/FOTOGALERIE/ Nemocniční kuchyně v Českém Brodě se od nynějška přestěhovala do nově zrekonstruovaných prostor. Dosud byla na dobu stavebních úprav kuchyně provizorně zajištěná v objektu čp. 1099. Se stěhováním pomohli zaměstnanci technických služeb a nyní už kuchyně můžeme vařit i na přání a pacientů či personálu.
/FOTOGALERIE/ Nemocniční kuchyně v Českém Brodě se od nynějška přestěhovala do nově zrekonstruovaných prostor. Dosud byla na dobu stavebních úprav kuchyně provizorně zajištěná v objektu čp. 1099. Se stěhováním pomohli zaměstnanci technických služeb a nyní už kuchyně můžeme vařit i na přání a pacientů či personálu.
Zvony na mikulovském kostele odbíjí desátou hodinu. Právě měl na náměstí slavnostně započat jednadvacátý ročník festivalu Národy Podyjí. A následovat měl původ městem. Jenže vytrvalý déšť odplavuje dopolední část kulturního programu. Přesto se náměstím trousí hosté a především se tady rozhostila vůně jídel z řady světových kuchyní.
/FOTO/ Několik tradičních tábořišť zůstává kvůli koronaviru o letošních letních prázdninách osiřelých. Jejich provozovatelé je ani neotevřeli. Na jiných místech jsou však dětské tábory v plném proudu.
/FOTOGALERIE/ Několik tradičních tábořišť zůstává kvůli koronaviru o letošních letních prázdninách osiřelých. Jejich provozovatelé je ani neotevřeli. Na jiných místech jsou však dětské tábory v plném proudu.
Sdílené bydlení, sdílené automobily, kola a teď i vaření. Do Prahy dorazil trend takzvaných cloudových kuchyní. Co to znamená? Ideálně dobře vydělávající restauraci bez stolů, číšníků i hostů. Kompletně vybavená kuchyně slouží k tomu, aby v ní kuchaři jídlo v krátkém čase uvařili a kurýři je bleskurychle dopravili k zákazníkovi domů či do práce.
/ANKETA/ Omezení kontaktu s okolím, výletů mimo tábor, pomocných prací dětí v kuchyni a návštěv rodičů. A také častější dezinfekce společných prostor. Organizátoři letních pobytových táborů musejí vzhledem k epidemii koronaviru i přes nedávné uvolnění omezení dodržovat zvýšená hygienická opatření. Ať už před zahájením tábora tak i během něj.
Ještě před pár lety by pečení přirovnala ke stresující aktivitě, které se rozhodně věnovat nechce. Nyní, ve svých dvaceti letech, se Trouba z Pálavy, Magda Strapinová, díky svým chuťově i vzhledově fantastickým sladkostem stává pojmem, který se milovníkům dobrot za pouhých pár měsíců vryl do paměti.
Díky pořadu Peče celá země zná jeho tvář skoro každý. Světoběžník Josef Maršálek, který pekl sladké dobroty například pro britskou královnu Alžbětu a korunního prince Charlese nebo pro luxusní obchodní dům Harrods, zakotvil v jihočeské obci Dubné. S přítelem Petrem žije v domě plném květin a zvířat.
Příjmení má české, protože si vzala za muže našince. Založili rodinu a už tu zůstali. Rujalux Nešpůrková se jako rodilá Thajka snaží zahnat stesk po své zemi tím, že z ní Pražanům ukazuje to nejlepší.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Kultura i zábava se opět rozjíždí a o víkendu je tu pro vás na výběr z mnoha zajímavých akcí po celém Česku! Užívejte, ať už půjdete potěšit oko, ucho nebo žaludek. Určitě se nebudete nudit.
/FOTO/ V Adamově je v plném proudu výstavba nového patra mateřské školy v ulici Petra Jilemnického. Zázemí tam budou mít dvě nové třídy. Kapacita školky se zvýší o třiapadesát dětí. Velkou část z třicetimilionové investice pokryjí dotace. Město ze svého rozpočtu zaplatí necelé tři miliony.
O několik desítek dětí se od středečního rána musí postarat rodiče v Dyjákovičkách. Kvůli výskytu nemoci Covid-19 totiž vedení obce uzavřelo tamní mateřskou školku a školní kuchyň. V té se stravovali nejen předškoláci, kuchyň například vařila i pro místní důchodce.
