Ostrůvek v kuchyni vytváří pracovní plochu navíc a může skýtat také cenné úložné prostory. Z tohoto důvodu se ho dnes snažíme vtěsnat do každé kuchyně, kde to prostor jen trochu dovolí. Ostrůvek vůbec nemusí být veliký. A může mít i více funkcí.
Hradec Králové - Tři jednotky hasičů likvidovaly nedávný požár bytu v Třebechovické ulici na Slezském Předměstí. Hořet začalo v bytovém domě a jednotky už při příjezdu na místo viděly stoupající kouř z okna jednoho z bytů ve vyšších patrech.
Střední Čechy - Potraviny porostlé plísní nebo zjevně zkažené si doma nenechá snad nikdo. Nekompromisně je vyhodí. Spousta lidí přemístí z lednice do odpadkového koše i výrobky, jimž prošla doba trvanlivosti.
Hasiči vyjeli ve čtvrtek odpoledne k požáru domu v okrajové části Vsetína, na Bobrkách. Plameny hasit nemuseli, v místnosti našli mrtvé tělo.Operační důstojník vyhlásil poplach pro profesionály ze Vsetína sedm minut po půl sedmé odpoledne. Na Bobrkách mělo hořet v jednom z domů.
České Budějovice – Pořádně si rozšířil obzory. Generální manažer hokejistů ČEZ Motoru Stanislav Bednařík strávil spolu se svým synem Jakubem týden za oceánem u svého bývalého spoluhráče a dobrého kamaráda Jaroslava Modrého, který pracuje v organizaci NHL Los Angeles Kings. „Jsem plný dojmů,“ netajil se po svém návratu.
Rekonstrukce kuchyně v panelákovém bytě je určitě výzvou, ostatně jako jakákoliv změna u vás doma. Panelákové kuchyně a jejich proměny jsou většinou náročnější s ohledem na prostor a původní dispozici bytu. Dnes se tedy zaměříme na malé kuchyně a specifika a požadavky panelových domů.
Hodonín – Vůně polévky z dobové polní kuchyně, vojáci v uniformách a zpěv nejen lidových českých písní utvářejí atmosféru na začátku akce s názvem Život 1. republiky. Koná se v sobotu odpoledne v prostorách hodonínského sálu Evropa.
Maso se jedlo zřídkakdy, zato ryby se na stůl dostávaly častěji, než je tomu dnes. Své místo měly i ovocné krémy či paštiky a polévky byly často tím nejbohatším pokrmem, který si dělnická rodina dopřála. I tohle je kuchyně první republiky.
Jižní Morava - Jak asi vypadal lednický zámek, když v něm slavila Vánoce knížata, se dozvědí návštěvníci letošního adventního programu. Podobné akce chystají na konec roku i některé další hrady a zámky na jižní Moravě. Mění také svou otevírací dobu.
Jičín – Týden republiky pojala Základní škola Husova v Jičíně, která si tak připomněla sté výročí vzniku Československa, od podlahy. Vedle vzdělávacího programu, návštěv muzea, divadla či zhlédnutí filmů se děti také prvorepublikově stravovaly.
Podnikatelka a zakladatelka značky Rose Garden Jozefína Růžičková se jednoho dne rozhodla, že zanechá práce ve velkém byznysu v Praze, odstěhovala se za manželem na Šumavu a začala vařit džemy a marmelády. A to tak dobře, že už několikrát uspěla v soutěži, která je považována za gastronomického Oscara.
Litoměřice - Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb pořádá během školního roku u příležitosti svátků a národních zvyklostí kulinářské akce, které jsou v omezeném počtu přístupné i veřejnosti.
Sedlčany /FOTOGALERIE/ - 100 let československého trampingu bylo téma 12. ročníku gastronomické soutěže O pohár Blanických rytířů. Ve vlašimské SOŠ a SOU se uskutečnila ve čtvrtek 11. října a zúčastnilo se jí i šest žáků a tři učitelé ze Středního odborného učiliště v Sedlčanech.
Chebsko – Odnětí svobody až na dva roky hrozí čtyřicetiletému muži z Chebska, který si vzal úvěr na novou kuchyň. Ten ale nesplácel, a tak má pletky se zákonem. Policisté ho stíhají pro úvěrový podvod.
Rakovník - Potraviny s prošlým datem použitelnosti, plesnivé jídlo i špínu objevili středočeští hygienici při kontrole v závodní kuchyni, která zajišťuje stravování pracovníků jedné z firem v Rakovníku. Neobešlo se to bez pokuty - a nařízení okamžitých nápravných opatření. Při opakované návštěvě se pak hygienici přesvědčili, že už je všechno v pořádku.
