Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Rom Rest Severka v Karviné.

Chci lidem dát ochutnat romskou kuchyni, říká majitelka restaurace v Karviné

„Vařím, jak mě to učila maminka. Mně i sourozencům vždycky chutnalo, tak věřím, že bude chutnat i mým hostům.“ Těmito slovy přiblížila majitelka Rom Rest Severka Karin Ferencová pohnutky, s nimiž jde do boje o přízeň hostů. Jako jediná restaurace široko daleko nabízí typická romská jídla.

Pavouci jsou užiteční tvorové, bydlet s nimi ale většina lidí nechce.

Chcete se zbavit pavouků? Poradíme vám, jak je odradit a udržet mimo váš domov

Pavouci jsou vítanými hosty na zahradě, kde nás zbavují škůdců. Představa, že by se tento osminohý nezvaný návštěvník usadil u vás doma, ale většinu lidí neláká. Kde se v domě berou pavouci a jak se jich zbavit? Víte, co nemají pavouci rádi? Co můžete udělat, abyste odradili pavouky od pobytu u vás doma, aniž byste použili chemii nebo je zabíjeli?

Den otevřených dveří v areálu Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Štěnice v bytě, hospodský průjem i kravál za oknem. Hygienici radili, co s tím

/VIDEO, FOTO/ Paříž může vedle nespočetných jiných zážitků nabídnout i ten, který nyní hojně probírají nejen místní, ale také uživatelé sociálních sítí i světová a naše média: pokousání štěnicemi. Nákaza a onemocnění sice nehrozí, ale citlivějším jedincům naskáčou nepřehlédnutelné pupence. K těm však lze vcelku snadno přijít i v české metropoli.

Školka s fasádou parníku má zrekonstruovanou kuchyň i jídelní výtahy

Více místa, nové technologie i moderní nerezové gastro vybavení přinesla 38. mateřské škole ve vnitrobloku Spojovací ulice na Slovanech rekonstrukce kuchyně. Mateřinka s fasádou v podobě parníku si ji už zasloužila, doposud zde kuchařky využívaly tu původní z šedesátých let.

Mňam. Po celém světě máte možnost si skvěle pochutnat na dobrém jídle.

KVÍZ: Máte rádi dobré jídlo? Otestujte si své znalosti zahraniční kuchyně

Že svíčková omáčka a „vepřo knedlo zelo“ neodmyslitelně patří k Česku, to ví snad každý. Ovšem víte, na čem si pochutnávají lidé například v Polsku, či Izraeli? Ať už se považujete za profíky v kuchyni nebo za nadšence do gastronomie, vyzkoušejte si v našem kvízu, jak jste na tom se znalostmi národních jídel v zahraničí.

Dům je po požáru z velké časti naprosto zničený. Podle hasičů se plameny rozšířily od udírny.

Dobro nezmizelo. Starostce Petrovic vyhořel dům, lidé se skládají na opravy

Skleněné peklo. Žár, kouř a plameny. Velký strach o život nejbližších a zároveň obrovské odhodlání jim pomoci. Tak se dají ve zkratce popsat pocity starostky Petrovic na Znojemsku Ireny Záviškové. Požár zničil jejich dům 14. září. Nyní se zvedla obrovská vlna solidarity a lidé jim přispívají prostřednictvím sbírky na portálu Donio.

Pernštejnské hodování 2023

FOTO, VIDEO: Jídlo, pití všeho bylo, na zámku se hodovalo

Pardubický zámek hostil 23. září již 3. ročník Food festivalu Perštejnského hodování. Odborníci z oblasti gastronomie zde představili své speciality, které propojili jak s moderní, tak tradiční perštejnskou kuchyní. Festival nabídl návštěvníkům regionální, ale i cizokrajná jídla.

Gurmánský den pod širým nebem ve Skanzenu Rochus

Gurmánský den pod širým nebem ve Skanzenu Rochus ani déšť nezhatil

O čtvrté zářijové sobotě, v den podzimní rovnodennosti, se uskutečnil ve Skanzenu Rochus již devátý ročník Slováckého festivalu chutí a vůní. Gastrofestival pořádaný Regionem Slovácko ve skanzenu Rochus, byť jej v dopoledních hodinách chvílemi provázel déšť, byl věnován tradiční slovácké kuchyni.

