Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Štefan a Nikola v kuchyni, která je společná pro dva páry.

Z ústavu do domácností. Vejprty vrací lidi s postižením do běžného života

/FOTO/ „Voní to tady, že? A jak je tu čisto,“ sedmadvacetiletá Nikola zálibně přejíždí pohledem ložnici s fialovým přehozem a velkými bílými skříněmi. Otevírá dveře do prostorné koupelny a pak téměř vtančí do malého obýváku s gaučem a ledničkou. S partnerem – osmačtyřicetiletým Štefanem cítí, že mají v „Domečku“ skutečný domov. Mohli opustit stěny velkého ústavu a přesunout se do nového bytu v domově pro osoby se zdravotním postižením.

Od maringotky se tiny house odlišuje tím, že má ještě spací loft nahoře

Tiny house: Šance na levnější bydlení. Je až neuvěřitelné, co se dovnitř vejde

Alternativní minidomky, označované názvem tiny houses, dávají šanci lidem, kteří nemají vlastní pozemek a nechtějí či nemohou dalších třicet let splácet hypotéku. Mobilní, rozměrově úsporné bydlení zažívá v Česku nebývalý boom. Své o tom ví Jan Němec, který u nás začal jako první tiny houses projektovat a stavět. Sám v jednom žije už pět let.

Stravovací novinky na porodnickém oddělení Nemocnice Slaný.

Snídaně jako v hotelu. Nemocnice mění nabídku stravování

Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.

Člověk krve pobaví i nadchne ústeckou Wolfrumovu čítárnu ve Velké Hradební ve čtvrtek 12. května od 19 hodin.

Člověk krve s kytarou potěší příběhy kostelů ve čtvrtek ve Wolfrumovce

Jako Člověk krve se pojmenoval originální písničkář Jan Senft ze Stříbrné Skalice v Posázaví. Proč? Jméno jsem si dal podle postav z písně Lidi krve od skupiny DG 307 z jejího alba Dar stínům z roku 1979. Hudebník pobaví i nadchne ústeckou Wolfrumovu čítárnu ve Velké Hradební ve čtvrtek 12. května od 19 hodin.

Z kopřivy se dá uvařit špenát i pivo.

Obtěžují vás kopřivy? Využijte je v kuchyni

Je chutná, zdravá a raší na jaře jako jedna z prvních divokých bylin. Velkou pochvalu jí vysekla už legendární rakouská bylinářka Maria Treben, když řekla, že kdyby lidé věděli, jak je kopřiva prospěšná, „pěstovali“ by pouze ji.

Vila Vlasty Buriana stojí v Praze na Hanspaulce

Vlasta Burian si užíval luxusu na pražské Hanspaulce. Jeho kuchyň byla skvostem

Při procházce pražskou čtvrtí Hanspaulka potkáte spoustu architektonicky zajímavých rodinných domů, který byly postaveny ve dvacátých a třicátých letech minulého století. Novoklasicistní vilu, v níž prožil nejšťastnější roky nezapomenutelný král komiků Vlasta Burian, byste mezi nimi možná minuli. A to by byla škoda. Slavného herce, jemuž po druhé světové válce zničilo kariéru nespravedlivé odsouzení, připomíná bronzová pamětní deska.

Do Psí kuchyně je cesta uzavřená, hrozí tady pád stromů.

Cesta v Psí kuchyni je na tři měsíce uzavřená. Hrozí tu pád stromů

Padající stromy uzavřely hlavní cestu v přírodní rezervaci Psí kuchyně v trojúhelníku mezi Litomyšlí, Svitavami a Českou Třebovou. Na páteřní cestu a do okolních porostů v přírodní rezervaci Psí kuchyně mezi Opatovem a Kozlovem u Litomyšle je vstup i vjezd dočasně zakázán. 

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce provedli ve středu kontrolu v brněnské restauraci U Mamlasů. Zaměřili se na kvalitu fritovacího oleje, značení alergenních látek a druhovou pravost masa.

Kontroly friťáků: často smaží na přepáleném oleji, hospoda v centru Brna prošla

/FOTO, VIDEO/ Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji. Zhruba pětina provozovatelů chybuje při značení alergenů a označování druhu masa. Ukazují to nejnovější výsledky kontrol restaurací a dalších podniků provedené Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí ve druhé polovině loňského roku. Ve středu se inspektoři zaměřili na restauraci U Mamlasů na náměstí Svobody v historickém centru Brna.

Čtrnáctiletý vicemistr ve střelbě ze vzduchovky trénuje doma v kuchyni.

Stříbrný medailista střílí i doma v kuchyni

Druhé místo si vystřílel na mistrovství republiky ve střelbě ze vzduchovky vleže na třicet ran čtrnáctiletý Petr Tvrdý, který soutěží za Sportovní střelecký klub Staré Sedlo na Tachovsku. Soutěž se konala v Plzni.

840 obědů, 280 snídaní a 280 večeří se denně připraví a vydá v kuchyni Domova mládeže na zlínském náměstí T. G. Masaryka. Ta se nyní dočkala modernizace za 41 milionů korun.

Domov mládeže má nově opravenou kuchyni a jídelnu

Modernizovaná kuchyně a jídelna byly dnes slavnostně otevřeny v Domově mládeže na náměstí T. G. Masaryka ve Zlíně. Ten slouží žákům Střední průmyslové školy polytechnické – COP Zlín i dalších zlínských škol. Investorem rekonstrukce za 41 milionů korun byl Zlínský kraj.

Křest alba V kuchyni se konal v sázavském klášteře.

Farou Sázavského kláštera zněl folk. Člověk krve v ní pokřtil album

/FOTOGALERIE/ Nejnovější album nazvané V kuchyni vydal Jan Senft, vystupující pod jménem Člověk krve, již v roce 2020. Ale kvůli pandemii nebylo možné jeho hudební počin náležitě pokřtít. Po rozvolnění se nakonec po dvou letech podařilo cédéčko a vinyl vyslat do světa s plnou parádou.

Restaurace U Orloje. Ilustrační foto.

Největší restaurace v Žatci začátkem dubna neotevře. Čeká ji proměna kuchyně

Otevření městské restaurace U Orloje v Žatci se odsouvá. Nový nájemce sice už v jejím minipivovaru začal vařit pivo, spuštění provozu ale oddálí výměna kuchyňského vybavení. V denní nabídce největší žatecké hospody by mělo být několik značek piv, které konkrétní, ukáže také vývoj v Žateckém pivovaru. Ten prochází velkými změnami.

Přechod hranice z Ukrajiny na Slovensko přes hraniční přechod Ubla

Konspirační teoretici začali „reportovat“ o dění na slovenské hranici. Ale lžou

S přílivem uprchlíků z Ukrajiny na slovensko-ukrajinské a polsko-ukrajnské hranice našli vyznavači nejrůznějších konspiračních výkladů domácího i zahraničního dění nové téma. Někteří proto začali šířit po internetu nové, „zasvěcené“ teorie o tom, co se na slovensko-ukrajinské hranici děje. Často ale tvrdí naprosté nesmysly.

Následky ničivého požáru rodinného domku v Pačlavicích. Maminka s dcerkou přišly o všechno, co měly

Požár v Pačlavicích zničil ženě dům, který budovala vlastníma rukama

Ten večer, kdy přišla o vše, co měla, se sedmatřicetileté Ladislavě Petřekové z Pačlavic na Kroměřížsku promítá stále před jejíma očima. V neděli 20. února vypukl u ní doma v kuchyni požár, který se rychle rozšířil celým domem. Matce samoživitelce a její třináctileté dceři nezůstalo z nově opraveného domu vůbec nic. Jen spáleniště ohraničené obvodovými zdmi a uvnitř zem pokrytá půlmetrovými sutinami.

Květinový ples

Pohádky květinové víly – kapitola 15. Svatba

Snad v každé říši i vesnici bývá zvykem, že se pořádají plesy. Ani v květinové říši tomu není jinak. Začala opět plesová sezóna, která zanedlouho vyvrcholí závěrečným bálem, jehož se bude účastnit i sama květinová víla.

Slovenská kuchyně v českobudějovických Masných krámech. Zleva učnice Nela Píglová, šéfkuchař Hauser a Jana Prošková.

Haluškový duet či beraní kotlíkový guláš? Masné krámy mají dny slovenské kuchyně

Jako předkrm bačov lopárik nebo šmirkas, polévka gazdovská kapustnica, hlavní jídlo bryndzové halušky so smetanou, baraní kotlíkový guláš nebo cesnakový jahňací rezeň v špenátovom cestíčku a dorazit se múčnikem zemiakové lokše s makovou a orechovou posýpkou… Takhle si užijete v budějovických Masných krámech na dnech slovenské kuchyně. Ochutnávat můžete až do neděle.

Dělnický dům má v Odrách největší a patrně nejnavštěvovanější restaurační zařízení.

Dělnický dům v Odrách je v létě cílem mnoha turistů

Přeměna interiérů a rekonstrukce kuchyně, to jsou hlavní úkoly, které si zadala nová ředitelka Dělnického domu v Odrách Žaneta Marková. Do Dělnického domu, který má největší a zřejmě i nejnavštěvovanější restaurační zařízení v Odrách, nastoupila před necelým rokem.

Bydlení v činžáku

Bydlení v činžáku je k nezaplacení. Když se ví, jak na to

Bydlení ve starších činžovních domech má své nepopiratelné kouzlo. Dům na pražské Letné, který ve druhé polovině třicátých let minulého století navrhl architekt a sochař Martin Reiner ve stylu emocionálního funkcionalismu, není výjimkou. Citlivá rekonstrukce jednoho z tamních bytů se obešla bez radikálních stavebních zásahů. Může sloužit za příklad nápaditého navázání na historický kontext.

Zaměstnanci psince objevili v kuchyni ropuchu.

Překvapení v psí kuchyni. Po zemi skákala ropucha

Velké překvapení čekalo ve čtvrtek na zaměstnance psince ve středočeských Tuchoměřicích. V kuchyni pro psy totiž našli žábu. Neváhali proto a objev nahlásili Karlu Makoňovi, z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Část tříd nymburských škol zůstává v karanténě. Snímky jsou z loňského návratu žáků ZŠ Letců R.A.F. do školy po delším uzavření kvůli koronaviru.

V kuchyni pomáhají školníci. Omikron zasáhl nymburské školy

Mimořádně nakažlivá varianta omikron způsobuje vážné potíže při výuce i na některých nymburských školách. Zřejmě v nejsložitější situaci je aktuálně Základní škola Komenského, kde je v karanténě, a tedy mimo prezenční výuku šest tříd. Chybí také osm pedagogů a pět zaměstnanců kuchyně, kde musejí v nouzi pomáhat oba školníci.

Michal Hruda (36) pochází ze Středočeského kraje, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Nyní šéfuje restauraci na Lipně a osobně si nejvíce pochutná na steaku.

Oživuje starou jihočeskou kuchyni. Šéfkuchař láká na koprovku i kulajdu

Šéfkuchař lipenské restaurace Stodola Michal Hruda pochází ze středních Čech, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Pracoval v několika restauracích oceněných Michelinskými hvězdami, své zkušenosti i ze zahraničí nyní uplatňuje u lipenské přehrady, kam se za prací přestěhoval s celou rodinou.

Michal Hruda (36) pochází ze Středočeského kraje, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Nyní šéfuje restauraci na Lipně a osobně si nejvíce pochutná na steaku.

Oživuje starou jihočeskou kuchyni, Michal Hruda láká na koprovku i kulajdu

Šéfkuchař lipenské restaurace Stodola Michal Hruda pochází ze středních Čech, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Pracoval v několika restauracích oceněných Michelinskými hvězdami, své zkušenosti i ze zahraničí nyní uplatňuje u lipenské přehrady, kam se za prací přestěhoval s celou rodinou.

