„Dělali si z nás srandu, že jsme lonťáci, a říkali, že fotbal na dědinu nepatří. Jenže k nám pravidelně chodily osmitisícové návštěvy. A podívejte se do statistik, kolik lidí bývalo na Dukle nebo v Teplicích, Příbrami i jinde. O mnoho tisíc míň než u nás,“ zdůrazňuje Pavel Ignačák z Drnovic. Hovoří o éře, kdy se zdejší FC Petra měřil s největšími českými giganty jako Sparta, Slavia, Brno, Ostrava. V sezoně 1999 – 2000 dokonce tak dobře, že mu to vyneslo konečné třetí místo v prvoligové tabulce.
Rada Pardubického kraje schválila záměr rekonstrukce kuchyně na Průmyslové střední škole v Letohradě. Součástí projektu je dodávka a montáž nové gastrotechniky. Kuchyň projde rekonstrukcí nejen z pohledu vybavení…
Sdružení dobrovolníků pomáhajících s nákupy seniorům či výrobou roušek nejsou doménou pouze větších měst. Jak je zvykem už po staletí, lidé drží při sobě i v malých obcích. My jsme dokonce narazili na takzvané rouškovníky, jejichž plody jsou nejžádanějším zbožím těchto týdnů. A mohou mít nejrůznější podoby.
Vaří, uklízí. Přes den si ráda zacvičí, vyrazí na zahradu, sem tam mrkne na net. Ideál moderní ženy v domácnosti, že? Aktuálně běžná náplň činnosti přední české tenistky Kateřiny Siniakové, jež podstupuje dobrovolnou karanténu po příletu z USA.
V příštím roce už budou školáci ze Sobíňova jíst v novém. Začátkem měsíce totiž na sobíňovské základní a mateřské škole začala velká rekonstrukce, na jejímž konci bude moderní kuchyň a jídelna. Kuchařky ale nebudou vařit jen pro děti, ale nově i pro tamní důchodce.
/FOTOGALERIE/ Vyhovět malým strávníkům a přitom naplnit spotřební koš, to je každodenním úkolem Blanky Mošnové, vedoucí školní jídelny II. základní školy v Jičíně. Čím se liší příprava dnešního menu od doby před dvaceti lety?
Po půlroční odstávce kvůli rekonstrukci je kuchyně v Základní škole npor. Eliáše v pardubických Polabinách opět připravena vařit. Děti si na prvním obědě odtud pochutnají v pondělí.
Nemilé překvapení čekalo začátkem února na obyvatelku bytu v obci na Chomutovsku. Ta uprostřed noci přistihla v kuchyni neznámého muže s taškou v ruce.
/ROZHOVOR/ Přestože jeden Dakar před několika málo týdny skončil, závodníci a jejich týmy se již připravují na další. To platí i pro sedmačtyřicetiletého šéfkuchaře Libora Vaňka z Chrudimi, který už několik let na Dakaru vaří pro tým Martina Prokopa.
/ROZHOVOR/ Přestože jeden Dakar před několika málo týdny skončil, závodníci a jejich týmy se již připravují na další. To platí i pro sedmačtyřicetiletého šéfkuchaře LIBORA VAŇKA z Chrudimi, který už několik let na Dakaru vaří pro tým Martina Prokopa.
/FOTOGALERIE/ Ráda ukazuji malým i velkým, kudy do živé jedlé zahrádky a odsud zpátky do kuchyně. Zároveň hledám cesty ke zdraví své rodiny i ke zdraví té zahrádky, které se říká svět. Tak popisuje svoje směřování propagátorka zdravého životního stylu a zdravé stravy Kamila Brotánková z Vysočiny.
Blatec hledá hospodského. Provozovatele lokálu s výčepem a kuchyní se obec rozhodla vyměnit poté, co si štamgasti opakovaně stěžovali na pivo. Nedalo se podle nich pít.
Seefeld - Znáte ty kýčovité obrázky z Alp, na kterých jsou úžasná panoramata, nádherně zelená tráva a volně se pasoucí stáda krav či klusající koně? V Tyrolsku to je realita. Třeba v Olympijském regionu Seefeld.
Slovenské pokrmy, divadlo i mše svatá. Poznejte zvyky, kulturu a kuchyni našich sousedů. V pátek 14. února začíná v Českých Budějovicích již 21. ročník festivalu Dny slovenské kultury.
