První komunitní kuchyň v České republice, kterou v březnu otevřela ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, své aktivity utěšeně rozvíjí. Pořádá i kurzy vaření pro klienty, jimiž jsou například matky samoživitelky, senioři či lidé s postižením.
Zdiby – První komunitní kuchyň v České republice, kterou v březnu otevřela ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, své aktivity utěšeně rozvíjí. Pořádá i kurzy vaření pro klienty, jimiž jsou například matky samoživitelky, senioři či lidé s postižením. Deník o tom informovala Kristýna Mikulašková z obecně prospěšné společnosti Glopolis. Ta byla u zrodu komunitní kuchyně, když se díky mezinárodnímu projektu STREFOWA (Strategies of Reduce Food Waste in Central Europe, kdy jde o prevenci plýtvání potravinami a efektivnější zpracování potravinového odpadu) podařilo obstarat kuchyň i část jejího vybavení.
Zdiby - První komunitní kuchyň v České republice, kterou v březnu otevřela ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, své aktivity utěšeně rozvíjí. Pořádá i kurzy vaření pro klienty, jimiž jsou například matky samoživitelky, senioři či lidé s postižením. Deník o tom informovala Kristýna Mikulašková z obecně prospěšné společnosti Glopolis.
Zdiby – První komunitní kuchyň v České republice, kterou v březnu otevřela ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, své aktivity utěšeně rozvíjí. Pořádá i kurzy vaření pro klienty, jimiž jsou například matky samoživitelky, senioři či lidé s postižením. Deník o tom informovala Kristýna Mikulašková z obecně prospěšné společnosti Glopolis. Ta byla u zrodu komunitní kuchyně, když se díky mezinárodnímu projektu STREFOWA (Strategies of Reduce Food Waste in Central Europe, kdy jde o prevenci plýtvání potravinami a efektivnější zpracování potravinového odpadu) podařilo obstarat kuchyň i část jejího vybavení.
Štolmíř /FOTOGALERIE/ - Akce Restaurant day se koná spolu s pečením chleba ve veřejné peci v sobotu 18. května od 11 hodin ve Štolmíři. Jak je již zvykem, tradičně ji pořádá sdružení M‘am‘aloca. To se pravidelně stará o komunitní, kulturní i společenský život na Českobrodsku. A pro tentokrát provedou návštěvníky napříč světovou kuchyní i exotickými chutěmi.
Chcete-li sobě a své rodině vařit zdravěji, úsporněji, co se týče času, a bez hromady nádobí, pak jedním z řešení je vyzkoušet multifunkční hrnec. Jak ale vybrat ten správný?
Vítězky zlínského semifinále soutěže Miss Opravdová Krása 2019 se v pondělí učily vařit ve spolupráci s partnerem soutěže – Střední školou Baltaci s.r.o. ve Zlíně.
V kuchyni, kde se každý den vaří, je pracovní deska nejzatěžovanější plochou, která snadno přijde k úrazu, ať je to škrábnutí nožem nebo poškození vlivem vysokých teplot a chemikálií. Při jejím výběru se proto nevyplatí šetřit.
Říká se mu špargl, což může někomu znít skoro jako posměšná přezdívka. Přitom chřest zaslouží náš respekt. Má močopudné vlastnosti a k tomuto účelu se používá jako lék. Sbírají se mladé výhonky chřestu a lahodné jsou zejména jeho špičky. V gastronomii má dalekosáhlé využití a šéfkuchaři vybraných restaurací se stále překonávají s nápady, v jakých kombinacích by mohli svým hostům zelený zázrak připravit.
Znojmo /FOTOGALERIE/ - Novou knihu Divoký zelinář vydalo v těchto dnech znojemské Jihomoravské muzeum. „Dlouho chystaná publikace shrnuje na 250 stranách vše potřebné o využití divokých rostlin v kuchyni. Od důkladného popisu stovky druhů po vyzkoušené recepty. Upozorníme i na jedovaté rostliny, na které si musíme při sběru dát pozor,“ řekl autor Radomír Němec. Na knize s ním spolupracovali Ivana Paukertová a Milan Valášek.
Trocnov – Nad Památníkem Jana Žižky v Trocnově v sobotu postávají lidé. Někteří z nich ve středověkém oblečení. Přišli na program nazvaný Lokace Archeoskanzenu Trocnov.
Plzeň - Otevřením dobových vojenských kempů hostících nadšence z celého Česka i zahraničí odstartovaly včera plzeňské Slavnosti svobody. V parku za obchodním centrem Plaza je k vidění Tábor 16. obrněné divize US Army.
Opět přichází čas, kdy budeme moci posedět v zahradě a připravovat kulinářské lahůdky pod širým nebem. Pokud vám nestačí gril a toužíte po pořádné venkovní kuchyni, máme pro vás inspiraci.
/FOTOGALERIE/ Už třetí pobočku Cokafe v Ostravě otevřel v uplynulých dnech Richard Mauler na Hlubině v Dolních Vítkovicích. Turisticky navštěvovaná lokalita získala další podnik, kde se dá kvalitně najíst.
/FOTOGALERIE/ Už třetí pobočku Cokafe v Ostravě otevřel v uplynulých dnech Richard Mauler na Hlubině v Dolních Vítkovicích. Turisticky navštěvovaná lokalita získala další podnik, kde se dá kvalitně najíst.
Novinky z moderní gastronomie nabídnou odborným pedagogům, kteří učí budoucí kuchaře na středních školách v Královéhradeckém kraji, semináře pořádané v nové cvičné kuchyni novopacké Střední školy gastronomie a služeb.
Sněžné - Přípravu žádosti o krajskou dotaci z Fondu Vysočiny na vybavení školní jídelny, gastronomická zařízení a technologie, kde je počítáno s padesátiprocentní spoluúčastí žadatele, plánují ve Sněžném.
/ROZHOVOR/ Jako Kašpar Kuba svými kejklemi dokáže ohromit velké i malé diváky. Loni v létě zaujal vtipným rekordem, kdy se mu podařilo vytvořit superdlouhou špagetu z cukety. Nedávno se také podílel na výrobě speciálních hracích karet s čerty a polenskými strašidly. Na Jihlavsku patří mezi známé propagátory veganství a raw vaření. Jakub Skočdopole z Polné na Vysočině se v současné době zabývá například tím, že chystá speciální veganskou kuchařku i novou zábavu pro děti, které navštíví jeho vystoupení.
Polná – Můžete ho potkat na nejrůznějších akcích, kde jako Kašpar Kuba svými kejklemi dokáže ohromit velké i malé diváky. Loni v létě zaujal vtipným rekordem, kdy se mu podařilo vytvořit superdlouhou špagetu z cukety. Nedávno se podílel mimo jiné také na výrobě speciálních hracích karet s čerty a polenskými strašidly.
/FOTO/ Na akci Keltská kuchyně aneb Bašta po keltsku se přišlo o víkendu podívat přes dvě stě lidí. Neodradilo je ani ledové a větrné počasí, které Zemi Keltů bičovalo skoro celý den. I kvůli tomu hořely ohně a nechyběla ani medovina.
Domažlice – Osmdesát druhů pokrmů, mezi kterými se objevovalo exotické suši nebo humr, připravilo za čtyři dny patnáct studentů Středního odborného učiliště v Domažlicích na kurzu studené kuchyně.
Bílá barva je v kuchyni osvědčenou klasikou. Jenomže pěkný design není zdaleka jen o barvě. Je to spíš o tom, jak se naše preferovaná barva zkombinuje s ostatními prvky v místnosti, od podlahy až po úchytky skříněk.
/ROZHOVOR/ Pracuje v ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity v Opavě. Zároveň je však Alexandr Burda iniciátorem akce Týden slezské kuchyně, která letos již po šesté proběhne v restauracích v Opavě a okolí.
Velké Opatovice /FOTOGALERIE/ - Šedesát sedm dětí ve třech smíšených třídách navštěvuje 1. Mateřskou školu ve Velkých Opatovicích, která sídlí v budově v Dlouhé ulici.
O víkendu se raději věnujete odpočívání nebo zábavě a svou kreativitu projevujete úplně jinde než v kuchyni? Jste typ člověka, který upřednostňuje krátkou přípravu, ale zároveň trváte na tom, že každé jídlo musí být dalším zpestřením dne? Pak potřebujete znát pár receptů na vaření pokrmů, které vám nezaberou mnoho času, a přitom si opravdu pochutnáte.
Ceny starších bytů v Česku do konce února meziročně vzrostly v průměru o 10,9 procenta na 39 081 korun za metr čtvereční. V nejdražší Praze v porovnání s nejlevnějším Ústeckým krajem byly ceny téměř pětkrát vyšší. Vyplývá to z údajů společnosti CeMap, která porovnávala ceny zhruba 460 tisíc bytů.
