Kreativ

ŠTÍTEK: Kouření

Kouření. Ilustrační snímek.

Kouření u škol radnice vyhláškou zatím omezovat nebudou

Benešov, Vlašim ani Votice, tedy tři obce s rozšířenou působností v okresu Benešov nemají žádnou vyhlášku regulující kouření v prostoru před školami a ani jí nepřipravují. „Máme vyhlášku o zákazu konzumace alkoholu v centru a na vybraných místech města. Okolí škol je do něj zahrnuto také,“ potvrdila tajemnice Městského úřadu v Benešově Magda Zacharieva.

Ilustrační foto.

Pochybení restauratéry přišla už na dva miliony

Kde to vypadá, že se zrovna úzkostlivě nedbá na dodržování stanovených pravidel, jsou možná připraveni mávnout rukou i nad závažnějšími nedostatky. Zdají se to alespoň naznačovat poznatky středočeských hygieniků z prošetřování udání na porušování zákazu kouření v restauracích.

Ilustrační foto.

Pochybení restauratéry přišla už na dva miliony

Kde to vypadá, že se zrovna úzkostlivě nedbá na dodržování stanovených pravidel, jsou možná připraveni mávnout rukou i nad závažnějšími nedostatky. Zdají se to alespoň naznačovat poznatky středočeských hygieniků z prošetřování udání na porušování zákazu kouření v restauracích.

Ilustrační foto

Kuřákům u škol hrozí pokuta až několik tisíc

Z chodníku u zahradnické a technické školy v Litomyšli zmizeli pokuřující studenti. Může za to nová vyhláška města, která zakázala kouření včetně elektronických cigaret v okolí základních škol T. G. Masaryka a U Školek a u zahradnické školy i před školní jídelnou Eurest.

Ilustrační foto

Zapálit si v práci? Někde to jde, jinde vystavili cigaretám stopku

Cigareta na pracovišti? Někde ano, jinde mají kuřáci smůlu. Stále více zaměstnavatelů totiž přistupuje k tomu, že kouření úplně zakazuje. Naši redakci zajímalo, jak si v této věci stojí například na úřadech a dalších institucích v regionu. Tak třeba opavský magistrát milovníkům nikotinu jejich zálibu nezakazuje. Klasickou vnitřní kuřárnu ale ani na Hlásce, ani v areálu magistrátu v Krnovské ulici úředníci nemají.  

Ilustrační foto.

Konec večerních táboráků. Kvůli suchu se v Praze nesmějí rozdělávat ohně

V Praze se nesmějí kvůli suchu rozdělávat od neděle 30. června ohně. Opatření má zabránit vzniku požárů, před kterými v sobotu varovali meteorologové, a platí do odvolání. Novinářům to sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Zákaz se vztahuje vedle ohňů i na kouření, pořádání ohňostrojů nebo zapalování lampionů nebo pochodní a odhazování nedopalků nebo hořících předmětů v lesích, parcích, zahradách, polích a senících na území Prahy.

Ilustrační foto.

Elektronickou cigaretu? U nás ne, děkujeme

Celorepublikově nejpřísnější provozovatelé restaurací ohledně kouření jsou ve Zlínském kraji. Vyplývá to ze studie, kterou realizoval tým senátora Jaroslava Malého na vzorku 280 náhodně vybraných restaurací, barů a hospod po celé ČR.

Marihuana. Ilustrační foto.

ČERNÁ A BÍLÁ: Má být marihuana legální?

/ANKETA/ Pirátský návrh zákona o legalizaci konopí je ve sněmovně a má slušnou naději na to, že bude projednáván. Tato otázka však napříč společností stále vyvolává bouřlivé diskuze. Zastánci legalizace například hovoří o tom, že marihuana je méně škodlivá než alkohol a její léčivé účinky vědecky dokázány. Lidé, kteří se však k léku na předpis nedostanou a rostliny si sami pěstují, jsou popotahováni úřady. Odpůrci naopak tvrdí, že její účinky lze nahradit jinými léky. Navíc jde o lehkou drogu, která zvyšuje sklony k depresím.

