Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Odbahnění rybníka v opočenském zámeckém parku.

FOTO: Zámek v Opočně odkrývá zatím utajená místa

Skvostné komnaty opočenského zámku zná snad každý. Ale jak vypadá kuchyně, umývárny nádobí nebo přípravna jídel? Že se tu dochovala část původního technického vybavení - například mycí pult nebo ledem chlazená historická lednička?

Základní škola T. G. Masaryka Poděbrady přivítala žáky v novém. Třída 1. A s třídní učitelkou Olgou Saskovou.

Základní škola T. G. Masaryka Poděbrady přivítala žáky v novém

Kdo se těšil do školy? zazněla otázka v úplně první školní den a paní učitelka se dočkala od prvňáčků na Žižkově kladných odpovědí. To si ještě povídali ve třídě za přítomnosti rodičů, kteří si šli následně prohlédnout školní družinu a jídelnu. Žižkovská budova základní školy vstoupila do nového školního roku po rekonstrukci a s novou výbavou, kterou prvňáčci ocení v následujících letech. Mohou se těšit na keramickou pec, cvičnou kuchyni nebo moderní skleník, chemickou laboratoř a obnovené školní hřiště.

Zelené nádoby jsou určeny na použitý kuchyňský olej.

Po městě je rozmístěno prvních 10 popelnic na olej

/FOTOGALERIE/ Na deseti stanovištích s kontejnery přibyly před pár dny nové zelené popelnice. Do nich mohou obyvatelé odkládat použité oleje z kuchyně. Motorových olejů se tato služba netýká. Použitý olej by lidé měli do těchto nádob ukládat v uzavřených plastových obalech, nejlépe pet lahvích.

Domácí chipsy

Recepty s brambory mají své kouzlo. I doma lze vytvořit oblíbené chipsy

Co naplat, na konci září už musí i pozdní brambory ven. Kdo je nechá v záhonu nebo na poli, riskuje, že je spořádají hlodavci, případně že začnou hnít. My vám ale chceme hlavně poradit, jak s nimi dobře naložit v kuchyni. I proto, že jsou prý tím nejlepším, co lidstvu přineslo objevení Ameriky.

Sametová revoluce na Strakonicku.

OBRAZEM: Sametová revoluce na Strakonicku potrvá do 17. listopadu

V černé kuchyni strakonického hradu začala 1. října vernisáží výstava mapující události před 30 lety ve Strakonicích s názvem Sametová revoluce na Strakonicku. Panelová výstava potrvá do 17. listopadu, přístupná je vždy úterý až neděle od 9 do 16 hodin. Vstupné 10 a 20 korun.

Karel Gott tour 2013 na zimním stadionu v Hradci Králové.

O Mistrových kamaších

/KOMENTÁŘ, FOTOGALERIE/ Zprávy o stavu, průtoku a hladině slovenských řek, a píseň Karla Gotta Lady Karneval. To jsou moje první vzpomínky na program rozhlasu po drátě, který jsme na konci šedesátých let měli v kuchyni našeho trenčanského bytu. Obě mě tenkrát, zhruba ve čtyřech letech, přiváděly k úžasu.

Fotka zachycuje demonstranty na Velkém, v roce 1989 ještě Revolučním náměstí ve Strakonicích.

Začíná unikátní výstava o revoluci

V černé kuchyni strakonického muzea se v úterý 1. října v 16 hodin uskuteční vernisáž unikátní výstavy Sametová revoluce na Strakonicku. „Těšit se můžete na unikátní fotografie a dobové dokumenty ze strakonických ulic pořízené koncem listopadu 1989,“ přibližuje Zuzana Pekárková z propagace strakonického muzea.

Ilustrační foto

S alergií bez oběda? Školní jídelny dnes uvaří dětem bez mouky i vajec

Brno - Dcera Jany Lhotské dlouho neměla žádné výraznější potíže. „Nemoc se odhalila až v akutním stádiu v pěti letech. Ukázalo se, že její tělo má problém s trávením lepku a má alergii na mléko. Bylo potřeba mléko a mouku zcela vynechat v jídle,“ popsala Jana Lhotská. Dítě nemůže jíst běžně připravovaný oběd ve školní jídelně. „Mateřská škola nám velmi vyšla vstříc. Paní kuchařka chystala dceři jídlo zvlášť, což nám velmi ulehčilo situaci,“ dodala maminka.  

