Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Berounské mateřské školy se dočkaly nové kuchyně a třídy

Beroun - V mateřské škole na berounském Závodí mají novou kuchyni. Město Beroun zde nechalo kompletně zrekonstruovat starou a už nevyhovující kuchyň a vybavilo ji novými moderními spotřebiči. Celkové náklady na úpravy školní kuchyně dosáhly částky necelých 1,5 milionu korun.

Plevel umí zasytit i vyléčit, říká botanik Němec

Znojmo - Rostliny ho zajímaly od dětství. Když se po střední škole rozhodoval, kam zamíří, botanika byla jasná volba. Byliny poznává je nejen očima, hmatem a čichem ale i chutí. Využití planých rostlin v kuchyni nebo jako léku se v posledních letech intenzivně věnuje. Nyní dokončuje s kolegy knihu na toto téma. Řeč je o botanikovi Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomíru Němcovi.  

Nález zkažených surovin v kuchyni se neobešel bez pokuty

Střední Čechy – Uložení finanční sankce a nařízení hygienických opatření vedly k rychlému zjednání nápravy v jedné z restaurací ve Veltrusech na Mělnicku, kterou hygienická kontrola navštívila v důsledku podnětu zákazníka – v rámci prošetřování možného ohrožení zdraví z potravin. Odhalení byla tak závažná, že podnik dokonce zůstal dočasně mimo provoz. Znovu otevřít bylo možno až poté, co opakovaná návštěva potvrdila, že odhalené nedostatky jsou již minulostí.

Knedlíkové dostaveníčko u sousedů

Linec – V Helfenbergu, v regionu Šumavy a Trojzemí, se kuchaři z Jižních Čech, Bavorska a Mühlviertlu, tedy ze tří nejryzejších a nejchutnějších kuchyní světa, sešli v hostinci Haudum k oslavě knedlíku, uvedly OÖN.

Kuchyně jako koníček. Naučte svého teenagera vařit

Chcete si ráno přispat a zároveň se chutně nasnídat? Už máte dost dní strávených o samotě v kuchyni? Zapojte teenagery do vaření, nebo jim rovnou přenechte celé kuchyňské království. Poradíme vám, jak na to.

Prošlé potraviny v kuchyni zůstaly i po návštěvě hygieniků

Střední Čechy – Pokuta, která však nepadla na místě, ale její uložení se bude řešit ve správním řízení, je ohlasem na udání, s nímž se na středočeské hygieniky obrátili návštěvníci jedné z restaurací v Březnici na Příbramsku. Zákazníci si stěžovali na mizernou kvalitu jídla, jehož konzumace se navíc neobešla bez zdravotních potíží.

Dubina láká na tatarák či burger

Královéhradecko - Fotbalový gurmán v kraji: Restaurace na stadionu v Bílé Třemešné nabízí spoustu pokrmů. Jídelní lístek se navíc každý měsíc mění.

Normy pro školní jídelny nevyhovují, ukázaly testy

Střední Čechy – Nabídnout jídla chutná a zdravá – a ještě je dokázat připravit za rozumné ceny. To jsou úkoly, před nimiž stojí týmy školních jídelen. Výsledky jejich úsilí jsou pod přísnou kontrolou – a to nejen ze strany mlsných jazýčků dětských strávníků.

Podzimní kuchyně: Batáty jsou bohaté na betakaroten a draslík

Říká se jim sladké brambory, i když s bramborami nejsou botanicky příbuzné. A přestože mají sladší chuť, nemusíme se bát, že by byly méně zdravé. Naopak - batáty obsahují výjimečné množství betakarotenu a draslíku. Jak je využít v kuchyni?

Zkažené suroviny či kolo v kuchyni. I to byl obraz rychlého občerstvení

Střední Čechy – Nadlábnout se v provozovně rychlého občerstvení může vyžadovat i jistou dávku otrlosti a odolnosti. Naznačují to výsledky kontrol dvou provozoven na Mělnicku – v Mělníku a v Neratovicích – na něž se středočeští hygienici vypravili na základě podnětů spotřebitelů. A museli konstatovat, že opravdu nejde o stížnosti šťouralů, jejichž snahou není nic jiného než vyvolávat potíže (i takové případy se totiž vyskytují).

Tymián je přítelem kuchyně i spánku. Dochutí maso i sladké dobroty

Velkým plusem jakéhokoli koření je to, že se dá poměrně snadno usušit a vydrží hodně dlouho za celkem nenáročných podmínek, což v té době určitě ocenili. Ostatně koření z velkých dálek bylo určeno spíše pro šlechtu než pro prostý lid, ale ani ten nepřišel zkrátka, neboť existuje spousta druhů koření, které roste volně na lukách a polích, a mezi ně patří i tymián.

V kuchyni hygieniky překvapila kočičí miska

Střední Čechy – Tak trochu domáckou atmosférou to zavánělo v restauraci v jedné obci na Mělnicku. Z pohledu hygieniků, kteří tam v rámci běžného dozoru přišli na kontrolu – a ta se neobešla bez pozastavení činnosti, nařízení úklidu, vyřazení potravin ani bez pokuty – však uvolněnost byla až přílišná. V kuchyni, kde se vaří hotovky i minutková jídla, měla například misku s krmením kočka.

Školy se učí vařit žákům zdravé dobroty

České Budějovice – Čočka, mrkev, květák, polenta, cizrna, bulgur či kopr zdaleka nemusí být strašáky na jídelníčcích školních kuchyní. O tom, že i ze zdravých surovin se dají uvařit samé dobroty, se těsně před začátkem školního roku přesvědčily kuchařky z Budějovic i okolních měst a obcí.

Do Hlaholu se vrací děti, mají nové třídy i kuchyň

Nymburk /FOTOGALERIE/ – Nové třídy, sociální zázemí, kuchyň i plošina pro handicapované. To jsou jen některé novinky, které najdou děti a učitelé v generálně opravené budově Hlaholu naproti Základní škole v Komenského ulici. Po roční přestávce se tak do učeben a chodeb v pondělí vrátí školáci, konkrétně tři páté třídy. Mimo jiné budou mít k dispozici i speciální učebnu jazyků.

Ve Zlíně hořela kuchyně rodinného domu. Pro popáleného muže letěl vrtulník

K požáru kuchyně rodinného domu při kterém se popálil jeho majitel, došlo ve čtvrtek krátce před půlnocí ve zlínské místní části Lhota u Malenovic. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů ze Zlína, Otrokovic, Napajedel a Lhoty, na místě byl i vrtulník, který majitele domu transportoval do nemocnice na popáleninové centrum.

Domažlická školní kuchyně začne vařit se zpožděním

Domažlice – Stavbaři finišují s rekonstrukcí části školní kuchyně v Komenského ulici. Během letních prázdnin připravili nové obklady, dlažby, elektroinstalaci, kanalizaci i vedení vody. V posledních dnech se dodělávají podlahy.

Rostlina s širokou škálou využití. Citronela je doma v každé kuchyni

Citronová tráva není nic jiného než to, co napovídá její název – prostě tráva. Je velice podobná travinám, které běžně potkáváte na našich lukách, ale s tím rozdílem, že toto koření může vyrůst do výšky až dvou metrů. Možná ho znáte pod názvem citronela, nebo ti, kteří se zajímají o asijskou kuchyni a inspiraci, čerpají z cizojazyčných kuchařek – pod názvem lemongrass. Co ji však odlišuje od obyčejné trávy, je její jemné citronové aroma i chuť, ovšem bez kyselosti citronu.

Inspirace: Ostrůvek jako žádoucí dominanta kuchyně

Na ostrůvek bývají majitelé kuchyní náležitě hrdí, a dávají si proto obzvlášť záležet na jeho podobě. Bude se jeho design shodovat s designem kuchyňské linky, nebo pro něj zvolíme zcela jiný kabát?

V jaderné elektrárně si založili bylinkovou zahradu pro kuchyň

Dukovany - Jaderná elektrárny Dukovany má vedle řady speciálních a unikátních zařízení také jednu novou, netradiční, ale praktickou novinku. Je jí bylinková zahrada, kterou založili letos na jaře a nyní vypěstované bylinky využívají kuchaři ze závodní kuchyně k dochucení jídel a zákusků pro zdejší zaměstnance. Případně přebytky usuší a elektrárna je využije jako drobné dárky pro návštěvy.

Táborová základna už osiřela

Budíček, stany s podsadami, latríny, polní sprcha, jídlo z ešusů, služby v kuchyni, noční hlídky… Toto je jen malý výčet vyhledávaných atributů táborové základny SVČ Orion Němčice nad Hanou v Kladkách – Bělé.

