Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Restaurace Kanteen Organica v Ostravě, leden 2024.

VIDEO: V Organice boduje moderní koncept jídelny Kanteen. Podívejte, co nabízí

Jedním z podniků, které se loni na podzim otevřely v nové administrativní budově Organice na Karolině, je Kanteen, moderní koncept kantýny. Oproti dosavadnímu přesvědčení mnohých hostů, že slouží pouze pro zaměstnance z firem v objektu, je otevřena pro všechny. Na příští týden chystá výhodné akce.

Skleněná dvířka skříněk, na kterých  ulpívají otisky prstů a prach, je třeba pravidelně čistit

Na co lidé zapomínají při úklidu kuchyně? Nedejte šanci bakteriím

O kuchyni se říká, že je srdcem domova. Udržet ji při každodenním provozu dokonale čistou je ale náročné, zvlášť pokud máte malé děti či domácí mazlíčky. Při vaření se zkrátka nevyhnete ani tomu, aby se občas něco nevysypalo nebo neukáplo. Pravidelný a důkladný úklid kuchyně a kuchyňských skříněk je proto nutný zejména s ohledem na naše zdraví. Jinak by se tu bakterie a viry rychle zabydlely a množily. Jak při úklidu postupovat a co nesmíme vynechat?    

Když nastanou kruté mrazy, potrava z krmítek může ptákům zachránit i život

Co dát v mrazech ptákům do krmítka? Pomáhejte opatrně, některé krmení zabíjí

Déle trvající mráz a sněhová pokrývka komplikují život i ptákům, kteří si za příznivějších podmínek umí najít v přírodě potravu sami. Pomoc lidí a potravu, kterou jim sypou do krmítek, proto uvítají. Čím ptáky správně přikrmovat? Proč nejsou vhodné zbytky z kuchyně? A víte, že pro malé ptáky velikosti čížka může být i jediné zrnko soli ze slaného rohlíku smrtelnou dávkou?

Konečná podoba nové kuchyně.

Vše za pár korun. Šikulové přišli na to, jak neplatit za předražené řemeslníky

Utrácet někdy až statisíce za novou kuchyňskou linku? Zaplatit „raketu“ za nový plot? Složitě vybírat mnohdy předražený zahradní domek? Nic pro šikovné Čechy, kterým stačilo jen trochu umu a hlavně zdravý selský rozum, aby si své domovy vylepšili doslova za pár korun. Podívejte se na výběr z textů, které v roce 2023 vyvolaly u čtenářů Deníku největší ohlas.

Posezení k ohništi si vytvořili ze ztraceného bednění. Na horní část ukotvili dřevěné obložení ze smrku.

Kdo není kutil, není Čech: Šikulové stavěli kuchyň, ohniště i koupací ráj

Umí za dopoledne udělat venkovní kuchyň, splnit sen manželce o krásném koupacím ráji z kamenů, nebo vybudovat ve volných chvílích luxusní posezení k ohništi. Čeští kutilové zvládnou relaxovat při práci se dřevem a pak vzniknou lampy, které nadchly i v Americe nebo stůl z olivovníku a pryskyřice, nad kterým se tají dech. To jsou příklady příběhů o zlatých českých ručičkách, které na našem webu vzbudily v roce 2023 největší ohlas.

Fermentovaná rybí omáčka tvořila pod názvem garum jádro kuchyní starověkého Řecka

Omáčku pro britské krále vyrobili lékárníci náhodou. Zapomněli něco v sudu

Když se řekne kulinářství a Británie, napadne mnohé kuchař bez čepice Jamie Olivier nebo držitel šestnácti Michelinských hvězd Gordon Ramsay. Kde by ale byli bez lékárníků. Dva angličtí lékárníci dali, či lépe řečeno vrátili světu upravenou chuť starověku v podobě dochucovací omáčky, která nesmí chybět v žádné západoevropské kuchyni. Kdo dnes nezná worcesterskou omáčku jako by nebyl. A vězte, že příběh vzniku worcesterské omáčky opravdu stojí za přečtení.

Gastroprovoz v Oblastní nemocnici Trutnov prošel významnou modernizací.

FOTO: Nemocnice Trutnov otvírá novou kuchyni a jídelnu za 36 milionů korun

Za 36 milionů korun bez DPH opravil Královéhradecký kraj kuchyni a jídelnu v trutnovské nemocnici. Stravovací zařízení s kapacitou 700 jídel na směnu zahájí plný provoz 16. prosince a zajistí stravu pro 350 zaměstnanců, 300 pacientů a 50 jídel pro gastro rozvoz. V příštím roce chce kraj zahájit stavbu parkovacího domu.

