Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

První formace řádila. Berani obratem z 2:4 na 6:4 porazili Hradec

Ti tři zase řádili. Třemi nádhernými akcemi ve třetí třetině a góly do odkryté klece řídili obrat z 2:4 na 6:4. Dříve cenění dříči za defenzivní schopnosti nyní táhnou hokejový Zlín. První formace Ondráček – Fořt – Kubiš si udělala hezký sváteční večer. Štěpánskou nádhernou bitvu proti Hradci Králové nakonec díky nim urvali v poměru 6:4 Berani a ukončili sérii čtyř porážek v řadě.

Santo Pagana: Gastronomie není práce, ale životní filozofie

Střední Čechy /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Stále vesele naladěný a usměvavý číšník, gastronom a moderátor nového pořadu Ano, šéfová, který spolu se svou matkou Jitkou Pagana převzal otěže od národem milovaného Zdeňka Pohlreicha. V lednu letošního roku si otevřel svou první restauraci přímo v Mělníku. Ristorante Santo se sluncem ve znaku, kde ochutnáte výhradně italskou kuchyni.

Santo Pagana: Gastronomie není práce, ale životní filozofie

Střední Čechy /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Stále vesele naladěný a usměvavý číšník, gastronom a moderátor nového pořadu Ano, šéfová, který spolu se svou matkou Jitkou Pagana převzal otěže od národem milovaného Zdeňka Pohlreicha. V lednu letošního roku si otevřel svou první restauraci přímo v Mělníku. Ristorante Santo se sluncem ve znaku, kde ochutnáte výhradně italskou kuchyni

Celý rok vyrábí betlémy. Kvůli nim mám z kuchyně dílnu, říká Karel Herman

Brno /FOTOGALERIE/ - Lidé s betlémy většinou tráví vánoční svátky, Brňan Karel Herman každý den. Vlastnoruční výrobě betlémských postav se věnuje víc než půl života, i přes předchozí náročné povolání řidiče záchranky. „Nejvíc mě baví vyrábět tři krále. Jsou pestří, mají i zlaté prvky,“ jmenuje své oblíbené postavy tvůrce betlémů.

Nový provozovatel restaurace zahájil své působení s pokutou

Rakovník - Nejde o jídlo, ale o odpad. Docela drsně znějící vysvětlení vyslechli hygienici, kteří se vydali na kontrolu restaurace v Rakovníku, jež se neobešla bez pokuty. Zmiňovaný „odpad“ nalezený v kuchyni přitom rozhodně nepředstavoval nějaký zapomenutý talířek. Jednalo se o pečené koleno, vepřové špízy, dušené zelí, vařenou rýži a výpek, uložené v konvektomatu, pod ním i v lednici.

Prezident Masaryk se cestou do Prahy zastavil i v Benešově

Benešov /FOTOGALERIE/ - Prezident T. G. Masaryk se vrátil do vlasti. Do pohraniční stanice Horní Dvořiště přijel zvláštní vlak, kterým se prezident Osvoboditel vracel do vlasti. Při své cestě připomínající událost starou přesně 100 let se cestou do Prahy zastavil v sobotu 22. prosince také v Benešově.

Jaké je to u nás a za plotem?

Karlovy Vary – U nás a za plotem. Tak zní název knihy, na jejíž tvorbě se podílelo více než deset autorů z obou stran české a německé hranice. Při jejich práci je doprovázeli fotografové a překladatelé jejichž práce byla velmi zodpovědná.

Betlémské světlo rozdávali skauti v tee-pee v centru Čáslavi

Čáslav /FOTOGALERIE/ - Také v čáslavských domácnostech od soboty 22. prosince svítí Betlémské světlo, novodobý symbol Vánoc! Zájemci si ho od čáslavských skautů a skautek tradičně vyzvedávali v tee-pee na náměstí Jana Žižky z Trocnova.

Restauraci Městského domu převezme hotel Jana. Takto ji promění

Restaurace Městského domu v Přerově změní od ledna příštího roku provozovatele. Razantní proměnu interiéru tak, aby odpovídal dnešní době, plánuje v prostorách hotel Jana, pod který bude zařízení nově spadat. Kvůli opravám a modernizaci se restaurace načas uzavře.

Svátek světla: paprsky provrtávají oblohu, fotonový tunel je jako barevná klec

Brno /VIDEO/ - Obří bílé paprsky provrtávají černou oblohu nad brněnskou Kraví horou. Stoupají a klesají a mění se v modrou. Postupně se ztrácí v mlze a ze světelné záře zůstává jen tma. Uprostřed parku stojí velký patnáctimetrový válec, kolem nějž postávají hloučky lidí. Ti všichni přišli přivítat zimní slunovrat.

Vánoční koncert sboru Smetana

Jičín – Vánoční koncert sboru Smetana pod taktovkou sbormistra Vítězslava Čapka se koná dnes od 19 hodin v Porotním sále jičínského zámku.

Muž byl zřejmě hodně roztržitý

Chrudim – V předvánoční atmosféře jsou mnozí lidé roztržití, což je zřejmě případ zákazníka čerpací stanice v Dašické ulici.

