Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Více než 2,4 milionu obydlených bytů v ČR je v bytových domech.

Jak se bydlí v Česku? Většina bytů má čtyři místnosti a řada lidí žije sama

Všechno, co byste chtěli vědět o bydlení v České republice, zjistil důkladně Český statistický úřad. Před dvěma lety sečetl nejen obyvatele země, ale také byty, domy i nejrůznější ubytovny a dokonce i pokoje. Ukázalo se, že počet bytů se za posledních deset let zvýšil téměř o deset procent a zvyšuje se také úroveň bydlení. Vlastní dům nebo byt však pro řadu lidí stále zůstává nesplněným snem. Ne každý má na jeho pořízení peníze.

Studenti se v kurzu učili nové trendy ve studené kuchyni.

Saláty a předkrmy. Studenti se učili nové trendy ve studené kuchyni

Ve dnech 24. až 26. ledna se v brněnském vzdělávacím centru NcM – Gastronomickém vzdělávacím středisku konal kurz studené kuchyně s názvem Moderní studená kuchyně s Michalem a Martinem. Zúčastnili se ho i studenti Integrované střední školy ve Slavkově u Brna. Děkujeme Lucii Poláčkové za příspěvek.

Architektura domu naznačuje posun od stylu art deco k ranému funkcionalismu, což bylo inspirací i pro návrh podoby interiéru.

Obří byt v Praze je jako adventní kalendář. Překvapení čeká za každými dvířky

Vytvořit neokázalé a spíše minimalistické bydlení odpovídající trendům 20. let 21. století, kde zdánlivá jednoduchost v sobě ponese vnitřní bohatost a také rozmanitost prožitků. Tímto stěžejním a komplexním pravidlem zároveň se řídil tým z kanceláře Lenka Míková architekti, který přijal zakázku na vytvoření vnitřní podoby bytu ve Starém Městě v Praze.

Ilustrační foto

Čističky odpadních vod úpí. Vlhčené ubrousky a tuky se o adventu hromadí

Předvánoční přípravy vrcholí a kdo ještě otálel s úklidem, má na to nejvyšší čas. Kus práce odvedou vlhčené čisticí ubrousky, které se vyrábějí speciálně pro kuchyň, koupelnu nebo nerez. Ale pozor, po použití je nutné je vyhodit do odpadkového koše. Obsahují totiž pevná vlákna a plasty, které v čističkách odpadních vod ucpávají čerpadla. Stejné škody dokážou napáchat tuky, které mnozí lidé vlévají do záchodů namísto toho, aby je odevzdali k likvidaci.

Ke kuchyňskému ostrůvku se přistoupilo jako ke šperku celého prostoru

Co s domovem udělá řád. Barrandovský byt má nyní svůj šperk i ukrytou koupelnu

Co nejlépe využít poměrně luxusních, téměř 150 metrů čtverečních plochy v novém bytovém domě v pražské části Barrandov. To bylo úkolem pro architektonické studio ANNY Architects. Jelikož šlo o již hotovou dispozici, svou pozornost směřovala dvojice Anna Nižňanská a Anna Podroužková zejména na nábytek, vhodné vybavení a osvětlení.

Požár ve školní kuchyni v Kunčicích

Kuchařka rozehřívala máslo, evakuovala se celá školní jídelna

Dvacet lidí, z toho 16 dětí, bylo evakuováno včera při obědě ze školní jídelny v Kunčicích nad Labem na Trutnovsku kvůli požáru, který vzplál na plotně kuchyně při rozehřívání másla. Stačilo, aby kuchařka nechala hrnec chvíli bez kontroly. Nikomu se naštěstí nic nestalo a hasiči oheň rychle zlikvidovali, škoda na vybavení kuchyně dosáhla jen 50 tisíc korun. 

Akademie Vězeňské služby ČR ve Stráži pod Ralskem. Poklepání na základní kámen nové vlastní kuchyně a jídelny, která vzdělávací instituci léta chybí.

