Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Školní kuchyně na Základní škole Tyršova v Kuřimi na Brněnsku dělníci aktuálně opravují. Už za dva týdny umožní vařit v moderních prostorách.

Školní jídelnu v Kuřimi opravují. Děti v prvním týdnu dostanou bagety

/FOTO/ Nejmodernější postupy využijí už za pár týdnů kuchařky ve školní kuchyni Základní školy Tyršova. Dělníci ve školní kuchyni v Kuřimi na Brněnsku aktuálně dokončují elektrorozvody, řemeslníci montují nové moderní a úspornější vybavení. Hned se začátkem nového školního roku se však žáci pokrmů ze školní jídelny nedočkají, kuchyň bude v provozu teprve se začátkem druhého školního týdne. Do té doby jim občerstvení k výuce musí připravit buď rodiče, nebo mohou využít náhradního proviantu ve škole.

Kování Irena Jilovcová zakoupila na čínském eshopu.

Se dřevem nikdy nepracovala, přesto vyrobila tuto parádní venkovní kuchyň

Irena Jilovcová z Prahy má v pronájmu zahrádku. Její rodina tam odpočívá a pořádá grilovací akce. Jenže po grilování je vždy zapotřebí opláchnout nějaké nádobí. Aby mohli fungovat, musela se pustit do díla, protože v nájmu se člověku investovat do drahé venkovní kuchyně příliš nechce.

Královna Alžběta II. s chotěm, vévodou z Edinburghu, byli mezi zaměstnanci velmi oblíbení. Obzvlášť princ Philip se mezi nimi cítil jako ryba ve vodě

Šéfkuchař královny: Alžběta téměř nejedla, princ Philip kontroloval lednice

V kuchyni hradu Windsor se po staletí vaří, griluje a peče pro anglickou královskou rodinu. Šéfkuchaři jednoho z největších kulinářských center světa nechali nahlédnout pod pokličku a prozradili hned několik zajímavostí. Proč královna Alžběta II. během hostin téměř nejedla a čím udivil její manžel, princ Philip, místní kuchařská esa? 

Kuchyň vyšla na zhruba tři tisíce. OSB deska ji stála 600 korun, dřez asi 1500 a barvy vyšly do tisícovky

Venkovní kuchyň vykouzlili z palet za dopoledne. Vyšla je jen na tři tisíce

Palety jsou oblíbeným materiálem pro výrobu nábytku. Internet se hemží pohovkami, křesly, postelemi, skříněmi i policemi sestavenými z dřevěných palet, včetně schémat, fotografií i tipů na montáž. Je to levné a stavbu zvládne i kutil začátečník. Bratr Lenky Červeňákové ze Zbiroha v Plzeňském kraji z nich vyrobil venkovní kuchyň.

Nová generace obytného vozu Volkswagen California byla představena na specializovaném veletrhu Caravan Salon v německém Düsseldorfu.

Nový obytný VW California získá navíc další dveře i indukční varnou desku

Už 35 let nabízí automobilka Volkswagen a její divize Užitkové vozy obytný model California. Za tu dobu se jich prodalo přes čtvrt milionu. Nyní se na specializovaném veletrhu Caravan Salon v německém Düsseldorfu představuje další generace vzniklá ze současné nové generace velkoprostorového osobního auta Multivan.

Vegetariánské bistro v Green Table pod vedením talentované šéfkuchařky Miluše Makó

Green Table: Jak kuchařka z Olomouce v Praze vaří lahůdky z bramborových slupek

Fantastická chuť. Žádné zbytky. Všechno stoprocentně ekologické. Je to již téměř půl roku, co se v pražském Florentinu otevřel nový multifunkční coworkingový prostor Green Table, jehož součástí je i vegetariánské bistro pod vedením talentované šéfkuchařky Miluše Makó, která ukazuje, že vegetariánskou kuchyni lze dělat bez kompromisů.

Na táboře přeštických junáků u Chlumeckého mlýna. Svůj slib zde složilo celkem čtrnáct světlušek, vlčat, skautů a skautek.

Po roce zase u Chlumeckého mlýna

Třicet sedm podsadových stanů, čtyři tee-pee, hangáry, polní kuchyň a louka u Chlumeckého mlýna opět ožila. Prostě neklamná známka, že přeštičtí junáci pořádají svůj tábor.

Levandulové květy v bylinném sáčku zaručí klidný spánek – malým dětem i dospělákům.

