Některé pardubické školy přivítají nový školní rok v opravených prostorách. Děti se dočkají například nových tělocvičen, jídelen nebo hřišť. Někteří žáci si ale na opravené nebo zmodernizované novinky ve své škole budou muset počkat. Nová jídelna na Závodu míru bude až za půl roku.
S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny.
Místo her a sportování postel a příliš časté návštěvy toalety, tak dopadl v posledních dnech letní tábor na Lipensku a sportovní soustředění na Prachaticku pro desítky dětí. V obou případech mezi účastníky podle hygieniků řádila gastroenteritida.
Klaudiánova nemocnice zahájila loni v říjnu stavbu nového stravovací provozu. V tuto chvíli je hotová nová jídelna, kde se již konaly první vzdělávací akce pro lékaře a sestry. Zaměstnanci nemocnice se v nové jídelně poprvé najedí začátkem září. Nadále pokračují stavební práce na samotné kuchyni, která je v tuto chvíli dočasně oddělena od hotové části tak, aby stavba nezasahovala do budoucího provozu jídelny.
Rozsáhlou rekonstrukcí prochází v těchto dnech pavilon kuchyně a jídelny v Základní škole Sychrov ve Vsetíně. Letošní největší investiční akce města se oproti původnímu rozpočtu výrazně prodraží. Očekávané náklady kvůli neustálému navyšování cen ve stavebnictví poskočily z předpokládaných 40 až na 55 milionů korun.
/FOTOGALERIE/ Cenný nález objevili archeologové a památkáři při výzkumu městského domu v Křižíkově ulici v historickém centru Nového Jičína. Jde o dobře dochované pozůstatky kuchyně ze středověku a také další zajímavá zjištění ke stavebním počátkům města.
Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.
Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.
Pec pod Sněžkou není toto léto jen centrem vysokohorské turistiky a rodinné dovolené, ale také místem gastronomických událostí. Za dva prázdninové měsíce město přivítá 10 akcí, které zahrnují kuchařské show, streetfood, degustační večeře i degustace vín nebo rumů.
Pec pod Sněžkou není toto léto jen centrem vysokohorské turistiky a rodinné dovolené, ale také místem gastronomických událostí. Za dva prázdninové měsíce město přivítá 10 akcí, které zahrnují kuchařské show, streetfood, degustační večeře i degustace vín nebo rumů.
Vpravo náhon, vlevo potok, uprostřed na louce stanový tábor, typické stany s podsadami, stožár s vlajkou, hlídková věž, jídelna, přístřešek pro kuchyni. Tady, U Chlumeckého mlýna, tráví čtrnáct dnů junáci z přeštického střediska dr. Bečváře.
Se zapadajícím sluncem opět ožil v sobotu večer opočenský zámek. Nádvoří tepalo rytmy černého kontinentu, nechyběla ani jeho kuchyně a africkými cestami byly inspirované i noční prohlídky.
Doslova v obležení návštěvníků jsou od začátku července hrady a zámky na Olomoucku. Zájem je velký také díky počasí, které bylo v minulých dnech spíše chladnější.
Na svatební tabuli patří nejvíce slepice na zázvoru a šafránu. Slepice symbolizuje plodnost a zázvor a šafrán je pokrmem lásky a štěstí, říká Majdalenka, která zrovna chystá jídlo. Kostýmované prohlídky na hradě Roštejn letos změnily téma, dříve se návštěvníci vraceli do doby, kdy se páni z Hradce domlouvali, že založí hrad. Aktuální téma je o deset let mladší, je to svatba Heřmana, nejmladšího z nich.
V posledních letech se prostor přípravy pokrmů stal pro mnohé z nás opět bezpečným přístavem, jak tomu bývalo kdysi. Osobnější atmosféru podporují i aktuální trendy v oblasti kuchyňského designu. Velký důraz je kladen zejména na otevřenost prostoru, kde může rodina příjemně trávit společný čas, ergonomii jednotlivých zón, použití přírodních materiálů a moderní technologie.
Český slavík Marek Ztracený je nejpopulárnější zpěvák současnosti, který již vloni spojil své originální turné s gastronomií. Deník se tak s ním sešel v jedné z jeho oblíbených šumavských restaurací a během rozhovoru prozradil, na čem on si rád pochutnává, jak je on na tom s vařením, ale řeč přišla i na hudbu a to, co chystá pro své fanoušky.
Jaké jídlo měl nejradši jeho otec, zpěvák Pavel Novák? Co si dá vždycky jako první, když přijede z Turecka do Česka, syn Filip? A kdy vznikl nápad představit oblíbené recepty rodiny Novákovy on-line prostřednictvím Pavlovy bigbítové kuchyně? Známý přerovský zpěvák Pavel Novák nedá podle svých slov dopustit na tradiční českou kuchyni, ale nepohrdne ani asijskými specialitami.
