošpikován supermoderními technologiemi a dokáže jezdit zcela sám bez obsluhy. V Česku se tato blízká budoucnost hromadné dopravy představila během akce Future City Tech 2022.

Řadu zajímavých ukázek zásahů policie, hasičů a armády mohli zhlédnout návštěvníci tradiční akce Občan a bezpečnost u budovy policie poblíž přerovského výstaviště. 24. června 2022

Zakuklenci a střelba u přerovského výstaviště. Ukázky strhy diváky

Na prostranství před policejní budovou u výstaviště se ozývá střelba a zakuklení vojáci běží směrem k autu. Během chvilky ho obklíčí, ohledají bezvládné tělo a naloží do auta. Když se vzdálí, ozve se exploze. Návštěvníky tradiční akce Občan a bezpečnost v Přerově, které tvoří převážně školáci, tato napínavá ukázka v podání vojáků 71. mechanizovaného praporu v Hranicích nijak nezaskočila. Hned po jejím skončení se vrhli k autu, aby si na památku ze země posbírali náboje.

Josef Fousek

Před 80 lety v Lounech řádili Němci. Popravili i bývalého starostu

Po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha stačilo málo a člověk skončil na popravišti nebo v koncentračním táboře. Tehdejší nacistický teror tvrdě dopadl také na Louny. V červnu roku 1942 Němci popravili bývalého lounského starostu Josefa Fouska a jeho syna Karla. Smrt čekala také na čelní funkcionáře místního veslařského klubu.

Na lounském výstavišti funguje v Pavilonu A také knižní bazar.

Detektivky i pohádky. Na lounském výstavišti najdete také knižní bazar

Novou službu nabízí lounská knihovna v Pavilonu A na tamním výstavišti. Při návštěvě parku si v kavárně můžete dát nejen občerstvení, vybrat si můžete i nějakou knihu. Knihovna tam totiž pořádá knižní bazar vyřazených publikací, knihy pořídíte už od 10 korun. Výběr je bohatý, od beletrie, naučné literatury, v nabídce jsou ale i knihy pro děti. 

Jakub Skočdopole má rád lidi, pořádá akce nejen pro děti.

Organizace akcí je pro mě vášní, říká bavič z Polné. Udělal rekordní špagetu

Dechberoucí záležitost. Tak hovoří Jakub Skočdopole o velkolepé živelné show Magická Fontána, která měla loni po třech letech příprav premiéru. Byla to oslava sto třiceti let Křižíkovy fontány na holešovickém výstavišti v Praze. „Červencová premiéra byla v den narozenin Františka Křižíka, v rámci výročí 130 let výstaviště. Měli jsme sedm repríz a každou zhlédlo bezmála tisíc diváků. Při ceně vstupenky v průměru tisíc korun nás to u nového představení, v době bez zahraničních turistů, mile překvapilo,“ glosuje svou vděčnost člen produkčního týmu.

Francouzský vysokorychlostní vlak TGV je největším lákadlem na na veletrhu Rail Business Days na brněnském výstavišti.

Železniční celebrita na výstavišti v Brně: dvousetmetrový TGV lákal na selfíčka

/VIDEO/ Už na první pohled poutá pozornost návštěvníků. Zaujme svou dvousetmetrovou délkou i oranžovou barvou. Prakticky každý si u něj dělá selfie nebo společnou fotografii. Mnozí jsou v areálu brněnského výstaviště v úterý před polednem právě kvůli němu. Francouzský vysokorychlostní vlak TGV se stává podle očekávání největším lákadlem veletrhu Rail Business Days.

Asistenční centrum pomoci uprchlíkům na brněnském výstavišti a stavba dětského koutku z darů firmy Ikea.

Centrum pro uprchlíky z Ukrajiny se přestěhuje. Bude menší, na Hvěvkovského

Počet uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny se v posledních týdnech snížil, proto se představitelé Jihomoravského kraje rozhodli hledat menší prostory. Od 1. června bude nová adresa Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině v Hněvkovského ulici v městské části Brno-jih. Dosud funguje v pavilonu B na brněnském výstavišti.

Ilustrační foto

Olomoucké výstaviště zaplní westernový festival. Co bude k vidění?

Téměř jako na divokém Západě by to mělo vypadat na výstavišti Flora v Olomouci. V pátek 27. a v sobotu 28. května zde proběhne westernový veletrh West Fest. Představí se nejlepší tuzemští nožíři, sedláři, výrobci bičů a westernových jezdeckých doplňků a hlavně děti potěší indiánská osada, jízdy na ponících, workshopy či pistolnická show.

Hobby 2022 v Českých Budějovicích.

