Kreativ

ŠTÍTEK: Kouření

Ilustrační fotografie.

Je sucho. Kraj zakázal rozdělávat ohně a kouřit v lese

Žádné kouření nebo ohníčky v lese, vypalování trávy a další činnosti, které by mohly vést ke vzniku požáru. A vláčkem s parní lokomotivou se také až do odvolání nesvezete. S ohledem na přetrvávající sucho a extrémní nárůst požárů v lesích a na polích, včera kraj vyhlásil opatření, která mají vést k zamezení jejich vzniku.

ilustrační foto

Protikuřácký zákon může zasáhnout festivaly i zábavy

Třebíčsko - Krušné časy čekají na české kuřáky. Připravovaný protikuřácký zákon z dílny Ministerstva zdravotnictví by totiž měl začít platit od příštího roku. Kromě restaurací, barů nebo klasických hudebních klubů by lidem znemožnil zapálit si také na zábavách a letních festivalech. Novela se totiž týká přístřešků na kulturních akcích, samy obce by pak vyhláškou mohly kouření na festivalu zakázat úplně.

ilustrační foto

Protikuřácký zákon může zasáhnout festivaly i zábavy

Třebíčsko - Krušné časy čekají na české kuřáky. Připravovaný protikuřácký zákon z dílny Ministerstva zdravotnictví by totiž měl začít platit od příštího roku. Kromě restaurací, barů nebo klasických hudebních klubů by lidem znemožnil zapálit si také na zábavách a letních festivalech. Novela se totiž týká přístřešků na kulturních akcích, samy obce by pak vyhláškou mohly kouření na festivalu zakázat úplně.

Ilustrační foto

Hospody už teď děsí řada změn

Kroměřížsko – Košty slivovice, hasičské plesy nebo třeba večerní posezení u piva? To vše se i pro lidi z vesnic na Kroměřížsku může stát už od Nového roku snadno minulostí.

Ilustrační foto.

WHO v rámci boje proti kouření vyzývá ke zvyšování daní na tabák

Londýn - Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala vlády, aby v rámci boje proti kouření zvyšovaly daně na tabákové výrobky. Daně by podle WHO měly tvořit minimálně 75 procent prodejní ceny krabičky cigaret. Server Novinky.cz minulý měsíc informoval, že v České republice tento podíl podle poradenské společnosti Deloitte přesahuje 80 procent.

Zákaz kouření v restauracích.

Hospodští by o kouření rozhodli sami

Českobudějovicko - Nový zákon vesnické hospody nezruinuje. Jejich majitelé by se ale raději přizpůsobili svým hostům než zákazu. České hospody nejspíš od začátku roku 2016 čeká úplný zákaz kouření. Návrh novely zákona sice vzbudil diskusi, vláda jej ale schválila jednomyslně.

CIGARETA A PIVO. Pohromadě a v restauraci bude tato kombinace možná brzy historií

Štamgasty štve zákaz kouření

Český Krumlov – Všeobecný protikuřácký zákon položí většinu vesnických restaurací, míní řada lidí. Jaká bude pravda, pokud začne od ledna příštího roku platit celoplošný zákaz kouření ve všech restauracích, se teprve ukáže.

Pavel Vlasák s dcerou.

Normální je nekouřit

Český Krumlov - /ROZHOVOR/ Za půl roku už si, zdá se, v hospodě nezapálíte. Zákazu se nemůže dočkat Pavel Vlasák, který v Českém Krumlově léta provozuje rockovou hospodu. K cigaretovému kouři má bytostný odpor. Z odlivu zákazníků si ale těžkou hlavu nedělá. „Znám i kuřáky, kteří se na zákaz těší. Prý jim pomůže kouření omezit a možná že se jim i podaří přestat úplně. Jinak by prý na to neměli vůli," říká provozovatel hospody.

Když hoří, zabíjí. Klasická cigareta začíná ustupovat alternativám, při jejichž užívání není tabák spalován. Ilustrační foto

Hospody na Blanensku se kvůli plánovanému zákazu kouření bojí o tržby

Blanensko – Asi deset cigaret denně kouří Josef Kovařík z Blanska už mnoho let. „Občas zajdeme s kamarády i na pivo a k tomu cigareta prostě patří," míní muž. Chodí tak do restaurací, kde se může kouřit. „Pokud kouření v restauracích zakážou, asi si na to lidé časem zvyknou, ale s kouřením určitě kvůli tomu nepřestanou. Jen zkrátka budou postávat venku před restaurací s cigaretou v ruce," myslí si Kovařík.

Zákaz kouření v restauracích.

V hospodě bez dýmu je plno, hosté nemusí tak často prát

Českobudějovicko - Posedět si se zapálenou cigaretou u půllitru vychlazeného piva v restauraci už zřejmě nebude od příštího roku možné. Vláda totiž poslala do sněmovny zákon, který by z hospod, ale třeba i z koncertů nadobro mohl vykázat kuřáky se zapálenou cigaretou.

Ilustrační foto.

