
Na případné znovuotevření jsme připraveni, shodují se restauratéři
Otevřou, nebo neotevřou? Takovou otázku řeší restaurace na severu Čech. O tom, zda se tak od pondělí stane, nebo ne, rozhodne vláda zřejmě v neděli 29. listopadu.
Otevřou, nebo neotevřou? Takovou otázku řeší restaurace na severu Čech. O tom, zda se tak od pondělí stane, nebo ne, rozhodne vláda zřejmě v neděli 29. listopadu.
Otevřou, nebo neotevřou? Takovou otázku řeší restaurace na severu Čech. O tom, zda se tak od pondělí stane, nebo ne, rozhodne vláda zřejmě v neděli 29. listopadu.
Otevřou, nebo neotevřou? Takovou otázku řeší restaurace na severu Čech. O tom, zda se tak od pondělí stane, nebo ne, rozhodne vláda zřejmě v neděli 29. listopadu.
Čistě na vzájemné důvěře je nyní založeno fungování výdejních okének v restauracích, které v rámci opatření proti šíření koronaviru nesmějí hosty usadit ke stolům; nanejvýš jim personál může podat objednané jídlo v krabičce či zajistit rozvážkovou službu. Co se v kuchyních veřejného stravování děje, hygienici nyní nesledují. Jejich tradiční kontroly mají pauzu. Deníku to potvrdila Dana Šalamunová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. „Provoz výdejních okének kontroluje Policie ČR,“ připomněla s odkazem na fakt, že jde o opatření, které vyplývá z krizového zákona.
Školní jídelna Střední zdravotnické školy ve Svitavách je po rekonstrukci. Práce probíhaly v několika etapách a v souběhu s odvlhčením a zateplením budovy školy. „Při pracích v suterénu jsme upravili přípravnu zeleniny, při zateplení budovy zase došlo k odvlhčení zdí, výměně oken a zřízení nového skladu potravin.
Pět let. Tak dlouho působil Michal Král v pozici ředitele na základní škole v blanenské ulici Rodkovského. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století.
Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní. Mnoho elektrické energie nahrazovala lidská síla, šetřilo se jak s jídlem, tak s vodou či dřevem na otop. Potraviny pocházely z místních zdrojů. Veškeré předměty, nádobí a náčiní používané v domácnosti bylo kvalitní, mělo vydržet a také vydrželo v podstatě navždy.
Jméno Petra Holečka jste možná zaslechli v souvislosti s expedicí Tatra kolem světa 2020. Z projektu sice odstoupil, ale jeho nadšení pro legendární tatrovky to nezmenšilo. Tyhle náklaďáky s ním prožily spoustu let v Angole, kde podnikal. Spolu s artefakty ze vzdálené africké země je, samozřejmě ve zmenšené podobě, najdete v jeho pražském bytě, kde žije se ženou a dětmi.
Až na několik málo jednotlivců zasedli do lavic v prvních a druhých třídách Základní školy Zárečná v Tachově téměř všichni žáci. Po pandemií zaviněné pauze a distančním vyučování se opět začali učit ve svých třídách. Ovšem s nutnými hygienickými opatřeními.
Třicet tisíc korun. Takovou škodu napáchal nedělní požár v rodinném domě v obci Břežany. Hasiči k němu vyjížděli o půl páté odpoledne. V kuchyni domu vzplál na pánvi olej.
Koronavirus obrátil náš život naruby. Nezbývá než se uzavřít do svých domovů a v maximální míře izolovat od ostatních. Jak nám v těžkých dobách pandemie mohou pomoci inteligentní spotřebiče a moderní aplikace?
Rostliny nemusíte pěstovat jen v květináči. Na zdi obývacího pokoje, kuchyně nebo ložnice si můžete vytvořit malou vertikální zahradu v podobě obrazů z živých rostlin.
Podepsali jsme něco? Co vlastně? A platí to? Takové otázky padají mezi zastupiteli Prahy 17. Stavební firma Geosan Group teď hrozí městské části žalobou za to, že jí nechce zaplatit kuchyni v novém sportovním centru Na Chobotě. Radnice neví, zda si vybavení objednala.
Říkává se, že pražské Vinohrady u náměstí Jiřího z Poděbrad jsou nejlepší adresou z celého hlavního města. Architektka Adéla Křížková při rekonstrukci bytu v jednom z tamních činžovních domů nápaditým způsobem maximálně otevřela interiér výhledům na dominantu náměstí – kostel Nejsvětějšího srdce Páně.
Ptačí schody. Takový název získalo teplické barokní schodiště, které spojuje malé vnitřní nádvoří zámku s prostorem níže položeným, kde ve spodní části Zámecké zahrady bývaly zeleninové a bylinné záhony pro zámeckou kuchyni, od zajímavé prosklené stavbičky.