Šéfkuchaře Marka Fichtnera známe z televizní kuchařské show Masterchef. V Karlově Studánce vařil a vyprávěl jak se prosadil v oboru gastronomie.

Šéfkuchař Marek Fichtner pomáhal mamince v kuchyni

Marka Fichtnera známe jako jednoho z porotců televizní soutěže Masterchef. Při své kuchařské show v Karlově Studánce vzpomínal, jak bylo těžké zvyknout si na tolik kamer, protože zpočátku měl problém mluvit i před jednou. Byl překvapený, kolik kuchařských talentů televizní soutěž našla.  

Šéfkuchaře Marka Fichtnera známe z televizní kuchařské show Masterchef. V Karlově Studánce vařil a vyprávěl jak se prosadil v oboru gastronomie.

Šéfkuchař Marek Fichtner pomáhal mamince v kuchyni

Marka Fichtnera známe jako jednoho z porotců televizní soutěže Masterchef. Při své kuchařské show v Karlově Studánce vzpomínal, jak bylo těžké zvyknout si na tolik kamer, protože zpočátku měl problém mluvit i před jednou. Byl překvapený, kolik kuchařských talentů televizní soutěž našla.  

Vinobraní v rodinném vinařství Vaďura v Polešovicích. Viniční trať Nové hory, odrůda vína dornfelder.

Tip na 28. září: Slavnosti vína u GH Pupp

Přijďte ochutnat to nejlepší z moravských, českých i světových vinic! Čekají na vás exkluzivní vínaa ovocné destiláty z palírny Žufánek. Chybět nebude cimbálovka ani vybrané delikatesy z kuchyně i cukrárny Grandhotelu Pupp.

Společný oběd Rodiny odvedle.

Brodská Rodina Odvedle odstraní bariéry mezi Čechy a cizinci

Havlíčkův Brod – Propojit svět Čechů a cizinců. To si klade za cíl projekt Rodina Odvedle, který se v sobotu 28. září přiblíží lidem díky společnému setkání českých rodin s rodinami cizinců v havlíčkobrodském klubu OKO. Nebude chybět ani ochutnávka národních kuchyní.

Strakonice, Velké náměstí. Ilustrační foto

Sametová revoluce na Strakonicku

Černá kuchyně muzea bude od 1. října hostit výstavu Sametová revoluce na Strakonicku. Těšit se můžete na unikátní fotografie a dobové dokumenty ze strakonických ulic pořízené koncem listopadu 1989.

Situační nákres, jak by mělo v konečné fázi vypadat nové skautské středisko Dvojka Teplice, v Palackého ulici.

Tepličtí skauti shánějí peníze na nové prostory. Za pomoc nabízejí dárky

Noční výsadek v temné přírodě, kulinářský kurz exotické kuchyně, ale třeba také taneční lekci nebo skautské ponožky. Takové odměny nabízejí tepličtí skauti lidem, kteří jim v internetové sbírce přispějí na novou klubovnu. Ta bude součástí nového střediska, které za 6 milionů korun vyrůstá v sousedství ředitelství policie v lokalitě U Vlastního krbu v Teplicích.

DOBROU CHUŤ. Na Slovácký festival vůní a chutí přišel v sobotu rekordní počet návštěvníků.

Pochutnali si! Slovácký gastrofestival na Rochusu přilákal 2 200 lidí

Průpovídka: Když nám chutná, je nám všechno putna, neztratila ani s léty své vyznavače. V sobotu rozhodně chutnalo rekordnímu počtu 2 200 návštěvníků 6. ročníku Slováckého festivalu chutí a vůní, který se uskutečnil ve Skanzenu Rochus nad Uherským Hradištěm-Mařaticemi.

Ilustrační foto.

Z restaurace, kde se nevaří, nechala hygiena odnést plno jídla

Bez následků v podobě zdravotních potíží po konzumaci jídla z kuřecího masa se neobešla návštěva restaurace v jedné větší obci na Příbramsku. Tak to to alespoň udával podnět spotřebitele, který dostali středočeští hygienici. O výsledcích prověřování v pátek 20. září informovali s tím, že v restauraci je již uklizeno. Teď už ano.

Speciality ze Slovácka budou ochutnávat na Rochusu.

