Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Němec z dobrovolnické stáže byl už v kuchyni, teď půjde do běžné hodiny

Pelhřimov – Netradiční výuku odborného předmětu vaření absolvovali v pondělí 20. května žáci Střední školy hotelové SČMSD Pelhřimov. Mezi studenty zavítal dobrovolník Emmanuel Diehl z Německa, který v současnosti působí na dobrovolnické stáži v pelhřimovské Hodině H a má blízko právě k vaření.  

Návštěva kuchyně, která neměla vypadat jako kuchyně

Bytoví designéři při své práci občas narazí na klienty, jejichž požadavky nejsou tak zcela obvyklé. Například do kuchyňského studia Cuisines Steam v kanadském Montrealu před časem zavítala dáma, která si přála mít kuchyni, která nebude vypadat jako kuchyně. Aspoň ne na první pohled.

Tipy a triky pro malou kuchyň

Kuchyni je v panelákových bytech často vyhrazený jen koutek v obýváku nebo malá nudlovitá místnost. Pro dva lidi to možná stačí, ale když tu máte denně vařit jídlo pro celou rodinu, potřebujete mít všechno chytře zorganizováno.

Kraj servíruje v Linci své přírodní krásy i kuchyni

Linec/České Budějovice - V jihočeskou vesnici s nabídkou gastronomie, tradičních řemesel, folklorním programem a turistickými informacemi se na tři dny proměnilo centrum Lince. Hlavního města spolkové země Horní Rakousy. Stalo se tak v rámci tradičních jarních slavností, kde je Jihočeský kraj hlavním hostem.

Kuchařka Hana Tichá i po více než třicetileté praxi stále vymýšlí nová jídla

Kuchařka Hana Tichá, která již několik let vaří v Základní škole a Mateřské škole Šanov, strávila většinu svého života v Rakovníku, kde od roku 1975 bydlí. „Zde jsem se vyučila jako kuchařka a tuhle práci vlastně dělám celý život. Vařila jsem v různých institucích, až jsem skončila v Šanově, kde máme výborný kolektiv,“ vypravuje.

Lidem v tísni komunitní kuchyň ukáže, jak nevařit z mála

Zdiby – První komunitní kuchyň v České republice, kterou v březnu otevřela ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, své aktivity utěšeně rozvíjí. Pořádá i kurzy vaření pro klienty, jimiž jsou například matky samoživitelky, senioři či lidé s postižením. Deník o tom informovala Kristýna Mikulašková z obecně prospěšné společnosti Glopolis. Ta byla u zrodu komunitní kuchyně, když se díky mezinárodnímu projektu STREFOWA (Strategies of Reduce Food Waste in Central Europe, kdy jde o prevenci plýtvání potravinami a efektivnější zpracování potravinového odpadu) podařilo obstarat kuchyň i část jejího vybavení.

Lidem v tísni komunitní kuchyň ukáže, jak nevařit z mála

Zdiby - První komunitní kuchyň v České republice, kterou v březnu otevřela ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, své aktivity utěšeně rozvíjí. Pořádá i kurzy vaření pro klienty, jimiž jsou například matky samoživitelky, senioři či lidé s postižením. Deník o tom informovala Kristýna Mikulašková z obecně prospěšné společnosti Glopolis.

Lidem v tísni komunitní kuchyň ukáže, jak nevařit z mála

Zdiby – První komunitní kuchyň v České republice, kterou v březnu otevřela ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, své aktivity utěšeně rozvíjí. Pořádá i kurzy vaření pro klienty, jimiž jsou například matky samoživitelky, senioři či lidé s postižením. Deník o tom informovala Kristýna Mikulašková z obecně prospěšné společnosti Glopolis. Ta byla u zrodu komunitní kuchyně, když se díky mezinárodnímu projektu STREFOWA (Strategies of Reduce Food Waste in Central Europe, kdy jde o prevenci plýtvání potravinami a efektivnější zpracování potravinového odpadu) podařilo obstarat kuchyň i část jejího vybavení.