Rozhovor s hercem Miroslavem Hanušem začal příjemně – u zahradního stolu nad koláčem od jeho maminky, do jehož blízkosti odložil odhadem 15 let starou Nokii. „Papoušek Karel mi z ní vyklovnul pár kláves, ale povedlo se mi klávesnici sehnat, takže mobil slouží dál,“ říká, když si všimne, že mě telefon zaujal.
Mateřská škola Máj v Jičíně řeší zajištění chodu zdejší kuchyně a úklidu školky poté, co jedna z kuchařek byla pozitivní na covid 19. Výpadek personálu zajistí dvě kuchařky ze ZŠ Husova a uklízečky ze ZŠ 17. listopadu. Pedagogický personál není covidem zasažen.
Uvažujete o novém kabátku pro váš byt? Základní rada v čase pandemie covidu-19 je jednoduchá – hospodárnost a opatrnost! Neznamená to ale, že byste měli zásadně změnit své plány nebo využívat levnější a méně kvalitní materiál. Jedním z hlavních bodů při plánování rekonstrukce jsou finance. Celý projekt je nutné pečlivě propočítat a ceny držet pod kontrolou.
Žáci Základní školy Rousínov v areálu na Tyršově ulici začali na podzim využívat rekonstruovanou jídelnu. Práce v budově se týkaly také interiéru a kuchyně. Původně plánované slavnostní otevření zástupci města kvůli koronavirové krizi dvakrát rušili. S výsledky projektu za desítky milionů jsou však spokojení.
Uvažujete o novém kabátku pro váš byt? Základní rada v čase pandemie COVIDU-19 je jednoduchá – hospodárnost a opatrnost! Neznamená to ale, že byste měli zásadně změnit své plány nebo využívat levnější a méně kvalitní materiál. Jedním z hlavních bodů při plánování rekonstrukce jsou finance. Celý projekt je nutné pečlivě propočítat a ceny držet pod kontrolou.
Do středy 30. září můžete v černé kuchyni strakonického hradu navštívit výstavu obrazů Evy Wernerové - Malkovské.
Sen o vlastní restauraci v ní vzklíčil po návratu z Anglie a pobyt v Itálii ji zase přesvědčil o zaměření kuchyně. Řeč je o Lucii Novákové, majitelce restaurace Babetti v Ostravě.
Tři jednotky hasičů ve středu odpoledne zasahovaly v Brněnci u požáru v kuchyni.
Festival alternativní hudby a netradičního divadla není jen o poslouchání a dívání. Je, z velké míry i o poznávání. Dramaturgie Valdštejnského imaginária pozvala umělce ze světa jak zeměpisného, tak z různých světů uměleckých. Umělci na jevišti i mimo jeviště hovoří. Představují své dílo a vysvětlují. Divadelníci po představení pozvou diváky podívat se na loutky, či výpravu a opět vysvětlují, ptají se. Rozmlouvají. Jak před jevištěm, tak potom u kávy, či skleničky. Tady je kontakt neformální.
Tři jednotky hasičů likvidovaly v brzkých ranních hodinách požár kuchyně v České Lípě. Tři osoby, které se na místě nadýchaly zplodinami, musely být převezeny do nemocnice.
Jako každý rok i letos navštívili zástupci vedení táborské radnice některé základní školy zřizované městem, aby tu spoluzahájili nový školní rok v první třídě. Zatímco místostarostka Olga Bastlová mířila do ZŠ Husova, starosta Štěpán Pavlík se vydal spolu s vedoucím odboru školství, mládeže a tělovýchovy Radomírem Koubou do ZŠ na nám. Mikuláše z Husi.
Na věži či do černé kuchyně zatímco se muzeum rekonstruuje.
Kapacita 11. mateřské školky v Písku se navýšila na 67 dětí. Je tady nové vybavení a pomůcky, ale také obnovená část školní zahrady. ZŠ J. K. Tyla investovala přes léto do školní kuchyně, která připravuje přes tisíc jídel denně.
/FOTO/ Kvůli zapnuté plotně sporáku hořela ve středu kuchyně v bytě Nádražní ulici v Malých Svatoňovicích. Škoda byla vyčíslena na 100 tisíc korun.
Kdyně na Domažlicku se na pár hodin ponořila do vůní a chutí exotické Srí Lanky.
Kdyně na Domažlicku se na pár hodin ponořila do vůní a chutí exotické Srí Lanky. To bylo možné díky srílanskému kuchaři Ranganu Wimalasooriyovi (na snímku), který kuchyni typickou pro jeho domovinu představil v místní kavárně Esence. Letos tam vařil podruhé.
V kuchyni restauračního zařízení v Chrudimi došlo k zahoření fritézy.
Jak už Deník informoval, téměř dvouletá rekonstrukce Radegastova šenku v Nošovicích skončila. Restaurace dostala nejen nový kabát, ale prošla i celkovou přeměnou interiéru. Podívejte se, jak vypadalo slavnostní otevření.
Speciální gastronomický týden odstartuje v pátek 7. srpna ve Frýdku-Místku. Do Týdne plného chutí, které pořádá Turistické informační centrum Frýdek-Místek, se zapojilo třináct místních restaurací.
