Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Olej z kuchyní nosí do červeného kontejneru

Olej použitý v kuchyních ke smažení lidé obvykle vylévají do kanalizace, která se tak kvůli němu může ucpat. Usazující se tuky na sebe totiž nabalují různé další nečistoty.

Vzduchotechnika bez motorů (ne)fungovala 25 let

Svitavy – Kuriozní případ neuvěřitelného šlendriánu vyšel najevo v Základní škole Felberova. Pochází z počátku 90. let, ale přišlo se na něj až nedávno. Jde o vzduchotechniku ve školní kuchyni.

Salmonelóza v Baťovce: Má ji 24 zdravotníků a 18 pacientů

Dvacet čtyři zdravotnických zaměstnanců Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně je podle včerejších informací nakaženo salmonelózou, která v nemocnici vypukla minulý týden. Podle pondělních informací zlínské krajské hygienické stanice (KHS) nejde o žádného pracovníka nemocniční kuchyně.

Německá vojska na Zlínsku: první dny okupace 1939

„Ani menší města neunikla okupaci. Například Fryšták. Vojáci přijeli poměrně málo oblečeni, byť byla plískanice. Mnoho jich bylo bez plášťů. Lidé nebyli na ně zvědavi, zůstali doma. Na náměstí zůstala protitanková rota a kuchyně. Jídlo dávali i civilistům, ty pak fotografovali, aby mohli hlásit do světa, jaká je u nás bída a jak naše lidi živí.

Je libo Bun bo Nam Bo? I v Praze lze ochutnat nefalšovaný Vietnam

Rýžové nudle, plátky hovězího masa, křupavá cibulka, arašídy, vývar a spousta bylinek to je Bun bo Nam Bo, asi nejznámější zástupce vietnamské kuchyně. Ačkoliv nemá nic společného s unifikovanou chutí takzvaných „čín“, které jsou u nás tolik populární, mezi Čechy má čím dál více zákazníků. Kde si dát v Praze to nejautentičtější?

Kuchyně pod taktovkou mužů. Zkuste domácí burgery či pikantní krkovici

Víkendový oběd je rutina. Pánové, nemáte občas chuť ji rozetnout? Nechat svou polovičku odpočívat a sami se ujmout přípravy lehce svátečního oběda? Překvapivě to vůbec nemusí znamenat zkažený víkend, právě naopak. V kuchyni vás to bude bavit a na stole se objeví to, co sami zaručeně oceníte. Kombinace kozího sýra, slaniny a opečené zeleniny může být příjemným oživením nedělní tabule.

Satveer Singh a Jana Barvínková z indické restaurace: Indii musíte zažít

Před několika měsíci byla v Opavě otevřena restaurace Taste of India. Provozují ji spolu Jana Barvínková a Satveer Singh. Češka a Ind, kteří nejsou jen pracovními, ale i životními partnery. Region si s nimi povídal o tom, jak Opavané reagují na jejich podnik, co je typické pro indickou kuchyni anebo proč je pro člověka z Indie momentálně lepší otevřít restauraci mimo svou rodnou zemi.

I bezmasá jídla mohou chutnat. Vyzkoušejte nejlepší veganské restaurace v Praze

Být vegetariánem dnes už není nic zvláštního. V poslední době je mnohem víc v módě veganství. Ruku v ruce s tímto trendem tak přibývají restaurace, v nichž vám nabídnou nejen bezmasé pokrmy, ale i jídla bez jakýchkoliv živočišných produktů. Kam se za veganskou kuchyní vypravit v Praze? Deník vám přináší přehled sedmi podniků, kde si zaručeně pochutnáte.

Inspirace: Okno v kuchyni

Okno kuchyň prosvětluje, poskytuje nám výhled na branku či na děti běhající po zahradě a zajišťuje přirozené větrání. Funkcí ale může mít i více. Pojďme se podívat na příklady.

Z restaurace musel provozovatel vypakovat myši

Rakovnicko – Velmi nemilé překvapení. Těmito slovy hodnotí středočeští hygienici kontrolní návštěvu restaurace na Rakovnicku, jež svou prezentací na internetu láká návštěvníky na výbornou domácí kuchyni a rozhodně nemá pověst podniku, kde by se scházeli lidé, kteří mají v oblibě prostředí nižších cenových skupin. Dnes už je vše v pořádku, jak hygienici ověřili při opakované návštěvě – první kontrola z posledního lednového dne ale přinesla odhalení stavu, pro který hygiena našla jednoznačné pojmenování: hrubé hygienické nedostatky.

Nejčastější chyby při zařizování kuchyně

Výměna kuchyňské linky je technicky i finančně mnohem náročnější než výměna potahů na sedací soupravu. Proto bychom si měli dopředu řádně rozmyslet, jak bude linka sestavena a jak bude ve finále vypadat, aby nám sloužila ke vší spokojenosti po řadu let. Jakých chyb byste se přitom měli vyvarovat?

Mlečická škola prohlédla

Mlečice – Místní škola zase o něco omládla. Přízemí teď do okolí svítí novými bílými okny jídelny, kuchyně i spojovací chodby.

Nemocnice bude mít novu jídelnu

Pardubice – Areál Pardubické nemocnice čeká kvůli stavbě centrálního urgentního příjmu další demolice. Poté, co na konci ledna byla zbourána bývalá dětská chirurgie, nyní čeká stejný osud i budovu, ve které se nachází jídelna pro zaměstnance nemocnice.

Kuchyně pro nevidomé

Plzeňský Tyfloservis v úterý slavnostně otevírá cvičnou kuchyni, která je plná moderních vychytávek.

Masopust je tady! Nový Bor ožije brazilským karnevalem

Nový Bor – Brazilské rytmy již potřinácté rozproudí Nový Bor. Od 8. do 9. února se můžeme těšit na bubeníky Miloše Vacíka Tam Tam Batucadu spolu s brazilskými tanečnicemi, na fotografické výstavy, film, pestrobarevné kostýmy, temperamentní rytmy, masopustní dobroty a speciality brazilské kuchyně.

Bylinky doma za oknem: Jak je vypěstovat ze semínek

Čerstvé bylinky jsou v kuchyni k nezaplacení. Nejenže pokrmu dodají jedinečnou vůni a chuť, ale navíc příznivě ovlivňují naše zdraví. Řada druhů se dá pěstovat přímo doma za oknem. S výsevem můžeme začít už během února a března.

Při požáru budovy v Německu zahynulo pět lidí. Zřejmě se otrávili kouřem

Pět lidských životů si vyžádal požár domu v německém městečku Lambrecht nacházejícím se ve spolkové zemi Porýní-Falc. Policie ještě všechny oběti neidentifikovala, mezi mrtvými však nejsou žádné děti. Obyvatelé z ostatních bytů byli evakuováni. Hasičům se plameny již podařilo dostat pod kontrolu. Informovala o tom agentura DPA.

Bistrotéka Valachy rozjíždí ve Zlíně školu vaření

Milovníci vaření se budou moci ve Zlíně již brzy zdokonalit v kulinářském umění. Nová zlínská Bistrotéka Valachy rozšiřuje aktivity o pravidelné kuchařské kurzy pro veřejnost. První se uskuteční už na začátku března.

Žralok má novou kuchyni za milion. A chystá i další investice

Návštěvníci plumlovského kempu Žralok v malebném prostředí u Podhradského rybníka se letos dočkají zajímavé novinky. Tradiční nabídku smažených pochoutek na jídelníčku doplní i kvalitní hotovky. A to díky nové kontejnerové kuchyni za necelý milion korun, která v posledních týdnech vyrostla v areálu.