Kreativ

ŠTÍTEK: Kouření

Rozohovor na konci týdne s Pavlem Čížkem z BESIPU.

Krajský koordinátor BESIP Pavel Čížek: Kdo se soustředí na telefon, bourá

Jižní Morava – Psaní sms zpráv, popíjení kávy, kouření cigarety i dlouhá cesta na jeden zátah. Na dopravní nehody má vliv celá řada faktorů, někdy jim jdou ale řidiči svým chováním naproti. Na příčiny nehod dlouhodobě upozorňuje ve svých kampaní BESIP. Poslední se týká právě používání telefonu za volantem. „Jasně se potvrdilo, že nelze dělat dvě věci najednou. Kdo chce jet rychle, nenapíše sms správně. Kdo se soustředí na telefon, bourá,“ upozorňuje krajský koordinátor BESIPU Pavel Čížek.

Parky ve Štrasburku

Štrasburk zakázal kouření v parcích. Tabák chce stáhnout z dohledu

Štrasburk si odhlasoval zákaz kouření v městských parcích. Každý, kdo bude v parcích francouzského města přistižen s cigaretou, dostane pokutu až 68 eur, včetně elektronických cigaret. Nařízení bude platit až od příštího roku, aby lidé měli čas si zvyknout. Zavedeno bude nejprve v šesti největších parcích, než bude platit ve všech.

Policejní akce zaměřená na nalévání alkoholu mladistvým.Ilustrační foto.

Navzdory prevenci pije a kouří stále více mladých lidí

V letošním školním roce se Pražský deník ve spolupráci s hlavním městem ptal studentů, co je nejvíce trápí, co je zajímá a co by mohlo být na jejich škole či v Praze lepší. V létě budeme naopak přinášet reakce magistrátu na problémy studentů. Dnes se zaměříme na oblast kouření a alkoholu u mladistvých.

Kouření. Ilustrační foto.

Kouření je na ústupu. Počet milovníků tabáku celosvětově klesl

Na poslední květnový den připadá Světový den bez tabáku. Světová zdravotnická organizace (WHO) při této příležitosti vydala zprávu, podle které se počet kuřáků celosvětově snížil. Kouřit přitom přestávají více ženy než muži. Přesto pouze jedna země z osmi je na cestě k dosažení cíle výrazného snížení spotřeby tabáku do roku 2025. Informovala o tom agentura Reuters.

Kouření oslabuje imunitu.

Nikotinu holdují dva milióny Čechů. Zavedení regulace proběhlo úspěšně

Rituály indiánských kmenů se bez tabáku neobešly, na rozdíl od Evropanů ho ale užívali ve formě léčivých obkladů. Ani dýmku míru zásadně nešlukovali. Mnozí z nás si pamatují, že před sametovou revolucí se nejen v Československu vesele kouřilo téměř všude. Studenti si na přednáškách připalovali s kantory, řidič autobusu bafal ostošest a Marlboro Man na plakátě cválal vstříc dobrodružství.

Ilustrační foto

Za kouření v hospodě padla i pokuta v Prostějově, na smrad venku ale není metr

Buďto jsou tak mazaní, že kontrolory přechytračili, anebo se provozovatelé restaurací a barů v Olomouckém kraji zkrátka přizpůsobili novému zákonu zakazujícímu kouření uvnitř provozovny a cigaretový zápach z lokálu jednou pro vždy vyhnali. Počty pokut uložených hygieniky ukazují na to, že spíše B je správně.

Ilustrační foto

Za kouření v hospodě padly dvě pokuty, na smrad venku není metr

Buďto jsou tak mazaní, že kontrolory přechytračili, anebo se provozovatelé restaurací a barů v Olomouckém kraji zkrátka přizpůsobili novému zákonu zakazujícímu kouření uvnitř provozovny a cigaretový zápach z lokálu jednou pro vždy vyhnali. Počty pokut uložených hygieniky ukazují na to, že spíše B je správně.

