Co nejlépe využít poměrně luxusních, téměř 150 metrů čtverečních plochy v novém bytovém domě v pražské části Barrandov. To bylo úkolem pro architektonické studio ANNY Architects. Jelikož šlo o již hotovou dispozici, svou pozornost směřovala dvojice Anna Nižňanská a Anna Podroužková zejména na nábytek, vhodné vybavení a osvětlení.
Ani přes rozsáhlý výpadek elektřiny nezůstanou strávníci jihlavské nemocnice o hladu. Pavilon vývařovny má za sebou rozsáhlou rekonstrukcí. Při ní se kladl důraz především na modernější zázemí kuchyně, kde se denně vaří obědy pro více než patnáct set lidí.
Dvacet lidí, z toho 16 dětí, bylo evakuováno včera při obědě ze školní jídelny v Kunčicích nad Labem na Trutnovsku kvůli požáru, který vzplál na plotně kuchyně při rozehřívání másla. Stačilo, aby kuchařka nechala hrnec chvíli bez kontroly. Nikomu se naštěstí nic nestalo a hasiči oheň rychle zlikvidovali, škoda na vybavení kuchyně dosáhla jen 50 tisíc korun.
Učebny moderní, lektoři skvělí, ale strava žalostná. Akademie Vězeňské služby ČR (AVS) pro budoucí dozorce, justiční strážce a další pracovníky ve Stráži pod Ralskem postrádá vlastní stravovací zařízení. A jídlo od externích dodavatelů prý nestojí za nic. Což je zejména při mnohatýdenních pobytech kadetů veliký problém. Akademie proto teď ve svém areálu přistaví vlastní kuchyň a jídelnu. Za 15 měsíců by stavba měla být hotová.
Učebny moderní, lektoři skvělí, ale strava žalostná. Akademie Vězeňské služby ČR (AVS) pro budoucí dozorce, justiční strážce a další pracovníky ve Stráži pod Ralskem postrádá vlastní stravovací zařízení. A jídlo od externích dodavatelů prý nestojí za nic. Což je zejména při mnohatýdenních pobytech kadetů veliký problém. Akademie proto teď ve svém areálu přistaví vlastní kuchyň a jídelnu. Za 15 měsíců by stavba měla být hotová.
Ať už budete po rekonstrukci vybavovat kuchyni novou myčkou, troubou či chladničkou, měnit koupelnu ve wellness oázu nebo zařizovat dětské pokoje v podkroví jako naši pěstouni, vždycky půjde o kompromis mezi lákavým designem, cenou a běžným provozem. Při pořizování spotřebičů myslete také na úspornost a udržitelnost, které šetří nejen přírodu, ale z dlouhodobého hlediska také vaši peněženku.
Osmnáct dětí a devět zaměstnanců Mateřské školy Trnava na Zlínsku si ve středu odneslo z pobytu ve školce adrenalinový zážitek. Krátce před polednem museli být všichni evakuováni z budovy školky, důvodem rychlého odchodu byl požár světla v kuchyni a zakouření nejen této místnosti. Naštěstí se nikomu nic nestalo.
Když v kuchyni a spíži cítíte potřebu tleskat, ačkoliv se tam prokazatelně nevyskytuje žádný slavný umělec, není radno otálet. Výskyt malých šedých motýlků znamená, že potravinám uskladněným ve vaší spíži hrozí kalamita. Potravinový mol, ve skutečnosti zavíječ moučný, paprikový nebo čokoládový, dokáže zcela znehodnotit zásoby mouky, rýže či strouhanky. Ještě než se dáte do boje, je nutné zjistit, jak se zavíječe zbavit a co potravinové moly odpuzuje. Tleskáním sice pár motýlků zlikvidujete, ale cesta vede jinudy. Překvapivě třeba i přes vosičky.