Plánujete rekonstrukci své starší kuchyně nebo vás čeká zařizování zbrusu nové? Nejvíc budete pravděpodobně řešit vzhled kuchyňské linky. Ten je nepochybně důležitý, ale dobře vařit se vám bude především díky uspořádání, které šetří čas a kroky.
/FEJETON/ Přinášíme fejeton od čtenářky Deníku. Všechny autorčiny fejetony jsou pravidelně uveřejňovány na speciálních webových stránkách Střediska západočeských spisovatelů věnovaných koronavirové situaci.
/FEJETON/ Přinášíme fejeton od čtenářky Deníku. Všechny autorčiny fejetony jsou pravidelně uveřejňovány na speciálních webových stránkách Střediska západočeských spisovatelů věnovaných koronavirové situaci.
/FEJETON/ Přinášíme fejeton od čtenářky Deníku. Všechny autorčiny fejetony jsou pravidelně uveřejňovány na speciálních webových stránkách Střediska západočeských spisovatelů věnovaných koronavirové situaci.
Velký propagátor české cyklistiky, několikanásobný mistr světa a mistr České republiky v biketrialu žije s přítelkyní Sašou a dětmi už přes dvacet let v patrovém domku v pražských Hostavicích.
/FOTOGALERIE/ Ničivé povodně v roce 2002 se nevyhnuly ani historicky a kulturně cenným památkám. Jednou z těch, které na velkou vodu značnou měrou doplatily, je i Čechův mlýn ve Šlovicích, o nějž se stará mlynář Petr Čech. Ten s velkou dávnou nostalgie i smíření vzpomínal, jak ho se ženou povodně před osmnácti lety málem připravily o život.
V Rožmitále pod Třemšínem se nyní pracuje na několika investičních projektech. Jedním z nich je rekonstrukce dlážděných cest na rožmitálském hřbitově. Téměř dvouměsíční dobu nouzového stavu a s ním spojené uzavření mateřských škol pak město využilo na celkovou rekonstrukci kuchyně. Současně byly v areálu školky vybudovaná nová pískoviště pro děti.
Známé přísloví praví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Po zásluze. Květen a červen jsou měsíce bezových květů, ze kterých můžete vyrobit limonádu, zákusek či džem, z černých bobulí zase likér nebo víno. Uctívaný byl především pro léčivé účinky.
Azylový dům v Aši se stará o maminky s dětmi, které se ocitly ve složité životní situaci. Letos pro ně chce z programu ČSOB pomáhá regionům získat prostředky na nové vybavení kuchyně. Právě probíhá finálové hlasování jeho jarní části, která podporuje veřejně prospěšné projekty ve všech českých krajích.
Charitativní organizace z Kralup nad Vltavou provozuje neziskovou kavárnu pro lidi s hendikepem, pomáhá jim tak získat pracovní návyky, přijít do kontaktu s lidmi a zároveň možnost po zacvičení najít zaměstnání.
Plánujete rekonstrukci své starší kuchyně nebo vás čeká zařizování zbrusu nové? Nejvíc budete pravděpodobně řešit vzhled kuchyňské linky. Ten je nepochybně důležitý, ale dobře vařit se vám bude především díky uspořádání, které šetří čas a kroky.
/FOTOGALERIE/ Od pondělí 1. června má město novou příspěvkovou organizaci s názvem Školní jídelna Český Brod. Ta se bude výhradně starat o školní stravování. Jako první do ní bude zařazena stávající výdejna jídel v areálu nemocnice. Nově budovaná kuchyně a jídelna v nemocnici se zařadí následně, až bude dokončena. Stavbu ale nyní začaly provázet nesnáze v podobě zdržení.
Hasičské jednotky z Krče, Chodova a Modřan byly v sobotu zhruba v půl deváté ráno vyslány do Rytířovy ulice v Praze 12 k požáru v kuchyni obytného domu. Po příjezdu byl nasazen jeden vodní proud. Zásah probíhal v dýchací technice, v akci byl i automobilový žebřík a začala evakuace objektu. Lokalizace byla ohlášena 13 minut po příjezdu první jednotky.
Základní a mateřská škola v Rychnově patří mezi největší zařízení svého druhu na Jablonecku. Objekt školy však příval nových dětí nezvládá. Na prvním stupni jsou třídy dokonce až na půdě. Přibude proto nová učebna, rozšíření se dočká i jídelna.
