Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Barevná planeta - Worldmusic festival ovládne v sobotu Ústí nad Labem.

Barevná planeta - Worldmusic festival ovládne Ústí nad Labem

Barevná planeta - Worldmusic festival, který je vyvrcholením celoroční práce nevládní neziskové organizace Poradna pro integraci, se uskuteční v sobotu 11. září v centru města Ústí nad Labem (tentokrát v parku Městské sady) v sobotu 11. září pod záštitou primátora Statutárního města Ústí nad Labem Petra Nedvědického a starostky ÚMO města Ústí nad Labem Hany Štrymplové

Učitelky budoucích kuchařů a číšníků na znojemské Přímce sbíraly o prázdninách zkušenosti od své kolegyně. Na snímku společně připravují maso.

Na Přímce se oprázdninách učily učitelky. Sbíraly zkušenosti v kuchyni

Prázdninové dny na Přímce byly u nás na Příímce ve znamení předávání zkušeností. Jarmila Dřevojanová, učitelka odborných předmětů na naší střední odborné škole a učilišti SČMSD na Přímětické ve Znojmě ., předává štafetu nastupující generaci. Mladé kolegyně si získávání zkušeností pochvalují. Děkujeme Ludmile Karpíškové za zajímavý přípěvek.

I letos se nedaleko Libáně uskutečnil legendární Kozí mejdan - festival bez programu pro všechny svobodomyslné lidi, které baví žít a rádi přiloží ruku k dílu.

Hipíci, punkáči, máničky i učitelé. Kozí mejdan vítá všechny svobodomyslné lidi

/FOTOGALERIE/ "Původně jsem vůbec nechtěl, kluci mě ukecali. Ale teď jsem rád, že jsem tady," usmívá se dlouhovlasý starý muž, kterému zde nikdo neřekne jinak než Apač. Na hudební festivaly, rockové koncerty a srazy hippies jezdí už od šedesátého pátého, kdy dokončil školu. "Tehdy to bylo často o kejhák, občas někoho sebrali. Ale ani teď se nenudím, když mě chytne toulavá, vyrazím," směje se Apač. Letos poprvé na svých cestách zavítal na Kozí mejdan v Milkovicích - kultovní sešlost všech volnomyšlenkářů, svobodomyslných lidí, aktivistů a těch, kteří si na chvíli potřebují oddechnout.

Herec a komik Richard Genzer připravuje palačinky v Marině Labe v Píšťanech.

Komik Genzer: Náročnější je dělat palačinky, než bavit lidi na podiu

/FOTO/ „Dobrý den, Geňo, můžu se s vámi vyfotit?“ To je otázka, kterou nyní slyší herec a komik Richard Genzer nesčetněkrát denně. Do stánku v Marině Labe v Píšťanech na Litoměřicku, kde o víkendech zákazníkům připravuje palačinky, za ním každý den zamíří desítky lidí.

Herec a komik Richard Genzer připravuje palačinky v Marině Labe v Píšťanech.

Komik Genzer: Náročnější je dělat palačinky, než bavit lidi na podiu

/FOTO/ „Dobrý den, Geňo, můžu se s vámi vyfotit?“ To je otázka, kterou nyní slyší herec a komik Richard Genzer nesčetněkrát denně. Do stánku v Marině Labe v Píšťanech na Litoměřicku, kde o víkendech zákazníkům připravuje palačinky, za ním každý den zamíří desítky lidí.

O nemocniční zeleň se nejen v horkém počasí starají naši zahradníci.

Sečou trávu, ale pečují i o bylinky či rajčata pro nemocniční kuchyni

O nemocniční zeleň se nejen v horkém počasí starají naši zahradníci. Pětičlenná parta zabezpečuje sečení trávy, péči o keře a rostliny a v neposlední řadě i dodávku čerstvých bylinek, okurek, rajčat a paprik pro nemocniční kuchyni. Děkujeme! Za snímky děkujeme Uherskohradišťské nemocnici a. s.

Z jídelníčků restaurací mizí strnad i vrabec, holoubata.

