Slavnostně prostřený stůl, na kterém nechybí vánočka a porcelánový servis. Krásně rostlé jedle, vůně jehličí a vyřezávaný betlém Bedřicha Zbořila. Tradiční výstava Vánoce na zámku, která začala v neděli odpoledne v prostorách Muzea Komenského v Přerově, nabízí pohled do sváteční kuchyně na přelomu 19. a 20. století.
Vysoké Mýto by chtělo příští rok zrekonstruovat a přistavět gastroprovoz Správy školských zařízení. Stav budovy kuchyně s jídelnou, kde se vaří každý den kolem 1000 jídel, není dobrý. Město potřebuje, aby se pro stavební práce co nejvíce využilo období letních prázdnin, kdy je uzavřená.
Školní jídelna v Chomuticích se dočkala významné modernizace. Obec uspěla se svou žádostí o dotaci ze Státního zemědělského intervenčního fondu ČR, díky níž bylo možné vybavit kuchyni novými technologiemi a zlepšit podmínky pro zdravé stravování žáků.
Slavnostně vyzdobené interiéry přerovského zámku, pohled do kuchyně našich předků, ale také vyřezávaný betlém Bedřicha Zbořila. Tradiční výstava Muzea Komenského v Přerově Vánoce na zámku začne vernisáží první adventní neděli 30. listopadu v 17.30 hodin.
/FOTO, VIDEO/ Radnice v Týništi nad Orlicí v pátek převzala secesní budovu bývalého hotelu Orlice na Mírovém náměstí, kterou koupila za 25 milionů korun od soukromého majitele. Působivou nemovitost s číslem popisným 92 považuje vedení města za výhodnou strategickou investici s širokými možnostmi využití.
V malebné obci Citice u Chebu se nachází hostinec U Hrocha, který spojuje tradiční českou kuchyni s kouzelnickým světem Harryho Pottera. Tento jedinečný podnik láká návštěvníky na lokální speciality, tematické apartmány a rodinné aktivity, čímž se stává ideálním cílem pro milovníky netradičních zážitků.
Rukodělné výrobky, vánoční dekorace, možná i dárky pod stromeček, vůně punče i komnaty zámku oděné do sváteční výzdoby. Nejen to si užijete v sobotu 22. listopadu na zámku Opočno. Od 10 hodin dopoledne ožijí jeho nádvoří a bývalá kuchyně tradičním zámeckým jarmarkem.
/FOTO, VIDEO/ Zbrusu nové dílny, kuchyně nebo kadeřnictví. A také kompletně opravené pokoje pro ubytované žáky. V pátek 14. listopadu se po dvou letech rekonstrukce otevřel velký domov mládeže u děčínského hlavního nádraží. Kraj za jeho opravu zaplatil téměř 150 milionů korun.
Artyčok je ve středomořské oblasti, odkud pochází, odedávna známým prostředkem pro zlepšení trávení a zdraví jater. Vědci zjišťují, že se staří léčitelé nemýlili. Artyčok skutečně obsahuje látky, které játrům prospívají a pomáhají při jejich léčbě.
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce kontrolovali v závěru týdne restauraci v Butovické ulici v Praze. Kvůli množství zjištěných nedostatků nařídili uzavření kuchyně.
/FOTO/ Na samotě obklopené tichem a zelení vzniklo místo, kde se spojuje toskánská atmosféra s anglickým venkovem. Rezidence Sodomov je snem o pomalých dnech, kde se vaří bez spěchu, pije víno do noci a čas plyne podle vlastního rytmu. Designový dům promyšlený do posledního detailu, stylové interiéry i velkorysá zahrada tvoří kulisu pro rodinné oslavy, firemní retreaty, svatby nebo víkendy s přáteli. Tak popisuje internetový portál Amazing places, který nabízí k rezervaci unikátní a stylová ubytování v několika zemích Evropy, dům ve Lhotě pod Džbánem na hranici Lounska a Rakovnicka.
Bistro u Volejníků v Ostroměři, nenápadně ukryté na staré silnici číslo 35, se stalo oblíbeným cílem milovníků poctivé kuchyně. Rodinná atmosféra a vyhlášená dršťková polévka za příznivou cenu lákají návštěvníky z širokého okolí. Objevte další domácí speciality, které činí toto bistro jedinečným.