Bylina mnichů i prostitutek. Dokáže uspat, zahnat splín nebo zatočit s migrénou

Pokud by hlavním poznávacím znamením stroje času mělo být to, že vás dokáže přenést na jiné místo a do jiné etapy života, než právě teď jste, tak existuje. Jmenuje se levandule. Stačí jedno přičichnutí, a rázem se ocitnete na dovolené ve slunném Středomoří. Kouzel však umí tato úžasná bylinka mnohem víc. Jaké obsahuje účinné látky? Se kterými obtížemi umí zatočit? A jaké vlastně existují možnosti využití levandule? To se dozvíte v tomto článku.

Brodet (nebo také brudet) jsou dušené ryby. Takový guláš z moře.

Deset rybích delikates Chorvatska: Ochutnejte to nejlepší z místní kuchyně

Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.

Ústecký Interhotel Bohemia v letech minulých. Na snímku vpravo je Václav Hála. Ten byl dlouhé roky důležitým kmenovým zaměstnancem Bohemky a dělal též vedoucího v oblíbené restauraci Hai-Phong.

Hála prožil v Bohemce roky života, vzpomíná na cukráře, striptýz a kolegy

 Právě tak, jako jsme si před nedávnem velmi rádi připomněli již 40 let od zahájení provozu první vietnamské restaurace v Ústí nad Labem, podniku stylově nazvaného Hai-Phong, máme zde podstatně důležitější a pestřejší vzpomínání. A to na otevření ve své době nesporně největšího i nejprestižnějšího hotelu v severočeském regionu tedy Interhotelu Bohemia, kterému lidé neřeknou jinak než Bohemka. Na začátky tohoto prestižního podniku, i na jeho zlaté časy v 80. letech minulého století, rád vzpomíná Václav Hála. Ten byl dlouhé roky důležitým kmenovým zaměstnancem Bohemky a dělal též vedoucího v oblíbené restauraci Hai-Phong.

Den otevřených dveří na hasičské stanici v Mostě ve středu 21. června..

FOTO: Podívejte na ty davy. Hasiči v Mostě ukázali lidem své pracovní zázemí

Představte si, že na hlavní nádraží přijede několik rychlíků a odbavovací hala je najednou plná lidí. Tak nějak to vypadalo ve středu 21. června v hasičské stanici v Mostě po zahájení dne otevřených dveří. Nová hasičská stanice v mosteckých Velebudicích se poprvé na jeden den otevřela veřejnosti. Zájem byl obrovský. Hasiči také lidém připomněli, jak si mohou zachránit kuchyni.

Možnost nechat si drinky namíchat přímo od barmana se poslední dobou stává vzácností. Mistři shakerů jsou totiž nedostatkovým zbožím. Ilustrační snímek

Restauracím chybí lidé: Barmany nahrazují plechovky, kuchaře oloupané brambory

Zpoza barů a z kuchyní restaurací za poslední měsíce nejen kvůli covidu nenávratně zmizelo několik tisíc zaměstnanců. Provozní barů, hospod a restaurací tak hledají, jak díru zacelit. Velkého pomocníka získávají v polotovarech. Například v takzvaných RTD (ready to drink) nápojích, tedy v míchaných drincích v plechovkách, které mnohdy stojí zlomek ceny koktejlu namíchaného přímo barmanem.

První třída školky v Horní Cerekvi je po rekonstrukci.

V novém. Do školky v Horní Cerekvi se vrátily děti. Rekonstrukce ale pokračuje

/VIDEO, FOTO/ Tři nové třídy, moderní jídelna, zateplená fasáda. Na to se mohou těšit děti ze školky v Horní Cerekvi po prázdninách. Místní mateřská škola prochází celkovou rekonstrukcí. Předškolní děti už se vrátily z dočasného azylu na základní škole. Na podzim, už za plného provozu, budou dělníci dodělávat fasádu.

Kuchyň po renovaci

Dcera připravila mamince překvapení. Kuchyň jako nová ji vyšla na pakatel

Za málo peněz hodně muziky. Tímto heslem se řídila Markéta Zugarová z Poličky při renovaci staré kuchyně doslova za babku. A vše dokonce jako dárek k narozeninám pro svou maminku. Nelze se ani divit, že na konci tohoto renovátorského příběhu tekly oběma slzy štěstí. Paní Markéta pro Deník popsala a ukázala, jak s pomocí tapety udělala rychleji než za víkend ze staré kuchyně novou.

