Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Gourmet Pavel Maurer: České chlebíčky cizince uvádějí do rozpaků

Pavel Maurer je vydavatelem a autorem průvodce Grand Restaurant, založil také v roce 2007 první festival jídla v naší zemi Prague Food Festival a zimní internetový Grand Restaurant Festival. Jeho Gastronomické Glosy můžete poslouchat od roku 2013 každý víkend na Radiožurnálu Českého rozhlasu.

Nové školní jídelny budou v Českém Brodě do půl roku

/FOTOGALERIE/ Podle harmonogramu a bez zásadních problémů pokračují práce na přeměně bývalé výměníkové stanice v areálu nemocnice mění na školní jídelny. Budou hned dvě. „Město tím vyřeší nedostatečnou kapacitu školního stravování,“ řekl starosta Jakub Nekolný.

Opavští basketbalisté za pultem i v kuchyni, přijďte se podívat

V lize jim to jde náramně. V pátek čeká na opavské basketbalisty úplně nová role. Tým Petra Czudka tradičně podpoří charitativní akci McHappy Day. Chybět nebude ani reprezentační rozehrávač Jakub Šiřina. Akce proběhne zítra v pobočce McDonald’s na Hlučínské ulici (u Kauflandu). Basketbalisté budou činní od 16 do 17 hodin.  

5. ZŠ Mladá Boleslav

5. ZŠ v Mladé Boleslavi je plně organizovanou školou s 1.– 9. ročníkem. Kromě kmenových tříd disponuje velkým počtem specializovaných učeben, cvičnou kuchyní, dílnami, knihovnou a školní družinou.

Diváci ochutnají při derby dobroty z kuchyně Lokomotivy a podpoří stacionář

Basketbalistky trutnovské Lokomotivy se po dlouhé reprezentační pauze představí v 9. kole RENOMIA ŽBL v sobotu v 17.30 hodin v domácím prostředí proti Sokolu Hradec Králové. Hostující Lvice jsou ve východočeském derby jasným favoritem, z dosavadních osmi utkání v sezoně prohrály jediné - s USK Praha. Diváci budou mít při sobotním zápase možnost podpořit Stacionář mezi mosty Trutnov, s nímž pojí trutnovský basketbalový klub dlouholetá spolupráce.

Diváci ochutnají při derby dobroty z kuchyně Lokomotivy a podpoří stacionář

Basketbalistky trutnovské Lokomotivy se po dlouhé reprezentační pauze představí v 9. kole RENOMIA ŽBL v sobotu v 17.30 hodin v domácím prostředí proti Sokolu Hradec Králové. Hostující Lvice jsou ve východočeském derby jasným favoritem, z dosavadních osmi utkání v sezoně prohrály jediné - s USK Praha. Diváci budou mít při sobotním zápase možnost podpořit Stacionář mezi mosty Trutnov, s nímž pojí trutnovský basketbalový klub dlouholetá spolupráce.

Diváci ochutnají při derby dobroty z kuchyně Lokomotivy a podpoří stacionář

Basketbalistky trutnovské Lokomotivy se po dlouhé reprezentační pauze představí v 9. kole RENOMIA ŽBL v sobotu v 17.30 hodin v domácím prostředí proti Sokolu Hradec Králové. Hostující Lvice jsou ve východočeském derby jasným favoritem, z dosavadních osmi utkání v sezoně prohrály jediné - s USK Praha. Diváci budou mít při sobotním zápase možnost podpořit Stacionář mezi mosty Trutnov, s nímž pojí trutnovský basketbalový klub dlouholetá spolupráce.

Britský michelinský šéfkuchař čaroval v Olomouci

Akci, na kterou jejich chuťové buňky dlouho nezapomenou, mají za sebou návštěvníci výjimečného večera v NH Olomouc Congress hotelu. Ve spolupráci s tamními kuchaři jim totiž vařil michelinský šéfkuchař restaurace Vermeer v Amsterdamu. Ten už byl v Olomouci podruhé a i tentokrát nadchl svými variacemi z moderní kuchyně.  

Tip na úterý 19. listopadu: Divadlo - Čarodějky v kuchyni

Brilantní komedie kanadské autorky Caroline Smith. Kuchařky Dolly Biddleová a Isabel Lomaxová mají každá svou televizní kuchařskou show. Každá se orientuje na jinou kuchyni a příšerně na sebe žárlí. Doslova se nesnáší, a to je slabé slovo. Nejen kvůli konkurenci, ale i kvůli dávnému hříchu z mládí.

Poslední letošní TECHNOhrátky provedou účastníky kuchyní i dílnami

Program letošního, sedmého ročníku TECHNOhrátek Pardubického kraje si ve středu 20. listopadu odškrtne poslední kolonku. Závěrečná akce patnáctidílného seriálu na podporu studia technických a odborných oborů se uskuteční ve Střední škole obchodu, řemesel a služeb Žamberk.