Strávníkům v ZŠ Marjánka na pražském Břevnově v pátek vařil a vydával obědy policista z Mladoboleslavska Luboš Novotný – alias Lubina z loňské soutěže MasterChef Česko.

Maminky na mateřské se mají na co těšit, slibuje kuchař Lubina z MasterChefa

Skvěle se ohánět tam, kde jde do tuhého, dokáže Luboš Novotný z Mladoboleslavska. Poradí si, ať už jde o dobro věci, nebo o to vytvořit něco dobrého. Může vám tak přijet na pomoc, pokud se situace vyhrotí natolik, že je třeba volat tísňovou linku – a stejný muž vás může třeba potěšit v práci, pokud zaměstnavatel pořádá zážitkovou snídani. Či třeba zajistí catering na svatbě. A pokaždé si můžete být jisti: jde to toho s plným nasazením.

Sypká sůl je dnes běžná v každé kuchyni, což ale nebyla ještě na konci 19. století

Nejlepší lék na nemoci z nedostatku jódu? Na 100 % ho máte ve své kuchyni

Doma ji má opravdu každý. Většinou je bílá, krásně sypká a dobrý oběd si bez ní většina lidí nedokáže představit. Řeč je o soli. Lidé ji k dochucování jídel využívají od nepaměti. Ale jak se stalo, že dnes sůl nejčastěji používáme v sypké podobě? Stojí za tím zajímavý příběh, kde hlavní roli hraje lékárnický um, zdraví jedné dívky a samozřejmě sůl. 

Strávníkům v ZŠ Marjánka na pražském Břevnově v pátek vařil a vydával obědy policista z Mladoboleslavska Luboš Novotný – alias Lubina z loňské soutěže MasterChef Česko.

Školáci si pochutnali. Vařil jim Lubina, finalista loňské řady MasterChefa

/VIDEO, FOTO/ Nadmíru spokojeně se v pátek tvářili strávníci v jídelně Základní školy Marjánka v Praze 6. Chutnalo jim – a moc. „Báječné,“ zhodnotila pro Deník jedna ze školaček, která si vybrala jako hlavní jídlo roládu s opečeným bramborem. Samotnou ji překvapilo, co vlastně řekla: než začala chválit, vlastně si prý ani neuvědomovala, že takové slovo vůbec zná…

Proso i pšenice přiláká hejna vrabců.

Chcete přilákat ke krmítku více ptáků? Odborník radí, co do něj nasypat

Do krmítek dávají lidé ledacos. Ovšem o tom, že jsou některé potraviny pro ptáčky nevhodné, není pochyb. Pak jsou tu také potraviny, které ptákům prospívají a rádi se jimi nechají přilákat právě do vašeho krmítka. Tedy pokud jim je nabídnete. Odkdy ptáky přikrmovat, které druhy ptáků můžete v zimě v krmítku spatřit a co do krmítka nasypat, aby se to u vás druhy jen hemžilo? Poradí vám i Libor Šejna, vedoucí Záchranné stanice živočichů Makov.

V polévce vůbec není třeba vyvařovat maso. Masovou chuť jí dá jedna malá kostka bujónu.

Talentovaný lékárník chtěl nakrmit chudé lidi. A hádejte, co díky tomu vzniklo

Nasytit chudší část lidstva a dostat do jejich jídelníčku maso v koncentrované podobě. To byl záměr jednoho z nadaných lékárníků Justuse von Liebiga. Díky němu si dnes z malé kostičky a z vody můžeme připravit masový vývar. Pokud do takového bujónu nic nepřidáme, hlad příliš nezažene. Chuť masa ale umí napodobit báječně. Tak tedy, jak to se vznikem bujónu vlastně bylo? Jak se stalo, že se jeho používání masově rozšířilo po celém světě?

Studenti sexty s bagetou jako náhradou za oběd.

Bereme 17 tisíc čistého, říkají stávkující kuchařky karlovarského gymnázia

Na Prvním českém gymnáziu Karlovy Vary se sice stávkovalo, přesto se ale učilo. Stávkovali i zaměstnanci kuchyně, strávníci dostali bagety. „Hodiny těch vyučujících, kteří se ke stávce přidali, zařídíme například suplováním. Jídelna zůstane v tento den ale uzavřena,“ vysvětloval už v pátek ředitel gymnázia Zdeněk Papež.

