Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

SeniorCentra SeneCura v Liberci a Telči získala certifikaci Kvalitní nutriční péče.

Domovy pro seniory v Liberci a Telči excelují v nutriční péči, získali ocenění

SeniorCentra SeneCura v Liberci a Telči byla oceněna prestižní certifikací Kvalitní nutriční péče, kterou uděluje organizace Nutriční péče. Ocenění bylo slavnostně předáno na konferenci Asociace poskytovatelů sociálních služeb v Táboře. Tato certifikace dokazuje, jak centrum klade důraz na kvalitní, chutnou a vyváženou stravu, která odpovídá individuálním potřebám seniorů a předchází výživovému deficitu.

Největší srubový hotel v České republice Hotel Grůň, 15. února 2025, Mosty u Jablunkova.

VIDEO: Hotel Grůň v Beskydech zažívá zimní tah. Láka kuchyně i nový wellness

Již osmnáct let je v provozu největší srubový hotel v Česku, kterým je hotel Grůň v Mostech u Jablunkova v Beskydech. Krom výborné kuchyně a originálního příjemného prostředí si tu zakládají také na skvělé obsluze a péči o hosty. Letos přišla další novinka v podobě wellness centra. Návštěvníci pak rádi využívají i přilehlý skiareál, místo je také základnou pro turistické výšlapy po nádherném okolí.

Indická okurka má plody, dorůstají až do délky 1,5 metru.

Indická okurka se dá pěstovat i v Česku. Potěší na talíři, je to i krásná ozdoba

Lagenárie, nebo také kalabasa, je velmi zajímavá zelenina. Indická okurka, jak se jí říká u nás, připomíná tykev a byla vyšlechtěna do mnoha odrůd. Plody, které mohou mít různý tvar, dorůstají až do délky 1,5 metru. Mladé plody můžete v kuchyni použít na mnoho způsobů, podobně jako cukety. Z vyzrálých plodů je krásná dekorace nebo z nich můžete udělat třeba budku pro ptáčky.

Podlaha by měla kombinovat pohodlí s reprezentativním vzhledem.

Jak vybrat podlahu do jednotlivých místností? Rady podlaháře vás možná překvapí

Výběr podlahy ovlivní vzhled, komfort i životnost vašeho domova. Jaký materiál je nejvhodnější do jednotlivých místností? Na co si dát pozor při instalaci? A jaká podlahová krytina je nejlepší volbou pro rodiny s dětmi? Šéf podlahářů Josef Voborník radí, jak neudělat chybu a vybrat podlahu, která vám bude sloužit dlouhá léta.

V brněnské restauraci Butcher´s objevili švábi v kuchyni.

Problémy brněnské restaurace Butcher's. Jídlo vařili vedle švábů, byli v kuchyni

Kuchyně a sklady, ve kterých byli švábi. Nejen mrtví, ale i živí. Brněnská restaurace Butcher's v Králově Poli musela po kontrole Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), o kterém informoval jejich web Potraviny na pranýři, na den uzavřít podzemní sklad, kuchyni a přilehlé prostory. Nyní už je vše opět v pořádku.

Sto padesát let od narození významné přerovské podnikatelky a majitelky továrny na čokoládu a cukrovinky Terezie Hrubé si spolek Hrubá Kotelna připomněl dobovou výstavou a multižánrovým festivalem.

Kuchyň, koncerty i slam poetry. Terezie Hrubá by slavila 150 let

/FOTO + VIDEO/ Vernisáží výstavy, která nabídla nevšední pohled do kuchyně Terezie Hrubé, ale také multižánrovým festivalem s autorským čtením, slam poetry a koncerty, si v sobotu připomněl spolek Hrubá Kotelna 150 let od narození významné podnikatelky a majitelky věhlasné továrny na čokoládu a cukrovinky.

Podívejte se, jak po rekonstrukci a modernizaci vypadají učebny na Základní škole Komenského ve Slavkově.

VIDEO: Nové učebny i kuchyň jako Masterchef. Základku ve Slavkově modernizovali

Nová počítačová učebna, jazyková třída, cvičná kuchyň i dílna s klasickým vybavením a 3D tiskárnami. Také tyto novinky již v těchto dnech využívají žáci Základní školy Komenského ve Slavkově u Brna. Došlo tady k rozsáhlé rekonstrukci a modernizaci za padesát milionů korun. Výsledky ukazuje i video.

Rekonstruovaný byt je určen pro život mladé rodiny.

Jak nádherně opravit panelákový byt. Inspirace z vyspělého Švýcarska

Vzdušný, elegantní a nadčasový. Takto lze charakterizovat byt v paneláku po jeho příkladné rekonstrukci. Nachází se ve švýcarské obci Nidau. Za proměnou stojí kreativní tým ze Slovenska. Více než stometrový panelákový byt je plný zajímavých prvků, jako je například multifunkční kruhový otvor.

Kuchařská soutěž v Humpolci., leden 2025.

Humpolec hostil bitvu mladých kuchařů. Talent z Vysočiny bere stříbro

Kuchařskou soutěž, ve které se utkali středoškoláci z České republiky, dnes v Humpolci na Pelhřimovsku vyhrála Natálie Rohalová ze střední školy Dakol z Petrovic u Karviné. Porotu oslovila svojí prací v kuchyni i nevšední kombinací ingrediencí připravovaných jídel. Zástupkyně středních škol z Vysočiny Natálie Heralová skončila druhá.

Ilustrační foto.

Úspěch středoškolačky z Dakolu v Petrovicích. První místo na kuchařské soutěži

Kuchařskou soutěž, ve které se utkali středoškoláci z České republiky, dnes v Humpolci na Pelhřimovsku vyhrála Natálie Rohalová ze střední školy Dakol z Petrovic u Karviné. Porotu oslovila svojí prací v kuchyni i nevšední kombinací ingrediencí připravovaných jídel. Zástupkyně středních škol z Vysočiny Natálie Heralová skončila druhá.

Lněný olej je nesmírně zdravý a má širokou škálu použití – od vaření až po péči o pleť.

Jen 1 lžíce husté tekutiny denně: Bojuje proti cholesterolu, zánětu i rakovině

V posledních letech se stalo módním termínem slovo superpotravina. Obecně jde o nízkokalorické potraviny, které jsou plné živin. Dietologové sice zatím superpotraviny přesně nedefinovali, ale vedle jiných by se mezi ně určitě mohl zařadit lněný olej. Jeho užívání totiž bývá spojováno se zdravím srdce, sníženým zánětem i cholesterolem a silným imunitním systémem.

Tilandsie namodralá okouzlí svým výrazným růžovým květenstvím složeným z listenů, z něhož vyrůstají květy.

Vlhkost v bytě? Pomůže nádherná pokojovka. A vytvoří zdravější prostředí

Máte problém zbavit se vlhkosti v bytě? Kromě pravidelného větrání a používání digestoře v kuchyni můžete využít i některé pokojové rostliny. Mají schopnost absorbovat vlhkost ze vzduchu a vytvářet zdravé prostředí. Svými listy i květy navíc zkrášlí a zútulní váš interiér. Jednou z nádherných pokojovek, které pohlcují vlhkost, je například tilandsie.

Oblastní nemocnice Kladno

Začne se už letos. Nemocnice bude mít novou jídelnu a kuchyň za 100 milionů

Oblastní nemocnice Kladno se dočká moderní kuchyně s jídelnou díky schválené dotaci 100 milionů korun z krajského rozpočtu. Nová stavba, která má být dokončena do konce příštího roku, slibuje zlepšení kvality stravy a úspory na provozních nákladech. Tato investice podpoří nejen pacienty, ale i zaměstnance nemocnice.

Strava pro pacienty FN Ostrava zůstane díky novým zařízením déle teplá.

Strava pro pacienty FN Ostrava zůstane díky novým zařízením déle teplá

/VIDEO/ Stravovací provoz Fakultní nemocnice Ostrava je vybaven novými vozíky, které zajistí, aby pacienti dostali jídlo v požadované teplotě. Talíře i misky se nejdříve během velmi krátké doby zahřejí až na 75 stupňů. Jídlo, které se na ně naloží, je pak na kliniky a oddělení distribuováno v nových, dvouplášťových kovových přepravních skříních.

Mimořádný gurmánský zážitek připravil tým z Restaurace Švejk v Centru Walzel společně s Radko Křížem z farmy BioBýk, který dodal hovězí maso ze svého chovu.

Dva a půl tisíce za steak s předkrmem. Není to příliš vysoká cena na Broumovsko?

/ROZHOVOR/ V kuchyni restaurace Švejk v Meziměstí je frmol. Ve stolitrové varné vaně se na přesnou teplotu 52 stupňů Celsia předpřipravují naložené steakové porce. Šéf kuchyně Pavel Netík udílí personálu pokyny nejen v češtině, ale kvůli kuchařům z Filipín i v angličtině. Do zahájení steakového večera zbývá přibližně hodina a všechno musí být tipťop. Ono naservírovat během krátké chvíle 28 kilogramových steaků už nějaké logistické náležitosti musí splňovat.

První octomilky vypadají nenápadně, už po týdnu se však jejich počet může mnohonásobně zvýšit.

Octomilky: nevítaní hosté, kteří se rychle množí. Připravte na ně past

Nejjasnějším indikátorem toho, že je v kuchyni něco v nepořádku, jsou octomilky. Pokud doma uvidíte posedávat drobné mušky, máte jistotu, že jste někde zapomněli příliš měkké ovoce, zbytky piva, vína nebo zkvašené ovocné šťávy, starý kompot či marmeládu. Octomilek se můžete zbavit řadou způsobů. Mnoho účinných přípravků seženete v obchodech. Pomoci však mohou i prostředky, které si jednoduše a levně pořídíte z domácích zásob.

Yacon je poměrně velká rostlina. Dorůstá až do výšky dvou metrů, proto potřebuje pevnou oporu.

Zkuste si vypěstovat yacon. Zdravá jihoamerická rostlina nahradí cukr

Yacon je na první pohled nenápadná, ale velmi zajímavá rostlina, která se stále více dostává do povědomí českých pěstitelů. Je totiž cenným doplňkem zdravé stravy. Díky obsahu inulinu, druhu rozpustné vlákniny, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje trávení a zároveň má velmi nízký obsah kalorií. Je proto skvělou volbou pro každého, kdo hledá zdravou alternativu k tradičním sladidlům.

Vedoucí školního stravování na ZŠ Šumava Břetislav Fiala Maier kontroluje salátový bar.

Moderní konvektomaty a sumeček. Jablonecké školy inovují stravování

V kuchyni ZŠ Šumava se uskutečnilo inspirativní setkání zaměřené na zdravé vaření ve školních jídelnách. Zástupci škol ochutnali pokrmy ze sumečka afrického, připravené v moderních konvektomatech, a ocenili jejich chuť i výživovou hodnotu. Tato akce podtrhla snahu škol o zlepšení stravovacích návyků dětí.

Nová expozice zavede návštěvníky pod pokličky hospodyněk minulých dob.

Nová výstava přiblíží návštěvníkům Vánoce v kuchyni našich babiček

Výstava Vánoce v kuchyni našich babiček odhalí tajemství tradičních vánočních pokrmů a zvyků. Návštěvníci se mohou těšit na historické recepty, autentické kuchyňské předměty a interaktivní programy pro děti. Výstava nabízí jedinečný pohled na kulinářské tradice, které formovaly vánoční svátky našich předků.

Základní škola Spořilov v Pardubicích slavnostně uvedla do provozu nově zrekonstruovanou kuchyň a gastro zařízení.

Základní škola Spořilov má zrekonstruovanou kuchyň za dvacet milionů

Základní škola Spořilov v Pardubicích slavnostně uvedla do provozu nově zrekonstruovanou kuchyň a gastro zařízení. Tato potřebná investice města přináší modernizovaný provoz, který splňuje nejvyšší hygienické a technické standardy, bude denně zajišťovat stravování pro až 540 žáků. Rekonstrukce, která zahrnovala stavební úpravy i kompletní výměnu technologického vybavení, probíhala od června do října letošního roku.

Zakladatelé mostecké rodinné firmy Jezte s námi, manželé Linda a Jiří Vykoukovi.

Úspěšná rodinná firma z Mostu vaří lidem jídlo na celý den. Vozí ho i chatařům

Řada domácností ve všední dny nepoužívá kuchyni k přípravě jídel. Snídani, oběd, večeři a svačiny jim zajišťují manželé Vykoukovi s malým týmem kuchařů a kurýrů. Za přípravu individuálně nastaveného celodenního stravování získala mostecká společnost Jezte s námi druhé místo v soutěži Firma roku 2024 Ústeckého kraje.

Vojtěch Syrový, gólman FC Spartak Rychnov nad Kněžnou

V 17 letech chytá KP, udržel dvě nuly v řadě a rád objevuje zahraniční kuchyně

/OSOBNOST DENÍKU/ V Rychnově nad Kněžnou si piplají talentovaného gólmana. Je mu 17 let a už dostává šanci v krajském přeboru mužů, kde v posledních dvou duelech dokonce udržel čisté konto. „Chci na sobě pracovat, stále se zlepšovat a jednou si třeba zahrát vyšší soutěž,“ prozrazuje Vojtěch Syrový, brankářská naděje Spartaku.

Slunečnicový olej je zdravý, na smažení si ale vyberte raději jiný.

Neděláte chybu při výběru oleje? Na řízku si pochutnáte, je ale karcinogenní

Smažené řízky, obalovaný sýr, bramboráky nebo hranolky patří k jídlům, která zkrátka milujeme. Když na talíři leží čerstvý, šťavnatý a do zlatova vypečený řízek, mnohdy neřešíme, na čem se vlastně smažil. A to je chyba. Některé oleje, včetně běžně používaného slunečnicového oleje, jsou totiž na smažení nevhodné. Při přepalování vznikají karcinogenní látky a hrozí rakovina i nemoci srdce.

Integrovaný záchranný systém Jihomoravskéhora kraje - ilustrační snímek

V kuchyni rodinného domu ve Velkých Pavlovicích se vznítil olej

Požár vznikl ve čtvrtek kolem poledne při vaření v kuchyni jednoho z domů ve Velkých Pavlovicích. Jeden člověk skončil v péči zdravotnických záchranářů, protože se nadýchal kouře. Samotný požár uhasili obyvatelé domu ještě před příjezdem hasičů.

Mateřská škola Průběžná v Rakovníku má novou kuchyň.

Podívejte se na novou kuchyň mateřinky Průběžná

/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek 24. října se uskutečnilo slavnostní otevření nové kuchyně v MŠ Průběžná v Rakovníku. Stavební práce zrealizovala společnost ELITT stavební s.r.o. za více než 2 a půl milionu korun a zahrnovaly kromě oprav i zdravotechniku, elektro a vzduchotechniku. Vybavení do kuchyně dodala společnost MAVA spol. s r.o. za více než 4 miliony korun.