
Gastrofestival ukázal pestrost Osoblažska
/FOTOGALERIE/ Akce Ochutnej Osoblažsko měla pojmenovat, jaký typ gastronomie je zde typický. Zdá se, že žádný. Typická je jen rozmanitost.
/FOTOGALERIE/ Akce Ochutnej Osoblažsko měla pojmenovat, jaký typ gastronomie je zde typický. Zdá se, že žádný. Typická je jen rozmanitost.
Nymburk /FOTOGALERIE/ – Nové třídy, sociální zázemí, kuchyň i plošina pro handicapované. To jsou jen některé novinky, které najdou děti a učitelé v generálně opravené budově Hlaholu naproti Základní škole v Komenského ulici. Po roční přestávce se tak do učeben a chodeb v pondělí vrátí školáci, konkrétně tři páté třídy. Mimo jiné budou mít k dispozici i speciální učebnu jazyků.
Užívat si tepla, relaxovat na pláži a poznávat tamější kulturu – existuje na dovolené něco lepšího? Zavzpomínejte s našimi recepty na letní cesty po Balkáně, Itálii, Chorvatsku a Turecku.
Vážným zraněním padesátiletého muže a zničenou částí domu skončil noční požár kuchyně.
K požáru kuchyně rodinného domu při kterém se popálil jeho majitel, došlo ve čtvrtek krátce před půlnocí ve zlínské místní části Lhota u Malenovic. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů ze Zlína, Otrokovic, Napajedel a Lhoty, na místě byl i vrtulník, který majitele domu transportoval do nemocnice na popáleninové centrum.
Domažlice – Stavbaři finišují s rekonstrukcí části školní kuchyně v Komenského ulici. Během letních prázdnin připravili nové obklady, dlažby, elektroinstalaci, kanalizaci i vedení vody. V posledních dnech se dodělávají podlahy.
Citronová tráva není nic jiného než to, co napovídá její název – prostě tráva. Je velice podobná travinám, které běžně potkáváte na našich lukách, ale s tím rozdílem, že toto koření může vyrůst do výšky až dvou metrů. Možná ho znáte pod názvem citronela, nebo ti, kteří se zajímají o asijskou kuchyni a inspiraci, čerpají z cizojazyčných kuchařek – pod názvem lemongrass. Co ji však odlišuje od obyčejné trávy, je její jemné citronové aroma i chuť, ovšem bez kyselosti citronu.
Na ostrůvek bývají majitelé kuchyní náležitě hrdí, a dávají si proto obzvlášť záležet na jeho podobě. Bude se jeho design shodovat s designem kuchyňské linky, nebo pro něj zvolíme zcela jiný kabát?
Dukovany - Jaderná elektrárny Dukovany má vedle řady speciálních a unikátních zařízení také jednu novou, netradiční, ale praktickou novinku. Je jí bylinková zahrada, kterou založili letos na jaře a nyní vypěstované bylinky využívají kuchaři ze závodní kuchyně k dochucení jídel a zákusků pro zdejší zaměstnance. Případně přebytky usuší a elektrárna je využije jako drobné dárky pro návštěvy.
Budíček, stany s podsadami, latríny, polní sprcha, jídlo z ešusů, služby v kuchyni, noční hlídky… Toto je jen malý výčet vyhledávaných atributů táborové základny SVČ Orion Němčice nad Hanou v Kladkách – Bělé.
Lovosice - Zhruba za tři týdny zasednou děti do školních lavic, začnou znovu chodit do zájmových kroužků a také na oběd. Školská zařízení se na jejich příchod intenzivně připravují.
Liberecký kraj – Devět pokut celkem za 8 tisíc korun uložili hygienici i v souvislosti s letními dětskými tábory. Zatím provedli 95 kontrol. Hygienici do poloviny srpna zkontrolovali 80 táborů, deset jiných podobných akcí a pět poskytovatelů stravovacích služeb pro letní dětskou rekreaci.
