Žleby /FOTOGALERIE/ – Tradiční vánoční jarmark obklopuje o víkendu 24. a 25. listopadu zámek ve Žlebech. Návštěvníci tu nakupují nejenom vánoční ozdoby, ale také dárečky pro své blízké vyrobené v řemeslnických dílnách. Pochutnávají si zde také na dobrotách, které svou chutí navozují atmosféru blížících se Vánoc.
Třebíč – Zatímco studenti i učni si užívali ředitelské volno, kantoři Střední školy stavební Třebíč měli v pátek 23. listopadu pilno. U příležitosti 40 let existence tohoto vzdělávacího zařízení přicházela do školy jedna návštěva za druhou. Ráno vše odstartovalo za účasti krajské radní pro oblast školství Jany Fialové a třebíčského starosty Pavla Pacala. Nechybělo stříhání pásky.
Ostrava – Ke dvanácti rokům vězení byl tento týden odsouzen Zdeněk H. (33 let) z Nového Jičína. Krajský soud v Ostravě ho uznal vinným z pokusu o vraždu.
Příbram /FOTOGALERIE/ - Po úspěchu loňského ročníku Čokoládového festivalu se milovníci čokolády v Příbrami dočkají ve dnech 23. až 25. listopadu nového ročníku. Ten opět nabídne kulinářskou přehlídku a prodejními stánky s čokoládovými delikatesami.
Vranovice – Věci za skoro dvacet tisíc korun ukradl zloděj z novostavby ve Vranovicích na pomezí Brněnska a Břeclavska. Do novostavby se dostal v noci násilím. „Do nedokončeného příbytku vstoupil pravděpodobně nezajištěnými balkónovými dveřmi,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.
Únanov /FOTOGALERIE/ – Zbrusu nové hřiště s umělým povrchem otevřeli v úterý představitelé Únanova. „Stavba začala v červnu. Za dvanáct milionů korun z obecních peněz máme hřiště s rozměry volejbalového hřiště, zázemí pro děti, dětské hřiště a také zahradu s bylinkami. Rostlinky ze zahrádky můžeme využívat i ve školní kuchyni,“ řekl při otevření hřiště končící starosta Únanova Vojtěch Fabík.
Žďár nad Sázavou – Plesovou sezonu ve Žďáře nad Sázavou zahájí v sobotu 24. listopadu již druhý ročník Společenského a trochu mysliveckého plesu. Ten bude moderovat populární herec, zpěvák a moderátor Aleš Háma, který na akci zároveň vystoupí se svojí skupinou Hamleti.
Rychnov nad Kněžnou - Oznámení o požáru v rychnovské nemocnici koncem uplynulého týdne přijalo krajské operační a informační středisko. Na místo okamžitě vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou.
Hodonín – Přesně před sto lety tu vznikla významná vojenská jednotka Slovácká brigáda. Den boje za svobodu a demokracii oslavili v sobotu na Masarykově náměstí v Hodoníně po svém. Nadšenci vojenské historie si tak výročí připomenuli stylově. Doprovodný program tu začal už od desíti hodin dopoledne, ale hlavní děj se odehrál těsně před mým příjezdem.
Rychnovsko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Z důvodu ošetřování sbírkového fondu byla expozice Sýpky v Rokytnici v Orlických horách od 5. listopadu až do včerejška uzavřena. Od minulé soboty v plném lesku vítá další návštěvníky.
Beskydy – Babí léto bylo letos doslova pohádkové, což se odrazilo také v návštěvnosti Beskyd. Zvýšený počet turistů v drtivé většině zaznamenaly i horské chaty, do kterých lidé buď přímo mířili, či jen kolem procházeli a zastavili se na občerstvení.
České Budějovice – Již tradičně na 3. listopadovou sobotu připadá Noc divadel, celorepubliková akce, která se koná ve více než sto městech po České republice. Divadla nechají návštěvníky nahlédnout „do kuchyně“ a do zákulisí.
Ostrůvek v kuchyni vytváří pracovní plochu navíc a může skýtat také cenné úložné prostory. Z tohoto důvodu se ho dnes snažíme vtěsnat do každé kuchyně, kde to prostor jen trochu dovolí. Ostrůvek vůbec nemusí být veliký. A může mít i více funkcí.
