Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Myslivecký ples v Dobroníně se koná už čtyřicet let

Dobronín – V Dobroníně v těchto dnech vrcholí přípravy na tradiční myslivecký ples. Tentokrát bude jubilejní, v obci na Jihlavsku se totiž koná už počtyřicáté. Uskuteční se v sobotu 2. února v místním kulturním domě. Začátek je ve dvacet hodin. Ples pořádá Myslivecký spolek Dobronín.

Tipy pro umístění televize, aby příliš nerušila

V dnešní době jsme doslova obklopeni elektronikou. Nezřídka vejdete do domácnosti, kde mají dvě až tři televize: jednu obrovskou v obýváku, menší v ložnici a pak ještě malou třeba v kuchyni nebo v dětském pokoji. Přesto se na ně skoro nikdo nedívá, protože je každý člen rodiny přilepen ke svému telefonu nebo tabletu.

Požár kuchyně? Škoda 150 tisíc korun

Kněždub – Pět jednotek hasičů zasahovalo v sobotu po osmé hodině večer v obci Kněždub. V jednom z tamních rodinných domů hořelo. Jednalo se o požár kuchyně.

Soutěžní krmítka a budky v zoo už plní své poslání

Děčín - Budky a krmítka, která získala děčínská zoologická zahrada v loňském roce v rámci soutěže ve výrobě ptačích budek a krmítek, už plní svůj účel. Budky byly v areálu zoo nainstalovány již začátkem léta a zanedlouho se v nich usadili první nájemníci.

Tradice nebo moderna? Poznejte pražské kavárny a vyberte si tu pravou

Ať už se považujete za kavárenského povaleče, nebo chodíte do kavárny občas, vždy se vyplatí zkusit nějakou novou. Vybrali jsme pro vás ty nejznámější a s tradicí i ty malé, zastrčené, s moderním interiérem, v nichž vám kávu připraví i alternativními způsoby. Pak už si jen můžete užívat pohodu u kávy a dortíku.

V novém studiu naučí v kurzech lidi vařit i z irského mechu

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Umocnit požitek z jídla z čerstvých surovin netradičním zážitkem chce v Brně nové gastro studio Bonjour. Milovníkům chutí od začátku týdne nabízí kromě pravidelných obědů také školy vaření. „První kurz je zaměřený na veganskou, vegetariánskou a raw stravu. Budeme připravovat třeba asijské závitky na irském mechu, což je rarita,“ nastínil majitel studia Petr Erin Kováč.

Znáte třapatku nebo dangšen? Zázračné kořeny podpoří zdraví a vitalitu

Některé rostliny jsou proslulé využitím květů či listů, u jiných se zpracovávají především podzemní části, v nichž je koncentrace účinných látek nejvyšší. Z toho ostatně také vznikl název „baba kořenářka“, později bylinkářka nově fytoterapeutka. Mezi známé, v kuchyni používané kořeny patří křen, ředkvička, mrkev, zázvor, petržel či lékořice. Je ale řada dalších, které lze pěstovat na zahrádce a jsou vhodnou prevencí pro mnoho zdravotních neduhů.

Chcete v mrazech přilepšit zvěři a ptákům? Pečivo raději vynechte, může je zabít

Blížící se mrazivé dny jsou zvláště náročné pro drobné ptáky. Právě na ně si v zimě nejčastěji vzpomeneme. Krmítka najdeme v parcích, u domů i bytů. Pokud chcete přilepšit více druhům ptáků, ideální je přichystat směs semen, prosa, ječmene pšenice, máku, ovsa nebo rozlousknuté kousky oříšků, ale i bezinky, hloh, jeřabiny a hovězí lůj.

Starobohumínská patriotka oslavila krásných 100 let

Její život je bytostně spjatý s nejstarší městskou částí Bohumína, kde vychovala dva syny, pracovala a dodnes tam bydlí. Obklopena rodinou i obyvateli a zaměstnanci ze seniorského Domova Cesmína oslavila paní Hedvika Hlaváčová ze Starého Bohumína minulý čtvrtek úctyhodné sté narozeniny. U slavnostního přípitku nakonec vyměnila šampaňské za svůj oblíbený vaječný koňak.

