/ROZHOVOR, VIDEO/ Do světového povědomí se Václav Řezáč dostal revolučním přístupem v kombinování různých typů skla. Na nápad přišel v Japonsku, kde tři roky vyučoval na tamní univerzitě. „Odborníci na technologii skla neskrývali překvapení, že to vůbec jde. Výtvarníci reagovali každý jinak. Jeden užasle, další velmi citlivě,“ usmívá se šestačtyřicetiletý sklář ze Železného Brodu.
/FOTO, VIDEO/ Bojovali jako lvi. Vytvořili skvělé americké menu, obsloužili třicet hostů v přísném časovém limitu. Zvládli i netradiční objednávky tajných návštěvníků. Vaření ve vyhlášené Pohlreichově restauraci si užili. Přesto do dalšího kola nepostoupili.
Zničená kuchyň a škoda 200 tisíc korun. To je následek nedělního požáru v Březové nad Svitavou, kde žena v seniorském věku odpoledne vařila kynuté knedlíky. Z kuchyně odešla sledovat televizi, na knedlíky zapomněla a malér byl na světě.
Přízemní byt na pražském Žižkově prošel radikální proměnou. Propojením dříve oddělených místností vznikl otevřený obytný prostor, jemuž dominuje vestavěné pódiové zákoutí z březové překližky. Slouží jako lavice, knihovna, vyvýšené lůžko i místo pro ukládání věcí. Vyplatila se odvážná sázka na pastelově růžovou barvu v kuchyni, koupelně i chodbě.
Kde vzal Zdeněk Pohlreich inspiraci ke svému novému pořadu Pohlreichův souboj restaurací a jak do něj vybíral podniky? To vše se dočete v našem rozhovoru.
Ochránci přírody řeší v Moravském krasu na Blanensku poněkud bizarní druh znečistění podzemních prostor. Do vertikální jeskyně Ostrovská propast v Ostrově u Macochy nedávno někdo vylil vodu zabarvenou krví s mastnotou a zbytky zeleniny. Kuchyňský odpad patrně pocházel z domácí zabijačky.
/FOTO/ Větší množství vody zabarvené krví. S mastnotou a zbytky zeleniny. Patrně mohly pocházet z domácí zabijačky. Ochránci přírody řeší v Moravském krasu na Blanensku poněkud bizarní druh znečištění podzemních prostor. Zmíněný odpad z kuchyně někdo nedávno vylil do vertikální jeskyně Ostrovská propast v Ostrově u Macochy. „Do jeskyně patří výhradně jen srážková voda a ne odpad z kuchyně. Zbytky, která tam neznámá osoba nalila dešťovou vpustí, se podaří snad z velké části vybrat, aby nepřilákaly hlodavce. Mastné stěny však zůstanou v jeskyni ještě hodně dlouho. Řešíme to se zástupci obce,“ řekl k případu Antonín Tůma ze Správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras.
Porubské sídliště se otřese v základech, alespoň těch gastronomických. Stračena Pub Pustkovec si na druhou polovinu dubna připravila netradiční gastronomický zážitek. Uznání si získávající kuchař David Mecko slibuje, že hosty „posadí na zadek“.
Hasiči zasahovali u požáru domu ve Vraném nad Vltavou v pátek 3. března krátce po 18. hodině. Jednalo se o požár kuchyně, který se podařilo uhasit ještě před příjezdem hasičů. Tři lidé se však nadýchali kouře a po ošetření museli být převezeni do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Od srpna loňského roku se pracovalo na rekonstrukci stravovacího provozu na základní škole Závodu míru v Pardubicích. Nyní byly práce za celkem 35 milionů ukončeny a žáci si mohou vychutnat obědy v nové jídelně. Práce zahrnovaly nejen kompletní modernizaci jídelny a kuchyně, zcela nové podoby se dočkala také celá hospodářská budova včetně skladů a zázemí pro personál.
Josef Halámek vařil od svých 15 let. V Petrohradě na Podbořansku připravoval stravu pro zaměstnance tamního statku, po sametové revoluci objekt s jídelnou a kuchyní koupil. Kromě vaření obědů začal dodávat do obchodů, jídelen a restaurací v okolí domácí kynuté knedlíky. V jeho šlépějích jde jeho syn Lukáš. I on pracuje v kuchyni od 15 letech, začínal právě s balením knedlíků. Jejich produkce narostla, v týdnu uvaří téměř dva tisíce šišek.
/VIDEO/ - Třetí Základní škola Poděbradova se pyšní největší vývařovnou ze všech školních jídelen v Jičíně. Tým kuchařek na Novém Městě denně vydá více než tisíc obědů, které krmí hladové krky nejen na „trojce“, ale také v dalších čtyřech školách v okolí. Stav kuchyně ale dlouhodobě nevyhovuje náročnému provozu a kapacitě. Město proto z pozice zřizovatele souhlasilo s rozsáhlou rekonstrukcí, která potrvá pět měsíců a postihne strávníky, personál, vyučování i provoz dalších jičínských jídelen včetně té nemocniční. Pro svou logistickou náročnost dostala celá akce přízvisko podle největších stěhovacích manévrů v historii české kinematografie - Kulový blesk.
/VIDEO/ Josef Halámek vařil od svých 15 let. V Petrohradě na Podbořansku připravoval stravu pro zaměstnance tamního statku, po sametové revoluci objekt s jídelnou a kuchyní koupil. Kromě vaření obědů začal dodávat do obchodů, jídelen a restaurací v okolí domácí kynuté knedlíky. V jeho šlépějích jde jeho syn Lukáš. I on pracuje v kuchyni od 15 letech, začínal právě s balením knedlíků. Jejich produkce narostla, v týdnu uvaří téměř dva tisíce šišek.
Jižní Plzeňsko je krajina vlídná, prostá dramatických přírodních útvarů, nevábí své návštěvníky top památkami typu Karlštejn, Český Krumlov nebo Velehrad. Je ale krajinou zaslíbenou hradologům, kteří si zde přijdou na své při objevování hradních zřícenin, často ukrytých v lesích. Hrad Roupov je trochu jiný. Stojí ve vsi a ačkoli je soukromým majetkem, je volně přístupný.
Sádlo je často zmiňované jako ingredience, která nemohla chybět v žádné domácnosti našich předků. Nepostradatelné bylo nejen v kuchyni, třeba na sádlové koláčky, ale sahali k němu již od dávnověku i léčitelé, předchůdci dnešních farmaceutů. V době, kdy neexistovaly speciální obchody s přírodní kosmetikou, se v domácnostech míchaly bylinné masti právě do sádlového základu. Dnes se ke všem receptům našich babiček postupně vracíme.
S náklady téměř 55 milionů korun se rekonstrukce pavilonu kuchyně a jídelny Základní školy Sychrov zařadila na první místo seznamu největších investičních akcí uplynulého roku ve Vsetíně.
Hradečáci si v úterý poprvé mohli zdarma vyzvednout nádoby na gastroodpad. Jak dokládá fronta, zájem o třídění biologicky rozložitelného odpadu z kuchyně je v Hradci Králové opravdu velký.
Zdražování nabídky, různá úsporná opatření včetně uzavírání kuchyní, propouštění personálu či nucených dovolených, ale bohužel i rušení provozů. Tak se na Frýdeckomístecku začali vypořádávat živnostníci v pohostinství s aktuální ekonomickou situací.
Všechno, co byste chtěli vědět o bydlení v České republice, zjistil důkladně Český statistický úřad. Před dvěma lety sečetl nejen obyvatele země, ale také byty, domy i nejrůznější ubytovny a dokonce i pokoje. Ukázalo se, že počet bytů se za posledních deset let zvýšil téměř o deset procent a zvyšuje se také úroveň bydlení. Vlastní dům nebo byt však pro řadu lidí stále zůstává nesplněným snem. Ne každý má na jeho pořízení peníze.