Hradec Králové - Tři jednotky hasičů likvidovaly nedávný požár bytu v Třebechovické ulici na Slezském Předměstí. Hořet začalo v bytovém domě a jednotky už při příjezdu na místo viděly stoupající kouř z okna jednoho z bytů ve vyšších patrech.
Střední Čechy - Potraviny porostlé plísní nebo zjevně zkažené si doma nenechá snad nikdo. Nekompromisně je vyhodí. Spousta lidí přemístí z lednice do odpadkového koše i výrobky, jimž prošla doba trvanlivosti.
Hasiči vyjeli ve čtvrtek odpoledne k požáru domu v okrajové části Vsetína, na Bobrkách. Plameny hasit nemuseli, v místnosti našli mrtvé tělo.Operační důstojník vyhlásil poplach pro profesionály ze Vsetína sedm minut po půl sedmé odpoledne. Na Bobrkách mělo hořet v jednom z domů.
České Budějovice – Pořádně si rozšířil obzory. Generální manažer hokejistů ČEZ Motoru Stanislav Bednařík strávil spolu se svým synem Jakubem týden za oceánem u svého bývalého spoluhráče a dobrého kamaráda Jaroslava Modrého, který pracuje v organizaci NHL Los Angeles Kings. „Jsem plný dojmů,“ netajil se po svém návratu.
Rekonstrukce kuchyně v panelákovém bytě je určitě výzvou, ostatně jako jakákoliv změna u vás doma. Panelákové kuchyně a jejich proměny jsou většinou náročnější s ohledem na prostor a původní dispozici bytu. Dnes se tedy zaměříme na malé kuchyně a specifika a požadavky panelových domů.
Hodonín – Vůně polévky z dobové polní kuchyně, vojáci v uniformách a zpěv nejen lidových českých písní utvářejí atmosféru na začátku akce s názvem Život 1. republiky. Koná se v sobotu odpoledne v prostorách hodonínského sálu Evropa.
Maso se jedlo zřídkakdy, zato ryby se na stůl dostávaly častěji, než je tomu dnes. Své místo měly i ovocné krémy či paštiky a polévky byly často tím nejbohatším pokrmem, který si dělnická rodina dopřála. I tohle je kuchyně první republiky.
Jižní Morava - Jak asi vypadal lednický zámek, když v něm slavila Vánoce knížata, se dozvědí návštěvníci letošního adventního programu. Podobné akce chystají na konec roku i některé další hrady a zámky na jižní Moravě. Mění také svou otevírací dobu.
Jičín – Týden republiky pojala Základní škola Husova v Jičíně, která si tak připomněla sté výročí vzniku Československa, od podlahy. Vedle vzdělávacího programu, návštěv muzea, divadla či zhlédnutí filmů se děti také prvorepublikově stravovaly.
Podnikatelka a zakladatelka značky Rose Garden Jozefína Růžičková se jednoho dne rozhodla, že zanechá práce ve velkém byznysu v Praze, odstěhovala se za manželem na Šumavu a začala vařit džemy a marmelády. A to tak dobře, že už několikrát uspěla v soutěži, která je považována za gastronomického Oscara.
Litoměřice - Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb pořádá během školního roku u příležitosti svátků a národních zvyklostí kulinářské akce, které jsou v omezeném počtu přístupné i veřejnosti.
Sedlčany /FOTOGALERIE/ - 100 let československého trampingu bylo téma 12. ročníku gastronomické soutěže O pohár Blanických rytířů. Ve vlašimské SOŠ a SOU se uskutečnila ve čtvrtek 11. října a zúčastnilo se jí i šest žáků a tři učitelé ze Středního odborného učiliště v Sedlčanech.
Chebsko – Odnětí svobody až na dva roky hrozí čtyřicetiletému muži z Chebska, který si vzal úvěr na novou kuchyň. Ten ale nesplácel, a tak má pletky se zákonem. Policisté ho stíhají pro úvěrový podvod.
