
Domov pro seniory bude stát přes 130 milionů
Písek – Jednou z nejzásadnějších investičních akcí Písku pro příštích pár let bude rekonstrukce bývalého internátu v Sovově ulici, ze kterého má vzniknout pobytové zařízení pro seniory.
Písek – Jednou z nejzásadnějších investičních akcí Písku pro příštích pár let bude rekonstrukce bývalého internátu v Sovově ulici, ze kterého má vzniknout pobytové zařízení pro seniory.
V létě je radost připravovat jídlo na čerstvém vzduchu, v pohodě a klidu. Od grilování, které se stalo národní vášní, už je jen krůček k vybudování zázemí v podobě letní kuchyně. Čím lépe ji vybavíte, tím pohodlnější bude příprava jídla a příjemnější stolování.
/FOTOGALERIE/ Šedesát bochníků chleba upekli členové Národopisného krúžku Dolněmčan v sobotu 15. června v černé kuchyni v areálu starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí. Už po dvanácté tak uspořádali připomínku na to, jak pekli chleba naši předkové.
Kučerov – Rekonstrukci školní jídelny a kuchyně ve školce plánují v Kučerově. Půjde převážně o výměnu spotřebičů.
Expozice tradičního bydlení v Muzeu v přírodě Topolná se po více než půlroční odmlce otevřela návštěvníkům. Od podzimu roku 2018 tam musely být obnoveny hliněné omítky a podlahy v interiéru jizby, černé kuchyně, síně a komory.
Dramatické chvilky jistě zažívali v pátek dopoledne obyvatelé domku ve Velichovkách. V suterénu pod místností s kuchyní začal hořet rozvaděč.
Křižanovice – Rozšíření školky se dočkají děti z Křižanovic. Budova má tři pavilony propojené krčkem, školka je v jednom z nich.
Kuchyně je obvykle tím posledním místem v domě, kam bychom položili koberec. Nejen kvůli drobkům, ale také kvůli pachům a obtížné údržbě. Dnes se již ale situace změnila a koberce se vyrábějí z takových materiálů, které mohou být do kuchyně přímo určeny.
/ROZHOVOR/ Ať už byl Michael Žantovský diplomatem, nebo senátorem, nikdy nepřestal být kuchařem. Své dovednosti v oblasti gastronomie zužitkoval i při přípravě knihy o tom, jak vařil jeho kamarád Václav Havel. Vařili a hlavně jedli spolu nejednou.
/ROZHOVOR/ Z průmyslové metropole severní Francie do zapadlé vesničky na Vysočině. A současně z vyhlášených michelinských restaurací do domácí kuchyně rodinné restaurace, kde je sám sobě sluhou i pánem. Taková je ve dvou větách životní cesta francouzského šéfkuchaře Rémiho Decroixe, který už několik let vaří v komorním podniku uprostřed polí, lesů a luk v Horních Dubenkách. O své lásce - vaření - mluvil v rozhovoru pro měsíčník Gurmet. Podívejte se v galerii do jeho restaurce.
Podbořany - Gymnázium a Střední odborná škola v Podbořanech má nově zrekonstruované prostory školní jídelny a cvičné kuchyně.
Velatice – Děti ve Velaticích na Brněnsku si brzy pohrají v místním parku s novými, netradičními věcmi.V anketě o prvky, které vzniknou v takzvané klidové zóně, totiž zvítězily netradiční dřevěné předměty.
Rozmanitá světová kuchyně není jen záležitostí luxusních hotelových restaurací, ale patří i k vám domů. Vždyť je to pouze věc správného výběru surovin a znalosti postupu při přípravě. Ale také chuti zkusit něco nového.
Strakonice – Výstava absolventů I. a II. stupně výtvarného oboru ZUŠ Strakonice v černé kuchyni strakonického hradu v pátek 31. května skončila.
Nymburk - V neděli 2. června od 11.30 hodin se koná v Parku V Kolonii zavedený Restaurant Day. Oblíbená akce Restaurant Day se tentokrát koná na zajímavém místě u nádraží. Opět budou restauratéři moci předvést svoje kuchařské umění svým sousedům, rodině, známým či kolemjdoucím.
Příbram – Většina středních škol, které sídlí ve městě a jsou zřizované Středočeským krajem, sídlí v budovách města. Město se dlouhodobě snaží společně se zřizovatelem hledat způsoby financování nutných investic v těchto budovách.
Šardice /FOTOGALERIE/ - Manželé opravili vlastními silami nejstarší chaloupku v obci. Má skoro čtyři sta let. Poprvé ji zpřístupní o víkendu.
/FOTOGALERIE/ Manželé z Šardic na Hodonínsku opravili vlastními silami nejstarší chaloupku v obci. Je stará skoro čtyři sta let a poprvé ji zpřístupní o víkendu.
Máte-li v kuchyni barový pult, ostrůvek nebo třeba jen nějaké přepažení či odkládací plochu, určitě nebude od věci sem přistavit dvě tři barové židle. Designově by měly ladit s celkovým interiérem, ale ještě důležitější je jejich stabilita a komfort při sezení.