Ilustrační foto.

Sousedé ke Světovému dnu bez tabáku

Linec – Ke globálnímu dnu proti kouření, kterým je 31. květen, linecké OÖN připomínají rakouskou specifiku – dlouhý boj o všeobecný zákaz kouření v gastronomických podnicích.

Amputace nohy - Ilustrační foto

Kuřákům s cukrovkou hrozí amputace nohy, varují lékaři

Trpíte cukrovkou a současně se nedokážete vzdát cigarety? Pak máte problém, varují odborníci. Kouření totiž průběh této choroby zhoršuje. Pacienti se zálibou v tabáku například častěji přicházejí o nohu. Ukazují to data, která daly dohromady Centrum pro závislé na tabáku a Česká diabetologická společnost. 

Kouření. Ilustrační foto.

Lidé si za kouření a alkohol připlatí. Vláda schválila zdanění tabáku a lihu

Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly stoupnout příští rok zhruba o deset procent. Rovněž spotřební daň z lihu by měla stoupnout, a to zhruba o 13 procent. Zvýšit by se měla také daň z některých hazardních her. Návrh ministerstva financí dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Normu musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident.

Ilustrační foto

Nemocnice nabízí pomoc kuřákům

Jihlava – Zdravotníci v jihlavské nemocnici prošli odborným školením a nyní mohou lidem pomáhat skoncovat s kouřením, informovala mluvčí Monika Zachrlová.

Konec kouření - Ilustrační foto

Zákazy kouření fungují. V zemích kde platí ubývá kuřáků rychleji

V zemích Evropské unie (EU), které zavedly dříve zákaz kouření v restauracích a veřejných prostorách, ubývá kuřáků rychleji. Pomalejší jsou většinou země, které v restauracích tolerují kuřárny. Vyplývá to z údajů evropského statistického úřadu Eurostat. V Česku platí omezení od poloviny roku 2017, podle odborníků už se objevily první pozitivní dopady na zdraví. V roce 2017 v Česku kouřilo asi 28 procent populace.

Elon Musk kouří marihuanu.

Kouření marihuany? Elon Musk by mohl přijít o prověrku Pentagonu

Když loni v září americký milionář a vizionář Elon Musk během živé internetové show s komikem Joem Roganem vyzkoušel doutník s marihuanou, netušil, jak velké problémy si může způsobit. Nejen, že v reakci na jeho vystoupení klesla cena akcií automobilky Tesla, ale nyní mu hrozí, že mu Pentagon kvůli tomu odebere bezpečnostní prověrku. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na nejmenovaného vládního úředníka.

Jana Nečasová

Soud s Rittigem a Nečasovou kvůli zprávě BIS ve čtvrtek nebude

Pražský městský soud se tento čtvrtek nebude zabývat kauzou údajného vyzrazení utajované zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), v níž čelí obžalobě Jana Nečasová (dříve Nagyová) a lobbista Ivo Rittig. Hlavní líčení bylo zrušeno, informovala na twitteru mluvčí soudu Markéta Puci bez dalších podrobností. Podle informací ČTK se soudu nepodařilo včas obeslat Nečasovou. Nový termín zatím nařízený není.

Ilustrační foto.

Kam o Vánocích na Chrudimsku

Chrudimsko - Před Vánoci za Kelty, po Vánocích do Železných hor. Nebo zajeďte do hřebčína ve Slatiňanech. I tak lze prožít sváteční čas.

Ilustrační foto

Poradna pro odvykání kouření rozšířila hodiny

Hradec Králové - Poradna pro odvykání kouření při Plicní klinice Fakultní nemocnice Hradec Králové od září rozšířila své ordinační hodiny. Služeb poradny bylo možné od jejího vzniku v říjnu 2015 využívat pouze jeden den v týdnu, nyní je možné se objednávat na čtvrtek a pátek.

Ilustrační foto.

Celý čtvrtek bude v Novém Boru patřit zdraví

Nový Bor - Vyzkoušet diagnostiku těla na přístroji InBody, poradit se s odborníky na odvykání kouření nebo získat recepty na bezlepkové pečení mohou lidé na prvním Dni zdraví města Nový Bor a Libereckého kraje.

Ilustrační foto

Neplodnost? Může za ni kouření i odsouvání mateřství

Jižní Morava – Pláč třinácti a půl tisíc novorozeňat se loni rozléhal v jihomoravských porodnicích. I když se porodnost v kraji v posledních letech zvyšuje, přesto přibývá párů, které na vytouženého potomka roky čekají. S početím jim teď efektivněji pomůžou třeba na brněnské reprodukční klinice Repromeda. Vlastní přístroj, který nepřetržitě sleduje vývoj embryí, a výrazně tak zvyšuje šance na otěhotnění.

Ilustrační foto

Revmatoidní artritida. Boj proti imunitě i proti systému

/ROZHOVOR/ Bolesti a otoky kloubů rukou, ranní ztuhlost kloubů. To je dennodenní chléb asi procenta Čechů. Podle VZP se počet pacientů s revmatoidní artritidou navíc za posledních pět let zvýšil zhruba o deset procent. Proč nemoc vlastně vzniká, není jisté. Jasné ale je, že až polovinu nemocných připraví o jejich zaměstnání a že boj imunitního systému s klouby může skončit dokonce trvalou invaliditou.  

Tématem letošních Dnů zdraví byla podpora nekouření a varování před škodlivostí návykových látek.

Dny zdraví bojovaly s kouřením

Tábor – V Táboře na náměstí Tomáše Garrigua Masaryka se uskutečnily v úterý Dny zdraví. Jedná se osvětovou kampaň, která si klade za cíl informovat lidi v péči o zdraví a zdravém životním stylu. Na náměstí mohli lidé zajít ke stánkům sportovních, sociálních či zdravotních organizací.

Ilustrační foto

Neplodnost? Může za ni kouření i odsouvání mateřství

Jižní Morava – Pláč třinácti a půl tisíc novorozeňat se loni rozléhal v jihomoravských porodnicích. I když se porodnost v kraji v posledních letech zvyšuje, přesto přibývá párů, které na vytouženého potomka roky čekají. S početím jim teď efektivněji pomůžou třeba na brněnské reprodukční klinice Repromeda. Vlastní přístroj, který nepřetržitě sleduje vývoj embryí, a výrazně tak zvyšuje šance na otěhotnění.

Ilustrační snímek.

Ubylo TBC. Přibývá ale dalších plicních nemocí, říká primář Jiří Vytiska

Liberecký kraj – Do preventivní akce, během níž se lidé s dechovými potížemi mohli zdarma a bez předchozího doporučení nechat vyšetřit, se ve čtvrtek zapojilo celkem 12 pracovišť v Libereckém a Ústeckém kraji. Cílem bylo včas zachytit vážné plicní nemoci včetně idiopatické plicní fibrózy (IPF), na kterou se bez adekvátní léčby zpravidla umírá do tří let. Jedním z nich byla i Krajská nemocnice v Liberci. „Dnes už máme léky, které dříve neexistovaly a které lidem s touto diagnózou dávají šanci na lepší život,“ říká primář plicního oddělení Jiří Vytiska.

Práce Československého tabákového průmyslu byla vysoce oceněna na slavnostním zasedání 13. května 1976. Na úspěších závodu se nemalou měrou podílejí dvě komplexně racionalizační brigády, které vyřešily rozmístění strojů na pracovišti a nový způsob balení

Továrna na cigarety bez kouře? Ajkos se chlubí skutečným tabákem

Začíná to být stále častější jev. Potkáte známého, a ten má v ústech cosi podobného cigaretové špičce. Tak se ho zeptáte, co si to pořídil za frajeřinku. To ho trochu rozčílí, ale pak začne vysvětlovat. A pochlubí se, že udělal ve svém životě radikální krok. Od klasické cigarety přešel na Ajkos – pardon, to je hovorově. Oficiálně se tahle věcička jmenuje IQOS. A jejímu kouzlu propadlo na světě přes pět milionů uživatelů.