Beroun - V mateřské škole na berounském Závodí mají novou kuchyni. Město Beroun zde nechalo kompletně zrekonstruovat starou a už nevyhovující kuchyň a vybavilo ji novými moderními spotřebiči. Celkové náklady na úpravy školní kuchyně dosáhly částky necelých 1,5 milionu korun.
Znojmo - Rostliny ho zajímaly od dětství. Když se po střední škole rozhodoval, kam zamíří, botanika byla jasná volba. Byliny poznává je nejen očima, hmatem a čichem ale i chutí. Využití planých rostlin v kuchyni nebo jako léku se v posledních letech intenzivně věnuje. Nyní dokončuje s kolegy knihu na toto téma. Řeč je o botanikovi Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomíru Němcovi.
Točník - Stovky lidí si nenechaly ujít už tradiční Královské vinobraní na hradu Točník. To zde v sobotu a v neděli pořádal plzeňský spolek šermířů a přátel historie.
Žďár nad Sázavou – Žďárský Hotel Tálský mlýn, který je v majetku města, by měl konečně ožít. Od 1. října si jej pronajali provozovatelé oblíbené místní kavárny U bílé kočky a černého psa – manželé Truksovi.
Mít čerstvé bylinky vždy po ruce je sen každého, kdo rád vaří. Jejich pěstování v bytě během podzimu a zimy není velký problém, ale přesto je potřeba držet se určitých pravidel.
Střední Čechy – Uložení finanční sankce a nařízení hygienických opatření vedly k rychlému zjednání nápravy v jedné z restaurací ve Veltrusech na Mělnicku, kterou hygienická kontrola navštívila v důsledku podnětu zákazníka – v rámci prošetřování možného ohrožení zdraví z potravin. Odhalení byla tak závažná, že podnik dokonce zůstal dočasně mimo provoz. Znovu otevřít bylo možno až poté, co opakovaná návštěva potvrdila, že odhalené nedostatky jsou již minulostí.
Linec – V Helfenbergu, v regionu Šumavy a Trojzemí, se kuchaři z Jižních Čech, Bavorska a Mühlviertlu, tedy ze tří nejryzejších a nejchutnějších kuchyní světa, sešli v hostinci Haudum k oslavě knedlíku, uvedly OÖN.
Chcete si ráno přispat a zároveň se chutně nasnídat? Už máte dost dní strávených o samotě v kuchyni? Zapojte teenagery do vaření, nebo jim rovnou přenechte celé kuchyňské království. Poradíme vám, jak na to.
Střední Čechy – Pokuta, která však nepadla na místě, ale její uložení se bude řešit ve správním řízení, je ohlasem na udání, s nímž se na středočeské hygieniky obrátili návštěvníci jedné z restaurací v Březnici na Příbramsku. Zákazníci si stěžovali na mizernou kvalitu jídla, jehož konzumace se navíc neobešla bez zdravotních potíží.
Máslovou dýni poznáte podle hruškovitého tvaru a světlé slupky. Díky tomu, že jsou její semínka koncentrována jen v kyjovitě rozšířené části plodu, poskytuje více dužniny než jiné dýně. Navíc vás překvapí svou jemností a sladkou oříškovou chutí.
Střední Čechy – Nabídnout jídla chutná a zdravá – a ještě je dokázat připravit za rozumné ceny. To jsou úkoly, před nimiž stojí týmy školních jídelen. Výsledky jejich úsilí jsou pod přísnou kontrolou – a to nejen ze strany mlsných jazýčků dětských strávníků.
Brno /FOTOGALERIE/ - Staršího muže museli vyšetřit záchranáři po požáru v rodinném domě v brněnských Řečkovicích. V poledne mu v bytě začala hořet kuchyňská linka. Požár způsobil škodu za devět set tisíc korun.
Říká se jim sladké brambory, i když s bramborami nejsou botanicky příbuzné. A přestože mají sladší chuť, nemusíme se bát, že by byly méně zdravé. Naopak - batáty obsahují výjimečné množství betakarotenu a draslíku. Jak je využít v kuchyni?
Střední Čechy – Nadlábnout se v provozovně rychlého občerstvení může vyžadovat i jistou dávku otrlosti a odolnosti. Naznačují to výsledky kontrol dvou provozoven na Mělnicku – v Mělníku a v Neratovicích – na něž se středočeští hygienici vypravili na základě podnětů spotřebitelů. A museli konstatovat, že opravdu nejde o stížnosti šťouralů, jejichž snahou není nic jiného než vyvolávat potíže (i takové případy se totiž vyskytují).
Velkým plusem jakéhokoli koření je to, že se dá poměrně snadno usušit a vydrží hodně dlouho za celkem nenáročných podmínek, což v té době určitě ocenili. Ostatně koření z velkých dálek bylo určeno spíše pro šlechtu než pro prostý lid, ale ani ten nepřišel zkrátka, neboť existuje spousta druhů koření, které roste volně na lukách a polích, a mezi ně patří i tymián.
Střední Čechy – Tak trochu domáckou atmosférou to zavánělo v restauraci v jedné obci na Mělnicku. Z pohledu hygieniků, kteří tam v rámci běžného dozoru přišli na kontrolu – a ta se neobešla bez pozastavení činnosti, nařízení úklidu, vyřazení potravin ani bez pokuty – však uvolněnost byla až přílišná. V kuchyni, kde se vaří hotovky i minutková jídla, měla například misku s krmením kočka.
České Budějovice – Čočka, mrkev, květák, polenta, cizrna, bulgur či kopr zdaleka nemusí být strašáky na jídelníčcích školních kuchyní. O tom, že i ze zdravých surovin se dají uvařit samé dobroty, se těsně před začátkem školního roku přesvědčily kuchařky z Budějovic i okolních měst a obcí.
Trutnov - K požáru kuchyně v ulici Horní promenáda vyjeli hasiči. Oheň se jim díky vysokotlakému proudu vody povedlo brzy dostat pod kontrolu. O zraněnou osobu se postarali záchranáři.
Nymburk /FOTOGALERIE/ – Nové třídy, sociální zázemí, kuchyň i plošina pro handicapované. To jsou jen některé novinky, které najdou děti a učitelé v generálně opravené budově Hlaholu naproti Základní škole v Komenského ulici. Po roční přestávce se tak do učeben a chodeb v pondělí vrátí školáci, konkrétně tři páté třídy. Mimo jiné budou mít k dispozici i speciální učebnu jazyků.
Užívat si tepla, relaxovat na pláži a poznávat tamější kulturu – existuje na dovolené něco lepšího? Zavzpomínejte s našimi recepty na letní cesty po Balkáně, Itálii, Chorvatsku a Turecku.
K požáru kuchyně rodinného domu při kterém se popálil jeho majitel, došlo ve čtvrtek krátce před půlnocí ve zlínské místní části Lhota u Malenovic. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů ze Zlína, Otrokovic, Napajedel a Lhoty, na místě byl i vrtulník, který majitele domu transportoval do nemocnice na popáleninové centrum.
Domažlice – Stavbaři finišují s rekonstrukcí části školní kuchyně v Komenského ulici. Během letních prázdnin připravili nové obklady, dlažby, elektroinstalaci, kanalizaci i vedení vody. V posledních dnech se dodělávají podlahy.
Citronová tráva není nic jiného než to, co napovídá její název – prostě tráva. Je velice podobná travinám, které běžně potkáváte na našich lukách, ale s tím rozdílem, že toto koření může vyrůst do výšky až dvou metrů. Možná ho znáte pod názvem citronela, nebo ti, kteří se zajímají o asijskou kuchyni a inspiraci, čerpají z cizojazyčných kuchařek – pod názvem lemongrass. Co ji však odlišuje od obyčejné trávy, je její jemné citronové aroma i chuť, ovšem bez kyselosti citronu.
Na ostrůvek bývají majitelé kuchyní náležitě hrdí, a dávají si proto obzvlášť záležet na jeho podobě. Bude se jeho design shodovat s designem kuchyňské linky, nebo pro něj zvolíme zcela jiný kabát?
Dukovany - Jaderná elektrárny Dukovany má vedle řady speciálních a unikátních zařízení také jednu novou, netradiční, ale praktickou novinku. Je jí bylinková zahrada, kterou založili letos na jaře a nyní vypěstované bylinky využívají kuchaři ze závodní kuchyně k dochucení jídel a zákusků pro zdejší zaměstnance. Případně přebytky usuší a elektrárna je využije jako drobné dárky pro návštěvy.
Budíček, stany s podsadami, latríny, polní sprcha, jídlo z ešusů, služby v kuchyni, noční hlídky… Toto je jen malý výčet vyhledávaných atributů táborové základny SVČ Orion Němčice nad Hanou v Kladkách – Bělé.
Lovosice - Zhruba za tři týdny zasednou děti do školních lavic, začnou znovu chodit do zájmových kroužků a také na oběd. Školská zařízení se na jejich příchod intenzivně připravují.
Liberecký kraj – Devět pokut celkem za 8 tisíc korun uložili hygienici i v souvislosti s letními dětskými tábory. Zatím provedli 95 kontrol. Hygienici do poloviny srpna zkontrolovali 80 táborů, deset jiných podobných akcí a pět poskytovatelů stravovacích služeb pro letní dětskou rekreaci.
