Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Ilustrační foto

Nevábná jídla v nemocnicích? Už ne. Změnit to mají nová pravidla

Je libo svíčkovou se šesti, vepřovou pečeni nebo pomazánku z tofu? Pacienti v nemocnicích si budou moci s ohledem na svou dietu vybrat, co budou jíst. Ministerstvo zdravotnictví vydává nové pokyny pro stravování v nemocnicích stanovené na základě poznatků získaných ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN). 

Pódium vyměnil za kuchyň. Hudebník Martin Müller z blanenské Dolní Lhoty vyrábí domácí paštiky.

Pódium vyměnil za kuchyň. Hudebník Martin Müller vyrábí paštiky

Upéct kus vepřového na sádle. Cibule, česnek, sůl, pepř. Semlít s vepřovými játry, šup do skleniček a zavařit. Pečený vepř. Výtečná domácí paštika Martina Müllera se jen rozplývá na jazyku. A co teprve paštika Pečené kuře, další se sušenými rajčaty nebo se slaninou a cibulí. Je libo vepřové ve vlastní šťávě či francouzskou masovou pomazánku rillettes? Výrobky dvaačtyřicetiletého muže z blanenské Dolní Lhoty mohou lidé ochutnat paradoxně kvůli koronavirové epidemii.

Kuchyně, jídelna a další suterénní prostory se budou sanovat.

Ve školce se opravuje kuchyně, děti se stravují na gymnáziu

Ve zvláštním režimu funguje v červnu Mateřská škola Prokopa Velikého v Tachově. Výuka a stravování bylo nutné přizpůsobit stavebním pracím, které začaly v souvislosti s havarijním stavem kuchyně a jídelny, kam vzlínala vlhkost. Práce budou trvat do září, školka proto bude po celé léto zcela uzavřena.

Koordinátorka Gastrofestivalu Cesta kolem světa Monika Ondruchová.

Oktoberfest, burger i klokan. Gastrofestival Cesta kolem světa se vstupem zdarma

Na nejchutnější cestu letošního roku se mohou v sobotu 12.června od 12 do 19 hodin vydat návštěvníci gastrofestivalu Cesta kolem světa v Areálu jízdy králů v Kunovicích. Už třetí ročník akce zavede návštěvníky prostřednictvím skvělého jídla a pití do všech koutů naší planety. A pozor, na akci je tentokrát vstup zdarma!

Výstava Zastavení ve starém čase trvá do 9. července.

OBRAZEM: Černá kuchyně se zastavila v čase

Černá kuchyně strakonického hradu opět změnila svou nabídku. Po výstavě výtvarných prací žáků ZUŠ Strakonice zde můžete nyní vidět výstavu fotografií Zastavení ve starém čase, která zachycuje historii strakonického hradu a muzea.

Klíčení semen

Hledáte zdravou bombu? Hledáte klíčky

Že nejlépe chutná rajče čerstvě utržené z keříku nebo mrkev právě vytažená ze záhonku, víme všichni. Jenže na to si ještě chvilku počkáme. Čerstvé vitaminy a potěšení ze sklizně si ale můžeme užít kdykoliv. Hurá do klíčení semen!

Při zařizování kuchyně hraje podstatnou roli rozmístění pracovních zón.

Ideální kuchyně? Nejdřív funkce, pak design

Ať už jste příznivci minimalisticky jednoduchého, nebo třeba romanticky rustikálního designu, stále platí, že vaše kuchyně je především pracovní prostor. A v něm byste měli mít vždy vše potřebné po ruce. Při zařizování proto hraje podstatnou roli rozmístění pracovních zón. Přinejmenším stejně důležitou jako vzhled kuchyňské sestavy.

V Safari kempu ve Dvoře Králové nad Labem vznikají tři obrovské glampingové stany, které poskytnou ubytování pro osm osob.

S žirafami u nosu. Safari kemp ve Dvoře Králové připravuje obří stany s kuchyní

Největší a také nejdražší místo pro ubytování v zoo připravuje Safari kemp ve Dvoře Králové nad Labem. Mezi korunami stromů a přímo nad výběhem zvířat dokončuje stavbu tří obrovských stanů v africkém stylu Glamping XXL. Vyrobila je holandská firma. Jmenovat se budou Keňa, Uganda, Rwanda, do každého z nich se vejde osm lidí. 