Hobby na budějovickém výstavišti se vrací. Zajdete se podívat?

Oblíbenou výstavu Hobby můžete nyní po dvouleté pauze navštívit na budějovickém výstavišti. Tradiční výstava pro domácí kutily a zahrádkáře se koná po devětadvacáté. Prodejci tu nabízí spoustu druhů sazenic, semen, stromků, keřů, ale i vybavení na zahradu nebo potřeby do domácnosti.

Jarní program. To je název projektu, se kterým se na lyském výstavišti o víkendu prezentovalo umělecké a vzdělávací centrum Továrna na Hvězdičky z Nymburka.

Na výstavišti se představili čeští i ukrajinští tvůrci, děti předvedly oblečení

/FOTOGALERIE/ Jarní program. To je název projektu, se kterým se na lyském výstavišti o víkendu prezentovalo umělecké a vzdělávací centrum Továrna na Hvězdičky z Nymburka. To, co diváci v rámci projektu mohli především vidět, byly módní přehlídky v podání nejen českých dětí a stánky s tvorbou ukrajinských žen. Cílem programu bylo umožnit mladým talentům předvést své nadání a posílit solidaritu mezi dětmi různých národů.

Z koncertu kapely Artmosféra v rámci výstavy Regiony na výstavišti v Lysé nad Labem.

OBRAZEM: Artmosféra zahrála na lyském výstavišti i s náhradním baskytaristou

Koncert skupiny Artmosféra, který v rámci výstavy Regiony pořádalo v sobotu 23. dubna Výstaviště v Lysé nad Labem spolu s městem, byl ojedinělý. Kromě toho, že byl jediným v rámci celého výstavního víkendu, si na pódiu společně s Martinem Blažkem, Jirkou Chmelou a Vítkem Blažkem zahrál uznávaný a vyhledávaný basový kytarista Vladimír Kliment.

Jarní Flora Olomouc 2022. Hlavní expozice v pavilonu A nese název Květy a světy

OBRAZEM: Jarní Flora v Olomouci odstartovala, podívejte se, co nabízí

/FOTOGALERIE/ Po dvouleté nucené covidové přestávce začala ve čtvrtek v tradičním termínu i rozsahu oblíbená jarní květinová výstava Flora Olomouc. Potrvá až do neděle. O tom, že už lidem hodně chyběla, svědčily několik desítek metrů dlouhé fronty u pokladen do areálu výstaviště. Díky on-line vstupenkám ale byli návštěvníci rychle odbaveni a mohli se jít potěšit krásou tisíců květin, které tvoří hlavní expozici a zdobí záhony celého výstaviště.

Jarní etapa květinové a zahradnické výstavy Flora Olomouc, 21. dubna 2022. Hlavní expozice v pavilonu A nese název Květy a světy.

Jarní Flora začala, láká davy. Takto to vypadá v pavilonu i kolem

Po dvouleté nucené covidové přestávce začala ve čtvrtek v tradičním termínu i rozsahu oblíbená jarní květinová výstava Flora Olomouc. O tom, že už lidem hodně chyběla, svědčily několik desítek metrů dlouhé fronty u pokladen do areálu výstaviště. Díky on-line vstupenkám ale byli návštěvníci rychle odbaveni a mohli se jít potěšit krásou tisíců květin, které tvoří hlavní expozici a zdobí záhony celého výstaviště.

Jarní etapa květinové a zahradnické výstavy Flora Olomouc, 21. dubna 2022. Hlavní expozice v pavilonu A nese název Květy a světy.

OBRAZEM: Jarní Flora začala, láká davy. Takto to vypadá v pavilonu i kolem

Po dvouleté nucené covidové přestávce začala ve čtvrtek v tradičním termínu i rozsahu oblíbená jarní květinová výstava Flora Olomouc. O tom, že už lidem hodně chyběla, svědčily několik desítek metrů dlouhé fronty u pokladen do areálu výstaviště. Díky on-line vstupenkám ale byli návštěvníci rychle odbaveni a mohli se jít potěšit krásou tisíců květin, které tvoří hlavní expozici a zdobí záhony celého výstaviště.

Bauerova ulice v Brně, 8. května 2021.

Na podzim začne další část VMO: u výstaviště. Vyrostou i parkoviště

Letos na podzim začnou práce na stavbě velkého městského okruhu v Bauerově ulici okolo brněnského výstaviště. Součástí zakázky za předpokládaných 577 milionů korun bez daně bude i navazující část dopravní infrastruktury plánované multifunkční haly. Hledání zhotovitele ve středu odsouhlasili městští radní. Kromě Brna se na projektu podílí také Ředitelství silnic a dálnic a místní teplárny.