Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

S babičkou Olgou v Jablonné, 1937.

Z Paměti národa: Velitel ghetta rozdával dětem sardinky. Pak je poslal do plynu

/FOTOGALERIE/ Tři a půl roku: pro dospělého člověka je to dlouhá doba, ale pro dítě je to téměř nepředstavitelný časový úsek, který odděluje období, kdy je ještě malé, od vzdálené budoucnosti, kdy bude větší. Právě tuto dobu strávil Pavel Pick v Terezíně, kam byl s rodiči deportován na přelomu ledna a února 1942.

V nemocnici opravili kuchyň. Nové technologie zkrátí dobu vaření.

Blanenská nemocnice má novou kuchyň, podívejte se. Oběd bude rychleji

Asi sto padesát obědů denně pro pacienty. Dalších dvě stě padesát pro zaměstnance. Takovou porci jídel musí zvládnout personál v kuchyni stravovacího provozu v Nemocnici Blansko. Nyní má zbrusu nové zázemí a technologie. Rozsáhlá rekonstrukce ve čtyřicet let starém objektu přišla zhruba na třiadvacet milionů korun. Třináct milionů na stavební úpravy šlo z rozpočtu města, nové vybavení pak nemocnice pokryla ze svého.

Ilustrační foto

Obsah soli v obědech v hospodách a jídelnách? Neprošel žádný vzorek v kraji

Kolik do sebe dostáváme soli běžným obědem v restauraci či závodní jídelně? V Olomouckém kraji to během května zmapovali hygienici. Aby si udělali dostatečný obrázek, namátkově zkontrolovali více než dvě desítky provozoven. Výsledek? Žádný ze 44 odebraných vzorků nevyhověl limitům doporučeným Světovou zdravotnickou organizací.

Kompostér Bohouš.

Kompostér Bohouš v akci, stroj zpracovává bioodpad z vězeňské kuchyně

Během měsíce září byl ve Věznici Rýnovice spuštěn nový ekologický projekt. Ve vězeňské kuchyni bylo instalováno zařízení na zpracování kuchyňských zbytků. Kompostér, který si vysloužil přezdívku podle legendárního bernardýna Bohouše a jeho nekonečného apetitu, je schopen zpracovat za jeden den až 130 kilogramů kuchyňských zbytků (bioodpadů) a přeměnit je na úrodný kompost.

Roman Hadrbolec

Vařil jsem pro Cher i Jacka Nicholsona, vzpomíná šéfkuchař Roman Hadrbolec

Troufnu si tvrdit, že u nás nenajdeme nikoho, kdo by dělal k snídani vajíčka představiteli Terminátora Arnoldu Schwarzeneggerovi, kdo by chystal salát zpěvačce Cher, zdravil se s Jackem Nicholsonem či ochutnával omáčky s Paulem Newmanem. Až na jednu výjimku, a to je šéfkuchař Roman Hadrbolec, kterého jsem moc rád přivítal na mé rozhlasové pohovce.

Součástí Radegastova šenku je také letní zahrádka.

Dva roky na scéně. Radegastův šenk boduje s beskydskou regionální kuchyní

Radegastův šenk funguje v Nošovicích na Frýdecko-Místecku teprve dva roky. I za tak krátkou dobu si však získal přízeň mnoha hostů. Oblíbily si jej i české herecké osobnosti Pavel Zedníček a Miroslav Donutil. Podnik je vyhlášený výtečnou gastronomií a tankovým pivem Radegast, ryze hořkou dvanáctkou.

Ilustrační foto.

Nové předvolební téma: Školka prý uchovávala jídlo pro děti v odpadových pytlích

Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v MŠ Kroupova na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Hygienická stanice hl. m. Prahy situacive školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.

Ilustrační foto.

Nové předvolební téma: Školka prý uchovávala jídlo pro děti v odpadových pytlích

Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v jedné mateřské škole na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Někdy se dokonce hovoří i o odpadových pytlích přímo na talířích. Hygienická stanice hl. m. Prahy situaci ve školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.

Ilustrační foto.

Nové předvolební téma: Školka prý uchovávala jídlo pro děti v odpadových pytlích

Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v jedné mateřské škole na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Někdy se dokonce hovoří i o odpadových pytlích přímo na talířích. Hygienická stanice hl. m. Prahy situaci ve školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.

Ilustrační foto.

Nové předvolební téma: Školka prý uchovávala jídlo pro děti v odpadových pytlích

Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v jedné mateřské škole na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Někdy se dokonce hovoří i o odpadových pytlích přímo na talířích. Hygienická stanice hl. m. Prahy situaci ve školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.

S Markem Ztraceným na jídle v Chatě Rovina na Šumavě.

V dětství Marek Ztracený miloval merendu, nyní špagety. Rád poznává cizí kuchyně

Český slavík Marek Ztracený je nejpopulárnější zpěvák současnosti, který již vloni spojil své originální turné s gastronomií. Deník se tak s ním sešel v jedné z jeho oblíbených šumavských restaurací a během rozhovoru prozradil, na čem on si rád pochutnává, jak je on na tom s vařením, ale řeč přišla i na hudbu a to, co chystá pro své fanoušky.

Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa i zeleniny. Pomůže také zavařování

Domácí vaření v inflaci ušetří peníze. Vsaďte na vnitřnosti i odpad ze zeleniny

S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny. 

Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa i zeleniny. Pomůže také zavařování

Domácí vaření v inflaci ušetří peníze. Vsaďte na vnitřnosti i odpad ze zeleniny

S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny. 

Dětský skautský tábor. Ilustrační foto.

Zvracení a průjmy pokazily dětem další tábory na jihu Čech

Místo her a sportování postel a příliš časté návštěvy toalety, tak dopadl v posledních dnech letní tábor na Lipensku a sportovní soustředění na Prachaticku pro desítky dětí. V obou případech mezi účastníky podle hygieniků řádila gastroenteritida.

V tuto chvíli je hotová nová jídelna, kde se již konaly první vzdělávací akce pro lékaře a sestry. Nadále pokračují stavební práce na samotné kuchyni.

Foto: Nová jídelna Klaudiánovy nemocnice bude mít na střeše park

Klaudiánova nemocnice zahájila loni v říjnu stavbu nového stravovací provozu. V tuto chvíli je hotová nová jídelna, kde se již konaly první vzdělávací akce pro lékaře a sestry. Zaměstnanci nemocnice se v nové jídelně poprvé najedí začátkem září. Nadále pokračují stavební práce na samotné kuchyni, která je v tuto chvíli dočasně oddělena od hotové části tak, aby stavba nezasahovala do budoucího provozu jídelny.

Základní škola Sychrov ve Vsetíně

Růst cen čárou přes rozpočet. Oprava školy ve Vsetíně se prodraží o 15 milionů

Rozsáhlou rekonstrukcí prochází v těchto dnech pavilon kuchyně a jídelny v Základní škole Sychrov ve Vsetíně. Letošní největší investiční akce města se oproti původnímu rozpočtu výrazně prodraží. Očekávané náklady kvůli neustálému navyšování cen ve stavebnictví poskočily z předpokládaných 40 až na 55 milionů korun.

Archeologické nálezy v historickém jádru Nového Jičína

Archeologové hlásí cenný objev v historickém jádru Nového Jičína

/FOTOGALERIE/ Cenný nález objevili archeologové a památkáři při výzkumu městského domu v Křižíkově ulici v historickém centru Nového Jičína. Jde o dobře dochované pozůstatky kuchyně ze středověku a také další zajímavá zjištění ke stavebním počátkům města.

Ilustrační snímek.

Pokuty za statisíce: Hygienici kontrolovali kuchyně středočeských provozoven

Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.

Ilustrační snímek.

Pokuty za statisíce: Hygienici kontrolovali kuchyně středočeských provozoven

Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.

Návštěvníci Roštejna se vrátili sedm set let zpátky, potkali  také pány z Hradce.

Svatba na hradě Roštejn: návštěvníci se vrátili do 14. století, podívejte se

Na svatební tabuli patří nejvíce slepice na zázvoru a šafránu. Slepice symbolizuje plodnost a zázvor a šafrán je pokrmem lásky a štěstí, říká Majdalenka, která zrovna chystá jídlo. Kostýmované prohlídky na hradě Roštejn letos změnily téma, dříve se návštěvníci vraceli do doby, kdy se páni z Hradce domlouvali, že založí hrad. Aktuální téma je o deset let mladší, je to svatba Heřmana, nejmladšího z nich.

Základem každé kuchyně je dostatek úložných prostor

Hrnečku, vař aneb Jak správně navrhnout kuchyni

V posledních letech se prostor přípravy pokrmů stal pro mnohé z nás opět bezpečným přístavem, jak tomu bývalo kdysi. Osobnější atmosféru podporují i aktuální trendy v oblasti kuchyňského designu. Velký důraz je kladen zejména na otevřenost prostoru, kde může rodina příjemně trávit společný čas, ergonomii jednotlivých zón, použití přírodních materiálů a moderní technologie.

S Markem Ztraceným na jídle v Chatě Rovina na Šumavě.

V dětství Marek Ztracený miloval merendu, nyní špagety. Rád poznává cizí kuchyně

Český slavík Marek Ztracený je nejpopulárnější zpěvák současnosti, který již vloni spojil své originální turné s gastronomií. Deník se tak s ním sešel v jedné z jeho oblíbených šumavských restaurací a během rozhovoru prozradil, na čem on si rád pochutnává, jak je on na tom s vařením, ale řeč přišla i na hudbu a to, co chystá pro své fanoušky.

Zpěvák Pavel Novák

Zpěvák Pavel Novák jedl už i hmyz a hada. Nezná prý jídlo, které by mu vadilo

Jaké jídlo měl nejradši jeho otec, zpěvák Pavel Novák? Co si dá vždycky jako první, když přijede z Turecka do Česka, syn Filip? A kdy vznikl nápad představit oblíbené recepty rodiny Novákovy on-line prostřednictvím Pavlovy bigbítové kuchyně? Známý přerovský zpěvák Pavel Novák nedá podle svých slov dopustit na tradiční českou kuchyni, ale nepohrdne ani asijskými specialitami.

Rekonstruovaná kuchyně týnecké školky.

OBRAZEM: Rekonstruovaná kuchyně týnecké školky zahájí provoz rajskou omáčkou

V nově zrekonstruovaných prostorách týnecké mateřské školy v Komenského ulici se zaměstnanci poprvé pustí do práce v pondělí 27. června. Prvním obědem, který nabídnou strávníkům, bude hovězí pečeně s rajskou omáčkou a těstovinami. „Bude to takový zátěžový test,“ uvedla vedoucí kuchyně Hana Pokorná.