Kreativ

ŠTÍTEK: Kouření

Ilustrační foto.

Úplný zákaz kouření v restauracích? Kabinet váhá

Praha - Vláda dnes nepodpořila, ani neodmítla návrh poslanců z hnutí ANO na úplný zákaz kouření v restauracích. Při debatě o tomto bodu se totiž nedokázala shodnout na společném postoji. V předběžném stanovisku kabinet uvedl, že se záměrem obecně souhlasí, dává ale přednost vlastní, širší verzi novely příslušného zákona, kterou by mělo ministerstvo zdravotnictví předložit do konce roku.

Ilustrační foto

Vláda bude asi proti návrhu ANO na zákaz kouření v restauracích

Praha - Zákonodárci budou projednávat zřejmě se záporným stanoviskem vlády návrh poslanců hnutí ANO na zavedení úplného zákazu kouření v restauracích. Kabinet podle předběžného stanoviska pro středeční zasedání se záměrem obecně souhlasí. Dává ale přednost vlastní, širší verzi novely příslušného zákona, kterou by mělo ministerstvo zdravotnictví předložit do konce roku.

Ilustrační foto

Násilníci v tramvaji surově napadli muže. Napomenul je za kouření

Ostrava - Krvavá potyčka se v noci na čtvrtek odehrála v tramvaji na lince číslo 18 projíždějící centrem Ostravy. Vyprovokoval ji neznámý muž, který si zhruba půl hodiny po půlnoci v přeplněné tramvaji jedoucí ze zastávky Stodolní směrem na Mariánské Hory zapálil cigaretu.

Ilustrační foto

Násilníci v tramvaji surově napadli muže. Napomenul je za kouření

Krvavá potyčka se v noci na čtvrtek odehrála v tramvaji na lince číslo 18 projíždějící centrem Ostravy. Vyprovokoval ji neznámý muž, který si zhruba půl hodiny po půlnoci v přeplněné tramvaji jedoucí ze zastávky Stodolní směrem na Mariánské Hory zapálil cigaretu.

Ilustrační fotografie.

Lékařka: Kuřáci jsou ve vyšším riziku sebevraždy než nekuřáci

Až třikrát vyšší riziko sebevraždy mají podle lékařky pražského centra pro léčbu závislosti na tabáku Lenky Štěpánkové kuřáci, kteří vykouří denně přes 20 cigaret. Kouření může u nich zhoršit příznaky duševních onemocnění, například úzkosti a panické poruchy. Kuřáci také častěji než nekuřáci přecházejí od kouření k dalším nelegálním drogám, řekla lékařka. V Česku kouří 30 procent dospělých, mezi dospívajícími polovina. Narůstá zejména kuřáctví dívek.

Ilustrační foto

Přestat kouřit a nepřibrat lze, když se cigareta nahradí pohybem

Řada dívek podle lékařky pražského centra pro závislé na tabáku Alexandry Kmeťové začíná kouřit v mylné představě, že díky kouření se jim povede zhubnout. Naopak pro kuřáky je obava z přírůstku hmotnosti často bariérou v odvykání kouření. S těmito mýty se lékaři v poradně často setkávají. Po zanechání kouření sice mnoho kuřáků skutečně přibere, nemusí to tak ale být. Existují metody, jak přestat kouřit a udržet si normální váhu, tou hlavní je pohyb, řekla Kmeťová.

Ilustrační foto

Přestat kouřit a nepřibrat lze, když se cigareta nahradí pohybem

Praha - Řada dívek podle lékařky pražského centra pro závislé na tabáku Alexandry Kmeťové začíná kouřit v mylné představě, že díky kouření se jim povede zhubnout. Naopak pro kuřáky je obava z přírůstku hmotnosti často bariérou v odvykání kouření. S těmito mýty se lékaři v poradně často setkávají. Po zanechání kouření sice mnoho kuřáků skutečně přibere, nemusí to tak ale být. Existují metody, jak přestat kouřit a udržet si normální váhu, tou hlavní je pohyb, řekla Kmeťová.

