Město Bruntál dokončilo významné investice do dalších dvou školních vývařoven. Obnovy školních kuchyní se dočkaly Základní škola Cihelní a Mateřská škola Pionýrská. Investice z rozpočtu města přesáhla dvacet milionů korun.
Na více než 15 milionů korun vyšla město Chýnov rekonstrukce školní kuchyně základní školy na Gabrielově náměstí, s náklady pomohl kraj i ministerstvo životního prostředí. Slavnostní otevření provozu se uskutečnilo ve středu 16. října odpoledne.
Manželé Eva a Pavel Marošovi, kteří v Písku provozují Jídelnu U Toušků, zajistili stravování píseckých seniorů v době, kdy pro ně nemohla vařit školní kuchyně ZŠ J. K. Tyla. Většina jejích pracovníků se totiž v létě ocitla v nařízené karanténě kvůli infekčnímu onemocnění jedné z kolegyň.
/FOTO/ Ve dnech pětadvacátého až sedmadvacátého září se na Střední škola Slavkov - Austerlitz konal kurz studené kuchyně s názvem Moderní studená kuchyně s Romanem.
/FOTO/ Novopacká střední škola gastronomie a služeb zprovoznila ve svém výukovém středisku v Lázních Bělohradě zrekonstruovanou cvičnou kuchyň s cukrářskou dílnou. Jde o jedno z nejmodernějších pracovišť tohoto druhu v České republice. Investici za 25,8 milionu korun podpořil kraj, jen supermoderní technologie stály 13 milionů.
Cibule je základ české kuchyně. Polévku, guláš, omáčky ani míchaná vejce na cibulce si bez této zeleniny neumí Češi vůbec představit. Zahrádkáři ji pěstují, aby měli dostatečnou zásobu na celou zimu. Je ale velmi důležité cibuli také správně uskladnit, aby vydržela co nejdéle. Jinak se může stát, že začne hnít a nepříjemným zápachem zamoří celou kuchyň.
Kompletní modernizace školní kuchyně na ZŠ Šromotovo je u konce. Stravovací zařízení z druhé poloviny 80. let se proměnilo v moderní prostory se špičkovým vybavením. Nová kuchyně by měla škole uspořit finance a navíc je šetrnější i k životní prostředí.
Už žádná upatlaná láhev od oleje! Tak by mohlo znít motto úžasného zlepšováku, na nějž koluje návod na sociálních sítích. Výroba praktického dávkovače na olej se zdá být na první pohled jednoduchá, rychlá a nejsou k ní potřeba žádné specifické nástroje. Jak ale dopadne výsledek, když se do toho pustíte v reálném světě? Rozhodla jsem se to vyzkoušet za vás. Popravdě jsem byla už od začátku spíš skeptická.
Původně pouhý koníček mu doslova změnil život. René Schilder se zamiloval do dřeva a po třech měsících si založil úspěšnou živnost. Vyučený automechanik dnes vyrábí kuchyně a další nábytek (nejen) z dřevěných palet.
Ničivé povodně v Bohumíně přerušily provoz řady důležitých institucí včetně všech mateřských, základních a středních škol. Škoda v městských vzdělávacích zařízeních přesáhne 12 milionů korun.
Návštěva rodiny a přátel by měla být něco, na co se člověk těší. Chceme, aby se u nás cítili příjemně a pohodlně. Kromě úvah o tom, čím hosty pohostíte, vás ale zřejmě také hned napadne, že budete muset doma uklidit. Nepropadejte panice a stresu. Zaměřte se na pět nejdůležitějších věcí, které neuniknou pozornosti žádných návštěvníků.
Krátce po listopadu 1989 začala vznikat česká strojírenská firma DAKR z Hranic na Moravě. Dva kamarádi, Zbyněk Dančák a Miroslav Halaš, zakladatelé nynější úspěšné značky, tehdy začali rozvíjet myšlenku na výrobu bubnové sekačky. Měli nápad, nadšení a rodinný dům jednoho z nich. A tak nezačínali jako garážová firma, ale rovnou v obýváku a kuchyni.
Ačkoliv o uplynulém víkendu byste na celém Jindřichohradecku hledali suché místo jen stěží, v zámecké Černé kuchyni bylo výtečně. V rámci Dnů evropského historického dědictví totiž zámek připravil rekonstrukci provozu staré kuchyně.
Ve čtvrtek 12. září po 16. hodině spěchali hasiči k rodinnému domu ve Vlkově, kde hořelo v kuchyni. Požár se podařilo zlikvidovat ještě před jejich příjezdem.
Nová multifunkční pánev, nový stolní robot či mlýnek na maso, to všechno mají v novém školním roce k dispozici kuchařky ve školní kuchyni v Přídolí. Pro děti to znamená lepší a zdravější jídlo, pro obec zase ušetřené peníze vydané za energie.
O víkendu 14. a 15. září se na mnoha památkách v zemi, v rámci Dnů evropského historického dědictví, konají zajímavé akce. Hradecký zámek, muzeum fotografie či Muzeum Jindřichohradecka nebudou výjimkou.
