Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Den otevřených dveří na hasičské stanici v Mostě ve středu 21. června..

FOTO: Podívejte na ty davy. Hasiči v Mostě ukázali lidem své pracovní zázemí

Představte si, že na hlavní nádraží přijede několik rychlíků a odbavovací hala je najednou plná lidí. Tak nějak to vypadalo ve středu 21. června v hasičské stanici v Mostě po zahájení dne otevřených dveří. Nová hasičská stanice v mosteckých Velebudicích se poprvé na jeden den otevřela veřejnosti. Zájem byl obrovský. Hasiči také lidém připomněli, jak si mohou zachránit kuchyni.

Možnost nechat si drinky namíchat přímo od barmana se poslední dobou stává vzácností. Mistři shakerů jsou totiž nedostatkovým zbožím. Ilustrační snímek

Restauracím chybí lidé: Barmany nahrazují plechovky, kuchaře oloupané brambory

Zpoza barů a z kuchyní restaurací za poslední měsíce nejen kvůli covidu nenávratně zmizelo několik tisíc zaměstnanců. Provozní barů, hospod a restaurací tak hledají, jak díru zacelit. Velkého pomocníka získávají v polotovarech. Například v takzvaných RTD (ready to drink) nápojích, tedy v míchaných drincích v plechovkách, které mnohdy stojí zlomek ceny koktejlu namíchaného přímo barmanem.

První třída školky v Horní Cerekvi je po rekonstrukci.

V novém. Do školky v Horní Cerekvi se vrátily děti. Rekonstrukce ale pokračuje

/VIDEO, FOTO/ Tři nové třídy, moderní jídelna, zateplená fasáda. Na to se mohou těšit děti ze školky v Horní Cerekvi po prázdninách. Místní mateřská škola prochází celkovou rekonstrukcí. Předškolní děti už se vrátily z dočasného azylu na základní škole. Na podzim, už za plného provozu, budou dělníci dodělávat fasádu.

Kuchyň po renovaci

Dcera připravila mamince překvapení. Kuchyň jako nová ji vyšla na pakatel

Za málo peněz hodně muziky. Tímto heslem se řídila Markéta Zugarová z Poličky při renovaci staré kuchyně doslova za babku. A vše dokonce jako dárek k narozeninám pro svou maminku. Nelze se ani divit, že na konci tohoto renovátorského příběhu tekly oběma slzy štěstí. Paní Markéta pro Deník popsala a ukázala, jak s pomocí tapety udělala rychleji než za víkend ze staré kuchyně novou.

Požár přístavku ve Slatině

FOTO: Jiskry v kuchyni podpálily ve Slatině půlku rodinného domu

Starší lidé nechali dnes ráno ve Slatině na Vysokomýtsku bez dozoru spotřebič na tuhá paliva, kterým si topili v kuchyni, jež je v přístavku rodinného domu. Ze spotřebiče však vylétly jiskry a zapálily vše okolo. Způsobená škoda je 100 tisíc korun, mohla být ale mnohonásobně vyšší.

Bez tuků se žádné vaření neobejde. Je však třeba pamatovat na to, že v teplé kuchyni platí jiná pravidla než v té studené.

Máslo, sádlo, nebo olej? V teplé kuchyni je často všechno naopak

Čas od času se vynoří nějaká nová dieta či výživový postup, který kompletně zakazuje určitou složku potravin. Jednou je původcem „všeho zla“ laktóza, jindy lepek, cukr či rovnou všechny sacharidy. Nejednou se na paškál dostaly i tuky jako máslo, sádlo či olej. Kdo se však trochu zajímá o zdravou výživu, ten ví, že tuky mají v těle celou řadu životně důležitých a nenahraditelných funkcí. A každý, kdo se aspoň občas mihne u sporáku, zase ví, že se bez nich neobejde žádné vaření. Není však tuk jako tuk a je potřeba vědět, v jakých situacích po jakém druhu sáhnout.

Nejen za vínem se vydají o víkendu lidé na Hodonínsku. Ilustrační foto.

Tipy na víkend na Hodonínsku: česká i zahraniční kuchyně nebo putování za vínem

Předposlední květnový víkend láká na pestrou nabídku akcí na jižní Moravě. Na Břeclavsku se otevřou ve večerních hodinách brány Zámku Mikulov, kam můžou návštěvníci zavítat na Muzejní noc. Na dobrodružnou cestu den poté láká zase parní vlak, který vyrazí z Břeclavi do Lednice a zpátky. Na Hodonínsko pořadatelé zvou na jídlo z české i zahraniční kuchyně nebo na Putování po blatnických búdách. Také na Znojemsku ožijí památky v noci. Přímo ve Znojmě se koná muzejní noc s tématem „Za vším hledej ženu“. 

Stavba - ilustrační foto.

Školní jídelna a sítě pro nové domy. V Podbořanech chystají velké investice

/VIDEO/ Město Podbořany připravuje dvojici velkých investic, jejichž hodnota podle projektových dokumentací přesáhne dohromady 50 milionů korun. Jde o výstavbu technické a dopravní infrastruktury pro rodinné domy v lokalitě Malá Osada u koupaliště za 34 milionů korun a rekonstrukci školní kuchyně za 23 milionů.

Bílé kuchyně jsou stále velmi oblíbené.

VIDEO: Deset tipů, jak může vypadat bílá kuchyně a jak se o ni starat

Kuchyně by nám měla vydržet i několik desítek let. Proto se v ní vždy cení funkčnost, jednoduchost a nadčasovost. Výrazné prvky mohou být velmi krásné, ale zpravidla se rychle okoukají. V Česku patří mezi nejoblíbenější kuchyně ty bílé. Jak ale o bílou kuchyni pečovat, aby vydržela hezká? Podívejte se na některé z povedených bílých designů kuchyně.

Tuky, oleje ani kuchyňské zbytky do odpadu nepatří.

Lidé často netuší, co do odpadu nepatří. S olejem i lógrem v kanalizaci riskují

Ať už osmažíte řízky, sýr, slaninu či volské oko, zbyde vám na pánvi nemalé množství přepáleného oleje. Nechť hodí kamenem, kdo se nikdy neuchýlil k tomu, aby olej vylil do kuchyňského dřezu. Nebo zbytky jídla nevyhodil do toaletní mísy. Jenže tento zlozvyk vás může ve finále přijít pěkně draho. A nejen vás. A to nejde pouze o ucpaný páchnoucí odpad.

Pokud péči o myčku zanedbáme, může být výsledkem špatně umyté nádobí v zapáchajícím přístroji.

Lidé chybují v používání myčky. Díky jednoduchým pravidlům bude nádobí jako nové

Myčka na nádobí je příjemnou úsporou času, který bychom jinak strávili s rukama ve dřezu a saponátu. Špinavé nádobí se do myčky postupně ukládá, takže v kuchyni je pořádek, a když je plná, umyje všechno najednou. Ale aby byla myčka skutečně spolehlivým pomocníkem, je potřeba dodržovat jistá pravidla a věnovat jí trochu péče. Pokud myčku zanedbáváme, může být výsledkem špatně umyté nádobí v zapáchajícím přístroji. Je dobré vědět, proč je nádobí z myčky špinavé nebo šedivé a jak se případného zápachu z myčky zbavit.  

Personál, na který mohla být originální ústecká vietnamská restaurace Hai Phong pyšná. Za její kuchyní přicházely davy, bývalo těžké tu sehnat stůl.

Ty chutě, ta jídla! Uběhlo 40 let od otevření první vietnamské restaurace u nás

Haiphong je dnes třetím největším městem Vietnamu a největším námořním přístavem. Když se v roce 1983 otevřela v Ústí nad Labem stejnojmenná vietnamská restaurace, vůbec první v Československu, málokdo tušil, že se téměř okamžitě stane žádaným přístavem nejen pro ústeckou vietnamskou komunitu, ale pro všechny, kdo hledají nezvyklý a kvalitní gurmánský zážitek.

Příprava oblíbených palačinek není složitá, ale lze ji ještě zjednodušit a navíc neušpinit tolik nádobí.

Znáte vychytávky, které usnadní práci v kuchyni? Jsou chytré a zvládne je každý

Jak neprodyšně uzavřít sáček? Jak snadno oddělit žloutek od bílku? A jak vlastně správně uskladnit česnek? Vaření, pečení, smažení a další kuchyňské činnosti nepatří mezi jednoduché práce a každé zlepšení nebo vychytávka, které je usnadní či zrychlí, jsou vítány. Zkuste si pár takových nápadů vyzkoušet. A pak je možná zařadíte do svého seznamu kuchyňských vychytávek navždy.

Interiér si zachová atmosféru meziválečného bytu. Působivost celého prostoru umocňují umělecké předměty majitelů

Perla z Letné. Místo jako za zlaté éry první republiky není pro slaboduché

Chcete zachovat atmosféru interiéru, který pamatuje zlaté časy první republiky, aniž byste se vzdali moderních vymožeností? Rekonstrukce pražského bytu může být inspirací, jak pozvednout interiér na novou úroveň, aniž byste se museli pouštět do radikálních stavebních zásahů. Základem proměny bytu, která proběhla pod taktovkou 0,5 Studia, se stala hra s promyšlenými detaily, ať už jde nápaditě a hravě využívané barvy, dubové lamely nebo stěnu, kterou dělí různě velké niky, uzavíratelné prostory a vitríny za sklem. Vznikl jak čistý a klidný osobní prostor pro kultivované majitele, tak pro jejich umělecké předměty.

Koordinátorka Gastrofestivalu Cesta kolem světa Monika Ondruchová.

Gastrofestival představí premiérově Cestu kolem světa v Uherském Hradišti

Na cestu kolem světa plnou kulinářských zážitků se mohou letos těšit návštěvníci čtvrtého ročníku Gastrofestivalu Cesta kolem světa, který se bude konat v pátek 28. dubna od 11 do 22 hodin a v sobotu 29. dubna od 10 do 18 hodin na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Vstup na akci bude zdarma. Malou ochutnávku si v rozhovoru pro čtenáře Deníku přichystala koordinátorka festivalu Monika Ondruchová.

V přírodě mraveniště chráníme, doma je však nikdo nechce.

Pochodují vaší kuchyní šiky mravenců? Vyžeňte je vůněmi, zabírá i hřebíček

I když je Ferda Mravenec pracovitý a sympatický, doma ho nikdo mít nechce. Je totiž známo, že když se někde objeví jeden mravenec, zpravidla ho následuje předlouhý zástup jeho druhů. A to znamená, že naše domácnost má problém. Způsobů jak se zbavit mravenců je mnoho, ale pokud nechceme použít kupované chemické přípravky, můžeme na ně zkusit vyzrát domácími prostředky, například těmi, jejichž odér mravencům vadí a odpuzuje je.

Požár v chalupě na Trutnovsku hasiči včas zkrotili.

V chalupě na Trutnovsku hořelo v kuchyni, hasiči oheň včas zkrotili

První dubnovou sobotu dopoledne spěchalo do obce Rudník, část Janovice, šest jednotek hasičů. V kuchyni rekreačního objektu začalo hořet. Zásah byl ale natolik rychlý, že škody na zhruba šestimilionovém objektu jsou asi jen padesát tisíc korun. Ubytovaní lidé stačili po zjištění situace chalupu opustit bez zranění.

Václav Řezáč.

Sklář ze Železného Brodu ohromil svět novou technikou. Tu vynalezl v Japonsku

/ROZHOVOR, VIDEO/ Do světového povědomí se Václav Řezáč dostal revolučním přístupem v kombinování různých typů skla. Na nápad přišel v Japonsku, kde tři roky vyučoval na tamní univerzitě. „Odborníci na technologii skla neskrývali překvapení, že to vůbec jde. Výtvarníci reagovali každý jinak. Jeden užasle, další velmi citlivě,“ usmívá se šestačtyřicetiletý sklář ze Železného Brodu.

Dřevěné pódium nabízí šikovný úložný prostor v podobě praktických šuplat.

Pohledná garsonka s pódiem: Dřevěný blok slouží na spaní, v růžovém se vaří

Přízemní byt na pražském Žižkově prošel radikální proměnou. Propojením dříve oddělených místností vznikl otevřený obytný prostor, jemuž dominuje vestavěné pódiové zákoutí z březové překližky. Slouží jako lavice, knihovna, vyvýšené lůžko i místo pro ukládání věcí. Vyplatila se odvážná sázka na pastelově růžovou barvu v kuchyni, koupelně i chodbě.

Zbytky z kuchyně znečistily Ostrovskou propast. Před lety do ní natekly i splašky.

Zbytky z kuchyně znečistily propast u Macochy. Před lety do ní natekly i splašky

/FOTO/ Větší množství vody zabarvené krví. S mastnotou a zbytky zeleniny. Patrně mohly pocházet z domácí zabijačky. Ochránci přírody řeší v Moravském krasu na Blanensku poněkud bizarní druh znečištění podzemních prostor. Zmíněný odpad z kuchyně někdo nedávno vylil do vertikální jeskyně Ostrovská propast v Ostrově u Macochy. „Do jeskyně patří výhradně jen srážková voda a ne odpad z kuchyně. Zbytky, která tam neznámá osoba nalila dešťovou vpustí, se podaří snad z velké části vybrat, aby nepřilákaly hlodavce. Mastné stěny však zůstanou v jeskyni ještě hodně dlouho. Řešíme to se zástupci obce,“ řekl k případu Antonín Tůma ze Správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

Ilustrační foto

Ve Vraném nad Vltavou hořela kuchyň. Tři lidé se nadýchali kouře

Hasiči zasahovali u požáru domu ve Vraném nad Vltavou v pátek 3. března krátce po 18. hodině. Jednalo se o požár kuchyně, který se podařilo uhasit ještě před příjezdem hasičů. Tři lidé se však nadýchali kouře a po ošetření museli být převezeni do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