Karviná má nové ultramoderní tréninkové gastrocentrum, které připomíná spíše špičkovou profesionální kuchyni než školní učebny. Vzniklo na Střední škole techniky a služeb a budoucí kuchaři i cukráři v něm pracují s top vybavením, jaké se používá nejlepších restauracích.
Nové prostory pro základní školu vznikají v Lidické ulici v centru Pohořelic. Bude tam šest nových odborných učeben pro první stupeň, šatny, kuchyně i jídelna. „Žáci prvního stupně tak už nebudou muset chodit na obědy do budovy v jiné části města," sdělil pohořelický místostarosta Patrik Pařil.
Obec Janov nedaleko Litomyšle se dočkala rekonstrukce mateřské školy a plánuje modernizaci školní kuchyně. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický při návštěvě diskutoval se starostou Lubošem Jiskrou o dalším rozvoji obce a vlivu stavby dálnice D35.
Kutil Jiří Slavata z Tábora proměnil starý krb v impozantní venkovní kuchyni s udírnou a krbem. Postavil ji z odpadu a vše ho vyšlo jen na tři tisíce korun. Výsledek je ohromující, celé dílo vypadá jako kamenný hrad.
Kuchyňská linka z hobby marketu? Kdepak. Karel Jičínský z Ústí nad Labem se rozhodl, že si kuchyň postaví z dubové spárovky a ze starého nábytku sám. Výsledek je úžasný. Z recyklovaného materiálu vznikla unikátní kuchyňská linka.
Střední odborná škola v Novém Městě na Moravě se nachází uprostřed velkým změn. Téměř celý měsíc vaří kuchařky v této škole ve zbrusu nové kuchyni. V příštích letech pak bude následovat rozsáhlá oprava areálu. Ten se tak dočká první velké rekonstrukce od svého postavení před více než pětačtyřiceti lety.
Voňavá, nenáročná a rychle rostoucí pokojovka pomůže při rýmě, uvolní dutiny i zklidní kašel. Rýmovník citronový zvládnete doma pěstovat i množit. Lístky využijete na sirup proti nachlazení nebo čaj.
V dalším dílu pořadu Ano, šéfe! si Zdeněk Pohlreich jede posvítit na nádražní restauraci v Bruntále. K „nádražkám“ má ostatně vřelý vztah. „Můj tatínek byl hostinský na nádraží v Hostivaři. A myslím si, že otevřít si podobnou hospodu v Bruntále bude asi výzva,“ prohlašuje. Do provozování zmíněného podniku se pustila Marta Virágová, která tu také vaří. A když je vedoucí v kuchyni, je to podle šéfa vždy špatný signál. Bude mít i tentokrát pravdu?
Po letech se na televizní obrazovky vrátila oblíbená gastronomická show Ano, šéfe!, která se autentickou formou snaží zdokonalovat servis českých restaurací. V nejnovějším dílu Zdeněk Pohlreich zamířil na hranici Moravy a Slezska, do Bruntálu, kde si posvítil na nádražku na vlakovém nádraží.
Po letech se na televizní obrazovky vrátila oblíbená gastronomická show Ano, šéfe!, která se autentickou formou snaží zdokonalovat servis českých restaurací. V nejnovějším dílu Zdeněk Pohlreich zamířil na hranici Moravy a Slezska, do Bruntálu, kde si posvítil na nádražku na vlakovém nádraží.
Opilý 45letý Polák řádil v noci z neděle na pondělí v kempu v Pňovanech na Plzeňsku. Vnikl do cizího bungalovu, kde se choval jako doma, a když byl přistižen, vyhrožoval dvěma ženám a ohrožoval je noži. Podřezáním pak vyhrožoval i dalším obyvatelům kempu. Policisté ho zadrželi a nyní již je ve věznici, neboť soud ho vzal do vazby. Hrozí mu až osmiletý nepodmíněný trest.
Školní kuchyně v 15. mateřské škole v Erbenově ulici v Písku prošla v uplynulých měsících kompletní rekonstrukcí. Nové jsou všechny rozvody, podlahy, obklady i samotné vybavení gastro provozu.
Znáte účinný octový roztok? Kuchyňské linky jsou lapače mastnoty. Tuk z vaření se usazuje kolem sporáku a s prachem pak tvoří těžko odstranitelný nános mastné špíny. Čištění ale výrazně ulehčí jednoduchý roztok z octa.
