Mělník /FOTOGALERIE/ - V roce 1928 se přistěhoval z obce Rabín u Benešova na Mělník obchodník se sádlem František Růzha. Po zakoupení domu na náměstí Míru 7, založil na základě živnostenského listu Řeznicko-uzenářské závody Františka Růzhy, které začaly okamžitě prosperovat. Jejich součástí byla i kuchyně s lidovou restaurací. Dům na náměstí čp. 7 má dlouhou historii, sahající až do středověku. Prošel ničivými požáry v roce 1646 a v roce 1765, byl vždy znovu obnoven.
Velké Pavlovice - Novou kuchyň bude mít mateřská škola ve Velkých Pavlovicích. Tento týden začala rekonstrukce současné, která nevyhovovala předpisům. Stavební firma vymění staré rozvody vody, elektřiny, vzduchotechniky i odpady. Opravy a nákup nových spotřebičů přijdou město na čtyři a půl milionu korun.
23.01: Projel jezdec na černém koni (černej).22.30: Někdo, nebo něco chodilo u studánky. Co je horší?.02.30: Ke konci hlídky slýchám zvláštní podezřelé zvuky jako vrzání zábradlí a taky neidentifikovatelný zvuk. Jakoby někdo po cestičce v lese proběhl s rolničkami.04.30: Ze začátku slyším podezřelé praskání v kuchyni. Šla jsem tuto zkontrolovat. Žádný drámo. Asi pracuje dřevo.
/ROZHOVOR/ Ještě v průběhu sezony ohlásil záměr ukončit své dlouholeté působení v Třinci i české extralize a vyrazit do světa. Tím spíše, když pomohl Ocelářům k mistrovskému titulu a následně na světovém šampionátu málem vychytal medaili.
/ROZHOVOR/ Ještě v průběhu sezony ohlásil záměr ukončit své dlouholeté působení v Třinci i české extralize a vyrazit do světa. Tím spíše, když pomohl Ocelářům k mistrovskému titulu a následně na světovém šampionátu málem vychytal medaili.
/ROZHOVOR/ Ještě v průběhu sezony ohlásil záměr ukončit své dlouholeté působení v Třinci i české extralize a vyrazit do světa. Tím spíše, když pomohl Ocelářům k mistrovskému titulu a následně na světovém šampionátu málem vychytal medaili.
/ROZHOVOR/ Ještě v průběhu sezony ohlásil záměr ukončit své dlouholeté působení v Třinci i české extralize a vyrazit do světa. Tím spíše, když pomohl Ocelářům k mistrovskému titulu a následně na světovém šampionátu málem vychytal medaili.
/ROZHOVOR/ Ještě v průběhu sezony ohlásil záměr ukončit své dlouholeté působení v Třinci i české extralize a vyrazit do světa. Tím spíše, když pomohl Ocelářům k mistrovskému titulu a následně na světovém šampionátu málem vychytal medaili.
Drobný okřídlený hmyz dokáže pěkně znepříjemnit jinak ničím nerušenou letní pohodu. Mouchy se v teple rychle množí a obtěžují nás hlavně přes den v kuchyni, zatímco večer si do bytu či chalupy vpustíme spolu s vlahým vzduchem také armádu komárů. Nechcete-li kolem sebe stříkat chemické spreje, vyzkoušejte následující tipy.
Tábor – Příběh o Zelené planetě na školní zahradě Mateřské školy Hastrmánek se pomalu blíží ke svému happy endu. U pavilonu Čápů se sešli rodiče, učitelky a zaměstnanci školy, aby dokončili terénní úpravy pro umístění slunečníku z rákosu a usazení kuchyně pana Čápa, dokončili stezku z kamenných nášlapů, navazující na již zbudovaný smyslový chodníček, a tak propojili celý komplex jednotlivých prvků.
Jednou z výrazných mladých tváří seriálu Ulice je v roli Roziny Maléřové Anna Kadeřávková, kterou si možná diváci pamatují i z filmu Andílek na nervy nebo z loňské štědrovečerní pohádky Kouzelník Žito. V rozhovoru pro týdeník TV Magazín ale prozradila, že hraní není to jediné, čím se zabývá.
Tropická vedra mění naše domácnosti v nedýchatelné skleníky. Ne každému je příjemná klimatizace, mnohé odradí už její cena. Nesnesitelné teploty však doma můžeme snížit i bez ní. Prozradíme vám několik triků.