Otevření rekonstruované kuchyně na ZŠ Závodu míru v Pardubicích

Školní obědy v novém. Rekonstrukce kuchyně jídelny ZŠ Závodu míru skončila

Od srpna loňského roku se pracovalo na rekonstrukci stravovacího provozu na základní škole Závodu míru v Pardubicích. Nyní byly práce za celkem 35 milionů ukončeny a žáci si mohou vychutnat obědy v nové jídelně. Práce zahrnovaly nejen kompletní modernizaci jídelny a kuchyně, zcela nové podoby se dočkala také celá hospodářská budova včetně skladů a zázemí pro personál. 

Lukáš Halámek se zaměstnankyněmi během týdne připraví a rozveze téměř dva tisíce šišek knedlíků

VIDEO: Nejdřív otec, teď syn. U Halámků v Petrohradě vaří stovky šišek knedlíků

Josef Halámek vařil od svých 15 let. V Petrohradě na Podbořansku připravoval stravu pro zaměstnance tamního statku, po sametové revoluci objekt s jídelnou a kuchyní koupil. Kromě vaření obědů začal dodávat do obchodů, jídelen a restaurací v okolí domácí kynuté knedlíky. V jeho šlépějích jde jeho syn Lukáš. I on pracuje v kuchyni od 15 letech, začínal právě s balením knedlíků. Jejich produkce narostla, v týdnu uvaří téměř dva tisíce šišek.

Máte kuchyň? A mohla bych ji vidět?

Akce Kulový blesk: Školní kuchyň čeká obnova. S obědy pomůže i nemocnice

/VIDEO/ - Třetí Základní škola Poděbradova se pyšní největší vývařovnou ze všech školních jídelen v Jičíně. Tým kuchařek na Novém Městě denně vydá více než tisíc obědů, které krmí hladové krky nejen na „trojce“, ale také v dalších čtyřech školách v okolí. Stav kuchyně ale dlouhodobě nevyhovuje náročnému provozu a kapacitě. Město proto z pozice zřizovatele souhlasilo s rozsáhlou rekonstrukcí, která potrvá pět měsíců a postihne strávníky, personál, vyučování i provoz dalších jičínských jídelen včetně té nemocniční. Pro svou logistickou náročnost dostala celá akce přízvisko podle největších stěhovacích manévrů v historii české kinematografie - Kulový blesk.

Lukáš Halámek se zaměstnankyněmi během týdne připraví a rozveze téměř dva tisíce šišek knedlíků.

Nejdřív otec, teď syn. U Halámků v Petrohradě vaří stovky šišek knedlíků

/VIDEO/ Josef Halámek vařil od svých 15 let. V Petrohradě na Podbořansku připravoval stravu pro zaměstnance tamního statku, po sametové revoluci objekt s jídelnou a kuchyní koupil. Kromě vaření obědů začal dodávat do obchodů, jídelen a restaurací v okolí domácí kynuté knedlíky. V jeho šlépějích jde jeho syn Lukáš. I on pracuje v kuchyni od 15 letech, začínal právě s balením knedlíků. Jejich produkce narostla, v týdnu uvaří téměř dva tisíce šišek.

Střep paláce hradu Roupova má dosud zachovaná velká okna.

Hrad Roupov překvapí unikátní černou kuchyní. Za prohlídku platit nemusíte

Jižní Plzeňsko je krajina vlídná, prostá dramatických přírodních útvarů, nevábí své návštěvníky top památkami typu Karlštejn, Český Krumlov nebo Velehrad. Je ale krajinou zaslíbenou hradologům, kteří si zde přijdou na své při objevování hradních zřícenin, často ukrytých v lesích. Hrad Roupov je trochu jiný. Stojí ve vsi a ačkoli je soukromým majetkem, je volně přístupný.

Pokud dáme při smažení na pánev jen tenkou vrstvu sádla, tak při vyšších teplotách nad 150 °C může cholesterol v něm obsažený oxidovat.

Je zdravější smažit na sádle? Na pánev je nutné dát velkou vrstvu

Sádlo je často zmiňované jako ingredience, která nemohla chybět v žádné domácnosti našich předků. Nepostradatelné bylo nejen v kuchyni, třeba na sádlové koláčky, ale sahali k němu již od dávnověku i léčitelé, předchůdci dnešních farmaceutů. V době, kdy neexistovaly speciální obchody s přírodní kosmetikou, se v domácnostech míchaly bylinné masti právě do sádlového základu. Dnes se ke všem receptům našich babiček postupně vracíme.