Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Vánoční výstava.

VIDEO: Pohádkové Vánoce v černé kuchyni

V černé kuchyni strakonického muzea k vidění vánoční výstava Pohádkové Vánoce. Tato tradiční vánoční výstava je ale připravena také ve virtuální podobě a prohlédnout si ji můžete na sociálních sítí Muzea středního Pootaví Strakonice.

Každého, kdo vstoupí do bytu, okamžitě zaujme poloprůsvitná stěna v obývacím pokoji, za níž vystupují obrysy mohutných palem a dalších tropických rostlin.

Proměna bytu pro muže: tapety i samet dokáží zázraky. Vznikl interiérový skvost

Spíš praktické vybavení, neutrální barvy a technologické vychytávky. Tak si možná představujete byt, který si zařizuje muž. S rostlinnými dekoracemi nebo sametovým čalouněním byste ho nespojovali. Přitom právě tyto prvky citlivě a vynalézavě využila designérka Katka Čábelková při zařizování moderního pánského interiéru na pražském Smíchově.

Kuchyně v Dětském domově v Olomouci

Dětský domov v Olomouci vám nasmaží řízky. Podpoříte jeho provoz

Je libo kýbl bramborového salátu, kila řízků nebo kotel guláše od profesionálních kuchařek? Žádný problém, o chuťové buňky a prázdné žaludky se ale v tomto případě nepostará restaurace. Kdo chce podpořit dobrou věc, může se obrátit na zaměstnance Dětského domova Šance v Olomouci.

Novostrašecké kulturní centrum prochází rekonstrukcí.

Z bývalé kuchyně v kulturním centru bude stálá expozice městské galerie

Bývalá restaurační kuchyně v Novostrašeckém kulturním centru bude přebudována pro účely Městské galerie Viktora Olivy. Ta v budově, která právě prochází rozsáhlou rekonstrukcí za desítky milionů korun, sídlí od roku 2016. Jak potvrdil novostrašecký starosta Karel Filip, město bylo úspěšná s žádostí o dotaci ve výši 1,6 milionu korun, zhruba podobnou částku doplatí ze svého rozpočtu.

Výdejní okénko restaurace. Ilustrační foto

Restaurace, které prodávají z okének, hygiena nyní nekontroluje

Čistě na vzájemné důvěře je nyní založeno fungování výdejních okének v restauracích, které v rámci opatření proti šíření koronaviru nesmějí hosty usadit ke stolům; nanejvýš jim personál může podat objednané jídlo v krabičce či zajistit rozvážkovou službu. Co se v kuchyních veřejného stravování děje, hygienici nyní nesledují. Jejich tradiční kontroly mají pauzu. Deníku to potvrdila Dana Šalamunová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. „Provoz výdejních okének kontroluje Policie ČR,“ připomněla s odkazem na fakt, že jde o opatření, které vyplývá z krizového zákona.

„Zdrávka“ má opravenou kuchyni a taky jídelnu

FOTO: „Zdrávka“ má opravenou kuchyni a taky jídelnu

Školní jídelna Střední zdravotnické školy ve Svitavách je po rekonstrukci. Práce probíhaly v několika etapách a v souběhu s odvlhčením a zateplením budovy školy. „Při pracích v suterénu jsme upravili přípravnu zeleniny, při zateplení budovy zase došlo k odvlhčení zdí, výměně oken a zřízení nového skladu potravin.

Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní.

Domácnost za časů prababiček: denní rituál začal u kamen, jedly se vrány i žáby

Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní. Mnoho elektrické energie nahrazovala lidská síla, šetřilo se jak s jídlem, tak s vodou či dřevem na otop. Potraviny pocházely z místních zdrojů. Veškeré předměty, nádobí a náčiní používané v domácnosti bylo kvalitní, mělo vydržet a také vydrželo v podstatě navždy.

Petr Holeček, podnikatel a dobrodruh

Jak bydlí dobrodruh Petr Holeček: vzdušný byt, ve kterém i artefakty hrají úlohu

Jméno Petra Holečka jste možná zaslechli v souvislosti s expedicí Tatra kolem světa 2020. Z projektu sice odstoupil, ale jeho nadšení pro legendární tatrovky to nezmenšilo. Tyhle náklaďáky s ním prožily spoustu let v Angole, kde podnikal. Spolu s artefakty ze vzdálené africké země je, samozřejmě ve zmenšené podobě, najdete v jeho pražském bytě, kde žije se ženou a dětmi.

První školní den po nucené pauze v ZŠ Zárečná.

Prvňáci a druháci jsou zpátky ve škole. Přišli skoro všichni

Až na několik málo jednotlivců zasedli do lavic v prvních a druhých třídách Základní školy Zárečná v Tachově téměř všichni žáci. Po pandemií zaviněné pauze a distančním vyučování se opět začali učit ve svých třídách. Ovšem s nutnými hygienickými opatřeními.

Ptačí napajedlo v Teplicích.

Teplické Ptačí schody slouží oddychu

Ptačí schody. Takový název získalo teplické barokní schodiště, které spojuje malé vnitřní nádvoří zámku s prostorem níže položeným, kde ve spodní části Zámecké zahrady bývaly zeleninové a bylinné záhony pro zámeckou kuchyni, od zajímavé prosklené stavbičky.