Tip na úterý 19. listopadu: Čarodějky v kuchyni

Brilantní komedie kanadské autorky Caroline Smith. Kuchařky Dolly Biddleová a Isabel Lomaxová mají každá svou televizní kuchařskou show. Každá se orientuje na jinou kuchyni a příšerně na sebe žárlí. Doslova se nesnáší, a to je slabé slovo. Nejen kvůli konkurenci, ale i kvůli dávnému hříchu z mládí.

Kuchyně ve Varndsdorfu začne v nemocnici vařit po mnoha dekádách

Více než tři kilometry se musí několikrát denně vozit jídlo do varnsdorfské nemocnice. Ta totiž už třicet let nemá vlastní kuchyni a pokrmy se tak připravují v bývalém Velveta klubu. To by se ale mělo díky investici přesahující třicet milionů korun brzy změnit. Město nechává sanovat celý suterén, kde vznikne kantýna pro pacienty.

Dětem ve Chvalčově slouží nová školní kuchyně

Nová školní kuchyně už slouží žákům Základní školy a Mateřské školy Chvalčov. Rekonstrukce hospodářské budovy, která spočívala ve výměně střechy a v kompletní opravě kuchyně i se zázemím přišla obec na 6,5 milionu korun.

Jak neplýtvat potravinami? Před nákupem pomohou i fotky vaší lednice

„Sám se v kuchyni pohybuju od malička a postupem času jsem si začal víc a víc uvědomovat, jak mi plýtvání jídlem vadí a je právě na mně, na kuchaři, abych se snažil o osvětu a dělal maximum proto, aby se plýtvalo co nejméně,“ vysvětluje Martin Škoda, proč se zapojil do projektu Konec plýtvání.

Čarodějky v kuchyni naservírují pikantní podívanou

Co se stane, když osud svede dvě zralé ženy, které se dlouhá léta nenávidí, do televizní kuchařské show? To se fanoušci divadelních komedií dozví v úterý 19. listopadu od 19.30 hodin v přerovském Městském domě. Urážky jsou pálivější než připravované pokrmy, výpady ostřejší než chilli paprika, a atmosféra by se dala krájet.

FOTO: Svatomartinská slavnost v Horním Maršově

/FOTOGALERIE/ V maršovském Domě obnovy tradic, ekologie a kultury čekala v neděli na návštěvníky „Výprava za tuřínem a zelím“, neboli stezka na téma staré krkonošské plodiny a jejich využití v kuchyni.

Kuchařka Alena Jeníková: Bráním se tomu vařit dětem čočku s chlebem

V kuchyni působím už 38 let. Na Základní škole Letců R.A.F. vařím 7 let. Celý život jsem strávila na různých táborech, včetně těch vodáckých. To je úžasná praxe. Čas od času připravujeme v naší kuchyni i obědy jiných národů, na které chodí nejen naši žáci, ale i vedení města s hosty z dané země.

Gastronomická výstava EX Myslív 2019 přilákala velký počet hostů

Sobotní odpoledne 19. října bylo v myslívském KD věnováno přehlídce aranžování pokrmů v několika kategoriích - od studené kuchyně, drůbeže, medového pečiva, zvěřiny, ryb a králíků po cukrářské výrobky a samozřejmě vepřové maso. Více jak sto nádherně připravených jídel prošlo bedlivou prohlídkou hostů, kteří svými hlasy rozhodovali o vítězích v jednotlivých kategoriích.

Dobrovodské zelí už kvasí v bazénech

Zelí, zdravá lahůdka, bez které se neobejde žádná kuchyně. Kysané zelí je navíc uznávaným zdrojem vitamínů a nejlepším přírodním prostředkem v boji s viry a bakteriemi.

Víkend 2. a 3. listopadu: Užijte si festival blues jižanského rocku či divadla

Nejen vůni bourbonu a jižanskou kuchyni si můžete užít o nadcházejícím víkendu 2. a 3. listopadu na Zlínsku. Čeká na vás třeba Stetson & Bourbon, což je 13. ročník mezinárodního festivalu blues a jižanského rocku. Zajít si můžete s dětmi také na loutkové divadlo, veselou divadelní pohádku či třeba koncert kapely Fleret. 

Sobotní odpoledne ve višňovské škole

V sobotu 19. října se otevřely dveře naší školy všem, kdo si chtěli prohlédnout její zrekonstruované prostory a zmodernizované učebny. Tato rozsáhlá akce byla financována z Integrovaného regionálního operačního programu, z prostředků Ministerstva pro místní rozvoj ČR a z příspěvku zřizovatele – městyse Višňové. Návštěvníci si tak mohli prohlédnout jazykovou laboratoř, nové učebny přírodopisu, fyziky a chemie, školní dílnu, cvičnou kuchyni, prostory školního klubu a prvního oddělení školní družiny.

FOTO: Kavalier či Bonex. Socialistické fabriky po revoluci zničila privatizace

V chemických laboratořích nebo ve zdravotnictví je používají dodnes. Odměrné válce a zkumavky z teplické sklárny Kavalier patřily v 70. a 80. letech ke špičce v tomto oboru. Známé z toho podniku jsou také trubicové zářivky, které nesměly chybět doma v kuchyni. V 90. letech výroba postupně upadala, což nakonec vedlo až k zániku značky Kavalier na Teplicku.