Litoměřice - Policejní auto, sanitka, hasiči a pak i vrtulník dorazili kvůli požáru v panelákovém bytě do litoměřické čtvrti Cihelna v pondělí vpodvečer.
Sušice – Na ostrov Santos v Sušici zavítaly v sobotu davy lidí. Táhla je tam touha ochutnat zajímavá jídla šumavských restaurací, které tam soutěžily v rámci prvního ročníku Gurmán Festu.
Libonice - Tři jednotky hasičů zasahovaly v části Libonice u požáru kuchyňské linky v rodinném domě.
Jak se v našich zemích stolovalo za první republiky? Co se servírovalo v luxusních pražských podnicích, ale také běžných domácnostech, mimo jiné i na Valašsku? A jak se dají tehdy obvykle používané suroviny moderně ztvárnit v dnešní kuchyni?
Česká Lípa – Vysoká vlhkost a horko budou v kuchyni Základní školy Sever od nového školního roku minulostí.
Sušice – Ostrov Santos v Sušici provoní 18. srpna mnoho vůní, bude se tam totiž konat 1. gastronomický festival Gurmán fest 2018 aneb „ostrov plný chutí“.
Střední Čechy – Uložením pokuty, odstraněním potravin s prošlou dobou použitelnosti a nařízením důkladného úklidu skončila kontrola hygieniků ve výletním hostinci u Berounky na Rakovnicku. Nyní je vše v pořádku, o čemž se hygienici přesvědčili při opakované kontrole – původně ale hovořili o odhalení závažných nedostatků. A nešlo jen o chybějící dokumentaci se stanovením bezpečné manipulace s potravinami v kuchyni.
Horšovský Týn – Již ve čtvrtečním vydání jsme psali o požáru, který vznikl v nočních hodinách ve čtvrtém patře domu ve Vančurově ulici v Horšovském Týně. Policie k případu požáru kuchyně zveřejnila podrobnosti.
Vezměte své chuťové buňky na okružní plavbu kolem Středozemního moře. Ochutnáte grilované maso, hummus, falafel, sýr halloumi, okru, šafrán a spoustu olivového oleje.
Od otevřených polic v kuchyni vás bude okolí zrazovat. Toho prachu, co se na ně nachytá, všechny vystavené předměty musíte pořád přerovnávat, aby to nějak vypadalo, praktičtější je přeci zavřít všechno do skříněk, a máte pokoj. Ale přesto…
Novotou zářící kuchyň s moderními spotřebiči slouží kuchařkám v Centru sociální pomoci v Máchově ulici v Třinci. Rekonstrukce trvala jeden měsíc a za tu dobu se kuchyně změnila k nepoznání.
FOTOGALERIE/ Na louce u Slezské Harty táboří 38 skautů. Učí se rozdělat oheň, orientovat se v noci podle hvězd nebo vázat uzly. Spí v dřevěných chatkách, které si sami postavili. Jedí jen to, co si sami uvaří.
Pořešín – Ochutnat indická jídla připravená kuchařem ze Stockholmu u zříceniny pořešínského hradu se i přes sobotní žár vydalo už v poledne dost zájemců. Místo něj se ale potil Bohuslav Stropek z Českých Budějovic. “Sestřenice žije ve Švédsku s přítelem, který tam vaří indickou kuchyni. Ale ze zdravotních důvodů nemohli přiletět, tak jsme prodělali rychlokurz. Jsem kuchař a k indické kuchyni mám blízko, rád ji vařím,“ vysvětlil k improvizovanému řešení.
Nová Paka - Zastaralé vybavení a nevyhovující prostory, to jsou hlavní důvody rekonstrukce cvičné kuchyně Střední školy gastronomie a služeb Nová Paka. A kdo by měl mít nejlepší zázemí k vaření než budoucí kuchaři.
