Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Mouční molové napadají spíže a svým pobytem znehodnocují potraviny.

Moli dají potravinám navždy pokoj: Stačí přilepit pod víčko dózy známé koření

S prvními jarními dny se do našich kuchyní vrací i nechvalný obyvatel spíží – potravinový mol. Buď si ho domů přinesete s nákupem či k vám jednoduše sám přiletí otevřeným oknem. Jakmile doma moly spatříte, vaše potraviny jsou v ohrožení. Nezbývá než jednotlivé zásoby zkontrolovat, případně vyhodit. Můžete ale učinit i preventivní krok, který bude stát jen tolik, na kolik vyjde sáček obyčejného divokého koření. Moly totiž odpuzuje bobkový list. Jak bobkový list využít k likvidaci molů? V článku najdete i jiné vychytávky, jak se zbavit molů v domácnosti.

Medvědí česnek se sbírá na jaře dřív, než odkvete.

Posel jara: Sbíráte ten pravý nebo ukrajinský? V Irsku se kradl, u nás je zdarma

Patří mezi posly jara i mezi první jarní jedlé rostliny. Medvědí česnek je bylina obsahující vitamin C i další zdraví prospěšné látky a jako benefit přidává svou příjemnou jemně česnekovou chuť. Je proto velkým přínosem jak pro naše zdraví, tak pro naši kuchyni. Přečtěte si, kde roste medvědí česnek, proč je medvědí česnek zdravý a jak ho využít. Dozvíte se také, zda se medvědí česnek dá pěstovat. 

Víte, jak stará vejce máte doma v lednici?

Poznáte zkažené vejce? Nevyhazujte vajíčka předčasně, pukavce odhalíte 5 způsoby

Symbol jara, života i hojnosti. To vše je už od pradávna připisováno vejci. V lednici nám vejce většinou nechybí. Jsou základní ingrediencí pro pečení sladkých dobrot ke kávě i nezbytnou součástí slaných receptů. A co takhle vajíčka míchaná nebo natvrdo jako snídaňové menu? V kuchyni se zkrátka bez vajec jen těžko obejdeme. Podívejte se, jak poznat čerstvá vajíčka a jak naopak poznáte, jestli už jsou vejce zkažená.

Žatecká gastrolaboratoř

Žatecká gastrolaboratoř stále táhne. Zdejší kuchaři a cukráři jsou žádaní

Cvičná kuchyně středního odborného učiliště v Žatci, ve které se budoucí kuchaři léta učili svému řemeslu, dosloužila a zastarala. Proto se vedení školy už v roce 2016 rozhodlo vybudovat novou a s pomocí evropských peněz se mu to i podařilo. V květnu 2018 tu díky bezmála třímilionové dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) otevřeli novou moderně vybavenou cvičnou kuchyni pro učně v oborech kuchař a cukrář a nazvali ji gastrolaboratoř. Víc než po pěti letech provozu je stále lákadlem pro nové zájemce o řemeslo, a také důvodem, proč zdejší absolventi patří k nejžádanějším na trhu práce ve svých oborech.

Pět let ve vězení dostala u hradeckého soudu Miroslava Š. za útok sekáčkem na svého partnera.

Nikdy se s chlapem nehádejte v kuchyni! Za útok sekáčkem žena dostala pět let

/VIDEO/ Pět let ve vězení za pokus o těžké ublížení na zdraví. S takovým trestem odešla od Krajského soudu v Hradci Králové žena, která zaútočila na svého partnera sekáčkem. Podobný čin přitom provedla už před deseti lety. „Nikdy se s chlapem nehádejte v kuchyni. Zkuste sekat latinu,“ mluvil do duše odsouzené po vynesení rozsudku soudce.

Desítky lidí se ve středu sešly ve vinohradském Společenském sále Pálava, aby diskutovali o plánovaném zvyšování nájmů v obecních bytech.

VIDEO: Potlesk i nadávky. Diskuze o zvyšování nájmů na Vinohradech byla bouřlivá

Bouřlivá atmosféra panovala ve středu večer v brněnských Vinohradech. Vedení městské části tam ve Společenském sále Pálava diskutovalo s obyvateli o plánovaném navýšení nájemného v obecních bytech. Řada lidí se proti zdražení otevřeně postavila, argumentovali například penězi, které do bytů z vlastních zdrojů investovali.