Výpravní budova autobusového nádraží jako místo pro koktejlový bar s kvalitní kuchyní. Proč ne? Řekl si Adam Smilek z Třebíče a pustil se ve svém městě do díla. Dnes má fungující podnik s netradičním konceptem, který si za půl roku existence našel zákazníky a noví přibývají. „Když jsem s nápadem přišel, mnozí mě odrazovali a pochybovali. Lepší bar na autobusáku? Divili se. Dnes rozhodnutí nelituju,“ říká.
Pěkně draho vyšlo pozdní vaření majitele rodinného domku v Uherském Ostrohu v části Ostrožské Předměstí. Muži totiž v pondělí 27. ledna okolo půlnoci vzplál olej na sporáku v kuchyni při vaření. Požár se dál rozšířil na digestoř a odtud dál na dřevěnou stropní konstrukci.
Přestavbu za více než deset milionů korun plánují v Domě klidného staří sv. Anny v Sousedovicích. Má navýšit kapacitu a vyřešit problémy s dodáváním obědů pro terénní služby. Ty stejně jako domov zřizuje Oblastní charita Strakonice.
/ROZHOVOR/ Před 13 lety otevřela v Teplicích jedinou biorestauraci. Zahrada, jak ji pojmenovala, si během let našla své pravidelné i nepravidelné zákazníky. Její majitelka Lucie Beyerová o ní a o důvodu, proč ji nyní zavírá, vyprávěla v Týdeníku Směr, který vyšel v úterý 14. ledna.
Masa už mají po vánočních svátcích všichni nejspíš dost, takže se v lednu dostává ke slovu skromnější a hlavně více dietní i zdravější kuchyně. Na stole by se hojně měla objevovat čerstvá zelenina plná vitaminů, která pomůže při prevenci nachlazení nebo chřipky. Při redukci váhy mohou pomoci luštěniny, výborná je jejich úprava v naklíčeném stavu.
Diváci budou mít možnost vidět ve středu 22. ledna od 19 hodiny naživo v městském divadle Na Poště v Benešově herecké hvězdy Michaelu Dolinovou, Veroniku Žilkovou nebo Sandru Pogodovou, Vincenta Navrátila nebo Ladislava Ondřeje, a také Milana Duchka ve vynikajícím představení Caroline Smith Čarodějky v kuchyni.
Na novou a moderně vybavenou kuchyň se mohou těšit zaměstnanci Základní školy náměstí Karla IV. v Nejdku. Vedení města se totiž rozhodlo uvolnit celkem třináct milionů korun na kompletní rekonstrukci přípravny jídel.
Říká se, že úspěch restaurace stojí z velké části na kuchyni. Což zní i logicky. Pokud totiž zákazníkům chutná, vracejí se. Spokojený je majitel, poděkování míří ke sporáku, podnik vydělává a funguje. Ovšem sehnat v dnešní době kvalitního kuchaře, který svou práci bere jako poslání a je v práci mezi hrnci spíše srdcařem než pouhým robotem s bílou čepicí, je velký problém.
Říká se, že úspěch restaurace stojí z velké části na kuchyni. Což zní i logicky. Pokud totiž zákazníkům chutná, vracejí se. Spokojený je majitel, poděkování míří ke sporáku, podnik vydělává a funguje. Ovšem sehnat v dnešní době kvalitního kuchaře, který svou práci bere jako poslání a je v práci mezi hrnci spíše srdcařem než pouhým robotem s bílou čepicí, je velký problém.
Nejen dobrou medicínou, ale také dalšími službami pro veřejnost se zabývá písecká nemocnice. Právě komerční služby jako stravování nebo prádelna pomáhají nemocnici zajistit finance na lepší služby pro pacienty. A speciálně pokrmy ze zdejší kuchyně jsou mezi lidmi velmi oblíbené.
Už několik let viditelně přesluhovala. Kuchyni uherskobrodského Gymnázia J. A. Komenského vystavěnou v 80. letech trápilo jak zastaralé vybavení, tak i nedostačující rozvody vzduchotechniky.
