Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Kraj podpořil vzdělávání v gastronomii. Bělohrad má novou supermoderní kuchyň

Bělohradská škola se dočkala. Nová cvičná kuchyň patří k nejlepším v republice

/FOTO/ Novopacká střední škola gastronomie a služeb zprovoznila ve svém výukovém středisku v Lázních Bělohradě zrekonstruovanou cvičnou kuchyň s cukrářskou dílnou. Jde o jedno z nejmodernějších pracovišť tohoto druhu v České republice. Investici za 25,8 milionu korun podpořil kraj, jen supermoderní technologie stály 13 milionů.

Pravlastí cibule je zřejmě střední Asie, kde vznikla z planého druhu.

Jak správně uskladnit cibuli? Se snadnými triky nebude hnít a vydrží celou zimu

Cibule je základ české kuchyně. Polévku, guláš, omáčky ani míchaná vejce na cibulce si bez této zeleniny neumí Češi vůbec představit. Zahrádkáři ji pěstují, aby měli dostatečnou zásobu na celou zimu. Je ale velmi důležité cibuli také správně uskladnit, aby vydržela co nejdéle. Jinak se může stát, že začne hnít a nepříjemným zápachem zamoří celou kuchyň.

Vyrobit si praktickou nálevku na olej není nic těžkého.

Vychytávka v kuchyni: Jak na láhvi oleje vyrobit dávkovač, postup krok za krokem

Už žádná upatlaná láhev od oleje! Tak by mohlo znít motto úžasného zlepšováku, na nějž koluje návod na sociálních sítích. Výroba praktického dávkovače na olej se zdá být na první pohled jednoduchá, rychlá a nejsou k ní potřeba žádné specifické nástroje. Jak ale dopadne výsledek, když se do toho pustíte v reálném světě? Rozhodla jsem se to vyzkoušet za vás. Popravdě jsem byla už od začátku spíš skeptická.

Čekáte návštěvu? Zaměřte se při úklidu jen na to důležité. Chcete se přece cítit příjemně a ne se uštvat.

Čekáte návštěvu? 5 míst, která musíte uklidit, protože si jich všimne každý

Návštěva rodiny a přátel by měla být něco, na co se člověk těší. Chceme, aby se u nás cítili příjemně a pohodlně. Kromě úvah o tom, čím hosty pohostíte, vás ale zřejmě také hned napadne, že budete muset doma uklidit. Nepropadejte panice a stresu. Zaměřte se na pět nejdůležitějších věcí, které neuniknou pozornosti žádných návštěvníků.

DAKR je česká rodinná strojírenská firma, která vznikla v roce 1990.

Bubnové sekačky začali vyrábět doma v kuchyni. Dnes s nimi dobývají Evropu

Krátce po listopadu 1989 začala vznikat česká strojírenská firma DAKR z Hranic na Moravě. Dva kamarádi, Zbyněk Dančák a Miroslav Halaš, zakladatelé nynější úspěšné značky, tehdy začali rozvíjet myšlenku na výrobu bubnové sekačky. Měli nápad, nadšení a rodinný dům jednoho z nich. A tak nezačínali jako garážová firma, ale rovnou v obýváku a kuchyni.

Cimbálovka i cizokrajné pokrmy. Sokolov hostil svátek národnostních menšin

Cimbálovka i cizokrajné pokrmy. Sokolov hostil svátek národnostních menšin

Nevšední vystoupení s nádechem exotiky, cizokrajné voňavé kuchyně, tradiční cimbálovka, zpěv a tanec. To vše nabídnul Den národnostních menšin, který proběhl v sobotu na Starém náměstí v Sokolově. Jeho cílem je vyvracet předsudky a bořit bariéry mezi jednotlivými národy a národnostmi, které žijí na území karlovarského regionu. Předsudky nebyly mezi přítomnými na oslavách cítit. Co však cítit bylo, a na co lidé přicházeli, byla báječná kuchyně národnostních menšin. Před stánky se tvořily fronty a lidé mohli nahlédnout přímo pod pokličku při přípravě tradičních cizokrajných, ale mnohdy už známých pokrmů.

Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce.

Jak se rychle zbavit octomilek: Z jediné jich bude 400, přenášejí i salmonelu

Octomilek je teď všude plno. Otravné malé mušky sice neštípou ani nekoušou, jsou ale přesto nebezpečné. Mohou přenášet bakterie, které způsobují otravu. Ovocné mušky nebo také octomilky milují přezrálé ovoce. Radost jim ale udělá i sklenička s nedopitým pivem nebo nevynesený odpadkový koš. Zbavte se jich hned, jakmile je v kuchyni objevíte. Pomohou vám pasti, které si snadno vyrobíte.

Lady Milena Grenfell-Baines.

