Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Zavíječ moučný nebo také potravinový mol dokáže hravě zlikvidovat zásoby sypkých potravin ve spíži

Moli mají v létě jednu velkou výhodu. Jak se jich zbavit, než vám zamoří byt

Měří jen pár milimetrů. A přestože vás nepoštípou ani nenakazí žádnou nemocí, pro domácnost představují moli velký problém. Ať už kolem prolétl mol šatní nebo mol potravinový, bijte na poplach. I kdybyste se snažili ho plácáním zlikvidovat, bude to těžké. Při letu mol skvěle manévruje a bleskurychle mění směr. Ani v případě úspěchu se neradujte předčasně. Určitě totiž nebude sám. 

Archeologický průzkum ZČU ve Svatavě na Sokolovsku.

Archeologové z Plzně zkoumají koncentrační tábor ve Svatavě

Více než dva tisíce žen prošly mezi lety 1943 a 1945 koncentračním táborem Svatava na Sokolovsku, z toho přes 700 jich zde bylo dlouhodobě vězněných. Na místě pobočného lágru nacistického koncentračního tábora Flossenbürg dnes stojí rodinné domy nebo mateřská škola. Na jednom z přístupných pozemků začali pracovat archeologové z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (FF ZČU). Objevili tady pozůstatky po táborové kuchyni a části někdejšího oplocení.

Ženský koncentrační tábor ve Svatavě vydává svá tajemství

Zapomenutý příběh Svatavy. Výzkum odkrývá hrůzy koncentračního tábora

Archeologové z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni zahájili výzkum na místě bývalého ženského koncentračního tábora Svatava na Sokolovsku. Cílem je odhalit pozůstatky táborové kuchyně a dalších objektů, které mohou poskytnout nové informace o podmínkách života vězněných žen. Výzkum je součástí česko-polského projektu zaměřeného na studium méně známých pobočných koncentračních táborů.

Ženský koncentrační tábor ve Svatavě vydává svá tajemství. Foto: ZČU Plzeň

Ženský koncentrační tábor ve Svatavě vydává svá tajemství

Archeologové z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni zahájili výzkum na místě bývalého ženského koncentračního tábora Svatava na Sokolovsku. Cílem je odhalit pozůstatky táborové kuchyně a dalších objektů, které mohou poskytnout nové informace o podmínkách života vězněných žen. Výzkum je součástí česko-polského projektu zaměřeného na studium méně známých pobočných koncentračních táborů.

Přeštičtí junáci měli svůj tábor již po dvacáté u Chlumeckého mlýna. V neděli večer se konal slavnostní táborový oheň. Ten byl pro mnohá vlčata a světlušky ještě slavnostnější, když při něm skládali svůj slib. Foto Petr Šatra

Opět na oblíbeném tábořišti

Počátek prázdnin patřil u přeštických junáků jako každoročně táboru u Chlumeckého mlýna. Letos však tábor má jiné uspořádání. „Máme celkově nárůst členské základny, oddíly jsou maximálně naplněné. Zároveň je i velký zájem jet na tábor,“ popisuje změnu vůdce střediska Martin. „Už jsme to kapacitně nezvládali.“

Šťovík je prospěšný pro střeva, ledviny, žaludek a játra a zabraňuje kardiovaskulárním chorobám.

Kyselá bylinka plná vitaminů: čistí střeva, odvodňuje a využití má i v kuchyni

Jedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.

Kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata

Krmení je věda. Zvířata z liberecké zoo prožerou ročně 11 milionů korun

V mrazicím boxu syrové maso a ryby, na skladě ovoce a zelenina. Vydrhnuté pracovní desky, poklizené nádobí a v troubě grilovaná zelenina, která dokresluje atmosféru. Takový pohled se naskytl reportérovi Deníku, který zavítal do kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata.

Kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata.

Krmení je věda. Zvířata v liberecké zoo prožerou 11 milionů korun ročně

V mrazicím boxu syrové maso a ryby, na skladě ovoce a zelenina. Vydrhnuté pracovní desky, poklizené nádobí a v troubě grilovaná zelenina, která dokresluje atmosféru. Takový pohled se naskytl reportérovi Libereckého deníku, který zavítal do kuchyně liberecké zoologické zahrady, kde vznikají nutričně vyvážené a pestré krmné dávky pro místní zvířata.

Finální podoba letní kuchyně kutilského páru z Pardubic.

Kutilský pár z Pardubic si postavil luxusní letní kuchyň. Vyšla je levně

Jiří Faltus a Andrea Vrzalová z Pardubic jsou zapálenými kutily. Jednou na dovolené viděli letní kuchyň a rozhodli se, že si podobnou vybudují i doma. Použili zbytky ze stavby domu a netradiční betonovou desku. S omezeným rozpočtem si vlastními silami vytvořili funkční a esteticky příjemný venkovní prostor.

Kuchyňské tuky mají lidé dávat do speciálních kontejnerů. Snímek je ilustrační.

Kam s použitým olejem z kuchyně? V Havlíčkově Brodě hledejte černou popelnici

/SEZNAM MÍST/ Lámete si hlavu, kam s použitým olejem z kuchyně? Nepatříte k těm, kteří tyto zbytky lijí do dřezů či záchodových mís? V Havlíčkově Brodě mají obyvatelé k dispozici na několika místech speciální popelnice, určené právě na tento druh odpadu a podobných kontejnerů po městě stále přibývá. Použité oleje některé firmy dále zpracovávají. Využít se dají zbytky tuků z kuchyní následně například jako palivo.  