Ilustrační foto

Lékařka: V restauraci by měl být zákaz cigaret, i elektronických

Praha - Pokud prosadí ministerstvo zdravotnictví zákaz kouření v restauracích, nemělo by tam podle lékařky pražského centra pro léčbu závislosti na tabáku Evy Králíkové povolovat ani elektronické cigarety. Ministerstvo v návrhu zákona s tímto zákazem ale nepočítá. I když z elektronických cigaret nevychází jedovatý kouř, a tedy zdravotní riziko pro okolí je nulové, nemělo by se potvrzovat jejich kouření v prostorách, kam cigarety nepatří, řekla Králíková.

Ilustrační foto

Kouření v restauracích by mohlo být zakázáno od ledna 2016

Praha /INFOGRAFIKA/ – Hospody bez kouře jsou opět na pořadu dne. Zatímco minulé vlády se snahou o zákaz tabáku v restauracích neuspěly, nyní se chystají hned dva návrhy: ministerstvo zdravotnictví oprašuje protikuřácký zákon exministra Leoše Hegera (TOP 09), se svou přišli do mlýna i poslanci ANO. Ti se s právní úpravou příliš nepárali – ke stávajícímu zákonu chtějí jen přidat větu „zakazuje se kouřit ve vnitřních prostorách zařízení společného stravování".

Ilustrační fotografie.

Úplný zákaz kouření? Klesnou nám tržby, bojí se krachu hospody a kavárny

Vyškovsko – Několik let se o tom hovořilo, nyní to vypadá, že kouření v restauracích, hospodách, barech i na diskotékách může v České republice skutečně odzvonit. Ministerstvo zdravotnictví se totiž chystá vyhnat z restaurací cigaretový kouř jednou provždy. A podle všeho není se svou chystanou novelou protikuřáckého zákona bez šance. Úplného zákazu kouření se tak obávají i někteří živnostníci z Vyškovska.

Ilustrační fotografie.

Úplný zákaz kouření? Klesnou nám tržby, bojí se krachu hospody a kavárny

Vyškovsko – Několik let se o tom hovořilo, nyní to vypadá, že kouření v restauracích, hospodách, barech i na diskotékách může v České republice skutečně odzvonit. Ministerstvo zdravotnictví se totiž chystá vyhnat z restaurací cigaretový kouř jednou provždy. A podle všeho není se svou chystanou novelou protikuřáckého zákona bez šance. Úplného zákazu kouření se tak obávají i někteří živnostníci z Vyškovska.

Ilustrační foto.

Dle milánského soudu tabáková firma dá za smrt kuřáka milion eur

Řím - Milánský soud nařídil tabákovému koncernu British American Tobacco zaplatit odškodné milion eur (27 milionů Kč) pozůstalým jednoho italského kuřáka, který zemřel na rakovinu. Firma, jejíž právníci už dali najevo, že podají odvolání, podle verdiktu dostatečně neupozorňovala na nebezpečí plynoucí z kouření. Informují o tom italská média.

Ilustrační foto.

Každému třetímu případu Alzheimera může zabránit životospráva

Zdravou životosprávou je možné předejít i takové nemoci, jakou je Alzheimerova choroba, a to zhruba ve třetině hrozících případů onemocnění. Mezi rizikové faktory, které mohou mít vliv na vznik onemocnění, byly zařazeny ty samé nešvary jako u kardiovaskulárních nemocí či rakoviny: nedostatek pohybu, kouření a deprese. Vyplývá to z výzkumu Cambridgeské univerzity, o kterém informovala BBC.

Ilustrační foto

Pomáhá kouření v boji s vykradači aut?

Praha - Trojici údajných vykradačů aut se v noci na pondělí podařilo zadržet strážníkům v pražských Vršovicích. Stalo se to hodinu po půlnoci, kdy na tísňovou linku 156 zavolal všímavý svědek, který si podivného počínání dvou mužů a jedné ženy všiml, když kouřil z okna.

Ilustrační foto

Sedavý životní styl škodí víc než kouření

Evropané příliš neholdují pohybu a Francouzi se z této tendence nijak nevymykají. Přes varování zdravotníků je tento trend zvláště znepokojivý u mladých lidí, kteří vysedávají u počítačů. Píše o tom francouzský deník Le Monde.