Zákaz kouření? Přijdu o práci, řekl výčepní

Střední Čechy - Vláda v týdnu schválila návrh zmíněného zákona, který předložil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Pokud projde parlamentem (a tentokrát vše nasvědčuje tomu, že opravdu projde), pak od 1. ledna příštího roku bude cigareta v restauracích tabu. I ta elektronická. Na Nymbursku či Berounsku se provozovatelé restaurací a číšníci staví k možnému zákazu kouření zatím velmi rezervovaně.

Ilustrační foto

Zákaz kouření v hospodách nemusí být problém, ale výhra

Benešovsko - Začátkem příštího roku by měl v Česku začít platit úplný zákaz kouření ve všech restauračních zařízeních. Novela zákona, kterou včera schválila vláda, nedovoluje také prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech. Stejná omezení jako pro tabákové výrobky mají platit i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření.

Ilustrační foto

„Návrh zákona respektujeme," shodují se restauratéři na Chrudimsku

Chrudimsko - Od začátku příštího roku by měl platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Příslušný návrh zákona ve středu schválila vláda. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření. Omezení má platit i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. Zapálit si je by nemělo být možné ani v kinech, divadlech, sportovních halách, školách, dopravních prostředcích, na nástupištích i zastávkách. Co na to hoteliéři a restauratéři z chrudimského okresu?

Z kampaně Společně proti kouření.

V penzionu kouření zakázali před rokem a lidi chodí

Rychnovsko - Pořádné nervy a pocit nejistoty. To prožívají někteří provozovatelé hospod a pivnic v okrese. Většina z nich se shoduje na jednom: Nevíme, co nám nový zákon o zákazu kouření v restauračních zařízeních přinese.

Ilustrační foto.

Ano, či ne kouření v restauracích?

Orlickoústecko – Od začátku příštího roku by měl platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Příslušný návrh zákona ve středu schválila vláda. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření. Omezení má platit i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. Zapálit si je by nemělo být možné ani v kinech, divadlech, sportovních halách, školách, dopravních prostředcích, na nástupištích i zastávkách. Co na to hoteliéři a restauratéři?

Ilustrační foto

Mladí Češi se stále drží na špičce Evropy v kouření marihuany

Praha - Mladí Češi se stále drží na špičce evropského žebříčku kuřáků marihuany, i když po předchozím prudkém nárůstu už začínají jejich počty mírně klesat. Problémových uživatelů nelegálních drog loni v Česku nepřibylo, je to stále kolem 40.000 lidí, řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Ilustrační foto.

Kanadské tabákové firmy mají zaplatit kuřákům 300 miliard korun

Montreal – Více než 15 miliard kanadských dolarů (300 miliard Kč) má podle rozhodnutí nejvyššího soudu kanadské provincie Quebec zaplatit trojice tabákových koncernů svým zákazníkům za poškození jejich zdraví v důsledku kouření. Dnes o tom informovala agentura Reuters. Všechny tři firmy už ohlásily, že se proti rozsudku odvolají.

Ilustrační foto.

Hospodské straší zákaz kouření

Náchodsko - Už ve středu 3. června má vláda jednat o návrhu ministra zdravotnictví, aby se zakázalo kouření v restauracích. Mnozí hospodští jsou z toho nervózní. Bojí se, že jim zákaz způsobí odliv zákazníků a úbytek tržeb.

Když hoří, zabíjí. Klasická cigareta začíná ustupovat alternativám, při jejichž užívání není tabák spalován. Ilustrační foto

Skoro polovina dětí žije v dýmu. Pomůže protikuřácký zákon?

Praha – Až tři tisíce nekuřáků ročně předčasně zemřou kvůli tomu, že nedobrovolně dýchají dým z cigaret.Na následky kouření jako takového zemře každý den padesát lidí. Podle předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Evy Králíkové je mnoho dalších důvodů, proč je zákaz kouření na veřejných místech důležitý. „Aktivní i pasivní kouření vraždí členy všech politických stran, včetně nestraníků," říká Králíková, podle které máme jednoho z největších zabijáků přímo pod nosem.

Ivan Hoffman.

Den bez nemoci

Podle odborníků na kouření u nás kuřáci svým pokuřováním ročně zabijí tři tisíce nekuřáků. Trestat je za to ovšem nelze, neboť závislost na tabáku je nemoc. Nevinní nekuřáci tedy doplácejí na sebevražedné počínání kuřáků. Ti si nemohou pomoci a pochutnávají si na droze, která je sice kritizovaná a pomlouvaná, ale legální a dostupná. Čas od času se kouřením zabývají zákonodárci, kteří nemocné kuřáky vykazují z hospod, kanceláří, dopravních prostředků, veřejných prostor a prostranství.

Plicní lékař ví o důsledcích kouření své.

Většina pacientů jsou kuřáci

Český Krumlov – Celodenní kašel, vykašlávání hlenu, postupně se zhoršující dušnost. Tak se projevuje nemoc, která kuřáky postihuje vůbec nejčastěji, chronická obstrukční plicní nemoc, zkráceně CHOPN.