Studium kazí budoucím dozorcům bídná strava. Dostávají jídlo určené pro seniory

Učebny moderní, lektoři skvělí, ale strava žalostná. Akademie Vězeňské služby ČR (AVS) pro budoucí dozorce, justiční strážce a další pracovníky ve Stráži pod Ralskem postrádá vlastní stravovací zařízení. A jídlo od externích dodavatelů prý nestojí za nic. Což je zejména při mnohatýdenních pobytech kadetů veliký problém. Akademie proto teď ve svém areálu přistaví vlastní kuchyň a jídelnu. Za 15 měsíců by stavba měla být hotová.

Akademie Vězeňské služby ČR ve Stráži pod Ralskem. Poklepání na základní kámen nové vlastní kuchyně a jídelny, která vzdělávací instituci léta chybí.

Budoucím dozorcům kazí studium bídná strava. Dostávají jídlo určené pro seniory

Učebny moderní, lektoři skvělí, ale strava žalostná. Akademie Vězeňské služby ČR (AVS) pro budoucí dozorce, justiční strážce a další pracovníky ve Stráži pod Ralskem postrádá vlastní stravovací zařízení. A jídlo od externích dodavatelů prý nestojí za nic. Což je zejména při mnohatýdenních pobytech kadetů veliký problém. Akademie proto teď ve svém areálu přistaví vlastní kuchyň a jídelnu. Za 15 měsíců by stavba měla být hotová.

Když paní Liběna hledala dům, nechtěla moderní bílou kostku, ale dům, ze kterého bude dýchat teplo domova.

Rekonstrukce krok za krokem: Kde hledat inspiraci

Ať už budete po rekonstrukci vybavovat kuchyni novou myčkou, troubou či chladničkou, měnit koupelnu ve wellness oázu nebo zařizovat dětské pokoje  v podkroví jako naši pěstouni, vždycky půjde o kompromis mezi lákavým designem, cenou a běžným provozem. Při pořizování spotřebičů myslete také na úspornost a udržitelnost, které šetří nejen přírodu, ale z dlouhodobého hlediska také vaši peněženku.

Požár ve školce

Školku na Zlínsku museli evakuovat, hořelo světlo v kuchyni

Osmnáct dětí a devět zaměstnanců Mateřské školy Trnava na Zlínsku si ve středu odneslo z pobytu ve školce adrenalinový zážitek. Krátce před polednem museli být všichni evakuováni z budovy školky, důvodem rychlého odchodu byl požár světla v kuchyni a zakouření nejen této místnosti. Naštěstí se nikomu nic nestalo. 

Zavíječ moučný nebo také potravinový mol dokáže hravě zlikvidovat zásoby sypkých potravin ve spíži

Jak vyhnat potravinové moly? Tleskání nepomůže. Je třeba je zničit a odpudit

Když v kuchyni a spíži cítíte potřebu tleskat, ačkoliv se tam prokazatelně nevyskytuje žádný slavný umělec, není radno otálet. Výskyt malých šedých motýlků znamená, že potravinám uskladněným ve vaší spíži hrozí kalamita. Potravinový mol, ve skutečnosti zavíječ moučný, paprikový nebo čokoládový, dokáže zcela znehodnotit zásoby mouky, rýže či strouhanky. Ještě než se dáte do boje, je nutné zjistit, jak se zavíječe zbavit a co potravinové moly odpuzuje. Tleskáním sice pár motýlků zlikvidujete, ale cesta vede jinudy. Překvapivě třeba i přes vosičky.

Následky požáru způsobeného kočkou domácí.

Kočka zapnula tlapkami sporák. Požár způsobil v kuchyni škodu za čtvrt milionu

/FOTO/ Překvapivé vysvětlení má páteční požár kuchyně rodinného domu ve Starém Mateřově u Pardubic. Způsobila ho zvědavá kočka, kterou přilákal obsah hrnce odloženého na vypnuté plotně. Kočce se tlapkami podařilo sklokeramickou desku pod hrncem zapnout navzdory dětské pojistce, kterou je sporák vybaven. Rodina byla tou dobou pryč, o ničem nevěděla, takže výsledkem nečekaného ohřívání pokrmu je shořelá digestoř a zdevastovaná kuchyň, hasiči škodu odhadli na 250 tisíc korun.

Následky požáru způsobeného kočkou domácí.