/FOTO/ Překvapivé vysvětlení má páteční požár kuchyně rodinného domu ve Starém Mateřově u Pardubic. Způsobila ho zvědavá kočka, kterou přilákal obsah hrnce odloženého na vypnuté plotně. Kočce se tlapkami podařilo sklokeramickou desku pod hrncem zapnout navzdory dětské pojistce, kterou je sporák vybaven. Rodina byla tou dobou pryč, o ničem nevěděla, takže výsledkem nečekaného ohřívání pokrmu je shořelá digestoř a zdevastovaná kuchyň, hasiči škodu odhadli na 250 tisíc korun.
/FOTO/ Překvapivé vysvětlení má páteční požár kuchyně rodinného domu ve Starém Mateřově u Pardubic. Způsobila ho zvědavá kočka, kterou přilákal obsah hrnce odloženého na vypnuté plotně. Kočce se tlapkami podařilo sklokeramickou desku pod hrncem zapnout navzdory dětské pojistce, kterou je sporák vybaven. Rodina byla tou dobou pryč, o ničem nevěděla, takže výsledkem nečekaného ohřívání pokrmu je shořelá digestoř a zdevastovaná kuchyň, hasiči škodu odhadli na 250 tisíc korun.
Jak využít houbařské úlovky v kuchyni? Lišky na smetaně doporučuje jako osvědčený recept trutnovský mykolog Petr Kuráň. „Mezi moje oblíbená jídla patří také falešná dršťková polévka z muchomůrky růžovky, václavky smrkové či hlívy ústřičné. Velmi dobré jsou také houbové karbanátky - 50 na 50 s masem,“ vybírá z houbařského jídelníčku.
Majitel bytu v 11. patře panelového domu na Praze 5 má rád stroje i mechanismy. A je rád, když ví, jak fungují. „Mám rád přirozenost a upřímnost, a to i u stavebních materiálů, jejich drsnost, hladkost, stárnutí,“ uvedl v rámci soutěže Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu. V ní prezentoval svůj opravený domov, který bude na mnohé působit poněkud neobvykle.
Přeměna starého domu po babičce ve vysněné bydlení se snadno může změnit v peklo. Stačí se do rekonstrukce pustit po hlavě bez důkladného plánování. Základem je pořádně připravený projekt, reálně nastavený rozpočet a jištění kvality odvedené práce smlouvou o dílo.
Jsou malinké, lítají, je jich hodně a jsou otravné. Znáte je? Ano, jsou to octomilky. Nebzučí, nekoušou, ale nikdo je nevidí rád. Když se jedna objeví v kuchyni, je jasné, že vzápětí uvidíte i její další kamarádky a že jich bude přibývat. Přilákali jste je na ovoce, které není nejčerstvější, na zkvašenou ovocnou šťávu, kompot nebo marmeládu, ale i na zbytky piva či vína.
I když si často myslíme, že naše domácnost je dokonale uklizená, někdy nás překvapí drobný lezoucí hmyz na stěně, zemi, v koupelně, ale i poletující hmyz v kuchyni. Někteří jedinci jsou prakticky neškodní, ale jejich přítomnost nám není příjemná, jiní dokážou způsobit alergické reakce, ale i věcné škody na majetku. Pojďte se podívat, kteří to jsou a jak se jich zbavíte.
Jeden člověk se nadýchal zplodin při požáru bytu v ulici Jana Želivského, ke kterému došlo v sobotu večer. Jednalo se o požár v kuchyni. Celý objekt byl před příjezdem hasičů evakuován.
Vymazlené tři části má kuchyně, kterou užívá rodina z Prahy. I v této části vysněného bytu se chtěli cítit útulně, a také proto zvolili méně obvyklé řešení. Je totiž zaoblená.
Rodina Spilkových z Loun jde proti proudu doby. Zatímco na mnoha místech se hospody a restaurace kvůli drahým energiím a odlivu zákazníků zavírají, oni si ji před pár dny v nedaleké Oboře otevřeli. Pronajali si obecní prostory nad hasičárnou. Hospodské dělají odpoledne, večer a o víkendech při jiném zaměstnání. A vědí, že se musí otáčet. Mají spočítáno, že za energie dají měsíčně dvanáct tisíc korun a že jen pivo pro místní štamgasty je neuživí.