Ilustrační foto

Kouření v hospodách? Nevadí

Rokycansko – Provozovatelé restaurací jsou přesvědčení, že by se mohli kuřáci naštvat a oni by přicházeli o tržby

Ilustrační fotografie.

Zákaz nezákaz. Kuřáci si zapalují i v čekárnách. Hrozí jim za to pokuty

Vysočina - Zná to snad každý, odporný zápach, který zamoří okolí, a stačí k tomu třeba i jen jedna zapálená cigareta. Bezohlední kuřáci se svým zlozvykem bohužel mnohdy nerespektují obecně uznávaná pravidla ani oficiální zákazy. Typické je to například v přístřešcích na zastávkách nebo na krytých nástupištích na nádražích.

Když hoří, zabíjí. Klasická cigareta začíná ustupovat alternativám, při jejichž užívání není tabák spalován. Ilustrační foto

Průzkum: V Evropské unii loni kouřilo 26 procent lidí

Brusel – V Evropské unii v loňském roce kouřilo 26 procent lidí, ukázal průzkum Eurobarometr zveřejněný před Světovým dnem bez tabáku, který připadá na neděli. Ve srovnání s údaji z roku 2012 je to pokles o dva procentní body. Největší snížení přitom statistici zaznamenali u věkové skupiny od 15 do 24 let. V roce 2012 kouřilo 29 procent z nich, nyní už jen každý čtvrtý.

Ilustrační foto.

Děti více užívají drogy. Největším problémem na školách je ale kouření

Jižní Morava /ANKETA, INFOGRAFIKA/ – Pedagogové na jihomoravských základních a středních školách v loňském školním roce řešili téměř devět tisíc projevů rizikového chování žáků. Asi tisíc dětí od spolužáků zažilo šikanu a dvě stovky spáchaly nějaký trestný čin. Vyplývá to ze zveřejněné studie Pedagogicko-psychologické poradny Brno.

Ilustrační foto

Výrobci cigaret mají dílčí vítězství ve sporu o účinkách kouření

Washington - Největší tabákové společnosti ve Spojených státech musí informovat spotřebitele, že cigarety byly vymyšleny tak, aby zvyšovaly návykovost, ale nikoli o tom, že firmy lhaly o rizicích spojených s kouřením. Páteční verdikt odvolacího soudu představuje dílčí vítězství pro tabákové firmy ve vleklé právní bitvě, která se táhne zhruba 16 let, napsala agentura AP. Tabákové koncerny se v ní nejnověji postavily proti nařízení zahájit mediální kampaň, ve které by byly za lháře.

Ilustrační fotografie.

Kouření v restauracích vadí stále více Čechům

Praha  – Kouření v restauracích, kavárnách či barech vadí v Česku stále více lidem, ukázal letošní výzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) a agentury Ipsos. Oproti roku 2012 stoupl jejich počet o deset procentních bodů, na 52 procent. Razantně také přibylo těch, kteří by rozhodně zákaz kouření uvítali, z 28 na 40 procent, řekl dnes novinářům vedoucí studentského projektu FSV UK Miroslav Slíž. V ČR kouří třetina dospělých.

Biorezonance léčí pomocí elektromagnetického vlnění.

Anna Dvořáková: Terapii přizpůsobuji konkrétnímu pacientovi

Žďár nad Sázavou - Většina lidí si pod alternativní medicínou představí akupunkturu nebo bylinky. Biorezonance však léčí pomocí elektromagnetického vlnění. Anna Dvořáková hovoří o účincích této, v České republice poměrně nové, metody při různých zdravotních problémech, odvykání kouření nebo detoxikaci organismu.

Ilustrační foto

Lék na nádor plic. Pomůže, ale je příliš drahý

Že si kouřením způsobíte rakovinu plic, se dočtete nejen na krabičkách cigaret, většina kuřáků se ale tímto vzkazem nenechá znervóznit. Plicní nádor by měl být letos podle prognózy Institutu biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity diagnostikován 7605 pacientům, většinou (v 64 procentech) půjde 
o nejnebezpečnější nemalobuněčný karcinom. Prognóza pro pacienty není příliš příznivá.

Když hoří, zabíjí. Klasická cigareta začíná ustupovat alternativám, při jejichž užívání není tabák spalován. Ilustrační foto

Česko patří v Unii k zemím s nejlaxnějším přístupem ke kouření

Brusel - Česká republika a Slovensko jsou mezi těmi zeměmi Evropské unie, které chrání lidi před pasivním kouřením jenom nedostatečně, nebo dokonce vůbec. Upozorňuje na to bruselská organizace Partnerství bez kouře (Smoke Free Partnership - SFP), která Praze nebo Bratislavě vzkazuje, že pokud chtějí dodržet svoje mezinárodní závazky, musejí výrazně zlepšit svoje protikuřácké zákony.

Ilustrační foto.

Hospodu U Mokrošů zahalí kouř z dýmek

Bystřička – Vyznavači dýmkového kouření se setkají v sobotu v restauraci U Mokrošů v Bystřičce na Vsetínsku. Členové valašskomeziříč­ského Fajfklubu zde pořádají už 13. ročník klání v pomalém kouření O starostovu fajfku.