Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

KRÁTCE: Farmářský trh doprovodí slavnosti jarních bylinek

Praha – Slavnosti jarních bylinek bude v sobotu hostit tradiční farmářský trh na náplavce Rašínova nábřeží. Od osmé do šestnácté hodiny si pod částí zvanou Výtoň přijdou na své zájemci o bylinky použitelné v kuchyni stejně jako o květiny k vysazení na zahradě i na balkoně, léčivky i exotiku – a také o ryze přírodní kosmetiku. Pozornost jistě přilákají šperky inspirované přírodou nebo kokedamy – levitující rostlinky.

Gurmánský klub v Hulíně pořádá degustaci mexické tequily

Řízenou degustaci prémiové tequily si na pátek 21. dubna připravil Gurmánský klub Ema. Akce v hulínské GKEMA klubovně začíná v 19 hodin a kromě ochutnávání se návštěvníci dozví třeba i to, jak se pěstuje modrá agáve: tedy rostlina, ze které se tequila vyrábí.

Tyfloservis je šance pro nevidomé a slabozraké

Karlovarský kraj – „Tak můžeme jít," říká mi paní stojící vedle mě. Zdánlivě jednoduchý pokyn. Pro mě ale ne tak docela. Na očích mám totiž černé brýle a v ruce bílou slepeckou hůl. Po několika opatrných, pomalých a velmi nejistých krůčcích jsem naprosto ztracená.

FOTO: Májovka pomáhá dětem vést v budoucnu lepší život

Děčín – Věnuje se dětem z problematických rodin, aby měly v budoucnu lepší život. Odměnou mu je dobrý pocit, pokud se mu to podaří. Emil Horváth je předsedou spolku Májovka v Děčíně. Spolek nabízí dětem zájmové kroužky a vzdělávání formou her.

Domov pro seniory projde rekonstrukcí za 60 milionů korun

Pardubice – Rekonstrukce za zhruba 60 milionů korun čeká kuchyň v Domově pro seniory U Kostelíčka v Pardubicích. Minimálně třetinu nákladů by měla pokrýt dotace od ministerstva práce a sociálních věcí. Díky novému vybavení budou moci Sociální služby města Pardubic, které domov provozují, vydávat až 1500 jídel denně.

Zahraniční architektura: Dokonalá rekonstrukce

U hradeb portugalského města Braga stojí zajímavé tři budovy. Vysoké, úzké, dokumentující historii tohoto regionu, diasporu tohoto regionu a také netradiční vliv alpské architektury. Jeden z těchto domů zrekonstruoval cenami ověnčený ateliér Tiago do Vale Architects.

OBRAZEM: Hradní kuchyně na Bítově voněla uzeným a plackami

Bítov – Na tisíc návštěvníků zavítalo o velikonočním víkendu na bítovský hrad. Jen v sobotu bylo nádvoří plné čekajících skupinek výletníků. Rodiče a prarodiče lákala historie, děti zase především zoologické sbírky a vycpaní psi, kterými je Bítov známý. „Baron Jiří Haas byl velkým milovníkem zvířat. Hrad proměnil v jednu z největších soukromých zoologických zahrad u nás své doby. Nejraději měl baron své psy, kterých choval asi dvě stě. Hradní bránu hlídala šestice dog. Psi měli na hradě kromě velkého psince také svoji vlastní kuchyni," přibližuje historii průvodce.

Při velkém požáru u nemocnice se naštěstí nikdo nezranil

Praha - Větší požár v bytovém domě a pak ještě další oheň, který znamenal obzvlášť mimořádnou událost už jen tím, že hořel objekt v areálu nemocnice (byť v něm nebyli pacienti). Takový vstup do soboty zažili pražští hasiči.

Malý zázrak jménem kardamom. Jak s ním naložit v kuchyni?

V současnosti je těžké si představit, jak vysokou cenu mělo kdysi koření. Zámořské výpravy se často konaly hlavně kvůli němu. Takovým exotickým a stále poměrně drahým kořením je kardamom. Co o něm možná nevíte? A jak ho dobře využít?

Velikonoce na Bítově? Hrách, čočka i pohanka v kuchyni

Bítov – Milovníci památek a zároveň dobrého jídla se mohou o víkendu vypravit třeba do Bítova. Kastelán tamního hradu Jan Binder se svou rodinou opět připravil oblíbenou sezonní akci. Kromě prohlídky svátečně nazdobených komnat čekají na návštěvníky lahůdky v hradní kuchyni.

