Kreativ

ŠTÍTEK: Kouření

Když hoří, zabíjí. Klasická cigareta začíná ustupovat alternativám, při jejichž užívání není tabák spalován. Ilustrační foto

Kuřáci si možná nezapálí ani v zoo a na otevřených zastávkách

Praha - Kuřáci si možná nezapálí cigaretu ani v zoologických zahradách nebo na otevřených zastávkách hromadné dopravy. Úpravy vládní normy, která má zakázat kouření v restauracích, barech, čajovnách a dalších podobných zařízeních, dnes podpořil sněmovní ústavně-právní výbor. Poslanci taky například doporučili vypustit z předlohy navrhovanou pravomoc obcí zakázat vyhláškou kouření na veřejných venkovních akcích.

Ilustrační foto

Pasivní kouření škodí i psům a kočkám, ukázala studie

Řím – Všichni vědí, jaké zdravotní škody působí pasivní kouření lidem, méně známá je ale skutečnost, že ohroženi jsou i zvířecí společníci kuřáků, zejména psi a kočky. Proto například v severoitalském Milánu zahájila komora veterinárních lékařů informativní kampaň pod heslem „Kouř zabíjí i naše zvířata". Píše o tom agentura ANSA.

Ilustrační foto

Na krabičkách cigaret budou hrůzné obrázky

Praha /INFOGRAFIKA/ – Nákup cigaret by mohl u slabších povah zanedlouho způsobit nevolnost. Od 20. května totiž budou muset být k dostání krabičky cigaret potištěné nejen známým varováním o škodlivosti kouření, ale i obrázky znázorňujícími, co se kuřákům také může přihodit. „Jde nám především o větší informovanost lidí o škodlivých účincích kouření. Pomohou tomu i nová varování na cigaretách, kdy 65 procent přední a zadní strany krabičky bude obsahovat zdravotní varování před škodlivostí kouření," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Když hoří, zabíjí. Klasická cigareta začíná ustupovat alternativám, při jejichž užívání není tabák spalován. Ilustrační foto

Itálie zakázala kouření v autech s dětmi a odhazování nedopalků

Řím - Kuřáci v Itálii čelí od úterka dalším zákazům, které trestají požívání tabákových výrobků v automobilech, v nichž jsou děti či těhotné ženy. V zemi, kde již několik let platí zákaz kouření v restauracích či kancelářích, se rovněž nově nesmí odhazovat cigaretové nedopalky na ulici.

Muž nadýchal bezmála půl druhé promile.

Pití chtěl řidič maskovat kouřením

Praha /VIDEO/ - V autě jsem si jen byl pro cigarety. To strážníkům z Prahy 15 poměrně arogantně tvrdil zjevně opilý muž uzamykající před očima hlídky auto a hodlající odejít pryč. O události z noci na sobotu informoval v úterý Jan Čihák z centrály městské policie s tím, že muž pak skutečně nadýchal bezmála půl druhého promile.

Ilustrační foto

Kouřili, kde neměli. Zaplatili 200 korun

Znojmo – Zkrátit si čas při čekání na autobus kouřením cigarety. Tak uvažovali zřejmě tři mladí chlapci, které překvapili strážníci v pondělí kolem osmé hodiny večerní pod přístřeškem autobusové zastávky s cigaretou v ruce. Chuť na nikotin se jim ale nevyplatila. „Strážnici každému uložilo blokovou pokutu ve výši 200 korun," sdělil preventista znojemských strážníků Petr Hladký s odkazem na „tabákový zákon", který zakazuje kouření na některých veřejných místech.

Ilustrační foto

Cigarety by kvůli zvětšení varování neměly zdražovat

Praha - Ceny cigaret by se kvůli výraznému zvětšení varování před škodlivostí kouření na krabičkách neměly zvýšit. Hrozí však to, že pokud nebude včas schválena legislativa, která převádí evropskou tabákovou směrnici do českého právního řádu, výrobci nebudou schopni včas dodat správně označené výrobky na trh. To by mohlo zvýšit podíl nelegálního trhu s cigaretami a snížit tak příjmy státu ze spotřební daně, řekl novinářům generální ředitel české pobočky tabákové firmy Japan Tobacco International (JTI) Andrew Reay.

