/VIDEO/ Hodonínská radnice letos oslaví svých sto dvacet let. Rok jubilea začal před dominantní secesní stavbou i dole, pod ní. Právě zdola se tak po několikaleté pauze opět line vůně jídla z vlastní kuchyně. A znovu se točí pivo.
Jedním z podniků, které se loni na podzim otevřely v nové administrativní budově Organice na Karolině, je Kanteen, moderní koncept kantýny. Oproti dosavadnímu přesvědčení mnohých hostů, že slouží pouze pro zaměstnance z firem v objektu, je otevřena pro všechny. Na příští týden chystá výhodné akce.
O kuchyni se říká, že je srdcem domova. Udržet ji při každodenním provozu dokonale čistou je ale náročné, zvlášť pokud máte malé děti či domácí mazlíčky. Při vaření se zkrátka nevyhnete ani tomu, aby se občas něco nevysypalo nebo neukáplo. Pravidelný a důkladný úklid kuchyně a kuchyňských skříněk je proto nutný zejména s ohledem na naše zdraví. Jinak by se tu bakterie a viry rychle zabydlely a množily. Jak při úklidu postupovat a co nesmíme vynechat?
/FOTO, VIDEO/ Velké emoce vyvolávají zprávy o budoucnosti chátrajícího kulturního domu Janoušek v Nmyburce. Město upravilo dřívější projektový záměr na jeho přestavbu, v rámci níž by v budově vznikly nové učebny a kuchyně s jídelnou jako součást sousední Základní školy Tyršova.
Rozsáhlá, více než osm měsíců trvající obnova objektu bývalé Měšťanské besedy v Uherském Hradišti a její loňské vyřazení z provozu, jsou definitivně minulostí. Žákům ZŠ UNESCO tak slouží moderní kuchyně s kapacitou 1100 obědů denně.
V soutěži BernardChef sice skončila Marta Kašová ze žďárské střední školy druhá, radost ale měla jednoznačně největší. Po vyhlášení výsledků ukázala na prstech dvojku směrem ke svému doprovodu, pak si dala před ústa sepjaté ruce. A následně s nadšeným křikem objala svou učitelku. Radost byla v tu chvíli nepopsatelná.
/FOTO/ V kolektivu udržuje dobrou náladu, ale jako šéf musí umět občas i zvýšit hlas. Takový je třicetiletý Michal Koreš z Telče, který pracuje jako šéfkuchař Pivnice Na Štokách v Návštěvnickém centru Bernard. V pondělí bude jako člen poroty vybírat vítěze letošní soutěže mladých kuchařů BernardChef.
Uzavřená zůstala kuchyně restaurace v Letovicích na Blanensku poté, co ji navštívila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Kontroloři našli špinavé prostředí a upozornili na riziko kontaminace uskladněných potravin.
Déle trvající mráz a sněhová pokrývka komplikují život i ptákům, kteří si za příznivějších podmínek umí najít v přírodě potravu sami. Pomoc lidí a potravu, kterou jim sypou do krmítek, proto uvítají. Čím ptáky správně přikrmovat? Proč nejsou vhodné zbytky z kuchyně? A víte, že pro malé ptáky velikosti čížka může být i jediné zrnko soli ze slaného rohlíku smrtelnou dávkou?
Stráž pod Ralskem má novou moderní jídelnu s kapacitou 90 osob a kuchyní s vývařovnou pro 500 jídel. Budou v ní pomáhat vařit i odsouzení z místní věznice, ale sloužit bude jen zaměstnancům a studentům zdejší akademie, která je jediným vzdělávacím zařízením v republice pro české vězeňství.
Utrácet někdy až statisíce za novou kuchyňskou linku? Zaplatit „raketu“ za nový plot? Složitě vybírat mnohdy předražený zahradní domek? Nic pro šikovné Čechy, kterým stačilo jen trochu umu a hlavně zdravý selský rozum, aby si své domovy vylepšili doslova za pár korun. Podívejte se na výběr z textů, které v roce 2023 vyvolaly u čtenářů Deníku největší ohlas.
Umí za dopoledne udělat venkovní kuchyň, splnit sen manželce o krásném koupacím ráji z kamenů, nebo vybudovat ve volných chvílích luxusní posezení k ohništi. Čeští kutilové zvládnou relaxovat při práci se dřevem a pak vzniknou lampy, které nadchly i v Americe nebo stůl z olivovníku a pryskyřice, nad kterým se tají dech. To jsou příklady příběhů o zlatých českých ručičkách, které na našem webu vzbudily v roce 2023 největší ohlas.
