/VIDEO/ Plameny v kuchyni nebývají nic neobvyklého, ale musí být na sporáku. Pokud přeskočí jinam, je zle. Dnes odpoledne se o tom přesvědčili v jedné z restaurací v pražských Nuslích.
Remoska, mixér, papiňák, sifonová lahev nebo automatická pračka Tatramat. Co pamětník, to jiná vzpomínka na spotřebiče, které patřily k povinné výbavě našich domácností před třiceti, čtyřiceti nebo padesáti lety.
Skvostné komnaty opočenského zámku zná snad každý. Ale jak vypadá kuchyně, umývárny nádobí nebo přípravna jídel? Že se tu dochovala část původního technického vybavení - například mycí pult nebo ledem chlazená historická lednička?
Kdo se těšil do školy? zazněla otázka v úplně první školní den a paní učitelka se dočkala od prvňáčků na Žižkově kladných odpovědí. To si ještě povídali ve třídě za přítomnosti rodičů, kteří si šli následně prohlédnout školní družinu a jídelnu. Žižkovská budova základní školy vstoupila do nového školního roku po rekonstrukci a s novou výbavou, kterou prvňáčci ocení v následujících letech. Mohou se těšit na keramickou pec, cvičnou kuchyni nebo moderní skleník, chemickou laboratoř a obnovené školní hřiště.
Brno - Vloupal se do domu, aniž by mu vadilo, že je pravé poledne a z lešení na vedlejším stavbě jej vidí dělníci. Zloděj v brněnských Tuřanech vešel vraty na dvůr a rozbil okno u kuchyně, kterým se následně dostal dovnitř.
Pokud chcete řešit partnerské spory, rozhodně tak nečiňte během volných dní a svátků. A už vůbec ne večer v kuchyni ve chvíli, kdy někdo drží v ruce nůž.
Pokud chcete řešit partnerské spory, rozhodně tak nečiňte během volných dní a svátků. A už vůbec ne večer v kuchyni ve chvíli, kdy někdo drží v ruce nůž.
/FOTOGALERIE/ Na deseti stanovištích s kontejnery přibyly před pár dny nové zelené popelnice. Do nich mohou obyvatelé odkládat použité oleje z kuchyně. Motorových olejů se tato služba netýká. Použitý olej by lidé měli do těchto nádob ukládat v uzavřených plastových obalech, nejlépe pet lahvích.
Co naplat, na konci září už musí i pozdní brambory ven. Kdo je nechá v záhonu nebo na poli, riskuje, že je spořádají hlodavci, případně že začnou hnít. My vám ale chceme hlavně poradit, jak s nimi dobře naložit v kuchyni. I proto, že jsou prý tím nejlepším, co lidstvu přineslo objevení Ameriky.
V černé kuchyni strakonického hradu začala 1. října vernisáží výstava mapující události před 30 lety ve Strakonicích s názvem Sametová revoluce na Strakonicku. Panelová výstava potrvá do 17. listopadu, přístupná je vždy úterý až neděle od 9 do 16 hodin. Vstupné 10 a 20 korun.
/KOMENTÁŘ, FOTOGALERIE/ Zprávy o stavu, průtoku a hladině slovenských řek, a píseň Karla Gotta Lady Karneval. To jsou moje první vzpomínky na program rozhlasu po drátě, který jsme na konci šedesátých let měli v kuchyni našeho trenčanského bytu. Obě mě tenkrát, zhruba ve čtyřech letech, přiváděly k úžasu.
V černé kuchyni strakonického muzea se v úterý 1. října v 16 hodin uskuteční vernisáž unikátní výstavy Sametová revoluce na Strakonicku. „Těšit se můžete na unikátní fotografie a dobové dokumenty ze strakonických ulic pořízené koncem listopadu 1989,“ přibližuje Zuzana Pekárková z propagace strakonického muzea.
