Modernizovaná kuchyně a jídelna byly dnes slavnostně otevřeny v Domově mládeže na náměstí T. G. Masaryka ve Zlíně. Ten slouží žákům Střední průmyslové školy polytechnické – COP Zlín i dalších zlínských škol. Investorem rekonstrukce za 41 milionů korun byl Zlínský kraj.
/PŘÍBĚHY PAMĚTNÍKŮ/ Milada Rodinová prodávala v parfumerii, v potravinách, vařila v několika kuchyních, její cukrárna lákala zákazníky z širokého okolí. Pečení je vášní seniorky dodnes.
V úterý zasahovaly jednotky jihočeských profesionálních a dobrovolných hasičů u více než tří desítek požárů. Nejvíce je zaměstnávaly hořící porosty trávy a lesů. Kromě toho pak k večeru přišly hned tři větší požáry budov. Škoda šla do milionů.
/FOTOGALERIE/ Nejnovější album nazvané V kuchyni vydal Jan Senft, vystupující pod jménem Člověk krve, již v roce 2020. Ale kvůli pandemii nebylo možné jeho hudební počin náležitě pokřtít. Po rozvolnění se nakonec po dvou letech podařilo cédéčko a vinyl vyslat do světa s plnou parádou.
Otevření městské restaurace U Orloje v Žatci se odsouvá. Nový nájemce sice už v jejím minipivovaru začal vařit pivo, spuštění provozu ale oddálí výměna kuchyňského vybavení. V denní nabídce největší žatecké hospody by mělo být několik značek piv, které konkrétní, ukáže také vývoj v Žateckém pivovaru. Ten prochází velkými změnami.
S přílivem uprchlíků z Ukrajiny na slovensko-ukrajinské a polsko-ukrajnské hranice našli vyznavači nejrůznějších konspiračních výkladů domácího i zahraničního dění nové téma. Někteří proto začali šířit po internetu nové, „zasvěcené“ teorie o tom, co se na slovensko-ukrajinské hranici děje. Často ale tvrdí naprosté nesmysly.
Ten večer, kdy přišla o vše, co měla, se sedmatřicetileté Ladislavě Petřekové z Pačlavic na Kroměřížsku promítá stále před jejíma očima. V neděli 20. února vypukl u ní doma v kuchyni požár, který se rychle rozšířil celým domem. Matce samoživitelce a její třináctileté dceři nezůstalo z nově opraveného domu vůbec nic. Jen spáleniště ohraničené obvodovými zdmi a uvnitř zem pokrytá půlmetrovými sutinami.
Originální způsob záchrany restaurace vymysleli v Dolních Studénkách. Z její kuchyně se stane školní vývařovna, lokál bude provozovat spolek spojený se školou.
Snad v každé říši i vesnici bývá zvykem, že se pořádají plesy. Ani v květinové říši tomu není jinak. Začala opět plesová sezóna, která zanedlouho vyvrcholí závěrečným bálem, jehož se bude účastnit i sama květinová víla.
Jako předkrm bačov lopárik nebo šmirkas, polévka gazdovská kapustnica, hlavní jídlo bryndzové halušky so smetanou, baraní kotlíkový guláš nebo cesnakový jahňací rezeň v špenátovom cestíčku a dorazit se múčnikem zemiakové lokše s makovou a orechovou posýpkou… Takhle si užijete v budějovických Masných krámech na dnech slovenské kuchyně. Ochutnávat můžete až do neděle.
Přeměna interiérů a rekonstrukce kuchyně, to jsou hlavní úkoly, které si zadala nová ředitelka Dělnického domu v Odrách Žaneta Marková. Do Dělnického domu, který má největší a zřejmě i nejnavštěvovanější restaurační zařízení v Odrách, nastoupila před necelým rokem.
Bydlení ve starších činžovních domech má své nepopiratelné kouzlo. Dům na pražské Letné, který ve druhé polovině třicátých let minulého století navrhl architekt a sochař Martin Reiner ve stylu emocionálního funkcionalismu, není výjimkou. Citlivá rekonstrukce jednoho z tamních bytů se obešla bez radikálních stavebních zásahů. Může sloužit za příklad nápaditého navázání na historický kontext.
Denně zde připravují a vydávají kolem pěti set obědů žákům, učitelům i dalším strávníkům. Podle mínění pracovníků hygieny však kuchyně a jídelna základní školy Sychrov ve Vsetíně už zdaleka nevyhovuje současným požadavkům.
Velké překvapení čekalo ve čtvrtek na zaměstnance psince ve středočeských Tuchoměřicích. V kuchyni pro psy totiž našli žábu. Neváhali proto a objev nahlásili Karlu Makoňovi, z plzeňské záchranné stanice živočichů.
Mimořádně nakažlivá varianta omikron způsobuje vážné potíže při výuce i na některých nymburských školách. Zřejmě v nejsložitější situaci je aktuálně Základní škola Komenského, kde je v karanténě, a tedy mimo prezenční výuku šest tříd. Chybí také osm pedagogů a pět zaměstnanců kuchyně, kde musejí v nouzi pomáhat oba školníci.
Šéfkuchař lipenské restaurace Stodola Michal Hruda pochází ze středních Čech, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Pracoval v několika restauracích oceněných Michelinskými hvězdami, své zkušenosti i ze zahraničí nyní uplatňuje u lipenské přehrady, kam se za prací přestěhoval s celou rodinou.
Šéfkuchař lipenské restaurace Stodola Michal Hruda pochází ze středních Čech, vyrůstal nedaleko Sedlčan. Pracoval v několika restauracích oceněných Michelinskými hvězdami, své zkušenosti i ze zahraničí nyní uplatňuje u lipenské přehrady, kam se za prací přestěhoval s celou rodinou.
Kuchyň v Domově pro seniory v Krásném Březně po rekonstrukci už opět slouží klientům i personálu. Na rozsáhlou renovaci šlo z městské pokladny deset milionů korun.
/FOTO/ Téměř rok trvající práce v nemocnici v Novém Městě na Moravě jsou u konce. Stravovací provoz prošel kolaudací potom, co tam loni došlo ke kompletní výměně vzduchotechniky. Zdravotnický areál má nově zateplenou lékárnu a budovu, v níž sídlí oddělení radiologie, nemocniční kuchyně a jídelna pro zaměstnance.
/FOTOGALERIE/ Adéla Polická z Berouna je maminkou dvou dětí a s přítelem čekají narození třetího potomka. Předminulý pátek rodině vyhořel byt. Na sociálních sítích se strhla vlna solidarity. Lidé se během víkendu složili na nové bydlení a rodinu zavalili věcnými dary.
Opravy jedné z varnsdorfských dominant vyhlídkové restaurace na Hrádku pokročily do další fáze. V závěru loňského roku město dokončilo v prvním patře rekonstrukci kuchyně a dalšího zázemí pro provoz restaurace, která by se na toto oblíbené výletní místo měla vrátit.
/ROZHOVOR/ Vyhlášený jihočeský cukrář Michal Mandys, který působí na Lipně, odpověděl na několik dotazů Aničce Krejčí z Košic na Táborsku. Tato pětiletá dívka navštěvuje Mateřskou školu Pohádka v Plané nad Lužnicí a ráda by se stala cukrářkou. Baví ji pečení cukroví i vyrábění různých dezertů. Miluje sladké a také zmrzlinu, proto se zajímala o to, co všechno musí umět a znát, aby mohla dělat své vysněné povolání.
Na novou cvičnou kuchyni pro stacionář Kvítek přispívali letos návštěvníci Klatovského klášterního bazaru, který se konal v neděli na náměstí. Byl součástí adventního programu.
Symbolický šek na 20 000 korun převzala od zástupce ČEZ Teplárenské ze Skupiny ČEZ ředitelka MŠ Jirkov Ivana Šestáková. Finanční dar bude využit v rámci modernizace kuchyně mateřinky Kaštánek.
/FOTO/ Babyboom prožívají tento týden jihomoravští záchranáři. V sobotu ráno vyjížděli k dalšímu překotnému porodu, tentokrát do Brněnských Ivanovic. Operační středisko vyslalo na místo lékaře v setkávacím systému, inspektora provozu a záchranářskou posádku. Matka i dítě jsou v pořádku.
Před černou kuchyní strakonického hradu bylo ve čtvrtek 18. listopadu nezvykle živo. V 16 hodin tady začala vernisáž vánoční výstavy s názvem Když se řekne zima… Výstavu připravilo Muzeum středního Pootaví Strakonice a je spojena se soutěží o nejkrásněji ozdobený vánoční stromek.
Jako každý rok připravilo Muzeum středního Pootaví Strakonice tradiční vánoční výstavu v černé kuchyni na strakonickém hradě. Když se řekne zima, co se vám vybaví? Čas, který je spojen s mnoha zvyky a legendami. Některé jsou hojně rozšířené, jiné méně známé. Spousta lidí se každý rok líbá pod jmelím, ale věděli jste, že původ tohoto zvyku sahá do Norska?