Drobné úpravy, ale i radikální proměny bydlení plánuje v dohledné době podle různých průzkumů víc než polovina lidí. Nejčastějším důvodem bývá modernizace bytu a zařízení, v případě rodinných domů jde o stavební úpravy v souvislosti s rostoucími cenami energií. Stále platí, že renovací nejčastěji prochází kuchyně a koupelna.
/FOTOGALERIE/ Tři a půl roku: pro dospělého člověka je to dlouhá doba, ale pro dítě je to téměř nepředstavitelný časový úsek, který odděluje období, kdy je ještě malé, od vzdálené budoucnosti, kdy bude větší. Právě tuto dobu strávil Pavel Pick v Terezíně, kam byl s rodiči deportován na přelomu ledna a února 1942.
Asi sto padesát obědů denně pro pacienty. Dalších dvě stě padesát pro zaměstnance. Takovou porci jídel musí zvládnout personál v kuchyni stravovacího provozu v Nemocnici Blansko. Nyní má zbrusu nové zázemí a technologie. Rozsáhlá rekonstrukce ve čtyřicet let starém objektu přišla zhruba na třiadvacet milionů korun. Třináct milionů na stavební úpravy šlo z rozpočtu města, nové vybavení pak nemocnice pokryla ze svého.
Náročným výcvikem v ohňovém trenažéru prošlo minulý týden v Týništi nad Orlicí téměř 100 vojenských hasičů z celé armády. Reálné podmínky požáru s vysokou teplotou a téměř nulovou viditelností jim vytvořil mobilní ohňový kontejner Fire Dragon 7000.
V kuchyni se pohyboval odmalička, vyrostl v rodině cukrářů a kuchařů, vařil pro prezidenty i španělského krále. Titulem Mistr kuchař se Václav Šmerda honosí už bezmála čtyři desetiletí. A nezahálí ani nyní, svoje zkušenosti předává budoucím kuchařům a rád napeče cukroví i doma.
/FOTO, VIDEO/ V moderní kuchyni třetího tisíciletí, kterou mají už jen v Praze, se mladí kuchaři připraví na svoje budoucí povolání. Úsporné spotřebiče umožní provoz i v době energetické krize.
Žáci Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích připravili na středu 5. října odpoledne raut pro sponzory, přátele a kantory školy.
Místní Střední škola hotelnictví, řemesel a gastronomie se stala na tři dny centrem mezinárodního gastronomického umění. Konal se zde totiž druhý workshop s podtitulem „Krkonošská kuchyně“.
Kolik do sebe dostáváme soli běžným obědem v restauraci či závodní jídelně? V Olomouckém kraji to během května zmapovali hygienici. Aby si udělali dostatečný obrázek, namátkově zkontrolovali více než dvě desítky provozoven. Výsledek? Žádný ze 44 odebraných vzorků nevyhověl limitům doporučeným Světovou zdravotnickou organizací.
Během měsíce září byl ve Věznici Rýnovice spuštěn nový ekologický projekt. Ve vězeňské kuchyni bylo instalováno zařízení na zpracování kuchyňských zbytků. Kompostér, který si vysloužil přezdívku podle legendárního bernardýna Bohouše a jeho nekonečného apetitu, je schopen zpracovat za jeden den až 130 kilogramů kuchyňských zbytků (bioodpadů) a přeměnit je na úrodný kompost.
Troufnu si tvrdit, že u nás nenajdeme nikoho, kdo by dělal k snídani vajíčka představiteli Terminátora Arnoldu Schwarzeneggerovi, kdo by chystal salát zpěvačce Cher, zdravil se s Jackem Nicholsonem či ochutnával omáčky s Paulem Newmanem. Až na jednu výjimku, a to je šéfkuchař Roman Hadrbolec, kterého jsem moc rád přivítal na mé rozhlasové pohovce.
