Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

V Safari kempu ve Dvoře Králové nad Labem vznikají tři obrovské glampingové stany, které poskytnou ubytování pro osm osob.

S žirafami u nosu. Safari kemp ve Dvoře Králové připravuje obří stany s kuchyní

Největší a také nejdražší místo pro ubytování v zoo připravuje Safari kemp ve Dvoře Králové nad Labem. Mezi korunami stromů a přímo nad výběhem zvířat dokončuje stavbu tří obrovských stanů v africkém stylu Glamping XXL. Vyrobila je holandská firma. Jmenovat se budou Keňa, Uganda, Rwanda, do každého z nich se vejde osm lidí. 

Projekty rakovnických studentů.

Když se kuchyň rakovnických studentů změní v laboratoř

Když je školní laborka nedobytná, nezbývá, než laboratoř vykouzlit z kuchyně, pokojíku, dvorku či dokonce garáže. Přesně tak to udělali primáni Gymnázia Zikmunda Wintra v Rakovníku, kterým rozhodně pandemie vstup na gymnázium neulehčila. Maminky a tatínkové se proměnili v asistenty, sestřičky a bráškové v kameramany či fotografy, zasahovali i babičky a dědečkové. Všem jim patří dík za to, že byli našim mladým badatelům během distanční výuky nápomocni.

František Urban, restaurace U Samce v Benátkách nad Jizerou.

Otvírání zahrádek? Hospodští jsou rozpačití. Bojí se počasí a vyčkávají

/FOTOGALERIE/ Velmi opatrný. Takový je přístup majitelů podniků na Boleslavsku k avizovanému pondělnímu otvírání zahrádek restaurací a hospod. Zdaleka ne každý se k tomuto kroku chystá. Důvodů uvádí provozovatelé více. A nejsou to pouze vládní nařízení, kdy je posezení na zahrádce restaurace podmíněno negativním covid testem a u stolů mohou být maximálně čtyři lidé z různých domácností.

Potěšili potřebné.

Sportovci k Velikonocím ošetřovatelům a seniorům

Pasov – Ve sportovním klubu TV1868 Burghausen se rozhodli přinést obyvatelům a personálu Nemocnice Sv. Ducha s domovem seniorů právě v této těžké době korony velikonoční pozdrav ve formě květin, píše PNP.

Starostka Petrovic Andrea Kortanová

Starostka Petrovic Andrea Kortanová: Rádi bychom obnovili zmizelý rybník

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Přestavba kostela, případně vymizení klientely z Německa a prázdné obchody. Propady příjmů. Ale i přístavby hasičské zbrojnice, či mateřské školky, možnost využít školní kuchyně pro zdejší seniory a obecní zaměstnance. S tím vším se dnes potýká petrovická starostka Andrea Kortanová, která funkci převzala uprostřed volebního období po zesnulém starostovi Zdeňku Kutinovi.

Základní škola v Moravském Žižkově, ke které přiléhá bývalá budova obecního úřadu. Ta se má proměnit ve školní jídelnu.

Za plné žaludky: v Moravském Žižkově vznikne nová školní kuchyně

Přes dvě stě obědů denně připravují kuchařky pro školčata i školáky v kuchyni mateřské školy v Moravském Žižkově. Protože její kapacita i stav zázemí přestává dostačovat, rozhodlo se vedení obce přistavět zcela novou kuchyni s moderním zázemím v těsném sousedství tamní základní školy. A to namísto budovy, která ještě donedávna sloužila jako obecní úřad.

"Beru to jako službu pro lidi," říká Milan Korityák. "Musíme se přizpůsobit nastoleným podmínkám."

Otevřel si restauraci a za čtyři dny musel zavřít. Dnes vaří na čtvrt plynu

Milan Korityák z Otovic právě před rokem, těsně před začátkem lockdownu, rozjížděl restauraci Střelnice v Broumově. „Pokud mám být upřímný, tak by bylo lepší, kdybych to zavřel,“ říká nyní na rovinu. Současné vaření na čtvrt plynu a do krabiček bere hlavně jako službu pro lidi, kteří mají jeho kuchyni rádi.

Nevlídné vršovické podkroví rekonstrukce proměnila v příjemný prostor plný světla.

Unikátní proměna. Místo klasického stropu v podkroví zvolili síť

Architektka Klára Kuncová vlastně díky téhle rekonstrukci vstoupila znovu do stejné řeky. V portfoliu studia Mooza Architecture, které před osmi lety založila s Petrou Kocourkovou, se najde podkrovních projektů celá řada. Vršovické podkroví však přímo navazuje na proměnu bytu v jiné pražské čtvrti, která proběhla před sedmi lety. „Jednou z našich prvních realizací byla rekonstrukce mezonetu v Holešovicích, v němž jsem žila se svým přítelem,“ vzpomíná Klára Kuncová.

Bžany a přilehlé vsi v zimě.

Od Lhenic až po Pytlíkov. "Nasát" celé Bžansko nějaký čas zabere

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Tlukot 500kilového bronzového srdce se nedal přeslechnout. Čistý tón A1 vycházející z věže kostelu sv. Vavřince se „rozléval“ po Hradišti, linul se ale také zasněženou krajinou do Lhenic, Mošnova i Bukovic. Z druhé strany pak polední signál zněl na Lysec, Lbín a Pytlíkov. Pro necelou tisícovku obyvatel jasné znamení, že nastal čas oběda. Vítejte na Bžansku, kde čas lidem hlídá zachráněný zvon a lišky tu dávají dobrou noc.

Starosta Milotic Josef Levek.

U kulturního domu parkoviště, pergola i lesopark, ukázal plány starosta Milotic

/ROZHOVOR/ Od pondělí se na plno otevřel milotický obecní úřad, skončilo základní omezení z nouzového stavu. „Pro nás to ale neznamenalo velkou změnu, na úřadě stejně všichni pracovali. Když to zjednoduším, tak jsme mohli otevřít bez cedulky Omezený provoz,“ říká Josef Levek s rukou v sádře. Ten je starostou Milotic již třetí funkční období. Původním povoláním je grafik.

Některé koření by ve vaší kuchyni ani "lékárničce" nemělo chybět.

Zhubnout lze i díky koření. Tento poklad v kuchyni dokáže navíc posít imunitu

Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. To ostré má zahřívací schopnost a může být tělu nápomocné při posilování imunity. Ideálními druhy a pomocníky pro naše tělo jsou kajenský a černý pepř nebo zázvor, ale hodí se i méně pálivé koření jako skořice, kardamom nebo kurkuma. Připomeňte si šest druhů koření, které určitě pozvěte do své kuchyně i lékárničky.

Kraslice, ilustrační foto.

Symboly Velikonoc by mohly oživit kuchyni

Muzeum středního Pootaví připravuje na 3. března v černé kuchyni hradu zahájení výstavy Symboly Velikonoc. Ale stále v plánech hrají roli současná epidemiologická opatření.

Buďte nekompromisní a zapojte do vaření celou rodinu.

Připravte si s dětmi jejich oblíbené recepty, ušetříte tím spoustu času

Koronavirová pandemie a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace. To vše nás donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Ale jak to udělat, když je času málo? Přečtěte si tipy, které vám ušetří čas při vaření, a vyzkoušejte recepty, které můžete připravit i s dětmi, a strávit tak společný čas trochu jinak.

Petr Kolman: Ne, šéfe, předbíhání je blbý recept

Předbíhání ve frontě na nedostatkové vakcíny proti Covidu 19 je skutečný etický problém. Pokud něco podkopává důvěru lidí ve stát a jeho skoro drastická opatření, která nás provázejí v posledním roce, je to protekcionismus a papalášství.

Ilustrační foto.

Obyčejná lidskost ještě existuje

Mezi vánočními svátky se dostalo Centrum sociální pomoci ve Vodňanech do nezáviděníhodné situace. Téměř celý tým kuchyně onemocněl, a tak na přípravu celodenní stravy zůstaly pouze tři pracovnice.

Věznice Všehrdy má pro vězněné osoby novou kuchyň.

Nová kuchyně pro vězněné osoby ve Věznici Všehrdy

Otevřením zrekonstruované kuchyně pro odsouzené  byla ukončena investiční akce, která ve Věznici Všehrdy započala 7. ledna letošního roku. Cílem této rekonstrukce bylo obnovení již zastaralého kuchyňského zařízení, včetně dosažení energetických úspor, zvýšení hygienických standardů a zejména zlepšení podmínek stravování vězněných osob. V průběhu realizace nás doprovázel nouzový stav a ani při uvedení do provozu tomu není jinak.