Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Strávníkům v ZŠ Marjánka na pražském Břevnově v pátek vařil a vydával obědy policista z Mladoboleslavska Luboš Novotný – alias Lubina z loňské soutěže MasterChef Česko.

Školáci si pochutnali. Vařil jim Lubina, finalista loňské řady MasterChefa

/VIDEO, FOTO/ Nadmíru spokojeně se v pátek tvářili strávníci v jídelně Základní školy Marjánka v Praze 6. Chutnalo jim – a moc. „Báječné,“ zhodnotila pro Deník jedna ze školaček, která si vybrala jako hlavní jídlo roládu s opečeným bramborem. Samotnou ji překvapilo, co vlastně řekla: než začala chválit, vlastně si prý ani neuvědomovala, že takové slovo vůbec zná…

Proso i pšenice přiláká hejna vrabců.

Chcete přilákat ke krmítku více ptáků? Odborník radí, co do něj nasypat

Do krmítek dávají lidé ledacos. Ovšem o tom, že jsou některé potraviny pro ptáčky nevhodné, není pochyb. Pak jsou tu také potraviny, které ptákům prospívají a rádi se jimi nechají přilákat právě do vašeho krmítka. Tedy pokud jim je nabídnete. Odkdy ptáky přikrmovat, které druhy ptáků můžete v zimě v krmítku spatřit a co do krmítka nasypat, aby se to u vás druhy jen hemžilo? Poradí vám i Libor Šejna, vedoucí Záchranné stanice živočichů Makov.

V polévce vůbec není třeba vyvařovat maso. Masovou chuť jí dá jedna malá kostka bujónu.

Talentovaný lékárník chtěl nakrmit chudé lidi. A hádejte, co díky tomu vzniklo

Nasytit chudší část lidstva a dostat do jejich jídelníčku maso v koncentrované podobě. To byl záměr jednoho z nadaných lékárníků Justuse von Liebiga. Díky němu si dnes z malé kostičky a z vody můžeme připravit masový vývar. Pokud do takového bujónu nic nepřidáme, hlad příliš nezažene. Chuť masa ale umí napodobit báječně. Tak tedy, jak to se vznikem bujónu vlastně bylo? Jak se stalo, že se jeho používání masově rozšířilo po celém světě?

Studenti sexty s bagetou jako náhradou za oběd.

Bereme 17 tisíc čistého, říkají stávkující kuchařky karlovarského gymnázia

Na Prvním českém gymnáziu Karlovy Vary se sice stávkovalo, přesto se ale učilo. Stávkovali i zaměstnanci kuchyně, strávníci dostali bagety. „Hodiny těch vyučujících, kteří se ke stávce přidali, zařídíme například suplováním. Jídelna zůstane v tento den ale uzavřena,“ vysvětloval už v pátek ředitel gymnázia Zdeněk Papež.

Pokojové rostliny v bytě skvěle fungují jako přírodní čističky vzduchu.

Pokojovky mohou pročistit váš domov, zvládnou i amoniak. Jaké a kam umístit?

Pokojové rostliny pomáhají vytvořit příjemné klima, to je všeobecně známo. Ať už jste milovníky palem, orchidejí, či azalek, buďte si jistí, že všechny zelené krásky, snad kromě kaktusů a sukulentů, odvádějí většinu vody ze zálivky zpět do okolního vzduchu a některé navíc zbavují prostor škodlivin. Nejsou tedy pouhou dekorací, ale zvyšují fyzickou i duševní výkonnost a zahánějí stres. Jaké pokojovky si domů pořídit pro svou nenáročnost? A do kterých místností se nejvíce hodí?

Jak se chystá husí menu? Kuchaři se podělili o detaily z přípravy svatomartinské hostiny.

Vypečené huse sluší jablka. Je drahá, proto se musí využít celá, říká šéfkuchař

/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.

Jak se chystá husí menu? Kuchaři se podělili o detaily z přípravy svatomartinské hostiny.

Vypečené huse sluší jablka. Je drahá, proto se musí využít celá, říká šéfkuchař

/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.

Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce

Máte doma octomilky? Vyžeňte je hned, přenášejí i salmonelu a rychle se množí

Jsou malé, otravné, rychle se množí a navíc jsou nebezpečné, protože ohrožují naše zdraví. Ovocné či vinné mušky nebo také octomilky se zabydlí ve vaší kuchyni velmi rychle. Stačí jim k tomu přezrálé ovoce, nedopité pivo nebo víno ve skleničce či nevynesený odpadkový koš. Svým poletováním člověka přivádí k šílenství, i když nekoušou, neštípou ani nejsou jedovaté, jsou přenašeči nemocí. Jak se octomilek zbavit, co nesnáší a do jaké pasti je snadno chytíte?

Rom Rest Severka v Karviné.

Chci lidem dát ochutnat romskou kuchyni, říká majitelka restaurace v Karviné

„Vařím, jak mě to učila maminka. Mně i sourozencům vždycky chutnalo, tak věřím, že bude chutnat i mým hostům.“ Těmito slovy přiblížila majitelka Rom Rest Severka Karin Ferencová pohnutky, s nimiž jde do boje o přízeň hostů. Jako jediná restaurace široko daleko nabízí typická romská jídla.

Pavouci jsou užiteční tvorové, bydlet s nimi ale většina lidí nechce.

Chcete se zbavit pavouků? Poradíme vám, jak je odradit a udržet mimo váš domov

Pavouci jsou vítanými hosty na zahradě, kde nás zbavují škůdců. Představa, že by se tento osminohý nezvaný návštěvník usadil u vás doma, ale většinu lidí neláká. Kde se v domě berou pavouci a jak se jich zbavit? Víte, co nemají pavouci rádi? Co můžete udělat, abyste odradili pavouky od pobytu u vás doma, aniž byste použili chemii nebo je zabíjeli?

Den otevřených dveří v areálu Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Štěnice v bytě, hospodský průjem i kravál za oknem. Hygienici radili, co s tím

/VIDEO, FOTO/ Paříž může vedle nespočetných jiných zážitků nabídnout i ten, který nyní hojně probírají nejen místní, ale také uživatelé sociálních sítí i světová a naše média: pokousání štěnicemi. Nákaza a onemocnění sice nehrozí, ale citlivějším jedincům naskáčou nepřehlédnutelné pupence. K těm však lze vcelku snadno přijít i v české metropoli.

Školka s fasádou parníku má zrekonstruovanou kuchyň i jídelní výtahy

Více místa, nové technologie i moderní nerezové gastro vybavení přinesla 38. mateřské škole ve vnitrobloku Spojovací ulice na Slovanech rekonstrukce kuchyně. Mateřinka s fasádou v podobě parníku si ji už zasloužila, doposud zde kuchařky využívaly tu původní z šedesátých let.

Mňam. Po celém světě máte možnost si skvěle pochutnat na dobrém jídle.

KVÍZ: Máte rádi dobré jídlo? Otestujte si své znalosti zahraniční kuchyně

Že svíčková omáčka a „vepřo knedlo zelo“ neodmyslitelně patří k Česku, to ví snad každý. Ovšem víte, na čem si pochutnávají lidé například v Polsku, či Izraeli? Ať už se považujete za profíky v kuchyni nebo za nadšence do gastronomie, vyzkoušejte si v našem kvízu, jak jste na tom se znalostmi národních jídel v zahraničí.

Dům je po požáru z velké časti naprosto zničený. Podle hasičů se plameny rozšířily od udírny.

Dobro nezmizelo. Starostce Petrovic vyhořel dům, lidé se skládají na opravy

Skleněné peklo. Žár, kouř a plameny. Velký strach o život nejbližších a zároveň obrovské odhodlání jim pomoci. Tak se dají ve zkratce popsat pocity starostky Petrovic na Znojemsku Ireny Záviškové. Požár zničil jejich dům 14. září. Nyní se zvedla obrovská vlna solidarity a lidé jim přispívají prostřednictvím sbírky na portálu Donio.

Pernštejnské hodování 2023

FOTO, VIDEO: Jídlo, pití všeho bylo, na zámku se hodovalo

Pardubický zámek hostil 23. září již 3. ročník Food festivalu Perštejnského hodování. Odborníci z oblasti gastronomie zde představili své speciality, které propojili jak s moderní, tak tradiční perštejnskou kuchyní. Festival nabídl návštěvníkům regionální, ale i cizokrajná jídla.