Pokojové rostliny v bytě skvěle fungují jako přírodní čističky vzduchu.

Pokojovky mohou pročistit váš domov, zvládnou i amoniak. Jaké a kam umístit?

Pokojové rostliny pomáhají vytvořit příjemné klima, to je všeobecně známo. Ať už jste milovníky palem, orchidejí, či azalek, buďte si jistí, že všechny zelené krásky, snad kromě kaktusů a sukulentů, odvádějí většinu vody ze zálivky zpět do okolního vzduchu a některé navíc zbavují prostor škodlivin. Nejsou tedy pouhou dekorací, ale zvyšují fyzickou i duševní výkonnost a zahánějí stres. Jaké pokojovky si domů pořídit pro svou nenáročnost? A do kterých místností se nejvíce hodí?

Jak se chystá husí menu? Kuchaři se podělili o detaily z přípravy svatomartinské hostiny.

Vypečené huse sluší jablka. Je drahá, proto se musí využít celá, říká šéfkuchař

/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.

Jak se chystá husí menu? Kuchaři se podělili o detaily z přípravy svatomartinské hostiny.

Vypečené huse sluší jablka. Je drahá, proto se musí využít celá, říká šéfkuchař

/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je za dveřmi a z kuchyní běžných domácností i luxusních restaurací se line vůně husího konfitu, restovaných jatýrek a silného vývaru z drůbežích kostí. Po tradiční svatomartinské hostině se u stolu většinou zapráší během chvilky, její příprava ale vyžaduje často i několikadenní práci. Do příprav v plném proudu nechala Deník nahléhnout kuchyň na Turistické chatě Prachov. Dva kamarádi Jan Rampas a šéfkuchař Martin Hančl spojili síly a pro hladové návštěvníky na svatomartinský víkend přichystali hostinu, na kterou zužitkovali husu úplně celou, stejně jako do dělali naši předkové.

Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce

Máte doma octomilky? Vyžeňte je hned, přenášejí i salmonelu a rychle se množí

Jsou malé, otravné, rychle se množí a navíc jsou nebezpečné, protože ohrožují naše zdraví. Ovocné či vinné mušky nebo také octomilky se zabydlí ve vaší kuchyni velmi rychle. Stačí jim k tomu přezrálé ovoce, nedopité pivo nebo víno ve skleničce či nevynesený odpadkový koš. Svým poletováním člověka přivádí k šílenství, i když nekoušou, neštípou ani nejsou jedovaté, jsou přenašeči nemocí. Jak se octomilek zbavit, co nesnáší a do jaké pasti je snadno chytíte?

Rom Rest Severka v Karviné.

Chci lidem dát ochutnat romskou kuchyni, říká majitelka restaurace v Karviné

„Vařím, jak mě to učila maminka. Mně i sourozencům vždycky chutnalo, tak věřím, že bude chutnat i mým hostům.“ Těmito slovy přiblížila majitelka Rom Rest Severka Karin Ferencová pohnutky, s nimiž jde do boje o přízeň hostů. Jako jediná restaurace široko daleko nabízí typická romská jídla.

Pavouci jsou užiteční tvorové, bydlet s nimi ale většina lidí nechce.

Chcete se zbavit pavouků? Poradíme vám, jak je odradit a udržet mimo váš domov

Pavouci jsou vítanými hosty na zahradě, kde nás zbavují škůdců. Představa, že by se tento osminohý nezvaný návštěvník usadil u vás doma, ale většinu lidí neláká. Kde se v domě berou pavouci a jak se jich zbavit? Víte, co nemají pavouci rádi? Co můžete udělat, abyste odradili pavouky od pobytu u vás doma, aniž byste použili chemii nebo je zabíjeli?

Den otevřených dveří v areálu Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Štěnice v bytě, hospodský průjem i kravál za oknem. Hygienici radili, co s tím

/VIDEO, FOTO/ Paříž může vedle nespočetných jiných zážitků nabídnout i ten, který nyní hojně probírají nejen místní, ale také uživatelé sociálních sítí i světová a naše média: pokousání štěnicemi. Nákaza a onemocnění sice nehrozí, ale citlivějším jedincům naskáčou nepřehlédnutelné pupence. K těm však lze vcelku snadno přijít i v české metropoli.