Ilustrační foto.

Restaurace na Vyškovsku otáčejí. Čím dál víc jich je bez kouře

Vyškovsko – Před restaurací odhrnoval sníh a oslovila ho paní, zda je podnik skutečně nekuřácký. Chtěla si zapálit u krbu. Nabídku, že může s cigaretou ven, odmítla. A že raději půjde jinam. O jednu zákaznici tak zřejmě vyškovská restaurace Chalupa u městské brány přišla, její majitel František Blumenstein ovšem doufá, že přijdou jiní.

ilustrační foto

Onkologové radí držet se předsevzetí, jež omezují vznik rakoviny

Většina novoročních předsevzetí dlouho nevydrží, pokud ale jde o nekouření, udržování správné váhy či dostatek pohybu, měli by se jich lidé podle Evropského kodexu proti rakovině držet trvale. Podle onkologů lze dodržováním 12 zásad uvedených v kodexu zabránit až polovině úmrtí na rakovinu. Zhoubnou nemoc zjistí lékaři v ČR ročně u více než 80.000 lidí, 27.000 na ni zemře.

Brněnská zoo. Ilustrační foto.

Brněnská zoo omezila kouření. Lidé si zapálí cigaretu jen na čtyřech místech

Brno - Procházet mezi expozicemi různých zvířat a u toho si zapálit cigaretu. To bylo v brněnské zoologické zahradě ještě v loňském roce možné. S příchodem nového roku však čekají na kuřáky v zoo omezení. Od prvního ledna si totiž lidé v zoo zakouří jen na speciálně určených místech. Brněnská zoo se tím přiblíží jiným evropským zahradám, kde je zákaz kouření už zcela běžný.

Hořící cigareta. Ilustrační snímek

Zákaz kouření v restauracích? Majitelé chtějí možnost volby

Rakovník - Protikuřácký zákon prošel v poslanecké sněmovně po několikahodinových debatách prvním čtením. Podle vládního návrhu by mělo být kouření zakázáno ve všech restauracích a kulturních zařízeních. Zároveň by prodejci měli nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček si do sněmovny dokonce přinesl urnu, na níž chtěl demonstrovat, že na nemoci způsobené kouřením ročně zemře až osmnáct tisíc lidí. 

Hořící cigareta. Ilustrační snímek

Zákaz kouření v restauracích? Majitelé chtějí možnost volby

Rakovník Protikuřácký zákon prošel v poslanecké sněmovně po několikahodinových debatách prvním čtením. Podle vládního návrhu by mělo být kouření zakázáno ve všech restauracích a kulturních zařízeních. Zároveň by prodejci měli nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček si do sněmovny dokonce přinesl urnu, na níž chtěl demonstrovat, že na nemoci způsobené kouřením ročně zemře až osmnáct tisíc lidí. S návrhem nesouhlasí opoziční ODS ani někteří koaliční poslanci. Restauratéři z Rakovnicka se shodují, že každý podnik by se měl sám rozhodnout, jestli kouření povolí či nikoliv. Problémů a ztráty zákazníků se obávají především ve vesnických restauracích.

Ilustrační foto.

Zákaz kouření v hospodách: Boj proti rakovině nebo omezení svobody?

Prostějov /ANKETA/ – Mistr zdravotnictví Svatopluk Němeček se snaží v Poslanecké sněmovně prosadit nový antikuřácký zákon. V jeho návrhu se počítá s plošným zákazem kouření ve všech restauracích, hospodách a barech. S novým zákonem by měl přijít také konec cigaret na koncertech a tanečních zábavách. Návrh ministerstva zdravotnictví poslali v úterý poslanci po několikahodinovém jednání do druhého čtení.

Ilustrační foto.

Boj o cigaretu u piva. Čechům by zákaz nevadil

Praha /INFOGRAFIKA/ – Kouřit či nekouřit? Boj probíhá napříč laickou, odbornou i politickou scénou. Jako jediná z členských zemí EU má Česko jen dobrovolnou regulaci kouření, majitelé se mohou rozhodnout sami a teoreticky mohou být všechny restaurace kuřácké.