Rodinná firma AZ-Nábytek Mikula je na Blanensku dlouhodobě zavedenou firmou. Ve své dílně a vzorkovně v Rájci-Jestřebí se už osmnáct let věnuje výrobě převážně kuchyňských linek, ale i dalšího nábytku na míru.
Z pražského Žižkova je skvělý výhled na Pražský hrad. A když se k tomu přidá velkorysá rekonstrukce v prvorepublikovém secesním domě, vznikne bydlení, které lze směle přihlásit do prestižní soutěže Grand Prix Architektů.
Problém, jak zajistit jídlo pro rostoucí počet dětí, a vedle toho zavřená hospoda. Taková situace panovala v Dolních Studénkách na Šumpersku. Hospody se ujala škola se spolkem rodičů. Z restaurační kuchyně vznikla školní vývařovna, obnovit se podařilo i restaurační provoz.
Problém, jak zajistit jídlo pro rostoucí počet dětí, a vedle toho zavřená hospoda. Taková situace panovala v Dolních Studénkách. Hospody se ujala škola se spolkem rodičů. Z restaurační kuchyně vznikla školní vývařovna, obnovit se podařilo i restaurační provoz.
/FOTOGALERIE/ Problém, jak zajistit jídlo pro rostoucí počet dětí, a vedle toho zavřená hospoda. Taková situace panovala v Dolních Studénkách. Hospody se ujala škola se spolkem rodičů. Z restaurační kuchyně vznikla školní vývařovna, obnovit se podařilo i restaurační provoz.
Kvůli vymalování centrální kuchyně teplická nemocnice od čtvrtka 8. září dočasně omezila stravování, především přípravy teplých jídel. Práce mají trvat týden.
Radegastův šenk funguje v Nošovicích na Frýdecko-Místecku teprve dva roky. I za tak krátkou dobu si však získal přízeň mnoha hostů. Oblíbily si jej i české herecké osobnosti Pavel Zedníček a Miroslav Donutil. Podnik je vyhlášený výtečnou gastronomií a tankovým pivem Radegast, ryze hořkou dvanáctkou.
Stovky školáků dorazily ve čtvrtek 1. září také do 3. základní školy v Rabasově ulici ve Slaném. Sídlištní škola, která oslavila nedávno třicet let, je nejmladší ve městě. Bez modernizace školní kuchyně by se už ale neobešla.
Vaření trnek po dvaadvacáté uspořádají v sobotu 3. září v černé kuchyni starobylého mlýna v Dolním Němčí členky tamního Ženského pěveckého sboru Tetičky.
Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v MŠ Kroupova na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Hygienická stanice hl. m. Prahy situacive školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.
Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v jedné mateřské škole na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Někdy se dokonce hovoří i o odpadových pytlích přímo na talířích. Hygienická stanice hl. m. Prahy situaci ve školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.
Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v jedné mateřské škole na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Někdy se dokonce hovoří i o odpadových pytlích přímo na talířích. Hygienická stanice hl. m. Prahy situaci ve školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.
Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v jedné mateřské škole na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Někdy se dokonce hovoří i o odpadových pytlích přímo na talířích. Hygienická stanice hl. m. Prahy situaci ve školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.
Rafinovanost, tradice, důvtip a prostor protkaný všemi barvami života. Interiéry, jejichž společným jmenovatelem je italský temperament a smysl pro styl představil časopis Glanc.
Probíhající rekonstrukce kuchyňského pavilonu základní školy Sychrov neumožní provoz kuchyně a jídelny od počátku nového školního roku. Vedení školy spolu s městem, které je jejím zřizovatelem, hledalo náhradní řešení, jak obědy pro školáky zajistit.
Český slavík Marek Ztracený je nejpopulárnější zpěvák současnosti, který již vloni spojil své originální turné s gastronomií. Deník se tak s ním sešel v jedné z jeho oblíbených šumavských restaurací a během rozhovoru prozradil, na čem on si rád pochutnává, jak je on na tom s vařením, ale řeč přišla i na hudbu a to, co chystá pro své fanoušky.
S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny.