Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

840 obědů, 280 snídaní a 280 večeří se denně připraví a vydá v kuchyni Domova mládeže na zlínském náměstí T. G. Masaryka. Ta se nyní dočkala modernizace za 41 milionů korun.

Domov mládeže má nově opravenou kuchyni a jídelnu

Modernizovaná kuchyně a jídelna byly dnes slavnostně otevřeny v Domově mládeže na náměstí T. G. Masaryka ve Zlíně. Ten slouží žákům Střední průmyslové školy polytechnické – COP Zlín i dalších zlínských škol. Investorem rekonstrukce za 41 milionů korun byl Zlínský kraj.

Křest alba V kuchyni se konal v sázavském klášteře.

Farou Sázavského kláštera zněl folk. Člověk krve v ní pokřtil album

/FOTOGALERIE/ Nejnovější album nazvané V kuchyni vydal Jan Senft, vystupující pod jménem Člověk krve, již v roce 2020. Ale kvůli pandemii nebylo možné jeho hudební počin náležitě pokřtít. Po rozvolnění se nakonec po dvou letech podařilo cédéčko a vinyl vyslat do světa s plnou parádou.

Restaurace U Orloje. Ilustrační foto.

Největší restaurace v Žatci začátkem dubna neotevře. Čeká ji proměna kuchyně

Otevření městské restaurace U Orloje v Žatci se odsouvá. Nový nájemce sice už v jejím minipivovaru začal vařit pivo, spuštění provozu ale oddálí výměna kuchyňského vybavení. V denní nabídce největší žatecké hospody by mělo být několik značek piv, které konkrétní, ukáže také vývoj v Žateckém pivovaru. Ten prochází velkými změnami.

Přechod hranice z Ukrajiny na Slovensko přes hraniční přechod Ubla

Konspirační teoretici začali „reportovat“ o dění na slovenské hranici. Ale lžou

S přílivem uprchlíků z Ukrajiny na slovensko-ukrajinské a polsko-ukrajnské hranice našli vyznavači nejrůznějších konspiračních výkladů domácího i zahraničního dění nové téma. Někteří proto začali šířit po internetu nové, „zasvěcené“ teorie o tom, co se na slovensko-ukrajinské hranici děje. Často ale tvrdí naprosté nesmysly.

Následky ničivého požáru rodinného domku v Pačlavicích. Maminka s dcerkou přišly o všechno, co měly

Požár v Pačlavicích zničil ženě dům, který budovala vlastníma rukama

Ten večer, kdy přišla o vše, co měla, se sedmatřicetileté Ladislavě Petřekové z Pačlavic na Kroměřížsku promítá stále před jejíma očima. V neděli 20. února vypukl u ní doma v kuchyni požár, který se rychle rozšířil celým domem. Matce samoživitelce a její třináctileté dceři nezůstalo z nově opraveného domu vůbec nic. Jen spáleniště ohraničené obvodovými zdmi a uvnitř zem pokrytá půlmetrovými sutinami.

Květinový ples

Pohádky květinové víly – kapitola 15. Svatba

Snad v každé říši i vesnici bývá zvykem, že se pořádají plesy. Ani v květinové říši tomu není jinak. Začala opět plesová sezóna, která zanedlouho vyvrcholí závěrečným bálem, jehož se bude účastnit i sama květinová víla.

Slovenská kuchyně v českobudějovických Masných krámech. Zleva učnice Nela Píglová, šéfkuchař Hauser a Jana Prošková.

Haluškový duet či beraní kotlíkový guláš? Masné krámy mají dny slovenské kuchyně

Jako předkrm bačov lopárik nebo šmirkas, polévka gazdovská kapustnica, hlavní jídlo bryndzové halušky so smetanou, baraní kotlíkový guláš nebo cesnakový jahňací rezeň v špenátovom cestíčku a dorazit se múčnikem zemiakové lokše s makovou a orechovou posýpkou… Takhle si užijete v budějovických Masných krámech na dnech slovenské kuchyně. Ochutnávat můžete až do neděle.

Dělnický dům má v Odrách největší a patrně nejnavštěvovanější restaurační zařízení.

Dělnický dům v Odrách je v létě cílem mnoha turistů

Přeměna interiérů a rekonstrukce kuchyně, to jsou hlavní úkoly, které si zadala nová ředitelka Dělnického domu v Odrách Žaneta Marková. Do Dělnického domu, který má největší a zřejmě i nejnavštěvovanější restaurační zařízení v Odrách, nastoupila před necelým rokem.

Bydlení v činžáku

Bydlení v činžáku je k nezaplacení. Když se ví, jak na to

Bydlení ve starších činžovních domech má své nepopiratelné kouzlo. Dům na pražské Letné, který ve druhé polovině třicátých let minulého století navrhl architekt a sochař Martin Reiner ve stylu emocionálního funkcionalismu, není výjimkou. Citlivá rekonstrukce jednoho z tamních bytů se obešla bez radikálních stavebních zásahů. Může sloužit za příklad nápaditého navázání na historický kontext.