Kočka zapnula tlapkami sporák, požár způsobil v kuchyni škodu za čtvrt milionu

/FOTO/ Překvapivé vysvětlení má páteční požár kuchyně rodinného domu ve Starém Mateřově u Pardubic. Způsobila ho zvědavá kočka, kterou přilákal obsah hrnce odloženého na vypnuté plotně. Kočce se tlapkami podařilo sklokeramickou desku pod hrncem zapnout navzdory dětské pojistce, kterou je sporák vybaven. Rodina byla tou dobou pryč, o ničem nevěděla, takže výsledkem nečekaného ohřívání pokrmu je shořelá digestoř a zdevastovaná kuchyň, hasiči škodu odhadli na 250 tisíc korun.

Lišky na smetaně

Houby v kuchyni. Vyzkoušejte falešnou dršťkovku z růžovky, doporučuje mykolog

Jak využít houbařské úlovky v kuchyni? Lišky na smetaně doporučuje jako osvědčený recept trutnovský mykolog Petr Kuráň. „Mezi moje oblíbená jídla patří také falešná dršťková polévka z muchomůrky růžovky, václavky smrkové či hlívy ústřičné. Velmi dobré jsou také houbové karbanátky - 50 na 50 s masem,“ vybírá z houbařského jídelníčku.

Neobvyklé řešení. Oprava bytu v paneláku stojí na nedokonalostech

Majitel bytu v 11. patře panelového domu na Praze 5 má rád stroje i mechanismy. A je rád, když ví, jak fungují. „Mám rád přirozenost a upřímnost, a to i u stavebních materiálů, jejich drsnost, hladkost, stárnutí,“ uvedl v rámci soutěže Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu. V ní prezentoval svůj opravený domov, který bude na mnohé působit poněkud neobvykle.

Těžkou práci ve výškách usnadní technika.

Rekonstrukce krok za krokem: Nejčastější chyby

Přeměna starého domu po babičce ve vysněné bydlení se snadno může změnit v peklo. Stačí se do rekonstrukce pustit po hlavě bez důkladného plánování. Základem je pořádně připravený projekt, reálně nastavený rozpočet a jištění kvality odvedené práce smlouvou o dílo.

Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce.

Požehnání pro laboratoř, ale pohroma pro kuchyni. Jak se zbavit octomilek

Jsou malinké, lítají, je jich hodně a jsou otravné. Znáte je? Ano, jsou to octomilky. Nebzučí, nekoušou, ale nikdo je nevidí rád. Když se jedna objeví v kuchyni, je jasné, že vzápětí uvidíte i její další kamarádky a že jich bude přibývat. Přilákali jste je na ovoce, které není nejčerstvější, na zkvašenou ovocnou šťávu, kompot nebo marmeládu, ale i na zbytky piva či vína.

Nosatci jsou drobný hmyz, který si často přinesete domů už z obchodu.

Tyto druhy miniaturního hmyzu možná máte doma. Žijí i tam, kde je uklizeno

I když si často myslíme, že naše domácnost je dokonale uklizená, někdy nás překvapí drobný lezoucí hmyz na stěně, zemi, v koupelně, ale i poletující hmyz v kuchyni. Někteří jedinci jsou prakticky neškodní, ale jejich přítomnost nám není příjemná, jiní dokážou způsobit alergické reakce, ale i věcné škody na majetku. Pojďte se podívat, kteří to jsou a jak se jich zbavíte.

Hospoda v Oboře u Loun se nachází v horním patře objektu hasičárny. Před pár dny ji znovuotevřela rodina Spilkových. Na snímku se starostkou obce Marií Dvořákovou

Doba hospodám nepřeje. Rodina z Loun si přesto právě nyní jednu otevřela

Rodina Spilkových z Loun jde proti proudu doby. Zatímco na mnoha místech se hospody a restaurace kvůli drahým energiím a odlivu zákazníků zavírají, oni si ji před pár dny v nedaleké Oboře otevřeli. Pronajali si obecní prostory nad hasičárnou. Hospodské dělají odpoledne, večer a o víkendech při jiném zaměstnání. A vědí, že se musí otáčet. Mají spočítáno, že za energie dají měsíčně dvanáct tisíc korun a že jen pivo pro místní štamgasty je neuživí. 