Školka s fasádou parníku má zrekonstruovanou kuchyň i jídelní výtahy

Více místa, nové technologie i moderní nerezové gastro vybavení přinesla 38. mateřské škole ve vnitrobloku Spojovací ulice na Slovanech rekonstrukce kuchyně. Mateřinka s fasádou v podobě parníku si ji už zasloužila, doposud zde kuchařky využívaly tu původní z šedesátých let.

Mňam. Po celém světě máte možnost si skvěle pochutnat na dobrém jídle.

KVÍZ: Máte rádi dobré jídlo? Otestujte si své znalosti zahraniční kuchyně

Že svíčková omáčka a „vepřo knedlo zelo“ neodmyslitelně patří k Česku, to ví snad každý. Ovšem víte, na čem si pochutnávají lidé například v Polsku, či Izraeli? Ať už se považujete za profíky v kuchyni nebo za nadšence do gastronomie, vyzkoušejte si v našem kvízu, jak jste na tom se znalostmi národních jídel v zahraničí.

Dům je po požáru z velké časti naprosto zničený. Podle hasičů se plameny rozšířily od udírny.

Dobro nezmizelo. Starostce Petrovic vyhořel dům, lidé se skládají na opravy

Skleněné peklo. Žár, kouř a plameny. Velký strach o život nejbližších a zároveň obrovské odhodlání jim pomoci. Tak se dají ve zkratce popsat pocity starostky Petrovic na Znojemsku Ireny Záviškové. Požár zničil jejich dům 14. září. Nyní se zvedla obrovská vlna solidarity a lidé jim přispívají prostřednictvím sbírky na portálu Donio.

Pernštejnské hodování 2023

FOTO, VIDEO: Jídlo, pití všeho bylo, na zámku se hodovalo

Pardubický zámek hostil 23. září již 3. ročník Food festivalu Perštejnského hodování. Odborníci z oblasti gastronomie zde představili své speciality, které propojili jak s moderní, tak tradiční perštejnskou kuchyní. Festival nabídl návštěvníkům regionální, ale i cizokrajná jídla.

Gurmánský den pod širým nebem ve Skanzenu Rochus

Gurmánský den pod širým nebem ve Skanzenu Rochus ani déšť nezhatil

O čtvrté zářijové sobotě, v den podzimní rovnodennosti, se uskutečnil ve Skanzenu Rochus již devátý ročník Slováckého festivalu chutí a vůní. Gastrofestival pořádaný Regionem Slovácko ve skanzenu Rochus, byť jej v dopoledních hodinách chvílemi provázel déšť, byl věnován tradiční slovácké kuchyni.

Anhelina

Ukrajinci v Česku: Anhelina chtěla studovat, místo toho v kuchyni krájí cibuli

Deník v červnu přinesl článek o ukrajinských uprchlících Jaroslavovi a Anhelině. Rok se připravovali v Adaptačním centru Paměti národa k přijímačkám na střední školy. V prvním kole neuspěli, v druhém podali dvě desítky přihlášek a absolvovali nespočet pohovorů. Pomalu jim docházely síly, vůle i finance. Nakonec oba uspěli. Věnují se ovšem zcela jinému oboru, než si představovali, a na živobytí si vydělávají několika brigádami. Deník se s nimi znovu sešel, aby zjistil, jak se jim vede dnes. 

Provonět prádlo pomocí kolíčků jde i s použitím aviváže

Geniální trik. Kolíčkem na prádlo provoníte toaletu, auto i skříň skoro zadarmo

Provoněná a čistá domácnost je snem každé hospodyňky. Vůně dokáže navodit příjemnou atmosféru, ale pokud jste někdy kupovali kvalitní difuzér, sami víte, že nestojí zrovna málo. Navíc je potřeba do každého pokoje, a to už se ve vašem rodinném rozpočtu projeví. Jak ale docílit voňavé domácnosti i auta levněji, jak si vyrobit domácí difuzér a jak provonět každý pokoj? Odpověď zní: pomocí kolíčku na prádlo.

Mouchy mohou přenášet nebezpečné nemoci. Zbavit se jich můžete díky sáčku s vodou

Jak se zbavit otravných much v domě? Nevěřili byste, jak pomůže sáček s vodou

Vychutnáváte si oblíbený moučník po vydatném obědě, když tu náhle si všimnete, že stejně jako vy si jeho chuť užívá i moucha. Představíte si, jak před pár minutami lezla po psím exkrementu, a najednou vám chutnat přestane. Jak se much v bytě zbavit, co proti nim funguje, jaká vůně je odpuzuje a kde se ve vašem bytě vůbec berou?