Dvě ženy potřebovaly ošetření poté, co se nadýchaly zplodin při požáru v Hrubé Vrbce. Oheň tam zničil kuchyň rodinného domu. Plameny se rozhořely ve čtvrtek dopoledne a způsobil velké škody. Do obce na Horňácku spěchali hasiči i záchranáři.
Představte si, že na hlavní nádraží přijede několik rychlíků a odbavovací hala je najednou plná lidí. Tak nějak to vypadalo ve středu 21. června v hasičské stanici v Mostě po zahájení dne otevřených dveří. Nová hasičská stanice v mosteckých Velebudicích se poprvé na jeden den otevřela veřejnosti. Zájem byl obrovský. Hasiči také lidém připomněli, jak si mohou zachránit kuchyni.
Velkou slávu nachystali na tři dny v Raškovicích. Zdejší základní škola, první měšťanka ve vesnici na Frýdeckomístecku, je stoletá a bude oslavovat od úterý 20. do čtvrtka 22. června.
Zpoza barů a z kuchyní restaurací za poslední měsíce nejen kvůli covidu nenávratně zmizelo několik tisíc zaměstnanců. Provozní barů, hospod a restaurací tak hledají, jak díru zacelit. Velkého pomocníka získávají v polotovarech. Například v takzvaných RTD (ready to drink) nápojích, tedy v míchaných drincích v plechovkách, které mnohdy stojí zlomek ceny koktejlu namíchaného přímo barmanem.
/VIDEO, FOTO/ Tři nové třídy, moderní jídelna, zateplená fasáda. Na to se mohou těšit děti ze školky v Horní Cerekvi po prázdninách. Místní mateřská škola prochází celkovou rekonstrukcí. Předškolní děti už se vrátily z dočasného azylu na základní škole. Na podzim, už za plného provozu, budou dělníci dodělávat fasádu.
Za málo peněz hodně muziky. Tímto heslem se řídila Markéta Zugarová z Poličky při renovaci staré kuchyně doslova za babku. A vše dokonce jako dárek k narozeninám pro svou maminku. Nelze se ani divit, že na konci tohoto renovátorského příběhu tekly oběma slzy štěstí. Paní Markéta pro Deník popsala a ukázala, jak s pomocí tapety udělala rychleji než za víkend ze staré kuchyně novou.
Chlebíčky, kanapky, plněná vejce, plněný hermelín, plněná zelenina a ovoce, a přídavkem kuřecí a sýrová roláda. Kurz studené kuchyně očekávání žáků oboru Kuchař-číšník SOU a SOŠ SČMSD Znojmo rozhodně naplnil.
Starší lidé nechali dnes ráno ve Slatině na Vysokomýtsku bez dozoru spotřebič na tuhá paliva, kterým si topili v kuchyni, jež je v přístavku rodinného domu. Ze spotřebiče však vylétly jiskry a zapálily vše okolo. Způsobená škoda je 100 tisíc korun, mohla být ale mnohonásobně vyšší.
U požáru kuchyně v ulici Vedlejší zasahovali pražští hasiči v úterý 23. května od půl druhé odpoledne. I přesto, že se místnost podařilo uhasit během několika minut, zemřel na místě pes, který se nadýchal kouře.
Zámecký park v Rozsochatci v sobotu 27. května obsadí myslivci. Bude se tu konat velká slavnost u příležitosti 100. výročí Českomoravské myslivecké jednoty. Akce začíná v deset hodin dopoledne. Oslavy doplní chovatelská přehlídka trofejí a podvečerní Svatohubertská mše.
Čas od času se vynoří nějaká nová dieta či výživový postup, který kompletně zakazuje určitou složku potravin. Jednou je původcem „všeho zla“ laktóza, jindy lepek, cukr či rovnou všechny sacharidy. Nejednou se na paškál dostaly i tuky jako máslo, sádlo či olej. Kdo se však trochu zajímá o zdravou výživu, ten ví, že tuky mají v těle celou řadu životně důležitých a nenahraditelných funkcí. A každý, kdo se aspoň občas mihne u sporáku, zase ví, že se bez nich neobejde žádné vaření. Není však tuk jako tuk a je potřeba vědět, v jakých situacích po jakém druhu sáhnout.
Předposlední květnový víkend láká na pestrou nabídku akcí na jižní Moravě. Na Břeclavsku se otevřou ve večerních hodinách brány Zámku Mikulov, kam můžou návštěvníci zavítat na Muzejní noc. Na dobrodružnou cestu den poté láká zase parní vlak, který vyrazí z Břeclavi do Lednice a zpátky. Na Hodonínsko pořadatelé zvou na jídlo z české i zahraniční kuchyně nebo na Putování po blatnických búdách. Také na Znojemsku ožijí památky v noci. Přímo ve Znojmě se koná muzejní noc s tématem „Za vším hledej ženu“.