Štolmířský Restaurant day nabídne různé kuchyně. Specialitou bude Štolburger

Štolmíř /FOTOGALERIE/ - Akce Restaurant day se koná spolu s pečením chleba ve veřejné peci v sobotu 18. května od 11 hodin ve Štolmíři. Jak je již zvykem, tradičně ji pořádá sdružení M‘am‘aloca. To se pravidelně stará o komunitní, kulturní i společenský život na Českobrodsku. A pro tentokrát provedou návštěvníky napříč světovou kuchyní i exotickými chutěmi.

Nastala doba chřestová. S tímto křupavým zázrakem budete v kuchyni za hvězdu

Říká se mu špargl, což může někomu znít skoro jako posměšná přezdívka. Přitom chřest zaslouží náš respekt. Má močopudné vlastnosti a k tomuto účelu se používá jako lék. Sbírají se mladé výhonky chřestu a lahodné jsou zejména jeho špičky. V gastronomii má dalekosáhlé využití a šéfkuchaři vybraných restaurací se stále překonávají s nápady, v jakých kombinacích by mohli svým hostům zelený zázrak připravit.

Nová kniha Divoký zelinář poradí s bylinami v kuchyni

Znojmo /FOTOGALERIE/ - Novou knihu Divoký zelinář vydalo v těchto dnech znojemské Jihomoravské muzeum. „Dlouho chystaná publikace shrnuje na 250 stranách vše potřebné o využití divokých rostlin v kuchyni. Od důkladného popisu stovky druhů po vyzkoušené recepty. Upozorníme i na jedovaté rostliny, na které si musíme při sběru dát pozor,“ řekl autor Radomír Němec. Na knize s ním spolupracovali Ivana Paukertová a Milan Valášek.

Představili dravce i středověkou kuchyni

Trocnov – Nad Památníkem Jana Žižky v Trocnově v sobotu postávají lidé. Někteří z nich ve středověkém oblečení. Přišli na program nazvaný Lokace Archeoskanzenu Trocnov.

V kuchyních mezi tanky voní jídlo. Slavnosti začaly

Plzeň - Otevřením dobových vojenských kempů hostících nadšence z celého Česka i zahraničí odstartovaly včera plzeňské Slavnosti svobody. V parku za obchodním centrem Plaza je k vidění Tábor 16. obrněné divize US Army.

Semináře v nové cvičné kuchyni

Novinky z moderní gastronomie nabídnou odborným pedagogům, kteří učí budoucí kuchaře na středních školách v Královéhradeckém kraji, semináře pořádané v nové cvičné kuchyni novopacké Střední školy gastronomie a služeb.

Každý okamžik píše krásný příběh, říká špagetový rekordman Jakub Skočdopole

/ROZHOVOR/ Jako Kašpar Kuba svými kejklemi dokáže ohromit velké i malé diváky. Loni v létě zaujal vtipným rekordem, kdy se mu podařilo vytvořit superdlouhou špagetu z cukety. Nedávno se také podílel na výrobě speciálních hracích karet s čerty a polenskými strašidly. Na Jihlavsku patří mezi známé propagátory veganství a raw vaření. Jakub Skočdopole z Polné na Vysočině se v současné době zabývá například tím, že chystá speciální veganskou kuchařku i novou zábavu pro děti, které navštíví jeho vystoupení.

Každý okamžik píše krásný příběh, říká cestovatel Jakub Skočdopole

Polná – Můžete ho potkat na nejrůznějších akcích, kde jako Kašpar Kuba svými kejklemi dokáže ohromit velké i malé diváky. Loni v létě zaujal vtipným rekordem, kdy se mu podařilo vytvořit superdlouhou špagetu z cukety. Nedávno se podílel mimo jiné také na výrobě speciálních hracích karet s čerty a polenskými strašidly. 