/FOTO/ Dcery Miloše Volavého chodí na první stupeň v blanenské základní škole TGM v ulici Rodkovského. Příští rok na podzim už budou obědvat v nové jídelně s moderní kuchyní a také se převlékat v nových šatnách. Dělníci se totiž pustili do přípravných prací na přístavbu nového objektu.
/LIDÉ ODVEDLE/ Už ve 13 letech zkoušel Ladislav Pertl ze Bžan své první kulinářské pokusy u plotny. Touha po vaření ho už nepustila. Přečtěte si jeho zajímavý příběh ze seriálu Lidé odvedle.
Nebude nová kuchyně, prádelna nebo parkoviště. Městská rada se rozhodla omezit některé plánované investice a přesunout je na příští rok. Důvodem je šíření nemoci Covid – 19, kvůli kterému se předpokládá výpadek finančních prostředků v příjmové stránce města za rok 2020. Vracet by se mělo přibližně dvacet milionů korun.
Kromě koncertů můžete vyrazit na liberecký Foodpark nebo za lidovou architekturou.
/FOTOGALERIE/ Nemocniční kuchyně v Českém Brodě se od nynějška přestěhovala do nově zrekonstruovaných prostor. Dosud byla na dobu stavebních úprav kuchyně provizorně zajištěná v objektu čp. 1099. Se stěhováním pomohli zaměstnanci technických služeb a nyní už kuchyně můžeme vařit i na přání a pacientů či personálu.
/FOTOGALERIE/ Nemocniční kuchyně v Českém Brodě se od nynějška přestěhovala do nově zrekonstruovaných prostor. Dosud byla na dobu stavebních úprav kuchyně provizorně zajištěná v objektu čp. 1099. Se stěhováním pomohli zaměstnanci technických služeb a nyní už kuchyně můžeme vařit i na přání a pacientů či personálu.
Zvony na mikulovském kostele odbíjí desátou hodinu. Právě měl na náměstí slavnostně započat jednadvacátý ročník festivalu Národy Podyjí. A následovat měl původ městem. Jenže vytrvalý déšť odplavuje dopolední část kulturního programu. Přesto se náměstím trousí hosté a především se tady rozhostila vůně jídel z řady světových kuchyní.
/FOTO/ Několik tradičních tábořišť zůstává kvůli koronaviru o letošních letních prázdninách osiřelých. Jejich provozovatelé je ani neotevřeli. Na jiných místech jsou však dětské tábory v plném proudu.
/FOTOGALERIE/ Několik tradičních tábořišť zůstává kvůli koronaviru o letošních letních prázdninách osiřelých. Jejich provozovatelé je ani neotevřeli. Na jiných místech jsou však dětské tábory v plném proudu.
Sdílené bydlení, sdílené automobily, kola a teď i vaření. Do Prahy dorazil trend takzvaných cloudových kuchyní. Co to znamená? Ideálně dobře vydělávající restauraci bez stolů, číšníků i hostů. Kompletně vybavená kuchyně slouží k tomu, aby v ní kuchaři jídlo v krátkém čase uvařili a kurýři je bleskurychle dopravili k zákazníkovi domů či do práce.
/ANKETA/ Omezení kontaktu s okolím, výletů mimo tábor, pomocných prací dětí v kuchyni a návštěv rodičů. A také častější dezinfekce společných prostor. Organizátoři letních pobytových táborů musejí vzhledem k epidemii koronaviru i přes nedávné uvolnění omezení dodržovat zvýšená hygienická opatření. Ať už před zahájením tábora tak i během něj.
Ještě před pár lety by pečení přirovnala ke stresující aktivitě, které se rozhodně věnovat nechce. Nyní, ve svých dvaceti letech, se Trouba z Pálavy, Magda Strapinová, díky svým chuťově i vzhledově fantastickým sladkostem stává pojmem, který se milovníkům dobrot za pouhých pár měsíců vryl do paměti.
Díky pořadu Peče celá země zná jeho tvář skoro každý. Světoběžník Josef Maršálek, který pekl sladké dobroty například pro britskou královnu Alžbětu a korunního prince Charlese nebo pro luxusní obchodní dům Harrods, zakotvil v jihočeské obci Dubné. S přítelem Petrem žije v domě plném květin a zvířat.
Pro teprve jednadvacetiletou Natálii Tetivovou se stalo pečení vášní. Svůj volný čas tak přímo s chutí tráví v kuchyni s vařečkou v ruce.
Příjmení má české, protože si vzala za muže našince. Založili rodinu a už tu zůstali. Rujalux Nešpůrková se jako rodilá Thajka snaží zahnat stesk po své zemi tím, že z ní Pražanům ukazuje to nejlepší.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Kultura i zábava se opět rozjíždí a o víkendu je tu pro vás na výběr z mnoha zajímavých akcí po celém Česku! Užívejte, ať už půjdete potěšit oko, ucho nebo žaludek. Určitě se nebudete nudit.