Ráno nezačalo v bytovém domě v Pardubicích moc vesele. Obyvatele na sídlišti Dukla probudila hasičská siréna. Hořelo v jednom domě, několik lidí se nadýchalo zplodin.
/VIDEO/ Město Podbořany připravuje dvojici velkých investic, jejichž hodnota podle projektových dokumentací přesáhne dohromady 50 milionů korun. Jde o výstavbu technické a dopravní infrastruktury pro rodinné domy v lokalitě Malá Osada u koupaliště za 34 milionů korun a rekonstrukci školní kuchyně za 23 milionů.
Změnou systému školního stravování se zabývá Sokolov. Není to žádná novinka, naposledy se řešila před několika lety. Přišla ale epidemie covidu a zavření škol.
Minulý pátek krátce po desáté hodině dopolední upoutalo v ulici Havanská v Ostravě-Porubě pozornost strážníka Miloslava Kalába volání o pomoc, které se ozývalo z otevřeného okna jednoho z bytů, ve kterém došlo k požáru. Strážník neváhal ani vteřinu a ihned jednal.
Kuchyně by nám měla vydržet i několik desítek let. Proto se v ní vždy cení funkčnost, jednoduchost a nadčasovost. Výrazné prvky mohou být velmi krásné, ale zpravidla se rychle okoukají. V Česku patří mezi nejoblíbenější kuchyně ty bílé. Jak ale o bílou kuchyni pečovat, aby vydržela hezká? Podívejte se na některé z povedených bílých designů kuchyně.
Ať už osmažíte řízky, sýr, slaninu či volské oko, zbyde vám na pánvi nemalé množství přepáleného oleje. Nechť hodí kamenem, kdo se nikdy neuchýlil k tomu, aby olej vylil do kuchyňského dřezu. Nebo zbytky jídla nevyhodil do toaletní mísy. Jenže tento zlozvyk vás může ve finále přijít pěkně draho. A nejen vás. A to nejde pouze o ucpaný páchnoucí odpad.
Myčka na nádobí je příjemnou úsporou času, který bychom jinak strávili s rukama ve dřezu a saponátu. Špinavé nádobí se do myčky postupně ukládá, takže v kuchyni je pořádek, a když je plná, umyje všechno najednou. Ale aby byla myčka skutečně spolehlivým pomocníkem, je potřeba dodržovat jistá pravidla a věnovat jí trochu péče. Pokud myčku zanedbáváme, může být výsledkem špatně umyté nádobí v zapáchajícím přístroji. Je dobré vědět, proč je nádobí z myčky špinavé nebo šedivé a jak se případného zápachu z myčky zbavit.
Haiphong je dnes třetím největším městem Vietnamu a největším námořním přístavem. Když se v roce 1983 otevřela v Ústí nad Labem stejnojmenná vietnamská restaurace, vůbec první v Československu, málokdo tušil, že se téměř okamžitě stane žádaným přístavem nejen pro ústeckou vietnamskou komunitu, ale pro všechny, kdo hledají nezvyklý a kvalitní gurmánský zážitek.
Nový stravovací provoz v Klaudiánově nemocnici je hotový. Zaměstnanecká jídelna začala sloužit v září loňského roku, kuchyň byla dokončena nyní. Přibližně v polovině května začne vařit i obědy pro pacienty.
Jak neprodyšně uzavřít sáček? Jak snadno oddělit žloutek od bílku? A jak vlastně správně uskladnit česnek? Vaření, pečení, smažení a další kuchyňské činnosti nepatří mezi jednoduché práce a každé zlepšení nebo vychytávka, které je usnadní či zrychlí, jsou vítány. Zkuste si pár takových nápadů vyzkoušet. A pak je možná zařadíte do svého seznamu kuchyňských vychytávek navždy.
/VIDEO/ Tahchin, typický íránský pokrm posypaný dřišťálem, připravuje Massoud Jahandideh ve své restauraci, kterou provozuje na brněnském Úvoze. Specializuje se právě na perskou kuchyni. „Je to jediná perská restaurace v Brně. Další podobná je v Praze," vypráví sympatický muž. Deník přináší jeho příběh.
Chcete zachovat atmosféru interiéru, který pamatuje zlaté časy první republiky, aniž byste se vzdali moderních vymožeností? Rekonstrukce pražského bytu může být inspirací, jak pozvednout interiér na novou úroveň, aniž byste se museli pouštět do radikálních stavebních zásahů. Základem proměny bytu, která proběhla pod taktovkou 0,5 Studia, se stala hra s promyšlenými detaily, ať už jde nápaditě a hravě využívané barvy, dubové lamely nebo stěnu, kterou dělí různě velké niky, uzavíratelné prostory a vitríny za sklem. Vznikl jak čistý a klidný osobní prostor pro kultivované majitele, tak pro jejich umělecké předměty.