Ivan Hoffman

Monitoring závislosti

Výroční zpráva národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti není optimistická. Lidí, kteří mají problémy s drogami a alkoholem přibývá, věková hranice, kdy mladí začínají s pitím, kouřením a drogami klesá. Na předávkování tvrdými drogami loni zemřelo 48 lidí, alkohol zabil 322 lidí. Když to ale srovnáme s počtem lidí, kteří zemřeli při automobilových nehodách (loni jich bylo 631), automobilizmus se statisticky jeví nebezpečnějším, než pervitin, heroin a syntetické drogy dohromady.

Ilustrační foto.

Lékař: Ani po zjištění astmatu neodloží řada kuřáků cigaretu

Ani po zjištění astmatu neodloží řada kuřáků cigaretu. Když jim léky uleví, nabudou dojmu, že si mohou dovolit kouřit dál. Tento mylný názor a nebezpečný zlozvyk je mezi astmatiky kuřáky velmi rozšířen, řekl předseda Českého občanského spolku proti plicním nemocem a plicní lékař Stanislav Kos. Je však jednoznačné, že pokud by nekouřili, nebo by alespoň výrazně omezili spotřebu cigaret, jejich zdravotní stav by byl ještě lepší, uvedl.

Když hoří, zabíjí. Klasická cigareta začíná ustupovat alternativám, při jejichž užívání není tabák spalován. Ilustrační foto

Zákaz kouření od ledna platit nebude

Praha – Kuřáci si budou moci v restauracích zapálit i po novém roce. Zákon zakazující kouření, který měl od ledna 2016 platit, poslanci již letos projednat nestačí. Restauratéři si tak ještě nějaký čas budou moci určit, zda se v jejich zařízení bude kouřit s tím, že musí zajistit oddělené prostory kuřácké a nekuřácké.

Ilustrační foto

V Německu klesá spotřeba cigaret, ubývá mladých kuřáků

Berlín - V Německu klesá spotřeba cigaret a postupně se snižuje i počet kuřáků. Nejvýraznější je tento trend u mladých lidí do 25 let, řekla v úterý na tiskové konferenci německá vládní zmocněnkyně pro otázky drog Marlene Mortlerová. Vyzvala zároveň k dalšímu boji proti kouření, které podle ní způsobuje německé společnosti ročně škody ve výši 80 milionů eur (2,2 miliardy Kč).

Ilustrační foto.

Většina lidí je pro zákaz kouření v restauracích, zjistil průzkum

Praha – Zhruba tři pětiny Čechů souhlasí s tím, aby bylo v restauracích zakázáno kouření, proti zákazu je 38 procent. Od roku 2011 odpůrců kouření v restauracích přibylo. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jehož výsledky má ČTK k dispozici.

Ilustrační foto.

KRIMI MIX: Ženu podezřelou z krádeže prozradilo kouření

Praha - Nedopalky cigaret, jež na Václavském náměstí odhodili na zem (a tím se dopustili znečištění veřejného prostranství) na sebe upozornili 35letá žena a 18letý mladík, kteří se v úterý krátce po půlnoci stali předmětem zájmu hlídky pražských strážníků. Dotyční ale nebyli schopni předložit doklady, a tak putovali k ověžení totožnosti na policejní stanici.

ilustrační foto

Každý třetí mladý Číňan zemře kvůli kouření, uvedla studie

Peking – Třetina všech mužů, kterým je nyní v Číně méně než 20 let, zemře předčasně, pokud nepřestanou kouřit. Vyplývá to z nové studie, kterou zveřejnil odborný lékařský časopis The Lancet. Podle ní také dvě třetiny mužů nyní v Číně začínají kouřit před 20. rokem života, uvedl s odvoláním na tento výzkum zpravodajský server BBC News.

ilustrační foto

Británie zavádí zákazy kouření ve věznicích i v autech s dětmi

Londýn - Británie od ledna postupně zakáže kouření ve věznicích. Nejvyšší soud už v březnu rozhodl, že protikuřácký zákon z roku 2007 má být uplatňován také v nápravných zařízeních. Reagoval tak na podnět jednoho z odsouzenců, který si stěžoval na negativní důsledky pro své zdraví. Zákaz kouření nově platí také v automobilech, v nichž jsou děti nebo dospívající do 18 let.