Pavel Maurer je vydavatelem a autorem průvodce Grand Restaurant, založil také v roce 2007 první festival jídla v naší zemi Prague Food Festival a zimní internetový Grand Restaurant Festival. Jeho Gastronomické Glosy můžete poslouchat od roku 2013 každý víkend na Radiožurnálu Českého rozhlasu.
/FOTOGALERIE/ Podle harmonogramu a bez zásadních problémů pokračují práce na přeměně bývalé výměníkové stanice v areálu nemocnice mění na školní jídelny. Budou hned dvě. „Město tím vyřeší nedostatečnou kapacitu školního stravování,“ řekl starosta Jakub Nekolný.
Její recepty jsou prý drahé a náročné na suroviny. Tato pověst však nejslavnější české kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové v mnohém křivdí. Ve skutečnosti totiž učila své čtenářky šetřit, ničím neplýtvat a využívat každý zbytek.
V lize jim to jde náramně. V pátek čeká na opavské basketbalisty úplně nová role. Tým Petra Czudka tradičně podpoří charitativní akci McHappy Day. Chybět nebude ani reprezentační rozehrávač Jakub Šiřina. Akce proběhne zítra v pobočce McDonald’s na Hlučínské ulici (u Kauflandu). Basketbalisté budou činní od 16 do 17 hodin.
Pamatujete si na Luncheon meat, foneticky a počeštěle lančmít? Zakonzervované mleté vepřové maso, které bylo původně určeno pro potřeby britské armády, se stalo se za socialismu oblíbeným zpestřením kuchyně.
V Základní škole Sídliště 321 v Žebráku aktuálně prochází rekonstrukcí školní jídelna a školní kuchyně. Ta bude zcela nová. Řekla to Alena Malásková, zástupkyně ředitele školy. Současně si opravu vyžádala také sborovna.
5. ZŠ v Mladé Boleslavi je plně organizovanou školou s 1.– 9. ročníkem. Kromě kmenových tříd disponuje velkým počtem specializovaných učeben, cvičnou kuchyní, dílnami, knihovnou a školní družinou.
Basketbalistky trutnovské Lokomotivy se po dlouhé reprezentační pauze představí v 9. kole RENOMIA ŽBL v sobotu v 17.30 hodin v domácím prostředí proti Sokolu Hradec Králové. Hostující Lvice jsou ve východočeském derby jasným favoritem, z dosavadních osmi utkání v sezoně prohrály jediné - s USK Praha. Diváci budou mít při sobotním zápase možnost podpořit Stacionář mezi mosty Trutnov, s nímž pojí trutnovský basketbalový klub dlouholetá spolupráce.
Basketbalistky trutnovské Lokomotivy se po dlouhé reprezentační pauze představí v 9. kole RENOMIA ŽBL v sobotu v 17.30 hodin v domácím prostředí proti Sokolu Hradec Králové. Hostující Lvice jsou ve východočeském derby jasným favoritem, z dosavadních osmi utkání v sezoně prohrály jediné - s USK Praha. Diváci budou mít při sobotním zápase možnost podpořit Stacionář mezi mosty Trutnov, s nímž pojí trutnovský basketbalový klub dlouholetá spolupráce.
Basketbalistky trutnovské Lokomotivy se po dlouhé reprezentační pauze představí v 9. kole RENOMIA ŽBL v sobotu v 17.30 hodin v domácím prostředí proti Sokolu Hradec Králové. Hostující Lvice jsou ve východočeském derby jasným favoritem, z dosavadních osmi utkání v sezoně prohrály jediné - s USK Praha. Diváci budou mít při sobotním zápase možnost podpořit Stacionář mezi mosty Trutnov, s nímž pojí trutnovský basketbalový klub dlouholetá spolupráce.
Akci, na kterou jejich chuťové buňky dlouho nezapomenou, mají za sebou návštěvníci výjimečného večera v NH Olomouc Congress hotelu. Ve spolupráci s tamními kuchaři jim totiž vařil michelinský šéfkuchař restaurace Vermeer v Amsterdamu. Ten už byl v Olomouci podruhé a i tentokrát nadchl svými variacemi z moderní kuchyně.
Znojmo - Trojice největších škol ve Znojmě zmodernizuje za deset milionů korun zázemí pro výuku. Žáci získají lepší přístup k internetu, moderní specializované učebny i novou kuchyň.