Domácí tekutý písek vyrábí milovnice úklidu Eliška Popková zásadně sama.

Podomácku vyrobený tekutý písek paní Elišky vyčistí skoro všechno. Co v něm je?

Tekutý písek má především v kuchyni nezastupitelné místo. Na co už nestačí běžný mycí prostředek, s tím si písek většinou hravě poradí. Věděli jste ale, že si ho můžete vyrobit i doma, a to za pár minut a prakticky zadarmo? Stačí trocha jedlé sody a další dvě suroviny, které v domácnosti běžně máte. Snadný a ekologický tekutý písek, který vyčistí i tu nejzaschlejší nečistotu, zvládne doma umíchat skutečně každý.

Jarně velikonoční menu restaurace Na Gruntu.

Mladý šéfkuchař restaurace Na Gruntu Ondřej Kurák sází na tradici i modernu

Původně chtěl stavět dřevěné sruby a pracovat se dřevem jako jeho otec. Zhruba ve třinácti letech ale začal pomáhat v rodinné restauraci. Začínal u myčky a nádobí. Pohyboval se v kuchyni a koukal kuchařům pod ruce. A jejich práce a kreativita se mu zalíbila. Tehdy vařit ještě nemohl a ani neuměl, a tak začal sledovat kuchařské umění nejen v rodinné restauraci, ale i v tehdy populárních televizních pořadech.

Šéfkuchařem v krkonošském resortu OREA Sklář v Harrachově je Richard Fuchs.

Vařím také podle tradičních receptur z Krkonoš, říká šéfkuchař z Harrachova

Zatímco se bavíme o předávání zkušeností mladším kolegům a lásce ke kuchařskému řemeslu, vzniká pod jeho rukama s naprostou lehkostí tříchodové degustační menu zahrnující burratu s tomatovou salsou a olivovou tapenádou, pečená prsa z perličky se sezónní zeleninou a pestem z černých lanýžů a grilovanou chobotnici s blanšírovanou zeleninou a gnocchi…

Soutěžící v letošní sérii pořadu Peče celá země.

Rozruch v Peče celá země: Porotkyně Landová je jako leklá ryba, kritizují diváci

Přestože třetí ročník soutěže Peče celá země přilákal historicky nejvyšší počet soutěžících a jeho sledovanost v počátcích trhala rekordy, divácký zájem postupně opadává. Lidé soutěž neustále srovnávají se slovenskou verzí, která měla dle mnohých větší šmrnc. Některým chybí bývalá porotkyně Mirka van Gils Slavíková, která byla podle nich vtipnější než Michaela Landová.

V kuchyni se jednou za čas kokosový tuk hodí, třeba na kari, do polévky nebo na smažení palačinek.

Kokosový olej: Pomáhá, nebo škodí? Lidé vedou spory, odborníci mají jasno

Olej získávaný z dužniny kokosového ořechu má pověst léku na všemožné neduhy. Jestli opravdu umí takové zázraky, jak se leckde píše, jsme zjišťovali u odborníků. Ptali jsme se, jak je to s konzumací kokosového oleje pro zdraví? Je pravda, že kokosový olej prospívá srdci a je dobré ho každý den konzumovat? Určitě existují dvě místa v domácnosti, kde má kokosový olej své zasloužené uplatnění.

Restaurace Kanteen Organica v Ostravě, leden 2024.

VIDEO: V Organice boduje moderní koncept jídelny Kanteen. Podívejte, co nabízí

Jedním z podniků, které se loni na podzim otevřely v nové administrativní budově Organice na Karolině, je Kanteen, moderní koncept kantýny. Oproti dosavadnímu přesvědčení mnohých hostů, že slouží pouze pro zaměstnance z firem v objektu, je otevřena pro všechny. Na příští týden chystá výhodné akce.

Skleněná dvířka skříněk, na kterých  ulpívají otisky prstů a prach, je třeba pravidelně čistit

Na co lidé zapomínají při úklidu kuchyně? Nedejte šanci bakteriím

O kuchyni se říká, že je srdcem domova. Udržet ji při každodenním provozu dokonale čistou je ale náročné, zvlášť pokud máte malé děti či domácí mazlíčky. Při vaření se zkrátka nevyhnete ani tomu, aby se občas něco nevysypalo nebo neukáplo. Pravidelný a důkladný úklid kuchyně a kuchyňských skříněk je proto nutný zejména s ohledem na naše zdraví. Jinak by se tu bakterie a viry rychle zabydlely a množily. Jak při úklidu postupovat a co nesmíme vynechat?    

Když nastanou kruté mrazy, potrava z krmítek může ptákům zachránit i život

Co dát v mrazech ptákům do krmítka? Pomáhejte opatrně, některé krmení zabíjí

Déle trvající mráz a sněhová pokrývka komplikují život i ptákům, kteří si za příznivějších podmínek umí najít v přírodě potravu sami. Pomoc lidí a potravu, kterou jim sypou do krmítek, proto uvítají. Čím ptáky správně přikrmovat? Proč nejsou vhodné zbytky z kuchyně? A víte, že pro malé ptáky velikosti čížka může být i jediné zrnko soli ze slaného rohlíku smrtelnou dávkou?

Konečná podoba nové kuchyně.

Vše za pár korun. Šikulové přišli na to, jak neplatit za předražené řemeslníky

Utrácet někdy až statisíce za novou kuchyňskou linku? Zaplatit „raketu“ za nový plot? Složitě vybírat mnohdy předražený zahradní domek? Nic pro šikovné Čechy, kterým stačilo jen trochu umu a hlavně zdravý selský rozum, aby si své domovy vylepšili doslova za pár korun. Podívejte se na výběr z textů, které v roce 2023 vyvolaly u čtenářů Deníku největší ohlas.

Posezení k ohništi si vytvořili ze ztraceného bednění. Na horní část ukotvili dřevěné obložení ze smrku.

Kdo není kutil, není Čech: Šikulové stavěli kuchyň, ohniště i koupací ráj

Umí za dopoledne udělat venkovní kuchyň, splnit sen manželce o krásném koupacím ráji z kamenů, nebo vybudovat ve volných chvílích luxusní posezení k ohništi. Čeští kutilové zvládnou relaxovat při práci se dřevem a pak vzniknou lampy, které nadchly i v Americe nebo stůl z olivovníku a pryskyřice, nad kterým se tají dech. To jsou příklady příběhů o zlatých českých ručičkách, které na našem webu vzbudily v roce 2023 největší ohlas.

Fermentovaná rybí omáčka tvořila pod názvem garum jádro kuchyní starověkého Řecka

Omáčku pro britské krále vyrobili lékárníci náhodou. Zapomněli něco v sudu

Když se řekne kulinářství a Británie, napadne mnohé kuchař bez čepice Jamie Olivier nebo držitel šestnácti Michelinských hvězd Gordon Ramsay. Kde by ale byli bez lékárníků. Dva angličtí lékárníci dali, či lépe řečeno vrátili světu upravenou chuť starověku v podobě dochucovací omáčky, která nesmí chybět v žádné západoevropské kuchyni. Kdo dnes nezná worcesterskou omáčku jako by nebyl. A vězte, že příběh vzniku worcesterské omáčky opravdu stojí za přečtení.

Gastroprovoz v Oblastní nemocnici Trutnov prošel významnou modernizací.

FOTO: Nemocnice Trutnov otvírá novou kuchyni a jídelnu za 36 milionů korun

Za 36 milionů korun bez DPH opravil Královéhradecký kraj kuchyni a jídelnu v trutnovské nemocnici. Stravovací zařízení s kapacitou 700 jídel na směnu zahájí plný provoz 16. prosince a zajistí stravu pro 350 zaměstnanců, 300 pacientů a 50 jídel pro gastro rozvoz. V příštím roce chce kraj zahájit stavbu parkovacího domu.

Strávníkům v ZŠ Marjánka na pražském Břevnově v pátek vařil a vydával obědy policista z Mladoboleslavska Luboš Novotný – alias Lubina z loňské soutěže MasterChef Česko.

Maminky na mateřské se mají na co těšit, slibuje kuchař Lubina z MasterChefa

Skvěle se ohánět tam, kde jde do tuhého, dokáže Luboš Novotný z Mladoboleslavska. Poradí si, ať už jde o dobro věci, nebo o to vytvořit něco dobrého. Může vám tak přijet na pomoc, pokud se situace vyhrotí natolik, že je třeba volat tísňovou linku – a stejný muž vás může třeba potěšit v práci, pokud zaměstnavatel pořádá zážitkovou snídani. Či třeba zajistí catering na svatbě. A pokaždé si můžete být jisti: jde to toho s plným nasazením.

Sypká sůl je dnes běžná v každé kuchyni, což ale nebyla ještě na konci 19. století

Nejlepší lék na nemoci z nedostatku jódu? Na 100 % ho máte ve své kuchyni

Doma ji má opravdu každý. Většinou je bílá, krásně sypká a dobrý oběd si bez ní většina lidí nedokáže představit. Řeč je o soli. Lidé ji k dochucování jídel využívají od nepaměti. Ale jak se stalo, že dnes sůl nejčastěji používáme v sypké podobě? Stojí za tím zajímavý příběh, kde hlavní roli hraje lékárnický um, zdraví jedné dívky a samozřejmě sůl. 

Strávníkům v ZŠ Marjánka na pražském Břevnově v pátek vařil a vydával obědy policista z Mladoboleslavska Luboš Novotný – alias Lubina z loňské soutěže MasterChef Česko.

Školáci si pochutnali. Vařil jim Lubina, finalista loňské řady MasterChefa

/VIDEO, FOTO/ Nadmíru spokojeně se v pátek tvářili strávníci v jídelně Základní školy Marjánka v Praze 6. Chutnalo jim – a moc. „Báječné,“ zhodnotila pro Deník jedna ze školaček, která si vybrala jako hlavní jídlo roládu s opečeným bramborem. Samotnou ji překvapilo, co vlastně řekla: než začala chválit, vlastně si prý ani neuvědomovala, že takové slovo vůbec zná…

Proso i pšenice přiláká hejna vrabců.

Chcete přilákat ke krmítku více ptáků? Odborník radí, co do něj nasypat

Do krmítek dávají lidé ledacos. Ovšem o tom, že jsou některé potraviny pro ptáčky nevhodné, není pochyb. Pak jsou tu také potraviny, které ptákům prospívají a rádi se jimi nechají přilákat právě do vašeho krmítka. Tedy pokud jim je nabídnete. Odkdy ptáky přikrmovat, které druhy ptáků můžete v zimě v krmítku spatřit a co do krmítka nasypat, aby se to u vás druhy jen hemžilo? Poradí vám i Libor Šejna, vedoucí Záchranné stanice živočichů Makov.

V polévce vůbec není třeba vyvařovat maso. Masovou chuť jí dá jedna malá kostka bujónu.

Talentovaný lékárník chtěl nakrmit chudé lidi. A hádejte, co díky tomu vzniklo

Nasytit chudší část lidstva a dostat do jejich jídelníčku maso v koncentrované podobě. To byl záměr jednoho z nadaných lékárníků Justuse von Liebiga. Díky němu si dnes z malé kostičky a z vody můžeme připravit masový vývar. Pokud do takového bujónu nic nepřidáme, hlad příliš nezažene. Chuť masa ale umí napodobit báječně. Tak tedy, jak to se vznikem bujónu vlastně bylo? Jak se stalo, že se jeho používání masově rozšířilo po celém světě?

Studenti sexty s bagetou jako náhradou za oběd.

Bereme 17 tisíc čistého, říkají stávkující kuchařky karlovarského gymnázia

Na Prvním českém gymnáziu Karlovy Vary se sice stávkovalo, přesto se ale učilo. Stávkovali i zaměstnanci kuchyně, strávníci dostali bagety. „Hodiny těch vyučujících, kteří se ke stávce přidali, zařídíme například suplováním. Jídelna zůstane v tento den ale uzavřena,“ vysvětloval už v pátek ředitel gymnázia Zdeněk Papež.

Pokojové rostliny v bytě skvěle fungují jako přírodní čističky vzduchu.

Pokojovky mohou pročistit váš domov, zvládnou i amoniak. Jaké a kam umístit?

Pokojové rostliny pomáhají vytvořit příjemné klima, to je všeobecně známo. Ať už jste milovníky palem, orchidejí, či azalek, buďte si jistí, že všechny zelené krásky, snad kromě kaktusů a sukulentů, odvádějí většinu vody ze zálivky zpět do okolního vzduchu a některé navíc zbavují prostor škodlivin. Nejsou tedy pouhou dekorací, ale zvyšují fyzickou i duševní výkonnost a zahánějí stres. Jaké pokojovky si domů pořídit pro svou nenáročnost? A do kterých místností se nejvíce hodí?