Na táborech špatně skladují potraviny nebo nemají kuchyň

Liberecký kraj – Devět pokut celkem za 8 tisíc korun uložili hygienici i v souvislosti s letními dětskými tábory. Zatím provedli 95 kontrol. Hygienici do poloviny srpna zkontrolovali 80 táborů, deset jiných podobných akcí a pět poskytovatelů stravovacích služeb pro letní dětskou rekreaci.

Uvidíte i molekulární kuchyni

Sušice – Ostrov Santos v Sušici provoní 18. srpna mnoho vůní, bude se tam totiž konat 1. gastronomický festival Gurmán fest 2018 aneb „ostrov plný chutí“.

Pokuty dostali provozovatelé restaurací pro výletníky i milovníky číny

Střední Čechy – Uložením pokuty, odstraněním potravin s prošlou dobou použitelnosti a nařízením důkladného úklidu skončila kontrola hygieniků ve výletním hostinci u Berounky na Rakovnicku. Nyní je vše v pořádku, o čemž se hygienici přesvědčili při opakované kontrole – původně ale hovořili o odhalení závažných nedostatků. A nešlo jen o chybějící dokumentaci se stanovením bezpečné manipulace s potravinami v kuchyni.

Při smažení řízků usnul, od pánve chytla i kuchyně

Horšovský Týn – Již ve čtvrtečním vydání jsme psali o požáru, který vznikl v nočních hodinách ve čtvrtém patře domu ve Vančurově ulici v Horšovském Týně. Policie k případu požáru kuchyně zveřejnila podrobnosti.

Otevřené police v kuchyni: Troufnete si na ně?

Od otevřených polic v kuchyni vás bude okolí zrazovat. Toho prachu, co se na ně nachytá, všechny vystavené předměty musíte pořád přerovnávat, aby to nějak vypadalo, praktičtější je přeci zavřít všechno do skříněk, a máte pokoj. Ale přesto…

Centrum sociální pomoci má novou kuchyň

Novotou zářící kuchyň s moderními spotřebiči slouží kuchařkám v Centru sociální pomoci v Máchově ulici v Třinci. Rekonstrukce trvala jeden měsíc a za tu dobu se kuchyně změnila k nepoznání.

Skauti stavěli tábor i kuchyni, ve které vaří

FOTOGALERIE/ Na louce u Slezské Harty táboří 38 skautů. Učí se rozdělat oheň, orientovat se v noci podle hvězd nebo vázat uzly. Spí v dřevěných chatkách, které si sami postavili. Jedí jen to, co si sami uvaří.

Indii zvládl místo švédského kuchaře českobudějovický

Pořešín – Ochutnat indická jídla připravená kuchařem ze Stockholmu u zříceniny pořešínského hradu se i přes sobotní žár vydalo už v poledne dost zájemců. Místo něj se ale potil Bohuslav Stropek z Českých Budějovic. “Sestřenice žije ve Švédsku s přítelem, který tam vaří indickou kuchyni. Ale ze zdravotních důvodů nemohli přiletět, tak jsme prodělali rychlokurz. Jsem kuchař a k indické kuchyni mám blízko, rád ji vařím,“ vysvětlil k improvizovanému řešení.

Jídlo jako od babičky. Restaurační síť Ambiente otevřela Kuchyň na Hradčanech

/FOTOGALERIE/ Pohádku s Čerty nejsou žerty určitě znáte. Teď si můžete blízko Pražského hradu připadat trochu jako Petr Máchal v podání Vladimíra Dlouhého, když přijde do hospody. V nově otevřené restauraci Kuchyň v Salmovském paláci si totiž jídlo vybíráte přímo z hrnců na plotně. Stačí nahlédnout pod pokličku a přivonět.

Šéfka ostravského festivalu Zlata Holušová: Colours není na prodej!

/ROZHOVOR/ Pro většinu lidí bude jméno Zlaty Holušové už jednou provždy spjato s ostravským festivalem Colours of Ostrava (COO), bezpochyby akcí světové úrovně. Jak to má ale první dáma barevného festivalu s politikou, co sleduje v televizi, jakou kuchyni ráda jí a vaří? Přečtěte si, co na sebe v rozhovoru pro Deník prozradila.