V černé kuchyni strakonického hradu začala 1. října vernisáží výstava mapující události před 30 lety ve Strakonicích s názvem Sametová revoluce na Strakonicku. Panelová výstava potrvá do 17. listopadu, přístupná je vždy úterý až neděle od 9 do 16 hodin. Vstupné 10 a 20 korun.
/KOMENTÁŘ, FOTOGALERIE/ Zprávy o stavu, průtoku a hladině slovenských řek, a píseň Karla Gotta Lady Karneval. To jsou moje první vzpomínky na program rozhlasu po drátě, který jsme na konci šedesátých let měli v kuchyni našeho trenčanského bytu. Obě mě tenkrát, zhruba ve čtyřech letech, přiváděly k úžasu.
V černé kuchyni strakonického muzea se v úterý 1. října v 16 hodin uskuteční vernisáž unikátní výstavy Sametová revoluce na Strakonicku. „Těšit se můžete na unikátní fotografie a dobové dokumenty ze strakonických ulic pořízené koncem listopadu 1989,“ přibližuje Zuzana Pekárková z propagace strakonického muzea.
Brno - Dcera Jany Lhotské dlouho neměla žádné výraznější potíže. „Nemoc se odhalila až v akutním stádiu v pěti letech. Ukázalo se, že její tělo má problém s trávením lepku a má alergii na mléko. Bylo potřeba mléko a mouku zcela vynechat v jídle,“ popsala Jana Lhotská. Dítě nemůže jíst běžně připravovaný oběd ve školní jídelně. „Mateřská škola nám velmi vyšla vstříc. Paní kuchařka chystala dceři jídlo zvlášť, což nám velmi ulehčilo situaci,“ dodala maminka.
Marka Fichtnera známe jako jednoho z porotců televizní soutěže Masterchef. Při své kuchařské show v Karlově Studánce vzpomínal, jak bylo těžké zvyknout si na tolik kamer, protože zpočátku měl problém mluvit i před jednou. Byl překvapený, kolik kuchařských talentů televizní soutěž našla.
Marka Fichtnera známe jako jednoho z porotců televizní soutěže Masterchef. Při své kuchařské show v Karlově Studánce vzpomínal, jak bylo těžké zvyknout si na tolik kamer, protože zpočátku měl problém mluvit i před jednou. Byl překvapený, kolik kuchařských talentů televizní soutěž našla.
Třebíč - Mateřinka v Palackého ulici v Třebíči má novou kuchyň a brzy se dočká i zateplení. Radnice v předstihu vypsala výběrové řízení na stavební firmu, která práce provede příští rok v létě.
Přijďte ochutnat to nejlepší z moravských, českých i světových vinic! Čekají na vás exkluzivní vínaa ovocné destiláty z palírny Žufánek. Chybět nebude cimbálovka ani vybrané delikatesy z kuchyně i cukrárny Grandhotelu Pupp.
Havlíčkův Brod – Propojit svět Čechů a cizinců. To si klade za cíl projekt Rodina Odvedle, který se v sobotu 28. září přiblíží lidem díky společnému setkání českých rodin s rodinami cizinců v havlíčkobrodském klubu OKO. Nebude chybět ani ochutnávka národních kuchyní.
Černá kuchyně muzea bude od 1. října hostit výstavu Sametová revoluce na Strakonicku. Těšit se můžete na unikátní fotografie a dobové dokumenty ze strakonických ulic pořízené koncem listopadu 1989.
Noční výsadek v temné přírodě, kulinářský kurz exotické kuchyně, ale třeba také taneční lekci nebo skautské ponožky. Takové odměny nabízejí tepličtí skauti lidem, kteří jim v internetové sbírce přispějí na novou klubovnu. Ta bude součástí nového střediska, které za 6 milionů korun vyrůstá v sousedství ředitelství policie v lokalitě U Vlastního krbu v Teplicích.
Les, pohoda a klid. Tak popisuje svoje venkovské bydlení u Velkých Popovic jeden z nejznámějších českých kuchařů. Precizně vybavená kuchyně dokládá jeho vášeň pro vaření. Záplava pohárů zase svědčí o rodinném nadšení pro motosport.
Restaurant Day Zlín připravil pro všechny milovníky jídla gastronomickou akci. Jídlo ve všech barvách podzimu - od horkých polévek, přes koláče jako ze sna až po dalekou asijskou kuchyni.
