Kreativ

ŠTÍTEK: Kouření

Lékařka Stanislava Potrepčiaková z Centra pro závislé na tabáku Fakultní nemocnice Brno.

Lékařka z Centra pro závislé na tabáku: Zákaz kouření pomůže budoucím generacím

Brno - Protikuřácký zákon už čtyři měsíce vyhání kuřáky před bary a restaurace. Podle lékařky Stanislavy Potrepčiakové z Centra pro závislé na tabáku Fakultní nemocnice Brno je pravděpodobné, že si kvůli tomu zapálí méně často. „Největší vliv ale změna bude mít na budoucí generace. Plošným zákazem kouření získají mladí pocit, že je něco špatně, a nebudou už cigaretu v ruce brát jako samozřejmost,“ říká Potrepčiaková v rozhovoru pro Brněnský deník Rovnost.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Nezdravé Česko

Jakási britská zdravotnická organizace o nás zjistila, že jsme nejnezdravější zemí světa! Porovnávali země podle pití, kouření a nadváhy obyvatel a na opačném konci žebříčku 179 zemí se coby nejzdravější země na světě umístil Afghánistán. Zajímavé je, že perfektně zdraví Afghánci se dožívají v průměru necelých 44 let, zatímco my se kvůli katastrofálně nezdravému způsobu života dožíváme téměř osmdesáti.

Zákaz kouření.

Hygienici provedli přes dvě stě kontrol kvůli kouření

Praha – Od konce května, kdy začal platit tzv. protikuřácký zákon, pražští hygienici zkontrolovali 204 stravovacích zařízení. Ověřovali tak, jak je zákaz kouření dodržován. Na 140 místech se pak zaměřili na to, zda je provozovna označena příslušnou značkou. Všechny podniky uspěly.

Mladý řidič nepřežil střet s nákladním vozem na silnici u   Kamenného pahorku.

Jen dvě procenta řidičů se zcela věnují řízení, vyplývá z průzkumu

Čemu se čeští řidiči věnují za volantem, kdy by jejich jedinou starostí mělo být věnovat se řízení? Telefonování, líbání, jídlu, pití nebo kouření. Naplno se řízení vozidla věnují jen dvě procenta řidičů. Většina lidí za volantem telefonuje, případně usměrňuje děti nebo se líbá s partnerem či partnerkou. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos. 

Kouření. Ilustrační foto.

Stovkám lidí se kouření prodražilo o pár stovek

Praha – Problémy s kuřáky v restauracích pražští hygienici zatím nezaznamenali. Původní informace Deníku, že se hříchy objevily, vyvrátila ve středu mluvčí pražské hygieny Dana Mertová. Potvrdila, že od 31. května, kdy začal protikuřácký zákon platit, se hygienici zabývali 15 podněty k možnému nedodržování zákazu kouření ve vnitřních prostorech provozoven stravovacích služeb či dalších povinností – pochybení ale neshledali. „Na základě vykonané kontroly ze strany Hygienické stanice hl. m. Prahy nebyl ve 14 případech zákon porušen; jeden podnět nebyl ještě ze strany pražských hygieniků prošetřen,“ uvedla Mertová.

Kouření. Ilustrační foto.

Pokuty kvůli kouření chystají hygienici od září

Praha – Patnáct řešených podnětů, nula pokut. Taková je aktuální bilance pražských hygieniků v souvislosti s kontrolami dodržování zákazu kouření ve vnitřním prostoru restaurací. V průběhu 14-ti následných kontrol bylo zjištěno, že k žádnému porušení zákona nedošlo (jeden podnět ještě nebyl dořešen), tudíž se zatím vše obešlo bez pokut. Hygienici ale varují: od 1. září období benevolence skončí a dojde i na sankce. Leccos přitom bude v té chvíli patrné už zvenčí – k 31. srpnu totiž končí přechodné období, během něhož musí být u vstupu do provozovny umístěna viditelná grafická značka „kouření zakázáno“.

