Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Vedoucí školního stravování na ZŠ Šumava Břetislav Fiala Maier kontroluje salátový bar.

Moderní konvektomaty a sumeček. Jablonecké školy inovují stravování

V kuchyni ZŠ Šumava se uskutečnilo inspirativní setkání zaměřené na zdravé vaření ve školních jídelnách. Zástupci škol ochutnali pokrmy ze sumečka afrického, připravené v moderních konvektomatech, a ocenili jejich chuť i výživovou hodnotu. Tato akce podtrhla snahu škol o zlepšení stravovacích návyků dětí.

Nová expozice zavede návštěvníky pod pokličky hospodyněk minulých dob.

Nová výstava přiblíží návštěvníkům Vánoce v kuchyni našich babiček

Výstava Vánoce v kuchyni našich babiček odhalí tajemství tradičních vánočních pokrmů a zvyků. Návštěvníci se mohou těšit na historické recepty, autentické kuchyňské předměty a interaktivní programy pro děti. Výstava nabízí jedinečný pohled na kulinářské tradice, které formovaly vánoční svátky našich předků.

Základní škola Spořilov v Pardubicích slavnostně uvedla do provozu nově zrekonstruovanou kuchyň a gastro zařízení.

Základní škola Spořilov má zrekonstruovanou kuchyň za dvacet milionů

Základní škola Spořilov v Pardubicích slavnostně uvedla do provozu nově zrekonstruovanou kuchyň a gastro zařízení. Tato potřebná investice města přináší modernizovaný provoz, který splňuje nejvyšší hygienické a technické standardy, bude denně zajišťovat stravování pro až 540 žáků. Rekonstrukce, která zahrnovala stavební úpravy i kompletní výměnu technologického vybavení, probíhala od června do října letošního roku.

Zakladatelé mostecké rodinné firmy Jezte s námi, manželé Linda a Jiří Vykoukovi.

Úspěšná rodinná firma z Mostu vaří lidem jídlo na celý den. Vozí ho i chatařům

Řada domácností ve všední dny nepoužívá kuchyni k přípravě jídel. Snídani, oběd, večeři a svačiny jim zajišťují manželé Vykoukovi s malým týmem kuchařů a kurýrů. Za přípravu individuálně nastaveného celodenního stravování získala mostecká společnost Jezte s námi druhé místo v soutěži Firma roku 2024 Ústeckého kraje.

Vojtěch Syrový, gólman FC Spartak Rychnov nad Kněžnou

V 17 letech chytá KP, udržel dvě nuly v řadě a rád objevuje zahraniční kuchyně

/OSOBNOST DENÍKU/ V Rychnově nad Kněžnou si piplají talentovaného gólmana. Je mu 17 let a už dostává šanci v krajském přeboru mužů, kde v posledních dvou duelech dokonce udržel čisté konto. „Chci na sobě pracovat, stále se zlepšovat a jednou si třeba zahrát vyšší soutěž,“ prozrazuje Vojtěch Syrový, brankářská naděje Spartaku.

Slunečnicový olej je zdravý, na smažení si ale vyberte raději jiný.

Neděláte chybu při výběru oleje? Na řízku si pochutnáte, je ale karcinogenní

Smažené řízky, obalovaný sýr, bramboráky nebo hranolky patří k jídlům, která zkrátka milujeme. Když na talíři leží čerstvý, šťavnatý a do zlatova vypečený řízek, mnohdy neřešíme, na čem se vlastně smažil. A to je chyba. Některé oleje, včetně běžně používaného slunečnicového oleje, jsou totiž na smažení nevhodné. Při přepalování vznikají karcinogenní látky a hrozí rakovina i nemoci srdce.

Integrovaný záchranný systém Jihomoravskéhora kraje - ilustrační snímek

V kuchyni rodinného domu ve Velkých Pavlovicích se vznítil olej

Požár vznikl ve čtvrtek kolem poledne při vaření v kuchyni jednoho z domů ve Velkých Pavlovicích. Jeden člověk skončil v péči zdravotnických záchranářů, protože se nadýchal kouře. Samotný požár uhasili obyvatelé domu ještě před příjezdem hasičů.

Mateřská škola Průběžná v Rakovníku má novou kuchyň.

Podívejte se na novou kuchyň mateřinky Průběžná

/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek 24. října se uskutečnilo slavnostní otevření nové kuchyně v MŠ Průběžná v Rakovníku. Stavební práce zrealizovala společnost ELITT stavební s.r.o. za více než 2 a půl milionu korun a zahrnovaly kromě oprav i zdravotechniku, elektro a vzduchotechniku. Vybavení do kuchyně dodala společnost MAVA spol. s r.o. za více než 4 miliony korun.

Kraj podpořil vzdělávání v gastronomii. Bělohrad má novou supermoderní kuchyň

Bělohradská škola se dočkala. Nová cvičná kuchyň patří k nejlepším v republice

/FOTO/ Novopacká střední škola gastronomie a služeb zprovoznila ve svém výukovém středisku v Lázních Bělohradě zrekonstruovanou cvičnou kuchyň s cukrářskou dílnou. Jde o jedno z nejmodernějších pracovišť tohoto druhu v České republice. Investici za 25,8 milionu korun podpořil kraj, jen supermoderní technologie stály 13 milionů.