Chcete v mrazech přilepšit zvěři a ptákům? Pečivo raději vynechte

Blížící se mrazivé dny jsou zvláště náročné pro drobné ptáky. Právě na ně si v zimě nejčastěji vzpomeneme. Krmítka najdeme v parcích, u domů i bytů. Pokud chcete přilepšit více druhům ptáků, ideální je přichystat směs semen, prosa, ječmene pšenice, máku, ovsa nebo rozlousknuté kousky oříšků, ale i bezinky, hloh, jeřabiny a hovězí lůj.

Den řemesel je pro školáky velkou inspirací

Kladno /FOTOGALERIE/ - Střední odborné učiliště a Praktická škola Kladno - Vrapice uspořádala ve čtvrtek pro žáky základní škol Den řemesel. Školáci z prvního i druhého stupně z různých míst okresu tak mohli na vlastní oči poznat, jak se učni připravují na své budoucí povolání a případně zde i pro sebe najít inspiraci.

OBRAZEM: Výstava Eduarda Hájka bude v Galerii Ikaros Antik do března

Slaný /FOTOGALERIE/ - Obrazy akademického malíře Eduarda Hájka vystavuje od úterý 16. ledna Galerie Ikaros manželů Marcely a Jiřího Hruškových ve Fügnerově ulici ve Slaném od úterý 15. ledna. Prodejní výstava, kterou můžete navštěvovat celý měsíc, byla zahájena vernisáží.Nechyběl ani hudební úvod a občerstvení z kuchyně hostitelky.

Nádraží ve Slaném bylo po rekonstrukci ve středu slavnostně otevřeno

Slaný /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Nádražní budova ve Slaném ve Wilsonově ulici, jejíž historie sahá až do 19. století, byla ve středu 16. ledna dopoledne slavnostně otevřena po několika měsících nákladné rekonstrukce. Cena oprav dosáhla bezmála čtyř milionů korun. Výpravní budova, která byla pro svůj omšelý vzhled, roky spíše na okraji zájmu veřejnosti, se nyní může směle opět řadit mezi hezké dominanty města.

Mexická velvyslankyně navštíví porubskou školu

Základní škola Ivana Sekaniny v Ostravě-Porubě ve čtvrtek 17. ledna 2019 přivítá vzácnou návštěvu. Přijede velvyslankyně Mexika v České republice Rosaura Leonora Rueda Gutierrez, která zavítá na Mexický den.

V Sovově ulici by mělo vzniknout padesát lůžek pro seniory

Písek – Bývalý internát v Sovově ulici by se měl proměnit na pobytové zařízení pro seniory. V současné době už se pracuje na projektové dokumentaci a začít stavět by se mohlo v ideálním případě v roce 2020. Do té doby se město bude snažit získat dotaci.

Vánoční smažení paralyzovalo votický kanalizační systém

Votice /ANKETA/ - Jedním z prvních měst na Benešovsku, která nechala instalovat nádoby na olej z domácností, jsou Votice. Podle starosty Jiřího Slavíka město nečeká až na povinnost, kterou mu zákon přikáže od roku 2020. „Nádoby na olej jsou už nyní umístěny na sídlištích. Pokud to bude nutné, přidáme další,“ potvrdil starosta.

OBRAZEM: Americký sen žijí na farmě v Šanově

Šanov – Poznali se v New Yorku. Libor Kožnar pracoval ve stavebnictví a Eva Kožnar Vítková ve vzdělávání. I díky tomu teď společně hospodaří v Šanově na Znojemsku. „Spojila nás naše vášeň pro rozvoj občanské společnosti, aktivismus, umění, tvoření a nalézání nových cest, jak žít opravdově. Oba nás zajímají alternativní systémy produkce, vzdělávání a společného fungování ve společnosti. Inspiraci jsme posbírali všude po světě. Libor byl v zahraničí déle, já zase na více místech,“ říká Kožnar Vítková.

OBRAZEM: Den otevřených dveří. Podbořanská škola lákala studenty

Podbořany – Divadelní představení, výtvarné dílny, zákusky z cukrárny, dobroty ze školní kuchyně nebo ukázky malých šikovných robotů. Podbořanské gymnázium a střední odborná škola pořádaly den otevřených dveří, během kterého škola představovala devatenáct oborů, které bude od září otevírat. 

Obce se pomalu připravují na třídění tuků

Příbramsko /ANKETA/ - Některá města a obce se už pomalu připravují na povinnost pořídit kontejnery na jedlý olej. Od roku 2020 by měly mít povinnost třídit olej, aby nedocházelo k neničení kanalizace a čističek odpadních vod. Už koncem loňského roku tento problém začaly řešit Sedlčany a od letošního roku chce město instalovat ve sběrných hnízdech nádoby na použité jedlé tuky a oleje.

