Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Další zdravé vaření

Strakonice – Další kurz zdravého veg(etari)ánského vaření začíná ve čtvrtek 9. listopadu opět v 18 hodin.

Česnek: štiplavý světoběžník

Česnek je jedno z nejrozšířenějších koření na světě. Je součástí absolutně všech kuchyní, těch vyhlášených, i těch méně zajímavých: počínaje Kyrgystánem (odkud pravděpodobně pochází), přes Evropu, Ameriku, Asii… Možná i vaše oblíbené jídlo a obsahuje česnek.

Inspirace: Mozaika oživí jednoduchou kuchyni

Moderní kuchyň je jednoduchá a přehledná, bez zbytečných výstupků a dekorací, na nichž se jen drží prach. Kdo jí chce dodat osobitý šmrnc, obloží ji zajímavou mozaikou. Výběr vzorů je dnes opravdu široký.

Agresivními muži hrozí dva roky

Kdyně – V neděli sdělili policisté 36letému muži podezření ze spáchání trestných činů porušování domovní svobody a poškození cizí věci.

Štěpán Rusňák: Lodní dopravci nemají možnost se chovat ekologicky

Ředitel společnosti Presidentské plavby Štěpán Rusňák Pražskému deníku řekl: „Lodní dopravci nemají možnost se chovat ekologicky". Nejde jen o emise, důležitější je nakládání s odpadem z provozu lodí, shrnuje Štěpán Rusňák, ředitel nové lodní společnosti Presidentské plavby. Situaci podle něj vyřeší podpora podnikatelů, kteří se chovají ekologicky, a dobudování potřebné infrastruktury.

Gastrofest nabídne kapří jitrnice

České Budějovice – Šest kuchařských pódií, nejméně osmdesátka stánků s ochutnávkami. Tak takový bude letošní 21. ročník Gastrofestu.

Hodně práce, málo lidí. Firmy na Plzeňsku mají hlad

Firmy mají po nové síle hlad, shánějí stálé i agenturní zaměstnance. Ukázalo se to třeba v létě, když skončil Masokombinát Plzeň. Bez práce se ocitlo 230 lidí, ale s nezaměstnaností to nehnulo. Nikdo z nich se nedostal ani evidence plzeňského Úřadu práce.

Úvodník Jiřího Macka: Umět zapojit zásuvku, to je frajeřina

Kdybych se lépe učil, mohl jsem být třeba skvělý elektrikář. Takový, který nedělá po nocích. Mohl jsem teď spát. Jenže jsem novinář. Ta práce mne tuze baví. Jenže komentáře a úvodníky se píšou těsně před uzávěrkou. Fakt. Tak to prostě je. Každý to necháváme na poslední chvíli, protože máme spoustu důležitějších věcí na práci. Důležitějších článků, rozhovorů. Tak píšeme pár minut před uzávěrkou, kdy všichni čekají právě jen na tahle písmenka. Že by to byl záměr, abychom si urvali chvíli zájmu u kolegů, kteří jsou na mrtvici, protože v tiskárně už volají, kde je poslední stránka. Právě tahle. O tom to ale vážně není.

Když dostávají podlahy zabrat

Podlahy v kuchyních, koupelnách, předsíních či zádveřích jsou těmi nejvíc namáhanými v našich domácnostech. V těchto místnostech se hodně pohybujeme a také činnosti, které zde běžně probíhají, vyvíjejí velkou zátěž na podlahové krytiny.

FOTO: Město si hýčká svůj tábor pro děti

Ostrov, Manětín - Deset let usilovné práce, 41 milionů korun a 25 chatek, taková je bilance tábora, kterým ročně projde kolem tisícovky účastníků. Jedná se o jeden z mála táborů v Karlovarském kraji, který patří městu. V nové sezoně čeká na jeho návštěvníky překvapení.

Základní škola v Sobíňově oslavila už 200 let

Sobíňov - Základní a mateřská škola Sobíňov se nachází v historické části obce s názvem Sopoty. Sopoty jsou známé jako poutní místo s kostelem Navštívení Panny Marie, připomínaném již ve dvanáctém století. Kostel, škola a fara dodnes vytváří malebný obraz sopotské návsi.

Poručíme větru dešti

Považujeme se za moderní generaci 21. století a máme mylný dojem, že nás nic nemůže zaskočit.

Znojmo má další automat na mléko. Na nádraží

Znojmo – V pořadí již čtvrtý mlékomat mohou využívat obyvatelé Znojma. Nedávno ho farmář Alois Janíček z Běhařovic nechal umístit do haly znojemského vlakového nádraží. Chce, aby čerstvě nadojené mléko bylo dostupné všem lidem. „Do mlékomatů putuje asi třetina nadojeného mléka, zbytek dodáváme do mlékáren,“ přiblížil farmář Janíček.

První část domažlické školní kuchyně je opravena

Domažlice – Příprava venkovní hydroizolace, částečná rekonstrukce rozvodů vodoinstalace, kanalizace a topení a také částečná instalace vzduchotechniky, rekonstrukce šaten a sociálního zařízení pro kuchařky, oprava skladu zeleniny, skladu potravin, a místnosti pro přípravu zeleniny.

Island otevřel v Reykjavíku svou první luxusní tržnici

Přestože Island není právě mezinárodně proslulý kulinářským uměním a běžný islandský jídelníček se omezuje převážně na ryby, tato situace by se měla v dohledné době změnit. V Reykjavíku totiž byla otevřena vůbec první luxusní tržnice s potravinami v islandské historii.

Svět včerejška v moderní kuchyni

Ještě před nedávnem jsem procházel ulicí Na Perštýně kolem gastrobaru Monarch, aniž bych se nějak zastavil. Španělská kuchyně, která tu byla domovem, jaksi nelákala. Ovšem od té doby, co se podnik proměnil v Pohostinec Monarch opravdu stojí za to se alespoň podívat, co jídelní lístek nabízí. A také to ochutnat.

C.k. kuchyně v Horušanech popáté

Horušany - V sobotu 21.10.2017 se v horušanské hospodě U dvou kaštanů uskutečnil již pátý ročník kuchařského festivalu, který pořadatelé nazvali C.k. kuchyně aneb jak vařily naše babičky.  

Tradiční pečení chleba

Kovářov - Společnost Kovářovskétradice.cz manželů Milana a Pavly Škochových prezentuje nejenom lidový tanec, zpěv, zvykoslovné obchůzky či podporuje činnost národopisného souboru Kovářovánek na základní škole v Kovářově.

Češi doma více plýtvají, nejraději šetří na teplé vodě

Raději sprchu nežli vanu – takto šetří teplou vodou české domácnosti. Je to jejich nejoblíbenější způsob, jak omezit domácí výdaje za energii. V obecné rovině ale ochota přiškrtit výdaje klesá. Zatímco před dvěma lety spořilo 88 procent domácností, letos už to je o 4 procentní body méně.