Brno - Dcera Jany Lhotské dlouho neměla žádné výraznější potíže. „Nemoc se odhalila až v akutním stádiu v pěti letech. Ukázalo se, že její tělo má problém s trávením lepku a má alergii na mléko. Bylo potřeba mléko a mouku zcela vynechat v jídle,“ popsala Jana Lhotská. Dítě nemůže jíst běžně připravovaný oběd ve školní jídelně. „Mateřská škola nám velmi vyšla vstříc. Paní kuchařka chystala dceři jídlo zvlášť, což nám velmi ulehčilo situaci,“ dodala maminka.
Marka Fichtnera známe jako jednoho z porotců televizní soutěže Masterchef. Při své kuchařské show v Karlově Studánce vzpomínal, jak bylo těžké zvyknout si na tolik kamer, protože zpočátku měl problém mluvit i před jednou. Byl překvapený, kolik kuchařských talentů televizní soutěž našla.
Marka Fichtnera známe jako jednoho z porotců televizní soutěže Masterchef. Při své kuchařské show v Karlově Studánce vzpomínal, jak bylo těžké zvyknout si na tolik kamer, protože zpočátku měl problém mluvit i před jednou. Byl překvapený, kolik kuchařských talentů televizní soutěž našla.
Třebíč - Mateřinka v Palackého ulici v Třebíči má novou kuchyň a brzy se dočká i zateplení. Radnice v předstihu vypsala výběrové řízení na stavební firmu, která práce provede příští rok v létě.
Přijďte ochutnat to nejlepší z moravských, českých i světových vinic! Čekají na vás exkluzivní vínaa ovocné destiláty z palírny Žufánek. Chybět nebude cimbálovka ani vybrané delikatesy z kuchyně i cukrárny Grandhotelu Pupp.
Havlíčkův Brod – Propojit svět Čechů a cizinců. To si klade za cíl projekt Rodina Odvedle, který se v sobotu 28. září přiblíží lidem díky společnému setkání českých rodin s rodinami cizinců v havlíčkobrodském klubu OKO. Nebude chybět ani ochutnávka národních kuchyní.
Černá kuchyně muzea bude od 1. října hostit výstavu Sametová revoluce na Strakonicku. Těšit se můžete na unikátní fotografie a dobové dokumenty ze strakonických ulic pořízené koncem listopadu 1989.
Noční výsadek v temné přírodě, kulinářský kurz exotické kuchyně, ale třeba také taneční lekci nebo skautské ponožky. Takové odměny nabízejí tepličtí skauti lidem, kteří jim v internetové sbírce přispějí na novou klubovnu. Ta bude součástí nového střediska, které za 6 milionů korun vyrůstá v sousedství ředitelství policie v lokalitě U Vlastního krbu v Teplicích.
Les, pohoda a klid. Tak popisuje svoje venkovské bydlení u Velkých Popovic jeden z nejznámějších českých kuchařů. Precizně vybavená kuchyně dokládá jeho vášeň pro vaření. Záplava pohárů zase svědčí o rodinném nadšení pro motosport.
Restaurant Day Zlín připravil pro všechny milovníky jídla gastronomickou akci. Jídlo ve všech barvách podzimu - od horkých polévek, přes koláče jako ze sna až po dalekou asijskou kuchyni.
Průpovídka: Když nám chutná, je nám všechno putna, neztratila ani s léty své vyznavače. V sobotu rozhodně chutnalo rekordnímu počtu 2 200 návštěvníků 6. ročníku Slováckého festivalu chutí a vůní, který se uskutečnil ve Skanzenu Rochus nad Uherským Hradištěm-Mařaticemi.
Bez následků v podobě zdravotních potíží po konzumaci jídla z kuřecího masa se neobešla návštěva restaurace v jedné větší obci na Příbramsku. Tak to to alespoň udával podnět spotřebitele, který dostali středočeští hygienici. O výsledcích prověřování v pátek 20. září informovali s tím, že v restauraci je již uklizeno. Teď už ano.
Židovskou kuchyni, hudbu, hebrejštinu i izraelský boj proti suchu představí v Mikulově festival Dny židovské kultury. Od pátku 20. do neděle 21. září si budou obyvatelé i návštěvníci města připomínat kulturu lidí, kteří tvořili až do počátku 20. století téměř polovinu obyvatel města.