Miroslav Hanuš stále používá letitý mobilní telefon

Mám takovou svou chatičku Jaroslava Foglara, říká herec Miroslav Hanuš

Rozhovor s hercem Miroslavem Hanušem začal příjemně – u zahradního stolu nad koláčem od jeho maminky, do jehož blízkosti odložil odhadem 15 let starou Nokii. „Papoušek Karel mi z ní vyklovnul pár kláves, ale povedlo se mi klávesnici sehnat, takže mobil slouží dál,“ říká, když si všimne, že mě telefon zaujal.

Školka v Kovářově. Ilustrační foto

Mateřská škola Máj řeší úklid a provoz kuchyně

Mateřská škola Máj v Jičíně řeší zajištění chodu zdejší kuchyně a úklidu školky poté, co jedna z kuchařek byla pozitivní na covid 19. Výpadek personálu zajistí dvě kuchařky ze ZŠ Husova a uklízečky ze ZŠ 17. listopadu. Pedagogický personál není covidem zasažen.

Uvažujete o novém kabátku pro váš byt? Základní rada v čase pandemie COVIDU-19 je jednoduchá – hospodárnost a opatrnost!

Rekonstrukce starého bytu: základem je projekt pečlivě propočítat

Uvažujete o novém kabátku pro váš byt? Základní rada v čase pandemie covidu-19 je jednoduchá – hospodárnost a opatrnost! Neznamená to ale, že byste měli zásadně změnit své plány nebo využívat levnější a méně kvalitní materiál. Jedním z hlavních bodů při plánování rekonstrukce jsou finance. Celý projekt je nutné pečlivě propočítat a ceny držet pod kontrolou.

Po rekonstrukci budovy je k dispozici nová jídelna i kuchyň.

Díky rekonstrukci mají žáci v Rousínově novou jídelnu i prostor pro družinu

Žáci Základní školy Rousínov v areálu na Tyršově ulici začali na podzim využívat rekonstruovanou jídelnu. Práce v budově se týkaly také interiéru a kuchyně. Původně plánované slavnostní otevření zástupci města kvůli koronavirové krizi dvakrát rušili. S výsledky projektu za desítky milionů jsou však spokojení.

Malujeme. Ilustrační foto

Starý byt? Pusťte se do rekonstrukce

Uvažujete o novém kabátku pro váš byt? Základní rada v čase pandemie COVIDU-19 je jednoduchá – hospodárnost a opatrnost! Neznamená to ale, že byste měli zásadně změnit své plány nebo využívat levnější a méně kvalitní materiál. Jedním z hlavních bodů při plánování rekonstrukce jsou finance. Celý projekt je nutné pečlivě propočítat a ceny držet pod kontrolou.

Foto: Bohumír Procházka

FOTO: Festival alternativní hudby Worldfest 2020

Festival alternativní hudby a netradičního divadla není jen o poslouchání a dívání. Je, z velké míry i o poznávání. Dramaturgie Valdštejnského imaginária pozvala umělce ze světa jak zeměpisného, tak z různých světů uměleckých. Umělci na jevišti i mimo jeviště hovoří. Představují své dílo a vysvětlují. Divadelníci po představení pozvou diváky podívat se na loutky, či výpravu a opět vysvětlují, ptají se. Rozmlouvají. Jak před jevištěm, tak potom u kávy, či skleničky. Tady je kontakt neformální.  

Zdejší vývařovna prošla o prázdninách náročnou rekonstrukcí za dva miliony korun.

Starosta Tábora pozdravil prvňáky ve škole na náměstí Mikuláše z Husi

Jako každý rok i letos navštívili zástupci vedení táborské radnice některé základní školy zřizované městem, aby tu spoluzahájili nový školní rok v první třídě. Zatímco místostarostka Olga Bastlová mířila do ZŠ Husova, starosta Štěpán Pavlík se vydal spolu s vedoucím odboru školství, mládeže a tělovýchovy Radomírem Koubou do ZŠ na nám. Mikuláše z Husi.

Kuchař Rangan Wimalasooriya.

Chuť Srí Lanky spočívá v kari. Králíka by tam ale nesnědli

Kdyně na Domažlicku se na pár hodin ponořila do vůní a chutí exotické Srí Lanky. To bylo možné díky srílanskému kuchaři Ranganu Wimalasooriyovi (na snímku), který kuchyni typickou pro jeho domovinu představil v místní kavárně Esence. Letos tam vařil podruhé.  

Nová jídelna a šatny za 86 milionů. U blanenské školy TGM je staveniště.

Nová jídelna a šatny za 86 milionů. U blanenské školy TGM je staveniště

/FOTO/ Dcery Miloše Volavého chodí na první stupeň v blanenské základní škole TGM v ulici Rodkovského. Příští rok na podzim už budou obědvat v nové jídelně s moderní kuchyní a také se převlékat v nových šatnách. Dělníci se totiž pustili do přípravných prací na přístavbu nového objektu.

Prostějovský Národní dům

Prostějov odloží část investic, třeba i opravu kuchyně Národního domu

Nebude nová kuchyně, prádelna nebo parkoviště. Městská rada se rozhodla omezit některé plánované investice a přesunout je na příští rok. Důvodem je šíření nemoci Covid – 19, kvůli kterému se předpokládá výpadek finančních prostředků v příjmové stránce města za rok 2020. Vracet by se mělo přibližně dvacet milionů korun.