Když se řekne kulinářství a Británie, napadne mnohé kuchař bez čepice Jamie Olivier nebo držitel šestnácti Michelinských hvězd Gordon Ramsay. Kde by ale byli bez lékárníků. Dva angličtí lékárníci dali, či lépe řečeno vrátili světu upravenou chuť starověku v podobě dochucovací omáčky, která nesmí chybět v žádné západoevropské kuchyni. Kdo dnes nezná worcesterskou omáčku jako by nebyl. A vězte, že příběh vzniku worcesterské omáčky opravdu stojí za přečtení.
Měli na zahradě venkovní krb. Manželka si ale přála zahradní kuchyň s krbem a pecí na pizzu. Josef Procházka proto přes zimu vše nastudoval na internetu a na jaře začal. Vznikla úžasná venkovní kuchyň.
Prakticky bez dveří, s jednotnou podlahou, a přitom vše vypadá skvěle. To je ukázka povedené rekonstrukce jinak poměrně běžného bytu na pražské Letné. Za vším stojí jasná idea investora a zkušenosti architektonického studia. Výsledná podoba bytu vás určitě zaujme.
Za 36 milionů korun bez DPH opravil Královéhradecký kraj kuchyni a jídelnu v trutnovské nemocnici. Stravovací zařízení s kapacitou 700 jídel na směnu zahájí plný provoz 16. prosince a zajistí stravu pro 350 zaměstnanců, 300 pacientů a 50 jídel pro gastro rozvoz. V příštím roce chce kraj zahájit stavbu parkovacího domu.
Novou moderní kuchyní, kde denně vzniká čtyři a půl tisíce jídel, se pyšní Fakultní nemocnice v Brně. Novinka stála desítky milionů korun. Více než tři čtvrtě roku trvající obnova byla první etapou výstavby gynekologicko-porodnické kliniky.
Skvěle se ohánět tam, kde jde do tuhého, dokáže Luboš Novotný z Mladoboleslavska. Poradí si, ať už jde o dobro věci, nebo o to vytvořit něco dobrého. Může vám tak přijet na pomoc, pokud se situace vyhrotí natolik, že je třeba volat tísňovou linku – a stejný muž vás může třeba potěšit v práci, pokud zaměstnavatel pořádá zážitkovou snídani. Či třeba zajistí catering na svatbě. A pokaždé si můžete být jisti: jde to toho s plným nasazením.
Doma ji má opravdu každý. Většinou je bílá, krásně sypká a dobrý oběd si bez ní většina lidí nedokáže představit. Řeč je o soli. Lidé ji k dochucování jídel využívají od nepaměti. Ale jak se stalo, že dnes sůl nejčastěji používáme v sypké podobě? Stojí za tím zajímavý příběh, kde hlavní roli hraje lékárnický um, zdraví jedné dívky a samozřejmě sůl.
/VIDEO, FOTO/ Nadmíru spokojeně se v pátek tvářili strávníci v jídelně Základní školy Marjánka v Praze 6. Chutnalo jim – a moc. „Báječné,“ zhodnotila pro Deník jedna ze školaček, která si vybrala jako hlavní jídlo roládu s opečeným bramborem. Samotnou ji překvapilo, co vlastně řekla: než začala chválit, vlastně si prý ani neuvědomovala, že takové slovo vůbec zná…
Do krmítek dávají lidé ledacos. Ovšem o tom, že jsou některé potraviny pro ptáčky nevhodné, není pochyb. Pak jsou tu také potraviny, které ptákům prospívají a rádi se jimi nechají přilákat právě do vašeho krmítka. Tedy pokud jim je nabídnete. Odkdy ptáky přikrmovat, které druhy ptáků můžete v zimě v krmítku spatřit a co do krmítka nasypat, aby se to u vás druhy jen hemžilo? Poradí vám i Libor Šejna, vedoucí Záchranné stanice živočichů Makov.
Nasytit chudší část lidstva a dostat do jejich jídelníčku maso v koncentrované podobě. To byl záměr jednoho z nadaných lékárníků Justuse von Liebiga. Díky němu si dnes z malé kostičky a z vody můžeme připravit masový vývar. Pokud do takového bujónu nic nepřidáme, hlad příliš nezažene. Chuť masa ale umí napodobit báječně. Tak tedy, jak to se vznikem bujónu vlastně bylo? Jak se stalo, že se jeho používání masově rozšířilo po celém světě?