Průpovídka: Když nám chutná, je nám všechno putna, neztratila ani s léty své vyznavače. V sobotu rozhodně chutnalo rekordnímu počtu 2 200 návštěvníků 6. ročníku Slováckého festivalu chutí a vůní, který se uskutečnil ve Skanzenu Rochus nad Uherským Hradištěm-Mařaticemi.
Bez následků v podobě zdravotních potíží po konzumaci jídla z kuřecího masa se neobešla návštěva restaurace v jedné větší obci na Příbramsku. Tak to to alespoň udával podnět spotřebitele, který dostali středočeští hygienici. O výsledcích prověřování v pátek 20. září informovali s tím, že v restauraci je již uklizeno. Teď už ano.
Židovskou kuchyni, hudbu, hebrejštinu i izraelský boj proti suchu představí v Mikulově festival Dny židovské kultury. Od pátku 20. do neděle 21. září si budou obyvatelé i návštěvníci města připomínat kulturu lidí, kteří tvořili až do počátku 20. století téměř polovinu obyvatel města.
Malebný Skanzen Rochus nad metropolí Slovácka přivítá v sobotu 21. září v 10 hodin návštěvníky 6. ročníku Slováckého festivalu chutí a vůní. Na gastrofestivalu si přijdou na své milovníci slovácké kuchyně a regionálních produktů od výrobců ze Slovácka.
Základní škola ve Štěnovicích rekonstruovala po 36 letech školní jídelnu s kuchyní, kterou využívá na 400 žáků základní školy, tři desítky dětí z mateřské školy a zájemci z řad veřejnosti.
Od začátku prázdnin se v Základní a mateřské škole v Malé Hraštici rozeběhla náročná rekonstrukce školní kuchyně a jídelny. Přestavba spočívala v přesunu kuchyně do prostor bývalé jídelny a vybudování nových skladových prostor, včetně škrabky brambor a úklidové místnosti.
Malebný Skanzen Rochus nad metropolí Slovácka přivítá v sobotu 21. září v 10 hodin návštěvníky 6. ročníku Slováckého festivalu chutí a vůní. Na gastrofestivalu si přijdou na své milovníci slovácké kuchyně a regionálních produktů od výrobců ze Slovácka.
FOTOGALERIE/ Z hradu Buchlova v Chřibech, se o druhé zářijové sobotě linula do širého okolí vábivá vůně dobrého jídla. Konal se tam totiž tradiční Výlet za poznáním aneb Co vonělo z hradní kuchyně. Kulinářská akce se uskutečnila po dvou letech v režii HB Collegia a Správy státního hradu Buchlov.
Z hradu Buchlova v Chřibech, se o druhé zářijové sobotě linula do širého okolí vábivá vůně dobrého jídla. Konal se tam totiž tradiční Výlet za poznáním aneb Co vonělo z hradní kuchyně. Kulinářská akce se uskutečnila po dvou letech v režii HB Collegia a Správy státního hradu Buchlov.
Zdraví a životy řady lidí ohrozil Petr H. (39 let) z Ostravy, který si v silné opilosti pustil v kuchyni plyn. Po neshodách s družkou chtěl údajně skoncovat se životem. V domě v té chvíli bylo více než dvacet nájemníků. Naštěstí zasáhli strážníci. Stalo se tak vloni v listopadu v Ostravě-Muglinově.
Buchlov – Pokud si rádi pochutnáváte na dobových specialitách, máte důvod k tomu, abyste se v sobotu zastavili na starobylém hradě Buchlově. Od 11. do 15. hodiny bude v pevnosti probíhat gastroakce s názvem Výlety za poznáním aneb Co vonělo z hradní kuchyně.
Les, pohoda a klid. Tak popisuje svoje venkovské bydlení u Velkých Popovic jeden z nejznámějších českých kuchařů. Precizně vybavená kuchyně dokládá jeho vášeň pro vaření. Záplava pohárů zase svědčí o rodinném nadšení pro motosport.
Ženy v české gastronomii zoufale chybějí. Proto je jenom dobře, že posledním vítězem soutěže MasterChef není muž. Oblíbenou kuchařskou show ovšem nevyhrála ani žena, ale vlastně ještě dívka, sedmnáctiletá studentka Kristína Nemčková, která poskytla rozhovor časopisu Gurmet. Skvostný začátek kariéry, na jejímž startu sympatická a usměvavá slečna právě stojí.
