Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Jihomoravští záchranáři vyjížděli v sobotu ráno k překotnému porodu do Brněnských Ivanovic.

Babyboom na jižní Moravě pokračuje: Anička se narodila v kuchyni

/FOTO/ Babyboom prožívají tento týden jihomoravští záchranáři. V sobotu ráno vyjížděli k dalšímu překotnému porodu, tentokrát do Brněnských Ivanovic. Operační středisko vyslalo na místo lékaře v setkávacím systému, inspektora provozu a záchranářskou posádku. Matka i dítě jsou v pořádku.

Vernisáž vánoční výstavy Když se řekne zima...

VIDEO: Vernisáž zahájila vánoční výstavu v černé kuchyni

Před černou kuchyní strakonického hradu bylo ve čtvrtek 18. listopadu nezvykle živo. V 16 hodin tady začala vernisáž vánoční výstavy s názvem Když se řekne zima… Výstavu připravilo Muzeum středního Pootaví Strakonice a je spojena se soutěží o nejkrásněji ozdobený vánoční stromek.

Muzeum připravuje tradiční Vánoční výstavu. Vernisáž se uskuteční 18. listopadu v 16 hodin před černou kuchyní strakonického hradu.

Když se řekne zima aneb Vánoční výstava v černé kuchyni

Jako každý rok připravilo Muzeum středního Pootaví Strakonice tradiční vánoční výstavu v černé kuchyni na strakonickém hradě. Když se řekne zima, co se vám vybaví? Čas, který je spojen s mnoha zvyky a legendami. Některé jsou hojně rozšířené, jiné méně známé. Spousta lidí se každý rok líbá pod jmelím, ale věděli jste, že původ tohoto zvyku sahá do Norska?

Nakličování

Vyzkoušejte klíčky. Zdravá bomba pomůže zdraví i psychice

Že nejlépe chutná rajče čerstvě utržené z keříku nebo mrkev právě vytažená ze záhonku, víme všichni. Jenže na to si ještě chvilku počkáme. Čerstvé vitaminy a potěšení ze sklizně si ale můžeme užít kdykoliv. Hurá do klíčení semen!

Záběry z prostor rekonstrukce v mateřince Prokopa Velikého v Tachově. Snímky jsou z různého časového období stavebních prací.

Trápení s rekonstrukcí: mateřinka je dál bez kuchyně i jídelny, podívejte se

/FOTOGALERIE/ Obrovské zklamání z rekonstrukce jídelny, kuchyně a dalších prostor, výrazně snížený komfort při stravování dětí i narušená organizace dne. Tak popisují učitelky současnou situaci v tachovské mateřské škole Prokopa Velikého. Kvůli vlhkosti zde od konce jara letošního roku stavební firma provádí sanační a rekonstrukční práce. Koncem září mělo být vše hotovo a od začátku října měla fungovat kuchyně i jídelna. Jenže vše je jinak.

Michelinský kuchař Roman Paulus ve Střední odborné škole a Středním odborném učilišti na náměstí Edvarda Beneše v Kladně.

FOTO: Michelinský kuchař Roman Paulus učil vařit kladenské středoškoláky

Velkou podívanou zažili středoškoláci z Kladna, kteří měli ve čtvrtek 4. listopadu možnost sledovat při práci vyhlášeného kuchaře Romana Pauluse. Ten u nás před devíti lety jako úplně první získal michelinskou hvězdu, kterou již pětkrát po sobě obhájil. O své zkušenosti a dovednosti v oboru gastronomie se ochotně podělil i s kladenskými žáky. Společně v kuchyni Střední odborné školy a Středního odborného učiliště na náměstí Edvarda Beneše v Kladně připravili obědy pro 300 strávníků.

O síle bylinek radí bylinkářka Jarmila Podhorná

Nepodceňujte účinky koření. Dobře poslouží na talíři i v domácí lékárničce

Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky. Neuškodí si jejich léčivé vlastnosti připomenout, při různých zdravotních obtížích nám pak místo cesty do lékárny bude stačit jen sáhnout do vlastního záhonu či police v kuchyni.

Šípky patří k nejzdravějším plodům podzimu

Šípek, vitaminový král podzimu. V kuchyni využijte i kaštany nebo hloh

Nemusíme být zahrádkáři, abychom si užili podzimní sklizeň. Můžeme vyrazit do přírody na sběr divokých plodů. Nejsou skvělé jen na dekorace, najdou uplatnění i v kuchyni. Ozvláštníme tak jídelníček a uděláme také něco pro své zdraví. Některé z nich jsou totiž vyloženě vitaminové bomby. Text vyšel v týdeníku Květy.

Přestavba zvedne kapacitu o 4 místa.

Vyšehněvice trápí málo míst ve školce. Budou nová až v roce 2023 a jen čtyři

/FOTOGALERIE/ Vyšehněvice u Pardubic řeší problém s nedostatkem míst ve spádové Mateřské školce v Rohovládově Bělé. Rodiče vozí děti i do deset kilometrů vzdálených mateřinek. V letošním roce se hlásilo celkem 46 dětí, přijato jich bylo 16. Rohovládova Bělá plánuje přestavbu současných prostor, avšak kapacita se příliš nezvýší.

Ze slavnostního otevření prostor nové kuchyně pro klienty organizace Rytmus Střední Čechy se sídlem v Benešově.

V Rytmusové tréninkové kuchyni už to voní!

/FOTOGALERIE/ „Na začátku to vypadalo na velmi odvážný a ambiciózní plán - sehnat finanční prostředky na prostor, který využíváme s klienty k trénování dovedností spojených s vařením, zrekonstruovat a dovybavit,“ připouští ředitelka Rytmusu Střední Čechy, Pavla Fleischhansová.