Ilustrační foto

Za kouření v hospodě padla pokuta i v Šumperku, na smrad venku ale není metr

Buďto jsou tak mazaní, že kontrolory přechytračili, anebo se provozovatelé restaurací a barů v Olomouckém kraji zkrátka přizpůsobili novému zákonu zakazujícímu kouření uvnitř provozovny a cigaretový zápach z lokálu jednou pro vždy vyhnali. Počty pokut uložených hygieniky ukazují na to, že spíše B je správně.

Ilustrační foto.

Rok bez kouření: majitelé barů a pivnic pláčou

Kutnohorsko – Je tomu rok, co začal platit protikuřácký zákon. Zatímco restaurace, kde je hlavní doménou nabídka jídla, zákon vítají, nebo ho neřeší, s bary, pivnicemi a vesnickými putykami to jde podle slov jejich majitelů z kopce.

Ilustrační foto

Školáci většinou dřív pijí, než kouří. Znají i závislost

Střední Čechy – Kouření někde za školou není pro mladé Středočechy ničím neznámým – stejně jako vlastní zkušenost s popíjením. Ukazuje to výroční zpráva o protidrogové politice v kraji za rok 2017, podle níž školáci čelili problémům právě s alkoholem, marihuanou, cigaretami – ale i se sociálními sítěmi.

Ilustrační foto.

Přínos zákazu kouření? Infarktů ubylo až o 13 procent

/INFOGRAFIKA/ Srdeční selhání, rakovina či zlomenina stehenní kosti. To jsou nejčastější důvody, proč Češi musejí do nemocnice. Podle lékařů souvisí všech pět nejčastějších příčin dlouhodobých hospitalizací s kouřením. Nejvíce se stoná v Ústeckém kraji a na Vysočině.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Žádné zmírňování

Senátorům se zjevně nepodařilo přesvědčit Ústavní soud o prospěšnosti kouření v restauracích. Protikuřácký zákon, který začal platit před rokem, sleduje podle ústavních soudců legitimní cíl, ochranu zdraví lidí, a nepředstavuje nepřípustný zásah do základních práv. Tento nález budou určitě brát v úvahu poslanci, kteří mají na stole návrh zmírnění protikuřáckého zákona. Lze si teď bezpečně vsadit, že na žádné zmírňování nedojde.

Nekuřák Frankenberger.

Papež nekouření k sousedům: Katastrofa!

Pasov – K revokaci všeobecného zákazu kouření v rakouské gastronomii, který měl platit od 1. května (náš web informoval), a k návratu staré normy – právu hospodských vybrat si – se pro PNP vyjádřil „papež německého nekouření“ Sebastian Frankenberger.

Ilustrační foto

Přišli kontrolovat kouření, nařídili úklid kuchyně

Střední Čechy – Udání hovořící o porušování zákazu kouření v jisté pivnici v Příbrami se při návštěvě hygieniků doprovázených policisty nepotvrdilo – přesto ale kontrola skončila udělením pokuty a uložením dočasného omezení spočívajícím v zákazu manipulace s neočištěnou zeleninou.

Ilustrační foto.

Zákaz kouření rozčiluje hospodské i některé návštěvníky

Nymburk – Brzy uplyne rok od zavedení takzvaného protikuřáckého zákona. Diskuze kvůli radikálnímu opatření stále neutichá. Část zákonodárců chce po vozu některých zemí zákon zmírnit a do malých pivnic kouření vrátit. Současná vláda v demisi však tento krok nepodpoří. A jaká je v tomto ohledu situace v Nymburce? Co si o tom myslí provozovatelé restaurací a co zákazníci?

Ilustrační foto

Kvůli kouření došlo na pěsti

Ostrov - Ve rvačku se zvrhl spor o to, zda lze v kanceláři kouřit, či ne. Po předchozí „nikotinové“ hádce zaútočil osmatřicetiletý muž na svého o dvacet let staršího kolegu a udeřil ho pěstí do obličeje.

Kouření před restauracemi - Restaurace Na Cibulkách na Praze 3.

Hygienici v Praze řeší první pokutu za porušení protikuřáckého zákona

Přes pět set kontrol provedli v Praze hygienici za osm měsíců, během který platí protikuřácký zákon. Většinu případů jeho porušení vyřešili domluvou, jeden je ve stadiu řízení o udělení pokuty. Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek začal platit loni v květnu. Zakazuje mimo jiné kouření v restauracích.