Zleva Ben Carson, Donald J. Trump a Jeb Bush.

Debata prezidentských kandidátů trvala pět hodin. Bush přiznal kouření marihuany

Los Angeles – V Reaganově prezidentské knihovně v kalifornském Simi Valley proběhla ve středu odpoledne místního času (v noci na dnešek SELČ) druhá televizní debata republikánských kandidátů na prezidenta USA. V její první části se střetli čtyři kandidáti, kteří mají zatím podle průzkumů nejméně hlasů, ve druhé spolu pak debatovalo dalších 11 kandidátů včetně prozatímního favorita průzkumů Donalda Trumpa. Celkem debata pořádaná televizí CNN trvala pět hodin.

Elektronická cigareta. Ilustrační foto

E-cigarety jsou o 95 procent méně škodlivé než tabákové, tvrdí studie

Londýn - Elektronické cigarety jsou zhruba o 95 procent méně škodlivé než tabákové cigarety, tvrdí studie agentury britského ministerstva zdravotnictví, o níž informovala agentura Reuters. Vláda by prý proto měla takzvané e-cigarety podporovat jako způsob pomoci kuřákům s odvykáním závislosti.

Ilustrační foto

Vzdělání rodičů a kouření doma ovlivňují léčbu astmatu u dětí

Vzdělání rodičů, jejich kouření doma a výskyt plísní v bytě mají zásadní vliv na úspěch léčby astmatu a alergií u dětí. Naopak přítomnost domácího zvířete vliv nemá. Vyplývá to ze studie, v níž bylo sledováno 6503 dětí ve věku pět, devět, 13 a 17 let. Výsledky zveřejnil Státní zdravotní ústav. Alergii má téměř třetina českých dětí, každé osmé má pylovou rýmu, každé deváté atopický ekzém a téměř deset procent malých pacientů má astma.

Milionová škoda vznikla při požáru auta na Táborsku.

Nádrž náklaďáku explodovala na poli

Jižní Čechy - Desítky výjezdů týdně, milionové škody. Jihočeští hasiči upozorňují na trvající zvýšené nebezpečí požárů. Hejtman kraje Jiří Zimola vyhlásil koncem července kvůli extrémním teplotám na doporučení hasičů řadu omezení. Až do odvolání platí třeba zákaz používání zábavní pyrotechniky či kouření v lese. Požárů přesto neubývá. Jen za minulý týden jich hasiči řešili několik desítek. Hořelo v lesích i na polích, předběžně vyčíslené škody se vyšplhaly do milionů korun.

Středočeští hasiči vyjížděli v uplynulém týdnu k množství požárů. Většinou za ně mohla nedbalost.

Za mnohé požáry může nedbalost

Praha – Velmi rušný týden s likvidací obrovských požárů v přírodním prostředí, kdy plameny od kombajnu opakovaně přeskočily z pole na les, zažívali středočeští hasiči, jimž dokonce přijížděli na pomoc kolegové z dalších krajů a hasit pomáhal i vrtulník s bambi vakem. Ani v metropoli ale hasiči neměli čas k oddychu. Vyplývá to z páteční bilance Pavlíny Adamcové z centrály pražských hasičů. Hodně prý natropila nedbalost.

Rumuni pašovali kvanta kouření a pití.

Rumuni pašovali kvanta kouření a pití. Prý na festival ve Švédsku

Praha /FOTOGALERIE,VIDEO/ – Odhalením dvou dodávkových vozidel doslova napěchovaných i vycpaných pašovanými cigaretami a alkoholem se mohou pochlubit středočeští celníci. Cesta cizinců na švédský festival skončila v České republice, konstatovala Yvona Matějková z Celního úřadu pro Středočeský kraj, když ve čtvrtek informovala o zásahu z minulé soboty.