Zaměstnanci psince objevili v kuchyni ropuchu.

Překvapení v psí kuchyni. Po zemi skákala ropucha

Velké překvapení čekalo ve čtvrtek na zaměstnance psince ve středočeských Tuchoměřicích. V kuchyni pro psy totiž našli žábu. Neváhali proto a objev nahlásili Karlu Makoňovi, z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Část tříd nymburských škol zůstává v karanténě. Snímky jsou z loňského návratu žáků ZŠ Letců R.A.F. do školy po delším uzavření kvůli koronaviru.

V kuchyni pomáhají školníci. Omikron zasáhl nymburské školy

Mimořádně nakažlivá varianta omikron způsobuje vážné potíže při výuce i na některých nymburských školách. Zřejmě v nejsložitější situaci je aktuálně Základní škola Komenského, kde je v karanténě, a tedy mimo prezenční výuku šest tříd. Chybí také osm pedagogů a pět zaměstnanců kuchyně, kde musejí v nouzi pomáhat oba školníci.

Michal Hruda (36) pochází ze Středočeského kraje, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Nyní šéfuje restauraci na Lipně a osobně si nejvíce pochutná na steaku.

Oživuje starou jihočeskou kuchyni. Šéfkuchař láká na koprovku i kulajdu

Šéfkuchař lipenské restaurace Stodola Michal Hruda pochází ze středních Čech, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Pracoval v několika restauracích oceněných Michelinskými hvězdami, své zkušenosti i ze zahraničí nyní uplatňuje u lipenské přehrady, kam se za prací přestěhoval s celou rodinou.

Michal Hruda (36) pochází ze Středočeského kraje, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Nyní šéfuje restauraci na Lipně a osobně si nejvíce pochutná na steaku.

Oživuje starou jihočeskou kuchyni, Michal Hruda láká na koprovku i kulajdu

Šéfkuchař lipenské restaurace Stodola Michal Hruda pochází ze středních Čech, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Pracoval v několika restauracích oceněných Michelinskými hvězdami, své zkušenosti i ze zahraničí nyní uplatňuje u lipenské přehrady, kam se za prací přestěhoval s celou rodinou.

V novoměstské nemocnici pokračují opravy. Stravovací zařízení má novou vzduchotechniku.

Kuchyně v novoměstské nemocnici má novou vzduchotechniku. Podívejte se

/FOTO/ Téměř rok trvající práce v nemocnici v Novém Městě na Moravě jsou u konce. Stravovací provoz prošel kolaudací potom, co tam loni došlo ke kompletní výměně vzduchotechniky. Zdravotnický areál má nově zateplenou lékárnu a budovu, v níž sídlí oddělení radiologie, nemocniční kuchyně a jídelna pro zaměstnance.

Rekonstrukce Hrádku pokročila do další fáze, má hotovou kuchyni.

FOTO: Na Hrádku ve Varnsdorfu je nová kuchyně, letos opraví terasu

Opravy jedné z varnsdorfských dominant vyhlídkové restaurace na Hrádku pokročily do další fáze. V závěru loňského roku město dokončilo v prvním patře rekonstrukci kuchyně a dalšího zázemí pro provoz restaurace, která by se na toto oblíbené výletní místo měla vrátit.

Vyhlášený jihočeský cukrář Michal Mandys odpověděl na několik dotazů Aničce Krejčí z Košic.

Cukrář je umělec, říká v rozhovoru pro dětský Deník šéfcukrář Michal Mandys

/ROZHOVOR/ Vyhlášený jihočeský cukrář Michal Mandys, který působí na Lipně, odpověděl na několik dotazů Aničce Krejčí z Košic na Táborsku. Tato pětiletá dívka navštěvuje Mateřskou školu Pohádka v Plané nad Lužnicí a ráda by se stala cukrářkou. Baví ji pečení cukroví i vyrábění různých dezertů. Miluje sladké a také zmrzlinu, proto se zajímala o to, co všechno musí umět a znát, aby mohla dělat své vysněné povolání.

Jihomoravští záchranáři vyjížděli v sobotu ráno k překotnému porodu do Brněnských Ivanovic.

Babyboom na jižní Moravě pokračuje: Anička se narodila v kuchyni

/FOTO/ Babyboom prožívají tento týden jihomoravští záchranáři. V sobotu ráno vyjížděli k dalšímu překotnému porodu, tentokrát do Brněnských Ivanovic. Operační středisko vyslalo na místo lékaře v setkávacím systému, inspektora provozu a záchranářskou posádku. Matka i dítě jsou v pořádku.

Vernisáž vánoční výstavy Když se řekne zima...

