
Škola se dočká nových učeben i kuchyně. Za čtyřiatřicet milionů
Moravský Písek – Dvě odborné učebny a nové zázemí kuchyně bude mít možná už na konci roku Základní škola v Moravském Písku. Získala na ně dotaci v řádu desítek milionů korun.
Moravský Písek – Dvě odborné učebny a nové zázemí kuchyně bude mít možná už na konci roku Základní škola v Moravském Písku. Získala na ně dotaci v řádu desítek milionů korun.
Potřebujete šikovného fachmana? Připravtese na dlouhé čekání.
Žďár nad Sázavou – Do 15. února se mohou hlásit lidé, kteří mají zájem si pronajmout prostory bývalé Radniční restaurace v objektu Staré radnice na náměstí.
V době, kdy nás zaplavují miliony tun plastového odpadu, proniká do kuchyní nový trend: ekologické nádobí. Podívejte se, čím můžete nahradit jednorázové papírové talíře, mikrotenové sáčky nebo plastová brčka.
Charvatce - Plné ruce práce měly čtyři jednotky hasičů v úterý 22. ledna večer v Charvatcích. Plameny tam stravovaly vybavení domu.
Kovářov - Společnost Kovářovskétradice.cz manželů Milana a Pavly Škochových ve spolupráci s LK Tisk Milevsko vydala v lednu 2019 Ročenku č. 4 / 2018.
Závěr minulého týdne prožívala mexická velvyslankyně Leonora Rueda v Opavě a byla takříkajíc v jednom kole. Město jí mělo co nabídnout.
Dobronín – V Dobroníně v těchto dnech vrcholí přípravy na tradiční myslivecký ples. Tentokrát bude jubilejní, v obci na Jihlavsku se totiž koná už počtyřicáté. Uskuteční se v sobotu 2. února v místním kulturním domě. Začátek je ve dvacet hodin. Ples pořádá Myslivecký spolek Dobronín.
V dnešní době jsme doslova obklopeni elektronikou. Nezřídka vejdete do domácnosti, kde mají dvě až tři televize: jednu obrovskou v obýváku, menší v ložnici a pak ještě malou třeba v kuchyni nebo v dětském pokoji. Přesto se na ně skoro nikdo nedívá, protože je každý člen rodiny přilepen ke svému telefonu nebo tabletu.
Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Studentka původem z Číny pomáhá překládat firmám i politikům.
Kněždub – Pět jednotek hasičů zasahovalo v sobotu po osmé hodině večer v obci Kněždub. V jednom z tamních rodinných domů hořelo. Jednalo se o požár kuchyně.
Děčín - Budky a krmítka, která získala děčínská zoologická zahrada v loňském roce v rámci soutěže ve výrobě ptačích budek a krmítek, už plní svůj účel. Budky byly v areálu zoo nainstalovány již začátkem léta a zanedlouho se v nich usadili první nájemníci.
Ať už se považujete za kavárenského povaleče, nebo chodíte do kavárny občas, vždy se vyplatí zkusit nějakou novou. Vybrali jsme pro vás ty nejznámější a s tradicí i ty malé, zastrčené, s moderním interiérem, v nichž vám kávu připraví i alternativními způsoby. Pak už si jen můžete užívat pohodu u kávy a dortíku.
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Umocnit požitek z jídla z čerstvých surovin netradičním zážitkem chce v Brně nové gastro studio Bonjour. Milovníkům chutí od začátku týdne nabízí kromě pravidelných obědů také školy vaření. „První kurz je zaměřený na veganskou, vegetariánskou a raw stravu. Budeme připravovat třeba asijské závitky na irském mechu, což je rarita,“ nastínil majitel studia Petr Erin Kováč.
Pasov - Provozovatelka asijského restaurantu "Orchidee" v Grafenau Thi Anh Loan Nguyen si zoufá, píše PNP.
Některé rostliny jsou proslulé využitím květů či listů, u jiných se zpracovávají především podzemní části, v nichž je koncentrace účinných látek nejvyšší. Z toho ostatně také vznikl název „baba kořenářka“, později bylinkářka nově fytoterapeutka. Mezi známé, v kuchyni používané kořeny patří křen, ředkvička, mrkev, zázvor, petržel či lékořice. Je ale řada dalších, které lze pěstovat na zahrádce a jsou vhodnou prevencí pro mnoho zdravotních neduhů.
Blížící se mrazivé dny jsou zvláště náročné pro drobné ptáky. Právě na ně si v zimě nejčastěji vzpomeneme. Krmítka najdeme v parcích, u domů i bytů. Pokud chcete přilepšit více druhům ptáků, ideální je přichystat směs semen, prosa, ječmene pšenice, máku, ovsa nebo rozlousknuté kousky oříšků, ale i bezinky, hloh, jeřabiny a hovězí lůj.
Její život je bytostně spjatý s nejstarší městskou částí Bohumína, kde vychovala dva syny, pracovala a dodnes tam bydlí. Obklopena rodinou i obyvateli a zaměstnanci ze seniorského Domova Cesmína oslavila paní Hedvika Hlaváčová ze Starého Bohumína minulý čtvrtek úctyhodné sté narozeniny. U slavnostního přípitku nakonec vyměnila šampaňské za svůj oblíbený vaječný koňak.
Blížící se mrazivé dny jsou zvláště náročné pro drobné ptáky. Právě na ně si v zimě nejčastěji vzpomeneme. Krmítka najdeme v parcích, u domů i bytů. Pokud chcete přilepšit více druhům ptáků, ideální je přichystat směs semen, prosa, ječmene pšenice, máku, ovsa nebo rozlousknuté kousky oříšků, ale i bezinky, hloh, jeřabiny a hovězí lůj.
Kladno /FOTOGALERIE/ - Střední odborné učiliště a Praktická škola Kladno - Vrapice uspořádala ve čtvrtek pro žáky základní škol Den řemesel. Školáci z prvního i druhého stupně z různých míst okresu tak mohli na vlastní oči poznat, jak se učni připravují na své budoucí povolání a případně zde i pro sebe najít inspiraci.
Planá – Učni cukrářského oboru ze Střední živnostenské školy v Plané se od začátku letošního roku mohou pochlubit svými sladkými výrobky v nové cukrárně.
Kladno - Jak je na tom Oblastní nemocnice Kladno, která se v minulosti potýkala s dluhy, dnes s hospodařením? Pro odpověď na tuto otázku si ve středu do Kladna přijela osobně hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
Nymbursko /FOTOGALERIE/ – Přinášíme přehled nejzávažnějších a nezajímavějších případů z pohledu hasičů za rok 2018.
Nová Paka /FOTO/ - Cvičná kuchyně novopacké gastronomické školy se řadí k nejmodernějším v Královéhradeckém kraji.
Slaný /FOTOGALERIE/ - Obrazy akademického malíře Eduarda Hájka vystavuje od úterý 16. ledna Galerie Ikaros manželů Marcely a Jiřího Hruškových ve Fügnerově ulici ve Slaném od úterý 15. ledna. Prodejní výstava, kterou můžete navštěvovat celý měsíc, byla zahájena vernisáží.Nechyběl ani hudební úvod a občerstvení z kuchyně hostitelky.
Slaný /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Nádražní budova ve Slaném ve Wilsonově ulici, jejíž historie sahá až do 19. století, byla ve středu 16. ledna dopoledne slavnostně otevřena po několika měsících nákladné rekonstrukce. Cena oprav dosáhla bezmála čtyř milionů korun. Výpravní budova, která byla pro svůj omšelý vzhled, roky spíše na okraji zájmu veřejnosti, se nyní může směle opět řadit mezi hezké dominanty města.
Most - Putovní Tříkrálová sbírka v Mostě skončila. Její koledníci přišli v samém závěru na tradiční pohoštění do Soukromé hotelové školy Bukaschool, kde zazpívali, popřáli vše nejlepší do nového roku a předali dárek.
Základní škola Ivana Sekaniny v Ostravě-Porubě ve čtvrtek 17. ledna 2019 přivítá vzácnou návštěvu. Přijede velvyslankyně Mexika v České republice Rosaura Leonora Rueda Gutierrez, která zavítá na Mexický den.
Písek – Bývalý internát v Sovově ulici by se měl proměnit na pobytové zařízení pro seniory. V současné době už se pracuje na projektové dokumentaci a začít stavět by se mohlo v ideálním případě v roce 2020. Do té doby se město bude snažit získat dotaci.
Petr Čech dnes rozvířil relativně klidné fotbalové vody svým rozhodnutím, že po sezóně skončí nejen v londýnském Arsenalu, ale i s vrcholovou kariérou. Jeho slova se dočkala reakcí i ve sportovním světě. Jednu z nich si přichystal i tenista Radek Štěpánek.
Zlonice - Krátce před devatenáctou hodinou vyjížděli v pondělí hasiči k požáru v rodinném domě v ulici K Vypichu ve Zlonicích.
Brno /VIDEO/ – Ohřívání večeře se změnilo v drama v pondělí po šesté hodině večer pro patnáctiletou dívku v brněnské Merhautově ulici. Oblak dýmu ji vystrašil natolik, že do bytu přivolala policii. Ti o případu informovali v úterý.
Loket – Rekordmanem mezi památkami byl i v loňském roce hrad Loket. Jeho branami prošlo bezmála 150 tisíc návštěvníků.
Votice /ANKETA/ - Jedním z prvních měst na Benešovsku, která nechala instalovat nádoby na olej z domácností, jsou Votice. Podle starosty Jiřího Slavíka město nečeká až na povinnost, kterou mu zákon přikáže od roku 2020. „Nádoby na olej jsou už nyní umístěny na sídlištích. Pokud to bude nutné, přidáme další,“ potvrdil starosta.
Šanov – Poznali se v New Yorku. Libor Kožnar pracoval ve stavebnictví a Eva Kožnar Vítková ve vzdělávání. I díky tomu teď společně hospodaří v Šanově na Znojemsku. „Spojila nás naše vášeň pro rozvoj občanské společnosti, aktivismus, umění, tvoření a nalézání nových cest, jak žít opravdově. Oba nás zajímají alternativní systémy produkce, vzdělávání a společného fungování ve společnosti. Inspiraci jsme posbírali všude po světě. Libor byl v zahraničí déle, já zase na více místech,“ říká Kožnar Vítková.
Podbořany – Divadelní představení, výtvarné dílny, zákusky z cukrárny, dobroty ze školní kuchyně nebo ukázky malých šikovných robotů. Podbořanské gymnázium a střední odborná škola pořádaly den otevřených dveří, během kterého škola představovala devatenáct oborů, které bude od září otevírat.
Příbramsko /ANKETA/ - Některá města a obce se už pomalu připravují na povinnost pořídit kontejnery na jedlý olej. Od roku 2020 by měly mít povinnost třídit olej, aby nedocházelo k neničení kanalizace a čističek odpadních vod. Už koncem loňského roku tento problém začaly řešit Sedlčany a od letošního roku chce město instalovat ve sběrných hnízdech nádoby na použité jedlé tuky a oleje.
Sokolov - Ředitelé sokolovských škol si sami vybrali, co opraví či postaví v letošním roce.
Mělník /FOTOGALERIE/ - Návštěvníci Regionálního muzea Mělník zažili v pátek 11. ledna v podstatě multižánrový večer. Výstavu s názvem Poklady Rytířů Mělnických zahájila vernisáž za účasti zástupce Středočeského kraje, pracovníků Regionálního muzea a samozřejmě nechyběli Rytíři Mělničtí.
Rakovnicko – Kam s jedlým olejem? To zatím vedení menších obcí neví. Pořízení speciálních kontejnerů, které by stály vedle kontejnerů na papír, sklo a plast, obce ještě téměř neřešily. Rakovničané mohou olej z kuchyně odnést do sběrného dvora.
Střední Čechy /ANKETA/ - Problém je to natolik závažný, že dostal i vlastní pojmenování: tukovec. Hrouda ucpávající kanalizační potrubí vytvořená z nechutně vyhlížející špinavé směsi tuků, vlhčených ubrousků a kapesníčků, plen, dámských hygienických potřeb či třeba prezervativů. Prostě z čehokoli, čeho se lidé zbavují spláchnutím do záchodu, a může se nabalovat na zatuhlý tuk, až se postupně trubka stane neprůchodnou.
Lovosice - Den mezinárodní kuchyně ve školních jídelnách je akce, která se uskuteční již počtvrté, tentokrát se bude podávat mexické menu.
Ze zdevastované ubytovny na kraji Trutnova je nová továrna. Nevyrábí se v ní ale elektronika ani součástky do aut, jako ve většině zdejších firem. Vaří se v ní jídla, která i bez ledničky vydrží extrémně dlouho - tři roky.
Trutnov - Ze zdevastované ubytovny na kraji města je nová továrna. Nevyrábí se v ní ale elektronika ani součástky do aut, jako ve většině zdejších firem. Vaří se v ní jídla, která i bez ledničky vydrží extrémně dlouho - tři roky.
Dlouhá a úzká kuchyně nám neposkytuje moc prostoru, abychom se v ní designérsky vyřádili. Nějak se s ní ale vypořádat musíme. Máme pro vás několik rad a galerii inspirativních obrázků.
Moravský Krumlov – Svým svěřenkyním obětuje skoro veškerý volný čas. Trenér stolních tenistek Moravského Krumlova Jindřich Bíla s nimi cestuje na extraligové zápasy, stará se o organizaci klubu a k tomu vede firmu na výrobu kuchyní. „Byť to někdy není úplně snadné, zvládnout se to dá. Výhodou a nezbytnou nutností je svobodné zaměstnání, které mám a které mi umožní přesunout své pracovní činnosti tak, abych je mohl skloubit s tréninkovými povinnostmi,“ přiblížil Bílav rozhovoru pro Naše Znojemsko.
Frymburk - Není tak známý a sněhové jistý jako šumavská Kvilda nebo rakouský Schöneben, ten je teď navíc kvůli popadaným stromům zavřený. O to více pohodové výlety na běžkách s nádhernými výhledy do krajiny nabízí Frymburk. Na okolní louky v těchto dnech míří denně desítky až stovky nadšených běžkařů.
Liberecký kraj – Libereckou restaurací voní jehněčí pečeně na pomerančích. Doplněná je na talíři salátem z granátového jablka, čerstvého špenátu a hroznů. Jedná se o jeden ze tří chodů degustačního menu. To si pro návštěvníky Grand Restaurant Festivalu, který potrvá od 15. ledna do konce února, připravili kuchaři z rodinného podniku Black Horse. „Pro nás jsou tyhle festivaly velká výzva. To zadání je vždycky hrozně zajímavé a tenhle rok nám vůbec udělalo radost,“ říká místní šéfkuchař Jaroslav Jíra.
Liberecký kraj – Libereckou restaurací voní jehněčí pečeně na pomerančích. Doplněná je na talíři salátem z granátového jablka, čerstvého špenátu a hroznů. Jedná se o jeden ze tří chodů degustačního menu. To si pro návštěvníky Grand Restaurant Festivalu, který potrvá od 15. ledna do konce února, připravili kuchaři z rodinného podniku Black Horse. „Pro nás jsou tyhle festivaly velká výzva. To zadání je vždycky hrozně zajímavé a tenhle rok nám vůbec udělalo radost,“ říká místní šéfkuchař Jaroslav Jíra.
Liberecký kraj – Libereckou restaurací voní jehněčí pečeně na pomerančích. Doplněná je na talíři salátem z granátového jablka, čerstvého špenátu a hroznů. Jedná se o jeden ze tří chodů degustačního menu. To si pro návštěvníky Grand Restaurant Festivalu, který potrvá od 15. ledna do konce února, připravili kuchaři z rodinného podniku Black Horse. „Pro nás jsou tyhle festivaly velká výzva. To zadání je vždycky hrozně zajímavé a tenhle rok nám vůbec udělalo radost,“ říká místní šéfkuchař Jaroslav Jíra.