Žáci základní školy podnikli vánoční dětský jarmark

Kolín - Děti ze třídy 4.A z 1. základní školy Bezručova v Kolíně se pod dohledem učitelky Jitky Vítové zúčastnily projektu České spořitelny s názvem „Abeceda peněz“, který pomáhá dětem ve světě finanční gramotnosti. V té se děti zlepšovaly už od září letošního roku, kdy vyrazily na exkurzi do České spořitelny.

Kotelna hostí jedinečný koncert

Litomyšl – V pátek 21. prosince vystoupí Hanka Kosnovská v litomyšlské Kotelně a poprvé představí svůj sólový projekt za doprovodu kapely.

Dárky na poslední chvíli

Plzeň - Nadcházející víkend bude vrcholit nákupní horečka. Prodejci si stěžují na pozdní objednávky.

Park u hvězdárny v Brně rozzáří světlo, ve Slavkově se vykoupou otužilci

Brno - Chvíle, kdy umírá Slunce a temné síly jako upíři či vlkodlaci mají příležitost zaútočit. Takovou chvílí je podle různých pověr zimní slunovrat, který připadá na pátek. Před zlými démony lidi ochrání jedině světlo, kterého bude u příležitosti zimního slunovratu na brněnské hvězdárně na Kraví hoře mnohem víc než jindy. Už tradičně se tam totiž koná Svátek světla. Její návštěvníci se mohou opět těšit na jedinečnou světelnou instalaci. Letos v podobě světelného tunelu.

Škoda plánuje úspory. Maier: S ohledem na investice budeme šetřit skutečně hodně

Automobilka Škoda Auto plánuje s ohledem na své budoucí investice ročně uspořit 500 milionů eur (12,9 miliardy korun). Hospodářským novinám (HN) to řekl šéf automobilky Bernhard Maier. Šetřit se bude kvůli plánům na výrobu elektromobilů, snižování emisí u aut i vývoji na trhu. Propouštění v českých závodech se ale nechystá.

Jak pečovat o dřevěné nádobí

Obliba přírodních materiálů někdy přerůstá až v jakousi "dřevománii". Zástupci dřeva v kuchyni už nejsou jen vařečky a prkénka, líbí se nám i dřevěné misky, talíře a podnosy. Jen ta údržba je o něco složitější.

Veselého Silvestra a vykřupaný nový rok!

Ještě než ohňostroje ozáří oblohu a oznámí začátek nového roku, zasoutěžte si s Deníkem o jeden ze tří balíčků se 30 sáčky zlatavých Strážnických brambůrků!

Za jedenáct měsíců provedli hygienici téměř 2,5 tisíce kontrol

Střední Čechy – 2496 kontrol v provozovnách stravovacích služeb za sebou mají hygienici od začátku letošního roku až do konce listopadu. Aktuální statistika ukazuje, že nejvíce kontrolovali vyvařující restaurace (37 procent kontrol), dále závodní stravování (kuchyně i výdejny, celkem 15 procent) a pevné stánky s občerstvením (11 procent). Dále kontrolovali hygienici i kavárny a bary (v 8 procentech případů) a mobilní stánky, zařízení zdravotních a sociálních služeb a různý občerstvení (po 7 procentech kontrol).

Santo Pagana: Gastronomie není práce, ale životní filozofie

Mělník /ROZHOVOR/ – Stále vesele naladěný a usměvavý číšník, gastronom a moderátor nového pořadu Ano, šéfová, který spolu se svou matkou Jitkou Pagana převzal otěže od národem milovaného Zdeňka Pohlreicha. V lednu letošního roku si otevřel svou první restauraci přímo v Mělníku. Ristorante Santo se sluncem ve znaku, kde ochutnáte výhradně italskou kuchyni. „Slunce je pro mě velmi důležité, každého člověka miluje stejně a září pro všechny bez rozdílu. Je pro mě symbolem rovnosti,“ říká poloviční Ital Santo Pagana s tím, že jeho restaurace je pro něj gastronomickým hřištěm.

Restaurace nemile překvapila. Chyběl i vodovodní kohout

Příbramsko – Nařízení důkladného úklidu – a uložení pokuty. To byla reakce středočeských hygieniků na odhalení, jež provázela jejich kontrolní návštěvu restaurace na Příbramsku; v obci na březích vodní nádrže Slapy. Provozovna sice zažívá hlavní frmol především v letní sezoně, nicméně v omezeném režimu funguje i během zimy.

Hygienici zabránili tomu, aby se dál vařilo v myším království

Kutnohorsko – Rutinní záležitostí se rozhodně nestala plánované kontrola středočeských hygieniků v kantýně s jídelnou v menší obci poblíž Čáslavi na Kutnohorsku. A nezůstalo také u jediné návštěvy, jak by tomu bylo, kdyby kontroloři shledali vše v pořádku hned napoprvé.

Slušný člověk má mít rád ryby

Vodňany – Miloš Štěpnička se pro ryby a rybářství narodil. S houževnatým nadšením je chová i jí a také o nich vypráví a píše příběhy.