/FOTOGALERIE/ Pohádku s Čerty nejsou žerty určitě znáte. Teď si můžete blízko Pražského hradu připadat trochu jako Petr Máchal v podání Vladimíra Dlouhého, když přijde do hospody. V nově otevřené restauraci Kuchyň v Salmovském paláci si totiž jídlo vybíráte přímo z hrnců na plotně. Stačí nahlédnout pod pokličku a přivonět.
Mikulov /VIDEO, REPORTÁŽ/ - Festival Národů Podyjí nabídl gastronomický zážitek z dvaceti kuchyní z celé Evropy. Najíst se se sem přišly v průběhu sobotního odpoledne stovky hladových lidí.
ROZHOVOR/ Pro většinu lidí bude jméno Zlaty Holušové už jednou provždy spjato s ostravským festivalem Colours of Ostrava (COO), bezpochyby akcí světové úrovně. Jak to má ale první dáma barevného festivalu s politikou, co sleduje v televizi, jakou kuchyni ráda jí a vaří? To na sebe prozradila v našem rozhovoru.
/ROZHOVOR/ Pro většinu lidí bude jméno Zlaty Holušové už jednou provždy spjato s ostravským festivalem Colours of Ostrava (COO), bezpochyby akcí světové úrovně. Jak to má ale první dáma barevného festivalu s politikou, co sleduje v televizi, jakou kuchyni ráda jí a vaří? Přečtěte si, co na sebe v rozhovoru pro Deník prozradila.
Třetí ročník Hrozenkobraní začne v sobotu 21. července dopoledne. Návštěvníci se mohou těšit na folklor, tradiční výrobky a kuchyni, ale také na folkbeat, blues a jazz a veganská jídla.
Třebíč – Festival židovské kultury v Třebíči letos slaví polokulaté výročí. Proběhne již popatnácté a vdechne na šest dní život do židovské čtvrti ve městě. Slavnostní zahájení je na programu v pondělí 30. července od 16 hodin v Zadní synagoze vernisáží výstavy Heleny Bretfeldové. Během zahájení bude také uděleno čestné občanství rodákovi Pavlu Friedovi, který přežil koncentrační tábor.
/INFOGRAFIKA/ Dvoudenní festival zaměřený na africkou kuchyni začne v areálu trojské botanické zahrady už tuto sobotu. Festival je součástí Afrického léta, které zahrnuje především prodejní výstavu soch umělců ze Zimbabwe.
Jindřichův Hradec – Škodu za zhruba padesát tisíc korun způsobil požár, ke kterému ve středu před druhou hodinou odpolední vyjížděli hradečtí hasiči – jak profesionální jednotka, tak ta dobrovolná.
Středí Čechy – Nepříjemné překvapení může při kontrole přinést i zavedená a oblíbené restaurace, na jejíž provoz si nikdo nestěžuje. To jsou slova ředitelky středočeské hygienické stanice Jarmily Rážové, která se před měsícem potvrdila při plánované kontroly hygieniků v restauraci v Nymburce. O výsledcích nyní krajská hygiena informovala. Kvůli úrovni čistoty dostal provozovatel pokutu – podstatné ovšem podle odboru hygieny výživy a předmětů běžné užívání je, že se situace zlepšila.
Trendy v bydlení procházejí neustále změnami. Ovšem to, co zůstává, jsou požadavky na praktická a jednoduchá řešení. U kuchyní to platí dvojnásob. Kuchyně zastává v každém domově více funkcí, než by se mohlo na první pohled zdát. Musí proto obstát nejen při každodenních rituálech, ale také v průběhu let.
Domažlicko - V Domažlicích opravují kuchyni, budují nové třídy, v Bělé zateplili budovu.
Vyměňte zbytečně strávený čas v kuchyni za procházku přírodou nebo relax na zahradě. Načerpejte inspiraci z našich jednoduchých receptů. Z běžných surovin do půl hodiny vykouzlíte vynikající těstoviny.