Anhelina

Ukrajinci v Česku: Anhelina chtěla studovat, místo toho v kuchyni krájí cibuli

Deník v červnu přinesl článek o ukrajinských uprchlících Jaroslavovi a Anhelině. Rok se připravovali v Adaptačním centru Paměti národa k přijímačkám na střední školy. V prvním kole neuspěli, v druhém podali dvě desítky přihlášek a absolvovali nespočet pohovorů. Pomalu jim docházely síly, vůle i finance. Nakonec oba uspěli. Věnují se ovšem zcela jinému oboru, než si představovali, a na živobytí si vydělávají několika brigádami. Deník se s nimi znovu sešel, aby zjistil, jak se jim vede dnes. 

Provonět prádlo pomocí kolíčků jde i s použitím aviváže

Geniální trik. Kolíčkem na prádlo provoníte toaletu, auto i skříň skoro zadarmo

Provoněná a čistá domácnost je snem každé hospodyňky. Vůně dokáže navodit příjemnou atmosféru, ale pokud jste někdy kupovali kvalitní difuzér, sami víte, že nestojí zrovna málo. Navíc je potřeba do každého pokoje, a to už se ve vašem rodinném rozpočtu projeví. Jak ale docílit voňavé domácnosti i auta levněji, jak si vyrobit domácí difuzér a jak provonět každý pokoj? Odpověď zní: pomocí kolíčku na prádlo.

Mouchy mohou přenášet nebezpečné nemoci. Zbavit se jich můžete díky sáčku s vodou

Jak se zbavit otravných much v domě? Nevěřili byste, jak pomůže sáček s vodou

Vychutnáváte si oblíbený moučník po vydatném obědě, když tu náhle si všimnete, že stejně jako vy si jeho chuť užívá i moucha. Představíte si, jak před pár minutami lezla po psím exkrementu, a najednou vám chutnat přestane. Jak se much v bytě zbavit, co proti nim funguje, jaká vůně je odpuzuje a kde se ve vašem bytě vůbec berou?

Školní kuchyně na Základní škole Tyršova v Kuřimi na Brněnsku dělníci aktuálně opravují. Už za dva týdny umožní vařit v moderních prostorách.

Školní jídelnu v Kuřimi opravují. Děti v prvním týdnu dostanou bagety

/FOTO/ Nejmodernější postupy využijí už za pár týdnů kuchařky ve školní kuchyni Základní školy Tyršova. Dělníci ve školní kuchyni v Kuřimi na Brněnsku aktuálně dokončují elektrorozvody, řemeslníci montují nové moderní a úspornější vybavení. Hned se začátkem nového školního roku se však žáci pokrmů ze školní jídelny nedočkají, kuchyň bude v provozu teprve se začátkem druhého školního týdne. Do té doby jim občerstvení k výuce musí připravit buď rodiče, nebo mohou využít náhradního proviantu ve škole.

Kování Irena Jilovcová zakoupila na čínském eshopu.

Se dřevem nikdy nepracovala, přesto vyrobila tuto parádní venkovní kuchyň

Irena Jilovcová z Prahy má v pronájmu zahrádku. Její rodina tam odpočívá a pořádá grilovací akce. Jenže po grilování je vždy zapotřebí opláchnout nějaké nádobí. Aby mohli fungovat, musela se pustit do díla, protože v nájmu se člověku investovat do drahé venkovní kuchyně příliš nechce.

Královna Alžběta II. s chotěm, vévodou z Edinburghu, byli mezi zaměstnanci velmi oblíbení. Obzvlášť princ Philip se mezi nimi cítil jako ryba ve vodě

Šéfkuchař královny: Alžběta téměř nejedla, princ Philip kontroloval lednice

V kuchyni hradu Windsor se po staletí vaří, griluje a peče pro anglickou královskou rodinu. Šéfkuchaři jednoho z největších kulinářských center světa nechali nahlédnout pod pokličku a prozradili hned několik zajímavostí. Proč královna Alžběta II. během hostin téměř nejedla a čím udivil její manžel, princ Philip, místní kuchařská esa? 

