Patří mezi posly jara i mezi první jarní jedlé rostliny. Medvědí česnek je bylina obsahující vitamin C i další zdraví prospěšné látky a jako benefit přidává svou příjemnou jemně česnekovou chuť. Je proto velkým přínosem jak pro naše zdraví, tak pro naši kuchyni. Přečtěte si, kde roste medvědí česnek, proč je medvědí česnek zdravý a jak ho využít. Dozvíte se také, zda se medvědí česnek dá pěstovat.
Symbol jara, života i hojnosti. To vše je už od pradávna připisováno vejci. V lednici nám vejce většinou nechybí. Jsou základní ingrediencí pro pečení sladkých dobrot ke kávě i nezbytnou součástí slaných receptů. A co takhle vajíčka míchaná nebo natvrdo jako snídaňové menu? V kuchyni se zkrátka bez vajec jen těžko obejdeme. Podívejte se, jak poznat čerstvá vajíčka a jak naopak poznáte, jestli už jsou vejce zkažená.
Cvičná kuchyně středního odborného učiliště v Žatci, ve které se budoucí kuchaři léta učili svému řemeslu, dosloužila a zastarala. Proto se vedení školy už v roce 2016 rozhodlo vybudovat novou a s pomocí evropských peněz se mu to i podařilo. V květnu 2018 tu díky bezmála třímilionové dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) otevřeli novou moderně vybavenou cvičnou kuchyni pro učně v oborech kuchař a cukrář a nazvali ji gastrolaboratoř. Víc než po pěti letech provozu je stále lákadlem pro nové zájemce o řemeslo, a také důvodem, proč zdejší absolventi patří k nejžádanějším na trhu práce ve svých oborech.
/VIDEO/ Pět let ve vězení za pokus o těžké ublížení na zdraví. S takovým trestem odešla od Krajského soudu v Hradci Králové žena, která zaútočila na svého partnera sekáčkem. Podobný čin přitom provedla už před deseti lety. „Nikdy se s chlapem nehádejte v kuchyni. Zkuste sekat latinu,“ mluvil do duše odsouzené po vynesení rozsudku soudce.
Kuchyně FN Plzeň denně uvaří tisíce jídel a pacientům i zaměstnancům nemocnice chutná. „Kuchaře chválí,“ říká vedoucí Odboru léčebné výživy a stravování Jan Svoboda.
Bouřlivá atmosféra panovala ve středu večer v brněnských Vinohradech. Vedení městské části tam ve Společenském sále Pálava diskutovalo s obyvateli o plánovaném navýšení nájemného v obecních bytech. Řada lidí se proti zdražení otevřeně postavila, argumentovali například penězi, které do bytů z vlastních zdrojů investovali.
Požár v kuchyni se rozhořel v pondělí kolem půl sedmé večer v brněnském centru sociálních služeb, které poskytuje pomoc lidem se zrakovým postižením. Na Chrlické náměstí spěchali profesionální hasiči ze dvou brněnských stanic a dvě dobrovolné jednotky. Deset lidí bylo nutné evakuovat, zásah zkomplikoval dopravu.
Tekutý písek má především v kuchyni nezastupitelné místo. Na co už nestačí běžný mycí prostředek, s tím si písek většinou hravě poradí. Věděli jste ale, že si ho můžete vyrobit i doma, a to za pár minut a prakticky zadarmo? Stačí trocha jedlé sody a další dvě suroviny, které v domácnosti běžně máte. Snadný a ekologický tekutý písek, který vyčistí i tu nejzaschlejší nečistotu, zvládne doma umíchat skutečně každý.
Původně chtěl stavět dřevěné sruby a pracovat se dřevem jako jeho otec. Zhruba ve třinácti letech ale začal pomáhat v rodinné restauraci. Začínal u myčky a nádobí. Pohyboval se v kuchyni a koukal kuchařům pod ruce. A jejich práce a kreativita se mu zalíbila. Tehdy vařit ještě nemohl a ani neuměl, a tak začal sledovat kuchařské umění nejen v rodinné restauraci, ale i v tehdy populárních televizních pořadech.
Špína, nepořádek, stopy po myších. Několik večerek, pekařství a k tomu jedna kuchyň známé restaurace jsou na seznamu dočasně uzavřených provozoven v letošním roce na Prostějovsku.