V Zemi Keltů se vařily nejrůznější dobroty

/FOTO/ Na akci Keltská kuchyně aneb Bašta po keltsku se přišlo o víkendu podívat přes dvě stě lidí. Neodradilo je ani ledové a větrné počasí, které Zemi Keltů bičovalo skoro celý den. I kvůli tomu hořely ohně a nechyběla ani medovina.

Proměna kuchyně: Z fádní nudle v černobílou eleganci

Bílá barva je v kuchyni osvědčenou klasikou. Jenomže pěkný design není zdaleka jen o barvě. Je to spíš o tom, jak se naše preferovaná barva zkombinuje s ostatními prvky v místnosti, od podlahy až po úchytky skříněk.

V jednoduchosti je síla, i na talíři. Uvařte si čtyři snadná, ale výborná jídla

O víkendu se raději věnujete odpočívání nebo zábavě a svou kreativitu projevujete úplně jinde než v kuchyni? Jste typ člověka, který upřednostňuje krátkou přípravu, ale zároveň trváte na tom, že každé jídlo musí být dalším zpestřením dne? Pak potřebujete znát pár receptů na vaření pokrmů, které vám nezaberou mnoho času, a přitom si opravdu pochutnáte.

Ceny starších bytů opět vzrostly. Největší skok zaznamenal Zlínský kraj

Ceny starších bytů v Česku do konce února meziročně vzrostly v průměru o 10,9 procenta na 39 081 korun za metr čtvereční. V nejdražší Praze v porovnání s nejlevnějším Ústeckým krajem byly ceny téměř pětkrát vyšší. Vyplývá to z údajů společnosti CeMap, která porovnávala ceny zhruba 460 tisíc bytů.

Z příspěvků nakoupí pádla, teepee i vybavení táborové kuchyně

Kolín - Spolky a další organizace pracující s dětmi se už připravují na pobyty v přírodě, město jim schválilo příspěvky v celkové výši 200 tisíc korun. Příspěvek dostali všichni žadatelé, kteří se do program na materiální podporu neškolských organizací zabývajících se mimoškolní činností dětí a mládeže v územním obvodu města Kolína, přihlásili.

Dům v Daňkovicích s černou kuchyní se stal Památkou roku 2018

Daňkovice – První cenu za nejlepší projekt a realizaci obnovy Památka roku 2018 v kategorii nad dva miliony korun získal vlastník domu číslo popisné 47 v Daňkovicích na Novoměstsku. Ocenění udělovalo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Mladí řezníci předvedli koncert v bourárně i kuchyni

FOTOGALERIE/ Co musejí umět nejlepší žáci řeznických oborů z celého Česka? Třeba během hodiny rozbourat a upravit vepřovou kýtu, plec, krkovici, kotletu a bok. Někteří to ve středu v bourárně valašskomeziříčského masokombinátu zvládli za pětatřicet minut. Nože a ocílky jim v rukou jenom hrály.  

Školy potřebují střechu i kuchyň

Sokolov – Do oprav, rekonstrukcí či investic v sokolovských školách půjde letos 28,3 milionu korun. Zřizovatelem těchto zařízení je město, které je zároveň investorem. Ředitelé škol si mohou každý rok vybrat jednu prioritu, kterou je třeba udělat, a město jim vyjde vstříc. Další opravy či investice vybírá komise. Letos si město pospíšilo i s výběrem firem.

Obchody se přizpůsobují zákazníkům. V elektru si k televizi nově koupíte i gauč

Chcete si k novému televizoru zakoupit zároveň gauč? Není problém. Některé řetězce s elektronikou už nabízejí ve svých kamenných a internetových obchodech také nábytek. Po síti Okay, která před šesti lety přidala k prodeji elektroniky i sedací soupravy a postupně nabídku rozšířila na kompletní sortiment, teď konkurenční Datart zařazuje do své nabídky kuchyně a koupelnový nábytek.