Kuchyň vyšla na zhruba tři tisíce. OSB deska ji stála 600 korun, dřez asi 1500 a barvy vyšly do tisícovky

Venkovní kuchyň vykouzlili z palet za dopoledne. Vyšla je jen na tři tisíce

Palety jsou oblíbeným materiálem pro výrobu nábytku. Internet se hemží pohovkami, křesly, postelemi, skříněmi i policemi sestavenými z dřevěných palet, včetně schémat, fotografií i tipů na montáž. Je to levné a stavbu zvládne i kutil začátečník. Bratr Lenky Červeňákové ze Zbiroha v Plzeňském kraji z nich vyrobil venkovní kuchyň.

Nová generace obytného vozu Volkswagen California byla představena na specializovaném veletrhu Caravan Salon v německém Düsseldorfu.

Nový obytný VW California získá navíc další dveře i indukční varnou desku

Už 35 let nabízí automobilka Volkswagen a její divize Užitkové vozy obytný model California. Za tu dobu se jich prodalo přes čtvrt milionu. Nyní se na specializovaném veletrhu Caravan Salon v německém Düsseldorfu představuje další generace vzniklá ze současné nové generace velkoprostorového osobního auta Multivan.

Vegetariánské bistro v Green Table pod vedením talentované šéfkuchařky Miluše Makó

Green Table: Jak kuchařka z Olomouce v Praze vaří lahůdky z bramborových slupek

Fantastická chuť. Žádné zbytky. Všechno stoprocentně ekologické. Je to již téměř půl roku, co se v pražském Florentinu otevřel nový multifunkční coworkingový prostor Green Table, jehož součástí je i vegetariánské bistro pod vedením talentované šéfkuchařky Miluše Makó, která ukazuje, že vegetariánskou kuchyni lze dělat bez kompromisů.

Na táboře přeštických junáků u Chlumeckého mlýna. Svůj slib zde složilo celkem čtrnáct světlušek, vlčat, skautů a skautek.

Po roce zase u Chlumeckého mlýna

Třicet sedm podsadových stanů, čtyři tee-pee, hangáry, polní kuchyň a louka u Chlumeckého mlýna opět ožila. Prostě neklamná známka, že přeštičtí junáci pořádají svůj tábor.

Levandulové květy v bylinném sáčku zaručí klidný spánek – malým dětem i dospělákům.

Bylina mnichů i prostitutek. Dokáže uspat, zahnat splín nebo zatočit s migrénou

Pokud by hlavním poznávacím znamením stroje času mělo být to, že vás dokáže přenést na jiné místo a do jiné etapy života, než právě teď jste, tak existuje. Jmenuje se levandule. Stačí jedno přičichnutí, a rázem se ocitnete na dovolené ve slunném Středomoří. Kouzel však umí tato úžasná bylinka mnohem víc. Jaké obsahuje účinné látky? Se kterými obtížemi umí zatočit? A jaké vlastně existují možnosti využití levandule? To se dozvíte v tomto článku.

Brodet (nebo také brudet) jsou dušené ryby. Takový guláš z moře.

Deset rybích delikates Chorvatska: Ochutnejte to nejlepší z místní kuchyně

Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.

Ústecký Interhotel Bohemia v letech minulých. Na snímku vpravo je Václav Hála. Ten byl dlouhé roky důležitým kmenovým zaměstnancem Bohemky a dělal též vedoucího v oblíbené restauraci Hai-Phong.

Hála prožil v Bohemce roky života, vzpomíná na cukráře, striptýz a kolegy

 Právě tak, jako jsme si před nedávnem velmi rádi připomněli již 40 let od zahájení provozu první vietnamské restaurace v Ústí nad Labem, podniku stylově nazvaného Hai-Phong, máme zde podstatně důležitější a pestřejší vzpomínání. A to na otevření ve své době nesporně největšího i nejprestižnějšího hotelu v severočeském regionu tedy Interhotelu Bohemia, kterému lidé neřeknou jinak než Bohemka. Na začátky tohoto prestižního podniku, i na jeho zlaté časy v 80. letech minulého století, rád vzpomíná Václav Hála. Ten byl dlouhé roky důležitým kmenovým zaměstnancem Bohemky a dělal též vedoucího v oblíbené restauraci Hai-Phong.