Ilustrační foto

Zákaz kouření? Tržby máme i bez popelníků, tvrdí v restauracích

Jižní Morava - Pouhý den měla restaurace La Corrida v brněnských Žabovřeskách kuřáckou i nekuřáckou část. Už od toho druhého odmítl její majitel Tomáš Soukal kouření v podniku úplně. La Corrida se vzápětí stala jubilejní stou nekuřáckou restaurací v síti Kanceláře Brno Zdravé město. Majitelé tvrdí, že o peníze kvůli nepřítomnosti popelníků nepřicházejí.

Ilustrační foto

Zákaz kouření? Tržby máme i bez popelníků, tvrdí v restauracích

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Pouhý den měla restaurace La Corrida v brněnských Žabovřeskách kuřáckou i nekuřáckou část. Už od toho druhého odmítl její majitel Tomáš Soukal kouření v podniku úplně. La Corrida se vzápětí stala jubilejní stou nekuřáckou restaurací v síti Kanceláře Brno Zdravé město. Majitelé tvrdí, že o peníze kvůli nepřítomnosti popelníků nepřicházejí.

Ilustrační foto

Pasivní kouření? V těchto podnicích vám nehrozí

Kopřivnice zná prvních třináct restauračních zařízení, které se hrdě hlásí k tomu, že jsou nekuřáckými provozovnami, jež získaly certifikát o nezávadném prostředí pro všechny, kterým vadí cigaretový kouř.

Ilustrační foto

Prevencí lze výrazně snížit počty úmrtí a nemoci srdce a cév

Nejméně 80 procentům úmrtí na nemoci srdce a cév se dá předejít, pokud se v rámci prevence podaří odstranit či zmírnit hlavní rizikové faktory, jako jsou vysoká hladina cholesterolu, vysoký tlak, obezita, kouření a nedostatek pohybu. Novinářům to dnes řekl docent Michal Vrablík z 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice. V ČR je ročně pro akutní infarkt v nemocnici přes 22.000 pacientů a téměř 6500 z nich na koronární příhodu zemře.

V Číně vzbudilo poprask video s kouřícím batoletem.

Video s kouřícím batoletem vyvolalo silnou kritiku

Peking /VIDEO/ – Poprask na čínském internetu i v místních médiích vyvolalo video, na němž dvou až tříleté batole na ulici za pobaveného smíchu přihlížejících dospělých kouří cigaretu. Lidem procházejícím kolem a projíždějícím na kolech chlapec s cigaretou zjevně připadal směšný, a nikdo se mu v kouření nepokusil zabránit.

Když hoří, zabíjí. Klasická cigareta začíná ustupovat alternativám, při jejichž užívání není tabák spalován. Ilustrační foto

V Česku kouří přes 2 miliony lidí, čtvrt milionu nebylo ještě 18 let

Přes dva miliony Češek a Čechů kouří, čtvrt milionu nebylo ještě 18 let, řekla odborná garantka centra Život bez cigaret Jarmila Greplová při příležitosti Světového dne bez tabáku, který je 31. května. Každý rok 18.000 lidí v ČR na následky kouření zemře. Cigaretový kouř obsahuje přes 4000 chemických látek, z nich na 60 vyvolává rakovinu. Kouření se tak podepisuje na zdraví kuřáka každým dnem a zdaleka nejde jen o rakovinu, varovala odbornice.

ZRANĚNÝ KOŠÍKÁŘ Radoslav Rančík podpořil svou přítomností děti v Sadské

Děti běhaly proti kouření

Sadská – Podle Světové zdravotnické organizace zabije tabák a jeho užívání šest milionů lidí ročně, z toho více než půl milionu jsou nekuřáci. V rámci boje proti tabákovému kouři vyhlásily státy Světové zdravotnické organizace 31. květen Světovým dnem bez tabáku.

Ilustrační foto

Radikální omezení kuřáctví by z rakoviny plic učinilo raritu

Radikální omezení kuřáctví by za pár let mohlo učinit z rakoviny plic raritní záležitost, uvádí Liga proti rakovině v příručce pro veřejnost. Ročně umírá v Česku na nádor plic 5500 lidí, z nich 5200 kuřáků. Ze stovky zemřelých na plicní rakovinu bylo 90 aktivních a čtyři pasivní kuřáci, pět bylo vystaveno rakovinovým faktorům v práci a jen jeden zemřel bez prokázané souvislosti s vlivem kouření. Liga připomíná, že kdo přestane kouřit, prodlouží si život o deset let.

Na ulicích českých měst se zítra už poosmnácté budou prodávat kytičky proti rakovině – tentokrát s tyrkysovou mašlí a zaměřením na nádory plic. Ilustrační foto.

Kytičkový den: tentokrát proti tabáku

Na ulicích českých měst se zítra už poosmnácté budou prodávat kytičky proti rakovině – tentokrát s tyrkysovou mašlí a zaměřením na nádory plic. Těch totiž přibývá o jeden a půl procenta ročně, upozorňuje pořadatel sbírky Liga proti rakovině.

Na ulicích českých měst se zítra už poosmnácté budou prodávat kytičky proti rakovině – tentokrát s tyrkysovou mašlí a zaměřením na nádory plic. Ilustrační foto.

Kytičkový den: tentokrát proti tabáku

Praha – Na ulicích českých měst se zítra už poosmnácté budou prodávat kytičky proti rakovině – tentokrát s tyrkysovou mašlí a zaměřením na nádory plic. Těch totiž přibývá o jeden a půl procenta ročně, upozorňuje pořadatel sbírky Liga proti rakovině.

Když hoří, zabíjí. Klasická cigareta začíná ustupovat alternativám, při jejichž užívání není tabák spalován. Ilustrační foto

S odvykáním kouření mohou kuřákům pomoci zdravotní sestry

S odvykáním kouření mohou kuřákům pomoci zdravotní sestry. V novém projektu se naučí, jak pacienty motivovat k léčbě kuřácké závislosti. Informovala o tom spoluautorka projektu Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). V Česku kouří přes dva miliony lidí, třetina dospělých, žen 24 procent, sester 40 procent. Projekt se proto soustředí i na jejich kuřáctví.

Ilustrační fotografie.

Kuřáci mohou přestat kouřit a nepřibrat za přispění grantu

Lidé, kteří chtějí přestat kouřit a nenabrat přitom zbytečná kila, případně i zhubnout, mají šanci to dokázat za přispění grantu ministerstva zdravotnictví. Desetitýdenní kurz začíná 1. dubna, v ceně je permanentka na deset cvičení podle vlastního výběru. Pokud skutečně s kouřením skončí, dostanou kurzovné 1200 korun zpět.

Ilustrační fotografie.

Kuřáci mohou přestat kouřit a nepřibrat za přispění grantu

Praha - Lidé, kteří chtějí přestat kouřit a nenabrat přitom zbytečná kila, případně i zhubnout, mají šanci to dokázat za přispění grantu ministerstva zdravotnictví. Desetitýdenní kurz začíná 1. dubna, v ceně je permanentka na deset cvičení podle vlastního výběru. Pokud skutečně s kouřením skončí, dostanou kurzovné 1200 korun zpět.

Když hoří, zabíjí. Klasická cigareta začíná ustupovat alternativám, při jejichž užívání není tabák spalován. Ilustrační foto

Evropské státy nejsou v pohledu na zákaz kouření v restauracích jednotné

Praha /POHLEDEM DENÍKU/ - V nejbližší době nás opět čeká debata o zákazu kouření v restauracích a barech. Tento zákaz neúspěšně prosazoval bývalý ministr Leoš Heger a znovu jej hodlá prosadit současný ministr Svatopluk Němeček. Proto je užitečné podívat se, jak tento problém řeší jinde v Evropě.

Ilustrační foto.

Zkusili jste někdy drogy, například kouření marihuany?

Hradec Králové - Víkendová porota Deníku: Vybrané osobnosti z regionu pravidelně každý týden sdělují na stránkách Deníku své názory k aktuálním tématům. Nejinak tomu bylo i tentokrát, kdy se dotazovaní vyjádřili k užívání některých návykových látek.

Když hoří, zabíjí. Klasická cigareta začíná ustupovat alternativám, při jejichž užívání není tabák spalován. Ilustrační foto

Cigarety s obrázky nádorů? Schváleno

Praha, Brusel – Evropský parlament zasadil citelnou ránu mocné tabákové lobby. Po letech vášnivých debat včera europoslanci definitivně schválili novou tabákovou směrnici, která zásadně změní podobu krabiček cigaret v celé EU, včetně Česka.

Ilustrační fotografie.

S odvykáním kouření pomohou nově i poradenská centra v lékárnách

Praha - S odvykáním kouření poradí lidem nově také lékárníci v poradenských centrech, která začala fungovat v některých lékárnách v ČR. Označeny jsou piktogramem s přelomenou a přeškrtnutou zapálenou cigaretou, řekl mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs. Nabídka platí pro kuřáky, kteří se pokusí přestat poprvé, i pro ty, kteří už to zkoušeli několikrát a neúspěšně sami. Pod vedením školeného odborníka jejich šance na úspěch stoupnou.

Ivan Hoffman

Rakovina plic

Boj proti rakovině je bojem proti kouření, především když jde o plíce. Devadesát procent úmrtí na rakovinu plic je způsobeno kouřením. A 17 kuřáků respektive 11 kuřaček ze sta na kouření zemře. Taková je realita, s níž je dnes díky osvětě každý kuřák nedobrovolně obeznámen, aby mu cigareta nechutnala, aby byl na sebe naštvaný, když si cigarety kupuje za nehorázné peníze a aby se styděl, když se mu po sté nepodařilo s kouřením přestat.

Denisa Janečková

Průzkum: Noční typy lidí mají sklon ke kouření

Téma spánku zajímá Denisu Janečkovou, doktorandku katedry psychologie olomoucké univerzity, dlouhodobě. Když se před dvěma lety pouštěla do výzkumu, zda jsme víc noční sovy, nebo ranní ptáčata, s nespavostí sama bojovala. Dobře se nevyspí ani teď. „Právě mám absolutně rozhozený biorytmus, sešlo se mi víc práce. Jsem ranní ptáče, které nejlépe funguje dopoledne. Teď to mám ale naopak. Nevyhovuje mi to, jsem pořád unavená a už se těším, až se vrátím do starých kolejí," popisuje mladá psycholožka.

Denisa Janečková

Průzkum: Noční typy lidí mají sklon ke kouření

Olomouc – Téma spánku zajímá Denisu Janečkovou, doktorandku katedry psychologie olomoucké univerzity, dlouhodobě. Když se před dvěma lety pouštěla do výzkumu, zda jsme víc noční sovy, nebo ranní ptáčata, s nespavostí sama bojovala. Dobře se nevyspí ani teď. „Právě mám absolutně rozhozený biorytmus, sešlo se mi víc práce. Jsem ranní ptáče, které nejlépe funguje dopoledne. Teď to mám ale naopak. Nevyhovuje mi to, jsem pořád unavená a už se těším, až se vrátím do starých kolejí," popisuje mladá psycholožka.

Hořící cigareta. Ilustrační snímek

Ivana Lechnýřová: Zájem je i o odvykání závislosti na kouření

Rakovník - Nenápadná budova bývalé mateřské školky v rakovnickém sídlišti Gen. Kholla v těsné blízkosti městského stadionu se stala zásluhou Ivany Lechnýřové pohodovým místem pro jógu, zdravotně relaxační cvičení a celou řadu dalších pohybových a zážitkových aktivit, které mohou oslovit všechny od nejmenších až po seniory. Slovo juj, ze kterého pochází název jóga, znamená splynout a opravdu stačí jen zazvonit a nechat splynout svá očekávání s mistrovstvím kvalifikovaných cvičitelů a instruktorů v harmonii těla a duše.

Ilustrační foto

Liga proti rakovině se letos zaměří na prevenci plicní rakoviny

Prevence plicní rakoviny je hlavním letošním tématem Ligy proti rakovině. Počet onemocnění na zhoubný nádor plic v ČR ročně stoupá o 1,5 procenta, podle predikcí jím loni onemocnělo 7000 Češek a Čechů. V 90 procentech se podílelo na vzniku zhoubné nemoci kouření. S narůstajícím kuřáctvím žen výrazně stoupá rakovina plic právě u nich, řekla novinářům předsedkyně Ligy proti rakovině Michaela Fridrichová.