Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa i zeleniny. Pomůže také zavařování

Domácí vaření v inflaci ušetří peníze. Vsaďte na vnitřnosti i odpad ze zeleniny

S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny. 

Dětský skautský tábor. Ilustrační foto.

Zvracení a průjmy pokazily dětem další tábory na jihu Čech

Místo her a sportování postel a příliš časté návštěvy toalety, tak dopadl v posledních dnech letní tábor na Lipensku a sportovní soustředění na Prachaticku pro desítky dětí. V obou případech mezi účastníky podle hygieniků řádila gastroenteritida.

V tuto chvíli je hotová nová jídelna, kde se již konaly první vzdělávací akce pro lékaře a sestry. Nadále pokračují stavební práce na samotné kuchyni.

Foto: Nová jídelna Klaudiánovy nemocnice bude mít na střeše park

Klaudiánova nemocnice zahájila loni v říjnu stavbu nového stravovací provozu. V tuto chvíli je hotová nová jídelna, kde se již konaly první vzdělávací akce pro lékaře a sestry. Zaměstnanci nemocnice se v nové jídelně poprvé najedí začátkem září. Nadále pokračují stavební práce na samotné kuchyni, která je v tuto chvíli dočasně oddělena od hotové části tak, aby stavba nezasahovala do budoucího provozu jídelny.

Základní škola Sychrov ve Vsetíně

Růst cen čárou přes rozpočet. Oprava školy ve Vsetíně se prodraží o 15 milionů

Rozsáhlou rekonstrukcí prochází v těchto dnech pavilon kuchyně a jídelny v Základní škole Sychrov ve Vsetíně. Letošní největší investiční akce města se oproti původnímu rozpočtu výrazně prodraží. Očekávané náklady kvůli neustálému navyšování cen ve stavebnictví poskočily z předpokládaných 40 až na 55 milionů korun.

Archeologické nálezy v historickém jádru Nového Jičína

Archeologové hlásí cenný objev v historickém jádru Nového Jičína

/FOTOGALERIE/ Cenný nález objevili archeologové a památkáři při výzkumu městského domu v Křižíkově ulici v historickém centru Nového Jičína. Jde o dobře dochované pozůstatky kuchyně ze středověku a také další zajímavá zjištění ke stavebním počátkům města.

Ilustrační snímek.

Pokuty za statisíce: Hygienici kontrolovali kuchyně středočeských provozoven

Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.

Ilustrační snímek.

Pokuty za statisíce: Hygienici kontrolovali kuchyně středočeských provozoven

Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.

Návštěvníci Roštejna se vrátili sedm set let zpátky, potkali  také pány z Hradce.

Svatba na hradě Roštejn: návštěvníci se vrátili do 14. století, podívejte se

Na svatební tabuli patří nejvíce slepice na zázvoru a šafránu. Slepice symbolizuje plodnost a zázvor a šafrán je pokrmem lásky a štěstí, říká Majdalenka, která zrovna chystá jídlo. Kostýmované prohlídky na hradě Roštejn letos změnily téma, dříve se návštěvníci vraceli do doby, kdy se páni z Hradce domlouvali, že založí hrad. Aktuální téma je o deset let mladší, je to svatba Heřmana, nejmladšího z nich.

Základem každé kuchyně je dostatek úložných prostor

Hrnečku, vař aneb Jak správně navrhnout kuchyni

V posledních letech se prostor přípravy pokrmů stal pro mnohé z nás opět bezpečným přístavem, jak tomu bývalo kdysi. Osobnější atmosféru podporují i aktuální trendy v oblasti kuchyňského designu. Velký důraz je kladen zejména na otevřenost prostoru, kde může rodina příjemně trávit společný čas, ergonomii jednotlivých zón, použití přírodních materiálů a moderní technologie.

S Markem Ztraceným na jídle v Chatě Rovina na Šumavě.

V dětství Marek Ztracený miloval merendu, nyní špagety. Rád poznává cizí kuchyně

Český slavík Marek Ztracený je nejpopulárnější zpěvák současnosti, který již vloni spojil své originální turné s gastronomií. Deník se tak s ním sešel v jedné z jeho oblíbených šumavských restaurací a během rozhovoru prozradil, na čem on si rád pochutnává, jak je on na tom s vařením, ale řeč přišla i na hudbu a to, co chystá pro své fanoušky.

Zpěvák Pavel Novák

Zpěvák Pavel Novák jedl už i hmyz a hada. Nezná prý jídlo, které by mu vadilo

Jaké jídlo měl nejradši jeho otec, zpěvák Pavel Novák? Co si dá vždycky jako první, když přijede z Turecka do Česka, syn Filip? A kdy vznikl nápad představit oblíbené recepty rodiny Novákovy on-line prostřednictvím Pavlovy bigbítové kuchyně? Známý přerovský zpěvák Pavel Novák nedá podle svých slov dopustit na tradiční českou kuchyni, ale nepohrdne ani asijskými specialitami.

Rekonstruovaná kuchyně týnecké školky.

OBRAZEM: Rekonstruovaná kuchyně týnecké školky zahájí provoz rajskou omáčkou

V nově zrekonstruovaných prostorách týnecké mateřské školy v Komenského ulici se zaměstnanci poprvé pustí do práce v pondělí 27. června. Prvním obědem, který nabídnou strávníkům, bude hovězí pečeně s rajskou omáčkou a těstovinami. „Bude to takový zátěžový test,“ uvedla vedoucí kuchyně Hana Pokorná.

Štefan a Nikola v kuchyni, která je společná pro dva páry.

Z ústavu do domácností. Vejprty vrací lidi s postižením do běžného života

/FOTO/ „Voní to tady, že? A jak je tu čisto,“ sedmadvacetiletá Nikola zálibně přejíždí pohledem ložnici s fialovým přehozem a velkými bílými skříněmi. Otevírá dveře do prostorné koupelny a pak téměř vtančí do malého obýváku s gaučem a ledničkou. S partnerem – osmačtyřicetiletým Štefanem cítí, že mají v „Domečku“ skutečný domov. Mohli opustit stěny velkého ústavu a přesunout se do nového bytu v domově pro osoby se zdravotním postižením.

Od maringotky se tiny house odlišuje tím, že má ještě spací loft nahoře

Tiny house: Šance na levnější bydlení. Je až neuvěřitelné, co se dovnitř vejde

Alternativní minidomky, označované názvem tiny houses, dávají šanci lidem, kteří nemají vlastní pozemek a nechtějí či nemohou dalších třicet let splácet hypotéku. Mobilní, rozměrově úsporné bydlení zažívá v Česku nebývalý boom. Své o tom ví Jan Němec, který u nás začal jako první tiny houses projektovat a stavět. Sám v jednom žije už pět let.

Stravovací novinky na porodnickém oddělení Nemocnice Slaný.

Snídaně jako v hotelu. Nemocnice mění nabídku stravování

Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.

Člověk krve pobaví i nadchne ústeckou Wolfrumovu čítárnu ve Velké Hradební ve čtvrtek 12. května od 19 hodin.

Člověk krve s kytarou potěší příběhy kostelů ve čtvrtek ve Wolfrumovce

Jako Člověk krve se pojmenoval originální písničkář Jan Senft ze Stříbrné Skalice v Posázaví. Proč? Jméno jsem si dal podle postav z písně Lidi krve od skupiny DG 307 z jejího alba Dar stínům z roku 1979. Hudebník pobaví i nadchne ústeckou Wolfrumovu čítárnu ve Velké Hradební ve čtvrtek 12. května od 19 hodin.

Z kopřivy se dá uvařit špenát i pivo.

Obtěžují vás kopřivy? Využijte je v kuchyni

Je chutná, zdravá a raší na jaře jako jedna z prvních divokých bylin. Velkou pochvalu jí vysekla už legendární rakouská bylinářka Maria Treben, když řekla, že kdyby lidé věděli, jak je kopřiva prospěšná, „pěstovali“ by pouze ji.

Vila Vlasty Buriana stojí v Praze na Hanspaulce

Vlasta Burian si užíval luxusu na pražské Hanspaulce. Jeho kuchyň byla skvostem

Při procházce pražskou čtvrtí Hanspaulka potkáte spoustu architektonicky zajímavých rodinných domů, který byly postaveny ve dvacátých a třicátých letech minulého století. Novoklasicistní vilu, v níž prožil nejšťastnější roky nezapomenutelný král komiků Vlasta Burian, byste mezi nimi možná minuli. A to by byla škoda. Slavného herce, jemuž po druhé světové válce zničilo kariéru nespravedlivé odsouzení, připomíná bronzová pamětní deska.

Do Psí kuchyně je cesta uzavřená, hrozí tady pád stromů.

Cesta v Psí kuchyni je na tři měsíce uzavřená. Hrozí tu pád stromů

Padající stromy uzavřely hlavní cestu v přírodní rezervaci Psí kuchyně v trojúhelníku mezi Litomyšlí, Svitavami a Českou Třebovou. Na páteřní cestu a do okolních porostů v přírodní rezervaci Psí kuchyně mezi Opatovem a Kozlovem u Litomyšle je vstup i vjezd dočasně zakázán. 

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce provedli ve středu kontrolu v brněnské restauraci U Mamlasů. Zaměřili se na kvalitu fritovacího oleje, značení alergenních látek a druhovou pravost masa.

Kontroly friťáků: často smaží na přepáleném oleji, hospoda v centru Brna prošla

/FOTO, VIDEO/ Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji. Zhruba pětina provozovatelů chybuje při značení alergenů a označování druhu masa. Ukazují to nejnovější výsledky kontrol restaurací a dalších podniků provedené Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí ve druhé polovině loňského roku. Ve středu se inspektoři zaměřili na restauraci U Mamlasů na náměstí Svobody v historickém centru Brna.

Čtrnáctiletý vicemistr ve střelbě ze vzduchovky trénuje doma v kuchyni.

Stříbrný medailista střílí i doma v kuchyni

Druhé místo si vystřílel na mistrovství republiky ve střelbě ze vzduchovky vleže na třicet ran čtrnáctiletý Petr Tvrdý, který soutěží za Sportovní střelecký klub Staré Sedlo na Tachovsku. Soutěž se konala v Plzni.

840 obědů, 280 snídaní a 280 večeří se denně připraví a vydá v kuchyni Domova mládeže na zlínském náměstí T. G. Masaryka. Ta se nyní dočkala modernizace za 41 milionů korun.

Domov mládeže má nově opravenou kuchyni a jídelnu

Modernizovaná kuchyně a jídelna byly dnes slavnostně otevřeny v Domově mládeže na náměstí T. G. Masaryka ve Zlíně. Ten slouží žákům Střední průmyslové školy polytechnické – COP Zlín i dalších zlínských škol. Investorem rekonstrukce za 41 milionů korun byl Zlínský kraj.

Křest alba V kuchyni se konal v sázavském klášteře.

Farou Sázavského kláštera zněl folk. Člověk krve v ní pokřtil album

/FOTOGALERIE/ Nejnovější album nazvané V kuchyni vydal Jan Senft, vystupující pod jménem Člověk krve, již v roce 2020. Ale kvůli pandemii nebylo možné jeho hudební počin náležitě pokřtít. Po rozvolnění se nakonec po dvou letech podařilo cédéčko a vinyl vyslat do světa s plnou parádou.

Restaurace U Orloje. Ilustrační foto.

Největší restaurace v Žatci začátkem dubna neotevře. Čeká ji proměna kuchyně

Otevření městské restaurace U Orloje v Žatci se odsouvá. Nový nájemce sice už v jejím minipivovaru začal vařit pivo, spuštění provozu ale oddálí výměna kuchyňského vybavení. V denní nabídce největší žatecké hospody by mělo být několik značek piv, které konkrétní, ukáže také vývoj v Žateckém pivovaru. Ten prochází velkými změnami.

Přechod hranice z Ukrajiny na Slovensko přes hraniční přechod Ubla

Konspirační teoretici začali „reportovat“ o dění na slovenské hranici. Ale lžou

S přílivem uprchlíků z Ukrajiny na slovensko-ukrajinské a polsko-ukrajnské hranice našli vyznavači nejrůznějších konspiračních výkladů domácího i zahraničního dění nové téma. Někteří proto začali šířit po internetu nové, „zasvěcené“ teorie o tom, co se na slovensko-ukrajinské hranici děje. Často ale tvrdí naprosté nesmysly.

Následky ničivého požáru rodinného domku v Pačlavicích. Maminka s dcerkou přišly o všechno, co měly

Požár v Pačlavicích zničil ženě dům, který budovala vlastníma rukama

Ten večer, kdy přišla o vše, co měla, se sedmatřicetileté Ladislavě Petřekové z Pačlavic na Kroměřížsku promítá stále před jejíma očima. V neděli 20. února vypukl u ní doma v kuchyni požár, který se rychle rozšířil celým domem. Matce samoživitelce a její třináctileté dceři nezůstalo z nově opraveného domu vůbec nic. Jen spáleniště ohraničené obvodovými zdmi a uvnitř zem pokrytá půlmetrovými sutinami.

Květinový ples

Pohádky květinové víly – kapitola 15. Svatba

Snad v každé říši i vesnici bývá zvykem, že se pořádají plesy. Ani v květinové říši tomu není jinak. Začala opět plesová sezóna, která zanedlouho vyvrcholí závěrečným bálem, jehož se bude účastnit i sama květinová víla.

Slovenská kuchyně v českobudějovických Masných krámech. Zleva učnice Nela Píglová, šéfkuchař Hauser a Jana Prošková.

Haluškový duet či beraní kotlíkový guláš? Masné krámy mají dny slovenské kuchyně

Jako předkrm bačov lopárik nebo šmirkas, polévka gazdovská kapustnica, hlavní jídlo bryndzové halušky so smetanou, baraní kotlíkový guláš nebo cesnakový jahňací rezeň v špenátovom cestíčku a dorazit se múčnikem zemiakové lokše s makovou a orechovou posýpkou… Takhle si užijete v budějovických Masných krámech na dnech slovenské kuchyně. Ochutnávat můžete až do neděle.

Dělnický dům má v Odrách největší a patrně nejnavštěvovanější restaurační zařízení.

Dělnický dům v Odrách je v létě cílem mnoha turistů

Přeměna interiérů a rekonstrukce kuchyně, to jsou hlavní úkoly, které si zadala nová ředitelka Dělnického domu v Odrách Žaneta Marková. Do Dělnického domu, který má největší a zřejmě i nejnavštěvovanější restaurační zařízení v Odrách, nastoupila před necelým rokem.