
Student založil minizoo. Deník mu pomohl ochránit zvířata
Předlice - Deník pomohl Adamu Matoušovi odehnat lotra, který mu vraždil zvířata. Minizoo mu teď vzkvétá a chce založit záchrannou stanici pro zvířata v nouzi.
Předlice - Deník pomohl Adamu Matoušovi odehnat lotra, který mu vraždil zvířata. Minizoo mu teď vzkvétá a chce založit záchrannou stanici pro zvířata v nouzi.
Jižní Morava - Česká kuchyně není jen o knedlících a omáčkách. Dá se vařit zdravě a chutně. Přesvědčí se o tom jihomoravské kuchařky v krajském vzdělávacím centru pro školní jídelny. Organizátoři z Asociace školních jídelen tak chtějí do školních kuchyní nalákat zaměstnance, kteří chybí na celé jižní Moravě.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kosmopolitní lidé, milovníci světové i domácí kuchyně, hipsteři či manažeři nadnárodních korporací se mohou tetelit blahem. V Praze by měl vzniknout gastronomický koncept Time Out Market, který v portugalském Lisabonu patří mezi turisty nejnavštěvovanější místa. Restaurace a bary pod jednou střechou budou součástí projektu Savarin nedaleko Václavského náměstí.
Přikrmování pečivem může být pro volně volně žijící zvířata rizikové a původně dobrý úmysl může zvířata stát život. Pro přežvýkavce, mezi které patří například srny, jeleni, mufloni, ovce nebo kozy, je pečivo ve velkých dávkách nebezpečné. Pracovníci Lesů hlavního města Prahy loni zaznamenali úhyn tří kusů zvěře právě kvůli nevhodnému krmení pečivem, předpokládají však, že počet případů je daleko větší. Pečivo může ohrozit správný vývoj labutí a do krmítek pro zpěvné ptáky kvůli soli nepatří vůbec. Médiím to sdělila mluvčí Lesů hlavního města Prahy Petra Fišerová.
Pec pod Sněžkou - Skončila rozsáhlá přestavba Mělnické boudy. Brzy se tak do ní vrátí děti s respiračními chorobami a alergiemi, a to v rámci ozdravných pobytů.
Kladensko, Rakovnicko /ANKETA/ - Každá hospodyňka, která tráví pravidelně dlouhé hodiny v kuchyni, potvrdí, že cukrařina je velká dřina, a co teprve pečení vánočního cukroví. Tisíce žen napříč republikou si každoročně opakují, že letos už ne a pak nakonec podlehnou a znovu vyndají mísy a vály a pustí se do výroby domácího cukroví. Jelikož jsou dnešní ženy ale velmi zaměstnané a mnohé se vracejí z práce domů až večer, čím dál častěji svěřují náročný úkol odborníkům.
Svitavy – Hned dva projekty týkající se péče o starobní důchodce začne město budovat na začátku příštího roku. Jednak jde o rozšíření stávajícího seniorcentra, jednak o vytvoření zcela nového, tzv. komunitního domu seniorů.
Střední Čechy - Nové výsledky, staré nešvary. Do čtyř slov lze shrnout čerstvou zprávu o činnosti odboru hygieny výživy středočeské hygienické stanice, který se mimo jiné věnuje kontrolám restaurací a dalších provozoven společného stravování.
Loket – Některá z typických krušnohorských vánočních jídel mohli ochutnat i návštěvníci Krušnohorských vánočních trhů na hradě Loket. Přestože se po celý víkend řinuly z nebes proudy deště, tisíce lidí to opět neodradilo na ně zavítat.
Třicet let - doba krátká nebo dlouhá? Třicet let nedakonického mužského pěveckého sboru - co se podařilo? Mikulášské zpívání – co k jeho pořádání mužský sbor před 17 lety přivedlo. Několik otázek, spousta odpovědí, která zazněla v tříhodinovém Mikulášském zpívání, které v sobotu znělo kulturním stánkem v Nedakonicích.
Náchod - Na druhou adventní neděli nikdy nezapomenou obyvatelé rodinného domku v Náchodě na Klínku, v ulici Na Pláni. Kvůli požáru kuchyně k nim před polednem spěchali profesionální i dobrovolní hasiči z Náchoda.
Zelená proti stresu, žlutá pro dobrou náladu. Ráno si vybíráme barvy oblečení podle toho, jak se probudíme, zda jsme plni energie nebo unaveni, abychom vyjádřili naše pocity a znovu nabyli dobré nálady. Proč bychom nemohli učinit totéž s naší snídaní a dopřát si čas od času čistotu mléka, optimismus medu nebo borůvek? Píše to italský deník La Repubblica.
K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.
Hradec Králové, Trutnov - Neděle bude v trutnovské sportovní hale při ZŠ Komenského patřit očekávanému šlágru Ženské basketbalové ligy. V 17 hodin se proti sobě postaví domácí Lokomotiva a tradiční rivalky z Hradce Králové.
Loket - Stará řemesla, vánoční zvyky i vůně krušnohorské vánoční kuchyně. K tomu dvoudenní porce dobré zábavy a hudby. Tradiční vánoční trhy opět zaplní hrad i náměstí.
Výběrové řízení na nového provozovatele chaty doprovázely rozepře uvnitř turistického sdružení. Klub českých turistů (KČT) už ví, kdo se v dalších letech postará o hojně navštěvovanou Bezručovu chatu na Lysé hoře.
Střední Čechy - Stánky s teplými nápoji i něčím na zub jsou lákadlem nejen pro návštěvníky vánočních trhů. Jako magnet přitahují také hygieniky. Ti si ale nepřicházejí pochutnat; chodí na kontroly. Ty loňské přitom ukázaly, že dodržování základních pravidel je některým stánkařům třeba důrazně připomínat.
Trutnov - Čtvrté vítězství v řadě dosáhly basketbalistky trutnovské Lokomotivy. Ve středečním dohrávaném utkání 10. kola ŽBL jednoznačně zvítězily v Ostravě o 24 bodů 84:60. V ligové tabulce se dotáhly na čtvrté KP Brno s bilancí 6 vítězství, 3 porážky! V neděli v 17.00 se hraje v Trutnově východočeské derby s Hradcem Králové a jeho součástí bude předvánoční charitativní akce.
Pacov – Načerpat správnou předvánoční atmosféru budou moci během druhé prosincové soboty obyvatelé Pacova a další návštěvníci města. Už tuto sobotu se totiž v Pacově, konkrétně za tamním kostelem svatého Archanděla Michaela, který stojí na náměstí Svobody, uskuteční tradiční adventní odpoledne.
V duchu lidových tradic se nese osmý ročník adventní a vánoční prodejní výstavy prvním nadzemním podlaží obchodního domu v Jalubí. Spolu s aranžérkou Hanou Durnovou a pracovnicemi prodejny jalubského zahradnictví ji vytvořil její vedoucí Petr Kovalčík.
Havlíčkův Brod – S dostavbou budovy nového Domova pro seniory v Havlíčkově Brodě se zřejmě změní způsob stravování v Domově Husova, U Panských i v Břevnici, jejichž zřizovatelem je Kraj Vysočina. Jídlo pro obyvatele zajistí nově kuchyně nemocnice v Havlíčkově Brodě.
Horšovský Týn – Na zámku Horšovský Týn letos nezůstane zavřeno ani o vánočních svátcích, ani na konci roku.
Blatná - Centrum kultury a vzdělávání Blatná společně se zámkem Blatná pro vás připravily vánoční trhy v neopakovatelné atmosféře nádvoří blatenského zámku. Na vaši návštěvu se těšíme druhý adventní víkend – v sobotu 8. prosince od 10 do 17 hodin.
Od moderní kuchyně očekáváme jednoduchost, přehlednost a naprostý komfort při vaření i úklidu. Materiály preferujeme hygienické a samozřejmě odolné, aby nám linka dlouho vydržela bez nutnosti nákladných oprav. Ale jak je to s barvami?
Lindava - Nejen od pecí bylo v sobotu horko ve sklárně Ajeto v Lindavě. Na tradiční mikulášskou nadílku dorazila partička čertů, aby si posvítila na malé hříšníky.
Strakonice – Muzeum středního Pootaví Strakonice připravilo pro návštěvníky v černé kuchyni vánoční výstavu.
Přelouč - Rušnou neděli připravila obyvatelům domova pro seniory s pečovatelskou službou v Přelouči rekonstrukce domu a velký déšť. Málem museli opouštět byty.
Orlickoústecko - Víkendová porota Deníku: Někdo začíná ráno snídaní, jiní kávou a cigaretou… Bez čeho si své ráno nedovedete představit vy?
/FOTOGALERIE/ Když půjdete na Pražskáý hrad Thunovskou ulicí, uděláte si odbočku do Sněmovní a dojdete až do malebné uličky U Zlaté studně, narazíte na restauraci Terasa U Zlaté studně, která patří již dlouhodobě k nejlepším v Praze. Letos se opět umístila na prvním místě v Maurerově výběru nejlepších restaurací Grand Restaurant.
/FOTOGALERIE/ Když půjdete na Pražský hrad Thunovskou ulicí, uděláte si odbočku do Sněmovní a dojdete až do malebné uličky U Zlaté studně, narazíte na restauraci Terasa U Zlaté studně, která patří již dlouhodobě k nejlepším v Praze. Letos se opět umístila na prvním místě v Maurerově výběru nejlepších restaurací Grand Restaurant.
Tábor – Ve středu 28. listopadu zahájili v Galerii 140 vánoční výstavu s názvem Sladké Vánoce.
Stává se již tradicí, že basketbalisté BK Opava jsou zapojeni do charitativního projektu McHappy Day.