Barevná planeta - Worldmusic festival ovládne v sobotu Ústí nad Labem.

Barevná planeta - Worldmusic festival ovládne Ústí nad Labem

Barevná planeta - Worldmusic festival, který je vyvrcholením celoroční práce nevládní neziskové organizace Poradna pro integraci, se uskuteční v sobotu 11. září v centru města Ústí nad Labem (tentokrát v parku Městské sady) v sobotu 11. září pod záštitou primátora Statutárního města Ústí nad Labem Petra Nedvědického a starostky ÚMO města Ústí nad Labem Hany Štrymplové

Učitelky budoucích kuchařů a číšníků na znojemské Přímce sbíraly o prázdninách zkušenosti od své kolegyně. Na snímku společně připravují maso.

Na Přímce se oprázdninách učily učitelky. Sbíraly zkušenosti v kuchyni

Prázdninové dny na Přímce byly u nás na Příímce ve znamení předávání zkušeností. Jarmila Dřevojanová, učitelka odborných předmětů na naší střední odborné škole a učilišti SČMSD na Přímětické ve Znojmě ., předává štafetu nastupující generaci. Mladé kolegyně si získávání zkušeností pochvalují. Děkujeme Ludmile Karpíškové za zajímavý přípěvek.

I letos se nedaleko Libáně uskutečnil legendární Kozí mejdan - festival bez programu pro všechny svobodomyslné lidi, které baví žít a rádi přiloží ruku k dílu.

Hipíci, punkáči, máničky i učitelé. Kozí mejdan vítá všechny svobodomyslné lidi

/FOTOGALERIE/ "Původně jsem vůbec nechtěl, kluci mě ukecali. Ale teď jsem rád, že jsem tady," usmívá se dlouhovlasý starý muž, kterému zde nikdo neřekne jinak než Apač. Na hudební festivaly, rockové koncerty a srazy hippies jezdí už od šedesátého pátého, kdy dokončil školu. "Tehdy to bylo často o kejhák, občas někoho sebrali. Ale ani teď se nenudím, když mě chytne toulavá, vyrazím," směje se Apač. Letos poprvé na svých cestách zavítal na Kozí mejdan v Milkovicích - kultovní sešlost všech volnomyšlenkářů, svobodomyslných lidí, aktivistů a těch, kteří si na chvíli potřebují oddechnout.

Herec a komik Richard Genzer připravuje palačinky v Marině Labe v Píšťanech.

Komik Genzer: Náročnější je dělat palačinky, než bavit lidi na podiu

/FOTO/ „Dobrý den, Geňo, můžu se s vámi vyfotit?“ To je otázka, kterou nyní slyší herec a komik Richard Genzer nesčetněkrát denně. Do stánku v Marině Labe v Píšťanech na Litoměřicku, kde o víkendech zákazníkům připravuje palačinky, za ním každý den zamíří desítky lidí.

Herec a komik Richard Genzer připravuje palačinky v Marině Labe v Píšťanech.

Komik Genzer: Náročnější je dělat palačinky, než bavit lidi na podiu

/FOTO/ „Dobrý den, Geňo, můžu se s vámi vyfotit?“ To je otázka, kterou nyní slyší herec a komik Richard Genzer nesčetněkrát denně. Do stánku v Marině Labe v Píšťanech na Litoměřicku, kde o víkendech zákazníkům připravuje palačinky, za ním každý den zamíří desítky lidí.

O nemocniční zeleň se nejen v horkém počasí starají naši zahradníci.

Sečou trávu, ale pečují i o bylinky či rajčata pro nemocniční kuchyni

O nemocniční zeleň se nejen v horkém počasí starají naši zahradníci. Pětičlenná parta zabezpečuje sečení trávy, péči o keře a rostliny a v neposlední řadě i dodávku čerstvých bylinek, okurek, rajčat a paprik pro nemocniční kuchyni. Děkujeme! Za snímky děkujeme Uherskohradišťské nemocnici a. s.

Z jídelníčků restaurací mizí strnad i vrabec, holoubata.

Co vymizelo z jídelníčků restaurací? Strnad i vrabec, holoubata mají namále

Kdy jste si naposledy pochutnali na pečeném holoubátku? Jestli vůbec. Holubníky na dvorku dřív sloužily jako živá spižírna, v současnosti je malochovů těchto ptáků na maso jako šafránu. Zmizeli i z jídelníčků restaurací, které na ně lákaly jako na specialitu. „Recepty na holoubata byly nedílnou součástí klasických starých českých kuchařek. Je to škoda, že o ně už lidé nemají zájem. Osobně jsem je ale také nikdy neměl na menu,“ řekl známý šéfkuchař Marcel Ihnačák.

Speciality inspirované recepty od Janáčkovy hospodyně Marie Stejskalové lidé ochutnají v několika brněnských kavárnách a cukrárnách.

Janáček neměl rád špenát. Do jeho kuchyně lidé nahlédnou na výstavě

Žabí stehýnka s petrželovou omáčkou si o Vánocích rád vychutnával slavný skladatel Leoš Janáček. Kromě toho miloval šípkové cukroví, koblihy, ošklíbal se nad špenátem a opovrhoval pijany. „Piva i vína pi málo a kouřil jen tak příležitostně. Zazlíval svým přátelům umělcům, když se neuměli ovládat, a jak u nich zjistil, že jsou pijáci, ochladl k nim a bylo po přátelství,“ zapsala si ve vzpomínkách jeho hospodyně Marie Stejskalová.