Gurmánský den pod širým nebem ve Skanzenu Rochus

Gurmánský den pod širým nebem ve Skanzenu Rochus ani déšť nezhatil

O čtvrté zářijové sobotě, v den podzimní rovnodennosti, se uskutečnil ve Skanzenu Rochus již devátý ročník Slováckého festivalu chutí a vůní. Gastrofestival pořádaný Regionem Slovácko ve skanzenu Rochus, byť jej v dopoledních hodinách chvílemi provázel déšť, byl věnován tradiční slovácké kuchyni.

Anhelina

Ukrajinci v Česku: Anhelina chtěla studovat, místo toho v kuchyni krájí cibuli

Deník v červnu přinesl článek o ukrajinských uprchlících Jaroslavovi a Anhelině. Rok se připravovali v Adaptačním centru Paměti národa k přijímačkám na střední školy. V prvním kole neuspěli, v druhém podali dvě desítky přihlášek a absolvovali nespočet pohovorů. Pomalu jim docházely síly, vůle i finance. Nakonec oba uspěli. Věnují se ovšem zcela jinému oboru, než si představovali, a na živobytí si vydělávají několika brigádami. Deník se s nimi znovu sešel, aby zjistil, jak se jim vede dnes. 

Provonět prádlo pomocí kolíčků jde i s použitím aviváže

Geniální trik. Kolíčkem na prádlo provoníte toaletu, auto i skříň skoro zadarmo

Provoněná a čistá domácnost je snem každé hospodyňky. Vůně dokáže navodit příjemnou atmosféru, ale pokud jste někdy kupovali kvalitní difuzér, sami víte, že nestojí zrovna málo. Navíc je potřeba do každého pokoje, a to už se ve vašem rodinném rozpočtu projeví. Jak ale docílit voňavé domácnosti i auta levněji, jak si vyrobit domácí difuzér a jak provonět každý pokoj? Odpověď zní: pomocí kolíčku na prádlo.

Mouchy mohou přenášet nebezpečné nemoci. Zbavit se jich můžete díky sáčku s vodou

Jak se zbavit otravných much v domě? Nevěřili byste, jak pomůže sáček s vodou

Vychutnáváte si oblíbený moučník po vydatném obědě, když tu náhle si všimnete, že stejně jako vy si jeho chuť užívá i moucha. Představíte si, jak před pár minutami lezla po psím exkrementu, a najednou vám chutnat přestane. Jak se much v bytě zbavit, co proti nim funguje, jaká vůně je odpuzuje a kde se ve vašem bytě vůbec berou?

Školní kuchyně na Základní škole Tyršova v Kuřimi na Brněnsku dělníci aktuálně opravují. Už za dva týdny umožní vařit v moderních prostorách.

Školní jídelnu v Kuřimi opravují. Děti v prvním týdnu dostanou bagety

/FOTO/ Nejmodernější postupy využijí už za pár týdnů kuchařky ve školní kuchyni Základní školy Tyršova. Dělníci ve školní kuchyni v Kuřimi na Brněnsku aktuálně dokončují elektrorozvody, řemeslníci montují nové moderní a úspornější vybavení. Hned se začátkem nového školního roku se však žáci pokrmů ze školní jídelny nedočkají, kuchyň bude v provozu teprve se začátkem druhého školního týdne. Do té doby jim občerstvení k výuce musí připravit buď rodiče, nebo mohou využít náhradního proviantu ve škole.

Kování Irena Jilovcová zakoupila na čínském eshopu.

Se dřevem nikdy nepracovala, přesto vyrobila tuto parádní venkovní kuchyň

Irena Jilovcová z Prahy má v pronájmu zahrádku. Její rodina tam odpočívá a pořádá grilovací akce. Jenže po grilování je vždy zapotřebí opláchnout nějaké nádobí. Aby mohli fungovat, musela se pustit do díla, protože v nájmu se člověku investovat do drahé venkovní kuchyně příliš nechce.

Královna Alžběta II. s chotěm, vévodou z Edinburghu, byli mezi zaměstnanci velmi oblíbení. Obzvlášť princ Philip se mezi nimi cítil jako ryba ve vodě

Šéfkuchař královny: Alžběta téměř nejedla, princ Philip kontroloval lednice

V kuchyni hradu Windsor se po staletí vaří, griluje a peče pro anglickou královskou rodinu. Šéfkuchaři jednoho z největších kulinářských center světa nechali nahlédnout pod pokličku a prozradili hned několik zajímavostí. Proč královna Alžběta II. během hostin téměř nejedla a čím udivil její manžel, princ Philip, místní kuchařská esa? 

