Opilý 45letý Polák řádil v noci z neděle na pondělí v kempu v Pňovanech na Plzeňsku. Vnikl do cizího bungalovu, kde se choval jako doma, a když byl přistižen, vyhrožoval dvěma ženám a ohrožoval je noži. Podřezáním pak vyhrožoval i dalším obyvatelům kempu. Policisté ho zadrželi a nyní již je ve věznici, neboť soud ho vzal do vazby. Hrozí mu až osmiletý nepodmíněný trest.
Školní kuchyně v 15. mateřské škole v Erbenově ulici v Písku prošla v uplynulých měsících kompletní rekonstrukcí. Nové jsou všechny rozvody, podlahy, obklady i samotné vybavení gastro provozu.
Znáte účinný octový roztok? Kuchyňské linky jsou lapače mastnoty. Tuk z vaření se usazuje kolem sporáku a s prachem pak tvoří těžko odstranitelný nános mastné špíny. Čištění ale výrazně ulehčí jednoduchý roztok z octa.
Napadlo by vás, že citron a sůl je kombinace vhodná pro účinné domácí čištění znečištěných povrchů, spár, prádla nebo nádobí? Díky jejímu použití se vyhnete průmyslově vyrobeným chemickým čističům a ušetříte peníze i životní prostředí.
/FOTOGALERIE/ Státní zemědělská a potravinářská inspekce zavřela část Pizzerie U Anity v Neratovicích, kde odhalila zásadní nedostatky. Trus hlodavců, chabé zajištění proti škůdcům, provozovna bez tekoucí vody. Omezení platilo do doby nápravy. Podnik už má ze sebou velký úklid a rekonstrukci kuchyně. Od soboty je opět v provozu.
Město Nymburk získalo přes 15 milionů korun z dotačních programů na rozsáhlou modernizaci jídelny Základní školy Letců R.A.F. Cílem projektu je snížit energetickou náročnost budovy, zlepšit pracovní prostředí a zajistit kvalitnější podmínky pro školní stravování.
Dům kultury ve Vsetíně čeká rekonstrukce vzduchotechniky. Opravy přinesou větší komfort pro návštěvníky, účinkující i zaměstnance a zároveň mají pomoci snížit provozní náklady. Investice si vyžádá téměř 10 milionů a práce by měly být hotové do poloviny prosince.
Na soukromých zahradách v Kaplici a Frymburku nyní rostou neobvyklé stavby. Zahradní kuchyně z masivního českého pískovce, které zaujaly i vědce. Tvůrci těmto stavbám rádi přezdívají „kuchyně ze středověku“. Zmíněný pískovec pochází z lomu Vyhnánov a používal se například při obnově Pražského hradu nebo zámku Kuks.
Dvě téměř současné události zaměstnaly pražské hasiče v noci na pondělí 6. října. Nejprve kolem půl třetí vyjeli k požáru kuchyně v Heranově ulici. Na místo dorazilo pět jednotek, které po průzkumu zjistily, že hoří digestoř a okolní vybavení. Plameny se podařilo rychle zkrotit vodou z místního zdroje, následně byly prostory odvětrány přetlakovou ventilací. Dvě osoby byly předány do péče záchranářů.
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se vrátil na obrazovky, aby opět pomáhal hospodám zlepšit jejich služby. V rozhovoru pro Deník odhaluje, proč se rozhodl tuto výzvu přijmout a co mu pomáhá neusnout na vavřínech. Přibližuje, proč se v gastronomii tak těžko shání personál, jak je možné, že v luxusních restauracích jsou drogy na denním pořádku a co ho jako čerstvého youtubera a podcastera přimělo vydat se také do světa umělé inteligence.
Innsbruck je hlavní město rakouské spolkové země Tyrolsko. Bývá označován také jako Hlavní město Alp. Leží v údolí řeky Inn a je obklopen majestátnými alpskými štíty, což celému regionu dává jedinečnou atmosféru a horský ráz. Kromě toho je přímo ve městě opravdu spousta příležitostí k vyžití.
Další restaurace, která potřebuje pomoc, se nachází v Mladé Boleslavi. Zdeněk Pohlreich vyráží do podniku, který v pořadu Ano, šéfe! ještě nebyl. Retro restaurace Asie nabízí takzvanou českou čínu. Dříve lokální hit a luxus, dnes kuriozita a skomírající živnost. Na trhu je jednapadesát let. Není na čase něco změnit?
Novou jídelnu a kuchyň v úterý 30. září slavnostně otevřeli na Střední odborné škole strojní a elektrotechnické ve Velešíně. Opravy trvaly tři měsíce a zapojené firmy stihly vše v termínu. Ředitel Milan Timko spolu se zástupci firem symbolicky přestřihl pásku a hostům ukázal nové prostory.
Svou vášeň pro výrobu nábytku proměnil v úspěšný podnik. Od prvních pokusů v garáži se firma vypracovala na špičkovou úroveň v zakázkové výrobě interiérového nábytku. Dnes nabízí Lukáš Drbohlav, zakladatel společnosti Truhlář z Budějc, kuchyňské linky, vestavěné skříně a další nábytek na míru.
Kompletní rekonstrukci má za sebou jídelna a školní kuchyně, která připravuje obědy i pro další zařízení, na Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole elektrotechnické v Plzni na Koterovské ulici.
/GASTROTOULKY/ Motorest Býšť, který se nachází na staré silnici I/35, je oázou poctivé české kuchyně, která láká nejen místní, ale i projíždějící řidiče. Bez polotovarů a s důrazem na čerstvé suroviny nabízí tradiční jídla, domácí vývary či omáčky. Velice oblíbený je zdejší bramborový salát. A když člověk bude mít štěstí, možná zde potká i jednoho z hráčů NHL.
Základní škola ve Staré Pace se dočkala zcela nového zázemí pro školní stravování. Po více než dvou měsících intenzivních prací je hotová rekonstrukce kuchyně a jídelny v hodnotě přibližně 14 milionů korun.
Hustopeče nad Bečvou dokončily významnou investici. Jedná se o rozsáhlou rekonstrukci školní kuchyně, která přišla zhruba na 26 milionů korun. V pátek si místní obyvatele i přespolní mohli zrekonstruované prostory prohlédnout v rámci Dne otevřených dveří.
Zkušený šéfkuchař, hvězda kulinárního pořadu Kluci v akci, nadšený automobilový závodník, úspěšný podnikatel… a navrch ještě otec dvou dětí. Sympaťák Filip Sajler je na roztrhání. Jak sám ale říká, odpočívat moc neumí.
/FOTOGALERIE/ Na soukromé zahradě v Poděbradech vyrostla loni neobvyklá stavba – zahradní kuchyně z masivního českého pískovce. Tvůrci ji rádi přezdívají „kuchyní ze středověku“. Tento kámen pochází z lomu Vyhnánov a používal se například při obnově Pražského hradu nebo zámku Kuks.
Motorest Na Písku, který leží u hlavního tahu I/38 nedaleko Golčova Jeníkova, zaznamenává nižší návštěvnost kvůli uzavírce mostu u Habrů. Tento tradiční podnik, proslulý poctivou českou kuchyní a pohodlným ubytováním, se snaží přilákat hosty i přes objížďky. Jak jsme zjistili během našich pravidelných gastrotoulek, rozhodně stojí za zastávku – nejen díky vynikající kuchyni, ale i milé a ochotné obsluze.
Svět gastronomie vtáhl Liberečana Luďka Hlouška, který za rok oslaví padesátiny, hned po vystudování střední školy. Kuchařské zkušenosti získával v řadě známých restaurací v Libereckém kraji. Prošel castingovými koly a objevil se v druhé řadě kulinářské soutěže Hell’s Kitchen Česko, s Janem Punčochářem v roli šéfkuchaře. Červenou zástěru sice musel nakonec odevzdat a jeho portrét sežehl plamen, ale rozhodně ničeho nelituje a těší se na příležitosti, které mu účast v soutěži přinese.
/FOTO, VIDEO/ Nymburk pokračuje v oslavách 750 let od svého založení. Po slavnostním zahájení v květnu s příjezdem krále Přemysla Otakara II. se město chystá na další velkolepou událost – Průvod králů, který nabídne rytířská klání, hudbu, tanec i ukázky středověkého života přímo v ulicích historického centra.
Základní škola Jubilejní v Novém Jičíně se může pochlubit zcela zrekonstruovanou kuchyní a jídelnou, které prošly modernizací za téměř 49 milionů korun.
Základní škola Osecká vstoupila do nového školního roku s významnou investicí. Za celkovou částku 26 milionů korun byla v její budově vybudována moderní školní kuchyně, která odpovídá nejpřísnějším hygienickým i energetickým normám.
Pardubice chystají významné investice do škol. Ve Svítkově vznikne nová tělocvična a moderní sportovní areál, v Polabinách se rozšíří Základní škola Družstevní, která získá větší jídelnu, kuchyň, tělocvičnu i nový pavilon pro stovky žáků.
/FOTO, VIDEO/ Čtvrteční odpolední požár kuchyně v bytovém pětipatráku ve Finské ulici v Kladně-Kročehlavech způsobil poplach a škodu za 1,5 milionu korun. Na místě zasahovalo několik jednotek hasičů. K likvidaci ohně dorazilo celkem třináct hasičských aut.
Ve budově slovenského parlamentu museli přijmout hygienická opatření kvůli objevené nákaze žloutenkou. Nemocný je v izolaci a na místě probíhají kontroly. Chod parlamentu nemoc nijak neovlivnila, zaměstnanci museli pouze zavřít kuchyni a jídelnu. O infekci informoval server Plus jeden deň.
Druhý díl nové série pořadu Ano, šéfe! zavedl Zdeňka Pohlreicha do restaurace U Jelena v Drahotuších v Hranicích na Přerovsku. Když se do ní po čase vrátil, zjistil značný posun v kuchyni i úpravě interiéru. Dojem šéfovi nezkazil ani málo propečený biftek a majitelům udělil jednu hvězdu. A jak to bylo s hospodou dál? Deník přibližuje, co se dělo po natáčení.
/VIDEO, FOTO/ Celkem 13 hasičských aut vyrazilo ve čtvrtek po půl páté odpoledne k likvidaci požáru v pětipatrové bytovce ve Finské ulici v kladenských Kročehlavech. Jak zjistil Kladenský deník, hořet začalo v kuchyni patrně od fritézy. Všichni obyvatelé činžáku museli opustit své domovy a na místo byl vyslán i slánský evakuační autobus. Jeden člověk skončil v péči lékařů a byl sanitkou převezen do nemocnice.
Koncem srpna se na televizní obrazovky vrátila druhá řada kuchařské show Hell’s Kitchen Česko. Po Radkovi Kašpárkovi jí nově provází oblíbený šéfkuchař a jeho kolega z pořadu MasterChef Česko, šestačtyřicetiletý Jan Punčochář.
Pardubický kraj investuje do rekonstrukce kuchyně a jejího zázemí na Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích. Modernizace za miliony korun zlepší podmínky pro zaměstnance i studenty a denně využívaný provoz, který připravuje až 900 jídel.
Kuchařská show Ano, šéfe! se Zdeňkem Pohlreichem pokračuje už tento čtvrtek. Tentokrát zamíří do restaurace U Jelena, kterou mohou znát i lidé z Valašska. Podnik se v létě totiž přestěhoval z Drahotuší, místní části Hranic do Hustopečí nad Bečvou na Hranicku.
Dnes, ve čtvrtek 4. září, odvysílá televize Prima nový díl kuchařské show Ano, šéfe! se Zdeňkem Pohlreichem. Tentokrát zamíří do restaurace U Jelena, kterou mohou znát i lidé z Valašska – podnik se totiž v létě přestěhoval do Hustopečí nad Bečvou, jen pár kilometrů od Valašského Meziříčí.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Jedním z nejnáročnějších projektů poslední doby ve Slaném byla modernizace a přístavba školní jídelny Na Sadech za celkem 90 milionů korun. Slavnostní otevření a následné prověření chodu celého zařízení malými i velkými strávníky se uskutečnilo druhý den nového školního roku.
Nový školní rok odstartoval. Stovky dětí se svými rodiči čekaly 1. září, stejně jako v jiných městech republiky, i před základní školou ve Starém Plzenci. První školní den byl ale tentokrát pro místní děti něčím zvláštní. Samy si mohly totiž společně přestřihnout pásku a slavnostně spolu s ostatními hosty, včetně ministra kultury Martina Baxy, otevřít novou školní přístavbu.
Kulinářská show Prostřeno! zavzpomíná na bouřlivé devadesátky. Hvězdy devadesátek se tento týden ovšem nepostaví za mikrofon, ale za plotnu a budou vařit, až se z nich bude kouřit. Soutěžící budou i v tomto týdnu bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může přinést deset tisíc. A mezi nimi je i hudebník, který žil šest let v Liberci.
Základní a mateřská škola v Žirovnici na Pelhřimovsku začne nový školní rok se zrekonstruovanou kuchyní a jídelnou. Práce přibližně za 20 milionů korun zvládli dodavatelé o letních prázdninách. V plánu má město v příštích letech investovat také do školní tělocvičny. Chce, aby ji mohla využívat také veřejnost.
Motorest Vosrkráč v Církvici, stojící přímo u hlavní silnice I/2 spojující Kutnou Horu s Čáslaví, přitahuje pozornost nejen svým tajuplným názvem, ale hlavně poctivou českou kuchyní. Rodinný podnik fungující od roku 1991 je vyhlášený štědrými porcemi za férové ceny a dokáže potěšit i pořádné jedlíky. Pokud se tedy vydáte na výlet po Kutnohorsku, návštěva tohoto motorestu rozhodně stojí za to.
Od prvního září přebírá slavnou hřebenovou chatu Výrovka jako provozovatel Jan Stejskal, a to společně s dlouholetým krkonošským boudařem Petrem Bártou. „Výrovku čekají velké změny, hosté ale o tradiční krkonošskou kuchyni s borůvkovými knedlíky nepřijdou,“ zmínil Stejskal mimo jiné v rozhovoru pro Deník.
Rozsáhlá modernizace dvou nejvytíženějších jídelen v Přerově - Zařízení školního stravování a na ZŠ Trávník - nabrala skluz. Práce v budově v Kratochvílově ulici skončí oproti předpokladu až v závěru září - studenti dvou středních škol proto budou muset přizpůsobit rozvrhy harmonogramu stavebních prací. Jídelna na ZŠ Trávník se otevře už 1. září.
„Výrovku čekají velké změny, hosté ale o tradiční krkonošskou kuchyni s borůvkovými knedlíky nepřijdou,“ říká jeden z nových provozovatelů Chaty Výrovka v Krkonoších Jan Stejskal, který přebírá hřebenovou boudu od 1. září společně s dlouholetým krkonošským boudařem Petrem Bártou.
Koriandr je bylinka, která se využívá v léčitelství i v gastronomii. Nejčastěji se používají čerstvé listy a suchá semena. Koriandr se dá pěstovat snadno na zahradě i doma v květináči, kde jeho lístky můžete sklízet průběžně.
/FOTO/ Z obce Rozstání až do jedné z nejdrsnějších televizních kuchyní. Floristka a milovnice sladkého pečení Hana Petrželová z Blanska se stala soutěžící nové řady kulinářské show Hell’s Kitchen Česko, kterou už tuto středu od 20.20 uvede TV Nova. Pod vedením šéfkuchaře Jana Punčocháře se rozhodla opustit svou komfortní zónu a vyzkoušet, jaké je obstát pod tlakem profesionální kuchyně, disciplíny a silných soupeřů.
Na gymnáziu a základní škole v jirkovské ulici Krušnohorská se bude vařit v novém. Město chystá modernizaci školní kuchyně právě v době, kdy se české jídelny připravují na zásadní změnu. Od září příštího roku začne platit novela vyhlášky o školním stravování, která přikáže školám povinně zařazovat víc ovoce, zeleniny a luštěnin a omezit cukr, sůl a některé druhy masa.
Televizní diváky čeká nová řada reality show Hell’s Kitchen Česko, odstartuje ve středu 27. srpna večer. Pardubice bude v drsné kuchařské soutěži reprezentovat dvaadvacetiletý Tadeáš Pospíšil. Co ho k vaření přivedlo, proč se přihlásil do soutěže a jaké má plány?
Dokončení Horácké multifunkční arény v Jihlavě se blíží a její interiér se rychle mění. U budoucí ledové plochy už jsou teleskopické tribuny, které umožní maximální využití prostoru pro různé akce. Pracuje se i na skyboxech a velké kuchyni. Sportovci budou mít velké zázemí – to největší vzniká ve vedlejší budově.
O titul Hell’s Kitchen Česko, 2,5 milionu korun a místo v nové restauraci Jana Punčocháře se letos utkají nejen profesionální kuchaři, ale i ale i odvážní amatéři, kteří sní o tom, že je vaření bude živit. Druhá série odstartuje na TV Nova ve středu 27. srpna. Mezi soutěžícími nechybí tentokrát ani liberecký zástupce.