/ROZHOVOR/ Sehnat Petera Puchera, aby si udělal chvíli čas na rozhovor, není vůbec jednoduché. Schůzka klapla až na pátý pokus. Když ale spustí proud slovenštiny, je k nezastavení. Přestože se před pár týdny rozhodl ukončit profesionální hokejovou kariéru, rozhodně se nenudí. Většinu času mu vyplňuje opět hokej, ale rád také tráví čas v kuchyni restaurace, kterou provozuje v rakouském Retzu.
Znojmo – Sehnat Petera Puchera, aby si udělal chvíli čas na rozhovor, není vůbec jednoduché. Schůzka klapla až na pátý pokus. Když ale spustí proud slovenštiny, je k nezastavení. Přestože se před pár týdny rozhodl ukončit profesionální hokejovou kariéru, rozhodně se nenudí. Většinu času mu vyplňuje opět hokej, ale rád také tráví čas v kuchyni restaurace, kterou provozuje v rakouském Retzu.
Pelhřimov – Roky nevyužívaná kuchyň společně s jídelnou v budově pelhřimovského gymnázia se konečně dočkají důstojného uplatnění. Teď tyto prostory mohou tamní pracovníci využívat pouze jako sklad.
Na podzim bývá kuchyně nejvytíženější. Zpracováváme úrodu, pečeme ovocné koláče a brzy začne období vánočního cukroví. Není nad to, když máme všechny ingredience pěkně uspořádané a ve skříňkách se nám nehromadí nevzhledné papírové pytlíky, z nichž se mouka vysypává na police.
Pokud vám někdo položí otázku, odkud pochází bazalka, většina z nás by jistě odpověděla, že z Evropy. Ale není tomu tak – pochází z Indie a v kuchyni ji zde používají více než 5000 let. V Evropě je téměř naprostým nováčkem a přeci se u nás velice dobře zabydlela.
Jižní Morava - Sicilská rybí tomatová polévka, grilovaný sumeček s restovanou zeleninou a bramborovým pyré, jablečné muffiny s rozinkami. I taková lákavá jídla mohou mít děti ze základních či mateřských škol na jihu Moravy na jídelníčku. Pestrou a vyváženou stravu jim nabízejí školy, které se zapojily do projektu Zdravá školní jídelna. Těch, které mají příslušný certifikát o zdravé jídelně, je na jihu Moravy již téměř třicet.
Sicilská rybí tomatová polévka, grilovaný sumeček s restovanou zeleninou a bramborovým pyré, jablečné muffiny s rozinkami. I taková lákavá jídla mohou mít děti ze základních či mateřských škol na jihu Moravy na jídelníčku. Pestrou a vyváženou stravu jim nabízejí školy, které se zapojily do projektu Zdravá školní jídelna. Těch, které mají příslušný certifikát o zdravé jídelně, je na jihu Moravy již téměř třicet.
Miskovice - K vloupání do domu došlo v polovině září v obci Miskovice. Z domu si ovšem překvapivě neodnesl žádné cennosti. „Pachatel z mrazničky v kuchyni odcizil bramborové hranolky a vepřové maso,“ prozradila mluvčí policie Vendulka Marečková. Způsobil tak škodu kolem pěti set korun.
Pečky - O jednadvacet postů v pečeckém zastupitelstvu se nadcházející komunální volby utká šestice stran. Současný starosta Milan Urban ale už post obhajovat nebude. Po dvanácti letech starostování v politice končí. „Důvodů je hodně, ale bude mi šedesát devět let. Už musejí přijít mladší,“ řekl s úsměvem.
Hrušky právem patří k oblíbeným lahůdkám podzimu. Jejich blahodárné účinky na zdraví a krásu jsou známé už od dob antiky a protože jde o ovoce, jemuž se v našem mírném pásu dobře daří, neměli bychom hledat žádnou výmluvu, proč je nezařadit na svůj podzimní jídelníček.
Beroun - V mateřské škole na berounském Závodí mají novou kuchyni. Město Beroun zde nechalo kompletně zrekonstruovat starou a už nevyhovující kuchyň a vybavilo ji novými moderními spotřebiči. Celkové náklady na úpravy školní kuchyně dosáhly částky necelých 1,5 milionu korun.
Znojmo - Rostliny ho zajímaly od dětství. Když se po střední škole rozhodoval, kam zamíří, botanika byla jasná volba. Byliny poznává je nejen očima, hmatem a čichem ale i chutí. Využití planých rostlin v kuchyni nebo jako léku se v posledních letech intenzivně věnuje. Nyní dokončuje s kolegy knihu na toto téma. Řeč je o botanikovi Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomíru Němcovi.
Točník - Stovky lidí si nenechaly ujít už tradiční Královské vinobraní na hradu Točník. To zde v sobotu a v neděli pořádal plzeňský spolek šermířů a přátel historie.
Žďár nad Sázavou – Žďárský Hotel Tálský mlýn, který je v majetku města, by měl konečně ožít. Od 1. října si jej pronajali provozovatelé oblíbené místní kavárny U bílé kočky a černého psa – manželé Truksovi.
