Kreativ

ŠTÍTEK: Kouření

Ilustrační foto.

Kuřáky vyžene z hospod zákaz. Už za měsíc

Brno /ANKETA/ – Majitelé restaurací mají už jen měsíc na to, aby udělali své podniky nekuřácké. Od konce května totiž vstupuje v platnost nový protikuřácký zákon, který mimo jiné zakazuje kouření v barech, restauracích nebo kavárnách. Redakce deníku Rovnost zjišťovala, jak se restauratéři na změny připravují.

V Rusku je momentálně přes 1,5 milionu kuřáků elektronických cigaret

Rusové kouří méně, zato víc „čadí“ z elektronických cigaret

Za posledních pět se počet ruských kuřáků užívajících elektronické cigarety stoupl šestkrát na současných více než jeden a půl milionu. Odborníci to přičítají příklonu kuřáků ke zdravějšímu způsobu života, pokud se k němu dá užívání nesmrdících cigaret počítat. Současně varují, že se jedná spíše o iluzi, nikotinové náplně jsou i tak zdraví škodlivé, i když jiným způsobem.

Ilustrační fotografie.

Kouřící zdravotníci stojí nemocnice desítky milionů

České nemocnice řeší palčivý problém: kuřácké pauzy svých zaměstnanců. Zdravotníci se cigaretovému dýmu oddávají mnohem častěji než běžná populace. S tabákem se neumí rozloučit šestina všech lékařů a dokonce čtyřicet procent všech sester. Zdravotníci by přitom měli jít příkladem svým pacientům. Jejich zlozvyk navíc přijde nemocnice draho. Kuřáci z rozpočtů zbytečně odčerpají desítky milionů korun ročně.

Elektronická cigareta. Ilustrační foto

Neznalost zákona neomlouvá! Za údajné kouření rovnou ředitelské důtky

Neznalost zákona neomlouvá! A to ani v případě dětí. Takovou zkušenost mají někteří žáci základní školy z Komenského ulice ve Frýdlantě nad Ostravicí, kde se na podzim vyskytl velký problém s kouřením elektronických cigaret. Desítky žáků v pololetí dostaly třídní a ředitelské důtky, jiní dokonce snížené známky z chování.

Ušní akupunktura v rámci tradiční čínské medicíny jako odvykací léčba závislosti na kouření.

S kouřením bojuje ušní akupunktura

Hradec Králové /FOTO/ - Dvaašedesátiletý Jiří Judl byl čtyřicet let silný kuřák. Několikrát se své závislosti snažil bezúspěšně zbavit, ale marně. Nyní to zkouší prostřednictvím tradiční čínské medicíny.

Ilustrační foto

Chudoba zabíjí jako kouření či cukrovka

Kouření škodí. Také alkohol a sedavý způsob života škodí, protože vede k obezitě a v důsledku toho k vysokému krevnímu tlaku a cukrovce. Tyto rizikové faktory jsou známy. Ke zkrácení roků života a ke snížení počtu let prožitých ve zdraví ale nevede pouze nesprávný životní styl. Dnes je k tomu nutné připočítat i sociální nevýhodu, tedy špatné profesionální zařazení, nízký příjem a nízkou úroveň vzdělání. Tedy chudobu. Ukazuje to studie vědců z projektu Lifepath, který financovala Evropská komise.

Ilustrační foto

Prevence nádorů hlavy a krku je snadná

Na prevenci nádorů hlavy a krku se letos zaměří světový den proti rakovině, který připadá na 4. února. V Česku ročně přibývá 2 tisíce pacientů s tímto onkologickým onemocněním, třikrát častěji jsou to muži než ženy.

Marihuana se prodávala po uncích - to je asi 28 gramů.

Za kouření marihuany rok vězení. V Tunisku volají po změně zákona

Organizace na ochranu lidských práv a řada vysoce postavených tuniských politiků, včetně prezidenta, volají po změně zákona, který posílá lidi v Tunisku za kouření marihuany na rok do vězení. Počet mladých, kteří jsou v Tunisku vězněni kvůli užívání marihuany, v posledních pěti letech výrazně stoupl.

Ilustrační foto.

Senát schválil zákaz kouření v restauracích. Zbývá podpis prezidenta

Senátem prošel beze změn takzvaný protikuřácký zákon. Od konce května si tak lidé ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin nezapálí. Má totiž platit absolutní zákaz kouření. Horní komora o přijetí normy dnes rozhodla po téměř pětihodinovém maratonu argumentů pro a proti přijetí navržených opatření. Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek bude čekat na podpis prezidenta Miloše Zemana.

Místopředseda Senátu a primátor Teplic Jaroslav Kubera.

Jaroslav Kubera: Každý fanatismus škodí. I v boji s kouřením

Místopředseda Senátu a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) proslul jako odpůrce zbytečných regulací ze strany státu, krajského zřízení a hlavně přísného omezování kuřáků. Až bude za týden Senát projednávat zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bude Jaroslav Kubera jedním z nejnáruživějších řečníků. Mimochodem během rozhovoru vykouřil pět cigaret, které vytahoval z krabičky opatřené čínskými znaky. „To víte, jsem připraven na všechno," předešel mému dotazu, co se za tím skrývá.

Ilustrační foto.

Kouření stojí svět podle WHO ročně přes 25 bilionů korun

Ženeva - Kouření stojí ročně světovou ekonomiku bilion dolarů (25,5 bilionu korun) a do roku 2030 bude na jeho následky umírat o třetinu více lidí, než je tomu teď. Tvrdí to dnes zveřejněná studie Světové zdravotnické organizace (WHO) a amerického Národního ústavu pro potírání rakoviny (NCI). Následky užívání tabáku vysoce převyšují jeho celosvětové přínosy pro hospodářství, které WHO odhaduje pro roky 2013 až 2014 na 269 miliard dolarů (6,9 bilionu korun).

Ilustrační foto.

'Kouření je závislost. Drsné obrázky nepomohou,' myslí si psycholog

Hradecko - Statistiky hovoří jasně. Podle čísel Češi nejčastěji umírají na nemoci oběhové soustavy. „I když se podíl těchto příčin v průběhu posledního desetiletí snižuje, v roce 2015 na ně zemřelo 41,9 procent mužů a 49,9 procent žen," uvedla předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová.

Ilustrační foto.

'Kouření je závislost. Drsné obrázky nepomohou,' myslí si psycholog

Hradecko - Statistiky hovoří jasně. Podle čísel Češi nejčastěji umírají na nemoci oběhové soustavy. „I když se podíl těchto příčin v průběhu posledního desetiletí snižuje, v roce 2015 na ně zemřelo 41,9 procent mužů a 49,9 procent žen," uvedla předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová.

Ilustrační foto.

'Kouření je závislost. Drsné obrázky nepomohou,' myslí si psycholog

Hradecko - Statistiky hovoří jasně. Podle čísel Češi nejčastěji umírají na nemoci oběhové soustavy. „I když se podíl těchto příčin v průběhu posledního desetiletí snižuje, v roce 2015 na ně zemřelo 41,9 procent mužů a 49,9 procent žen," uvedla předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová.

Ilustrační foto

Jak hostinským zhnusit podnikání. Po EET i zákaz kouření

Karvinsko - Po EET mají hostinští další starost. Od května 2017 má začít platit tzv. protikuřácký zákon, který zakazuje kouření ve společných prostorách restaurací všeho druhu. Někteří provozovatelé restaurací na Karvinsku mají strach, že tak přijdou o stálé zákazníky a vadí jim také nemožnost vlastní svobodné volby.

Akce Pinta.