Na Rochusu bude svátek gurmánů a milovníků slovácké gastronomie

Malebný Skanzen Rochus nad metropolí Slovácka přivítá v sobotu 21. září v 10 hodin návštěvníky 6. ročníku Slováckého festivalu chutí a vůní. Na gastrofestivalu si přijdou na své milovníci slovácké kuchyně a regionálních produktů od výrobců ze Slovácka.

Žáci ve Štěnovicích mají novou jídelnu.

Žáci ve Štěnovicích mají novou školní jídelnu

Základní škola ve Štěnovicích rekonstruovala po 36 letech školní jídelnu s kuchyní, kterou využívá na 400 žáků základní školy, tři desítky dětí z mateřské školy a zájemci z řad veřejnosti.

Prvňáci v Malé Hraštici.

Škola v Malé Hraštici bude mít novou školní jídelnu a kuchyni

Od začátku prázdnin se v Základní a mateřské škole v Malé Hraštici rozeběhla náročná rekonstrukce školní kuchyně a jídelny. Přestavba spočívala v přesunu kuchyně do prostor bývalé jídelny a vybudování nových skladových prostor, včetně škrabky brambor a úklidové místnosti.

GASTROFESTIVAL. V hradišťském Parku Rochus se v sobotu uskuteční VI. ročník Slováckého festivalu vůní a chutí

Rochus láká na svátek gurmánů a milovníků slovácké gastronomie

Malebný Skanzen Rochus nad metropolí Slovácka přivítá v sobotu 21. září v 10 hodin návštěvníky 6. ročníku Slováckého festivalu chutí a vůní. Na gastrofestivalu si přijdou na své milovníci slovácké kuchyně a regionálních produktů od výrobců ze Slovácka.

Akce Co vonělo z hradní kuchyně na hradě Buchlově.

Buchlovem se linula vůně středověké kuchyně

FOTOGALERIE/ Z hradu Buchlova v Chřibech, se o druhé zářijové sobotě linula do širého okolí vábivá vůně dobrého jídla. Konal se tam totiž tradiční Výlet za poznáním aneb Co vonělo z hradní kuchyně. Kulinářská akce se uskutečnila po dvou letech v režii HB Collegia a Správy státního hradu Buchlov.  

Akce Co vonělo z hradní kuchyně na hradě Buchlově.

Kulinářský zážitek. Buchlovem se linula vůně středověké kuchyně

Z hradu Buchlova v Chřibech, se o druhé zářijové sobotě linula do širého okolí vábivá vůně dobrého jídla. Konal se tam totiž tradiční Výlet za poznáním aneb Co vonělo z hradní kuchyně. Kulinářská akce se uskutečnila po dvou letech v režii HB Collegia a Správy státního hradu Buchlov.  

Co vonělo z hradní kuchyně na Buchlově

Co bude vonět z kuchyně hradu Buchlova

Buchlov – Pokud si rádi pochutnáváte na dobových specialitách, máte důvod k tomu, abyste se v sobotu zastavili na starobylém hradě Buchlově. Od 11. do 15. hodiny bude v pevnosti probíhat gastroakce s názvem Výlety za poznáním aneb Co vonělo z hradní kuchyně.  

Kristína Nemčková

Vítězka MasterChef Kristína Nemčková: Kuchařina je dřina. I proto dominují muži

Ženy v české gastronomii zoufale chybějí. Proto je jenom dobře, že posledním vítězem soutěže MasterChef není muž. Oblíbenou kuchařskou show ovšem nevyhrála ani žena, ale vlastně ještě dívka, sedmnáctiletá studentka Kristína Nemčková, která poskytla rozhovor časopisu Gurmet. Skvostný začátek kariéry, na jejímž startu sympatická a usměvavá slečna právě stojí.

Ladislava Kubová.

Školní kuchyně drtí nedostatek personálu

Výběr alespoň ze dvou jídel na oběd na základních školách? Trochu luxus. „Brzy se dostaneme do situace, kdy budeme rádi, že škola vůbec vaří,“ uvedla zlínská náměstkyně primátora pro školství Kateřina Francová.  

Tradiční přehlídku zahájila dražba sýrů a vín.

Prachatice: Sýry, ryby, zvěřina a víno 2019

Eno-gastronomické přehlídky. 16. ročník Sýry a víno, 14. ročník Ryby a víno a 5. ročníku Zvěřiina a víno. Letošní přehlídky se zaměřují na přípravu pokrmů z ryb, teplé i studené kuchyně.