Pravlastí cibule je zřejmě střední Asie, kde vznikla z planého druhu.

Jak správně uskladnit cibuli? Se snadnými triky nebude hnít a vydrží celou zimu

Cibule je základ české kuchyně. Polévku, guláš, omáčky ani míchaná vejce na cibulce si bez této zeleniny neumí Češi vůbec představit. Zahrádkáři ji pěstují, aby měli dostatečnou zásobu na celou zimu. Je ale velmi důležité cibuli také správně uskladnit, aby vydržela co nejdéle. Jinak se může stát, že začne hnít a nepříjemným zápachem zamoří celou kuchyň.

Vyrobit si praktickou nálevku na olej není nic těžkého.

Vychytávka v kuchyni: Jak na láhvi oleje vyrobit dávkovač, postup krok za krokem

Už žádná upatlaná láhev od oleje! Tak by mohlo znít motto úžasného zlepšováku, na nějž koluje návod na sociálních sítích. Výroba praktického dávkovače na olej se zdá být na první pohled jednoduchá, rychlá a nejsou k ní potřeba žádné specifické nástroje. Jak ale dopadne výsledek, když se do toho pustíte v reálném světě? Rozhodla jsem se to vyzkoušet za vás. Popravdě jsem byla už od začátku spíš skeptická.

Čekáte návštěvu? Zaměřte se při úklidu jen na to důležité. Chcete se přece cítit příjemně a ne se uštvat.

Čekáte návštěvu? 5 míst, která musíte uklidit, protože si jich všimne každý

Návštěva rodiny a přátel by měla být něco, na co se člověk těší. Chceme, aby se u nás cítili příjemně a pohodlně. Kromě úvah o tom, čím hosty pohostíte, vás ale zřejmě také hned napadne, že budete muset doma uklidit. Nepropadejte panice a stresu. Zaměřte se na pět nejdůležitějších věcí, které neuniknou pozornosti žádných návštěvníků.

DAKR je česká rodinná strojírenská firma, která vznikla v roce 1990.

Bubnové sekačky začali vyrábět doma v kuchyni. Dnes s nimi dobývají Evropu

Krátce po listopadu 1989 začala vznikat česká strojírenská firma DAKR z Hranic na Moravě. Dva kamarádi, Zbyněk Dančák a Miroslav Halaš, zakladatelé nynější úspěšné značky, tehdy začali rozvíjet myšlenku na výrobu bubnové sekačky. Měli nápad, nadšení a rodinný dům jednoho z nich. A tak nezačínali jako garážová firma, ale rovnou v obýváku a kuchyni.

Cimbálovka i cizokrajné pokrmy. Sokolov hostil svátek národnostních menšin

Cimbálovka i cizokrajné pokrmy. Sokolov hostil svátek národnostních menšin

Nevšední vystoupení s nádechem exotiky, cizokrajné voňavé kuchyně, tradiční cimbálovka, zpěv a tanec. To vše nabídnul Den národnostních menšin, který proběhl v sobotu na Starém náměstí v Sokolově. Jeho cílem je vyvracet předsudky a bořit bariéry mezi jednotlivými národy a národnostmi, které žijí na území karlovarského regionu. Předsudky nebyly mezi přítomnými na oslavách cítit. Co však cítit bylo, a na co lidé přicházeli, byla báječná kuchyně národnostních menšin. Před stánky se tvořily fronty a lidé mohli nahlédnout přímo pod pokličku při přípravě tradičních cizokrajných, ale mnohdy už známých pokrmů.

Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce.

Jak se rychle zbavit octomilek: Z jediné jich bude 400, přenášejí i salmonelu

Octomilek je teď všude plno. Otravné malé mušky sice neštípou ani nekoušou, jsou ale přesto nebezpečné. Mohou přenášet bakterie, které způsobují otravu. Ovocné mušky nebo také octomilky milují přezrálé ovoce. Radost jim ale udělá i sklenička s nedopitým pivem nebo nevynesený odpadkový koš. Zbavte se jich hned, jakmile je v kuchyni objevíte. Pomohou vám pasti, které si snadno vyrobíte.

Lady Milena Grenfell-Baines.

Říkají jí Lady Remoska. Milenu Grenfell-Baines zachránil Winton, nadchla krále

Říkají jí i Lady Remoska. Milena Grenfell-Baines (rozená Fleischmannová) se v roce 1929 narodila v Praze, dětství prožila ve východočeské Proseči. Do Prahy se vrátila v roce 1939, kdy se spolu se sestrou zařadily mezi 669 dětí zachráněných takzvanými Wintonovými vlaky. Nyní žije v anglickém Prestonu, kde šíří povědomí nejen o Česku, ale i o hrůzách druhé světové války. A také proslavila tradiční českou remosku. „Má ji doma i současný britský král Karel III. Dala jsem mu ji já a on mi napsal, že ji v kuchyni používá,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Deník Milena Grenfell-Baines. Do Česka přijela, aby otevřela novou pražskou ulici nesoucí jméno Sira Nicholase Wintona.