Pohlreich, Sapík, Babica, Slanina a Sajler, Ridi, Raditsch, Fichtner, Kalina. Šéfkuchaři, které známe z televizní obrazovky. Ukázali Česku, jak vařit, kde jsou české gastronomické silné stránky a především kde jsou slabiny. Díky nim jsme se začali zajímat o to, co nám v restauracích donesou na talíři. Ve výčtu chybí jedno jméno. Pavel Maurer. Není šéfkuchařem, ale ani kuchařem. Stojí na druhé straně – hodnotí restaurace, kritizuje a chválí.
Odtajněno! Míra stresu a napětí by se dala krájet, jak zhoustla atmosféra v očekávání: Kdo? Už víme, které restaurace z celé republiky se dostaly do TOP 10 ve 23. ročníku celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Potřetí vyhrála Terasa U Zlaté studně v centru Prahy.
Odtajněno! Míra stresu a napětí by se dala krájet, jak zhoustla atmosféra v očekávání: Kdo? Už víme, které restaurace z celé republiky se dostaly do TOP 10 ve 23. ročníku celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Potřetí vyhrála Terasa U Zlaté studně v centru Prahy.
Nadcházející adventní i vánoční čas si budou o první prosincové sobotě slavnostně připomínat také ve Vlčnově. Předvánoční atmosférou bude v sobotu od 15 do 17.30 hodin prodchnuta hospodářská usedlost u Muzea pálenic.
Rekonstrukce interiéru domu, který dnes navštívíme, byla náročná. Stylový starší dům manželů, kteří chtěli žít moderně, totiž už jednou rekonstrukci ve své historii prodělal. A že by byla povedená, se říct úplně nedá. Tehdy například přesunuli kuchyni z domu do přístavby garáže. Malá a tmavá kuchyně s maličkým oknem tak byla asi největší výzvou.
České Budějovice – Do utkání Dynama se Žižkovem v posledním kole podzimní části II. ligy naskočil Ivo Táborský až po úvodní půlhodině za zraněného kanonýra Ledeckého, přesto hned po pár vteřinách se dostal do veliké šance. Brankář Hrubeš sice jeho hlavičku reflexivně vyrazil, ale zkušený útočník si vše vynahradil po půli a dvěma góly přispěl k vysoké výhře 4:1.
Na stropním trámu ve světnici usedlosti č. 7 na návsi v Babicích u Kelče zanechal řemeslník dataci 1833. Podle současného majitele stavení však jizba na stejném místě stála zřejmě už v šestnáctém století. Nynější podoba objektu je pak příkladem původní usedlosti z 19. století.
Zapojte se s námi do soutěže o tři dárkové poukazy v hodnotě 1000 korun na vánoční rodinný nákup v Globusu.
Velká vlna solidarity se zvedla po požáru, který zničil dům rodině z Vyšehoří na Šumpersku.
Pardubice – V pardubické mateřské škole Na Třísle se od listopadu vaří v novém a lepším prostředí. Tamější kuchyně spolu se skladovacími prostory a zázemím pro personál prošla rekonstrukcí.
Příbram - Výrobně vzdělávací hala v příbramské věznice Bytíz má za sebou první rok své existence. Vedení věznice už nyní mluví o plánech stavby haly další. Ta by měla pomoci zaměstnat ještě více odsouzených. V současné době si za zdmi věznice odpykává trest kolem tisíce lidí, z nichž pracuje asi 380.
Velká vlna solidarity se zvedla po požáru, který zničil dům rodině z Vyšehoří na Šumpersku.
Kynšperk nad Ohří – Většina mých přátel jí maso a většina z nich si myslí, že vegetariáni jedí v létě saláty a v zimě smažák a sladké knedlíky, říká Kateřina Veselá z Kynšperka, která je sama několik let vegetariánka. Právě vegetariánství bylo tématem, o kterém jsme si spolu povídaly.
Cheb - Svou sedmnáctiletou těhotnou přítelkyni napadl třicetiletý muž z Chebu.
Kolínsko - Nemile překvapeni bývají středočeští hygienici nejenom při kontrolách kuchyní v některých restauracích. Odhalení vedoucí k uložení pokuty a nařízení nápravných opatření nejsou výjimkou ani v dalších stravovacích provozech.
Příbram - V estrádním sále příbramského Divadla A. Dvořáka se po tři dny ochutnávala čokoláda. Konal se zde tradiční Čokoládový festival.
Ochutnávat neznámé speciality a poznávat tak různé kultury baví snad každého z nás. K návštěvě vysněných koutů světa bychom ale potřebovali vyhrát loterii a naordinovat si alespoň tři roky prázdnin. Druhou možností je vydat se do Myslíkovy ulice v centru Prahy, která se neustále rozrůstá o zajímavé gastronomické projekty, s nimiž procestujete i když jen na talíři celý svět.
Přežitek o tom, že jídlo ve školní jídelně se nedá jíst a je to pořád to samé máme v sobě snad všichni. I přesto, že řada jídelen se snaží metody i jídelníčky modernizovat, v lidech tento mýtus stále zůstává a nevědomky jej často přenáší i na děti.