/FOTOGALERIE/ Z výměníkové stanice v areálu českobrodské nemocnice vyrůstá školní jídelna s rozlohou přes 150 čtverečních metrů, nemocniční kuchyň se mění na centrální školní kuchyň, která bude schopná uvařit až 1300 jídel denně. Celkové náklady se šplhají k částce 95 milionům, městu se podařilo získat od ministerstva financí 60 milionů dotace. Hotovo by mělo být na podzim.
V rámci Mezinárodního dne muzeí připravilo Muzeum středního Pootaví Strakonice na pondělí 18. května od 9 do 16 hodin pro své návštěvníky den otevřených dveří.
Miluje vaření, kterému se věnuje už od útlého dětství. V sedmnácti letech vydala svou vlastní kuchařku a vyhrála českou verzi celosvětově oblíbené soutěže MasterChef. Se svými rodiči, starší sestrou a kočkou žije usměvavá Kristína v Kolodějích.
Patří mezi zkušené a renomované mistry kuchařského řemesla, má spoustu zkušeností ze zahraničí. Pracoval vedle kuchařů, kteří se mohou pyšnit michelinskou hvězdou, tedy nejvyšším kuchařským oceněním. A k tomu byl ve své době jediným Čechem, který pracoval v nejdražším hotelu světa – v sedmihvězdičkovém hotelu Burdž al-Arab v Dubaji.
Centrum pro lidi na vozíku KŘIŽOVATKA chce hendikepované naučit, jak si sami mohou vařit. Zlepší tak jejich samostatnost i kvalitu života. Právě probíhá jarní část programu ČSOB pomáhá regionům, která nabízí možnost podpořit veřejně prospěšné projekty v krajích.
Výbuch plynu otřásl rodinným domem v Libici nad Cidlinou. Následoval požár, po němž policisté a hasiči objevili v kuchyni tělo mrtvého sedmaosmdesátiletého muže. Podle dosavadních výsledků vyšetřování došlo zřejmě k úniku plynu z jedné z plynových bomb a při přípravě jídla na jiném plynovém vařiči došlo při nasycení vzduchu plynem k výbuchu a následnému požáru.
V sobotu se na jevišti Východočeského divadla (VČD) v Pardubicích měla uskutečnit premiéra kabaretu U Hitlerů v kuchyni. Kvůli nouzovému stavu se však přesouvá, a to pravděpodobně až do přespříští divadelní sezony.
Mimořádným dnem byl 22. duben 1990 nejen pro půl milionu poutníků, kteří zamířili na Velehrad, aby se tam potkali s papežem Janem Pavlem II., ale také pro tamní jedenáctičlenný kuchařský tým.
Sezonu zahájili ziskem medailí na klání v Poděbradech. Ještě začátkem března. Následně přišlo rušení sportovních akcí, omezení pohybu a karanténa. Sportovci a sportovkyně ze znojemského Klubu sportovní gymnastiky (KSG) měli před sebou rozjetou sezonu. Kvůli omezením ale fanouškům minimálně půl roku soutěžní sestavy neukážou. Činovníci KSG zrušili i Znojmo Gym Cup, který plánovali na třetí dubnový víkend. Nyní dívky a chlapci cvičí v doma v pokoji, kuchyni či na zahradě.
Vařil v Rusku, Skotsku, Dubaji, na Bermudách, v New Yorku i Londýně. Momentálně devětatřicetiletý kuchař David Valíček pomáhá kuchařkám v domově pro seniory v Českém Těšíně. Na výzvu domova, že shánějí kuchaře, nikdo nereagoval, tak do kuchyně nastoupil on sám.
Potkáváme se za zvláštních okolností. 11. září 2001 u regálu s rajčaty, kde jsme v šoku sledovali na malé televizi náraz letadla do mrakodrapu obchodního centra v New Yorku. A teď (i když jen na dálku) v čase ochromeném koronavirem. Důvod? Miloš Nesvadba slaví v pátek neskutečných 95 let.
Pendleři jsou dnes trnem v oku kdekomu. Vysoký počet onemocněných virem COVID-19 na Domažlicku jim dávají za vinu plzeňští hygienici, epidemiologové i řada obyvatel okresu.