Mít čerstvé bylinky vždy po ruce je sen každého, kdo rád vaří. Jejich pěstování v bytě během podzimu a zimy není velký problém, ale přesto je potřeba držet se určitých pravidel.
Střední Čechy – Uložení finanční sankce a nařízení hygienických opatření vedly k rychlému zjednání nápravy v jedné z restaurací ve Veltrusech na Mělnicku, kterou hygienická kontrola navštívila v důsledku podnětu zákazníka – v rámci prošetřování možného ohrožení zdraví z potravin. Odhalení byla tak závažná, že podnik dokonce zůstal dočasně mimo provoz. Znovu otevřít bylo možno až poté, co opakovaná návštěva potvrdila, že odhalené nedostatky jsou již minulostí.
Linec – V Helfenbergu, v regionu Šumavy a Trojzemí, se kuchaři z Jižních Čech, Bavorska a Mühlviertlu, tedy ze tří nejryzejších a nejchutnějších kuchyní světa, sešli v hostinci Haudum k oslavě knedlíku, uvedly OÖN.
Chcete si ráno přispat a zároveň se chutně nasnídat? Už máte dost dní strávených o samotě v kuchyni? Zapojte teenagery do vaření, nebo jim rovnou přenechte celé kuchyňské království. Poradíme vám, jak na to.
Střední Čechy – Pokuta, která však nepadla na místě, ale její uložení se bude řešit ve správním řízení, je ohlasem na udání, s nímž se na středočeské hygieniky obrátili návštěvníci jedné z restaurací v Březnici na Příbramsku. Zákazníci si stěžovali na mizernou kvalitu jídla, jehož konzumace se navíc neobešla bez zdravotních potíží.
Máslovou dýni poznáte podle hruškovitého tvaru a světlé slupky. Díky tomu, že jsou její semínka koncentrována jen v kyjovitě rozšířené části plodu, poskytuje více dužniny než jiné dýně. Navíc vás překvapí svou jemností a sladkou oříškovou chutí.
Střední Čechy – Nabídnout jídla chutná a zdravá – a ještě je dokázat připravit za rozumné ceny. To jsou úkoly, před nimiž stojí týmy školních jídelen. Výsledky jejich úsilí jsou pod přísnou kontrolou – a to nejen ze strany mlsných jazýčků dětských strávníků.
Brno /FOTOGALERIE/ - Staršího muže museli vyšetřit záchranáři po požáru v rodinném domě v brněnských Řečkovicích. V poledne mu v bytě začala hořet kuchyňská linka. Požár způsobil škodu za devět set tisíc korun.
Říká se jim sladké brambory, i když s bramborami nejsou botanicky příbuzné. A přestože mají sladší chuť, nemusíme se bát, že by byly méně zdravé. Naopak - batáty obsahují výjimečné množství betakarotenu a draslíku. Jak je využít v kuchyni?
Střední Čechy – Nadlábnout se v provozovně rychlého občerstvení může vyžadovat i jistou dávku otrlosti a odolnosti. Naznačují to výsledky kontrol dvou provozoven na Mělnicku – v Mělníku a v Neratovicích – na něž se středočeští hygienici vypravili na základě podnětů spotřebitelů. A museli konstatovat, že opravdu nejde o stížnosti šťouralů, jejichž snahou není nic jiného než vyvolávat potíže (i takové případy se totiž vyskytují).
Velkým plusem jakéhokoli koření je to, že se dá poměrně snadno usušit a vydrží hodně dlouho za celkem nenáročných podmínek, což v té době určitě ocenili. Ostatně koření z velkých dálek bylo určeno spíše pro šlechtu než pro prostý lid, ale ani ten nepřišel zkrátka, neboť existuje spousta druhů koření, které roste volně na lukách a polích, a mezi ně patří i tymián.
Střední Čechy – Tak trochu domáckou atmosférou to zavánělo v restauraci v jedné obci na Mělnicku. Z pohledu hygieniků, kteří tam v rámci běžného dozoru přišli na kontrolu – a ta se neobešla bez pozastavení činnosti, nařízení úklidu, vyřazení potravin ani bez pokuty – však uvolněnost byla až přílišná. V kuchyni, kde se vaří hotovky i minutková jídla, měla například misku s krmením kočka.
České Budějovice – Čočka, mrkev, květák, polenta, cizrna, bulgur či kopr zdaleka nemusí být strašáky na jídelníčcích školních kuchyní. O tom, že i ze zdravých surovin se dají uvařit samé dobroty, se těsně před začátkem školního roku přesvědčily kuchařky z Budějovic i okolních měst a obcí.
Trutnov - K požáru kuchyně v ulici Horní promenáda vyjeli hasiči. Oheň se jim díky vysokotlakému proudu vody povedlo brzy dostat pod kontrolu. O zraněnou osobu se postarali záchranáři.