Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Podívejte se, jak po rekonstrukci a modernizaci vypadají učebny na Základní škole Komenského ve Slavkově.

VIDEO: Nové učebny i kuchyň jako Masterchef. Základku ve Slavkově modernizovali

Nová počítačová učebna, jazyková třída, cvičná kuchyň i dílna s klasickým vybavením a 3D tiskárnami. Také tyto novinky již v těchto dnech využívají žáci Základní školy Komenského ve Slavkově u Brna. Došlo tady k rozsáhlé rekonstrukci a modernizaci za padesát milionů korun. Výsledky ukazuje i video.

Rekonstruovaný byt je určen pro život mladé rodiny.

Jak nádherně opravit panelákový byt. Inspirace z vyspělého Švýcarska

Vzdušný, elegantní a nadčasový. Takto lze charakterizovat byt v paneláku po jeho příkladné rekonstrukci. Nachází se ve švýcarské obci Nidau. Za proměnou stojí kreativní tým ze Slovenska. Více než stometrový panelákový byt je plný zajímavých prvků, jako je například multifunkční kruhový otvor.

Kuchařská soutěž v Humpolci., leden 2025.

Humpolec hostil bitvu mladých kuchařů. Talent z Vysočiny bere stříbro

Kuchařskou soutěž, ve které se utkali středoškoláci z České republiky, dnes v Humpolci na Pelhřimovsku vyhrála Natálie Rohalová ze střední školy Dakol z Petrovic u Karviné. Porotu oslovila svojí prací v kuchyni i nevšední kombinací ingrediencí připravovaných jídel. Zástupkyně středních škol z Vysočiny Natálie Heralová skončila druhá.

Ilustrační foto.

Úspěch středoškolačky z Dakolu v Petrovicích. První místo na kuchařské soutěži

Kuchařskou soutěž, ve které se utkali středoškoláci z České republiky, dnes v Humpolci na Pelhřimovsku vyhrála Natálie Rohalová ze střední školy Dakol z Petrovic u Karviné. Porotu oslovila svojí prací v kuchyni i nevšední kombinací ingrediencí připravovaných jídel. Zástupkyně středních škol z Vysočiny Natálie Heralová skončila druhá.

Lněný olej je nesmírně zdravý a má širokou škálu použití – od vaření až po péči o pleť.

Jen 1 lžíce husté tekutiny denně: Bojuje proti cholesterolu, zánětu i rakovině

V posledních letech se stalo módním termínem slovo superpotravina. Obecně jde o nízkokalorické potraviny, které jsou plné živin. Dietologové sice zatím superpotraviny přesně nedefinovali, ale vedle jiných by se mezi ně určitě mohl zařadit lněný olej. Jeho užívání totiž bývá spojováno se zdravím srdce, sníženým zánětem i cholesterolem a silným imunitním systémem.

Tilandsie namodralá okouzlí svým výrazným růžovým květenstvím složeným z listenů, z něhož vyrůstají květy.

Vlhkost v bytě? Pomůže nádherná pokojovka. A vytvoří zdravější prostředí

Máte problém zbavit se vlhkosti v bytě? Kromě pravidelného větrání a používání digestoře v kuchyni můžete využít i některé pokojové rostliny. Mají schopnost absorbovat vlhkost ze vzduchu a vytvářet zdravé prostředí. Svými listy i květy navíc zkrášlí a zútulní váš interiér. Jednou z nádherných pokojovek, které pohlcují vlhkost, je například tilandsie.

Oblastní nemocnice Kladno

Začne se už letos. Nemocnice bude mít novou jídelnu a kuchyň za 100 milionů

Oblastní nemocnice Kladno se dočká moderní kuchyně s jídelnou díky schválené dotaci 100 milionů korun z krajského rozpočtu. Nová stavba, která má být dokončena do konce příštího roku, slibuje zlepšení kvality stravy a úspory na provozních nákladech. Tato investice podpoří nejen pacienty, ale i zaměstnance nemocnice.

Strava pro pacienty FN Ostrava zůstane díky novým zařízením déle teplá.

Strava pro pacienty FN Ostrava zůstane díky novým zařízením déle teplá

/VIDEO/ Stravovací provoz Fakultní nemocnice Ostrava je vybaven novými vozíky, které zajistí, aby pacienti dostali jídlo v požadované teplotě. Talíře i misky se nejdříve během velmi krátké doby zahřejí až na 75 stupňů. Jídlo, které se na ně naloží, je pak na kliniky a oddělení distribuováno v nových, dvouplášťových kovových přepravních skříních.

Mimořádný gurmánský zážitek připravil tým z Restaurace Švejk v Centru Walzel společně s Radko Křížem z farmy BioBýk, který dodal hovězí maso ze svého chovu.

Dva a půl tisíce za steak s předkrmem. Není to příliš vysoká cena na Broumovsko?

/ROZHOVOR/ V kuchyni restaurace Švejk v Meziměstí je frmol. Ve stolitrové varné vaně se na přesnou teplotu 52 stupňů Celsia předpřipravují naložené steakové porce. Šéf kuchyně Pavel Netík udílí personálu pokyny nejen v češtině, ale kvůli kuchařům z Filipín i v angličtině. Do zahájení steakového večera zbývá přibližně hodina a všechno musí být tipťop. Ono naservírovat během krátké chvíle 28 kilogramových steaků už nějaké logistické náležitosti musí splňovat.

První octomilky vypadají nenápadně, už po týdnu se však jejich počet může mnohonásobně zvýšit.

Octomilky: nevítaní hosté, kteří se rychle množí. Připravte na ně past

Nejjasnějším indikátorem toho, že je v kuchyni něco v nepořádku, jsou octomilky. Pokud doma uvidíte posedávat drobné mušky, máte jistotu, že jste někde zapomněli příliš měkké ovoce, zbytky piva, vína nebo zkvašené ovocné šťávy, starý kompot či marmeládu. Octomilek se můžete zbavit řadou způsobů. Mnoho účinných přípravků seženete v obchodech. Pomoci však mohou i prostředky, které si jednoduše a levně pořídíte z domácích zásob.

Yacon je poměrně velká rostlina. Dorůstá až do výšky dvou metrů, proto potřebuje pevnou oporu.

Zkuste si vypěstovat yacon. Zdravá jihoamerická rostlina nahradí cukr

Yacon je na první pohled nenápadná, ale velmi zajímavá rostlina, která se stále více dostává do povědomí českých pěstitelů. Je totiž cenným doplňkem zdravé stravy. Díky obsahu inulinu, druhu rozpustné vlákniny, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje trávení a zároveň má velmi nízký obsah kalorií. Je proto skvělou volbou pro každého, kdo hledá zdravou alternativu k tradičním sladidlům.

Vedoucí školního stravování na ZŠ Šumava Břetislav Fiala Maier kontroluje salátový bar.

Moderní konvektomaty a sumeček. Jablonecké školy inovují stravování

V kuchyni ZŠ Šumava se uskutečnilo inspirativní setkání zaměřené na zdravé vaření ve školních jídelnách. Zástupci škol ochutnali pokrmy ze sumečka afrického, připravené v moderních konvektomatech, a ocenili jejich chuť i výživovou hodnotu. Tato akce podtrhla snahu škol o zlepšení stravovacích návyků dětí.

Nová expozice zavede návštěvníky pod pokličky hospodyněk minulých dob.

Nová výstava přiblíží návštěvníkům Vánoce v kuchyni našich babiček

Výstava Vánoce v kuchyni našich babiček odhalí tajemství tradičních vánočních pokrmů a zvyků. Návštěvníci se mohou těšit na historické recepty, autentické kuchyňské předměty a interaktivní programy pro děti. Výstava nabízí jedinečný pohled na kulinářské tradice, které formovaly vánoční svátky našich předků.

Základní škola Spořilov v Pardubicích slavnostně uvedla do provozu nově zrekonstruovanou kuchyň a gastro zařízení.

Základní škola Spořilov má zrekonstruovanou kuchyň za dvacet milionů

Základní škola Spořilov v Pardubicích slavnostně uvedla do provozu nově zrekonstruovanou kuchyň a gastro zařízení. Tato potřebná investice města přináší modernizovaný provoz, který splňuje nejvyšší hygienické a technické standardy, bude denně zajišťovat stravování pro až 540 žáků. Rekonstrukce, která zahrnovala stavební úpravy i kompletní výměnu technologického vybavení, probíhala od června do října letošního roku.

Zakladatelé mostecké rodinné firmy Jezte s námi, manželé Linda a Jiří Vykoukovi.

Úspěšná rodinná firma z Mostu vaří lidem jídlo na celý den. Vozí ho i chatařům

Řada domácností ve všední dny nepoužívá kuchyni k přípravě jídel. Snídani, oběd, večeři a svačiny jim zajišťují manželé Vykoukovi s malým týmem kuchařů a kurýrů. Za přípravu individuálně nastaveného celodenního stravování získala mostecká společnost Jezte s námi druhé místo v soutěži Firma roku 2024 Ústeckého kraje.

Vojtěch Syrový, gólman FC Spartak Rychnov nad Kněžnou

V 17 letech chytá KP, udržel dvě nuly v řadě a rád objevuje zahraniční kuchyně

/OSOBNOST DENÍKU/ V Rychnově nad Kněžnou si piplají talentovaného gólmana. Je mu 17 let a už dostává šanci v krajském přeboru mužů, kde v posledních dvou duelech dokonce udržel čisté konto. „Chci na sobě pracovat, stále se zlepšovat a jednou si třeba zahrát vyšší soutěž,“ prozrazuje Vojtěch Syrový, brankářská naděje Spartaku.

