Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Posvícení ve skanzenu startuje v neděli

Kouřim – Jakmile je Svatohavelské posvícení, není už jediného sporu o tom, že podzim je v plném proudu. Ačkoli podle předpovědi si pro nás na víkend počasí nachystalo přímo babí léto.

Škola přestane být odkázaná na dovoz obědů

Základní škola a mateřská škola ve Študlově se po deseti letech od stavby vlastní jídelny dočká také vlastní kuchyně. Až dosud byly děti odkázané na obědy, které se dovážely z kuchyně nedaleké základní školy v Horní Lidči.

Studenti z Egypta a Srí Lanky vařili speciality v restauraci Bečva

Tradiční pokrmy své země připravovali ve čtvrtek odpoledne v kuchyni přerovské restaurace Bečva studenti z Iránu, Egypta, Ruska a Srí Lanky. Místností se tak linula vůně lívanců, zeleninových placek, ale i „mezinárodních“ smažených hranolků, které si oblíbili snad všichni.

Vařit zdravě? Žádný problém, tvrdí úspěšný projekt

Žichlínek - Na školní jídelny má mnoho dospělých neblahé vzpomínky. Rozvařené brambory a univerzální hnědá omáčka jsou ale v mnoha z nich už minulostí, bezmála desítka jídelen na Orlickoústecku se totiž zapojila do projektu Skutečně zdravá škola. Už o víkendu se v Žichlínku uskuteční celodenní seminář kuchařek.

OBRAZEM: Dovednost žáků představil tradiční Gastroden

Velké Meziříčí – Čtyřicátý ročník Gastrodne - akce, kterou pořádá Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí - se opět těšil velkému zájmu návštěvníků. Ti přišli obdivovat především um žáků školy i jejich učitelů.

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Váhavý střelec Jan Tříska

K nejsledovanějším článkům v historii Bruntálského a Krnovského Deníku patří ten s titulkem „Vojín Jan Tříska sloužil v krnovských kasárnách“. Na facebookovém profilu oslovil přes 31 tisíc čtenářů.

OBRAZEM: V Krchlebech předvedli zručnost řemeslníci

Krchleby - Stovky lidí zavítaly do místní základní školy a prostor kolem ní. K vidění byla prodejní výstava nejrůznějších výrobků, a to za velmi lidové ceny. Děti si na místě mohly vyzkoušet svoji zručnost v řadě tvořivých dílen, kde mohly kreslit, šít nebo třeba malovat perníčky. K dostání bylo oblečení, dobroty, ale třeba i pomůcky do kuchyně nebo knížky. Venku poutali pozornost poníci, ale také ukázka sokolnictví a možnost podržet si na ruce malou poštolku. Rodiče byli pyšní na své děti z mateřské a základní školy, které měly připravený svůj program na speciálním pódiu. Akce trvala od 9 do 17 hodin a i přes občasnou přeháňku bylo ve třídách i na dvorku po celý den plno návštěvníků.

Kapucínským zahradám vrátí bývalou podobu. Porostou v nich ovocné stromy

Brno - Odpočinout si v trávě pod jabloněmi a dalšími ovocnými stromy mohou již příští rok lidé v dosud nepřístupných Kapucínských zahradách pod Petrovem. Kapucínští mniši se již před několika lety rozhodli terasy sloužící jako zahrada pronajat městu a zpřístupnit lidem. Minulý týden začaly opravy.

Karlovský gastrofestival láká na 3,5 km chutí a vůní, přijedou i dva Michelini

FOTOGALERIE / Valašské Velké Karlovice ovládne o víkendu 7. a 8. října Karlovský gastrofestival. Devátý ročník této populární akce zaměřené na valašskou gastronomii a regionální produkty nabídne ochutnávky na dvanácti místech rozesetých v 3,5 km dlouhém údolí Léskové a k tomu bohatý doprovodný program pro celou rodinu, letos s novými gastro zastávkami, bohatším farmářským trhem a za účasti dvou michelinských šéfkuchařů. Vrcholem festivalu bude opět nedělní soutěž o nejlepší valašský frgál.

Starosta Žirovnice: Na nové byty se už vyptává řada lidí

Žirovnice – Práce v prostorách bývalé mateřské školy v Žirovnici, kde vzniká komunitní dům seniorů, se už blíží ke zdárnému konci. Navíc místní obyvatelé, kterým je však více než šedesát let, se zanedlouho budou moci o nové byty ve zmíněném domě ucházet.

V zoo připomenou den zvířat

Liberec – Světový den zvířat, který proběhl tento týden, si tuto sobotu připomenou i v liberecké zoologické zahradě.

Boltcovitka podporuje imunitu

Boltcovitka ucho Jidášovo, jinak též ucho Jidášovo či boltcovitka bezová (Auricularia auricula-judae) je velmi hojná jedlá houba, rostoucí převážně na bezu. Roste po celý rok a je dobrá pro naše zdraví.

