Už od dětství se jí obloukem vyhýbáme, aby nás nepopálila. Na zahradě ji mít nechceme, protože ji vnímáme jako něco, co se objevuje jen na neudržovaných prostranstvích. Kopřivu bychom ale rozhodně neměli odsuzovat jako otravný plevel.
/FOTOGALERIE/ Obrovské zklamání z rekonstrukce jídelny, kuchyně a dalších prostor, výrazně snížený komfort při stravování dětí i narušená organizace dne. Tak popisují učitelky současnou situaci v tachovské mateřské škole Prokopa Velikého. Kvůli vlhkosti zde od konce jara letošního roku stavební firma provádí sanační a rekonstrukční práce. Koncem září mělo být vše hotovo a od začátku října měla fungovat kuchyně i jídelna. Jenže vše je jinak.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Velkou podívanou zažili středoškoláci z Kladna, kteří měli ve čtvrtek 4. listopadu možnost sledovat při práci vyhlášeného kuchaře Romana Pauluse. Ten u nás před devíti lety jako úplně první získal michelinskou hvězdu, kterou již pětkrát po sobě obhájil. O své zkušenosti a dovednosti v oboru gastronomie se ochotně podělil i s kladenskými žáky. Společně v kuchyni Střední odborné školy a Středního odborného učiliště na náměstí Edvarda Beneše v Kladně připravili obědy pro 300 strávníků.
Své byty museli ve čtvrtek po deváté ráno opustit obyvatelé panelového domu v Konradově ulici v brněnské Líšni. Uvnitř jednoho z bytů hořela kuchyň. Důchodkyně se tam nadýchala kouře, skončila v nemocnici.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky. Neuškodí si jejich léčivé vlastnosti připomenout, při různých zdravotních obtížích nám pak místo cesty do lékárny bude stačit jen sáhnout do vlastního záhonu či police v kuchyni.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Nemusíme být zahrádkáři, abychom si užili podzimní sklizeň. Můžeme vyrazit do přírody na sběr divokých plodů. Nejsou skvělé jen na dekorace, najdou uplatnění i v kuchyni. Ozvláštníme tak jídelníček a uděláme také něco pro své zdraví. Některé z nich jsou totiž vyloženě vitaminové bomby. Text vyšel v týdeníku Květy.
Základní škola na Potštátě vykročila do nového školního roku s řadou novinek. Rozsáhlou rekonstrukcí prošla školní kuchyně, vybudována byla nová environmentální učebna a vznikly také bezbariérové toalety.
/FOTOGALERIE/ Vyšehněvice u Pardubic řeší problém s nedostatkem míst ve spádové Mateřské školce v Rohovládově Bělé. Rodiče vozí děti i do deset kilometrů vzdálených mateřinek. V letošním roce se hlásilo celkem 46 dětí, přijato jich bylo 16. Rohovládova Bělá plánuje přestavbu současných prostor, avšak kapacita se příliš nezvýší.
/FOTOGALERIE/ „Na začátku to vypadalo na velmi odvážný a ambiciózní plán - sehnat finanční prostředky na prostor, který využíváme s klienty k trénování dovedností spojených s vařením, zrekonstruovat a dovybavit,“ připouští ředitelka Rytmusu Střední Čechy, Pavla Fleischhansová.
Jednatřicetiletý Jiří Lhota vařil v Anglii, Skotsku i Bělorusku. V současnosti dělá nájemného, osobního kuchaře, ale i lektora vaření. Objednat si ho lze domů na narozeniny, slavnostní večeři, grilování a třeba také svatbu.
Barevná planeta - Worldmusic festival, který je vyvrcholením celoroční práce nevládní neziskové organizace Poradna pro integraci, se uskuteční v sobotu 11. září v centru města Ústí nad Labem (tentokrát v parku Městské sady) v sobotu 11. září pod záštitou primátora Statutárního města Ústí nad Labem Petra Nedvědického a starostky ÚMO města Ústí nad Labem Hany Štrymplové
Zaměstnanci boleslavské automobilky Škoda mají v těchto dnech neopakovatelný zážitek. Obědy jim vaří a osobně vydávají české kuchařské celebrity Marek Fichtner, Jan Punčochář, Radek David či cukrář Lukáš Skála.
/FOTOGALERIE/ Zaměstnanci boleslavské automobilky Škoda mají v těchto dnech neopakovatelný zážitek. Obědy jim vaří a osobně vydávají české kuchařské celebrity Marek Fichtner, Jan Punčochář, Radek David či cukrář Lukáš Skála.
Jeden zachráněný člověk, kterého si vzali do péče záchranáři. Tak dopadl požár v kuchyni bytu ve Wenzigově ulici v Praze 2, který vypukl ve čtvrtek ráno.
Prázdninové dny na Přímce byly u nás na Příímce ve znamení předávání zkušeností. Jarmila Dřevojanová, učitelka odborných předmětů na naší střední odborné škole a učilišti SČMSD na Přímětické ve Znojmě ., předává štafetu nastupující generaci. Mladé kolegyně si získávání zkušeností pochvalují.
Děkujeme Ludmile Karpíškové za zajímavý přípěvek.
/FOTOGALERIE/ Zařízené krásné hradní komnaty stylovým nábytkem, stůl s rozloženými kartami, odkud jako by právě hráči odešli, černá kuchyně s nádobím přichystaným k přípravě pokrmů, kde nechybí ani bažanti nebo zajíc.
Zkrat v myčce na nádobí způsobil v kuchyni škodu za 100 tisíc korun. Syn majitelů rodinného domku myčku zapnul a odjel. Když se za hodinu vrátil, kuchyň už byla v plamenech.
/FOTOGALERIE/ "Původně jsem vůbec nechtěl, kluci mě ukecali. Ale teď jsem rád, že jsem tady," usmívá se dlouhovlasý starý muž, kterému zde nikdo neřekne jinak než Apač. Na hudební festivaly, rockové koncerty a srazy hippies jezdí už od šedesátého pátého, kdy dokončil školu. "Tehdy to bylo často o kejhák, občas někoho sebrali. Ale ani teď se nenudím, když mě chytne toulavá, vyrazím," směje se Apač. Letos poprvé na svých cestách zavítal na Kozí mejdan v Milkovicích - kultovní sešlost všech volnomyšlenkářů, svobodomyslných lidí, aktivistů a těch, kteří si na chvíli potřebují oddechnout.
/FOTO/ „Dobrý den, Geňo, můžu se s vámi vyfotit?“ To je otázka, kterou nyní slyší herec a komik Richard Genzer nesčetněkrát denně. Do stánku v Marině Labe v Píšťanech na Litoměřicku, kde o víkendech zákazníkům připravuje palačinky, za ním každý den zamíří desítky lidí.
/FOTO/ „Dobrý den, Geňo, můžu se s vámi vyfotit?“ To je otázka, kterou nyní slyší herec a komik Richard Genzer nesčetněkrát denně. Do stánku v Marině Labe v Píšťanech na Litoměřicku, kde o víkendech zákazníkům připravuje palačinky, za ním každý den zamíří desítky lidí.
Nedbalost obyvatel bytu. To je příčina požárů v bytových domech v Olomouci, ke kterým vyjížděli hasiči v posledních dvou dnech. K obdobnému ohni museli i na Prostějovsku.
Letní prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a z pohledu výskytu COVID-19 a onemocnění s hromadným výskytem jsou podle jihočeských hygieniků poněkud rušnější, než byly ty loňské. Na šesti táborech byl odhalený covid, na třech měly děti i dospělí střevní požíže. Padly i pokuty za různé nedostatky.
Na hradě Kurovice se o víkendu uskutečnil další ročník Historických dnů. Návštěvníci si během slavností mohli prohlédnout vystoupení šermířů a tanečníků. Nechyběla ani dobová hudba či kuchyně. V sobotu se už tradičně konala soutěž šermířských choreografií s názvem Kurovický Mortschlag.
V lounské ZŠ Přemyslovců budou mít moderní kuchyň, na žatecké ZŠ Komenského alej dokončují novou střechu. Města spustila přes léto spoustu dalších investic, v Podbořanech zahájí stavbu sběrného dvora.