Říkají jí Lady Remoska. Milenu Grenfell-Baines zachránil Winton, nadchla krále

Říkají jí i Lady Remoska. Milena Grenfell-Baines (rozená Fleischmannová) se v roce 1929 narodila v Praze, dětství prožila ve východočeské Proseči. Do Prahy se vrátila v roce 1939, kdy se spolu se sestrou zařadily mezi 669 dětí zachráněných takzvanými Wintonovými vlaky. Nyní žije v anglickém Prestonu, kde šíří povědomí nejen o Česku, ale i o hrůzách druhé světové války. A také proslavila tradiční českou remosku. „Má ji doma i současný britský král Karel III. Dala jsem mu ji já a on mi napsal, že ji v kuchyni používá,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Deník Milena Grenfell-Baines. Do Česka přijela, aby otevřela novou pražskou ulici nesoucí jméno Sira Nicholase Wintona.

Zavíječ moučný nebo také potravinový mol dokáže hravě zlikvidovat zásoby sypkých potravin ve spíži

Moli mají v létě jednu velkou výhodu. Jak se jich zbavit, než vám zamoří byt

Měří jen pár milimetrů. A přestože vás nepoštípou ani nenakazí žádnou nemocí, pro domácnost představují moli velký problém. Ať už kolem prolétl mol šatní nebo mol potravinový, bijte na poplach. I kdybyste se snažili ho plácáním zlikvidovat, bude to těžké. Při letu mol skvěle manévruje a bleskurychle mění směr. Ani v případě úspěchu se neradujte předčasně. Určitě totiž nebude sám. 

Archeologický průzkum ZČU ve Svatavě na Sokolovsku.

Archeologové z Plzně zkoumají koncentrační tábor ve Svatavě

Více než dva tisíce žen prošly mezi lety 1943 a 1945 koncentračním táborem Svatava na Sokolovsku, z toho přes 700 jich zde bylo dlouhodobě vězněných. Na místě pobočného lágru nacistického koncentračního tábora Flossenbürg dnes stojí rodinné domy nebo mateřská škola. Na jednom z přístupných pozemků začali pracovat archeologové z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (FF ZČU). Objevili tady pozůstatky po táborové kuchyni a části někdejšího oplocení.

Ženský koncentrační tábor ve Svatavě vydává svá tajemství

Zapomenutý příběh Svatavy. Výzkum odkrývá hrůzy koncentračního tábora

Archeologové z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni zahájili výzkum na místě bývalého ženského koncentračního tábora Svatava na Sokolovsku. Cílem je odhalit pozůstatky táborové kuchyně a dalších objektů, které mohou poskytnout nové informace o podmínkách života vězněných žen. Výzkum je součástí česko-polského projektu zaměřeného na studium méně známých pobočných koncentračních táborů.

Ženský koncentrační tábor ve Svatavě vydává svá tajemství. Foto: ZČU Plzeň

Ženský koncentrační tábor ve Svatavě vydává svá tajemství

Archeologové z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni zahájili výzkum na místě bývalého ženského koncentračního tábora Svatava na Sokolovsku. Cílem je odhalit pozůstatky táborové kuchyně a dalších objektů, které mohou poskytnout nové informace o podmínkách života vězněných žen. Výzkum je součástí česko-polského projektu zaměřeného na studium méně známých pobočných koncentračních táborů.

Přeštičtí junáci měli svůj tábor již po dvacáté u Chlumeckého mlýna. V neděli večer se konal slavnostní táborový oheň. Ten byl pro mnohá vlčata a světlušky ještě slavnostnější, když při něm skládali svůj slib. Foto Petr Šatra

Opět na oblíbeném tábořišti

Počátek prázdnin patřil u přeštických junáků jako každoročně táboru u Chlumeckého mlýna. Letos však tábor má jiné uspořádání. „Máme celkově nárůst členské základny, oddíly jsou maximálně naplněné. Zároveň je i velký zájem jet na tábor,“ popisuje změnu vůdce střediska Martin. „Už jsme to kapacitně nezvládali.“

Šťovík je prospěšný pro střeva, ledviny, žaludek a játra a zabraňuje kardiovaskulárním chorobám.

Kyselá bylinka plná vitaminů: čistí střeva, odvodňuje a využití má i v kuchyni

Jedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.

Kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata

Krmení je věda. Zvířata z liberecké zoo prožerou ročně 11 milionů korun

V mrazicím boxu syrové maso a ryby, na skladě ovoce a zelenina. Vydrhnuté pracovní desky, poklizené nádobí a v troubě grilovaná zelenina, která dokresluje atmosféru. Takový pohled se naskytl reportérovi Deníku, který zavítal do kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata.

Kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata.

Krmení je věda. Zvířata v liberecké zoo prožerou 11 milionů korun ročně

V mrazicím boxu syrové maso a ryby, na skladě ovoce a zelenina. Vydrhnuté pracovní desky, poklizené nádobí a v troubě grilovaná zelenina, která dokresluje atmosféru. Takový pohled se naskytl reportérovi Libereckého deníku, který zavítal do kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata.