Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

OBRAZEM: Výstava Eduarda Hájka bude v Galerii Ikaros Antik do března

Slaný /FOTOGALERIE/ - Obrazy akademického malíře Eduarda Hájka vystavuje od úterý 16. ledna Galerie Ikaros manželů Marcely a Jiřího Hruškových ve Fügnerově ulici ve Slaném od úterý 15. ledna. Prodejní výstava, kterou můžete navštěvovat celý měsíc, byla zahájena vernisáží.Nechyběl ani hudební úvod a občerstvení z kuchyně hostitelky.

Nádraží ve Slaném bylo po rekonstrukci ve středu slavnostně otevřeno

Slaný /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Nádražní budova ve Slaném ve Wilsonově ulici, jejíž historie sahá až do 19. století, byla ve středu 16. ledna dopoledne slavnostně otevřena po několika měsících nákladné rekonstrukce. Cena oprav dosáhla bezmála čtyř milionů korun. Výpravní budova, která byla pro svůj omšelý vzhled, roky spíše na okraji zájmu veřejnosti, se nyní může směle opět řadit mezi hezké dominanty města.

Mexická velvyslankyně navštíví porubskou školu

Základní škola Ivana Sekaniny v Ostravě-Porubě ve čtvrtek 17. ledna 2019 přivítá vzácnou návštěvu. Přijede velvyslankyně Mexika v České republice Rosaura Leonora Rueda Gutierrez, která zavítá na Mexický den.

V Sovově ulici by mělo vzniknout padesát lůžek pro seniory

Písek – Bývalý internát v Sovově ulici by se měl proměnit na pobytové zařízení pro seniory. V současné době už se pracuje na projektové dokumentaci a začít stavět by se mohlo v ideálním případě v roce 2020. Do té doby se město bude snažit získat dotaci.

Vánoční smažení paralyzovalo votický kanalizační systém

Votice /ANKETA/ - Jedním z prvních měst na Benešovsku, která nechala instalovat nádoby na olej z domácností, jsou Votice. Podle starosty Jiřího Slavíka město nečeká až na povinnost, kterou mu zákon přikáže od roku 2020. „Nádoby na olej jsou už nyní umístěny na sídlištích. Pokud to bude nutné, přidáme další,“ potvrdil starosta.

OBRAZEM: Americký sen žijí na farmě v Šanově

Šanov – Poznali se v New Yorku. Libor Kožnar pracoval ve stavebnictví a Eva Kožnar Vítková ve vzdělávání. I díky tomu teď společně hospodaří v Šanově na Znojemsku. „Spojila nás naše vášeň pro rozvoj občanské společnosti, aktivismus, umění, tvoření a nalézání nových cest, jak žít opravdově. Oba nás zajímají alternativní systémy produkce, vzdělávání a společného fungování ve společnosti. Inspiraci jsme posbírali všude po světě. Libor byl v zahraničí déle, já zase na více místech,“ říká Kožnar Vítková.

OBRAZEM: Den otevřených dveří. Podbořanská škola lákala studenty

Podbořany – Divadelní představení, výtvarné dílny, zákusky z cukrárny, dobroty ze školní kuchyně nebo ukázky malých šikovných robotů. Podbořanské gymnázium a střední odborná škola pořádaly den otevřených dveří, během kterého škola představovala devatenáct oborů, které bude od září otevírat. 

Obce se pomalu připravují na třídění tuků

Příbramsko /ANKETA/ - Některá města a obce se už pomalu připravují na povinnost pořídit kontejnery na jedlý olej. Od roku 2020 by měly mít povinnost třídit olej, aby nedocházelo k neničení kanalizace a čističek odpadních vod. Už koncem loňského roku tento problém začaly řešit Sedlčany a od letošního roku chce město instalovat ve sběrných hnízdech nádoby na použité jedlé tuky a oleje.

Kontejner na jedlý olej? Pořídíme, když bude zájem

Rakovnicko – Kam s jedlým olejem? To zatím vedení menších obcí neví. Pořízení speciálních kontejnerů, které by stály vedle kontejnerů na papír, sklo a plast, obce ještě téměř neřešily. Rakovničané mohou olej z kuchyně odnést do sběrného dvora.

Zajistit sběr oleje musí radnice do roka

Střední Čechy /ANKETA/ - Problém je to natolik závažný, že dostal i vlastní pojmenování: tukovec. Hrouda ucpávající kanalizační potrubí vytvořená z nechutně vyhlížející špinavé směsi tuků, vlhčených ubrousků a kapesníčků, plen, dámských hygienických potřeb či třeba prezervativů. Prostě z čehokoli, čeho se lidé zbavují spláchnutím do záchodu, a může se nabalovat na zatuhlý tuk, až se postupně trubka stane neprůchodnou.

Evropské kluby lákají svou kvalitou, říká trenér stolních tenistek Bíla

Moravský Krumlov – Svým svěřenkyním obětuje skoro veškerý volný čas. Trenér stolních tenistek Moravského Krumlova Jindřich Bíla s nimi cestuje na extraligové zápasy, stará se o organizaci klubu a k tomu vede firmu na výrobu kuchyní. „Byť to někdy není úplně snadné, zvládnout se to dá. Výhodou a nezbytnou nutností je svobodné zaměstnání, které mám a které mi umožní přesunout své pracovní činnosti tak, abych je mohl skloubit s tréninkovými povinnostmi,“ přiblížil Bílav rozhovoru pro Naše Znojemsko.

Frymburk u Lipna se těší rekordnímu zájmu běžkařů

Frymburk - Není tak známý a sněhové jistý jako šumavská Kvilda nebo rakouský Schöneben, ten je teď navíc kvůli popadaným stromům zavřený. O to více pohodové výlety na běžkách s nádhernými výhledy do krajiny nabízí Frymburk. Na okolní louky v těchto dnech míří denně desítky až stovky nadšených běžkařů.

FOTO: Grand Restaurant Festival 2019 láká na chuť Itálie

Liberecký kraj – Libereckou restaurací voní jehněčí pečeně na pomerančích. Doplněná je na talíři salátem z granátového jablka, čerstvého špenátu a hroznů. Jedná se o jeden ze tří chodů degustačního menu. To si pro návštěvníky Grand Restaurant Festivalu, který potrvá od 15. ledna do konce února, připravili kuchaři z rodinného podniku Black Horse. „Pro nás jsou tyhle festivaly velká výzva. To zadání je vždycky hrozně zajímavé a tenhle rok nám vůbec udělalo radost,“ říká místní šéfkuchař Jaroslav Jíra.

FOTO: Grand Restaurant Festival 2019 láká na chuť Itálie

Liberecký kraj – Libereckou restaurací voní jehněčí pečeně na pomerančích. Doplněná je na talíři salátem z granátového jablka, čerstvého špenátu a hroznů. Jedná se o jeden ze tří chodů degustačního menu. To si pro návštěvníky Grand Restaurant Festivalu, který potrvá od 15. ledna do konce února, připravili kuchaři z rodinného podniku Black Horse. „Pro nás jsou tyhle festivaly velká výzva. To zadání je vždycky hrozně zajímavé a tenhle rok nám vůbec udělalo radost,“ říká místní šéfkuchař Jaroslav Jíra.

FOTO: Grand Restaurant Festival 2019 láká na chuť Itálie

Liberecký kraj – Libereckou restaurací voní jehněčí pečeně na pomerančích. Doplněná je na talíři salátem z granátového jablka, čerstvého špenátu a hroznů. Jedná se o jeden ze tří chodů degustačního menu. To si pro návštěvníky Grand Restaurant Festivalu, který potrvá od 15. ledna do konce února, připravili kuchaři z rodinného podniku Black Horse. „Pro nás jsou tyhle festivaly velká výzva. To zadání je vždycky hrozně zajímavé a tenhle rok nám vůbec udělalo radost,“ říká místní šéfkuchař Jaroslav Jíra.

Oběd pro seniory se zdražil o devět korun

Písek – Od začátku roku se zdražily obědy pro seniory dodávané do Městského střediska sociálních služeb (MSSS), a to o devět korun za oběd. Seniorů se však zdražení zatím nedotkne, rozdíl doplatí MSSS, respektive město, které středisku navýší příspěvek.

V restauraci, kam vyrazili na udání, našli hygienici špínu i hmyz

Střední Čechy – Pohled, po kterém by přešla chuť na něco k snědku snad i hladovějícího, se naskytl středočeským hygienikům při kontrole příbramské provozovny nabízející zákazníkům asijské speciality. Plyne to z čerstvě zveřejněných informací o kontrole, kterou krajská hygienická stanice provedla před necelým měsícem. Podnětem se stalo udání – upozornění návštěvníka na to, že v předloženém teplém pokrmu našel larvu hmyzu.

Inspirace: Jak oddělit jídelní kout od kuchyně

V minulých dobách býval jídelní stůl součástí kuchyně. Dispozice moderních bytů to ale neumožňují - kuchyňky jsou na to buď malé, nebo jsou spojeny s obývákem v jeden velký prostor, a pro jídelní stůl je proto třeba hledat netradiční umístění.

Šestý ročník Montessori výuky se otevře už letos

Pardubice – Přestože podle původního plánu se měl šestý ročník Montessori výuky v Pardubicích poprvé otevřít až v roce 2020 na Dubině, nakonec to bude o rok dříve, a to v Základní škole Pardubice-Polabiny I.

Volejte věštce aneb Co nás čeká v roce 2019

Většina lidí bilancuje právě končící rok 2018, v Deníku už ale hledíme vpřed. Nemáme sice v redakci žádnou kněžnu Libuši, občas ovšem věštecký duch sestoupí i na naše redaktory, a tak si můžete přečíst tuto silvestrovskou předpověď. Ale nemusíte ji brát úplně vážně.

Odkud se vzaly kapary a co to vlastně je

Narážíme na ně v receptech středomořské kuchyně, občas je koupíme jako delikatesu pro zvláštní příležitosti nebo je konzumujeme coby náplň v olivách. Spousta lidí ale přitom neví, odkud se vlastně tyto podivné zelené oválky berou.

Povinné třídění tuků a olejů přichází. České obce čeká už za rok

Olej použitý v kuchyních ke smažení lidé obvykle vylévají do kanalizační sítě, která se tak kvůli němu může ucpat. Usazující se tuky na sebe totiž nabalují různé další nečistoty. Způsobují tak vrásky pracovníkům technických služeb, které mají kanalizační stoky na starosti. Obce budou mít od roku 2020 novou povinnost zřídit kontejnery pro sběr kuchyňských tuků a olejů.  

Druhý život pro vánoční stromečky. Z jehličí může být sladidlo nebo barva

Pár dní po Vánocích se již začínají u kontejnerů objevovat vyhozené vánoční stromečky, které zpravidla skončí na skládce nebo ve spalovně. Podle vědců z britské univerzity v Sheffieldu je to škoda. Objevili způsob, jak takové stromečky zužitkovat. Z jehličí borovic by se v budoucnu mohla vyrábět například umělá sladidla.

Tip Ládi Hrušky: Zkuste sněhuláka z kulatiny. Neroztaje a nepotřebuje sníh

Sněhulák vždy neodmyslitelně patřil a patří k zimním radovánkám. Jen máme bohužel kvůli nedostatku sněhu stále méně příležitostí k tomu, abychom si ho postavili. S tím, že už v zimě nenapadne pořádná sněhová peřina, už se budeme muset nějak smířit, přírodě zkrátka neporučíme, ale to ještě neznamená, že bychom se museli vzdát i stavění sněhuláka. 

Oheň jí vzal všechno. Ženě ze Sokolovska pomohli sousedé i cizí lidé

Že je lepší vyhořet než se stěhovat, pod to by se sedmdesátiletá Hana Džudžová z Krajkové na Sokolovsku rozhodně nikdy nepodepsala. Před půl rokem jí ničivý živel vzal střechu nad hlavou, takže o tom ví své. I přes snahu hasičů shořela část domu, ale také králíkárna s čerstvě narozenými mláďaty i dílnička.