Malebný Skanzen Rochus nad metropolí Slovácka přivítá v sobotu 21. září v 10 hodin návštěvníky 6. ročníku Slováckého festivalu chutí a vůní. Na gastrofestivalu si přijdou na své milovníci slovácké kuchyně a regionálních produktů od výrobců ze Slovácka.
Základní škola ve Štěnovicích rekonstruovala po 36 letech školní jídelnu s kuchyní, kterou využívá na 400 žáků základní školy, tři desítky dětí z mateřské školy a zájemci z řad veřejnosti.
Od začátku prázdnin se v Základní a mateřské škole v Malé Hraštici rozeběhla náročná rekonstrukce školní kuchyně a jídelny. Přestavba spočívala v přesunu kuchyně do prostor bývalé jídelny a vybudování nových skladových prostor, včetně škrabky brambor a úklidové místnosti.
Malebný Skanzen Rochus nad metropolí Slovácka přivítá v sobotu 21. září v 10 hodin návštěvníky 6. ročníku Slováckého festivalu chutí a vůní. Na gastrofestivalu si přijdou na své milovníci slovácké kuchyně a regionálních produktů od výrobců ze Slovácka.
FOTOGALERIE/ Z hradu Buchlova v Chřibech, se o druhé zářijové sobotě linula do širého okolí vábivá vůně dobrého jídla. Konal se tam totiž tradiční Výlet za poznáním aneb Co vonělo z hradní kuchyně. Kulinářská akce se uskutečnila po dvou letech v režii HB Collegia a Správy státního hradu Buchlov.
Z hradu Buchlova v Chřibech, se o druhé zářijové sobotě linula do širého okolí vábivá vůně dobrého jídla. Konal se tam totiž tradiční Výlet za poznáním aneb Co vonělo z hradní kuchyně. Kulinářská akce se uskutečnila po dvou letech v režii HB Collegia a Správy státního hradu Buchlov.
Zdraví a životy řady lidí ohrozil Petr H. (39 let) z Ostravy, který si v silné opilosti pustil v kuchyni plyn. Po neshodách s družkou chtěl údajně skoncovat se životem. V domě v té chvíli bylo více než dvacet nájemníků. Naštěstí zasáhli strážníci. Stalo se tak vloni v listopadu v Ostravě-Muglinově.
Buchlov – Pokud si rádi pochutnáváte na dobových specialitách, máte důvod k tomu, abyste se v sobotu zastavili na starobylém hradě Buchlově. Od 11. do 15. hodiny bude v pevnosti probíhat gastroakce s názvem Výlety za poznáním aneb Co vonělo z hradní kuchyně.
Les, pohoda a klid. Tak popisuje svoje venkovské bydlení u Velkých Popovic jeden z nejznámějších českých kuchařů. Precizně vybavená kuchyně dokládá jeho vášeň pro vaření. Záplava pohárů zase svědčí o rodinném nadšení pro motosport.
Ženy v české gastronomii zoufale chybějí. Proto je jenom dobře, že posledním vítězem soutěže MasterChef není muž. Oblíbenou kuchařskou show ovšem nevyhrála ani žena, ale vlastně ještě dívka, sedmnáctiletá studentka Kristína Nemčková, která poskytla rozhovor časopisu Gurmet. Skvostný začátek kariéry, na jejímž startu sympatická a usměvavá slečna právě stojí.
Výběr alespoň ze dvou jídel na oběd na základních školách? Trochu luxus. „Brzy se dostaneme do situace, kdy budeme rádi, že škola vůbec vaří,“ uvedla zlínská náměstkyně primátora pro školství Kateřina Francová.
Eno-gastronomické přehlídky. 16. ročník Sýry a víno, 14. ročník Ryby a víno a 5. ročníku Zvěřiina a víno. Letošní přehlídky se zaměřují na přípravu pokrmů z ryb, teplé i studené kuchyně.