/VIDEO/ Svou vlastní třiačtyřicetiletou matku napadl v ašském paneláku jednadvacetiletý syn. Ten měl ženu bodnout do tváře. Napadení předcházela hádka matky se synem, který poté sebral nůž v kuchyni a matku bodl do tváře. Žena se snažila zachránit a z bytu utekla na balkon. „Byla na balkoně a křičela o pomoc,“ řekl jeden ze svědků.
Pamatujete na táborovou kuchyni vašeho dětství? Buchtičky s krémem, bramborový guláš, rajská s knedlíky, řízek s bramborovou kaší, lečo nebo vepřo-knedlo-zelo, špagety s čímkoliv. Poměrně snadně připravitelná jídla a hlavně oblíbená u dětí. Pokud máte na hrbu kuchyni v táboře, nemůžete takovou nabídkou nikoho urazit. Ale i v polní kuchyni můžete následovat současné gastronomické trendy a zkusit něco nového.
Propojení kuchyňského koutu s obývákem je dnes už běžnou praxí. Často se ale stává, že si majitelé bytu či domu takové řešení nepřejí. Samostatná kuchyně má pro ně své výhody, kterých se navzdory soudobému trendu nehodlají vzdát.
Písek – Osádky dvou cisteren píseckých profesionálních a dobrovolných hasičů byly ve středu 19. června v podvečer vyslány do Vinické ulice v Písku, kde byl ohlášen požár kuchyně v rodinném domě.
Brno – Klienti Chráněného bydlení sv. Anežky v brněnské Žižkově ulici si polepší. Diecézní charita totiž opravila dalších čtrnáct z jednatřiceti bytů určených mimo jiné lidem s duševním nebo zdravotním onemocněním.
Již 300 amatérských kuchařek a kuchařů prošlo za první tři měsíce Školou vaření zlínské Bistrotéky Valachy. Ta rozjela kurzy na různá témata pod vedením vlastních i hostujících kuchařů v březnu a novinka se hned setkala s velkým ohlasem.
Písek – Jednou z nejzásadnějších investičních akcí Písku pro příštích pár let bude rekonstrukce bývalého internátu v Sovově ulici, ze kterého má vzniknout pobytové zařízení pro seniory.
V létě je radost připravovat jídlo na čerstvém vzduchu, v pohodě a klidu. Od grilování, které se stalo národní vášní, už je jen krůček k vybudování zázemí v podobě letní kuchyně. Čím lépe ji vybavíte, tím pohodlnější bude příprava jídla a příjemnější stolování.
/FOTOGALERIE/ Šedesát bochníků chleba upekli členové Národopisného krúžku Dolněmčan v sobotu 15. června v černé kuchyni v areálu starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí. Už po dvanácté tak uspořádali připomínku na to, jak pekli chleba naši předkové.
Expozice tradičního bydlení v Muzeu v přírodě Topolná se po více než půlroční odmlce otevřela návštěvníkům. Od podzimu roku 2018 tam musely být obnoveny hliněné omítky a podlahy v interiéru jizby, černé kuchyně, síně a komory.
Kuchyně je obvykle tím posledním místem v domě, kam bychom položili koberec. Nejen kvůli drobkům, ale také kvůli pachům a obtížné údržbě. Dnes se již ale situace změnila a koberce se vyrábějí z takových materiálů, které mohou být do kuchyně přímo určeny.
/ROZHOVOR/ Ať už byl Michael Žantovský diplomatem, nebo senátorem, nikdy nepřestal být kuchařem. Své dovednosti v oblasti gastronomie zužitkoval i při přípravě knihy o tom, jak vařil jeho kamarád Václav Havel. Vařili a hlavně jedli spolu nejednou.
/ROZHOVOR/ Z průmyslové metropole severní Francie do zapadlé vesničky na Vysočině. A současně z vyhlášených michelinských restaurací do domácí kuchyně rodinné restaurace, kde je sám sobě sluhou i pánem. Taková je ve dvou větách životní cesta francouzského šéfkuchaře Rémiho Decroixe, který už několik let vaří v komorním podniku uprostřed polí, lesů a luk v Horních Dubenkách. O své lásce - vaření - mluvil v rozhovoru pro měsíčník Gurmet. Podívejte se v galerii do jeho restaurce.