Na Prvním českém gymnáziu Karlovy Vary se sice stávkovalo, přesto se ale učilo. Stávkovali i zaměstnanci kuchyně, strávníci dostali bagety. „Hodiny těch vyučujících, kteří se ke stávce přidali, zařídíme například suplováním. Jídelna zůstane v tento den ale uzavřena,“ vysvětloval už v pátek ředitel gymnázia Zdeněk Papež.
Pokojové rostliny pomáhají vytvořit příjemné klima, to je všeobecně známo. Ať už jste milovníky palem, orchidejí, či azalek, buďte si jistí, že všechny zelené krásky, snad kromě kaktusů a sukulentů, odvádějí většinu vody ze zálivky zpět do okolního vzduchu a některé navíc zbavují prostor škodlivin. Nejsou tedy pouhou dekorací, ale zvyšují fyzickou i duševní výkonnost a zahánějí stres. Jaké pokojovky si domů pořídit pro svou nenáročnost? A do kterých místností se nejvíce hodí?
/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.
/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.
/VIDEO/ Ve Stonařově se pustili do několik let plánované opravy staré měšťanské školy. Cílem první etapy je mít kuchyň a jídelnu ve školním areálu. To bude mít pozitivní vliv na bezpečnost školáků.
Další restaurace na Pardubicku neobstála při kontrole inspektorů ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Výrazně zanedbala úklid kuchyně a skladu. Vyskytoval se tam trus hlodavců a další nečistoty.
Jsou malé, otravné, rychle se množí a navíc jsou nebezpečné, protože ohrožují naše zdraví. Ovocné či vinné mušky nebo také octomilky se zabydlí ve vaší kuchyni velmi rychle. Stačí jim k tomu přezrálé ovoce, nedopité pivo nebo víno ve skleničce či nevynesený odpadkový koš. Svým poletováním člověka přivádí k šílenství, i když nekoušou, neštípou ani nejsou jedovaté, jsou přenašeči nemocí. Jak se octomilek zbavit, co nesnáší a do jaké pasti je snadno chytíte?
„Vařím, jak mě to učila maminka. Mně i sourozencům vždycky chutnalo, tak věřím, že bude chutnat i mým hostům.“ Těmito slovy přiblížila majitelka Rom Rest Severka Karin Ferencová pohnutky, s nimiž jde do boje o přízeň hostů. Jako jediná restaurace široko daleko nabízí typická romská jídla.
„Vařím, jak mě to učila maminka. Mně i sourozencům vždycky chutnalo, tak věřím, že bude chutnat i mým hostům.“ Těmito slovy přiblížila majitelka Rom Rest Severka Karin Ferencová pohnutky, s nimiž jde do boje o přízeň hostů. Jako jediná restaurace široko daleko nabízí typická romská jídla.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ K Mezinárodnímu dni archeologie se v sobotu 21. října připojilo i Muzeum Mladoboleslavska. Na návštěvníky čekal program na nádvoří se středověkými řemeslníky i kuchyní nebo archeologickou dílnou.
Černý kouř se ve čtvrtek valil z kuchyně bytu v ulici Jana Palacha v Pardubicích. Plameny poškodily ledničku, podlahu i další vybavení. Příčinou zkázy byl kabel.
Soužití několika generací v domku či v bytě je v dnešní době spíše výjimkou než pravidlem. Dnešní mladá generace touží po osamostatnění. K tomu patří i vlastní hnízdečko, kde by mohla žít.
Pavouci jsou vítanými hosty na zahradě, kde nás zbavují škůdců. Představa, že by se tento osminohý nezvaný návštěvník usadil u vás doma, ale většinu lidí neláká. Kde se v domě berou pavouci a jak se jich zbavit? Víte, co nemají pavouci rádi? Co můžete udělat, abyste odradili pavouky od pobytu u vás doma, aniž byste použili chemii nebo je zabíjeli?
Někdy je méně více. Majitelka bytu v Praze se rozhodla otevřít prostor na dnešní dobu již nevhodně řešeného bytu 3+1. Získala tak velkorysý, funkční a moderní domov. Nebránila se ani nečekaným řešením.
