V kuchyni ZŠ Šumava se uskutečnilo inspirativní setkání zaměřené na zdravé vaření ve školních jídelnách. Zástupci škol ochutnali pokrmy ze sumečka afrického, připravené v moderních konvektomatech, a ocenili jejich chuť i výživovou hodnotu. Tato akce podtrhla snahu škol o zlepšení stravovacích návyků dětí.
K požáru v kuchyni rodinného domu v ulici Zoubkova v Kostelci nad Orlicí vyjížděly v pátek 20. prosince po čtvrté hodině odpoledne tři jednotky hasičů. Škoda se vyšplhá do statisíců.
Znáte ťupičky nebo žabí huby? Pokud hledáte recepty na skvělé vánoční cukroví, můžete se inspirovat léty prověřenými zápisky jihočeské babičky Blaženy. Na tomhle výtečném cukroví si totiž pochutná úplně každý.
Po návratu z Německa, kde se pohyboval v gastronomii, marně hledal v Děčíně a okolí opravdu dobrou veganskou restauraci. Když žádnou Lukáš Trlica nenašel, založil si ji sám a dnes boduje se svými originálními recepty nejen na Děčínsku, ale i v širokém okolí.
V Příbrami přibyly před vánočními svátky, kdy se bude v českých domácnostech smažit o sto šest, další nádoby na sběr jedlých olejů. Nyní už jich je ve městě přes dvacet. Třídění olejů a tuků z kuchyní výrazně snižuje riziko zanesení domácího odpadního potrubí i havárií kanalizační sítě.
Znáte ťupičky nebo žabí huby? Pokud hledáte recepty na skvělé vánoční cukroví, můžete se inspirovat léty prověřenými zápisky jihočeské babičky Blaženy. Na tomhle výtečném cukroví si totiž pochutná úplně každý.
V Ledčicích zachvátily plameny rodinný dům. Zasahovalo tam několik jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. V kuchyni domu byla plynová tlaková lahev, hasiči ji stále chladí. Muže s popáleninami odvezla záchranka do nemocnice.
Výstava Vánoce v kuchyni našich babiček odhalí tajemství tradičních vánočních pokrmů a zvyků. Návštěvníci se mohou těšit na historické recepty, autentické kuchyňské předměty a interaktivní programy pro děti. Výstava nabízí jedinečný pohled na kulinářské tradice, které formovaly vánoční svátky našich předků.
Absolvent poličské odborné školy vařil pro prezidenta v Austrálii. Prezident republiky Petr Pavel se při cestě Austrálií zastavil i ve vyhlášené restauraci v Sydney. Ta patří Janu Malinovi, který studoval na kuchaře v Poličce.
Regionální muzeum v Chrudimi otevřelo výstavu „Vánoce v kuchyni našich babiček“, která návštěvníky zavede pod pokličky hospodyněk minulých dob a přiblíží tradice i chutě, jež provázely vánoční svátky našich předků.
Celkově deset a půl milionu korun investovaly Votice do modernizace kuchyně v městské základní škole v Pražské ulici. Peníze posloužily například ke stavebním úpravám.
Základní škola Spořilov v Pardubicích slavnostně uvedla do provozu nově zrekonstruovanou kuchyň a gastro zařízení. Tato potřebná investice města přináší modernizovaný provoz, který splňuje nejvyšší hygienické a technické standardy, bude denně zajišťovat stravování pro až 540 žáků. Rekonstrukce, která zahrnovala stavební úpravy i kompletní výměnu technologického vybavení, probíhala od června do října letošního roku.
Základní škola Mikoláše Alše na Podhoří ve Zlíně se dál modernizuje. Od loňska mají děti nové učebny, které vznikly přestavbou prostor využívaných dříve mateřskou školkou. Letos opravy pokračovaly.