Střední Čechy – Stížnost spotřebitele se ukázala jako oprávněná – opakovaná obhlídka nicméně již ukázala, že v rámci důkladného úklidu se všechny odhalené závažné nedostatky podařilo odstranit. Tak lze shrnout výsledky kontroly restaurace v autokempu na Kutnohorsku, k níž se stalo podnětem „udání“. Podobná upozornění nejsou podle hygieniků neobvyklá – a to nejen v době dovolených.
Letošní jaro bylo horké a suché, sezona tak odstartovala brzkým otevřením zahrádek před hostinci. V červnu sice přišlo ochlazení, ale pro červenec, zejména jeho druhý týden meteorologové opět slibují teploty nad 25 stupňů Celsia. Podívejte se, které restaurace a pivnice v Ostravě nabízí prostorné terasy, kde zejména v parných dnech, teče pivo proudem
FOTOGALERIE/ V poslední době se stává skoro železným pravidlem, že pokud natáčecí štáb televizního pořadu Prostřeno! zavítá na Opavsko, nuda rozhodně není. Ve čtvrtek se to opět potvrdilo.
Havlíčkův Brod – Velké změny čekají stravovací provoz Domova pro seniory U Panských a v ulici Husova. Ani jeden Domov nebude mít vlastní kuchyni, jídlo se bude seniorům dovážet z nedaleké nemocnice.
Velké Karlovice bez přehánění patří k nejpříjemnějším prázdninovým místům u nás. Krásná příroda Beskyd s čistým ovzduším, neporušenými lesy, dřevěnými chaloupkami a stády ovcí, spousta aktivit, po nichž si odpočinete v relaxačních centrech, a v neposlední řadě vynikající valašská kuchyně: to je dost důvodů, proč sem v létě zajet – ať už na pár dnů, nebo třeba jen na výlet „na otočku“.
Velké Karlovice bez přehánění patří k nejpříjemnějším prázdninovým místům u nás. Krásná příroda Beskyd s čistým ovzduším, neporušenými lesy, dřevěnými chaloupkami a stády ovcí, spousta aktivit, po nichž si odpočinete v relaxačních centrech, a v neposlední řadě vynikající valašská kuchyně: to je dost důvodů, proč sem v létě zajet – ať už na pár dnů, nebo třeba jen na výlet „na otočku“.
Estragon – koření proslulé hlavně ve francouzské kuchyni, koření, které běžným pokrmům dodá patřičný šarm. Není ale neznámé ani v našich kuchyních. Cesta na talíř však trvala estragonu poměrně dlouho: pochází z centrální Asie, už od nepaměti se používá jako léčivá bylina, která měla léčit uštknutí hadem, bolesti zubů nebo třeba mor.
Vimperk – Na více než tři měsíce ukončila před několika dny provoz školní kuchyně v Základní škole T. G. Masaryka ve Vimperku.
/ROZHOVOR/ V České republice jsou pouze dvě restaurace (La Degustation Boheme Burgeoise a Field), které se mohou pyšnit nejvyšším kuchařským oceněním – michelinskou hvězdou. V jedné z nich, pražské restauraci Field, působí v roli šéfkuchaře ostravský rodák Radek Kašpárek.
ROZHOVOR/ Říká v rozhovoru pro Deník vyhlášený michelinský šéfkuchař a ostravský rodák Radek Kašpárek.
/ROZHOVOR/ V České republice jsou pouze dvě restaurace (La Degustation Boheme Burgeoise a Field), které se mohou pyšnit nejvyšším kuchařským oceněním – michelinskou hvězdou. V jedné z nich, pražské restauraci Field, působí v roli šéfkuchaře ostravský rodák Radek Kašpárek.
Hradec Králové - V pondělí odpoledne zasahovaly hned tři jednotky hasičů v bytovém domě v ulici Severní na Slezském Předměstí. V jednom ze zdejších bytů začala hořet kuchyně.