Rakovník - Potraviny s prošlým datem použitelnosti, plesnivé jídlo i špínu objevili středočeští hygienici při kontrole v závodní kuchyni, která zajišťuje stravování pracovníků jedné z firem v Rakovníku. Neobešlo se to bez pokuty - a nařízení okamžitých nápravných opatření. Při opakované návštěvě se pak hygienici přesvědčili, že už je všechno v pořádku.
/ROZHOVOR/ Sehnat Petera Puchera, aby si udělal chvíli čas na rozhovor, není vůbec jednoduché. Schůzka klapla až na pátý pokus. Když ale spustí proud slovenštiny, je k nezastavení. Přestože se před pár týdny rozhodl ukončit profesionální hokejovou kariéru, rozhodně se nenudí. Většinu času mu vyplňuje opět hokej, ale rád také tráví čas v kuchyni restaurace, kterou provozuje v rakouském Retzu.
Znojmo – Sehnat Petera Puchera, aby si udělal chvíli čas na rozhovor, není vůbec jednoduché. Schůzka klapla až na pátý pokus. Když ale spustí proud slovenštiny, je k nezastavení. Přestože se před pár týdny rozhodl ukončit profesionální hokejovou kariéru, rozhodně se nenudí. Většinu času mu vyplňuje opět hokej, ale rád také tráví čas v kuchyni restaurace, kterou provozuje v rakouském Retzu.
Pelhřimov – Roky nevyužívaná kuchyň společně s jídelnou v budově pelhřimovského gymnázia se konečně dočkají důstojného uplatnění. Teď tyto prostory mohou tamní pracovníci využívat pouze jako sklad.
Na podzim bývá kuchyně nejvytíženější. Zpracováváme úrodu, pečeme ovocné koláče a brzy začne období vánočního cukroví. Není nad to, když máme všechny ingredience pěkně uspořádané a ve skříňkách se nám nehromadí nevzhledné papírové pytlíky, z nichž se mouka vysypává na police.
Pokud vám někdo položí otázku, odkud pochází bazalka, většina z nás by jistě odpověděla, že z Evropy. Ale není tomu tak – pochází z Indie a v kuchyni ji zde používají více než 5000 let. V Evropě je téměř naprostým nováčkem a přeci se u nás velice dobře zabydlela.
Jižní Morava - Sicilská rybí tomatová polévka, grilovaný sumeček s restovanou zeleninou a bramborovým pyré, jablečné muffiny s rozinkami. I taková lákavá jídla mohou mít děti ze základních či mateřských škol na jihu Moravy na jídelníčku. Pestrou a vyváženou stravu jim nabízejí školy, které se zapojily do projektu Zdravá školní jídelna. Těch, které mají příslušný certifikát o zdravé jídelně, je na jihu Moravy již téměř třicet.
Sicilská rybí tomatová polévka, grilovaný sumeček s restovanou zeleninou a bramborovým pyré, jablečné muffiny s rozinkami. I taková lákavá jídla mohou mít děti ze základních či mateřských škol na jihu Moravy na jídelníčku. Pestrou a vyváženou stravu jim nabízejí školy, které se zapojily do projektu Zdravá školní jídelna. Těch, které mají příslušný certifikát o zdravé jídelně, je na jihu Moravy již téměř třicet.
Miskovice - K vloupání do domu došlo v polovině září v obci Miskovice. Z domu si ovšem překvapivě neodnesl žádné cennosti. „Pachatel z mrazničky v kuchyni odcizil bramborové hranolky a vepřové maso,“ prozradila mluvčí policie Vendulka Marečková. Způsobil tak škodu kolem pěti set korun.
Pečky - O jednadvacet postů v pečeckém zastupitelstvu se nadcházející komunální volby utká šestice stran. Současný starosta Milan Urban ale už post obhajovat nebude. Po dvanácti letech starostování v politice končí. „Důvodů je hodně, ale bude mi šedesát devět let. Už musejí přijít mladší,“ řekl s úsměvem.
Hrušky právem patří k oblíbeným lahůdkám podzimu. Jejich blahodárné účinky na zdraví a krásu jsou známé už od dob antiky a protože jde o ovoce, jemuž se v našem mírném pásu dobře daří, neměli bychom hledat žádnou výmluvu, proč je nezařadit na svůj podzimní jídelníček.