Zatímco se bavíme o předávání zkušeností mladším kolegům a lásce ke kuchařskému řemeslu, vzniká pod jeho rukama s naprostou lehkostí tříchodové degustační menu zahrnující burratu s tomatovou salsou a olivovou tapenádou, pečená prsa z perličky se sezónní zeleninou a pestem z černých lanýžů a grilovanou chobotnici s blanšírovanou zeleninou a gnocchi…
V kuchyni hostěradické restaurace Na náměstí, kterou v minulém týdnu zavřeli kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, už se zase může vařit. Provozovatel podniku nechal prostory vyčistit a vymalovat. Inspektoři znovuotevření kuchyně schválili, návštěvníci se do restaurace budou moct vrátit v pondělí.
Jen hodně otrlé nátury by si pochutnaly v indické restauraci v centru Tábora, kdyby viděly do zázemí provozu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) tu ve čtvrtek 8. února 2024 objevila neskutečný nepořádek. Hemžilo se to tu šváby. Inspektoři restauraci okamžitě uzavřeli.
Přestože třetí ročník soutěže Peče celá země přilákal historicky nejvyšší počet soutěžících a jeho sledovanost v počátcích trhala rekordy, divácký zájem postupně opadává. Lidé soutěž neustále srovnávají se slovenskou verzí, která měla dle mnohých větší šmrnc. Některým chybí bývalá porotkyně Mirka van Gils Slavíková, která byla podle nich vtipnější než Michaela Landová.
Olej získávaný z dužniny kokosového ořechu má pověst léku na všemožné neduhy. Jestli opravdu umí takové zázraky, jak se leckde píše, jsme zjišťovali u odborníků. Ptali jsme se, jak je to s konzumací kokosového oleje pro zdraví? Je pravda, že kokosový olej prospívá srdci a je dobré ho každý den konzumovat? Určitě existují dvě místa v domácnosti, kde má kokosový olej své zasloužené uplatnění.
/VIDEO/ Mateřská škola v Ivanovicích na Hané získala díky rekonstrukci kompletně novou kuchyni, ke které přibude nové oddělení s hernou i záchody. Nově vznikne i střešní zahrádka s výhledem, kde si děti budou moci pěstovat zeleninu nebo kytky. Práce budou hotovy na konci června. Rovněž se navýší kapacita školky.
/FOTO, VIDEO/ V sobotu Polnička ožila plesovou atmosférou. Tu do místní sokolovny vnesl očekávaný ples, na kterém nechyběla dechovková hudba Zelenohorských muzikantů, tombola nebo vyhlášená zabijačková kuchyně.
Zhruba za rok by měl začít ostrý provoz domova pro seniory v Sovově ulici, jehož součástí bude vývařovna s kapacitou tisíc jídel. Sem se přesune příprava obědů pro seniory a zdravotně znevýhodněné obyvatele města.
/VIDEO/ Hodonínská radnice letos oslaví svých sto dvacet let. Rok jubilea začal před dominantní secesní stavbou i dole, pod ní. Právě zdola se tak po několikaleté pauze opět line vůně jídla z vlastní kuchyně. A znovu se točí pivo.
Jedním z podniků, které se loni na podzim otevřely v nové administrativní budově Organice na Karolině, je Kanteen, moderní koncept kantýny. Oproti dosavadnímu přesvědčení mnohých hostů, že slouží pouze pro zaměstnance z firem v objektu, je otevřena pro všechny. Na příští týden chystá výhodné akce.
O kuchyni se říká, že je srdcem domova. Udržet ji při každodenním provozu dokonale čistou je ale náročné, zvlášť pokud máte malé děti či domácí mazlíčky. Při vaření se zkrátka nevyhnete ani tomu, aby se občas něco nevysypalo nebo neukáplo. Pravidelný a důkladný úklid kuchyně a kuchyňských skříněk je proto nutný zejména s ohledem na naše zdraví. Jinak by se tu bakterie a viry rychle zabydlely a množily. Jak při úklidu postupovat a co nesmíme vynechat?
/FOTO, VIDEO/ Velké emoce vyvolávají zprávy o budoucnosti chátrajícího kulturního domu Janoušek v Nmyburce. Město upravilo dřívější projektový záměr na jeho přestavbu, v rámci níž by v budově vznikly nové učebny a kuchyně s jídelnou jako součást sousední Základní školy Tyršova.
Rozsáhlá, více než osm měsíců trvající obnova objektu bývalé Měšťanské besedy v Uherském Hradišti a její loňské vyřazení z provozu, jsou definitivně minulostí. Žákům ZŠ UNESCO tak slouží moderní kuchyně s kapacitou 1100 obědů denně.