Velatice – Děti ve Velaticích na Brněnsku si brzy pohrají v místním parku s novými, netradičními věcmi.V anketě o prvky, které vzniknou v takzvané klidové zóně, totiž zvítězily netradiční dřevěné předměty.
Rozmanitá světová kuchyně není jen záležitostí luxusních hotelových restaurací, ale patří i k vám domů. Vždyť je to pouze věc správného výběru surovin a znalosti postupu při přípravě. Ale také chuti zkusit něco nového.
Nymburk - V neděli 2. června od 11.30 hodin se koná v Parku V Kolonii zavedený Restaurant Day. Oblíbená akce Restaurant Day se tentokrát koná na zajímavém místě u nádraží. Opět budou restauratéři moci předvést svoje kuchařské umění svým sousedům, rodině, známým či kolemjdoucím.
Příbram – Většina středních škol, které sídlí ve městě a jsou zřizované Středočeským krajem, sídlí v budovách města. Město se dlouhodobě snaží společně se zřizovatelem hledat způsoby financování nutných investic v těchto budovách.
/FOTOGALERIE/ Manželé z Šardic na Hodonínsku opravili vlastními silami nejstarší chaloupku v obci. Je stará skoro čtyři sta let a poprvé ji zpřístupní o víkendu.
Máte-li v kuchyni barový pult, ostrůvek nebo třeba jen nějaké přepažení či odkládací plochu, určitě nebude od věci sem přistavit dvě tři barové židle. Designově by měly ladit s celkovým interiérem, ale ještě důležitější je jejich stabilita a komfort při sezení.
Všetaty /FOTOGALERIE/ – V rámci oslav dvacátého pátého výročí od založení společnosti THIMM ve Všetatech proběhl v sobotu dopoledne Den otevřených dveří pro veřejnost. Návštěvníky čekaly komentované prohlídky závodu, při kterých viděli moderní automatizovanou výrobu obalů a prezentačních prodejních stojanů z vlnité lepenky.
Pelhřimov – Netradiční výuku odborného předmětu vaření absolvovali v pondělí 20. května žáci Střední školy hotelové SČMSD Pelhřimov. Mezi studenty zavítal dobrovolník Emmanuel Diehl z Německa, který v současnosti působí na dobrovolnické stáži v pelhřimovské Hodině H a má blízko právě k vaření.
Bytoví designéři při své práci občas narazí na klienty, jejichž požadavky nejsou tak zcela obvyklé. Například do kuchyňského studia Cuisines Steam v kanadském Montrealu před časem zavítala dáma, která si přála mít kuchyni, která nebude vypadat jako kuchyně. Aspoň ne na první pohled.
Kuchyni je v panelákových bytech často vyhrazený jen koutek v obýváku nebo malá nudlovitá místnost. Pro dva lidi to možná stačí, ale když tu máte denně vařit jídlo pro celou rodinu, potřebujete mít všechno chytře zorganizováno.
Další modernizace se dočkají prostory nemocnice v Uherském Hradišti. Tentokrát půjde o rekonstrukci nemocniční kuchyně. Schválili to radní ze Zlínského kraje.
Linec/České Budějovice - V jihočeskou vesnici s nabídkou gastronomie, tradičních řemesel, folklorním programem a turistickými informacemi se na tři dny proměnilo centrum Lince. Hlavního města spolkové země Horní Rakousy. Stalo se tak v rámci tradičních jarních slavností, kde je Jihočeský kraj hlavním hostem.
/INFOGRAFIKA/ Část školních jídelen chtěla dětem začít vařit zdravější obědy. Šéfové kuchyní proto omezili objednávky soli. Doposud jí totiž přidávali do porcí příliš mnoho. Výsledek: kuchaři si začali nosit z domu vlastní sůl. Obědy jim připadaly plané.
Kuchařka Hana Tichá, která již několik let vaří v Základní škole a Mateřské škole Šanov, strávila většinu svého života v Rakovníku, kde od roku 1975 bydlí. „Zde jsem se vyučila jako kuchařka a tuhle práci vlastně dělám celý život. Vařila jsem v různých institucích, až jsem skončila v Šanově, kde máme výborný kolektiv,“ vypravuje.