Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Domov pro seniory bude stát přes 130 milionů

Písek – Jednou z nejzásadnějších investičních akcí Písku pro příštích pár let bude rekonstrukce bývalého internátu v Sovově ulici, ze kterého má vzniknout pobytové zařízení pro seniory.

Venku chutná nejlépe. Víte, jak zařídit letní kuchyni?

V létě je radost připravovat jídlo na čerstvém vzduchu, v pohodě a klidu. Od grilování, které se stalo národní vášní, už je jen krůček k vybudování zázemí v podobě letní kuchyně. Čím lépe ji vybavíte, tím pohodlnější bude příprava jídla a příjemnější stolování.

V peci černé kuchyně upekli folkloristé 60 bochníků chleba

/FOTOGALERIE/ Šedesát bochníků chleba upekli členové Národopisného krúžku Dolněmčan v sobotu 15. června v černé kuchyni v areálu starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí. Už po dvanácté tak uspořádali připomínku na to, jak pekli chleba naši předkové.

Kobercům do kuchyně vstup povolen. Který se sem bude hodit?

Kuchyně je obvykle tím posledním místem v domě, kam bychom položili koberec. Nejen kvůli drobkům, ale také kvůli pachům a obtížné údržbě. Dnes se již ale situace změnila a koberce se vyrábějí z takových materiálů, které mohou být do kuchyně přímo určeny.

Když Francouz vaří v české vsi. Rémi Decroix: Je tu ráj. Nejkrásnější zapadákov

/ROZHOVOR/ Z průmyslové metropole severní Francie do zapadlé vesničky na Vysočině. A současně z vyhlášených michelinských restaurací do domácí kuchyně rodinné restaurace, kde je sám sobě sluhou i pánem. Taková je ve dvou větách životní cesta francouzského šéfkuchaře Rémiho Decroixe, který už několik let vaří v komorním podniku uprostřed polí, lesů a luk v Horních Dubenkách. O své lásce - vaření - mluvil v rozhovoru pro měsíčník Gurmet. Podívejte se v galerii do jeho restaurce.

Ve Velaticích dětem přibude kuchyně i bunkr ze dřeva

Velatice – Děti ve Velaticích na Brněnsku si brzy pohrají v místním parku s novými, netradičními věcmi.V anketě o prvky, které vzniknou v takzvané klidové zóně, totiž zvítězily netradiční dřevěné předměty.

Cizina v kuchyni? Zvládneme nejen čínu

Rozmanitá světová kuchyně není jen záležitostí luxusních hotelových restaurací, ale patří i k vám domů. Vždyť je to pouze věc správného výběru surovin a znalosti postupu při přípravě. Ale také chuti zkusit něco nového.

Skončila výstava žáků ZUŠ

Strakonice – Výstava absolventů I. a II. stupně výtvarného oboru ZUŠ Strakonice v černé kuchyni strakonického hradu v pátek 31. května skončila.

Tip Deníku: Sousedé si navzájem ochutnají kuchyni

Nymburk - V neděli 2. června od 11.30 hodin se koná v Parku V Kolonii zavedený Restaurant Day. Oblíbená akce Restaurant Day se tentokrát koná na zajímavém místě u nádraží. Opět budou restauratéři moci předvést svoje kuchařské umění svým sousedům, rodině, známým či kolemjdoucím.

Střední zdravotnická škola vaří v nové kuchyni

Příbram – Většina středních škol, které sídlí ve městě a jsou zřizované Středočeským krajem, sídlí v budovách města. Město se dlouhodobě snaží společně se zřizovatelem hledat způsoby financování nutných investic v těchto budovách.

Inspirace: Židle k barovému pultu stabilní a pohodlné

Máte-li v kuchyni barový pult, ostrůvek nebo třeba jen nějaké přepažení či odkládací plochu, určitě nebude od věci sem přistavit dvě tři barové židle. Designově by měly ladit s celkovým interiérem, ale ještě důležitější je jejich stabilita a komfort při sezení.