Kolín - Spolky a další organizace pracující s dětmi se už připravují na pobyty v přírodě, město jim schválilo příspěvky v celkové výši 200 tisíc korun. Příspěvek dostali všichni žadatelé, kteří se do program na materiální podporu neškolských organizací zabývajících se mimoškolní činností dětí a mládeže v územním obvodu města Kolína, přihlásili.
Daňkovice – První cenu za nejlepší projekt a realizaci obnovy Památka roku 2018 v kategorii nad dva miliony korun získal vlastník domu číslo popisné 47 v Daňkovicích na Novoměstsku. Ocenění udělovalo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.
FOTOGALERIE/ Co musejí umět nejlepší žáci řeznických oborů z celého Česka? Třeba během hodiny rozbourat a upravit vepřovou kýtu, plec, krkovici, kotletu a bok. Někteří to ve středu v bourárně valašskomeziříčského masokombinátu zvládli za pětatřicet minut. Nože a ocílky jim v rukou jenom hrály.
Znojmo /FOTOGALERIE/ - Rozsáhlá rekonstrukce na znojemské základní škole na náměstí Republiky je u konce. Děti získaly na budově číslo 9 nové třídy fyziky, chemie, matematiky, jazyků a učí se také v nově vybavených dílnách.
Sokolov – Do oprav, rekonstrukcí či investic v sokolovských školách půjde letos 28,3 milionu korun. Zřizovatelem těchto zařízení je město, které je zároveň investorem. Ředitelé škol si mohou každý rok vybrat jednu prioritu, kterou je třeba udělat, a město jim vyjde vstříc. Další opravy či investice vybírá komise. Letos si město pospíšilo i s výběrem firem.
Chcete si k novému televizoru zakoupit zároveň gauč? Není problém. Některé řetězce s elektronikou už nabízejí ve svých kamenných a internetových obchodech také nábytek. Po síti Okay, která před šesti lety přidala k prodeji elektroniky i sedací soupravy a postupně nabídku rozšířila na kompletní sortiment, teď konkurenční Datart zařazuje do své nabídky kuchyně a koupelnový nábytek.
Roztoky – Roztoky čeká několik zásadních rekonstrukcí. Kromě opravy budovy obecního úřadu se v místní mateřské škole mohou těšit na novou kuchyň. Počítá se i s novým hřištěm poblíž základní školy.
Kulturní výbor obce Rusava pořádá další ročník kuchařského klání o mistra rusavské kuchyně, tentokrát budou ústředním tématem ZEMŇÁKY v jakékoliv úpravě.
Olej použitý v kuchyních ke smažení lidé obvykle vylévají do kanalizace, která se tak kvůli němu může ucpat. Usazující se tuky na sebe totiž nabalují různé další nečistoty.
Zatímco v moderních kuchyních v současné době upřednostňujeme bezespárové obklady z laminátu či grafoskla, klasicky zařízené kuchyně si žádají tradiční keramiku. Výběr je v tomto ohledu opravdu široký a kachličkám přitom nechybí hravost ani elegance.
Svitavy – Kuriozní případ neuvěřitelného šlendriánu vyšel najevo v Základní škole Felberova. Pochází z počátku 90. let, ale přišlo se na něj až nedávno. Jde o vzduchotechniku ve školní kuchyni.
Plzeň – Nastoupil do prvního zápasu po zranění, hned do play-off, a k drtivému vítězství Plzně nad Olomoucí 8:1 přispěl útočník Vojtěch Němec dvěma góly a dvěma asistencemi.
Dvacet čtyři zdravotnických zaměstnanců Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně je podle včerejších informací nakaženo salmonelózou, která v nemocnici vypukla minulý týden. Podle pondělních informací zlínské krajské hygienické stanice (KHS) nejde o žádného pracovníka nemocniční kuchyně.
Český Krumlov - V paneláku v Českém Krumlově zasahovali v sobotu českokrumlovští hasiči. V 19.34 hodin vyjížděli do ulice Za Nádražím k požáru v jednom bytě.
Ústecký kraj – Předložit občanský průkaz, podepsat prohlášení, odevzdat mobilní telefon a projít kontrolou přes bezpečnostní rentgen. Právě jsme se s fotografem Deníku ocitli za katrem. Tak se ve vězeňské mluvě říká mřížím. Konkrétně jsme ve vazební věznici v Teplicích.