/FOTOGALERIE/ Tři a půl roku: pro dospělého člověka je to dlouhá doba, ale pro dítě je to téměř nepředstavitelný časový úsek, který odděluje období, kdy je ještě malé, od vzdálené budoucnosti, kdy bude větší. Právě tuto dobu strávil Pavel Pick v Terezíně, kam byl s rodiči deportován na přelomu ledna a února 1942.
Asi sto padesát obědů denně pro pacienty. Dalších dvě stě padesát pro zaměstnance. Takovou porci jídel musí zvládnout personál v kuchyni stravovacího provozu v Nemocnici Blansko. Nyní má zbrusu nové zázemí a technologie. Rozsáhlá rekonstrukce ve čtyřicet let starém objektu přišla zhruba na třiadvacet milionů korun. Třináct milionů na stavební úpravy šlo z rozpočtu města, nové vybavení pak nemocnice pokryla ze svého.
Náročným výcvikem v ohňovém trenažéru prošlo minulý týden v Týništi nad Orlicí téměř 100 vojenských hasičů z celé armády. Reálné podmínky požáru s vysokou teplotou a téměř nulovou viditelností jim vytvořil mobilní ohňový kontejner Fire Dragon 7000.
V kuchyni se pohyboval odmalička, vyrostl v rodině cukrářů a kuchařů, vařil pro prezidenty i španělského krále. Titulem Mistr kuchař se Václav Šmerda honosí už bezmála čtyři desetiletí. A nezahálí ani nyní, svoje zkušenosti předává budoucím kuchařům a rád napeče cukroví i doma.
/FOTO, VIDEO/ V moderní kuchyni třetího tisíciletí, kterou mají už jen v Praze, se mladí kuchaři připraví na svoje budoucí povolání. Úsporné spotřebiče umožní provoz i v době energetické krize.
Žáci Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích připravili na středu 5. října odpoledne raut pro sponzory, přátele a kantory školy.
Místní Střední škola hotelnictví, řemesel a gastronomie se stala na tři dny centrem mezinárodního gastronomického umění. Konal se zde totiž druhý workshop s podtitulem „Krkonošská kuchyně“.
Kolik do sebe dostáváme soli běžným obědem v restauraci či závodní jídelně? V Olomouckém kraji to během května zmapovali hygienici. Aby si udělali dostatečný obrázek, namátkově zkontrolovali více než dvě desítky provozoven. Výsledek? Žádný ze 44 odebraných vzorků nevyhověl limitům doporučeným Světovou zdravotnickou organizací.
Během měsíce září byl ve Věznici Rýnovice spuštěn nový ekologický projekt. Ve vězeňské kuchyni bylo instalováno zařízení na zpracování kuchyňských zbytků. Kompostér, který si vysloužil přezdívku podle legendárního bernardýna Bohouše a jeho nekonečného apetitu, je schopen zpracovat za jeden den až 130 kilogramů kuchyňských zbytků (bioodpadů) a přeměnit je na úrodný kompost.
Troufnu si tvrdit, že u nás nenajdeme nikoho, kdo by dělal k snídani vajíčka představiteli Terminátora Arnoldu Schwarzeneggerovi, kdo by chystal salát zpěvačce Cher, zdravil se s Jackem Nicholsonem či ochutnával omáčky s Paulem Newmanem. Až na jednu výjimku, a to je šéfkuchař Roman Hadrbolec, kterého jsem moc rád přivítal na mé rozhlasové pohovce.
Rodinná firma AZ-Nábytek Mikula je na Blanensku dlouhodobě zavedenou firmou. Ve své dílně a vzorkovně v Rájci-Jestřebí se už osmnáct let věnuje výrobě převážně kuchyňských linek, ale i dalšího nábytku na míru.
Z pražského Žižkova je skvělý výhled na Pražský hrad. A když se k tomu přidá velkorysá rekonstrukce v prvorepublikovém secesním domě, vznikne bydlení, které lze směle přihlásit do prestižní soutěže Grand Prix Architektů.
Problém, jak zajistit jídlo pro rostoucí počet dětí, a vedle toho zavřená hospoda. Taková situace panovala v Dolních Studénkách na Šumpersku. Hospody se ujala škola se spolkem rodičů. Z restaurační kuchyně vznikla školní vývařovna, obnovit se podařilo i restaurační provoz.
Problém, jak zajistit jídlo pro rostoucí počet dětí, a vedle toho zavřená hospoda. Taková situace panovala v Dolních Studénkách. Hospody se ujala škola se spolkem rodičů. Z restaurační kuchyně vznikla školní vývařovna, obnovit se podařilo i restaurační provoz.