Ve dnech 24. až 26. ledna se v brněnském vzdělávacím centru NcM – Gastronomickém vzdělávacím středisku konal kurz studené kuchyně s názvem Moderní studená kuchyně s Michalem a Martinem. Zúčastnili se ho i studenti Integrované střední školy ve Slavkově u Brna. Děkujeme Lucii Poláčkové za příspěvek.
IKEA udělala další vstřícný krok k Budějčákům a Jihočechům. České Budějovice jsou prvním městem v Česku, kde IKEA v pondělí 16. ledna 2023 otevřela nový formát regionálního plánovacího studia.
Patrně na šest desítek mrtvých se může vyšplhat bilance sobotního ruského útoku na obytný dům ve výchoukrajinském městě Dnipro. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes oznámil, že zásah ruské rakety si vyžádal 25 obětí a dalších 43 lidí je nezvěstných.
Stejně jako třeba šampaňské, i ocet se objevil na světě vlastně (nešťastnou) náhodou. Špatně skladované načaté víno se v ocet proměnilo už ve starém Babylonu. A ačkoliv jsou to už tisíce let, jeho účinky a prospěšnost stále objevujeme až do dnešních dnů. A to nejen při jídle.
Jen 35 metrů čtverečních, a přitom výbava skoro jako v klasickém třípokojáku. Rekonstrukce bytu ve Vysočanské ulici v Praze dala zabrat, ale výsledek stojí za to. Zkrátka další příklad toho, jak chytře a efektivně naložit s malým prostorem určeným k bydlení.
Vytvořit neokázalé a spíše minimalistické bydlení odpovídající trendům 20. let 21. století, kde zdánlivá jednoduchost v sobě ponese vnitřní bohatost a také rozmanitost prožitků. Tímto stěžejním a komplexním pravidlem zároveň se řídil tým z kanceláře Lenka Míková architekti, který přijal zakázku na vytvoření vnitřní podoby bytu ve Starém Městě v Praze.
Předvánoční přípravy vrcholí a kdo ještě otálel s úklidem, má na to nejvyšší čas. Kus práce odvedou vlhčené čisticí ubrousky, které se vyrábějí speciálně pro kuchyň, koupelnu nebo nerez. Ale pozor, po použití je nutné je vyhodit do odpadkového koše. Obsahují totiž pevná vlákna a plasty, které v čističkách odpadních vod ucpávají čerpadla. Stejné škody dokážou napáchat tuky, které mnozí lidé vlévají do záchodů namísto toho, aby je odevzdali k likvidaci.
Kdo Gábinu nezná, zdráhá se uvěřit, že jezdí v rychlých autech. Přivedl ji k nim její otec, Martin Jerman a po čase se přidal i manžel Filip, který si z kuchyně odskakuje na závodní dráhu.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla úřední kontrolu ve vietnamské restauraci MET, v Lannově třídě v Českých Budějovicích. Inspektoři na mnoha místech v provozovně, a to včetně baru či kuchyně, zjistili výskyt švábů.
Co nejlépe využít poměrně luxusních, téměř 150 metrů čtverečních plochy v novém bytovém domě v pražské části Barrandov. To bylo úkolem pro architektonické studio ANNY Architects. Jelikož šlo o již hotovou dispozici, svou pozornost směřovala dvojice Anna Nižňanská a Anna Podroužková zejména na nábytek, vhodné vybavení a osvětlení.
Ani přes rozsáhlý výpadek elektřiny nezůstanou strávníci jihlavské nemocnice o hladu. Pavilon vývařovny má za sebou rozsáhlou rekonstrukcí. Při ní se kladl důraz především na modernější zázemí kuchyně, kde se denně vaří obědy pro více než patnáct set lidí.