V soutěži BernardChef sice skončila Marta Kašová ze žďárské střední školy druhá, radost ale měla jednoznačně největší. Po vyhlášení výsledků ukázala na prstech dvojku směrem ke svému doprovodu, pak si dala před ústa sepjaté ruce. A následně s nadšeným křikem objala svou učitelku. Radost byla v tu chvíli nepopsatelná.
/FOTO/ V kolektivu udržuje dobrou náladu, ale jako šéf musí umět občas i zvýšit hlas. Takový je třicetiletý Michal Koreš z Telče, který pracuje jako šéfkuchař Pivnice Na Štokách v Návštěvnickém centru Bernard. V pondělí bude jako člen poroty vybírat vítěze letošní soutěže mladých kuchařů BernardChef.
Uzavřená zůstala kuchyně restaurace v Letovicích na Blanensku poté, co ji navštívila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Kontroloři našli špinavé prostředí a upozornili na riziko kontaminace uskladněných potravin.
Déle trvající mráz a sněhová pokrývka komplikují život i ptákům, kteří si za příznivějších podmínek umí najít v přírodě potravu sami. Pomoc lidí a potravu, kterou jim sypou do krmítek, proto uvítají. Čím ptáky správně přikrmovat? Proč nejsou vhodné zbytky z kuchyně? A víte, že pro malé ptáky velikosti čížka může být i jediné zrnko soli ze slaného rohlíku smrtelnou dávkou?
Stráž pod Ralskem má novou moderní jídelnu s kapacitou 90 osob a kuchyní s vývařovnou pro 500 jídel. Budou v ní pomáhat vařit i odsouzení z místní věznice, ale sloužit bude jen zaměstnancům a studentům zdejší akademie, která je jediným vzdělávacím zařízením v republice pro české vězeňství.
Utrácet někdy až statisíce za novou kuchyňskou linku? Zaplatit „raketu“ za nový plot? Složitě vybírat mnohdy předražený zahradní domek? Nic pro šikovné Čechy, kterým stačilo jen trochu umu a hlavně zdravý selský rozum, aby si své domovy vylepšili doslova za pár korun. Podívejte se na výběr z textů, které v roce 2023 vyvolaly u čtenářů Deníku největší ohlas.
Umí za dopoledne udělat venkovní kuchyň, splnit sen manželce o krásném koupacím ráji z kamenů, nebo vybudovat ve volných chvílích luxusní posezení k ohništi. Čeští kutilové zvládnou relaxovat při práci se dřevem a pak vzniknou lampy, které nadchly i v Americe nebo stůl z olivovníku a pryskyřice, nad kterým se tají dech. To jsou příklady příběhů o zlatých českých ručičkách, které na našem webu vzbudily v roce 2023 největší ohlas.
Když se řekne kulinářství a Británie, napadne mnohé kuchař bez čepice Jamie Olivier nebo držitel šestnácti Michelinských hvězd Gordon Ramsay. Kde by ale byli bez lékárníků. Dva angličtí lékárníci dali, či lépe řečeno vrátili světu upravenou chuť starověku v podobě dochucovací omáčky, která nesmí chybět v žádné západoevropské kuchyni. Kdo dnes nezná worcesterskou omáčku jako by nebyl. A vězte, že příběh vzniku worcesterské omáčky opravdu stojí za přečtení.
Měli na zahradě venkovní krb. Manželka si ale přála zahradní kuchyň s krbem a pecí na pizzu. Josef Procházka proto přes zimu vše nastudoval na internetu a na jaře začal. Vznikla úžasná venkovní kuchyň.
Prakticky bez dveří, s jednotnou podlahou, a přitom vše vypadá skvěle. To je ukázka povedené rekonstrukce jinak poměrně běžného bytu na pražské Letné. Za vším stojí jasná idea investora a zkušenosti architektonického studia. Výsledná podoba bytu vás určitě zaujme.
Za 36 milionů korun bez DPH opravil Královéhradecký kraj kuchyni a jídelnu v trutnovské nemocnici. Stravovací zařízení s kapacitou 700 jídel na směnu zahájí plný provoz 16. prosince a zajistí stravu pro 350 zaměstnanců, 300 pacientů a 50 jídel pro gastro rozvoz. V příštím roce chce kraj zahájit stavbu parkovacího domu.
Novou moderní kuchyní, kde denně vzniká čtyři a půl tisíce jídel, se pyšní Fakultní nemocnice v Brně. Novinka stála desítky milionů korun. Více než tři čtvrtě roku trvající obnova byla první etapou výstavby gynekologicko-porodnické kliniky.