Výběr alespoň ze dvou jídel na oběd na základních školách? Trochu luxus. „Brzy se dostaneme do situace, kdy budeme rádi, že škola vůbec vaří,“ uvedla zlínská náměstkyně primátora pro školství Kateřina Francová.
Eno-gastronomické přehlídky. 16. ročník Sýry a víno, 14. ročník Ryby a víno a 5. ročníku Zvěřiina a víno. Letošní přehlídky se zaměřují na přípravu pokrmů z ryb, teplé i studené kuchyně.
Višňové - Nově zrekonstruovaná kuchyně je od začátku školního roku v provozu na základní a mateřské škole ve Višňové. Stavbaři začali s prací začátkem léta a rekonstrukci dokončili v termínu do konce srpna.
Září je tradičně spojené s různými vinobraními i ochutnávkami vyhlášených delikatesa. Právě ty příchozím přiblíží Dny zámecké kuchyně na hořovickém zámku. Ve dnech 7. a 8. září a pak i o víkendu 14. a 15. září mohou zájemci navštívit zámeckou kuchyni. „Ta bude vonět pokrmy připravovanými podle starých zámeckých jídelníčků. Zavoní speciální pivní polévka pro šestinedělky nebo oblíbená knížecí paštika,“ uvedl Tomáš Pospíšil z Národního památkového ústavu.
/FOTOGALERIE/ Jubilejní 20. ročník akce s názvem Vaření trnek uspořádaly o poslední zářijové sobotě v areálu starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí členky tamního pěveckého sboru Tetičky.
Pozornost všech milovníků historie se o posledním srpnovém víkendu upnula ke Grabštejnu, Frýdlantu a Lameberku. Právě tyto tři památky se staly centrem letošní Hradozámecké noci, která se nesla v duchu posledních majitelů těchto tří panství Gallasů a Clam - Gallasů.
Pelhřimov – Většina žáků pelhřimovských základních škol se může s novým školním rokem těšit na obědy uvařené v modernějších kuchyních. Během prázdnin došlo ve městě k rekonstrukci a modernizaci dvou školních jídelen, které využívají žáci ze tří základních škol. V Pelhřimově působí celkem čtyři základní školy.
České Budějovice – Na školní kuchyně a jídelny čeká nový školní rok. Výjimkou není ani ta na základce v budějovické Kubatově ulici, jejíž menu leckdy připomíná výběr v moderní restauraci.
Velká oprava čeká domov mládeže, školní jídelnu a kuchyni bystřické Střední školy nábytkářské a obchodní. Peníze na rekonstrukci schválila Rada Zlínského kraje.
Letní měsíce jsou ideálním časem na opravy a rekonstrukce také v kladenských školách a školkách. Radnice během léta investovala do těchto zařízení přes 38 milionů korun.
Společný oběd za rytmu bubnů afrických nomádů, workshop pro začínající hráče na bicí, prostor pro mladé talenty, ale i řada skvělých českých a zahraničních muzikantů - takový program slibuje už sedmý ročník festivalu Blues nad Bečvou, který se v Přerově uskuteční ve dnech 6. a 7. září.
Velké Pavlovice – Ke zdárnému konci se blíží celková rekonstrukce kuchyně ve velkopavlovické mateřské škole. Opravili ji po více než čtyřiceti letech. „Na místě zůstaly jenom příčky a obvodové zdi. Jinak je zbrusu nová,“ řekl starosta města Jiří Otřel.
Rozmanité chutě Asie okusí lidé i v České republice. V mnoha městech milovníci této kuchyně naleznou kvalitní podniky, které je výběrem svých pokrmů přenesou do jihovýchodní Asie i na Sibiř. Zároveň se nemusejí bát otravy. Legendární jedovatou rybu fugu v jídelníčcích českých podniků nenajdou.
Nová školní kuchyň a jídelna za více než 75 milionů začne příští týden vznikat přestavbou stávající jídelny v areálu nemocnice. 20. srpna přestavbu zahájí stavební firma, která budovala například i laboratoře pražského IKEMu.
Karlovu Studánku v sobotu provoněly regionální výrobky a delikatesy známých šéfkuchařů. Gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko se odehrával na pódiu, ve stáncích i na jídelních lístcích zdejších restaurací.