Projekty rakovnických studentů.

Když se kuchyň rakovnických studentů změní v laboratoř

Když je školní laborka nedobytná, nezbývá, než laboratoř vykouzlit z kuchyně, pokojíku, dvorku či dokonce garáže. Přesně tak to udělali primáni Gymnázia Zikmunda Wintra v Rakovníku, kterým rozhodně pandemie vstup na gymnázium neulehčila. Maminky a tatínkové se proměnili v asistenty, sestřičky a bráškové v kameramany či fotografy, zasahovali i babičky a dědečkové. Všem jim patří dík za to, že byli našim mladým badatelům během distanční výuky nápomocni.

František Urban, restaurace U Samce v Benátkách nad Jizerou.

Otvírání zahrádek? Hospodští jsou rozpačití. Bojí se počasí a vyčkávají

/FOTOGALERIE/ Velmi opatrný. Takový je přístup majitelů podniků na Boleslavsku k avizovanému pondělnímu otvírání zahrádek restaurací a hospod. Zdaleka ne každý se k tomuto kroku chystá. Důvodů uvádí provozovatelé více. A nejsou to pouze vládní nařízení, kdy je posezení na zahrádce restaurace podmíněno negativním covid testem a u stolů mohou být maximálně čtyři lidé z různých domácností.

Potěšili potřebné.

Sportovci k Velikonocím ošetřovatelům a seniorům

Pasov – Ve sportovním klubu TV1868 Burghausen se rozhodli přinést obyvatelům a personálu Nemocnice Sv. Ducha s domovem seniorů právě v této těžké době korony velikonoční pozdrav ve formě květin, píše PNP.

Starostka Petrovic Andrea Kortanová

Starostka Petrovic Andrea Kortanová: Rádi bychom obnovili zmizelý rybník

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Přestavba kostela, případně vymizení klientely z Německa a prázdné obchody. Propady příjmů. Ale i přístavby hasičské zbrojnice, či mateřské školky, možnost využít školní kuchyně pro zdejší seniory a obecní zaměstnance. S tím vším se dnes potýká petrovická starostka Andrea Kortanová, která funkci převzala uprostřed volebního období po zesnulém starostovi Zdeňku Kutinovi.

Základní škola v Moravském Žižkově, ke které přiléhá bývalá budova obecního úřadu. Ta se má proměnit ve školní jídelnu.

Za plné žaludky: v Moravském Žižkově vznikne nová školní kuchyně

Přes dvě stě obědů denně připravují kuchařky pro školčata i školáky v kuchyni mateřské školy v Moravském Žižkově. Protože její kapacita i stav zázemí přestává dostačovat, rozhodlo se vedení obce přistavět zcela novou kuchyni s moderním zázemím v těsném sousedství tamní základní školy. A to namísto budovy, která ještě donedávna sloužila jako obecní úřad.

"Beru to jako službu pro lidi," říká Milan Korityák. "Musíme se přizpůsobit nastoleným podmínkám."

Otevřel si restauraci a za čtyři dny musel zavřít. Dnes vaří na čtvrt plynu

Milan Korityák z Otovic právě před rokem, těsně před začátkem lockdownu, rozjížděl restauraci Střelnice v Broumově. „Pokud mám být upřímný, tak by bylo lepší, kdybych to zavřel,“ říká nyní na rovinu. Současné vaření na čtvrt plynu a do krabiček bere hlavně jako službu pro lidi, kteří mají jeho kuchyni rádi.

Nevlídné vršovické podkroví rekonstrukce proměnila v příjemný prostor plný světla.

Unikátní proměna. Místo klasického stropu v podkroví zvolili síť

Architektka Klára Kuncová vlastně díky téhle rekonstrukci vstoupila znovu do stejné řeky. V portfoliu studia Mooza Architecture, které před osmi lety založila s Petrou Kocourkovou, se najde podkrovních projektů celá řada. Vršovické podkroví však přímo navazuje na proměnu bytu v jiné pražské čtvrti, která proběhla před sedmi lety. „Jednou z našich prvních realizací byla rekonstrukce mezonetu v Holešovicích, v němž jsem žila se svým přítelem,“ vzpomíná Klára Kuncová.