Na cestu kolem světa plnou kulinářských zážitků se mohou letos těšit návštěvníci čtvrtého ročníku Gastrofestivalu Cesta kolem světa, který se bude konat v pátek 28. dubna od 11 do 22 hodin a v sobotu 29. dubna od 10 do 18 hodin na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Vstup na akci bude zdarma. Malou ochutnávku si v rozhovoru pro čtenáře Deníku přichystala koordinátorka festivalu Monika Ondruchová.
Škodu okolo 150 tisíc korun způsobila neopatrnost obyvatelky domu v Kunovicích na Uherskohradišťsku v úterý 18. dubna před 17. hodinou, která skončila požárem kuchyně.
I když je Ferda Mravenec pracovitý a sympatický, doma ho nikdo mít nechce. Je totiž známo, že když se někde objeví jeden mravenec, zpravidla ho následuje předlouhý zástup jeho druhů. A to znamená, že naše domácnost má problém. Způsobů jak se zbavit mravenců je mnoho, ale pokud nechceme použít kupované chemické přípravky, můžeme na ně zkusit vyzrát domácími prostředky, například těmi, jejichž odér mravencům vadí a odpuzuje je.
/VIDEO/ Zdeněk Pohlreich hledá nejlepší tuzemskou restauraci. V šestém dílu pořadu ho diváci svým doporučením poslali za zážitkovou kuchyní. V jeho zátěžovém testu se utkala táborská restaurace Mace s pražskou restaurací Salabka. Ve středu 12. dubna ve 20.20 hodin souboj vysílala TV Nova.
/FOTO, VIDEO/ Houbová pohádka, dovolená v Chorvatsku či známé Seykorovy pohádkové postavy Ferda Mravenec a Brouk Pytlík - i to se dá ztvárnit pomocí vajíček. Ukázala to velikonoční výstava v bývalé zámecké kuchyni opočenského zámku.
První dubnovou sobotu dopoledne spěchalo do obce Rudník, část Janovice, šest jednotek hasičů. V kuchyni rekreačního objektu začalo hořet. Zásah byl ale natolik rychlý, že škody na zhruba šestimilionovém objektu jsou asi jen padesát tisíc korun. Ubytovaní lidé stačili po zjištění situace chalupu opustit bez zranění.
/ROZHOVOR, VIDEO/ Do světového povědomí se Václav Řezáč dostal revolučním přístupem v kombinování různých typů skla. Na nápad přišel v Japonsku, kde tři roky vyučoval na tamní univerzitě. „Odborníci na technologii skla neskrývali překvapení, že to vůbec jde. Výtvarníci reagovali každý jinak. Jeden užasle, další velmi citlivě,“ usmívá se šestačtyřicetiletý sklář ze Železného Brodu.
/FOTO, VIDEO/ Bojovali jako lvi. Vytvořili skvělé americké menu, obsloužili třicet hostů v přísném časovém limitu. Zvládli i netradiční objednávky tajných návštěvníků. Vaření ve vyhlášené Pohlreichově restauraci si užili. Přesto do dalšího kola nepostoupili.
Zničená kuchyň a škoda 200 tisíc korun. To je následek nedělního požáru v Březové nad Svitavou, kde žena v seniorském věku odpoledne vařila kynuté knedlíky. Z kuchyně odešla sledovat televizi, na knedlíky zapomněla a malér byl na světě.
Přízemní byt na pražském Žižkově prošel radikální proměnou. Propojením dříve oddělených místností vznikl otevřený obytný prostor, jemuž dominuje vestavěné pódiové zákoutí z březové překližky. Slouží jako lavice, knihovna, vyvýšené lůžko i místo pro ukládání věcí. Vyplatila se odvážná sázka na pastelově růžovou barvu v kuchyni, koupelně i chodbě.
Kde vzal Zdeněk Pohlreich inspiraci ke svému novému pořadu Pohlreichův souboj restaurací a jak do něj vybíral podniky? To vše se dočete v našem rozhovoru.
Ochránci přírody řeší v Moravském krasu na Blanensku poněkud bizarní druh znečistění podzemních prostor. Do vertikální jeskyně Ostrovská propast v Ostrově u Macochy nedávno někdo vylil vodu zabarvenou krví s mastnotou a zbytky zeleniny. Kuchyňský odpad patrně pocházel z domácí zabijačky.
