
Školní kuchyni v Jablonci vládnou chlapi. Dětem chutná, pečou i vlastní chleba
Základní škola Šumava v Jablonci nad Nisou se může pochlubit vlastním chlebem. Peče ho jen pro své potřeby.
Základní škola Šumava v Jablonci nad Nisou se může pochlubit vlastním chlebem. Peče ho jen pro své potřeby.
„Vařím, jak mě to učila maminka. Mně i sourozencům vždycky chutnalo, tak věřím, že bude chutnat i mým hostům.“ Těmito slovy přiblížila majitelka Rom Rest Severka Karin Ferencová pohnutky, s nimiž jde do boje o přízeň hostů. Jako jediná restaurace široko daleko nabízí typická romská jídla.
„Vařím, jak mě to učila maminka. Mně i sourozencům vždycky chutnalo, tak věřím, že bude chutnat i mým hostům.“ Těmito slovy přiblížila majitelka Rom Rest Severka Karin Ferencová pohnutky, s nimiž jde do boje o přízeň hostů. Jako jediná restaurace široko daleko nabízí typická romská jídla.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ K Mezinárodnímu dni archeologie se v sobotu 21. října připojilo i Muzeum Mladoboleslavska. Na návštěvníky čekal program na nádvoří se středověkými řemeslníky i kuchyní nebo archeologickou dílnou.
Černý kouř se ve čtvrtek valil z kuchyně bytu v ulici Jana Palacha v Pardubicích. Plameny poškodily ledničku, podlahu i další vybavení. Příčinou zkázy byl kabel.
Soužití několika generací v domku či v bytě je v dnešní době spíše výjimkou než pravidlem. Dnešní mladá generace touží po osamostatnění. K tomu patří i vlastní hnízdečko, kde by mohla žít.
Pavouci jsou vítanými hosty na zahradě, kde nás zbavují škůdců. Představa, že by se tento osminohý nezvaný návštěvník usadil u vás doma, ale většinu lidí neláká. Kde se v domě berou pavouci a jak se jich zbavit? Víte, co nemají pavouci rádi? Co můžete udělat, abyste odradili pavouky od pobytu u vás doma, aniž byste použili chemii nebo je zabíjeli?
Někdy je méně více. Majitelka bytu v Praze se rozhodla otevřít prostor na dnešní dobu již nevhodně řešeného bytu 3+1. Získala tak velkorysý, funkční a moderní domov. Nebránila se ani nečekaným řešením.
/VIDEO, FOTO/ Paříž může vedle nespočetných jiných zážitků nabídnout i ten, který nyní hojně probírají nejen místní, ale také uživatelé sociálních sítí i světová a naše média: pokousání štěnicemi. Nákaza a onemocnění sice nehrozí, ale citlivějším jedincům naskáčou nepřehlédnutelné pupence. K těm však lze vcelku snadno přijít i v české metropoli.
Už od dětství snil o vaření, ještě neuměl číst a už listoval kuchařkami. Takový byl Kryštof Částka, který si před jedenácti lety otevřel v Železné Rudě bufet, jenž návštěvností převyšuje leckteré restaurace. V zimě ho ale také uvidíte za volantem rolby, kterou chystá stopy pro běžkaře.
Mateřinka se speciálně upravenou zelenou střechou přecházející volně do zahrady, nová kuchyň i komunitní ekocentrum - takové zázemí nabídne stovce dětí plánovaná ekologická školka na Moravském Předměstí. Kapacita hradeckých školek je naplněná a je třeba to do budoucna řešit.
Více místa, nové technologie i moderní nerezové gastro vybavení přinesla 38. mateřské škole ve vnitrobloku Spojovací ulice na Slovanech rekonstrukce kuchyně. Mateřinka s fasádou v podobě parníku si ji už zasloužila, doposud zde kuchařky využívaly tu původní z šedesátých let.
Že svíčková omáčka a „vepřo knedlo zelo“ neodmyslitelně patří k Česku, to ví snad každý. Ovšem víte, na čem si pochutnávají lidé například v Polsku, či Izraeli? Ať už se považujete za profíky v kuchyni nebo za nadšence do gastronomie, vyzkoušejte si v našem kvízu, jak jste na tom se znalostmi národních jídel v zahraničí.
Skleněné peklo. Žár, kouř a plameny. Velký strach o život nejbližších a zároveň obrovské odhodlání jim pomoci. Tak se dají ve zkratce popsat pocity starostky Petrovic na Znojemsku Ireny Záviškové. Požár zničil jejich dům 14. září. Nyní se zvedla obrovská vlna solidarity a lidé jim přispívají prostřednictvím sbírky na portálu Donio.