Slunečnicový olej je zdravý, na smažení si ale vyberte raději jiný.

Neděláte chybu při výběru oleje? Na řízku si pochutnáte, je ale karcinogenní

Smažené řízky, obalovaný sýr, bramboráky nebo hranolky patří k jídlům, která zkrátka milujeme. Když na talíři leží čerstvý, šťavnatý a do zlatova vypečený řízek, mnohdy neřešíme, na čem se vlastně smažil. A to je chyba. Některé oleje, včetně běžně používaného slunečnicového oleje, jsou totiž na smažení nevhodné. Při přepalování vznikají karcinogenní látky a hrozí rakovina i nemoci srdce.

Integrovaný záchranný systém Jihomoravskéhora kraje - ilustrační snímek

V kuchyni rodinného domu ve Velkých Pavlovicích se vznítil olej

Požár vznikl ve čtvrtek kolem poledne při vaření v kuchyni jednoho z domů ve Velkých Pavlovicích. Jeden člověk skončil v péči zdravotnických záchranářů, protože se nadýchal kouře. Samotný požár uhasili obyvatelé domu ještě před příjezdem hasičů.

Mateřská škola Průběžná v Rakovníku má novou kuchyň.

Podívejte se na novou kuchyň mateřinky Průběžná

/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek 24. října se uskutečnilo slavnostní otevření nové kuchyně v MŠ Průběžná v Rakovníku. Stavební práce zrealizovala společnost ELITT stavební s.r.o. za více než 2 a půl milionu korun a zahrnovaly kromě oprav i zdravotechniku, elektro a vzduchotechniku. Vybavení do kuchyně dodala společnost MAVA spol. s r.o. za více než 4 miliony korun.

Kraj podpořil vzdělávání v gastronomii. Bělohrad má novou supermoderní kuchyň

Bělohradská škola se dočkala. Nová cvičná kuchyň patří k nejlepším v republice

/FOTO/ Novopacká střední škola gastronomie a služeb zprovoznila ve svém výukovém středisku v Lázních Bělohradě zrekonstruovanou cvičnou kuchyň s cukrářskou dílnou. Jde o jedno z nejmodernějších pracovišť tohoto druhu v České republice. Investici za 25,8 milionu korun podpořil kraj, jen supermoderní technologie stály 13 milionů.

Pravlastí cibule je zřejmě střední Asie, kde vznikla z planého druhu.

Jak správně uskladnit cibuli? Se snadnými triky nebude hnít a vydrží celou zimu

Cibule je základ české kuchyně. Polévku, guláš, omáčky ani míchaná vejce na cibulce si bez této zeleniny neumí Češi vůbec představit. Zahrádkáři ji pěstují, aby měli dostatečnou zásobu na celou zimu. Je ale velmi důležité cibuli také správně uskladnit, aby vydržela co nejdéle. Jinak se může stát, že začne hnít a nepříjemným zápachem zamoří celou kuchyň.

Vyrobit si praktickou nálevku na olej není nic těžkého.

Vychytávka v kuchyni: Jak na láhvi oleje vyrobit dávkovač, postup krok za krokem

Už žádná upatlaná láhev od oleje! Tak by mohlo znít motto úžasného zlepšováku, na nějž koluje návod na sociálních sítích. Výroba praktického dávkovače na olej se zdá být na první pohled jednoduchá, rychlá a nejsou k ní potřeba žádné specifické nástroje. Jak ale dopadne výsledek, když se do toho pustíte v reálném světě? Rozhodla jsem se to vyzkoušet za vás. Popravdě jsem byla už od začátku spíš skeptická.

Čekáte návštěvu? Zaměřte se při úklidu jen na to důležité. Chcete se přece cítit příjemně a ne se uštvat.

Čekáte návštěvu? 5 míst, která musíte uklidit, protože si jich všimne každý

Návštěva rodiny a přátel by měla být něco, na co se člověk těší. Chceme, aby se u nás cítili příjemně a pohodlně. Kromě úvah o tom, čím hosty pohostíte, vás ale zřejmě také hned napadne, že budete muset doma uklidit. Nepropadejte panice a stresu. Zaměřte se na pět nejdůležitějších věcí, které neuniknou pozornosti žádných návštěvníků.

DAKR je česká rodinná strojírenská firma, která vznikla v roce 1990.

Bubnové sekačky začali vyrábět doma v kuchyni. Dnes s nimi dobývají Evropu

Krátce po listopadu 1989 začala vznikat česká strojírenská firma DAKR z Hranic na Moravě. Dva kamarádi, Zbyněk Dančák a Miroslav Halaš, zakladatelé nynější úspěšné značky, tehdy začali rozvíjet myšlenku na výrobu bubnové sekačky. Měli nápad, nadšení a rodinný dům jednoho z nich. A tak nezačínali jako garážová firma, ale rovnou v obýváku a kuchyni.