VIDEO: Vernisáž zahájila vánoční výstavu v černé kuchyni

Před černou kuchyní strakonického hradu bylo ve čtvrtek 18. listopadu nezvykle živo. V 16 hodin tady začala vernisáž vánoční výstavy s názvem Když se řekne zima… Výstavu připravilo Muzeum středního Pootaví Strakonice a je spojena se soutěží o nejkrásněji ozdobený vánoční stromek.

Muzeum připravuje tradiční Vánoční výstavu. Vernisáž se uskuteční 18. listopadu v 16 hodin před černou kuchyní strakonického hradu.

Když se řekne zima aneb Vánoční výstava v černé kuchyni

Jako každý rok připravilo Muzeum středního Pootaví Strakonice tradiční vánoční výstavu v černé kuchyni na strakonickém hradě. Když se řekne zima, co se vám vybaví? Čas, který je spojen s mnoha zvyky a legendami. Některé jsou hojně rozšířené, jiné méně známé. Spousta lidí se každý rok líbá pod jmelím, ale věděli jste, že původ tohoto zvyku sahá do Norska?

Nakličování

Vyzkoušejte klíčky. Zdravá bomba pomůže zdraví i psychice

Že nejlépe chutná rajče čerstvě utržené z keříku nebo mrkev právě vytažená ze záhonku, víme všichni. Jenže na to si ještě chvilku počkáme. Čerstvé vitaminy a potěšení ze sklizně si ale můžeme užít kdykoliv. Hurá do klíčení semen!

Záběry z prostor rekonstrukce v mateřince Prokopa Velikého v Tachově. Snímky jsou z různého časového období stavebních prací.

Trápení s rekonstrukcí: mateřinka je dál bez kuchyně i jídelny, podívejte se

/FOTOGALERIE/ Obrovské zklamání z rekonstrukce jídelny, kuchyně a dalších prostor, výrazně snížený komfort při stravování dětí i narušená organizace dne. Tak popisují učitelky současnou situaci v tachovské mateřské škole Prokopa Velikého. Kvůli vlhkosti zde od konce jara letošního roku stavební firma provádí sanační a rekonstrukční práce. Koncem září mělo být vše hotovo a od začátku října měla fungovat kuchyně i jídelna. Jenže vše je jinak.

Michelinský kuchař Roman Paulus ve Střední odborné škole a Středním odborném učilišti na náměstí Edvarda Beneše v Kladně.

FOTO: Michelinský kuchař Roman Paulus učil vařit kladenské středoškoláky

Velkou podívanou zažili středoškoláci z Kladna, kteří měli ve čtvrtek 4. listopadu možnost sledovat při práci vyhlášeného kuchaře Romana Pauluse. Ten u nás před devíti lety jako úplně první získal michelinskou hvězdu, kterou již pětkrát po sobě obhájil. O své zkušenosti a dovednosti v oboru gastronomie se ochotně podělil i s kladenskými žáky. Společně v kuchyni Střední odborné školy a Středního odborného učiliště na náměstí Edvarda Beneše v Kladně připravili obědy pro 300 strávníků.

O síle bylinek radí bylinkářka Jarmila Podhorná

Nepodceňujte účinky koření. Dobře poslouží na talíři i v domácí lékárničce

Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky. Neuškodí si jejich léčivé vlastnosti připomenout, při různých zdravotních obtížích nám pak místo cesty do lékárny bude stačit jen sáhnout do vlastního záhonu či police v kuchyni.

Šípky patří k nejzdravějším plodům podzimu

Šípek, vitaminový král podzimu. V kuchyni využijte i kaštany nebo hloh

Nemusíme být zahrádkáři, abychom si užili podzimní sklizeň. Můžeme vyrazit do přírody na sběr divokých plodů. Nejsou skvělé jen na dekorace, najdou uplatnění i v kuchyni. Ozvláštníme tak jídelníček a uděláme také něco pro své zdraví. Některé z nich jsou totiž vyloženě vitaminové bomby. Text vyšel v týdeníku Květy.

Přestavba zvedne kapacitu o 4 místa.

Vyšehněvice trápí málo míst ve školce. Budou nová až v roce 2023 a jen čtyři

/FOTOGALERIE/ Vyšehněvice u Pardubic řeší problém s nedostatkem míst ve spádové Mateřské školce v Rohovládově Bělé. Rodiče vozí děti i do deset kilometrů vzdálených mateřinek. V letošním roce se hlásilo celkem 46 dětí, přijato jich bylo 16. Rohovládova Bělá plánuje přestavbu současných prostor, avšak kapacita se příliš nezvýší.

Ze slavnostního otevření prostor nové kuchyně pro klienty organizace Rytmus Střední Čechy se sídlem v Benešově.

V Rytmusové tréninkové kuchyni už to voní!

/FOTOGALERIE/ „Na začátku to vypadalo na velmi odvážný a ambiciózní plán - sehnat finanční prostředky na prostor, který využíváme s klienty k trénování dovedností spojených s vařením, zrekonstruovat a dovybavit,“ připouští ředitelka Rytmusu Střední Čechy, Pavla Fleischhansová.