Pardubický zámek hostil 23. září již 3. ročník Food festivalu Perštejnského hodování. Odborníci z oblasti gastronomie zde představili své speciality, které propojili jak s moderní, tak tradiční perštejnskou kuchyní. Festival nabídl návštěvníkům regionální, ale i cizokrajná jídla.
O čtvrté zářijové sobotě, v den podzimní rovnodennosti, se uskutečnil ve Skanzenu Rochus již devátý ročník Slováckého festivalu chutí a vůní. Gastrofestival pořádaný Regionem Slovácko ve skanzenu Rochus, byť jej v dopoledních hodinách chvílemi provázel déšť, byl věnován tradiční slovácké kuchyni.
Deník v červnu přinesl článek o ukrajinských uprchlících Jaroslavovi a Anhelině. Rok se připravovali v Adaptačním centru Paměti národa k přijímačkám na střední školy. V prvním kole neuspěli, v druhém podali dvě desítky přihlášek a absolvovali nespočet pohovorů. Pomalu jim docházely síly, vůle i finance. Nakonec oba uspěli. Věnují se ovšem zcela jinému oboru, než si představovali, a na živobytí si vydělávají několika brigádami. Deník se s nimi znovu sešel, aby zjistil, jak se jim vede dnes.
Provoněná a čistá domácnost je snem každé hospodyňky. Vůně dokáže navodit příjemnou atmosféru, ale pokud jste někdy kupovali kvalitní difuzér, sami víte, že nestojí zrovna málo. Navíc je potřeba do každého pokoje, a to už se ve vašem rodinném rozpočtu projeví. Jak ale docílit voňavé domácnosti i auta levněji, jak si vyrobit domácí difuzér a jak provonět každý pokoj? Odpověď zní: pomocí kolíčku na prádlo.
Do krajských škol a školských zařízení míří další peníze na opravy a investice. Radní schválili žádosti krajských škol a školských zařízení za celkem 7,2 milionu korun.
Vychutnáváte si oblíbený moučník po vydatném obědě, když tu náhle si všimnete, že stejně jako vy si jeho chuť užívá i moucha. Představíte si, jak před pár minutami lezla po psím exkrementu, a najednou vám chutnat přestane. Jak se much v bytě zbavit, co proti nim funguje, jaká vůně je odpuzuje a kde se ve vašem bytě vůbec berou?
Profesionální hasiči spolu s dobrovolnými jednotkami zasahovali ve Slušovicích u požáru, který vypukl v kuchyni. Jedna osoba byla hospitalizována kvůli inhalaci zplodin hoření. Příčina i výše způsobených škod zatím nejsou známy.
/FOTO/ Nejmodernější postupy využijí už za pár týdnů kuchařky ve školní kuchyni Základní školy Tyršova. Dělníci ve školní kuchyni v Kuřimi na Brněnsku aktuálně dokončují elektrorozvody, řemeslníci montují nové moderní a úspornější vybavení. Hned se začátkem nového školního roku se však žáci pokrmů ze školní jídelny nedočkají, kuchyň bude v provozu teprve se začátkem druhého školního týdne. Do té doby jim občerstvení k výuce musí připravit buď rodiče, nebo mohou využít náhradního proviantu ve škole.
Tak se zase sešli. Rakousko-uherský císař František Josef I. a německý císař Vilém II. se po 114 letech opět setkali o víkendu na zámku ve Velkém Meziříčí na Žďársku. Na oslavu setkání uspořádali velké manévry. Císařské slavnosti přivedly do města fanoušky historie z celé republiky.
Irena Jilovcová z Prahy má v pronájmu zahrádku. Její rodina tam odpočívá a pořádá grilovací akce. Jenže po grilování je vždy zapotřebí opláchnout nějaké nádobí. Aby mohli fungovat, musela se pustit do díla, protože v nájmu se člověku investovat do drahé venkovní kuchyně příliš nechce.
V kuchyni hradu Windsor se po staletí vaří, griluje a peče pro anglickou královskou rodinu. Šéfkuchaři jednoho z největších kulinářských center světa nechali nahlédnout pod pokličku a prozradili hned několik zajímavostí. Proč královna Alžběta II. během hostin téměř nejedla a čím udivil její manžel, princ Philip, místní kuchařská esa?