Co vymizelo z jídelníčků restaurací? Strnad i vrabec, holoubata mají namále

Kdy jste si naposledy pochutnali na pečeném holoubátku? Jestli vůbec. Holubníky na dvorku dřív sloužily jako živá spižírna, v současnosti je malochovů těchto ptáků na maso jako šafránu. Zmizeli i z jídelníčků restaurací, které na ně lákaly jako na specialitu. „Recepty na holoubata byly nedílnou součástí klasických starých českých kuchařek. Je to škoda, že o ně už lidé nemají zájem. Osobně jsem je ale také nikdy neměl na menu,“ řekl známý šéfkuchař Marcel Ihnačák.

Speciality inspirované recepty od Janáčkovy hospodyně Marie Stejskalové lidé ochutnají v několika brněnských kavárnách a cukrárnách.

Janáček neměl rád špenát. Do jeho kuchyně lidé nahlédnou na výstavě

Žabí stehýnka s petrželovou omáčkou si o Vánocích rád vychutnával slavný skladatel Leoš Janáček. Kromě toho miloval šípkové cukroví, koblihy, ošklíbal se nad špenátem a opovrhoval pijany. „Piva i vína pi málo a kouřil jen tak příležitostně. Zazlíval svým přátelům umělcům, když se neuměli ovládat, a jak u nich zjistil, že jsou pijáci, ochladl k nim a bylo po přátelství,“ zapsala si ve vzpomínkách jeho hospodyně Marie Stejskalová.

Hrad Zlenice čeká jubilejní desátý ročník přehlídky středověkých řemesel.

Oživlý středověk v podhradí slaví deset let

Podesáté se sejdou řemeslníci na hradě Zlenice (Senohraby, Praha-východ) a předvedou svá umění. Bude to pestrá paleta technik a řemesel od středověké kuchyně, přes tesaře či lékaře až po knihtisk a ražbu mincí.

Festival středověkých řemesel na zřícenině hradu Hláska ve Zlenicích.

Oživlý středověk v podhradí slaví deset let

Podesáté se sejdou řemeslníci na hradě Zlenice (Senohraby, Praha-východ) a předvedou svá umění. Bude to pestrá paleta technik a řemesel od středověké kuchyně, přes tesaře či lékaře až po knihtisk a ražbu mincí.

V noci na středu shořela kuchyně v letním táboře nedaleko Kladrub.

S táborovou kuchyní shořely i peníze a osobní věci

Stotisícovou škodu si podle hasičů vyžádal noční požár v lokalitě u Stránského mlýna mezi Milevem a Brodem u Stříbra. Shořela při něm táborová kuchyně letního dětského tábora. Příčinou je nedbalost.

Hygieničky Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích už zkontrolovaly přes 20 letních táborů v kraji. V pondělí 12. července navštívily kemp Litoradlice od spolku LT Střela.

Hygiena už zkontrolovala přes 20 táborů, jeden zavřela a jeden dostal pokutu

Krajská hygienická stanice (KHS) v Českých Budějovicích a její zaměstnanci nelení ani se začátkem prázdnin. Jihočeský kraj je totiž nejvyhledávanější lokací pro pořádání letních táborů. Letos jich je v regionu přes 280 a čas na nich má strávit kolem 33 tisíc dětí z celé republiky. Hygieničky z odboru hygieny dětí a mladistvých Marie Nosková a Romana Fürstová v pondělí 12. července vyrazily do kempu v Litoradlicích u Temelína.

Minidomek

Fenomén minidomků: bydlet se dá pohodlně i v prostoru 26 metrů čtverečních

Malý a milý. Možná při pohledu na fotky interiéru na chviličku znejistíte, kam že vás zveme na návštěvu. Je to upravené podkroví, chatka nebo dům pro celoroční bydlení? Maličký domek, který stojí na okraji jihočeské osady, je příkladem, jak lze i na omezeném prostoru dvaceti šesti metrů čtverečních využít každý centimetr. A to, aniž by obyvatelé byli omezováni ve svém pohodlí.

Na slavnostní otevření restaurace Stodola a naražení prvního tanku plzeňského přijel i Václav Berka, emeritní sládek Prazdroje.

Na Lipně zahajují letní sezónu, nachystali spoustu novinek

Se začátkem prázdnin se na Lipně otevírá nový rodinný hotel Element, restaurace Stodola a cukrárna Povidloň. Všechny novinky jsou na dosah od oblíbených lipenských cílů, jako je Stezka korunami stromů a Království lesa. Doplní tak ubytovací kapacity a rozšíří nabídku pro kongresovou a gastro turistiku.

Pozorování. Ilustrační snímek

Příběh z pera studentů: Náhoda?

Ponořte se do napínavých a dobrodružných příběhů, které napsali studenti prvního ročníku prostějovské obchodky. Nechte se strhnout a začtěte se s chutí do "Příběhů z pera studentů" každou středu dopoledne

Ilustrační foto

Nevábná jídla v nemocnicích? Už ne. Změnit to mají nová pravidla

Je libo svíčkovou se šesti, vepřovou pečeni nebo pomazánku z tofu? Pacienti v nemocnicích si budou moci s ohledem na svou dietu vybrat, co budou jíst. Ministerstvo zdravotnictví vydává nové pokyny pro stravování v nemocnicích stanovené na základě poznatků získaných ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN). 

Pódium vyměnil za kuchyň. Hudebník Martin Müller z blanenské Dolní Lhoty vyrábí domácí paštiky.

Pódium vyměnil za kuchyň. Hudebník Martin Müller vyrábí paštiky

Upéct kus vepřového na sádle. Cibule, česnek, sůl, pepř. Semlít s vepřovými játry, šup do skleniček a zavařit. Pečený vepř. Výtečná domácí paštika Martina Müllera se jen rozplývá na jazyku. A co teprve paštika Pečené kuře, další se sušenými rajčaty nebo se slaninou a cibulí. Je libo vepřové ve vlastní šťávě či francouzskou masovou pomazánku rillettes? Výrobky dvaačtyřicetiletého muže z blanenské Dolní Lhoty mohou lidé ochutnat paradoxně kvůli koronavirové epidemii.

Kuchyně, jídelna a další suterénní prostory se budou sanovat.

Ve školce se opravuje kuchyně, děti se stravují na gymnáziu

Ve zvláštním režimu funguje v červnu Mateřská škola Prokopa Velikého v Tachově. Výuka a stravování bylo nutné přizpůsobit stavebním pracím, které začaly v souvislosti s havarijním stavem kuchyně a jídelny, kam vzlínala vlhkost. Práce budou trvat do září, školka proto bude po celé léto zcela uzavřena.

Koordinátorka Gastrofestivalu Cesta kolem světa Monika Ondruchová.

Oktoberfest, burger i klokan. Gastrofestival Cesta kolem světa se vstupem zdarma

Na nejchutnější cestu letošního roku se mohou v sobotu 12.června od 12 do 19 hodin vydat návštěvníci gastrofestivalu Cesta kolem světa v Areálu jízdy králů v Kunovicích. Už třetí ročník akce zavede návštěvníky prostřednictvím skvělého jídla a pití do všech koutů naší planety. A pozor, na akci je tentokrát vstup zdarma!

Výstava Zastavení ve starém čase trvá do 9. července.

OBRAZEM: Černá kuchyně se zastavila v čase

Černá kuchyně strakonického hradu opět změnila svou nabídku. Po výstavě výtvarných prací žáků ZUŠ Strakonice zde můžete nyní vidět výstavu fotografií Zastavení ve starém čase, která zachycuje historii strakonického hradu a muzea.

Klíčení semen

Hledáte zdravou bombu? Hledáte klíčky

Že nejlépe chutná rajče čerstvě utržené z keříku nebo mrkev právě vytažená ze záhonku, víme všichni. Jenže na to si ještě chvilku počkáme. Čerstvé vitaminy a potěšení ze sklizně si ale můžeme užít kdykoliv. Hurá do klíčení semen!

Při zařizování kuchyně hraje podstatnou roli rozmístění pracovních zón.

Ideální kuchyně? Nejdřív funkce, pak design

Ať už jste příznivci minimalisticky jednoduchého, nebo třeba romanticky rustikálního designu, stále platí, že vaše kuchyně je především pracovní prostor. A v něm byste měli mít vždy vše potřebné po ruce. Při zařizování proto hraje podstatnou roli rozmístění pracovních zón. Přinejmenším stejně důležitou jako vzhled kuchyňské sestavy.