Stravenky. Ilustrační snímek.

Benefity: slušný plat, práce z domu, kurz odvykání kouření nebo akcie

Firmy, které hledají nové zaměstnance, musejí často počítat s tím, že kromě slušného výdělku budou muset nabídnout i zajímavé zaměstnanecké výhody (benefity). Jaké? Třeba firemní školku pro děti svých pracovníků či příspěvek na odvykání kouření nebo snižování váhy.

Ilustrační foto.

Za porušení protikuřáckého zákona hygienici v kraji vybrali dvacet tisíc

Střední Čechy – Pokuty za porušování protikuřáckého zákona zatím ve středních Čechách nikoho nezruinovaly. Vyplývá to ze čtvrtečních slov ředitelky krajské hygienické stanice Jarmily Rážové, podle níž bylo uloženo 23 pokut v celkové výši 20 tisíc korun. Finanční sankce tedy nebyly nijak závratné ani z hlediska počtu, ani jejich výše; průměrná pokuta vychází na 870 korun. „Dále bylo vydáno deset napomenutí,“ připomněla Rážová s tím, že tyto případy se týkaly méně závažných prohřešků. 

Albert Žirovnický.

Muž odsouzený za vraždu požaduje miliony za soudní průtahy ve sporu o kouření

Bývalý šéf klubu Discoland Sylvie Albert Žirovnický, který už dvacet let tráví za mřížemi, kde si mimo jiné odpykává trest za vraždu, vede boj s českými institucemi. Povedlo se mu vysoudit odškodné za to, že v nápravném zařízení čelí pasivnímu kouření a aktuálně chce miliony za to, že na výsledek svého sporu čekal tak dlouho. V neděli o tom informoval server Lidovky.cz.

Ilustrační fotografie.

Začal platit protikuřácký zákon, hned přišly pokusy ho zmírnit

Jedním z největších kroků ministerstva zdravotnictví byl letos zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Takzvaný protikuřácký zákon zakázal od konce května kouření v restauracích. Zákon, který vykázal kuřáky před restaurace, navrhoval už ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v roce 2013. Sněmovně ho loni předložil předchozí ministr Svatopluk Němeček (ČSSD). Ta ho schválila až napodruhé v prosinci. Před několika dny projednával Senát návrh na jeho zmírnění, který ale neprošel.

Zmírnění protikuřáckého zákona se nekoná. Senát změnu zamítl

Senát nepodpořil žádné zmírnění protikuřáckého zákona, který letos zavedl absolutní zákaz kouření ve veřejných prostorách. O zmírnění usilovali signatáři petice. Chtěli mimo jiné obnovit kuřácké prostory v restauracích nebo nechat na provozovatelích malých barů, pivnic či hospůdek, zda v nich kouření povolí. 

Ilustrační foto

Zákaz kouření platí i na zahrádkách restaurací v pasážích

Zákaz kouření platí podle ministerstva zdravotnictví i na zahrádkách restaurací umístěných v pasážích domů. Pasáž je totiž považována za vnitřní prostor, sdělila na dotaz médií mluvčí resortu Štěpánka Čechová. Zákon od konce května zakazuje kouření ve veřejnosti přístupných vnitřních prostorách s výjimkou kuřáren.

Ilustrační foto

Kouřit se nesmí i na zahrádkách v pasážích, upřesňuje ministerstvo

Zákaz kouření platí podle ministerstva zdravotnictví i na zahrádkách restaurací umístěných v pasážích domů. Pasáž je totiž považována za vnitřní prostor, sdělila mluvčí resortu Štěpánka Čechová. Zákon od konce května zakazuje kouření ve veřejnosti přístupných vnitřních prostorách s výjimkou kuřáren.

Ilustrační foto

Kuřáci mají další problém. Nezabírají jim léky

/INFOGRAFIKA/ Nejenom rakovina plic či infarkt. Kuřáci si zadělávají i na další zdravotní problémy: dostatečně jim nezabírají léky. Nasávání cigaretového dýmu snižuje účinky některých pilulek dokonce o polovinu. Jde třeba o medikamenty na astma, vysoký tlak, osteoporózu, depresi nebo roztroušenou sklerózu.