Nevšední vystoupení s nádechem exotiky, cizokrajné voňavé kuchyně, tradiční cimbálovka, zpěv a tanec. To vše nabídnul Den národnostních menšin, který proběhl v sobotu na Starém náměstí v Sokolově. Jeho cílem je vyvracet předsudky a bořit bariéry mezi jednotlivými národy a národnostmi, které žijí na území karlovarského regionu. Předsudky nebyly mezi přítomnými na oslavách cítit. Co však cítit bylo, a na co lidé přicházeli, byla báječná kuchyně národnostních menšin. Před stánky se tvořily fronty a lidé mohli nahlédnout přímo pod pokličku při přípravě tradičních cizokrajných, ale mnohdy už známých pokrmů.
Další restaurace na Pardubicku neobstála při kontrole inspektorů ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Výrazně zanedbala úklid kuchyně a skladu. Vyskytoval se tam trus hlodavců a další nečistoty. Inspektoři proto zakázali prostor kuchyně a skladu používat.
V sobotu 7. září 2024 po 16. hodině vyjížděli profesionální a dobrovolní hasiči z Nové Paky k požáru propan butanové lahve v kuchyni jednoho z objektů na autokrosovém závodišti ve Štikovské rokli v Nové Pace.
Octomilek je teď všude plno. Otravné malé mušky sice neštípou ani nekoušou, jsou ale přesto nebezpečné. Mohou přenášet bakterie, které způsobují otravu. Ovocné mušky nebo také octomilky milují přezrálé ovoce. Radost jim ale udělá i sklenička s nedopitým pivem nebo nevynesený odpadkový koš. Zbavte se jich hned, jakmile je v kuchyni objevíte. Pomohou vám pasti, které si snadno vyrobíte.
Bobkový list v kuchyni nemusíte používat jen do polévky, dušených pokrmů nebo čaje. Voňavé koření pomůže zbavit se otravných potravinových molů, kteří mohou rychle znehodnotit obsah celé spíže. Ekologické řešení je levné a účinné.
Architekti proměnili malý byt v pražském panelovém domě v komfortní bydlení v příjemném prostoru, který je možné otevřít i uzavřít podle příležitosti a nálady. Byt s užitnou plochou 52 metrů čtverečních je krásným příkladem, jak citlivě naložit s dědictvím po babičce.
Studenti, učitelé a další strávníci, kteří chodí na obědy do jídelny frýdeckomísteckého gymnázia, budou jíst pokrmy připravené v nově zrekonstruované školní kuchyni. Je moderně vybavena, díky úpravám spotřebuje na svůj provoz méně energie.
Říkají jí i Lady Remoska. Milena Grenfell-Baines (rozená Fleischmannová) se v roce 1929 narodila v Praze, dětství prožila ve východočeské Proseči. Do Prahy se vrátila v roce 1939, kdy se spolu se sestrou zařadily mezi 669 dětí zachráněných takzvanými Wintonovými vlaky. Nyní žije v anglickém Prestonu, kde šíří povědomí nejen o Česku, ale i o hrůzách druhé světové války. A také proslavila tradiční českou remosku. „Má ji doma i současný britský král Karel III. Dala jsem mu ji já a on mi napsal, že ji v kuchyni používá,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Deník Milena Grenfell-Baines. Do Česka přijela, aby otevřela novou pražskou ulici nesoucí jméno Sira Nicholase Wintona.
Kuchyň i jídelna novojičínské základky Dlouhá 56 prošly rekonstrukcí. Žáci se po prázdninách mohou těšit na komfortnější prostředí, kuchařský personál na moderní zázemí.
Palety jsou oblíbeným materiálem pro výrobu nábytku. Internet je plný pohovek, postelí či skříní sestavených z dřevěných palet, a to včetně schémat, fotografií a tipů na montáž. Staré palety, často považované za odpad, se stávají nečekaným zdrojem inspirace a kreativity i pro mnoho českých kutilů.
Za dobrotami vietnamské kuchyně nemusíte přes půl světa. Zkuste lákavý recept na letní závitky Nem cuốn i doma. Děkujeme čtenáři reportérovi Zuzaně Rybářové za podnět i recept.
Jeden z bytů v Masarykově ulici v centru Brna zasáhl v neděli večer požár, což vedlo k evakuaci přibližně dvaceti osob. Hasiči vyšetřují příčinu požáru, který vypukl v kuchyni v pátém patře.
Oblíbený městský gastrofestival Frýdek-Místekje zde. Návštěvníci budou moci ochutnat speciality v 60 stáncích i navštívit podniky v přilehlých uličkách Zámeckého náměstí. Nebude chybět relaxační a dětská zóna, koncerty a středověká kuchyně na zámku. Deník z akce chystá bohatou obrazovou reportáž.
/REPORTÁŽ/ O půl osmé ráno se na kopci na Damašku u Pusté Rybné ozve hvizd píšťalky. Další den v táboře svitavských zálesáků začíná. Jezdí sem už dobrých dvacet let. Táborem prošly desítky dětí, které sem už dnes posílají zase své potomky.
Rekonstrukce školní budovy v Jevišovicích je v plném proudu. Dočká se kompletní opravy, nové kuchyně i kuchyňského vybavení. Vnitřní část oprav by měla být hotová do konce prázdnin a připravená na zástupy školáků.