Kontejner na jedlý olej? Pořídíme, když bude zájem

Rakovnicko – Kam s jedlým olejem? To zatím vedení menších obcí neví. Pořízení speciálních kontejnerů, které by stály vedle kontejnerů na papír, sklo a plast, obce ještě téměř neřešily. Rakovničané mohou olej z kuchyně odnést do sběrného dvora.

Zajistit sběr oleje musí radnice do roka

Střední Čechy /ANKETA/ - Problém je to natolik závažný, že dostal i vlastní pojmenování: tukovec. Hrouda ucpávající kanalizační potrubí vytvořená z nechutně vyhlížející špinavé směsi tuků, vlhčených ubrousků a kapesníčků, plen, dámských hygienických potřeb či třeba prezervativů. Prostě z čehokoli, čeho se lidé zbavují spláchnutím do záchodu, a může se nabalovat na zatuhlý tuk, až se postupně trubka stane neprůchodnou.

Evropské kluby lákají svou kvalitou, říká trenér stolních tenistek Bíla

Moravský Krumlov – Svým svěřenkyním obětuje skoro veškerý volný čas. Trenér stolních tenistek Moravského Krumlova Jindřich Bíla s nimi cestuje na extraligové zápasy, stará se o organizaci klubu a k tomu vede firmu na výrobu kuchyní. „Byť to někdy není úplně snadné, zvládnout se to dá. Výhodou a nezbytnou nutností je svobodné zaměstnání, které mám a které mi umožní přesunout své pracovní činnosti tak, abych je mohl skloubit s tréninkovými povinnostmi,“ přiblížil Bílav rozhovoru pro Naše Znojemsko.

Frymburk u Lipna se těší rekordnímu zájmu běžkařů

Frymburk - Není tak známý a sněhové jistý jako šumavská Kvilda nebo rakouský Schöneben, ten je teď navíc kvůli popadaným stromům zavřený. O to více pohodové výlety na běžkách s nádhernými výhledy do krajiny nabízí Frymburk. Na okolní louky v těchto dnech míří denně desítky až stovky nadšených běžkařů.

FOTO: Grand Restaurant Festival 2019 láká na chuť Itálie

Liberecký kraj – Libereckou restaurací voní jehněčí pečeně na pomerančích. Doplněná je na talíři salátem z granátového jablka, čerstvého špenátu a hroznů. Jedná se o jeden ze tří chodů degustačního menu. To si pro návštěvníky Grand Restaurant Festivalu, který potrvá od 15. ledna do konce února, připravili kuchaři z rodinného podniku Black Horse. „Pro nás jsou tyhle festivaly velká výzva. To zadání je vždycky hrozně zajímavé a tenhle rok nám vůbec udělalo radost,“ říká místní šéfkuchař Jaroslav Jíra.

FOTO: Grand Restaurant Festival 2019 láká na chuť Itálie

Liberecký kraj – Libereckou restaurací voní jehněčí pečeně na pomerančích. Doplněná je na talíři salátem z granátového jablka, čerstvého špenátu a hroznů. Jedná se o jeden ze tří chodů degustačního menu. To si pro návštěvníky Grand Restaurant Festivalu, který potrvá od 15. ledna do konce února, připravili kuchaři z rodinného podniku Black Horse. „Pro nás jsou tyhle festivaly velká výzva. To zadání je vždycky hrozně zajímavé a tenhle rok nám vůbec udělalo radost,“ říká místní šéfkuchař Jaroslav Jíra.

FOTO: Grand Restaurant Festival 2019 láká na chuť Itálie

Liberecký kraj – Libereckou restaurací voní jehněčí pečeně na pomerančích. Doplněná je na talíři salátem z granátového jablka, čerstvého špenátu a hroznů. Jedná se o jeden ze tří chodů degustačního menu. To si pro návštěvníky Grand Restaurant Festivalu, který potrvá od 15. ledna do konce února, připravili kuchaři z rodinného podniku Black Horse. „Pro nás jsou tyhle festivaly velká výzva. To zadání je vždycky hrozně zajímavé a tenhle rok nám vůbec udělalo radost,“ říká místní šéfkuchař Jaroslav Jíra.