/FOTO/ Nový mixér, sendvičovač, vykrajovátka na cukroví nebo utěrky má od úterý 16. listopadu kuchyně neziskové organizace Jurta zaměřující se na sociální služby.
Že nejlépe chutná rajče čerstvě utržené z keříku nebo mrkev právě vytažená ze záhonku, víme všichni. Jenže na to si ještě chvilku počkáme. Čerstvé vitaminy a potěšení ze sklizně si ale můžeme užít kdykoliv. Hurá do klíčení semen!
Secesní skvost s novým srdcem. Více než deseti milionová investice do rekonstrukce kuchyně Národního domu umožňuje hospodárnější provoz. Moderní zařízení přináší komfort kuchařům a laská chuťové buňky hostům restaurace.
Už od dětství se jí obloukem vyhýbáme, aby nás nepopálila. Na zahradě ji mít nechceme, protože ji vnímáme jako něco, co se objevuje jen na neudržovaných prostranstvích. Kopřivu bychom ale rozhodně neměli odsuzovat jako otravný plevel.
/FOTOGALERIE/ Obrovské zklamání z rekonstrukce jídelny, kuchyně a dalších prostor, výrazně snížený komfort při stravování dětí i narušená organizace dne. Tak popisují učitelky současnou situaci v tachovské mateřské škole Prokopa Velikého. Kvůli vlhkosti zde od konce jara letošního roku stavební firma provádí sanační a rekonstrukční práce. Koncem září mělo být vše hotovo a od začátku října měla fungovat kuchyně i jídelna. Jenže vše je jinak.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Velkou podívanou zažili středoškoláci z Kladna, kteří měli ve čtvrtek 4. listopadu možnost sledovat při práci vyhlášeného kuchaře Romana Pauluse. Ten u nás před devíti lety jako úplně první získal michelinskou hvězdu, kterou již pětkrát po sobě obhájil. O své zkušenosti a dovednosti v oboru gastronomie se ochotně podělil i s kladenskými žáky. Společně v kuchyni Střední odborné školy a Středního odborného učiliště na náměstí Edvarda Beneše v Kladně připravili obědy pro 300 strávníků.
Své byty museli ve čtvrtek po deváté ráno opustit obyvatelé panelového domu v Konradově ulici v brněnské Líšni. Uvnitř jednoho z bytů hořela kuchyň. Důchodkyně se tam nadýchala kouře, skončila v nemocnici.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky. Neuškodí si jejich léčivé vlastnosti připomenout, při různých zdravotních obtížích nám pak místo cesty do lékárny bude stačit jen sáhnout do vlastního záhonu či police v kuchyni.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Nemusíme být zahrádkáři, abychom si užili podzimní sklizeň. Můžeme vyrazit do přírody na sběr divokých plodů. Nejsou skvělé jen na dekorace, najdou uplatnění i v kuchyni. Ozvláštníme tak jídelníček a uděláme také něco pro své zdraví. Některé z nich jsou totiž vyloženě vitaminové bomby. Text vyšel v týdeníku Květy.
Základní škola na Potštátě vykročila do nového školního roku s řadou novinek. Rozsáhlou rekonstrukcí prošla školní kuchyně, vybudována byla nová environmentální učebna a vznikly také bezbariérové toalety.
/FOTOGALERIE/ Vyšehněvice u Pardubic řeší problém s nedostatkem míst ve spádové Mateřské školce v Rohovládově Bělé. Rodiče vozí děti i do deset kilometrů vzdálených mateřinek. V letošním roce se hlásilo celkem 46 dětí, přijato jich bylo 16. Rohovládova Bělá plánuje přestavbu současných prostor, avšak kapacita se příliš nezvýší.
/FOTOGALERIE/ „Na začátku to vypadalo na velmi odvážný a ambiciózní plán - sehnat finanční prostředky na prostor, který využíváme s klienty k trénování dovedností spojených s vařením, zrekonstruovat a dovybavit,“ připouští ředitelka Rytmusu Střední Čechy, Pavla Fleischhansová.
Jednatřicetiletý Jiří Lhota vařil v Anglii, Skotsku i Bělorusku. V současnosti dělá nájemného, osobního kuchaře, ale i lektora vaření. Objednat si ho lze domů na narozeniny, slavnostní večeři, grilování a třeba také svatbu.