Padělatelé cigaret nabízeli ke kouření i listí ze stromů

Praha /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Celníci společně s policisty odhalili gang padělatelů cigaret, který šidil jak státní pokladnu, tak samotné spotřebitele. K hlavním atributům akce s krycím názvem Pinta se totiž řadil nejen více než 30milionový únik na spotřební dani, ale také lupení použité jako náhražka. Ano; do tabáku podloudníci přimíchávali i sušené listí ze stromů!

Kouření. Ilustrační foto.

Sobotka: Nekuřácký zákon bude mít hlavně na malé hospody horší dopad než EET

Liberec/ Praha – /HLASOVÁNÍ/ Kouření v českých restauracích a hospodách odzvonilo. Poslanci schválili protikuřácký zákon. Česká republika se tak zařadila mezi další země EU, kde už podobný zákon platí. Bez výjimky jsou to například Belgie, Velká Británie, Francie, Irsko, Rusko, Španělsko, Ukrajina ale třeba i spolková země Bavorsko.

Ivan Hoffman.

Cigaretový evergreen

V České republice kouří 2.3 miliónu obyvatel. Ve věku 15 až 24 let u nás kouří čtyři lidé z deseti. A v počtu vykouřených cigaret na hlavu nám ve světě patří dvanáctá příčka. Tak to s naším vřelým vztahem k tabáku velmi pravděpodobně zůstane i po přijetí protikuřáckého zákona. Ten totiž nezakazuje ani kouření ani prodej cigaret, soustřeďuje se pouze na ochranu nekuřáků.

Kouření. Ilustrační foto.

Zakázat kouření? Ne, zní hlas lidu

Moravský Beroun, Daskabát – Moderní je nekouřit, přitom v městském podniku v Moravském Berouně se kromě doby oběda vypaluje o sto šest. Debaty na téma kouření či nekouření v restauraci provozované městem v posledních měsících vedly k tomu, že samospráva rozhodla o uspořádání ankety.

Ilustrační snímek.

Cigarety už nelze prodávat bez varovných obrázků na krabičkách

Praha - V obchodech by se už měly prodávat výhradně krabičky cigaret s obrázky varujícími před zdravotními riziky kouření. Distributoři nesměli dodávat na trh cigarety bez odstrašujících obrázků od 7. září, do dnešního dne bylo možné doprodávat staré zásoby. Na nových obalech najdou kuřáci kromě obrazového a textového varování i odkaz na webové stránky www.koureni-zabiji.cz, které mají pomoci lidem závislým na nikotinu. Informovala o tom Renata Hladná z odboru protidrogové politiky Úřadu vlády.

Ilustrační foto.

(Ne)kouření v restauracích: Lidé si zákaz vesměs chválí, zní z podniků

Vyškovsko – Nečekali na novelu zákona a hned od začátku roku zakázali v restauraci kouřit. Zpočátku to prý vypadalo, že někteří zákazníci začnou odcházet, nakonec ale zůstali. Po necelém roce od zavedení opatření hodnotí třeba lidé z restaurace Chalupa u městské brány ve Vyškově tento krok pozitivně. „Nešlo v podstatě ani tak o naše rozhodnutí jako o přání hostů," uvedla za podnik Božena Blumensteinová.

Ilustrační foto.

Čína plánuje celostátně omezit kouření na veřejnosti

Peking - Čína chce do konce roku schválit zákony, které celostátně omezí kouření na veřejných prostranstvích. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na čínské úřady. Čína drží světové prvenství v počtu kuřáků: podle odhadů pravidelně kouří polovina mužů a 28 procent dospělých Číňanů. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že následkem nemocí spojených s konzumací tabáku zemře milion Číňanů ročně, kvůli pasivnímu kouření 100.000.

Nekuřácká restaurace. Ilustrační foto.