Restaurace U Nováků patřila v devadesátých letech k nejvyhlášenějším podnikům v Přerově.

Kam se poděly legendární hospůdky z devadesátek? 2. díl: U Nováků

V dobách největší slávy si tu podávali dveře podnikatelé, sportovci, ale i osobnosti českého šoubyznysu. Restaurace U Nováků, která se nachází v Čechově ulici, patřila v minulosti k prvotřídním přerovským podnikům, a přestože její kapacita nebyla příliš velká, bylo tu pořád plno. Pokud bychom hledali synonymum pro úspěšnou éru devadesátých let v Přerově, kdy se ve městě dařilo podnikání, bude znít jednoduše – Nováci. Název restaurace přitom nijak nesouvisel se slavným přerovským rodákem - zpěvákem Pavlem Novákem.

Den bezpečnosti si ve slánské škole užilo na 600 kluků a holek.

V kuchyni na třetí základce hořelo. Tentokrát jen cvičně v rámci Dne bezpečnosti

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V kuchyni v Základní škole v Rabasově ulici ve Slaném vypukl ráno 24. května požár. Vyhlášen byl poplach. Na místo se sjeli hasiči a další záchranné složky. Celá škola byla evakuována. V kuchyni zůstala uvězněná a kouřem nadýchaná jedna kuchařka, kterou hasiči vynesli ven a předali záchranářům. Naštěstí šlo jen nachystané cvičení v rámci školního projektového Dne bezpečnosti.

Chřest je vhodnou dietní potravinou pro všechny, kteří chtějí shodit pár kil. Navíc čistí cévy a ledviny.

Zkuste i vy zeleninu, která může různě chutnat. Zbaví vás kil a pročistí cévy

Chřest patří mezi jednu z prvních sklízených jarních plodin. Těší se velké oblibě. I proto se na mnoha místech pořádají chřestové slavnosti, kde lze tuto chutnou a zároveň léčivou zeleninu vyzkoušet na mnoho způsobů. Chuť chřestu však oceníte, i když ho připravíte jen tak doma v pekáčku. A co víc, pročistí vám cévy i ledviny a ještě pomůže shodit přebytečné kilogramy.

Burger s fazolovou plackou před bistrem Bugr Burger v centru Olomouce

Olomouc v bulce 1: divoký Bugr Burger se zážitky pro všechny smysly

Kam v Olomouci na výjimečný burger? Nejoblíbenější olomoucké burgrárny představujeme ve vychuceném seriálu Deníku "Olomouc v bulce". V prvním díle jsme se vypravili na třídu 1. máje, kde v sousedství legendární Ponorky láká milovníky masa v housce Bugr Burger.

Olej si v některých případech dokáže poradit lépe než běžné čisticí prostředky.

Olej jako nový kouzelník v domácnosti: Vyčistí i to, na co běžný čistič nestačí

Ne, to není vtip. Obyčejný stolní olej dokáže být v domácnosti užitečným pomocníkem, a to nejen v kuchyni. Sám olej obvykle těžko vyčistitelné skvrny spíš způsobuje, ale v některých případech skvěle funguje jako čistič i on sám. V mžiku oka zbaví zbytků lepidla prakticky cokoliv, na co nestačil žádný domácí čistič. Navíc se jedná o metodu ekologickou, netoxickou, ale také levnou a šetrnou.

Kloboucká mateřská škola staví nový pavilon pro 56 dětí

Kloboucká mateřská škola postaví nový moderní pavilon pro 56 dětí

Zázemí pro více dětí, moderní prostory i rekonstrukce kuchyně a plynové kotelny. To čeká během následujícího roku mateřskou školu ve Valašských Kloboukách. Město v těchto dnech zahajuje letošní nejvýznamnější investiční akci, díky které dojde k rozšíření kapacity mateřské školy.

Street Food Festival Liberec.

Vůně pouliční kuchyně se linula Libercem. Foodtrucky zaparkovaly před kulturákem

/FOTO, VIDEO/ Liberecké gurmány potěšily poklady pouliční kuchyně. Mexické tacos a tortilly, pravou neapolskou pizzu, burgery a další speciality nabídl Street Food Festival, který se uskutečnil první květnový den před libereckým Domem kultury. Desítky návštěvníků dorazily dopřát svým chuťovým pohárkům moderní gastronomii a mix chutí české i světové kuchyně. Žízeň pomohla zahnat piva z malých pivovarů, na své si přišli i milovníci vína. Koho honila mlsná, mohl si pochutnat na makronkách, rolované zmrzlině, donutech či churros.

Mouční molové napadají spíže a svým pobytem znehodnocují potraviny.

Moli dají potravinám navždy pokoj: Stačí přilepit pod víčko dózy známé koření

S prvními jarními dny se do našich kuchyní vrací i nechvalný obyvatel spíží – potravinový mol. Buď si ho domů přinesete s nákupem či k vám jednoduše sám přiletí otevřeným oknem. Jakmile doma moly spatříte, vaše potraviny jsou v ohrožení. Nezbývá než jednotlivé zásoby zkontrolovat, případně vyhodit. Můžete ale učinit i preventivní krok, který bude stát jen tolik, na kolik vyjde sáček obyčejného divokého koření. Moly totiž odpuzuje bobkový list. Jak bobkový list využít k likvidaci molů? V článku najdete i jiné vychytávky, jak se zbavit molů v domácnosti.