O nemocniční zeleň se nejen v horkém počasí starají naši zahradníci. Pětičlenná parta zabezpečuje sečení trávy, péči o keře a rostliny a v neposlední řadě i dodávku čerstvých bylinek, okurek, rajčat a paprik pro nemocniční kuchyni. Děkujeme! Za snímky děkujeme Uherskohradišťské nemocnici a. s.
Kdy jste si naposledy pochutnali na pečeném holoubátku? Jestli vůbec. Holubníky na dvorku dřív sloužily jako živá spižírna, v současnosti je malochovů těchto ptáků na maso jako šafránu. Zmizeli i z jídelníčků restaurací, které na ně lákaly jako na specialitu. „Recepty na holoubata byly nedílnou součástí klasických starých českých kuchařek. Je to škoda, že o ně už lidé nemají zájem. Osobně jsem je ale také nikdy neměl na menu,“ řekl známý šéfkuchař Marcel Ihnačák.
/FOTO/ S trochou fantazie připomíná hlavu pravěkého ještěra. Hladový predátor se smrtícími čelistmi zakusuje a drtí. Nebohá kořist nemá šanci. Chodci v ulici Rodkovského sledují ve čtvrtek dopoledne demolici přístavby školní jídelny u tamní Základní školy TGM Blansko.
Žabí stehýnka s petrželovou omáčkou si o Vánocích rád vychutnával slavný skladatel Leoš Janáček. Kromě toho miloval šípkové cukroví, koblihy, ošklíbal se nad špenátem a opovrhoval pijany. „Piva i vína pi málo a kouřil jen tak příležitostně. Zazlíval svým přátelům umělcům, když se neuměli ovládat, a jak u nich zjistil, že jsou pijáci, ochladl k nim a bylo po přátelství,“ zapsala si ve vzpomínkách jeho hospodyně Marie Stejskalová.
Podesáté se sejdou řemeslníci na hradě Zlenice (Senohraby, Praha-východ) a předvedou svá umění. Bude to pestrá paleta technik a řemesel od středověké kuchyně, přes tesaře či lékaře až po knihtisk a ražbu mincí.
Podesáté se sejdou řemeslníci na hradě Zlenice (Senohraby, Praha-východ) a předvedou svá umění. Bude to pestrá paleta technik a řemesel od středověké kuchyně, přes tesaře či lékaře až po knihtisk a ražbu mincí.
Stotisícovou škodu si podle hasičů vyžádal noční požár v lokalitě u Stránského mlýna mezi Milevem a Brodem u Stříbra. Shořela při něm táborová kuchyně letního dětského tábora. Příčinou je nedbalost.
Krajská hygienická stanice (KHS) v Českých Budějovicích a její zaměstnanci nelení ani se začátkem prázdnin. Jihočeský kraj je totiž nejvyhledávanější lokací pro pořádání letních táborů. Letos jich je v regionu přes 280 a čas na nich má strávit kolem 33 tisíc dětí z celé republiky. Hygieničky z odboru hygieny dětí a mladistvých Marie Nosková a Romana Fürstová v pondělí 12. července vyrazily do kempu v Litoradlicích u Temelína.
Malý a milý. Možná při pohledu na fotky interiéru na chviličku znejistíte, kam že vás zveme na návštěvu. Je to upravené podkroví, chatka nebo dům pro celoroční bydlení? Maličký domek, který stojí na okraji jihočeské osady, je příkladem, jak lze i na omezeném prostoru dvaceti šesti metrů čtverečních využít každý centimetr. A to, aniž by obyvatelé byli omezováni ve svém pohodlí.
Se začátkem prázdnin se na Lipně otevírá nový rodinný hotel Element, restaurace Stodola a cukrárna Povidloň. Všechny novinky jsou na dosah od oblíbených lipenských cílů, jako je Stezka korunami stromů a Království lesa. Doplní tak ubytovací kapacity a rozšíří nabídku pro kongresovou a gastro turistiku.
Ponořte se do napínavých a dobrodružných příběhů, které napsali studenti prvního ročníku prostějovské obchodky. Nechte se strhnout a začtěte se s chutí do "Příběhů z pera studentů" každou středu dopoledne