Litoměřice - Policejní auto, sanitka, hasiči a pak i vrtulník dorazili kvůli požáru v panelákovém bytě do litoměřické čtvrti Cihelna v pondělí vpodvečer.
Sušice – Na ostrov Santos v Sušici zavítaly v sobotu davy lidí. Táhla je tam touha ochutnat zajímavá jídla šumavských restaurací, které tam soutěžily v rámci prvního ročníku Gurmán Festu.
Jak se v našich zemích stolovalo za první republiky? Co se servírovalo v luxusních pražských podnicích, ale také běžných domácnostech, mimo jiné i na Valašsku? A jak se dají tehdy obvykle používané suroviny moderně ztvárnit v dnešní kuchyni?
Sušice – Ostrov Santos v Sušici provoní 18. srpna mnoho vůní, bude se tam totiž konat 1. gastronomický festival Gurmán fest 2018 aneb „ostrov plný chutí“.
Střední Čechy – Uložením pokuty, odstraněním potravin s prošlou dobou použitelnosti a nařízením důkladného úklidu skončila kontrola hygieniků ve výletním hostinci u Berounky na Rakovnicku. Nyní je vše v pořádku, o čemž se hygienici přesvědčili při opakované kontrole – původně ale hovořili o odhalení závažných nedostatků. A nešlo jen o chybějící dokumentaci se stanovením bezpečné manipulace s potravinami v kuchyni.
Horšovský Týn – Již ve čtvrtečním vydání jsme psali o požáru, který vznikl v nočních hodinách ve čtvrtém patře domu ve Vančurově ulici v Horšovském Týně. Policie k případu požáru kuchyně zveřejnila podrobnosti.
Vezměte své chuťové buňky na okružní plavbu kolem Středozemního moře. Ochutnáte grilované maso, hummus, falafel, sýr halloumi, okru, šafrán a spoustu olivového oleje.
Od otevřených polic v kuchyni vás bude okolí zrazovat. Toho prachu, co se na ně nachytá, všechny vystavené předměty musíte pořád přerovnávat, aby to nějak vypadalo, praktičtější je přeci zavřít všechno do skříněk, a máte pokoj. Ale přesto…
Novotou zářící kuchyň s moderními spotřebiči slouží kuchařkám v Centru sociální pomoci v Máchově ulici v Třinci. Rekonstrukce trvala jeden měsíc a za tu dobu se kuchyně změnila k nepoznání.
FOTOGALERIE/ Na louce u Slezské Harty táboří 38 skautů. Učí se rozdělat oheň, orientovat se v noci podle hvězd nebo vázat uzly. Spí v dřevěných chatkách, které si sami postavili. Jedí jen to, co si sami uvaří.
Pořešín – Ochutnat indická jídla připravená kuchařem ze Stockholmu u zříceniny pořešínského hradu se i přes sobotní žár vydalo už v poledne dost zájemců. Místo něj se ale potil Bohuslav Stropek z Českých Budějovic. “Sestřenice žije ve Švédsku s přítelem, který tam vaří indickou kuchyni. Ale ze zdravotních důvodů nemohli přiletět, tak jsme prodělali rychlokurz. Jsem kuchař a k indické kuchyni mám blízko, rád ji vařím,“ vysvětlil k improvizovanému řešení.
Nová Paka - Zastaralé vybavení a nevyhovující prostory, to jsou hlavní důvody rekonstrukce cvičné kuchyně Střední školy gastronomie a služeb Nová Paka. A kdo by měl mít nejlepší zázemí k vaření než budoucí kuchaři.
/FOTOGALERIE/ Pohádku s Čerty nejsou žerty určitě znáte. Teď si můžete blízko Pražského hradu připadat trochu jako Petr Máchal v podání Vladimíra Dlouhého, když přijde do hospody. V nově otevřené restauraci Kuchyň v Salmovském paláci si totiž jídlo vybíráte přímo z hrnců na plotně. Stačí nahlédnout pod pokličku a přivonět.
Mikulov /VIDEO, REPORTÁŽ/ - Festival Národů Podyjí nabídl gastronomický zážitek z dvaceti kuchyní z celé Evropy. Najíst se se sem přišly v průběhu sobotního odpoledne stovky hladových lidí.
/ROZHOVOR/ Pro většinu lidí bude jméno Zlaty Holušové už jednou provždy spjato s ostravským festivalem Colours of Ostrava (COO), bezpochyby akcí světové úrovně. Jak to má ale první dáma barevného festivalu s politikou, co sleduje v televizi, jakou kuchyni ráda jí a vaří? Přečtěte si, co na sebe v rozhovoru pro Deník prozradila.