Palety jsou oblíbeným materiálem pro výrobu nábytku. Internet se hemží pohovkami, křesly, postelemi, skříněmi i policemi sestavenými z dřevěných palet, včetně schémat, fotografií i tipů na montáž. Je to levné a stavbu zvládne i kutil začátečník. Bratr Lenky Červeňákové ze Zbiroha v Plzeňském kraji z nich vyrobil venkovní kuchyň.
Už 35 let nabízí automobilka Volkswagen a její divize Užitkové vozy obytný model California. Za tu dobu se jich prodalo přes čtvrt milionu. Nyní se na specializovaném veletrhu Caravan Salon v německém Düsseldorfu představuje další generace vzniklá ze současné nové generace velkoprostorového osobního auta Multivan.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) opět úřadovala v Plzeňském kraji. Kvůli výrazně zanedbanému úklidu a dalším problémům uzavřela kuchyni bistra v ulici Dr. Sedláka v Klatovech.
Sezona letních dětských rekreací má za sebou šestý týden. K dnešnímu dni mají jihočeští hygienici nahlášeno 297 zotavovacích akcí a více než pět desítek menších táborů do 30 dětí v rámci tzv. jiných podobných akcí.
Fantastická chuť. Žádné zbytky. Všechno stoprocentně ekologické. Je to již téměř půl roku, co se v pražském Florentinu otevřel nový multifunkční coworkingový prostor Green Table, jehož součástí je i vegetariánské bistro pod vedením talentované šéfkuchařky Miluše Makó, která ukazuje, že vegetariánskou kuchyni lze dělat bez kompromisů.
Plzeňský festival Inspiral Garden zaměřený na progresivní a alternativní hudbu je v plném proudu. Ještě ve středu bude možné ochutnat jídla z kuchyní národnostních menšin či nakoupit na designových trzích MINT Market.
Na novou jídelnu, učebnu a kuchyni se mohou těšit děti ve Věžnici na Havlíčkobrodsku. Mateřská a základní škola tam sídlí v jedné budově. Mateřská je v přízemí, základní v patře. Jídelnu a kuchyni mají společnou.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Ničivá bouře, která se v neděli 30. července přehnala Liběchovem, napáchala velké škody. Rodina Pietra Horáčka má zničený obývák i kuchyň a nepojízdná obě auta. Odklízet bahno jim pomáhají i sousedé a zastupitelé. Obyvatelé plánují vytvořit finanční sbírku a rodině pomoci.
Ničivá bouře, která se v neděli 30. července přehnala Liběchovem, napáchala velké škody. Rodina Pietra Horáčka má zničený obývák i kuchyň a nepojízdná obě auta. Odklízet bahno jim pomáhají i sousedé a zastupitelé. Obyvatelé plánují vytvořit finanční sbírku a rodině pomoci.
Třicet sedm podsadových stanů, čtyři tee-pee, hangáry, polní kuchyň a louka u Chlumeckého mlýna opět ožila. Prostě neklamná známka, že přeštičtí junáci pořádají svůj tábor.
Pokud by hlavním poznávacím znamením stroje času mělo být to, že vás dokáže přenést na jiné místo a do jiné etapy života, než právě teď jste, tak existuje. Jmenuje se levandule. Stačí jedno přičichnutí, a rázem se ocitnete na dovolené ve slunném Středomoří. Kouzel však umí tato úžasná bylinka mnohem víc. Jaké obsahuje účinné látky? Se kterými obtížemi umí zatočit? A jaké vlastně existují možnosti využití levandule? To se dozvíte v tomto článku.
Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.
/FOTO, VIDEO/ Pacienty už nebude záchranka z náchodské nemocnice vozit do jednotlivých ambulancí, ale po nové komunikaci přímo do moderního pavilonu urgentního příjmu. Ten bude stát zhruba 65 milionů korun. Chystá se také rekonstrukce kuchyně, do které zatéká. Jídlo se bude mezitím dovážet z Opočna.
Právě tak, jako jsme si před nedávnem velmi rádi připomněli již 40 let od zahájení provozu první vietnamské restaurace v Ústí nad Labem, podniku stylově nazvaného Hai-Phong, máme zde podstatně důležitější a pestřejší vzpomínání. A to na otevření ve své době nesporně největšího i nejprestižnějšího hotelu v severočeském regionu tedy Interhotelu Bohemia, kterému lidé neřeknou jinak než Bohemka. Na začátky tohoto prestižního podniku, i na jeho zlaté časy v 80. letech minulého století, rád vzpomíná Václav Hála. Ten byl dlouhé roky důležitým kmenovým zaměstnancem Bohemky a dělal též vedoucího v oblíbené restauraci Hai-Phong.