/FOTOGALERIE/ Problém, jak zajistit jídlo pro rostoucí počet dětí, a vedle toho zavřená hospoda. Taková situace panovala v Dolních Studénkách. Hospody se ujala škola se spolkem rodičů. Z restaurační kuchyně vznikla školní vývařovna, obnovit se podařilo i restaurační provoz.
Kvůli vymalování centrální kuchyně teplická nemocnice od čtvrtka 8. září dočasně omezila stravování, především přípravy teplých jídel. Práce mají trvat týden.
Radegastův šenk funguje v Nošovicích na Frýdecko-Místecku teprve dva roky. I za tak krátkou dobu si však získal přízeň mnoha hostů. Oblíbily si jej i české herecké osobnosti Pavel Zedníček a Miroslav Donutil. Podnik je vyhlášený výtečnou gastronomií a tankovým pivem Radegast, ryze hořkou dvanáctkou.
Stovky školáků dorazily ve čtvrtek 1. září také do 3. základní školy v Rabasově ulici ve Slaném. Sídlištní škola, která oslavila nedávno třicet let, je nejmladší ve městě. Bez modernizace školní kuchyně by se už ale neobešla.
Vaření trnek po dvaadvacáté uspořádají v sobotu 3. září v černé kuchyni starobylého mlýna v Dolním Němčí členky tamního Ženského pěveckého sboru Tetičky.
Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v MŠ Kroupova na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Hygienická stanice hl. m. Prahy situacive školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.
Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v jedné mateřské škole na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Někdy se dokonce hovoří i o odpadových pytlích přímo na talířích. Hygienická stanice hl. m. Prahy situaci ve školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.
Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v jedné mateřské škole na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Někdy se dokonce hovoří i o odpadových pytlích přímo na talířích. Hygienická stanice hl. m. Prahy situaci ve školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.
Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v jedné mateřské škole na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Někdy se dokonce hovoří i o odpadových pytlích přímo na talířích. Hygienická stanice hl. m. Prahy situaci ve školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.
Rafinovanost, tradice, důvtip a prostor protkaný všemi barvami života. Interiéry, jejichž společným jmenovatelem je italský temperament a smysl pro styl představil časopis Glanc.
Probíhající rekonstrukce kuchyňského pavilonu základní školy Sychrov neumožní provoz kuchyně a jídelny od počátku nového školního roku. Vedení školy spolu s městem, které je jejím zřizovatelem, hledalo náhradní řešení, jak obědy pro školáky zajistit.
Český slavík Marek Ztracený je nejpopulárnější zpěvák současnosti, který již vloni spojil své originální turné s gastronomií. Deník se tak s ním sešel v jedné z jeho oblíbených šumavských restaurací a během rozhovoru prozradil, na čem on si rád pochutnává, jak je on na tom s vařením, ale řeč přišla i na hudbu a to, co chystá pro své fanoušky.
S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny.
Některé pardubické školy přivítají nový školní rok v opravených prostorách. Děti se dočkají například nových tělocvičen, jídelen nebo hřišť. Někteří žáci si ale na opravené nebo zmodernizované novinky ve své škole budou muset počkat. Nová jídelna na Závodu míru bude až za půl roku.
S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny.
Místo her a sportování postel a příliš časté návštěvy toalety, tak dopadl v posledních dnech letní tábor na Lipensku a sportovní soustředění na Prachaticku pro desítky dětí. V obou případech mezi účastníky podle hygieniků řádila gastroenteritida.
Klaudiánova nemocnice zahájila loni v říjnu stavbu nového stravovací provozu. V tuto chvíli je hotová nová jídelna, kde se již konaly první vzdělávací akce pro lékaře a sestry. Zaměstnanci nemocnice se v nové jídelně poprvé najedí začátkem září. Nadále pokračují stavební práce na samotné kuchyni, která je v tuto chvíli dočasně oddělena od hotové části tak, aby stavba nezasahovala do budoucího provozu jídelny.
Rozsáhlou rekonstrukcí prochází v těchto dnech pavilon kuchyně a jídelny v Základní škole Sychrov ve Vsetíně. Letošní největší investiční akce města se oproti původnímu rozpočtu výrazně prodraží. Očekávané náklady kvůli neustálému navyšování cen ve stavebnictví poskočily z předpokládaných 40 až na 55 milionů korun.
/FOTOGALERIE/ Cenný nález objevili archeologové a památkáři při výzkumu městského domu v Křižíkově ulici v historickém centru Nového Jičína. Jde o dobře dochované pozůstatky kuchyně ze středověku a také další zajímavá zjištění ke stavebním počátkům města.
Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.
Jestliže si v horkých dnech lidé připouštějí (nebo spíš raději nepřipouštějí) obavy z možných zdravotních obtíží zejména v souvislosti s osvěžením konzumací zmrzliny, takovéto nebezpečí může číhat i jinde. Z poslední doby středočeští hygienici upozornili třeba na zanedbaný úklid a neuspokojivý stav zařízení ve stánku s grilovanými kuřaty na Mělnicku, což odhalila běžná kontrola. Při opakované návštěvě se zástupci hygieny přesvědčili, že už je všechno v pořádku – tento případ se ale neobešel bez uložení pokuty. Rozhodně přitom nebyl ojedinělý.
Pec pod Sněžkou není toto léto jen centrem vysokohorské turistiky a rodinné dovolené, ale také místem gastronomických událostí. Za dva prázdninové měsíce město přivítá 10 akcí, které zahrnují kuchařské show, streetfood, degustační večeře i degustace vín nebo rumů.
Pec pod Sněžkou není toto léto jen centrem vysokohorské turistiky a rodinné dovolené, ale také místem gastronomických událostí. Za dva prázdninové měsíce město přivítá 10 akcí, které zahrnují kuchařské show, streetfood, degustační večeře i degustace vín nebo rumů.
Vpravo náhon, vlevo potok, uprostřed na louce stanový tábor, typické stany s podsadami, stožár s vlajkou, hlídková věž, jídelna, přístřešek pro kuchyni. Tady, U Chlumeckého mlýna, tráví čtrnáct dnů junáci z přeštického střediska dr. Bečváře.
Se zapadajícím sluncem opět ožil v sobotu večer opočenský zámek. Nádvoří tepalo rytmy černého kontinentu, nechyběla ani jeho kuchyně a africkými cestami byly inspirované i noční prohlídky.
Doslova v obležení návštěvníků jsou od začátku července hrady a zámky na Olomoucku. Zájem je velký také díky počasí, které bylo v minulých dnech spíše chladnější.
Na svatební tabuli patří nejvíce slepice na zázvoru a šafránu. Slepice symbolizuje plodnost a zázvor a šafrán je pokrmem lásky a štěstí, říká Majdalenka, která zrovna chystá jídlo. Kostýmované prohlídky na hradě Roštejn letos změnily téma, dříve se návštěvníci vraceli do doby, kdy se páni z Hradce domlouvali, že založí hrad. Aktuální téma je o deset let mladší, je to svatba Heřmana, nejmladšího z nich.
V posledních letech se prostor přípravy pokrmů stal pro mnohé z nás opět bezpečným přístavem, jak tomu bývalo kdysi. Osobnější atmosféru podporují i aktuální trendy v oblasti kuchyňského designu. Velký důraz je kladen zejména na otevřenost prostoru, kde může rodina příjemně trávit společný čas, ergonomii jednotlivých zón, použití přírodních materiálů a moderní technologie.
Český slavík Marek Ztracený je nejpopulárnější zpěvák současnosti, který již vloni spojil své originální turné s gastronomií. Deník se tak s ním sešel v jedné z jeho oblíbených šumavských restaurací a během rozhovoru prozradil, na čem on si rád pochutnává, jak je on na tom s vařením, ale řeč přišla i na hudbu a to, co chystá pro své fanoušky.
Jaké jídlo měl nejradši jeho otec, zpěvák Pavel Novák? Co si dá vždycky jako první, když přijede z Turecka do Česka, syn Filip? A kdy vznikl nápad představit oblíbené recepty rodiny Novákovy on-line prostřednictvím Pavlovy bigbítové kuchyně? Známý přerovský zpěvák Pavel Novák nedá podle svých slov dopustit na tradiční českou kuchyni, ale nepohrdne ani asijskými specialitami.
V nově zrekonstruovaných prostorách týnecké mateřské školy v Komenského ulici se zaměstnanci poprvé pustí do práce v pondělí 27. června. Prvním obědem, který nabídnou strávníkům, bude hovězí pečeně s rajskou omáčkou a těstovinami. „Bude to takový zátěžový test,“ uvedla vedoucí kuchyně Hana Pokorná.
Tradiční turnaj v malé kopané nedaleko Dvora Králové nad Labem hlásí stále volná místa. K dispozici bude po celý víkend stanové městečko, postaráno bude také o pitný režim a zábavu. Obhájcem trofeje z loňského roku je Švery tým.
Do pečení chlebů v černé kuchyni starobylého mlýna v Dolním Němčí se v sobotu 18. června už potřinácté pustili členové Národopisného krúžku Dolněmčan. Než však začal v areálu Na Mlýně odpolední doprovodný program, museli roztopit pec a zamísit těsto.