Ilustrační foto

Přestat kouřit? V Prostějově o to lidé moc nestojí

Zájem o odvykání kouření je v Prostějově malý. Nárůst na většině míst nezpůsobil ani zákon, který zakazuje kouření v restauracích a barech a který je v platnosti od 31. května, tedy již více než měsíc.

Ilustrační foto.

Cihelna bar inicioval petici proti nekouření

Mělnicko – Provozovatelé hospod, barů a restaurací mají stále větší vztek na zákonodárce, kteří schválili plošný protikuřácký zákon. A to i ti, kteří provozují nekuřácká zařízení delší dobu.

Ilustrační foto

Hospodští nadávají na protikuřácký zákon

Mladoboleslavsko – Návštěvníci hospod diskutují u piva už několik týdnů o novém protikuřáckém zákonu. Ten zakazuje kouření nejen v restauracích a divadlech, ale také v barech, hospodách a na autobusových zastávkách. Jedni na něj nadávají, jiní s ním souhlasí. Jisté ale je, že se provozovatelé restauračních zařízení museli přizpůsobit a zákazníci kuřáci museli dát sbohem cigaretě, kterou si mnozí z nich u piva rádi zapálili.

Ilustrační foto.

Zákon o kouření ničí hospody i vztahy lidí

Příbram /FOTOGALERIE/ - Většina kuřáků už útroby hospod a restaurací neviděla zhruba měsíc. Samozřejmě vyjma návštěvy toalet. Navzdory horku, dešti nebo větru, si vychutnávají pivo s cigaretou venku pod přístřeškem a od toho se také odvíjí výběr podniku, kde se případně chystají s rodinou či přáteli posedět. Jestli tam mají terasu, tak proč ne, zaznívá z úst lidí, kteří si do kouření nechtějí nechat mluvit. Svou zlost si většinou vyventilují na vrchním nebo na majiteli, když se mihne kolem.  

Ilustrační foto

Zákaz kouření nové pacienty do odvykacích center zatím nepřivedl

Zákaz kouření v restauracích nové pacienty k odborníkům, kteří pomáhají zbavit se závislosti na tabáku, zatím příliš nepřivedl. Podle lékařů možná dorazí na podzim, až nebudou moci sedět na zahrádkách, nebo zatím zkouší přestat kouřit bez odborné pomoci.

Pravda, 8. června 1967, rubrika Adresováno Pravdě.

Padesát let čistého vzduchu v motorácích

Plzeň – „V přeplněném motorovém vlaku z Třemošné jelo několik mladíků, kteří ve voze kouřili. Marně jsem je upozorňoval, že je tam hodně matek s dětmi, aby kouření omezili. Dělali, jako by bez cigarety nemohli tu chvíli vydržet. Bezohledně frajersky zapalovali jednu za druhou. Přál bych si, aby i v dalších společných prostorách bylo kouření zakázáno."

Ilustrační foto

Na jevišti se bude kouřit dál

Pardubice – Takzvaný protikuřácký zákon, který platí od 31. května, nedělá problémy jen hostinským. Vypořádat se s ním museli i na poněkud překvapivých místech. Příkladem je Východočeské divadlo v Pardubicích. Důvod? V některých inscenacích se totiž kouří přímo na jevišti.

Jeden z mladoboleslavských barů zřídil pro kuřáky speciální dřevěnou "klec", aby měli kam chodit kouřit.

Hosté mladoboleslavského baru chodí kouřit do speciální klece

/FOTOGALERIE, ANKETA/- Jsou to dva týdny, co vstoupil v platnost takzvaný protikuřácký zákon. Ten zakazuje kouření nejen v restauracích a divadlech, ale taky v barech. Problémem je, že bar je většinou místo, kam lidé chodí primárně za zábavou. Málokterý z těchto nočních podniků má zahrádku. A tak po zavedení novely, zakazující kouření, provozovatelé řeší, kam jejich zákazníci budou chodit kouřit.

Jeden z mladoboleslavských barů zřídil pro kuřáky speciální dřevěnou "klec", aby měli kam chodit kouřit.