Napadlo by vás, že citron a sůl je kombinace vhodná pro účinné domácí čištění znečištěných povrchů, spár, prádla nebo nádobí? Díky jejímu použití se vyhnete průmyslově vyrobeným chemickým čističům a ušetříte peníze i životní prostředí.
/FOTOGALERIE/ Státní zemědělská a potravinářská inspekce zavřela část Pizzerie U Anity v Neratovicích, kde odhalila zásadní nedostatky. Trus hlodavců, chabé zajištění proti škůdcům, provozovna bez tekoucí vody. Omezení platilo do doby nápravy. Podnik už má ze sebou velký úklid a rekonstrukci kuchyně. Od soboty je opět v provozu.
Město Nymburk získalo přes 15 milionů korun z dotačních programů na rozsáhlou modernizaci jídelny Základní školy Letců R.A.F. Cílem projektu je snížit energetickou náročnost budovy, zlepšit pracovní prostředí a zajistit kvalitnější podmínky pro školní stravování.
Dům kultury ve Vsetíně čeká rekonstrukce vzduchotechniky. Opravy přinesou větší komfort pro návštěvníky, účinkující i zaměstnance a zároveň mají pomoci snížit provozní náklady. Investice si vyžádá téměř 10 milionů a práce by měly být hotové do poloviny prosince.
Na soukromých zahradách v Kaplici a Frymburku nyní rostou neobvyklé stavby. Zahradní kuchyně z masivního českého pískovce, které zaujaly i vědce. Tvůrci těmto stavbám rádi přezdívají „kuchyně ze středověku“. Zmíněný pískovec pochází z lomu Vyhnánov a používal se například při obnově Pražského hradu nebo zámku Kuks.
Dvě téměř současné události zaměstnaly pražské hasiče v noci na pondělí 6. října. Nejprve kolem půl třetí vyjeli k požáru kuchyně v Heranově ulici. Na místo dorazilo pět jednotek, které po průzkumu zjistily, že hoří digestoř a okolní vybavení. Plameny se podařilo rychle zkrotit vodou z místního zdroje, následně byly prostory odvětrány přetlakovou ventilací. Dvě osoby byly předány do péče záchranářů.
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se vrátil na obrazovky, aby opět pomáhal hospodám zlepšit jejich služby. V rozhovoru pro Deník odhaluje, proč se rozhodl tuto výzvu přijmout a co mu pomáhá neusnout na vavřínech. Přibližuje, proč se v gastronomii tak těžko shání personál, jak je možné, že v luxusních restauracích jsou drogy na denním pořádku a co ho jako čerstvého youtubera a podcastera přimělo vydat se také do světa umělé inteligence.
Innsbruck je hlavní město rakouské spolkové země Tyrolsko. Bývá označován také jako Hlavní město Alp. Leží v údolí řeky Inn a je obklopen majestátnými alpskými štíty, což celému regionu dává jedinečnou atmosféru a horský ráz. Kromě toho je přímo ve městě opravdu spousta příležitostí k vyžití.
Další restaurace, která potřebuje pomoc, se nachází v Mladé Boleslavi. Zdeněk Pohlreich vyráží do podniku, který v pořadu Ano, šéfe! ještě nebyl. Retro restaurace Asie nabízí takzvanou českou čínu. Dříve lokální hit a luxus, dnes kuriozita a skomírající živnost. Na trhu je jednapadesát let. Není na čase něco změnit?
Novou jídelnu a kuchyň v úterý 30. září slavnostně otevřeli na Střední odborné škole strojní a elektrotechnické ve Velešíně. Opravy trvaly tři měsíce a zapojené firmy stihly vše v termínu. Ředitel Milan Timko spolu se zástupci firem symbolicky přestřihl pásku a hostům ukázal nové prostory.
Svou vášeň pro výrobu nábytku proměnil v úspěšný podnik. Od prvních pokusů v garáži se firma vypracovala na špičkovou úroveň v zakázkové výrobě interiérového nábytku. Dnes nabízí Lukáš Drbohlav, zakladatel společnosti Truhlář z Budějc, kuchyňské linky, vestavěné skříně a další nábytek na míru.