Návštěvníci nakoukli do kuchyně moderního závodu

Všetaty /FOTOGALERIE/ – V rámci oslav dvacátého pátého výročí od založení společnosti THIMM ve Všetatech proběhl v sobotu dopoledne Den otevřených dveří pro veřejnost. Návštěvníky čekaly komentované prohlídky závodu, při kterých viděli moderní automatizovanou výrobu obalů a prezentačních prodejních stojanů z vlnité lepenky.

Němec z dobrovolnické stáže byl už v kuchyni, teď půjde do běžné hodiny

Pelhřimov – Netradiční výuku odborného předmětu vaření absolvovali v pondělí 20. května žáci Střední školy hotelové SČMSD Pelhřimov. Mezi studenty zavítal dobrovolník Emmanuel Diehl z Německa, který v současnosti působí na dobrovolnické stáži v pelhřimovské Hodině H a má blízko právě k vaření.  

Návštěva kuchyně, která neměla vypadat jako kuchyně

Bytoví designéři při své práci občas narazí na klienty, jejichž požadavky nejsou tak zcela obvyklé. Například do kuchyňského studia Cuisines Steam v kanadském Montrealu před časem zavítala dáma, která si přála mít kuchyni, která nebude vypadat jako kuchyně. Aspoň ne na první pohled.

Tipy a triky pro malou kuchyň

Kuchyni je v panelákových bytech často vyhrazený jen koutek v obýváku nebo malá nudlovitá místnost. Pro dva lidi to možná stačí, ale když tu máte denně vařit jídlo pro celou rodinu, potřebujete mít všechno chytře zorganizováno.

Kraj servíruje v Linci své přírodní krásy i kuchyni

Linec/České Budějovice - V jihočeskou vesnici s nabídkou gastronomie, tradičních řemesel, folklorním programem a turistickými informacemi se na tři dny proměnilo centrum Lince. Hlavního města spolkové země Horní Rakousy. Stalo se tak v rámci tradičních jarních slavností, kde je Jihočeský kraj hlavním hostem.

Kuchařka Hana Tichá i po více než třicetileté praxi stále vymýšlí nová jídla

Kuchařka Hana Tichá, která již několik let vaří v Základní škole a Mateřské škole Šanov, strávila většinu svého života v Rakovníku, kde od roku 1975 bydlí. „Zde jsem se vyučila jako kuchařka a tuhle práci vlastně dělám celý život. Vařila jsem v různých institucích, až jsem skončila v Šanově, kde máme výborný kolektiv,“ vypravuje.

Lidem v tísni komunitní kuchyň ukáže, jak nevařit z mála

Zdiby – První komunitní kuchyň v České republice, kterou v březnu otevřela ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, své aktivity utěšeně rozvíjí. Pořádá i kurzy vaření pro klienty, jimiž jsou například matky samoživitelky, senioři či lidé s postižením. Deník o tom informovala Kristýna Mikulašková z obecně prospěšné společnosti Glopolis. Ta byla u zrodu komunitní kuchyně, když se díky mezinárodnímu projektu STREFOWA (Strategies of Reduce Food Waste in Central Europe, kdy jde o prevenci plýtvání potravinami a efektivnější zpracování potravinového odpadu) podařilo obstarat kuchyň i část jejího vybavení.

Lidem v tísni komunitní kuchyň ukáže, jak nevařit z mála

Zdiby - První komunitní kuchyň v České republice, kterou v březnu otevřela ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, své aktivity utěšeně rozvíjí. Pořádá i kurzy vaření pro klienty, jimiž jsou například matky samoživitelky, senioři či lidé s postižením. Deník o tom informovala Kristýna Mikulašková z obecně prospěšné společnosti Glopolis.

Lidem v tísni komunitní kuchyň ukáže, jak nevařit z mála

Zdiby – První komunitní kuchyň v České republice, kterou v březnu otevřela ve Zdibech Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj, své aktivity utěšeně rozvíjí. Pořádá i kurzy vaření pro klienty, jimiž jsou například matky samoživitelky, senioři či lidé s postižením. Deník o tom informovala Kristýna Mikulašková z obecně prospěšné společnosti Glopolis. Ta byla u zrodu komunitní kuchyně, když se díky mezinárodnímu projektu STREFOWA (Strategies of Reduce Food Waste in Central Europe, kdy jde o prevenci plýtvání potravinami a efektivnější zpracování potravinového odpadu) podařilo obstarat kuchyň i část jejího vybavení.

Štolmířský Restaurant day nabídne různé kuchyně. Specialitou bude Štolburger

Štolmíř /FOTOGALERIE/ - Akce Restaurant day se koná spolu s pečením chleba ve veřejné peci v sobotu 18. května od 11 hodin ve Štolmíři. Jak je již zvykem, tradičně ji pořádá sdružení M‘am‘aloca. To se pravidelně stará o komunitní, kulturní i společenský život na Českobrodsku. A pro tentokrát provedou návštěvníky napříč světovou kuchyní i exotickými chutěmi.

Nastala doba chřestová. S tímto křupavým zázrakem budete v kuchyni za hvězdu

Říká se mu špargl, což může někomu znít skoro jako posměšná přezdívka. Přitom chřest zaslouží náš respekt. Má močopudné vlastnosti a k tomuto účelu se používá jako lék. Sbírají se mladé výhonky chřestu a lahodné jsou zejména jeho špičky. V gastronomii má dalekosáhlé využití a šéfkuchaři vybraných restaurací se stále překonávají s nápady, v jakých kombinacích by mohli svým hostům zelený zázrak připravit.

Nová kniha Divoký zelinář poradí s bylinami v kuchyni

Znojmo /FOTOGALERIE/ - Novou knihu Divoký zelinář vydalo v těchto dnech znojemské Jihomoravské muzeum. „Dlouho chystaná publikace shrnuje na 250 stranách vše potřebné o využití divokých rostlin v kuchyni. Od důkladného popisu stovky druhů po vyzkoušené recepty. Upozorníme i na jedovaté rostliny, na které si musíme při sběru dát pozor,“ řekl autor Radomír Němec. Na knize s ním spolupracovali Ivana Paukertová a Milan Valášek.

Představili dravce i středověkou kuchyni

Trocnov – Nad Památníkem Jana Žižky v Trocnově v sobotu postávají lidé. Někteří z nich ve středověkém oblečení. Přišli na program nazvaný Lokace Archeoskanzenu Trocnov.

V kuchyních mezi tanky voní jídlo. Slavnosti začaly

Plzeň - Otevřením dobových vojenských kempů hostících nadšence z celého Česka i zahraničí odstartovaly včera plzeňské Slavnosti svobody. V parku za obchodním centrem Plaza je k vidění Tábor 16. obrněné divize US Army.

Semináře v nové cvičné kuchyni

Novinky z moderní gastronomie nabídnou odborným pedagogům, kteří učí budoucí kuchaře na středních školách v Královéhradeckém kraji, semináře pořádané v nové cvičné kuchyni novopacké Střední školy gastronomie a služeb.

Každý okamžik píše krásný příběh, říká špagetový rekordman Jakub Skočdopole

/ROZHOVOR/ Jako Kašpar Kuba svými kejklemi dokáže ohromit velké i malé diváky. Loni v létě zaujal vtipným rekordem, kdy se mu podařilo vytvořit superdlouhou špagetu z cukety. Nedávno se také podílel na výrobě speciálních hracích karet s čerty a polenskými strašidly. Na Jihlavsku patří mezi známé propagátory veganství a raw vaření. Jakub Skočdopole z Polné na Vysočině se v současné době zabývá například tím, že chystá speciální veganskou kuchařku i novou zábavu pro děti, které navštíví jeho vystoupení.