Den otevřených dveří na hasičské stanici v Mostě ve středu 21. června..

FOTO: Podívejte na ty davy. Hasiči v Mostě ukázali lidem své pracovní zázemí

Představte si, že na hlavní nádraží přijede několik rychlíků a odbavovací hala je najednou plná lidí. Tak nějak to vypadalo ve středu 21. června v hasičské stanici v Mostě po zahájení dne otevřených dveří. Nová hasičská stanice v mosteckých Velebudicích se poprvé na jeden den otevřela veřejnosti. Zájem byl obrovský. Hasiči také lidém připomněli, jak si mohou zachránit kuchyni.

Možnost nechat si drinky namíchat přímo od barmana se poslední dobou stává vzácností. Mistři shakerů jsou totiž nedostatkovým zbožím. Ilustrační snímek

Restauracím chybí lidé: Barmany nahrazují plechovky, kuchaře oloupané brambory

Zpoza barů a z kuchyní restaurací za poslední měsíce nejen kvůli covidu nenávratně zmizelo několik tisíc zaměstnanců. Provozní barů, hospod a restaurací tak hledají, jak díru zacelit. Velkého pomocníka získávají v polotovarech. Například v takzvaných RTD (ready to drink) nápojích, tedy v míchaných drincích v plechovkách, které mnohdy stojí zlomek ceny koktejlu namíchaného přímo barmanem.

První třída školky v Horní Cerekvi je po rekonstrukci.

V novém. Do školky v Horní Cerekvi se vrátily děti. Rekonstrukce ale pokračuje

/VIDEO, FOTO/ Tři nové třídy, moderní jídelna, zateplená fasáda. Na to se mohou těšit děti ze školky v Horní Cerekvi po prázdninách. Místní mateřská škola prochází celkovou rekonstrukcí. Předškolní děti už se vrátily z dočasného azylu na základní škole. Na podzim, už za plného provozu, budou dělníci dodělávat fasádu.

Kuchyň po renovaci

Dcera připravila mamince překvapení. Kuchyň jako nová ji vyšla na pakatel

Za málo peněz hodně muziky. Tímto heslem se řídila Markéta Zugarová z Poličky při renovaci staré kuchyně doslova za babku. A vše dokonce jako dárek k narozeninám pro svou maminku. Nelze se ani divit, že na konci tohoto renovátorského příběhu tekly oběma slzy štěstí. Paní Markéta pro Deník popsala a ukázala, jak s pomocí tapety udělala rychleji než za víkend ze staré kuchyně novou.

Požár přístavku ve Slatině

FOTO: Jiskry v kuchyni podpálily ve Slatině půlku rodinného domu

Starší lidé nechali dnes ráno ve Slatině na Vysokomýtsku bez dozoru spotřebič na tuhá paliva, kterým si topili v kuchyni, jež je v přístavku rodinného domu. Ze spotřebiče však vylétly jiskry a zapálily vše okolo. Způsobená škoda je 100 tisíc korun, mohla být ale mnohonásobně vyšší.

Bez tuků se žádné vaření neobejde. Je však třeba pamatovat na to, že v teplé kuchyni platí jiná pravidla než v té studené.

Máslo, sádlo, nebo olej? V teplé kuchyni je často všechno naopak

Čas od času se vynoří nějaká nová dieta či výživový postup, který kompletně zakazuje určitou složku potravin. Jednou je původcem „všeho zla“ laktóza, jindy lepek, cukr či rovnou všechny sacharidy. Nejednou se na paškál dostaly i tuky jako máslo, sádlo či olej. Kdo se však trochu zajímá o zdravou výživu, ten ví, že tuky mají v těle celou řadu životně důležitých a nenahraditelných funkcí. A každý, kdo se aspoň občas mihne u sporáku, zase ví, že se bez nich neobejde žádné vaření. Není však tuk jako tuk a je potřeba vědět, v jakých situacích po jakém druhu sáhnout.