Všetaty /FOTOGALERIE/ – V rámci oslav dvacátého pátého výročí od založení společnosti THIMM ve Všetatech proběhl v sobotu dopoledne Den otevřených dveří pro veřejnost. Návštěvníky čekaly komentované prohlídky závodu, při kterých viděli moderní automatizovanou výrobu obalů a prezentačních prodejních stojanů z vlnité lepenky.
Lounsko – Do evropského parlamentu volí lidé v okrese Louny na 167 místech. Také v obýváku, bazaru nebo ve výchovných ústavech.
Sokolov – Letos si město pospíšilo s výběrem firem na opravy či investice ve svých školských zařízeních.
Pelhřimov – Netradiční výuku odborného předmětu vaření absolvovali v pondělí 20. května žáci Střední školy hotelové SČMSD Pelhřimov. Mezi studenty zavítal dobrovolník Emmanuel Diehl z Německa, který v současnosti působí na dobrovolnické stáži v pelhřimovské Hodině H a má blízko právě k vaření.
Bytoví designéři při své práci občas narazí na klienty, jejichž požadavky nejsou tak zcela obvyklé. Například do kuchyňského studia Cuisines Steam v kanadském Montrealu před časem zavítala dáma, která si přála mít kuchyni, která nebude vypadat jako kuchyně. Aspoň ne na první pohled.
Světlík - Požár kuchyně ve Světlíku v pátek kolem 13.30 hodin likvidovali frymburští hasiči.
Kuchyni je v panelákových bytech často vyhrazený jen koutek v obýváku nebo malá nudlovitá místnost. Pro dva lidi to možná stačí, ale když tu máte denně vařit jídlo pro celou rodinu, potřebujete mít všechno chytře zorganizováno.
Další modernizace se dočkají prostory nemocnice v Uherském Hradišti. Tentokrát půjde o rekonstrukci nemocniční kuchyně. Schválili to radní ze Zlínského kraje.
Linec/České Budějovice - V jihočeskou vesnici s nabídkou gastronomie, tradičních řemesel, folklorním programem a turistickými informacemi se na tři dny proměnilo centrum Lince. Hlavního města spolkové země Horní Rakousy. Stalo se tak v rámci tradičních jarních slavností, kde je Jihočeský kraj hlavním hostem.
/INFOGRAFIKA/ Část školních jídelen chtěla dětem začít vařit zdravější obědy. Šéfové kuchyní proto omezili objednávky soli. Doposud jí totiž přidávali do porcí příliš mnoho. Výsledek: kuchaři si začali nosit z domu vlastní sůl. Obědy jim připadaly plané.
Kuchařka Hana Tichá, která již několik let vaří v Základní škole a Mateřské škole Šanov, strávila většinu svého života v Rakovníku, kde od roku 1975 bydlí. „Zde jsem se vyučila jako kuchařka a tuhle práci vlastně dělám celý život. Vařila jsem v různých institucích, až jsem skončila v Šanově, kde máme výborný kolektiv,“ vypravuje.
První komunitní kuchyň v České republice, kterou v březnu otevřela ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, své aktivity utěšeně rozvíjí. Pořádá i kurzy vaření pro klienty, jimiž jsou například matky samoživitelky, senioři či lidé s postižením.
Zdiby – První komunitní kuchyň v České republice, kterou v březnu otevřela ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, své aktivity utěšeně rozvíjí. Pořádá i kurzy vaření pro klienty, jimiž jsou například matky samoživitelky, senioři či lidé s postižením. Deník o tom informovala Kristýna Mikulašková z obecně prospěšné společnosti Glopolis. Ta byla u zrodu komunitní kuchyně, když se díky mezinárodnímu projektu STREFOWA (Strategies of Reduce Food Waste in Central Europe, kdy jde o prevenci plýtvání potravinami a efektivnější zpracování potravinového odpadu) podařilo obstarat kuchyň i část jejího vybavení.
Zdiby - První komunitní kuchyň v České republice, kterou v březnu otevřela ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, své aktivity utěšeně rozvíjí. Pořádá i kurzy vaření pro klienty, jimiž jsou například matky samoživitelky, senioři či lidé s postižením. Deník o tom informovala Kristýna Mikulašková z obecně prospěšné společnosti Glopolis.
Zdiby – První komunitní kuchyň v České republice, kterou v březnu otevřela ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, své aktivity utěšeně rozvíjí. Pořádá i kurzy vaření pro klienty, jimiž jsou například matky samoživitelky, senioři či lidé s postižením. Deník o tom informovala Kristýna Mikulašková z obecně prospěšné společnosti Glopolis. Ta byla u zrodu komunitní kuchyně, když se díky mezinárodnímu projektu STREFOWA (Strategies of Reduce Food Waste in Central Europe, kdy jde o prevenci plýtvání potravinami a efektivnější zpracování potravinového odpadu) podařilo obstarat kuchyň i část jejího vybavení.