Požár přístavku ve Slatině

FOTO: Jiskry v kuchyni podpálily ve Slatině půlku rodinného domu

Starší lidé nechali dnes ráno ve Slatině na Vysokomýtsku bez dozoru spotřebič na tuhá paliva, kterým si topili v kuchyni, jež je v přístavku rodinného domu. Ze spotřebiče však vylétly jiskry a zapálily vše okolo. Způsobená škoda je 100 tisíc korun, mohla být ale mnohonásobně vyšší.

Bez tuků se žádné vaření neobejde. Je však třeba pamatovat na to, že v teplé kuchyni platí jiná pravidla než v té studené.

Máslo, sádlo, nebo olej? V teplé kuchyni je často všechno naopak

Čas od času se vynoří nějaká nová dieta či výživový postup, který kompletně zakazuje určitou složku potravin. Jednou je původcem „všeho zla“ laktóza, jindy lepek, cukr či rovnou všechny sacharidy. Nejednou se na paškál dostaly i tuky jako máslo, sádlo či olej. Kdo se však trochu zajímá o zdravou výživu, ten ví, že tuky mají v těle celou řadu životně důležitých a nenahraditelných funkcí. A každý, kdo se aspoň občas mihne u sporáku, zase ví, že se bez nich neobejde žádné vaření. Není však tuk jako tuk a je potřeba vědět, v jakých situacích po jakém druhu sáhnout.

Nejen za vínem se vydají o víkendu lidé na Hodonínsku. Ilustrační foto.

Tipy na víkend na Hodonínsku: česká i zahraniční kuchyně nebo putování za vínem

Předposlední květnový víkend láká na pestrou nabídku akcí na jižní Moravě. Na Břeclavsku se otevřou ve večerních hodinách brány Zámku Mikulov, kam můžou návštěvníci zavítat na Muzejní noc. Na dobrodružnou cestu den poté láká zase parní vlak, který vyrazí z Břeclavi do Lednice a zpátky. Na Hodonínsko pořadatelé zvou na jídlo z české i zahraniční kuchyně nebo na Putování po blatnických búdách. Také na Znojemsku ožijí památky v noci. Přímo ve Znojmě se koná muzejní noc s tématem „Za vším hledej ženu“. 

Stavba - ilustrační foto.

Školní jídelna a sítě pro nové domy. V Podbořanech chystají velké investice

/VIDEO/ Město Podbořany připravuje dvojici velkých investic, jejichž hodnota podle projektových dokumentací přesáhne dohromady 50 milionů korun. Jde o výstavbu technické a dopravní infrastruktury pro rodinné domy v lokalitě Malá Osada u koupaliště za 34 milionů korun a rekonstrukci školní kuchyně za 23 milionů.

Bílé kuchyně jsou stále velmi oblíbené.

VIDEO: Deset tipů, jak může vypadat bílá kuchyně a jak se o ni starat

Kuchyně by nám měla vydržet i několik desítek let. Proto se v ní vždy cení funkčnost, jednoduchost a nadčasovost. Výrazné prvky mohou být velmi krásné, ale zpravidla se rychle okoukají. V Česku patří mezi nejoblíbenější kuchyně ty bílé. Jak ale o bílou kuchyni pečovat, aby vydržela hezká? Podívejte se na některé z povedených bílých designů kuchyně.

Tuky, oleje ani kuchyňské zbytky do odpadu nepatří.

Lidé často netuší, co do odpadu nepatří. S olejem i lógrem v kanalizaci riskují

Ať už osmažíte řízky, sýr, slaninu či volské oko, zbyde vám na pánvi nemalé množství přepáleného oleje. Nechť hodí kamenem, kdo se nikdy neuchýlil k tomu, aby olej vylil do kuchyňského dřezu. Nebo zbytky jídla nevyhodil do toaletní mísy. Jenže tento zlozvyk vás může ve finále přijít pěkně draho. A nejen vás. A to nejde pouze o ucpaný páchnoucí odpad.

Pokud péči o myčku zanedbáme, může být výsledkem špatně umyté nádobí v zapáchajícím přístroji.

Lidé chybují v používání myčky. Díky jednoduchým pravidlům bude nádobí jako nové

Myčka na nádobí je příjemnou úsporou času, který bychom jinak strávili s rukama ve dřezu a saponátu. Špinavé nádobí se do myčky postupně ukládá, takže v kuchyni je pořádek, a když je plná, umyje všechno najednou. Ale aby byla myčka skutečně spolehlivým pomocníkem, je potřeba dodržovat jistá pravidla a věnovat jí trochu péče. Pokud myčku zanedbáváme, může být výsledkem špatně umyté nádobí v zapáchajícím přístroji. Je dobré vědět, proč je nádobí z myčky špinavé nebo šedivé a jak se případného zápachu z myčky zbavit.  