Kuchyň vyšla na zhruba tři tisíce. OSB deska ji stála 600 korun, dřez asi 1500 a barvy vyšly do tisícovky

Venkovní kuchyň vykouzlili z palet za dopoledne. Vyšla je jen na tři tisíce

Palety jsou oblíbeným materiálem pro výrobu nábytku. Internet se hemží pohovkami, křesly, postelemi, skříněmi i policemi sestavenými z dřevěných palet, včetně schémat, fotografií i tipů na montáž. Je to levné a stavbu zvládne i kutil začátečník. Bratr Lenky Červeňákové ze Zbiroha v Plzeňském kraji z nich vyrobil venkovní kuchyň.

Nová generace obytného vozu Volkswagen California byla představena na specializovaném veletrhu Caravan Salon v německém Düsseldorfu.

Nový obytný VW California získá navíc další dveře i indukční varnou desku

Už 35 let nabízí automobilka Volkswagen a její divize Užitkové vozy obytný model California. Za tu dobu se jich prodalo přes čtvrt milionu. Nyní se na specializovaném veletrhu Caravan Salon v německém Düsseldorfu představuje další generace vzniklá ze současné nové generace velkoprostorového osobního auta Multivan.

Vegetariánské bistro v Green Table pod vedením talentované šéfkuchařky Miluše Makó

Green Table: Jak kuchařka z Olomouce v Praze vaří lahůdky z bramborových slupek

Fantastická chuť. Žádné zbytky. Všechno stoprocentně ekologické. Je to již téměř půl roku, co se v pražském Florentinu otevřel nový multifunkční coworkingový prostor Green Table, jehož součástí je i vegetariánské bistro pod vedením talentované šéfkuchařky Miluše Makó, která ukazuje, že vegetariánskou kuchyni lze dělat bez kompromisů.

Na táboře přeštických junáků u Chlumeckého mlýna. Svůj slib zde složilo celkem čtrnáct světlušek, vlčat, skautů a skautek.

Po roce zase u Chlumeckého mlýna

Třicet sedm podsadových stanů, čtyři tee-pee, hangáry, polní kuchyň a louka u Chlumeckého mlýna opět ožila. Prostě neklamná známka, že přeštičtí junáci pořádají svůj tábor.

Levandulové květy v bylinném sáčku zaručí klidný spánek – malým dětem i dospělákům.

Bylina mnichů i prostitutek. Dokáže uspat, zahnat splín nebo zatočit s migrénou

Pokud by hlavním poznávacím znamením stroje času mělo být to, že vás dokáže přenést na jiné místo a do jiné etapy života, než právě teď jste, tak existuje. Jmenuje se levandule. Stačí jedno přičichnutí, a rázem se ocitnete na dovolené ve slunném Středomoří. Kouzel však umí tato úžasná bylinka mnohem víc. Jaké obsahuje účinné látky? Se kterými obtížemi umí zatočit? A jaké vlastně existují možnosti využití levandule? To se dozvíte v tomto článku.

Brodet (nebo také brudet) jsou dušené ryby. Takový guláš z moře.

Deset rybích delikates Chorvatska: Ochutnejte to nejlepší z místní kuchyně

Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.

Ústecký Interhotel Bohemia v letech minulých. Na snímku vpravo je Václav Hála. Ten byl dlouhé roky důležitým kmenovým zaměstnancem Bohemky a dělal též vedoucího v oblíbené restauraci Hai-Phong.

Hála prožil v Bohemce roky života, vzpomíná na cukráře, striptýz a kolegy

 Právě tak, jako jsme si před nedávnem velmi rádi připomněli již 40 let od zahájení provozu první vietnamské restaurace v Ústí nad Labem, podniku stylově nazvaného Hai-Phong, máme zde podstatně důležitější a pestřejší vzpomínání. A to na otevření ve své době nesporně největšího i nejprestižnějšího hotelu v severočeském regionu tedy Interhotelu Bohemia, kterému lidé neřeknou jinak než Bohemka. Na začátky tohoto prestižního podniku, i na jeho zlaté časy v 80. letech minulého století, rád vzpomíná Václav Hála. Ten byl dlouhé roky důležitým kmenovým zaměstnancem Bohemky a dělal též vedoucího v oblíbené restauraci Hai-Phong.