Dvacet lidí, z toho 16 dětí, bylo evakuováno včera při obědě ze školní jídelny v Kunčicích nad Labem na Trutnovsku kvůli požáru, který vzplál na plotně kuchyně při rozehřívání másla. Stačilo, aby kuchařka nechala hrnec chvíli bez kontroly. Nikomu se naštěstí nic nestalo a hasiči oheň rychle zlikvidovali, škoda na vybavení kuchyně dosáhla jen 50 tisíc korun.
Učebny moderní, lektoři skvělí, ale strava žalostná. Akademie Vězeňské služby ČR (AVS) pro budoucí dozorce, justiční strážce a další pracovníky ve Stráži pod Ralskem postrádá vlastní stravovací zařízení. A jídlo od externích dodavatelů prý nestojí za nic. Což je zejména při mnohatýdenních pobytech kadetů veliký problém. Akademie proto teď ve svém areálu přistaví vlastní kuchyň a jídelnu. Za 15 měsíců by stavba měla být hotová.
Učebny moderní, lektoři skvělí, ale strava žalostná. Akademie Vězeňské služby ČR (AVS) pro budoucí dozorce, justiční strážce a další pracovníky ve Stráži pod Ralskem postrádá vlastní stravovací zařízení. A jídlo od externích dodavatelů prý nestojí za nic. Což je zejména při mnohatýdenních pobytech kadetů veliký problém. Akademie proto teď ve svém areálu přistaví vlastní kuchyň a jídelnu. Za 15 měsíců by stavba měla být hotová.
Ať už budete po rekonstrukci vybavovat kuchyni novou myčkou, troubou či chladničkou, měnit koupelnu ve wellness oázu nebo zařizovat dětské pokoje v podkroví jako naši pěstouni, vždycky půjde o kompromis mezi lákavým designem, cenou a běžným provozem. Při pořizování spotřebičů myslete také na úspornost a udržitelnost, které šetří nejen přírodu, ale z dlouhodobého hlediska také vaši peněženku.
Osmnáct dětí a devět zaměstnanců Mateřské školy Trnava na Zlínsku si ve středu odneslo z pobytu ve školce adrenalinový zážitek. Krátce před polednem museli být všichni evakuováni z budovy školky, důvodem rychlého odchodu byl požár světla v kuchyni a zakouření nejen této místnosti. Naštěstí se nikomu nic nestalo.
Když v kuchyni a spíži cítíte potřebu tleskat, ačkoliv se tam prokazatelně nevyskytuje žádný slavný umělec, není radno otálet. Výskyt malých šedých motýlků znamená, že potravinám uskladněným ve vaší spíži hrozí kalamita. Potravinový mol, ve skutečnosti zavíječ moučný, paprikový nebo čokoládový, dokáže zcela znehodnotit zásoby mouky, rýže či strouhanky. Ještě než se dáte do boje, je nutné zjistit, jak se zavíječe zbavit a co potravinové moly odpuzuje. Tleskáním sice pár motýlků zlikvidujete, ale cesta vede jinudy. Překvapivě třeba i přes vosičky.
/FOTO/ Překvapivé vysvětlení má páteční požár kuchyně rodinného domu ve Starém Mateřově u Pardubic. Způsobila ho zvědavá kočka, kterou přilákal obsah hrnce odloženého na vypnuté plotně. Kočce se tlapkami podařilo sklokeramickou desku pod hrncem zapnout navzdory dětské pojistce, kterou je sporák vybaven. Rodina byla tou dobou pryč, o ničem nevěděla, takže výsledkem nečekaného ohřívání pokrmu je shořelá digestoř a zdevastovaná kuchyň, hasiči škodu odhadli na 250 tisíc korun.
/FOTO/ Překvapivé vysvětlení má páteční požár kuchyně rodinného domu ve Starém Mateřově u Pardubic. Způsobila ho zvědavá kočka, kterou přilákal obsah hrnce odloženého na vypnuté plotně. Kočce se tlapkami podařilo sklokeramickou desku pod hrncem zapnout navzdory dětské pojistce, kterou je sporák vybaven. Rodina byla tou dobou pryč, o ničem nevěděla, takže výsledkem nečekaného ohřívání pokrmu je shořelá digestoř a zdevastovaná kuchyň, hasiči škodu odhadli na 250 tisíc korun.
Jak využít houbařské úlovky v kuchyni? Lišky na smetaně doporučuje jako osvědčený recept trutnovský mykolog Petr Kuráň. „Mezi moje oblíbená jídla patří také falešná dršťková polévka z muchomůrky růžovky, václavky smrkové či hlívy ústřičné. Velmi dobré jsou také houbové karbanátky - 50 na 50 s masem,“ vybírá z houbařského jídelníčku.
Majitel bytu v 11. patře panelového domu na Praze 5 má rád stroje i mechanismy. A je rád, když ví, jak fungují. „Mám rád přirozenost a upřímnost, a to i u stavebních materiálů, jejich drsnost, hladkost, stárnutí,“ uvedl v rámci soutěže Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu. V ní prezentoval svůj opravený domov, který bude na mnohé působit poněkud neobvykle.
Přeměna starého domu po babičce ve vysněné bydlení se snadno může změnit v peklo. Stačí se do rekonstrukce pustit po hlavě bez důkladného plánování. Základem je pořádně připravený projekt, reálně nastavený rozpočet a jištění kvality odvedené práce smlouvou o dílo.
Jsou malinké, lítají, je jich hodně a jsou otravné. Znáte je? Ano, jsou to octomilky. Nebzučí, nekoušou, ale nikdo je nevidí rád. Když se jedna objeví v kuchyni, je jasné, že vzápětí uvidíte i její další kamarádky a že jich bude přibývat. Přilákali jste je na ovoce, které není nejčerstvější, na zkvašenou ovocnou šťávu, kompot nebo marmeládu, ale i na zbytky piva či vína.
I když si často myslíme, že naše domácnost je dokonale uklizená, někdy nás překvapí drobný lezoucí hmyz na stěně, zemi, v koupelně, ale i poletující hmyz v kuchyni. Někteří jedinci jsou prakticky neškodní, ale jejich přítomnost nám není příjemná, jiní dokážou způsobit alergické reakce, ale i věcné škody na majetku. Pojďte se podívat, kteří to jsou a jak se jich zbavíte.
Jeden člověk se nadýchal zplodin při požáru bytu v ulici Jana Želivského, ke kterému došlo v sobotu večer. Jednalo se o požár v kuchyni. Celý objekt byl před příjezdem hasičů evakuován.
Vymazlené tři části má kuchyně, kterou užívá rodina z Prahy. I v této části vysněného bytu se chtěli cítit útulně, a také proto zvolili méně obvyklé řešení. Je totiž zaoblená.
Rodina Spilkových z Loun jde proti proudu doby. Zatímco na mnoha místech se hospody a restaurace kvůli drahým energiím a odlivu zákazníků zavírají, oni si ji před pár dny v nedaleké Oboře otevřeli. Pronajali si obecní prostory nad hasičárnou. Hospodské dělají odpoledne, večer a o víkendech při jiném zaměstnání. A vědí, že se musí otáčet. Mají spočítáno, že za energie dají měsíčně dvanáct tisíc korun a že jen pivo pro místní štamgasty je neuživí.
Drobné úpravy, ale i radikální proměny bydlení plánuje v dohledné době podle různých průzkumů víc než polovina lidí. Nejčastějším důvodem bývá modernizace bytu a zařízení, v případě rodinných domů jde o stavební úpravy v souvislosti s rostoucími cenami energií. Stále platí, že renovací nejčastěji prochází kuchyně a koupelna.