/VIDEO, FOTO/ Paříž může vedle nespočetných jiných zážitků nabídnout i ten, který nyní hojně probírají nejen místní, ale také uživatelé sociálních sítí i světová a naše média: pokousání štěnicemi. Nákaza a onemocnění sice nehrozí, ale citlivějším jedincům naskáčou nepřehlédnutelné pupence. K těm však lze vcelku snadno přijít i v české metropoli.
Už od dětství snil o vaření, ještě neuměl číst a už listoval kuchařkami. Takový byl Kryštof Částka, který si před jedenácti lety otevřel v Železné Rudě bufet, jenž návštěvností převyšuje leckteré restaurace. V zimě ho ale také uvidíte za volantem rolby, kterou chystá stopy pro běžkaře.
Mateřinka se speciálně upravenou zelenou střechou přecházející volně do zahrady, nová kuchyň i komunitní ekocentrum - takové zázemí nabídne stovce dětí plánovaná ekologická školka na Moravském Předměstí. Kapacita hradeckých školek je naplněná a je třeba to do budoucna řešit.
Více místa, nové technologie i moderní nerezové gastro vybavení přinesla 38. mateřské škole ve vnitrobloku Spojovací ulice na Slovanech rekonstrukce kuchyně. Mateřinka s fasádou v podobě parníku si ji už zasloužila, doposud zde kuchařky využívaly tu původní z šedesátých let.
Že svíčková omáčka a „vepřo knedlo zelo“ neodmyslitelně patří k Česku, to ví snad každý. Ovšem víte, na čem si pochutnávají lidé například v Polsku, či Izraeli? Ať už se považujete za profíky v kuchyni nebo za nadšence do gastronomie, vyzkoušejte si v našem kvízu, jak jste na tom se znalostmi národních jídel v zahraničí.
Skleněné peklo. Žár, kouř a plameny. Velký strach o život nejbližších a zároveň obrovské odhodlání jim pomoci. Tak se dají ve zkratce popsat pocity starostky Petrovic na Znojemsku Ireny Záviškové. Požár zničil jejich dům 14. září. Nyní se zvedla obrovská vlna solidarity a lidé jim přispívají prostřednictvím sbírky na portálu Donio.
Pardubický zámek hostil 23. září již 3. ročník Food festivalu Perštejnského hodování. Odborníci z oblasti gastronomie zde představili své speciality, které propojili jak s moderní, tak tradiční perštejnskou kuchyní. Festival nabídl návštěvníkům regionální, ale i cizokrajná jídla.
O čtvrté zářijové sobotě, v den podzimní rovnodennosti, se uskutečnil ve Skanzenu Rochus již devátý ročník Slováckého festivalu chutí a vůní. Gastrofestival pořádaný Regionem Slovácko ve skanzenu Rochus, byť jej v dopoledních hodinách chvílemi provázel déšť, byl věnován tradiční slovácké kuchyni.
Deník v červnu přinesl článek o ukrajinských uprchlících Jaroslavovi a Anhelině. Rok se připravovali v Adaptačním centru Paměti národa k přijímačkám na střední školy. V prvním kole neuspěli, v druhém podali dvě desítky přihlášek a absolvovali nespočet pohovorů. Pomalu jim docházely síly, vůle i finance. Nakonec oba uspěli. Věnují se ovšem zcela jinému oboru, než si představovali, a na živobytí si vydělávají několika brigádami. Deník se s nimi znovu sešel, aby zjistil, jak se jim vede dnes.
Provoněná a čistá domácnost je snem každé hospodyňky. Vůně dokáže navodit příjemnou atmosféru, ale pokud jste někdy kupovali kvalitní difuzér, sami víte, že nestojí zrovna málo. Navíc je potřeba do každého pokoje, a to už se ve vašem rodinném rozpočtu projeví. Jak ale docílit voňavé domácnosti i auta levněji, jak si vyrobit domácí difuzér a jak provonět každý pokoj? Odpověď zní: pomocí kolíčku na prádlo.
Do krajských škol a školských zařízení míří další peníze na opravy a investice. Radní schválili žádosti krajských škol a školských zařízení za celkem 7,2 milionu korun.
Vychutnáváte si oblíbený moučník po vydatném obědě, když tu náhle si všimnete, že stejně jako vy si jeho chuť užívá i moucha. Představíte si, jak před pár minutami lezla po psím exkrementu, a najednou vám chutnat přestane. Jak se much v bytě zbavit, co proti nim funguje, jaká vůně je odpuzuje a kde se ve vašem bytě vůbec berou?