Kompletní rekonstrukci má za sebou jídelna a školní kuchyně, která připravuje obědy i pro další zařízení, na Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole elektrotechnické v Plzni na Koterovské ulici.
/GASTROTOULKY/ Motorest Býšť, který se nachází na staré silnici I/35, je oázou poctivé české kuchyně, která láká nejen místní, ale i projíždějící řidiče. Bez polotovarů a s důrazem na čerstvé suroviny nabízí tradiční jídla, domácí vývary či omáčky. Velice oblíbený je zdejší bramborový salát. A když člověk bude mít štěstí, možná zde potká i jednoho z hráčů NHL.
Základní škola ve Staré Pace se dočkala zcela nového zázemí pro školní stravování. Po více než dvou měsících intenzivních prací je hotová rekonstrukce kuchyně a jídelny v hodnotě přibližně 14 milionů korun.
Hustopeče nad Bečvou dokončily významnou investici. Jedná se o rozsáhlou rekonstrukci školní kuchyně, která přišla zhruba na 26 milionů korun. V pátek si místní obyvatele i přespolní mohli zrekonstruované prostory prohlédnout v rámci Dne otevřených dveří.
Zkušený šéfkuchař, hvězda kulinárního pořadu Kluci v akci, nadšený automobilový závodník, úspěšný podnikatel… a navrch ještě otec dvou dětí. Sympaťák Filip Sajler je na roztrhání. Jak sám ale říká, odpočívat moc neumí.
/FOTOGALERIE/ Na soukromé zahradě v Poděbradech vyrostla loni neobvyklá stavba – zahradní kuchyně z masivního českého pískovce. Tvůrci ji rádi přezdívají „kuchyní ze středověku“. Tento kámen pochází z lomu Vyhnánov a používal se například při obnově Pražského hradu nebo zámku Kuks.
Motorest Na Písku, který leží u hlavního tahu I/38 nedaleko Golčova Jeníkova, zaznamenává nižší návštěvnost kvůli uzavírce mostu u Habrů. Tento tradiční podnik, proslulý poctivou českou kuchyní a pohodlným ubytováním, se snaží přilákat hosty i přes objížďky. Jak jsme zjistili během našich pravidelných gastrotoulek, rozhodně stojí za zastávku – nejen díky vynikající kuchyni, ale i milé a ochotné obsluze.
Svět gastronomie vtáhl Liberečana Luďka Hlouška, který za rok oslaví padesátiny, hned po vystudování střední školy. Kuchařské zkušenosti získával v řadě známých restaurací v Libereckém kraji. Prošel castingovými koly a objevil se v druhé řadě kulinářské soutěže Hell’s Kitchen Česko, s Janem Punčochářem v roli šéfkuchaře. Červenou zástěru sice musel nakonec odevzdat a jeho portrét sežehl plamen, ale rozhodně ničeho nelituje a těší se na příležitosti, které mu účast v soutěži přinese.
/FOTO, VIDEO/ Nymburk pokračuje v oslavách 750 let od svého založení. Po slavnostním zahájení v květnu s příjezdem krále Přemysla Otakara II. se město chystá na další velkolepou událost – Průvod králů, který nabídne rytířská klání, hudbu, tanec i ukázky středověkého života přímo v ulicích historického centra.
Základní škola Jubilejní v Novém Jičíně se může pochlubit zcela zrekonstruovanou kuchyní a jídelnou, které prošly modernizací za téměř 49 milionů korun.
Základní škola Osecká vstoupila do nového školního roku s významnou investicí. Za celkovou částku 26 milionů korun byla v její budově vybudována moderní školní kuchyně, která odpovídá nejpřísnějším hygienickým i energetickým normám.
Pardubice chystají významné investice do škol. Ve Svítkově vznikne nová tělocvična a moderní sportovní areál, v Polabinách se rozšíří Základní škola Družstevní, která získá větší jídelnu, kuchyň, tělocvičnu i nový pavilon pro stovky žáků.
/FOTO, VIDEO/ Čtvrteční odpolední požár kuchyně v bytovém pětipatráku ve Finské ulici v Kladně-Kročehlavech způsobil poplach a škodu za 1,5 milionu korun. Na místě zasahovalo několik jednotek hasičů. K likvidaci ohně dorazilo celkem třináct hasičských aut.