Štolmíř /FOTOGALERIE/ - Akce Restaurant day se koná spolu s pečením chleba ve veřejné peci v sobotu 18. května od 11 hodin ve Štolmíři. Jak je již zvykem, tradičně ji pořádá sdružení M‘am‘aloca. To se pravidelně stará o komunitní, kulturní i společenský život na Českobrodsku. A pro tentokrát provedou návštěvníky napříč světovou kuchyní i exotickými chutěmi.
Bořetice – Policisté z hustopečského obvodního oddělení řeší krádež, která se v těchto dnech stala v Bořeticích.
Chcete-li sobě a své rodině vařit zdravěji, úsporněji, co se týče času, a bez hromady nádobí, pak jedním z řešení je vyzkoušet multifunkční hrnec. Jak ale vybrat ten správný?
Vítězky zlínského semifinále soutěže Miss Opravdová Krása 2019 se v pondělí učily vařit ve spolupráci s partnerem soutěže – Střední školou Baltaci s.r.o. ve Zlíně.
V kuchyni, kde se každý den vaří, je pracovní deska nejzatěžovanější plochou, která snadno přijde k úrazu, ať je to škrábnutí nožem nebo poškození vlivem vysokých teplot a chemikálií. Při jejím výběru se proto nevyplatí šetřit.
Říká se mu špargl, což může někomu znít skoro jako posměšná přezdívka. Přitom chřest zaslouží náš respekt. Má močopudné vlastnosti a k tomuto účelu se používá jako lék. Sbírají se mladé výhonky chřestu a lahodné jsou zejména jeho špičky. V gastronomii má dalekosáhlé využití a šéfkuchaři vybraných restaurací se stále překonávají s nápady, v jakých kombinacích by mohli svým hostům zelený zázrak připravit.
Znojmo /FOTOGALERIE/ - Novou knihu Divoký zelinář vydalo v těchto dnech znojemské Jihomoravské muzeum. „Dlouho chystaná publikace shrnuje na 250 stranách vše potřebné o využití divokých rostlin v kuchyni. Od důkladného popisu stovky druhů po vyzkoušené recepty. Upozorníme i na jedovaté rostliny, na které si musíme při sběru dát pozor,“ řekl autor Radomír Němec. Na knize s ním spolupracovali Ivana Paukertová a Milan Valášek.
Trocnov – Nad Památníkem Jana Žižky v Trocnově v sobotu postávají lidé. Někteří z nich ve středověkém oblečení. Přišli na program nazvaný Lokace Archeoskanzenu Trocnov.
Plzeň - Otevřením dobových vojenských kempů hostících nadšence z celého Česka i zahraničí odstartovaly včera plzeňské Slavnosti svobody. V parku za obchodním centrem Plaza je k vidění Tábor 16. obrněné divize US Army.
Opět přichází čas, kdy budeme moci posedět v zahradě a připravovat kulinářské lahůdky pod širým nebem. Pokud vám nestačí gril a toužíte po pořádné venkovní kuchyni, máme pro vás inspiraci.
Tachov – Na náměstí Republiky v Tachově zasahovali ve čtvrtek večer u požáru jednoho z domů hasiči. Ti evakuovali více než dvacet obyvatel domu.
/FOTOGALERIE/ Už třetí pobočku Cokafe v Ostravě otevřel v uplynulých dnech Richard Mauler na Hlubině v Dolních Vítkovicích. Turisticky navštěvovaná lokalita získala další podnik, kde se dá kvalitně najíst.
/FOTOGALERIE/ Už třetí pobočku Cokafe v Ostravě otevřel v uplynulých dnech Richard Mauler na Hlubině v Dolních Vítkovicích. Turisticky navštěvovaná lokalita získala další podnik, kde se dá kvalitně najíst.
Novinky z moderní gastronomie nabídnou odborným pedagogům, kteří učí budoucí kuchaře na středních školách v Královéhradeckém kraji, semináře pořádané v nové cvičné kuchyni novopacké Střední školy gastronomie a služeb.
Sněžné - Přípravu žádosti o krajskou dotaci z Fondu Vysočiny na vybavení školní jídelny, gastronomická zařízení a technologie, kde je počítáno s padesátiprocentní spoluúčastí žadatele, plánují ve Sněžném.
/ROZHOVOR/ Jako Kašpar Kuba svými kejklemi dokáže ohromit velké i malé diváky. Loni v létě zaujal vtipným rekordem, kdy se mu podařilo vytvořit superdlouhou špagetu z cukety. Nedávno se také podílel na výrobě speciálních hracích karet s čerty a polenskými strašidly. Na Jihlavsku patří mezi známé propagátory veganství a raw vaření. Jakub Skočdopole z Polné na Vysočině se v současné době zabývá například tím, že chystá speciální veganskou kuchařku i novou zábavu pro děti, které navštíví jeho vystoupení.