V novoměstské nemocnici pokračují opravy. Stravovací zařízení má novou vzduchotechniku.

Kuchyně v novoměstské nemocnici má novou vzduchotechniku. Podívejte se

/FOTO/ Téměř rok trvající práce v nemocnici v Novém Městě na Moravě jsou u konce. Stravovací provoz prošel kolaudací potom, co tam loni došlo ke kompletní výměně vzduchotechniky. Zdravotnický areál má nově zateplenou lékárnu a budovu, v níž sídlí oddělení radiologie, nemocniční kuchyně a jídelna pro zaměstnance.

Rekonstrukce Hrádku pokročila do další fáze, má hotovou kuchyni.

FOTO: Na Hrádku ve Varnsdorfu je nová kuchyně, letos opraví terasu

Opravy jedné z varnsdorfských dominant vyhlídkové restaurace na Hrádku pokročily do další fáze. V závěru loňského roku město dokončilo v prvním patře rekonstrukci kuchyně a dalšího zázemí pro provoz restaurace, která by se na toto oblíbené výletní místo měla vrátit.

Vyhlášený jihočeský cukrář Michal Mandys odpověděl na několik dotazů Aničce Krejčí z Košic.

Cukrář je umělec, říká v rozhovoru pro dětský Deník šéfcukrář Michal Mandys

/ROZHOVOR/ Vyhlášený jihočeský cukrář Michal Mandys, který působí na Lipně, odpověděl na několik dotazů Aničce Krejčí z Košic na Táborsku. Tato pětiletá dívka navštěvuje Mateřskou školu Pohádka v Plané nad Lužnicí a ráda by se stala cukrářkou. Baví ji pečení cukroví i vyrábění různých dezertů. Miluje sladké a také zmrzlinu, proto se zajímala o to, co všechno musí umět a znát, aby mohla dělat své vysněné povolání.

Jihomoravští záchranáři vyjížděli v sobotu ráno k překotnému porodu do Brněnských Ivanovic.

Babyboom na jižní Moravě pokračuje: Anička se narodila v kuchyni

/FOTO/ Babyboom prožívají tento týden jihomoravští záchranáři. V sobotu ráno vyjížděli k dalšímu překotnému porodu, tentokrát do Brněnských Ivanovic. Operační středisko vyslalo na místo lékaře v setkávacím systému, inspektora provozu a záchranářskou posádku. Matka i dítě jsou v pořádku.

Vernisáž vánoční výstavy Když se řekne zima...

VIDEO: Vernisáž zahájila vánoční výstavu v černé kuchyni

Před černou kuchyní strakonického hradu bylo ve čtvrtek 18. listopadu nezvykle živo. V 16 hodin tady začala vernisáž vánoční výstavy s názvem Když se řekne zima… Výstavu připravilo Muzeum středního Pootaví Strakonice a je spojena se soutěží o nejkrásněji ozdobený vánoční stromek.

Muzeum připravuje tradiční Vánoční výstavu. Vernisáž se uskuteční 18. listopadu v 16 hodin před černou kuchyní strakonického hradu.

Když se řekne zima aneb Vánoční výstava v černé kuchyni

Jako každý rok připravilo Muzeum středního Pootaví Strakonice tradiční vánoční výstavu v černé kuchyni na strakonickém hradě. Když se řekne zima, co se vám vybaví? Čas, který je spojen s mnoha zvyky a legendami. Některé jsou hojně rozšířené, jiné méně známé. Spousta lidí se každý rok líbá pod jmelím, ale věděli jste, že původ tohoto zvyku sahá do Norska?

Nakličování

Vyzkoušejte klíčky. Zdravá bomba pomůže zdraví i psychice

Že nejlépe chutná rajče čerstvě utržené z keříku nebo mrkev právě vytažená ze záhonku, víme všichni. Jenže na to si ještě chvilku počkáme. Čerstvé vitaminy a potěšení ze sklizně si ale můžeme užít kdykoliv. Hurá do klíčení semen!