V nově zrekonstruovaných prostorách týnecké mateřské školy v Komenského ulici se zaměstnanci poprvé pustí do práce v pondělí 27. června. Prvním obědem, který nabídnou strávníkům, bude hovězí pečeně s rajskou omáčkou a těstovinami. „Bude to takový zátěžový test,“ uvedla vedoucí kuchyně Hana Pokorná.
Tradiční turnaj v malé kopané nedaleko Dvora Králové nad Labem hlásí stále volná místa. K dispozici bude po celý víkend stanové městečko, postaráno bude také o pitný režim a zábavu. Obhájcem trofeje z loňského roku je Švery tým.
Do pečení chlebů v černé kuchyni starobylého mlýna v Dolním Němčí se v sobotu 18. června už potřinácté pustili členové Národopisného krúžku Dolněmčan. Než však začal v areálu Na Mlýně odpolední doprovodný program, museli roztopit pec a zamísit těsto.
/FOTO/ „Voní to tady, že? A jak je tu čisto,“ sedmadvacetiletá Nikola zálibně přejíždí pohledem ložnici s fialovým přehozem a velkými bílými skříněmi. Otevírá dveře do prostorné koupelny a pak téměř vtančí do malého obýváku s gaučem a ledničkou. S partnerem – osmačtyřicetiletým Štefanem cítí, že mají v „Domečku“ skutečný domov. Mohli opustit stěny velkého ústavu a přesunout se do nového bytu v domově pro osoby se zdravotním postižením.
Alternativní minidomky, označované názvem tiny houses, dávají šanci lidem, kteří nemají vlastní pozemek a nechtějí či nemohou dalších třicet let splácet hypotéku. Mobilní, rozměrově úsporné bydlení zažívá v Česku nebývalý boom. Své o tom ví Jan Němec, který u nás začal jako první tiny houses projektovat a stavět. Sám v jednom žije už pět let.
Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.
Odmalička se pohyboval v kuchyni, vyrostl v rodině cukrářů a kuchařů, vařil pro prezidenty i španělského krále. VÁCLAV ŠMERDA ze Svitav už od roku 1985 nosí titul Mistr kuchař.
Jako Člověk krve se pojmenoval originální písničkář Jan Senft ze Stříbrné Skalice v Posázaví. Proč? Jméno jsem si dal podle postav z písně Lidi krve od skupiny DG 307 z jejího alba Dar stínům z roku 1979. Hudebník pobaví i nadchne ústeckou Wolfrumovu čítárnu ve Velké Hradební ve čtvrtek 12. května od 19 hodin.
Je chutná, zdravá a raší na jaře jako jedna z prvních divokých bylin. Velkou pochvalu jí vysekla už legendární rakouská bylinářka Maria Treben, když řekla, že kdyby lidé věděli, jak je kopřiva prospěšná, „pěstovali“ by pouze ji.
V areálu Klaudiánovy nemocnice v Mladé Bleslavi pokračuje stavba nového zázemí stravovacího provozu. Budova vzniká mezi novým parkovacím domem a sídlem interny, kde už je patrná silueta hrubé stavby. Kompletně hotovo má být letos na podzim.
Při procházce pražskou čtvrtí Hanspaulka potkáte spoustu architektonicky zajímavých rodinných domů, který byly postaveny ve dvacátých a třicátých letech minulého století. Novoklasicistní vilu, v níž prožil nejšťastnější roky nezapomenutelný král komiků Vlasta Burian, byste mezi nimi možná minuli. A to by byla škoda. Slavného herce, jemuž po druhé světové válce zničilo kariéru nespravedlivé odsouzení, připomíná bronzová pamětní deska.
V rámci revitalizace areálu Mateřské školy v Komenského ulici v Týnci nad Sázavou probíhá také kompletní rekonstrukce školní kuchyně. Místo kuchařek v místech, kde stály konvektomaty a kotle, nyní pobíhají zedníci.
Padající stromy uzavřely hlavní cestu v přírodní rezervaci Psí kuchyně v trojúhelníku mezi Litomyšlí, Svitavami a Českou Třebovou. Na páteřní cestu a do okolních porostů v přírodní rezervaci Psí kuchyně mezi Opatovem a Kozlovem u Litomyšle je vstup i vjezd dočasně zakázán.
/FOTO, VIDEO/ Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji. Zhruba pětina provozovatelů chybuje při značení alergenů a označování druhu masa. Ukazují to nejnovější výsledky kontrol restaurací a dalších podniků provedené Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí ve druhé polovině loňského roku. Ve středu se inspektoři zaměřili na restauraci U Mamlasů na náměstí Svobody v historickém centru Brna.
Zbytky z kuchyně využijí jako zdroj energie či hnojivo. Vyškované je vytřídí podobně jako papír nebo sklo do připravených hnědých nádob. Zatím se zapojují obyvatelé lokalit Tyršova a Smetanovo nábřeží.