Dvě ženy potřebovaly ošetření poté, co se nadýchaly zplodin při požáru v Hrubé Vrbce. Oheň tam zničil kuchyň rodinného domu. Plameny se rozhořely ve čtvrtek dopoledne a způsobil velké škody. Do obce na Horňácku spěchali hasiči i záchranáři.
Představte si, že na hlavní nádraží přijede několik rychlíků a odbavovací hala je najednou plná lidí. Tak nějak to vypadalo ve středu 21. června v hasičské stanici v Mostě po zahájení dne otevřených dveří. Nová hasičská stanice v mosteckých Velebudicích se poprvé na jeden den otevřela veřejnosti. Zájem byl obrovský. Hasiči také lidém připomněli, jak si mohou zachránit kuchyni.
Velkou slávu nachystali na tři dny v Raškovicích. Zdejší základní škola, první měšťanka ve vesnici na Frýdeckomístecku, je stoletá a bude oslavovat od úterý 20. do čtvrtka 22. června.
Zpoza barů a z kuchyní restaurací za poslední měsíce nejen kvůli covidu nenávratně zmizelo několik tisíc zaměstnanců. Provozní barů, hospod a restaurací tak hledají, jak díru zacelit. Velkého pomocníka získávají v polotovarech. Například v takzvaných RTD (ready to drink) nápojích, tedy v míchaných drincích v plechovkách, které mnohdy stojí zlomek ceny koktejlu namíchaného přímo barmanem.
/VIDEO, FOTO/ Tři nové třídy, moderní jídelna, zateplená fasáda. Na to se mohou těšit děti ze školky v Horní Cerekvi po prázdninách. Místní mateřská škola prochází celkovou rekonstrukcí. Předškolní děti už se vrátily z dočasného azylu na základní škole. Na podzim, už za plného provozu, budou dělníci dodělávat fasádu.
Za málo peněz hodně muziky. Tímto heslem se řídila Markéta Zugarová z Poličky při renovaci staré kuchyně doslova za babku. A vše dokonce jako dárek k narozeninám pro svou maminku. Nelze se ani divit, že na konci tohoto renovátorského příběhu tekly oběma slzy štěstí. Paní Markéta pro Deník popsala a ukázala, jak s pomocí tapety udělala rychleji než za víkend ze staré kuchyně novou.
Chlebíčky, kanapky, plněná vejce, plněný hermelín, plněná zelenina a ovoce, a přídavkem kuřecí a sýrová roláda. Kurz studené kuchyně očekávání žáků oboru Kuchař-číšník SOU a SOŠ SČMSD Znojmo rozhodně naplnil.
Starší lidé nechali dnes ráno ve Slatině na Vysokomýtsku bez dozoru spotřebič na tuhá paliva, kterým si topili v kuchyni, jež je v přístavku rodinného domu. Ze spotřebiče však vylétly jiskry a zapálily vše okolo. Způsobená škoda je 100 tisíc korun, mohla být ale mnohonásobně vyšší.
U požáru kuchyně v ulici Vedlejší zasahovali pražští hasiči v úterý 23. května od půl druhé odpoledne. I přesto, že se místnost podařilo uhasit během několika minut, zemřel na místě pes, který se nadýchal kouře.
Zámecký park v Rozsochatci v sobotu 27. května obsadí myslivci. Bude se tu konat velká slavnost u příležitosti 100. výročí Českomoravské myslivecké jednoty. Akce začíná v deset hodin dopoledne. Oslavy doplní chovatelská přehlídka trofejí a podvečerní Svatohubertská mše.
Čas od času se vynoří nějaká nová dieta či výživový postup, který kompletně zakazuje určitou složku potravin. Jednou je původcem „všeho zla“ laktóza, jindy lepek, cukr či rovnou všechny sacharidy. Nejednou se na paškál dostaly i tuky jako máslo, sádlo či olej. Kdo se však trochu zajímá o zdravou výživu, ten ví, že tuky mají v těle celou řadu životně důležitých a nenahraditelných funkcí. A každý, kdo se aspoň občas mihne u sporáku, zase ví, že se bez nich neobejde žádné vaření. Není však tuk jako tuk a je potřeba vědět, v jakých situacích po jakém druhu sáhnout.