Personál, na který mohla být originální ústecká vietnamská restaurace Hai Phong pyšná. Za její kuchyní přicházely davy, bývalo těžké tu sehnat stůl.

Ty chutě, ta jídla! Uběhlo 40 let od otevření první vietnamské restaurace u nás

Haiphong je dnes třetím největším městem Vietnamu a největším námořním přístavem. Když se v roce 1983 otevřela v Ústí nad Labem stejnojmenná vietnamská restaurace, vůbec první v Československu, málokdo tušil, že se téměř okamžitě stane žádaným přístavem nejen pro ústeckou vietnamskou komunitu, ale pro všechny, kdo hledají nezvyklý a kvalitní gurmánský zážitek.

Příprava oblíbených palačinek není složitá, ale lze ji ještě zjednodušit a navíc neušpinit tolik nádobí.

Znáte vychytávky, které usnadní práci v kuchyni? Jsou chytré a zvládne je každý

Jak neprodyšně uzavřít sáček? Jak snadno oddělit žloutek od bílku? A jak vlastně správně uskladnit česnek? Vaření, pečení, smažení a další kuchyňské činnosti nepatří mezi jednoduché práce a každé zlepšení nebo vychytávka, které je usnadní či zrychlí, jsou vítány. Zkuste si pár takových nápadů vyzkoušet. A pak je možná zařadíte do svého seznamu kuchyňských vychytávek navždy.

Interiér si zachová atmosféru meziválečného bytu. Působivost celého prostoru umocňují umělecké předměty majitelů

Perla z Letné. Místo jako za zlaté éry první republiky není pro slaboduché

Chcete zachovat atmosféru interiéru, který pamatuje zlaté časy první republiky, aniž byste se vzdali moderních vymožeností? Rekonstrukce pražského bytu může být inspirací, jak pozvednout interiér na novou úroveň, aniž byste se museli pouštět do radikálních stavebních zásahů. Základem proměny bytu, která proběhla pod taktovkou 0,5 Studia, se stala hra s promyšlenými detaily, ať už jde nápaditě a hravě využívané barvy, dubové lamely nebo stěnu, kterou dělí různě velké niky, uzavíratelné prostory a vitríny za sklem. Vznikl jak čistý a klidný osobní prostor pro kultivované majitele, tak pro jejich umělecké předměty.

Koordinátorka Gastrofestivalu Cesta kolem světa Monika Ondruchová.

Gastrofestival představí premiérově Cestu kolem světa v Uherském Hradišti

Na cestu kolem světa plnou kulinářských zážitků se mohou letos těšit návštěvníci čtvrtého ročníku Gastrofestivalu Cesta kolem světa, který se bude konat v pátek 28. dubna od 11 do 22 hodin a v sobotu 29. dubna od 10 do 18 hodin na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Vstup na akci bude zdarma. Malou ochutnávku si v rozhovoru pro čtenáře Deníku přichystala koordinátorka festivalu Monika Ondruchová.

V přírodě mraveniště chráníme, doma je však nikdo nechce.

Pochodují vaší kuchyní šiky mravenců? Vyžeňte je vůněmi, zabírá i hřebíček

I když je Ferda Mravenec pracovitý a sympatický, doma ho nikdo mít nechce. Je totiž známo, že když se někde objeví jeden mravenec, zpravidla ho následuje předlouhý zástup jeho druhů. A to znamená, že naše domácnost má problém. Způsobů jak se zbavit mravenců je mnoho, ale pokud nechceme použít kupované chemické přípravky, můžeme na ně zkusit vyzrát domácími prostředky, například těmi, jejichž odér mravencům vadí a odpuzuje je.

Požár v chalupě na Trutnovsku hasiči včas zkrotili.

V chalupě na Trutnovsku hořelo v kuchyni, hasiči oheň včas zkrotili

První dubnovou sobotu dopoledne spěchalo do obce Rudník, část Janovice, šest jednotek hasičů. V kuchyni rekreačního objektu začalo hořet. Zásah byl ale natolik rychlý, že škody na zhruba šestimilionovém objektu jsou asi jen padesát tisíc korun. Ubytovaní lidé stačili po zjištění situace chalupu opustit bez zranění.