Dvě základní školy v Bohumíně přivítají po prázdninách své žáky v nových cvičných kuchyních. Rekonstrukce místností pro praktickou výuku se dočkali v Masarykově a skřečoňské škole.
Měří jen pár milimetrů. A přestože vás nepoštípou ani nenakazí žádnou nemocí, pro domácnost představují moli velký problém. Ať už kolem prolétl mol šatní nebo mol potravinový, bijte na poplach. I kdybyste se snažili ho plácáním zlikvidovat, bude to těžké. Při letu mol skvěle manévruje a bleskurychle mění směr. Ani v případě úspěchu se neradujte předčasně. Určitě totiž nebude sám.
Více než dva tisíce žen prošly mezi lety 1943 a 1945 koncentračním táborem Svatava na Sokolovsku, z toho přes 700 jich zde bylo dlouhodobě vězněných. Na místě pobočného lágru nacistického koncentračního tábora Flossenbürg dnes stojí rodinné domy nebo mateřská škola. Na jednom z přístupných pozemků začali pracovat archeologové z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (FF ZČU). Objevili tady pozůstatky po táborové kuchyni a části někdejšího oplocení.
Archeologové z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni zahájili výzkum na místě bývalého ženského koncentračního tábora Svatava na Sokolovsku. Cílem je odhalit pozůstatky táborové kuchyně a dalších objektů, které mohou poskytnout nové informace o podmínkách života vězněných žen. Výzkum je součástí česko-polského projektu zaměřeného na studium méně známých pobočných koncentračních táborů.
/FOTO/ Břeclavskou nemocnici čeká kompletní rekonstrukci stravovacího provozu v pavilonu N. Po dvaatřiceti letech zastaralé vybavení čeká modernizace, která zahrnuje energetické úspory a nové gastrotechnologie. Hotovo by mělo být do července 2025.
Archeologové z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni zahájili výzkum na místě bývalého ženského koncentračního tábora Svatava na Sokolovsku. Cílem je odhalit pozůstatky táborové kuchyně a dalších objektů, které mohou poskytnout nové informace o podmínkách života vězněných žen. Výzkum je součástí česko-polského projektu zaměřeného na studium méně známých pobočných koncentračních táborů.
/FOTO, VIDEO/ Vůně jídla se line Náměstím v Mikulově. Návštěvníci tradičního Festivalu národů Podyjí v sobotu v poledne nahlížejí do jednotlivých stánků a zkoumají své možnosti. Mají možnost výběru pokrmů prakticky z celého světa.
Počátek prázdnin patřil u přeštických junáků jako každoročně táboru u Chlumeckého mlýna. Letos však tábor má jiné uspořádání. „Máme celkově nárůst členské základny, oddíly jsou maximálně naplněné. Zároveň je i velký zájem jet na tábor,“ popisuje změnu vůdce střediska Martin. „Už jsme to kapacitně nezvládali.“
Strava pro kojence v ostravské nemocnici se nyní připravuje v nových moderních prostorách. Místnosti i vybavení splňují nejpřísnější hygienické předpisy.
Američtí vyšetřovatelé i média se snaží přijít na to, co přivedlo dvacetiletého Thomase Matthewa Crookse k sobotnímu atentátu na exprezidenta Donalda Trumpa. Spolužáci si ho pamatují jako tichého a chytrého studenta. Někteří tvrdí, že byl šikanovaný.
Unikátní pohled do prostého života lidí minulých století nabízí zázračně zachovalý skanzen Zichpil. Návštěvníci ho najdou v Humpolci na Pelhřimovsku mezi hřbitovem a Horním náměstím. Stačilo ale málo a zmizel by ze světa.
V jednom z trutnovských bytů vypukl v kuchyni požár, podařilo se jej ale uhasit ještě před příjezdem hasičů. "Provedli jsme dohašení a kontrolu, na místě pracuje vyšetřovatel. Nikdo nebyl zraněn, provádíme odvětrání bytu," uvedli hasiči v 17:30 na síti X.
Jedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.
/FOTO/ Moderní kuchyně školní jídelny i nové odborné učebny. Dočkají se jich žáci na Základní škole Komenského ve Slavkově u Brna, kterou v těchto dnech obsadili řemeslníci.
Přes balkon zachraňovali hasiči člověka žijícího v bytě v Hradecké ulici v Brně. Podle dostupných informací byl důvodem požár v kuchyni. Událost se obešla bez vážnějších zranění.
V mrazicím boxu syrové maso a ryby, na skladě ovoce a zelenina. Vydrhnuté pracovní desky, poklizené nádobí a v troubě grilovaná zelenina, která dokresluje atmosféru. Takový pohled se naskytl reportérovi Deníku, který zavítal do kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata.
V mrazicím boxu syrové maso a ryby, na skladě ovoce a zelenina. Vydrhnuté pracovní desky, poklizené nádobí a v troubě grilovaná zelenina, která dokresluje atmosféru. Takový pohled se naskytl reportérovi Libereckého deníku, který zavítal do kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata.