Ústecký kraj – Předložit občanský průkaz, podepsat prohlášení, odevzdat mobilní telefon a projít kontrolou přes bezpečnostní rentgen. Právě jsme se s fotografem Deníku ocitli za katrem. Tak se ve vězeňské mluvě říká mřížím. Konkrétně jsme ve vazební věznici v Teplicích.
Ústecký kraj – Předložit občanský průkaz, podepsat prohlášení, odevzdat mobilní telefon a projít kontrolou přes bezpečnostní rentgen. Právě jsme se s fotografem Deníku ocitli za katrem. Tak se ve vězeňské mluvě říká mřížím. Konkrétně jsme ve vazební věznici v Teplicích.
Ústecký kraj – Předložit občanský průkaz, podepsat prohlášení, odevzdat mobilní telefon a projít kontrolou přes bezpečnostní rentgen. Právě jsme se s fotografem Deníku ocitli za katrem. Tak se ve vězeňské mluvě říká mřížím. Konkrétně jsme ve vazební věznici v Teplicích.
Ústecký kraj – Předložit občanský průkaz, podepsat prohlášení, odevzdat mobilní telefon a projít kontrolou přes bezpečnostní rentgen. Právě jsme se s fotografem Deníku ocitli za katrem. Tak se ve vězeňské mluvě říká mřížím. Konkrétně jsme ve vazební věznici v Teplicích.
Ústecký kraj – Předložit občanský průkaz, podepsat prohlášení, odevzdat mobilní telefon a projít kontrolou přes bezpečnostní rentgen. Právě jsme se s fotografem Deníku ocitli za katrem. Tak se ve vězeňské mluvě říká mřížím. Konkrétně jsme ve vazební věznici v Teplicích.
Cvičná kuchyně ve valašskomeziříčské škole rok stála, ale vyplatilo se. V moderní cvičné kuchyni se nyní mohou pro praktický život připravovat žáci valašskomeziříčské Základní školy Masarykova.
„Ani menší města neunikla okupaci. Například Fryšták. Vojáci přijeli poměrně málo oblečeni, byť byla plískanice. Mnoho jich bylo bez plášťů. Lidé nebyli na ně zvědavi, zůstali doma. Na náměstí zůstala protitanková rota a kuchyně. Jídlo dávali i civilistům, ty pak fotografovali, aby mohli hlásit do světa, jaká je u nás bída a jak naše lidi živí.
S jarem přichází čas sběru mladých kopřiv a jiných bylin, které sice na zahrádce považujeme za plevel, ale zároveň jimi můžeme obohatit jídelníček. Jednou takovou rostlinou je merlík bílý (Chenopodium album).
Solidní teploty a sluneční svit konečně vylákaly zahrádkáře k záhonům, ale ještě nějaký čas bude trvat, než se z jejich čerstvých výpěstků budou radovat i kuchaři. Ale přece jen by se na zahradě dalo najít něco, co už se sklidit dá.
Dnes si virtuálně vyjedeme do Barcelony a zastavíme se v jednom bytu, ze kterého když vykouknete z okna, uvidíte známou katedrálu La Sagrada Família. Impozantní místo.
Voňavá bylinka se hodí k přípravě grilovaných mas, bylinkového másla nebo jemné letní polévky. Vyzkoušejte jeho chuť, kterou zná každý opravdový gurmán.
Mělník /POHLEDNICE Z MINULOSTI/ - Restaurace Beseda v objektu čp. 66 v ulici Legionářů byla vyhlášená mezi mělnickými štamgasty dobrým pivem i kuchyní už v poslední třetině 19. století.
Rýžové nudle, plátky hovězího masa, křupavá cibulka, arašídy, vývar a spousta bylinek to je Bun bo Nam Bo, asi nejznámější zástupce vietnamské kuchyně. Ačkoliv nemá nic společného s unifikovanou chutí takzvaných „čín“, které jsou u nás tolik populární, mezi Čechy má čím dál více zákazníků. Kde si dát v Praze to nejautentičtější?
Víkendový oběd je rutina. Pánové, nemáte občas chuť ji rozetnout? Nechat svou polovičku odpočívat a sami se ujmout přípravy lehce svátečního oběda? Překvapivě to vůbec nemusí znamenat zkažený víkend, právě naopak. V kuchyni vás to bude bavit a na stole se objeví to, co sami zaručeně oceníte. Kombinace kozího sýra, slaniny a opečené zeleniny může být příjemným oživením nedělní tabule.