Karlovský gastrofestival láká na 3,5 km chutí a vůní, přijedou i dva Michelini

FOTOGALERIE / Valašské Velké Karlovice ovládne o víkendu 7. a 8. října Karlovský gastrofestival. Devátý ročník této populární akce zaměřené na valašskou gastronomii a regionální produkty nabídne ochutnávky na dvanácti místech rozesetých v 3,5 km dlouhém údolí Léskové a k tomu bohatý doprovodný program pro celou rodinu, letos s novými gastro zastávkami, bohatším farmářským trhem a za účasti dvou michelinských šéfkuchařů. Vrcholem festivalu bude opět nedělní soutěž o nejlepší valašský frgál.

Domažlickou nemocnici má uzdravit nový ředitel

Plzeň, Domažlice – Zdravotní sestry, zaměstnanci kuchyně, uklízečky a uklízeči citelně chybí Domažlické nemocnici. Dlouhodobě špatná situace se teď ale má začít měnit k lepšímu.

Kde si dáte gyros, kebab a kde tortillu?

Možná jste se s tím na dovolené také setkali. Chcete si kromě plážových radovánek vychutnat i regionální speciality. Dobrat se však správného pojmenování pokrmu, který chceme okoštovat, může být někdy hlavolam.

Regionálních produktů s ochrannou známkou přibývá

Náchodsko - Med, bylinný sirup, glycerínová mýdla nebo babiččiny pohádky – to jsou čtyři ze sedmi výrobků, jejichž kvalita a specifičnost je opravňuje nosit ochrannou známku Regionální produkt – Kladské pomezí.

Odstartoval devátý ročník Týden sociálních služeb

Jihlava – I letos se koná tradiční Týden sociálních služeb. Zájemcům se tento týden otevírá na několik dní zázemí sociálních služeb po celém kraji. Veřejnost může nahlédnout do života lidí, kteří v životě neměli takové štěstí. Návštěvníci se mohou těšit na desítky různorodých aktivit poskytovatelů sociálních služeb i na Jihlavsku.

Dýně v arboretu brali lidé útokem

/FOTOGALERIE/ Devátý ročník populární akce Vyřež/š si svou dýni, která se pravidelně koná v areálu Arboreta Nový Dvůr, se i během uplynulého víkendu setkala s velkým úspěchem.

Dobré jídlo ve škole ve Vratimově vaří podomácku

/SERIÁL DENÍKU - ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ „Jako dítě jsem zažil parádní i propadákové stravování. A to platí o tom školním i dnes,“ říká kuchař, který vaří v jídelně ZŠ a MŠ Vratimov, Michal Cichý.

V Třebčíně soutěžili o nejhezčí vyřezávanou dýni

Na první pohled se zdá, že do Třebčína dorazil předčasně Halloween, Čaroděj s dýní místo hlavy nebo strašidelný dům, před kterým se plíží dýňový pavouk. Výzdoba před pivnicí na rohu křižovatky ale ve skutečnosti znamená, že zde každou chvílí vypukne letošní dýňohraní.

Střelecké slavnosti zahájila přísaha

Český Brod /FOTOGALERIE/ - Přísaha všech zúčastněných zahájila deváté střelecké slavnosti v Českém Brodě, které měli mezinárodní účast. Kromě střelců z kuše z různých koutů republiky zavítali do královského města již po několikáté také střelci z Německa. Všichni soutěžící se po přísaze napili ze společného poháru vína a dostali chléb se solí.

V Klukách se bavili senioři

Kluky - V sobotu 23. září se v sále hospody U Hejska uskutečnilo tradiční setkání občanů důchodového věku a jejich partnerů.

V zámku opět chystají Den dýní

Žďár nad Sázavou – Vydlabávat dýně a aranžovat do nich květy i podzimní plody, mini jarmark, potrhlé dýňové obličeje i jídlo, které bude jak jinak než z dýní. Dýně ve všech podobách najdete v zámku ve Žďáře v sobotu 30. září od 13 do 17 hodin.

Petr Klíma: Královnami podzimu jsou dýně a červená řepa

/ROZHOVOR/ Své motto: „Baví mě čerstvá, sezonní, kreativní, pestrá, zdravá a přitom chutná kuchyně bez masa,“ praktikuje denně, doma i v zaměstnání. Po řadě zahraničních angažmá zakotvil Petr Klíma v mekce zdravého stravování, v síti restaurací Counry Life. Šéfkuchař, gurmán, autor zajímavé a inspirativní Zeleninové kuchařky se podělil o zkušenosti, názory a připravil podzimní menu plné vitaminů a zajímavých chutí.

Myslivci zvou na Hubertovou jízdu a polní mši

Hubertova jízda a oslava sv. Huberta nabídne v neděli 1. října ve Stonavě bohatý program. Pro veřejnost jsou připraveny ukázky sokolnictví a dovednosti jezdců, nebude chybět ani mše pod širým nebem a pohoštění z polní kuchyně.

Objev. Blansko je o sto let starší, zjistili archeologové

Blansko /FOTOGALERIE/ - Převratnou novinku k nejstarším dějinám Blanska vydal v těchto dnech kostel svatého Martina v Blansku. Odborníci tam odkryli střepy keramiky z první poloviny jedenáctého století. To znamená, že jsou zhruba o sto let starší než první písemná zmínka o městě.