/FOTO/ Větší množství vody zabarvené krví. S mastnotou a zbytky zeleniny. Patrně mohly pocházet z domácí zabijačky. Ochránci přírody řeší v Moravském krasu na Blanensku poněkud bizarní druh znečištění podzemních prostor. Zmíněný odpad z kuchyně někdo nedávno vylil do vertikální jeskyně Ostrovská propast v Ostrově u Macochy. „Do jeskyně patří výhradně jen srážková voda a ne odpad z kuchyně. Zbytky, která tam neznámá osoba nalila dešťovou vpustí, se podaří snad z velké části vybrat, aby nepřilákaly hlodavce. Mastné stěny však zůstanou v jeskyni ještě hodně dlouho. Řešíme to se zástupci obce,“ řekl k případu Antonín Tůma ze Správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras.
Porubské sídliště se otřese v základech, alespoň těch gastronomických. Stračena Pub Pustkovec si na druhou polovinu dubna připravila netradiční gastronomický zážitek. Uznání si získávající kuchař David Mecko slibuje, že hosty „posadí na zadek“.
Hasiči zasahovali u požáru domu ve Vraném nad Vltavou v pátek 3. března krátce po 18. hodině. Jednalo se o požár kuchyně, který se podařilo uhasit ještě před příjezdem hasičů. Tři lidé se však nadýchali kouře a po ošetření museli být převezeni do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Od srpna loňského roku se pracovalo na rekonstrukci stravovacího provozu na základní škole Závodu míru v Pardubicích. Nyní byly práce za celkem 35 milionů ukončeny a žáci si mohou vychutnat obědy v nové jídelně. Práce zahrnovaly nejen kompletní modernizaci jídelny a kuchyně, zcela nové podoby se dočkala také celá hospodářská budova včetně skladů a zázemí pro personál.
Josef Halámek vařil od svých 15 let. V Petrohradě na Podbořansku připravoval stravu pro zaměstnance tamního statku, po sametové revoluci objekt s jídelnou a kuchyní koupil. Kromě vaření obědů začal dodávat do obchodů, jídelen a restaurací v okolí domácí kynuté knedlíky. V jeho šlépějích jde jeho syn Lukáš. I on pracuje v kuchyni od 15 letech, začínal právě s balením knedlíků. Jejich produkce narostla, v týdnu uvaří téměř dva tisíce šišek.
/VIDEO/ - Třetí Základní škola Poděbradova se pyšní největší vývařovnou ze všech školních jídelen v Jičíně. Tým kuchařek na Novém Městě denně vydá více než tisíc obědů, které krmí hladové krky nejen na „trojce“, ale také v dalších čtyřech školách v okolí. Stav kuchyně ale dlouhodobě nevyhovuje náročnému provozu a kapacitě. Město proto z pozice zřizovatele souhlasilo s rozsáhlou rekonstrukcí, která potrvá pět měsíců a postihne strávníky, personál, vyučování i provoz dalších jičínských jídelen včetně té nemocniční. Pro svou logistickou náročnost dostala celá akce přízvisko podle největších stěhovacích manévrů v historii české kinematografie - Kulový blesk.
/VIDEO/ Josef Halámek vařil od svých 15 let. V Petrohradě na Podbořansku připravoval stravu pro zaměstnance tamního statku, po sametové revoluci objekt s jídelnou a kuchyní koupil. Kromě vaření obědů začal dodávat do obchodů, jídelen a restaurací v okolí domácí kynuté knedlíky. V jeho šlépějích jde jeho syn Lukáš. I on pracuje v kuchyni od 15 letech, začínal právě s balením knedlíků. Jejich produkce narostla, v týdnu uvaří téměř dva tisíce šišek.
Jižní Plzeňsko je krajina vlídná, prostá dramatických přírodních útvarů, nevábí své návštěvníky top památkami typu Karlštejn, Český Krumlov nebo Velehrad. Je ale krajinou zaslíbenou hradologům, kteří si zde přijdou na své při objevování hradních zřícenin, často ukrytých v lesích. Hrad Roupov je trochu jiný. Stojí ve vsi a ačkoli je soukromým majetkem, je volně přístupný.
Sádlo je často zmiňované jako ingredience, která nemohla chybět v žádné domácnosti našich předků. Nepostradatelné bylo nejen v kuchyni, třeba na sádlové koláčky, ale sahali k němu již od dávnověku i léčitelé, předchůdci dnešních farmaceutů. V době, kdy neexistovaly speciální obchody s přírodní kosmetikou, se v domácnostech míchaly bylinné masti právě do sádlového základu. Dnes se ke všem receptům našich babiček postupně vracíme.
S náklady téměř 55 milionů korun se rekonstrukce pavilonu kuchyně a jídelny Základní školy Sychrov zařadila na první místo seznamu největších investičních akcí uplynulého roku ve Vsetíně.
Hradečáci si v úterý poprvé mohli zdarma vyzvednout nádoby na gastroodpad. Jak dokládá fronta, zájem o třídění biologicky rozložitelného odpadu z kuchyně je v Hradci Králové opravdu velký.