Před několika měsíci byla v Opavě otevřena restaurace Taste of India. Provozují ji spolu Jana Barvínková a Satveer Singh. Češka a Ind, kteří nejsou jen pracovními, ale i životními partnery. Region si s nimi povídal o tom, jak Opavané reagují na jejich podnik, co je typické pro indickou kuchyni anebo proč je pro člověka z Indie momentálně lepší otevřít restauraci mimo svou rodnou zemi.
Být vegetariánem dnes už není nic zvláštního. V poslední době je mnohem víc v módě veganství. Ruku v ruce s tímto trendem tak přibývají restaurace, v nichž vám nabídnou nejen bezmasé pokrmy, ale i jídla bez jakýchkoliv živočišných produktů. Kam se za veganskou kuchyní vypravit v Praze? Deník vám přináší přehled sedmi podniků, kde si zaručeně pochutnáte.
Okno kuchyň prosvětluje, poskytuje nám výhled na branku či na děti běhající po zahradě a zajišťuje přirozené větrání. Funkcí ale může mít i více. Pojďme se podívat na příklady.
Rakovnicko – Velmi nemilé překvapení. Těmito slovy hodnotí středočeští hygienici kontrolní návštěvu restaurace na Rakovnicku, jež svou prezentací na internetu láká návštěvníky na výbornou domácí kuchyni a rozhodně nemá pověst podniku, kde by se scházeli lidé, kteří mají v oblibě prostředí nižších cenových skupin. Dnes už je vše v pořádku, jak hygienici ověřili při opakované návštěvě – první kontrola z posledního lednového dne ale přinesla odhalení stavu, pro který hygiena našla jednoznačné pojmenování: hrubé hygienické nedostatky.
Maso má sezonu celoročně – a o pečeném to platí dvojnásob. Tahle klasika nad klasiky je oblíbená v každé domácnosti, a tak si pojďme ukázat, jak ji ještě vylepšit. Deník pro vás připravil ukázky receptů z kuřete, králíka, vepřového i hovězího masa.
Znojmo – Představitelé Znojma zruší k poslednímu srpnu tohoto roku dietní jídelnu pro důchodce v Centru sociálních služeb Znojmo. O tom, že kuchyň skončí, mluví lidé ve Znojmě už několik týdnů.
Výměna kuchyňské linky je technicky i finančně mnohem náročnější než výměna potahů na sedací soupravu. Proto bychom si měli dopředu řádně rozmyslet, jak bude linka sestavena a jak bude ve finále vypadat, aby nám sloužila ke vší spokojenosti po řadu let. Jakých chyb byste se přitom měli vyvarovat?
Pardubice – Areál Pardubické nemocnice čeká kvůli stavbě centrálního urgentního příjmu další demolice. Poté, co na konci ledna byla zbourána bývalá dětská chirurgie, nyní čeká stejný osud i budovu, ve které se nachází jídelna pro zaměstnance nemocnice.
Karlovy Vary - Do projektu Tesco „Vy rozhodujete, my pomáháme“ se přihlásilo TyfloCentrum Karlovy Vary s cílem pořídit klientům kuchyň, ve které by se naučili samostatně pohybovat.
Ostrava - Kdyby kuchtil Radovan „Gaston“ Fron své speciality doma, hnali by ho asi i sousedé. Vždyť výpary z papričky Carolina Reaper síly 2,2 milionu SHU jsou takřka jako pepřový sprej!
TÉMA, FOTOGALERIE/ I v Ostravě můžete ochutnat špičkové sushi. Do tajů nejznámějšího jídla japonské kuchyně vás zavede majitel restaurace Gókaná Tomáš Polák.
Nový Bor – Brazilské rytmy již potřinácté rozproudí Nový Bor. Od 8. do 9. února se můžeme těšit na bubeníky Miloše Vacíka Tam Tam Batucadu spolu s brazilskými tanečnicemi, na fotografické výstavy, film, pestrobarevné kostýmy, temperamentní rytmy, masopustní dobroty a speciality brazilské kuchyně.
Český Krumlov - Další pokus českokrumlovských hrajících neherců o netradiční zvládnutí české klasiky je tu, a tak nezbylo než točnu v zámecké zahradě vydolovat z ledového sevření.
Čerstvé bylinky jsou v kuchyni k nezaplacení. Nejenže pokrmu dodají jedinečnou vůni a chuť, ale navíc příznivě ovlivňují naše zdraví. Řada druhů se dá pěstovat přímo doma za oknem. S výsevem můžeme začít už během února a března.
Pět lidských životů si vyžádal požár domu v německém městečku Lambrecht nacházejícím se ve spolkové zemi Porýní-Falc. Policie ještě všechny oběti neidentifikovala, mezi mrtvými však nejsou žádné děti. Obyvatelé z ostatních bytů byli evakuováni. Hasičům se plameny již podařilo dostat pod kontrolu. Informovala o tom agentura DPA.
V každé kuchyni hrají prim tři hlavní spotřebiče: varná deska, trouba a odsavač par. Spotřebiče přitom mohou být rozmístěny různě s ohledem na ergonomii a prostorové možnosti.
Milovníci vaření se budou moci ve Zlíně již brzy zdokonalit v kulinářském umění. Nová zlínská Bistrotéka Valachy rozšiřuje aktivity o pravidelné kuchařské kurzy pro veřejnost. První se uskuteční už na začátku března.
Návštěvníci plumlovského kempu Žralok v malebném prostředí u Podhradského rybníka se letos dočkají zajímavé novinky. Tradiční nabídku smažených pochoutek na jídelníčku doplní i kvalitní hotovky. A to díky nové kontejnerové kuchyni za necelý milion korun, která v posledních týdnech vyrostla v areálu.
Nemocnice Třinec uvedla do provozu moderní tabletový systém, který zpříjemní stravování pacientům i zaměstnancům. Investice do nové technologie si vyžádala téměř dvanáct milionů korun.
Konzumace fermentovaných potravin je jedním z největších gastrohitů poslední doby. Je to totiž skvělý způsob, jak posílit imunitní systém, zlepšit stav střev a bránit se proti alergiím a infekcím. A navíc tak báječně chutná.
Lékárnička patří mezi základní vybavení každé rodiny. Její obsah je individuální, podle potřeb jednotlivých členů, ale některé zdravotní problémy se týkají všech. Pro prevenci můžete mít přichystané v domácí lékárničce také bylinky. Co by se tedy mohlo hodit?
Chrudimsko - První zápasy čtvrtfinále play off jsou zapomenuty, na řadu přijdou odvety. Chrudimští chtějí potvrdit výkon z prvního zápasu, Hlinečtí touží po domácí pomstě.
FOTOGALERIE/ Přemrštěná sazba za elektřinu či kapacitně nevyhovující kuchyně. Podle předešlých nájemců Radniční restaurace hlavní důvody, proč nemůže kvalitně fungovat.
Liberecko – Země se otřásla a to doslova. Lidé na Liberecku i Jablonecku pocítili zemětřesení o síle 4,8 stupně Richterovy stupnice, které způsobil výbuch v dole Rudna na těžbu mědi v polských Polkowicích asi 100 kilometrů od české hranice. Zatímco Češi psali, že cítili jak se jim „klepe“ dům, cinká jim sklo ve skříňkách v kuchyni nebo že jim popadali květináče, Poláci měli mnohem větší obavy.
Jablonec n. N. /ROZHOVOR/ – V anketě Nejúspěšnější sportovec Jablonecka za rok 2018 obhájila Martina Ptáčková loňský titul Hvězdy deníku. Je to princezna i bojovnice. Nikdy se nevzdává a jednou změní svět, jak dodává, ten svůj určitě. Je to snílek a ostatní ji občas mají za blázna. To ji ale nemůže rozhodit, je silná a statečná. Někdy se jí daří, někdy ne, ale i přesto všechno to zkouší pořád znovu a dál. Ráda pomáhá ostatním.
Liberec - Na návštěvu liberecké Střední odborné školy v Jablonecké ulici dorazila ve čtvrtek mexická velvyslankyně, její excelence Rosaura Leonora Rueda Gutierrez.
Sezimovo Ústí – V úterý od 18 hodin se v sále sezimovoústeckého Spektra koná cestovatelská přednáška Pavla Kašpara s názvem Rusko – Kavkaz – Elbrus …aneb hory, šašliky, vodka a ruský lid.