Proměna bydlení bývá vedena různou motivací.

Jak si vytvořit hezčí a modernější domov: Důležitá je pečlivá příprava

Drobné úpravy, ale i radikální proměny bydlení plánuje v dohledné době podle různých průzkumů víc než polovina lidí. Nejčastějším důvodem bývá modernizace bytu a zařízení, v případě rodinných domů jde o stavební úpravy v souvislosti s rostoucími cenami energií. Stále platí, že renovací nejčastěji prochází kuchyně a koupelna.

S babičkou Olgou v Jablonné, 1937.

Z Paměti národa: Velitel ghetta rozdával dětem sardinky. Pak je poslal do plynu

/FOTOGALERIE/ Tři a půl roku: pro dospělého člověka je to dlouhá doba, ale pro dítě je to téměř nepředstavitelný časový úsek, který odděluje období, kdy je ještě malé, od vzdálené budoucnosti, kdy bude větší. Právě tuto dobu strávil Pavel Pick v Terezíně, kam byl s rodiči deportován na přelomu ledna a února 1942.

V nemocnici opravili kuchyň. Nové technologie zkrátí dobu vaření.

Blanenská nemocnice má novou kuchyň, podívejte se. Oběd bude rychleji

Asi sto padesát obědů denně pro pacienty. Dalších dvě stě padesát pro zaměstnance. Takovou porci jídel musí zvládnout personál v kuchyni stravovacího provozu v Nemocnici Blansko. Nyní má zbrusu nové zázemí a technologie. Rozsáhlá rekonstrukce ve čtyřicet let starém objektu přišla zhruba na třiadvacet milionů korun. Třináct milionů na stavební úpravy šlo z rozpočtu města, nové vybavení pak nemocnice pokryla ze svého.

Ilustrační foto

Obsah soli v obědech v hospodách a jídelnách? Neprošel žádný vzorek v kraji

Kolik do sebe dostáváme soli běžným obědem v restauraci či závodní jídelně? V Olomouckém kraji to během května zmapovali hygienici. Aby si udělali dostatečný obrázek, namátkově zkontrolovali více než dvě desítky provozoven. Výsledek? Žádný ze 44 odebraných vzorků nevyhověl limitům doporučeným Světovou zdravotnickou organizací.

Kompostér Bohouš.

Kompostér Bohouš v akci, stroj zpracovává bioodpad z vězeňské kuchyně

Během měsíce září byl ve Věznici Rýnovice spuštěn nový ekologický projekt. Ve vězeňské kuchyni bylo instalováno zařízení na zpracování kuchyňských zbytků. Kompostér, který si vysloužil přezdívku podle legendárního bernardýna Bohouše a jeho nekonečného apetitu, je schopen zpracovat za jeden den až 130 kilogramů kuchyňských zbytků (bioodpadů) a přeměnit je na úrodný kompost.

Roman Hadrbolec

Vařil jsem pro Cher i Jacka Nicholsona, vzpomíná šéfkuchař Roman Hadrbolec

Troufnu si tvrdit, že u nás nenajdeme nikoho, kdo by dělal k snídani vajíčka představiteli Terminátora Arnoldu Schwarzeneggerovi, kdo by chystal salát zpěvačce Cher, zdravil se s Jackem Nicholsonem či ochutnával omáčky s Paulem Newmanem. Až na jednu výjimku, a to je šéfkuchař Roman Hadrbolec, kterého jsem moc rád přivítal na mé rozhlasové pohovce.

Součástí Radegastova šenku je také letní zahrádka.

Dva roky na scéně. Radegastův šenk boduje s beskydskou regionální kuchyní

Radegastův šenk funguje v Nošovicích na Frýdecko-Místecku teprve dva roky. I za tak krátkou dobu si však získal přízeň mnoha hostů. Oblíbily si jej i české herecké osobnosti Pavel Zedníček a Miroslav Donutil. Podnik je vyhlášený výtečnou gastronomií a tankovým pivem Radegast, ryze hořkou dvanáctkou.