Druhé místo si vystřílel na mistrovství republiky ve střelbě ze vzduchovky vleže na třicet ran čtrnáctiletý Petr Tvrdý, který soutěží za Sportovní střelecký klub Staré Sedlo na Tachovsku. Soutěž se konala v Plzni.
Denně vaří až čtyři sta obědů a tak bylo již potřeba kuchyni modernizovat. A právě toho se dočkala kuchyně nemocnice v Horažďovicích. Nové vybavení usnadní práci kuchařům a umožní vařit z kvalitních surovin. Nemocnice pořídila pět velkých přístrojů v hodnotě zhruba půl milionu korun.
Okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 zahájila pobyt sovětských vojsk na našem území. Trval třiadvacet let. Na Libavé, kterou měli „Rusáci“ k dispozici, jsou stopy patrné dodnes.
Okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 zahájila pobyt sovětských vojsk na našem území. Trval třiadvacet let. Na Libavé, kterou měli „Rusáci“ k dispozici, jsou stopy patrné dodnes.
Okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 zahájila pobyt sovětských vojsk na našem území. Trval třiadvacet let. Na Libavé, kterou měli „Rusáci“ k dispozici, jsou stopy patrné dodnes.
Modernizovaná kuchyně a jídelna byly dnes slavnostně otevřeny v Domově mládeže na náměstí T. G. Masaryka ve Zlíně. Ten slouží žákům Střední průmyslové školy polytechnické – COP Zlín i dalších zlínských škol. Investorem rekonstrukce za 41 milionů korun byl Zlínský kraj.
/PŘÍBĚHY PAMĚTNÍKŮ/ Milada Rodinová prodávala v parfumerii, v potravinách, vařila v několika kuchyních, její cukrárna lákala zákazníky z širokého okolí. Pečení je vášní seniorky dodnes.
V úterý zasahovaly jednotky jihočeských profesionálních a dobrovolných hasičů u více než tří desítek požárů. Nejvíce je zaměstnávaly hořící porosty trávy a lesů. Kromě toho pak k večeru přišly hned tři větší požáry budov. Škoda šla do milionů.
/FOTOGALERIE/ Nejnovější album nazvané V kuchyni vydal Jan Senft, vystupující pod jménem Člověk krve, již v roce 2020. Ale kvůli pandemii nebylo možné jeho hudební počin náležitě pokřtít. Po rozvolnění se nakonec po dvou letech podařilo cédéčko a vinyl vyslat do světa s plnou parádou.
Otevření městské restaurace U Orloje v Žatci se odsouvá. Nový nájemce sice už v jejím minipivovaru začal vařit pivo, spuštění provozu ale oddálí výměna kuchyňského vybavení. V denní nabídce největší žatecké hospody by mělo být několik značek piv, které konkrétní, ukáže také vývoj v Žateckém pivovaru. Ten prochází velkými změnami.
S přílivem uprchlíků z Ukrajiny na slovensko-ukrajinské a polsko-ukrajnské hranice našli vyznavači nejrůznějších konspiračních výkladů domácího i zahraničního dění nové téma. Někteří proto začali šířit po internetu nové, „zasvěcené“ teorie o tom, co se na slovensko-ukrajinské hranici děje. Často ale tvrdí naprosté nesmysly.
Ten večer, kdy přišla o vše, co měla, se sedmatřicetileté Ladislavě Petřekové z Pačlavic na Kroměřížsku promítá stále před jejíma očima. V neděli 20. února vypukl u ní doma v kuchyni požár, který se rychle rozšířil celým domem. Matce samoživitelce a její třináctileté dceři nezůstalo z nově opraveného domu vůbec nic. Jen spáleniště ohraničené obvodovými zdmi a uvnitř zem pokrytá půlmetrovými sutinami.
Originální způsob záchrany restaurace vymysleli v Dolních Studénkách. Z její kuchyně se stane školní vývařovna, lokál bude provozovat spolek spojený se školou.
Snad v každé říši i vesnici bývá zvykem, že se pořádají plesy. Ani v květinové říši tomu není jinak. Začala opět plesová sezóna, která zanedlouho vyvrcholí závěrečným bálem, jehož se bude účastnit i sama květinová víla.
Jako předkrm bačov lopárik nebo šmirkas, polévka gazdovská kapustnica, hlavní jídlo bryndzové halušky so smetanou, baraní kotlíkový guláš nebo cesnakový jahňací rezeň v špenátovom cestíčku a dorazit se múčnikem zemiakové lokše s makovou a orechovou posýpkou… Takhle si užijete v budějovických Masných krámech na dnech slovenské kuchyně. Ochutnávat můžete až do neděle.
Přeměna interiérů a rekonstrukce kuchyně, to jsou hlavní úkoly, které si zadala nová ředitelka Dělnického domu v Odrách Žaneta Marková. Do Dělnického domu, který má největší a zřejmě i nejnavštěvovanější restaurační zařízení v Odrách, nastoupila před necelým rokem.