Nekuřáckým restauracím v kraji se daří, hostů jim dramaticky neubylo

Zlínský kraj - /ANKETA/ Nekuřáckým restauracím ve Zlínském kraji se daří. Podniky, ve kterých se dříve kouřilo, se většinou přeorientovaly na jiné zákazníky, více se zaměřily na podávání jídel. Lidí, kteří přestali do restaurací chodit jen proto, že v nich nemohou kouřit, je minimum. Většině restaurací se naopak po přechodu na nekuřácký režim zvýšily tržby.

Ilustrační foto.

Poslanci navrhli úlevy z úplného zákazu kouření v restauracích

Praha - Při schvalování takzvaného protikuřáckého zákona budou poslanci opět hlasovat o možnosti zřizování kuřáren v restauracích. Ve hře budou po dnešním druhém sněmovním čtení taky výjimky pro malé podniky z plánovaného úplného zákazu kouření v pohostinských zařízeních. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se zmírněními vládní normy nesouhlasil.

Nekuřácká restaurace. Ilustrační foto.

Nekuřáckých restaurací v posledních letech přibývá

Praha - Nekuřáckých restaurací v hlavním městě v posledních letech znatelně přibývá. Trend nekouření v restauracích a dalších gastronomických zařízení se však netýká jen hlavního města, ale jde o celospolečenský trend. Připravovaný zákaz kouření to jen urychlí, řekl  prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek. Negativní vliv ale bude mít na podniky, kde jídlo není prvořadé, jako bary nebo pivnice.

Ilustrační foto

Poslanci by mohli zakázat i kouření v autech s dětmi

Praha - Poslanci by mohli zakázat kouření ve vozidlech, pokud v nich cestují i děti. Možnost zřizování kuřáren v restauracích by se naopak podle dnešního stanoviska zdravotnického výboru do vládního návrhu takzvaného protikuřáckého zákona dostat neměl. Předloha zavádí zejména úplný zákaz kouření v restauracích, barech, kavárnách, vinárnách a dalších podobných zařízeních. Restrikce by měla podle doporučení výboru platit až od konce května příštího roku místo původně navrhovaného letošního Silvestra.

Ilustrační foto.

V Česku se testuje nová aplikace pomáhající při odvykání kouření

Čeští vědci testují novou aplikaci pro mobilní telefony, která má lidem pomáhat při odvykání kouření. Program vyvinutý v Norsku ověřuje a přizpůsobuje českým podmínkám tým Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Dosavadní výsledky představí vedoucí týmu Adam Kulhánek na Evropském kongresu duševního zdraví, který se uskuteční příští týden v Praze a je věnován problematice závislostí. Informovala o tom mluvčí fakulty Marie Fialová.

Ilustrační foto

Osm nezvyklých příčin bolesti v zádech

Povalování na pohovce před televizorem, kouření, deprese či bolesti v úplně jiných částech těla mohou vyvolávat bolest páteře. O osmi nezvyklých příčinách bolestí v zádech píše italský deník Corriere della Sera.

Ivan Hoffman

Studium kuřáků

Kuřák je vděčným objektem vědy. Na jedné straně se zkoumá, čím cigareta škodí, vymýšlejí se způsoby, jak se kouření zbavit, na straně druhé věda pomáhá tabákovým společnostem bagatelizovat kritiku a rozptylovat předsudky, které o cigaretách šíří militantní nekuřáci. Ať už ale vědci o kouření zjistí cokoli, podstatné je, že dokud je prodej cigaret legální a kouření není trestné, je na kuřáka třeba hledět jako na nevinného.

Kouření. Ilustrační foto.

Studie potvrdily, že kouření zvyšuje riziko deprese

Praha - Kouření zvyšuje riziko deprese, potvrdily studie, v nichž bylo zapojeno na celém světě na 8000 kuřáků, z toho polovina s psychickým onemocněním. Cigareta krátkodobě pomůže ve stresu, při depresi, vylepší náladu, z dlouhodobého hlediska ale psychice výrazně škodí a depresi prohlubuje, řekla dnes novinářům lékařka Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK Lenka Štěpánková.