Řada domácností ve všední dny nepoužívá kuchyni k přípravě jídel. Snídani, oběd, večeři a svačiny jim zajišťují manželé Vykoukovi s malým týmem kuchařů a kurýrů. Za přípravu individuálně nastaveného celodenního stravování získala mostecká společnost Jezte s námi druhé místo v soutěži Firma roku 2024 Ústeckého kraje.
Školní kuchyně v Hluboké nad Vltavou se v pondělí 4. listopadu stala dějištěm kulinářského semináře, který sem přilákal vedoucí školních jídelen z Jihočeského kraje. V kuchyni se kromě jiného potkali i s herečkou Markétou Hrubešovou, která byla vítanou součástí celé akce.
/OSOBNOST DENÍKU/ V Rychnově nad Kněžnou si piplají talentovaného gólmana. Je mu 17 let a už dostává šanci v krajském přeboru mužů, kde v posledních dvou duelech dokonce udržel čisté konto. „Chci na sobě pracovat, stále se zlepšovat a jednou si třeba zahrát vyšší soutěž,“ prozrazuje Vojtěch Syrový, brankářská naděje Spartaku.
Smažené řízky, obalovaný sýr, bramboráky nebo hranolky patří k jídlům, která zkrátka milujeme. Když na talíři leží čerstvý, šťavnatý a do zlatova vypečený řízek, mnohdy neřešíme, na čem se vlastně smažil. A to je chyba. Některé oleje, včetně běžně používaného slunečnicového oleje, jsou totiž na smažení nevhodné. Při přepalování vznikají karcinogenní látky a hrozí rakovina i nemoci srdce.
Požár vznikl ve čtvrtek kolem poledne při vaření v kuchyni jednoho z domů ve Velkých Pavlovicích. Jeden člověk skončil v péči zdravotnických záchranářů, protože se nadýchal kouře. Samotný požár uhasili obyvatelé domu ještě před příjezdem hasičů.
/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek 24. října se uskutečnilo slavnostní otevření nové kuchyně v MŠ Průběžná v Rakovníku. Stavební práce zrealizovala společnost ELITT stavební s.r.o. za více než 2 a půl milionu korun a zahrnovaly kromě oprav i zdravotechniku, elektro a vzduchotechniku. Vybavení do kuchyně dodala společnost MAVA spol. s r.o. za více než 4 miliony korun.
Město Bruntál dokončilo významné investice do dalších dvou školních vývařoven. Obnovy školních kuchyní se dočkaly Základní škola Cihelní a Mateřská škola Pionýrská. Investice z rozpočtu města přesáhla dvacet milionů korun.
Na více než 15 milionů korun vyšla město Chýnov rekonstrukce školní kuchyně základní školy na Gabrielově náměstí, s náklady pomohl kraj i ministerstvo životního prostředí. Slavnostní otevření provozu se uskutečnilo ve středu 16. října odpoledne.
Manželé Eva a Pavel Marošovi, kteří v Písku provozují Jídelnu U Toušků, zajistili stravování píseckých seniorů v době, kdy pro ně nemohla vařit školní kuchyně ZŠ J. K. Tyla. Většina jejích pracovníků se totiž v létě ocitla v nařízené karanténě kvůli infekčnímu onemocnění jedné z kolegyň.
/FOTO/ Ve dnech pětadvacátého až sedmadvacátého září se na Střední škola Slavkov - Austerlitz konal kurz studené kuchyně s názvem Moderní studená kuchyně s Romanem.
/FOTO/ Novopacká střední škola gastronomie a služeb zprovoznila ve svém výukovém středisku v Lázních Bělohradě zrekonstruovanou cvičnou kuchyň s cukrářskou dílnou. Jde o jedno z nejmodernějších pracovišť tohoto druhu v České republice. Investici za 25,8 milionu korun podpořil kraj, jen supermoderní technologie stály 13 milionů.
Cibule je základ české kuchyně. Polévku, guláš, omáčky ani míchaná vejce na cibulce si bez této zeleniny neumí Češi vůbec představit. Zahrádkáři ji pěstují, aby měli dostatečnou zásobu na celou zimu. Je ale velmi důležité cibuli také správně uskladnit, aby vydržela co nejdéle. Jinak se může stát, že začne hnít a nepříjemným zápachem zamoří celou kuchyň.
Kompletní modernizace školní kuchyně na ZŠ Šromotovo je u konce. Stravovací zařízení z druhé poloviny 80. let se proměnilo v moderní prostory se špičkovým vybavením. Nová kuchyně by měla škole uspořit finance a navíc je šetrnější i k životní prostředí.
Už žádná upatlaná láhev od oleje! Tak by mohlo znít motto úžasného zlepšováku, na nějž koluje návod na sociálních sítích. Výroba praktického dávkovače na olej se zdá být na první pohled jednoduchá, rychlá a nejsou k ní potřeba žádné specifické nástroje. Jak ale dopadne výsledek, když se do toho pustíte v reálném světě? Rozhodla jsem se to vyzkoušet za vás. Popravdě jsem byla už od začátku spíš skeptická.
Původně pouhý koníček mu doslova změnil život. René Schilder se zamiloval do dřeva a po třech měsících si založil úspěšnou živnost. Vyučený automechanik dnes vyrábí kuchyně a další nábytek (nejen) z dřevěných palet.
Ničivé povodně v Bohumíně přerušily provoz řady důležitých institucí včetně všech mateřských, základních a středních škol. Škoda v městských vzdělávacích zařízeních přesáhne 12 milionů korun.
Návštěva rodiny a přátel by měla být něco, na co se člověk těší. Chceme, aby se u nás cítili příjemně a pohodlně. Kromě úvah o tom, čím hosty pohostíte, vás ale zřejmě také hned napadne, že budete muset doma uklidit. Nepropadejte panice a stresu. Zaměřte se na pět nejdůležitějších věcí, které neuniknou pozornosti žádných návštěvníků.
Krátce po listopadu 1989 začala vznikat česká strojírenská firma DAKR z Hranic na Moravě. Dva kamarádi, Zbyněk Dančák a Miroslav Halaš, zakladatelé nynější úspěšné značky, tehdy začali rozvíjet myšlenku na výrobu bubnové sekačky. Měli nápad, nadšení a rodinný dům jednoho z nich. A tak nezačínali jako garážová firma, ale rovnou v obýváku a kuchyni.
Ačkoliv o uplynulém víkendu byste na celém Jindřichohradecku hledali suché místo jen stěží, v zámecké Černé kuchyni bylo výtečně. V rámci Dnů evropského historického dědictví totiž zámek připravil rekonstrukci provozu staré kuchyně.
Ve čtvrtek 12. září po 16. hodině spěchali hasiči k rodinnému domu ve Vlkově, kde hořelo v kuchyni. Požár se podařilo zlikvidovat ještě před jejich příjezdem.
Nová multifunkční pánev, nový stolní robot či mlýnek na maso, to všechno mají v novém školním roce k dispozici kuchařky ve školní kuchyni v Přídolí. Pro děti to znamená lepší a zdravější jídlo, pro obec zase ušetřené peníze vydané za energie.
O víkendu 14. a 15. září se na mnoha památkách v zemi, v rámci Dnů evropského historického dědictví, konají zajímavé akce. Hradecký zámek, muzeum fotografie či Muzeum Jindřichohradecka nebudou výjimkou.
Nevšední vystoupení s nádechem exotiky, cizokrajné voňavé kuchyně, tradiční cimbálovka, zpěv a tanec. To vše nabídnul Den národnostních menšin, který proběhl v sobotu na Starém náměstí v Sokolově. Jeho cílem je vyvracet předsudky a bořit bariéry mezi jednotlivými národy a národnostmi, které žijí na území karlovarského regionu. Předsudky nebyly mezi přítomnými na oslavách cítit. Co však cítit bylo, a na co lidé přicházeli, byla báječná kuchyně národnostních menšin. Před stánky se tvořily fronty a lidé mohli nahlédnout přímo pod pokličku při přípravě tradičních cizokrajných, ale mnohdy už známých pokrmů.
Další restaurace na Pardubicku neobstála při kontrole inspektorů ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Výrazně zanedbala úklid kuchyně a skladu. Vyskytoval se tam trus hlodavců a další nečistoty. Inspektoři proto zakázali prostor kuchyně a skladu používat.
V sobotu 7. září 2024 po 16. hodině vyjížděli profesionální a dobrovolní hasiči z Nové Paky k požáru propan butanové lahve v kuchyni jednoho z objektů na autokrosovém závodišti ve Štikovské rokli v Nové Pace.
Octomilek je teď všude plno. Otravné malé mušky sice neštípou ani nekoušou, jsou ale přesto nebezpečné. Mohou přenášet bakterie, které způsobují otravu. Ovocné mušky nebo také octomilky milují přezrálé ovoce. Radost jim ale udělá i sklenička s nedopitým pivem nebo nevynesený odpadkový koš. Zbavte se jich hned, jakmile je v kuchyni objevíte. Pomohou vám pasti, které si snadno vyrobíte.
Bobkový list v kuchyni nemusíte používat jen do polévky, dušených pokrmů nebo čaje. Voňavé koření pomůže zbavit se otravných potravinových molů, kteří mohou rychle znehodnotit obsah celé spíže. Ekologické řešení je levné a účinné.
Architekti proměnili malý byt v pražském panelovém domě v komfortní bydlení v příjemném prostoru, který je možné otevřít i uzavřít podle příležitosti a nálady. Byt s užitnou plochou 52 metrů čtverečních je krásným příkladem, jak citlivě naložit s dědictvím po babičce.
Studenti, učitelé a další strávníci, kteří chodí na obědy do jídelny frýdeckomísteckého gymnázia, budou jíst pokrmy připravené v nově zrekonstruované školní kuchyni. Je moderně vybavena, díky úpravám spotřebuje na svůj provoz méně energie.
Říkají jí i Lady Remoska. Milena Grenfell-Baines (rozená Fleischmannová) se v roce 1929 narodila v Praze, dětství prožila ve východočeské Proseči. Do Prahy se vrátila v roce 1939, kdy se spolu se sestrou zařadily mezi 669 dětí zachráněných takzvanými Wintonovými vlaky. Nyní žije v anglickém Prestonu, kde šíří povědomí nejen o Česku, ale i o hrůzách druhé světové války. A také proslavila tradiční českou remosku. „Má ji doma i současný britský král Karel III. Dala jsem mu ji já a on mi napsal, že ji v kuchyni používá,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Deník Milena Grenfell-Baines. Do Česka přijela, aby otevřela novou pražskou ulici nesoucí jméno Sira Nicholase Wintona.
Kuchyň i jídelna novojičínské základky Dlouhá 56 prošly rekonstrukcí. Žáci se po prázdninách mohou těšit na komfortnější prostředí, kuchařský personál na moderní zázemí.
Palety jsou oblíbeným materiálem pro výrobu nábytku. Internet je plný pohovek, postelí či skříní sestavených z dřevěných palet, a to včetně schémat, fotografií a tipů na montáž. Staré palety, často považované za odpad, se stávají nečekaným zdrojem inspirace a kreativity i pro mnoho českých kutilů.
Za dobrotami vietnamské kuchyně nemusíte přes půl světa. Zkuste lákavý recept na letní závitky Nem cuốn i doma. Děkujeme čtenáři reportérovi Zuzaně Rybářové za podnět i recept.
Jeden z bytů v Masarykově ulici v centru Brna zasáhl v neděli večer požár, což vedlo k evakuaci přibližně dvaceti osob. Hasiči vyšetřují příčinu požáru, který vypukl v kuchyni v pátém patře.