Skvěle se ohánět tam, kde jde do tuhého, dokáže Luboš Novotný z Mladoboleslavska. Poradí si, ať už jde o dobro věci, nebo o to vytvořit něco dobrého. Může vám tak přijet na pomoc, pokud se situace vyhrotí natolik, že je třeba volat tísňovou linku – a stejný muž vás může třeba potěšit v práci, pokud zaměstnavatel pořádá zážitkovou snídani. Či třeba zajistí catering na svatbě. A pokaždé si můžete být jisti: jde to toho s plným nasazením.
Doma ji má opravdu každý. Většinou je bílá, krásně sypká a dobrý oběd si bez ní většina lidí nedokáže představit. Řeč je o soli. Lidé ji k dochucování jídel využívají od nepaměti. Ale jak se stalo, že dnes sůl nejčastěji používáme v sypké podobě? Stojí za tím zajímavý příběh, kde hlavní roli hraje lékárnický um, zdraví jedné dívky a samozřejmě sůl.
/VIDEO, FOTO/ Nadmíru spokojeně se v pátek tvářili strávníci v jídelně Základní školy Marjánka v Praze 6. Chutnalo jim – a moc. „Báječné,“ zhodnotila pro Deník jedna ze školaček, která si vybrala jako hlavní jídlo roládu s opečeným bramborem. Samotnou ji překvapilo, co vlastně řekla: než začala chválit, vlastně si prý ani neuvědomovala, že takové slovo vůbec zná…
Do krmítek dávají lidé ledacos. Ovšem o tom, že jsou některé potraviny pro ptáčky nevhodné, není pochyb. Pak jsou tu také potraviny, které ptákům prospívají a rádi se jimi nechají přilákat právě do vašeho krmítka. Tedy pokud jim je nabídnete. Odkdy ptáky přikrmovat, které druhy ptáků můžete v zimě v krmítku spatřit a co do krmítka nasypat, aby se to u vás druhy jen hemžilo? Poradí vám i Libor Šejna, vedoucí Záchranné stanice živočichů Makov.
Nasytit chudší část lidstva a dostat do jejich jídelníčku maso v koncentrované podobě. To byl záměr jednoho z nadaných lékárníků Justuse von Liebiga. Díky němu si dnes z malé kostičky a z vody můžeme připravit masový vývar. Pokud do takového bujónu nic nepřidáme, hlad příliš nezažene. Chuť masa ale umí napodobit báječně. Tak tedy, jak to se vznikem bujónu vlastně bylo? Jak se stalo, že se jeho používání masově rozšířilo po celém světě?
Na Prvním českém gymnáziu Karlovy Vary se sice stávkovalo, přesto se ale učilo. Stávkovali i zaměstnanci kuchyně, strávníci dostali bagety. „Hodiny těch vyučujících, kteří se ke stávce přidali, zařídíme například suplováním. Jídelna zůstane v tento den ale uzavřena,“ vysvětloval už v pátek ředitel gymnázia Zdeněk Papež.
Pokojové rostliny pomáhají vytvořit příjemné klima, to je všeobecně známo. Ať už jste milovníky palem, orchidejí, či azalek, buďte si jistí, že všechny zelené krásky, snad kromě kaktusů a sukulentů, odvádějí většinu vody ze zálivky zpět do okolního vzduchu a některé navíc zbavují prostor škodlivin. Nejsou tedy pouhou dekorací, ale zvyšují fyzickou i duševní výkonnost a zahánějí stres. Jaké pokojovky si domů pořídit pro svou nenáročnost? A do kterých místností se nejvíce hodí?
/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.
/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.
/VIDEO/ Ve Stonařově se pustili do několik let plánované opravy staré měšťanské školy. Cílem první etapy je mít kuchyň a jídelnu ve školním areálu. To bude mít pozitivní vliv na bezpečnost školáků.
Další restaurace na Pardubicku neobstála při kontrole inspektorů ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Výrazně zanedbala úklid kuchyně a skladu. Vyskytoval se tam trus hlodavců a další nečistoty.
Jsou malé, otravné, rychle se množí a navíc jsou nebezpečné, protože ohrožují naše zdraví. Ovocné či vinné mušky nebo také octomilky se zabydlí ve vaší kuchyni velmi rychle. Stačí jim k tomu přezrálé ovoce, nedopité pivo nebo víno ve skleničce či nevynesený odpadkový koš. Svým poletováním člověka přivádí k šílenství, i když nekoušou, neštípou ani nejsou jedovaté, jsou přenašeči nemocí. Jak se octomilek zbavit, co nesnáší a do jaké pasti je snadno chytíte?