Hosté baru Slunce chodí kouřit do speciální klece

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE, ANKETA/ - Jsou to dva týdny, co vstoupil v platnost takzvaný protikuřácký zákon. Ten zakazuje kouření nejen v restauracích a divadlech, ale taky v barech. Problémem je, že bar je většinou místo, kam lidé chodí primárně za zábavou. Málokterý z těchto nočních podniků má zahrádku. A tak po zavedení novely, zakazující kouření, provozovatelé řeší, kam jejich zákazníci budou chodit kouřit.

Spolumajitelka Lékárny U Floriána v Písku Lenka Bártová nabízí pomůcky na odvykání kouření.

Za léky na odvykání kouření zaplatíte denně asi jako za krabičku cigaret

Léky, které pomáhají pacientům s odvykáním kouření, stojí denně asi jako krabička cigaret. Pojišťovny je neplatí, některé na ně ale přispívají. Na dnešním semináři v senátu to řekla předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková. V Česku přestává podle ní kouřit ročně asi milion lidí, většina z nich se o to pokouší bez jakékoliv pomoci a jejich úspěšnost je nízká.

Krabička cigaret. Ilustrační foto.

Léky na odvykání kouření stojí denně asi jako krabička cigaret

Praha - Léky, které pomáhají pacientům s odvykáním kouření, stojí denně asi jako krabička cigaret. Pojišťovny je neplatí, některé na ně ale přispívají. Na úterním semináři v senátu to řekla předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková. V Česku přestává podle ní kouřit ročně asi milion lidí, většina z nich se o to pokouší bez jakékoliv pomoci a jejich úspěšnost je nízká.

Zákaz kouření. Ilustrační foto.

Strážníci museli v Kroměříži poprvé řešit nekouření v hospodách

První výjezd kvůli novému protikuřáckému zákonu, který zakazuje kouření v restauracích a hospodách, si v minulých dnech připsali strážníci kroměřížské městské policie. Nařízení platné od posledního květnového dne vykazuje kuřáky na zahrádky nebo ven před podniky, kde ovšem hrozí riziko rušení nočního klidu. A první oznámení přijaté městskou policií v Kroměříži se týkalo právě rušení nočního klidu.

Popelníky. Ilustrační foto.

Když už kouření musí ven, pusťme přírodu dovnitř

Praha - Se zákazem kouření v hospodách a restauracích přišla nenápadná otázka: Co se stane s popelníky, kterých nebude třeba tolik? Největší značku ciderů v Česku i ve světě tato otázka nenechává chladnou, a tak se rozhodla vdechnout popelníkům druhý život.

Zákaz kouření. Ilustrační snímek.

První víkend bez cigaret. Restaurace zely prázdnotou

Orlickoústecko - Již několik dní platí takzvaný protikuřácký zákon, který znamená úplný zákaz kouření v restauracích, barech a hospodách. Kritici zákona si stěžují na omezování svobody, příznivci v něm vidí přínos pro zdraví obyvatel.

Alena Bártíková, magistra lékárny příbramské nemocnice.

Odvykání kouření? Nejlepší je začít od hlavy

Střední Čechy - Protikuřácký zákon, který zakazuje kouření ve společných prostorách, sice může omezovat uživatele tohoto zlozvyku, ale někteří se třeba tím spíšerozhodnou s ním seknout. Někomu se to podaří ze dne na den, jiní se neobejdou bez podpůrných prostředků z lékárny, dalším zas může pomoci poradna. O odvykání kouření jsme si popovídali s Alenou Bártíkovou, magistrou lékárny příbramské nemocnice.

Benešovská nemocnice.

Kouřit se nesmí ani v nemocničním parku

Benešov – O novém zákonu zakazujícím kouření v restauracích, se toho napovídalo a napsalo za těch pár dnů jeho platnosti už hodně. Mezi místa, kterých se nová norma ale týká také, a o níž se zatím příliš nehovoří, patří například nemocnice.