Půl miliardy pro nemocnici

Cheb - Na téměř půl miliardy korun přijdou úpravy chebského špitálu, který je součástí Karlovarské krajské nemocnice (KKN). Práce v areálu nemocnice potrvají do října roku 2019.

Zápisník z Hongkongu číslo 1: Voňavý přístav plný mrakodrapů

Hongkong (Od zvláštního zpravodaje Deníku Rovnost) – Z mistrovství světa v dráhové cyklistice v Hongkongu přináší exkluzivní zpravodajství sportovní redaktor Deníku Rovnost Jaroslav Kára. Každý den přiblíží své osobní postřehy z dějiště šampionátu také v zápisníku.

Litoměřice vychovávají v Keni nové farmáře

Litoměřice - Díky finanční podpoře města se ve východoafrické Keni rodí noví farmáři. Žáci osmých ročníků škol i jejich rodiče díky příspěvku mohou lépe zdokonalovat své dovednosti ve farmaření s použitím nové výbavy, která je mimo jiné z darovaných peněz pořizována.

Velikonoce otevřou brány zámků dokořán

Kutnohorsko - Na tři mimořádné prohlídky se v úvodu nové turistické sezony mohou těšit návštěvníci zámku Kačina již tuto neděli, a to v rámci druhého ročníku akce Brány památek dokořán. Lidé mají v tento den na výběr hned ze tří časů.

Požár v kuchyni zavinily zářivky

Dobruška - Tři jednotky hasičů zasahovaly u požáru v kuchyni školní jídelny základní školy v Javorové ulici v Dobrušce. Požár ještě před příjezdem jednotek zlikvidovali zaměstnanci kuchyně ručními hasicími přístroji.

Třeboň investuje do autokempu u hrobky

Třeboň – Řadu let nabízela Třeboň k prodeji Autokemp Třeboňský ráj. Před více než dvěma roky padlo rozhodnutí, že zařízení zůstane v majetku města.

Rothmayerova vila - Příběh jednoho domu a jedné rodiny

Praha - V případě fotogalerie z Rothmayerovy vily si nemůžu odpustit subjektivní pohled a osobní vzpomínku. Už jsem tu totiž jednou byl, přesně před deseti lety. Tehdy se syn Otto Rothmayera Jan s manželkou rozhodli, že dům kvůli pokročilému věku prodají a mně s redaktorem se naskytla vzácná příležitost tuto unikátní vilu navštívit.

Na Dni Romů se tančilo i jedlo

Liberec – Vír pestrobarevných sukní, živelná hudba a libá vůně dobrotz masa a zelí. Liberecké komunitní středisko Kontakt si připomnělo Mezinárodní den Romů. Nejen vlajkami na radnici a krajském úřadě si připomněl Liberec Den Romů.

Zimní houby střídají jarní. Dejte si nadívané smrže

Novoměstsko – Milovníci houbových pokrmů si už mohou připravovat košíky. V lesích se pomalu začínají objevovat první jarní houby.„Už jsem našel penízovku smrkovou. Je to ale tak malá houba, že když by si z ní chtěl člověk udělat svačinku, tak to bude sbírat přes hodinu," pousmál se mykolog Oldřich Pojezný z Nového Města na Moravě.

Zimní houby střídají jarní. Dejte si nadívané smrže

Vysočina – Milovníci houbových pokrmů si už mohou připravovat košíky. V lesích se pomalu začínají objevovat první jarní houby.„Už jsem našel penízovku smrkovou. Je to ale tak malá houba, že když by si z ní chtěl člověk udělat svačinku, tak to bude sbírat přes hodinu," pousmál se mykolog Oldřich Pojezný z Nového Města na Moravě.

Zimní houby střídají jarní. Dejte si nadívané smrže

Vysočina – Milovníci houbových pokrmů si už mohou připravovat košíky. V lesích se pomalu začínají objevovat první jarní houby.„Už jsem našel penízovku smrkovou. Je to ale tak malá houba, že když by si z ní chtěl člověk udělat svačinku, tak to bude sbírat přes hodinu," pousmál se mykolog Oldřich Pojezný z Nového Města na Moravě.

Zimní houby střídají jarní. Dejte si nadívané smrže

Vysočina – Milovníci houbových pokrmů si už mohou připravovat košíky. V lesích se pomalu začínají objevovat první jarní houby.„Už jsem našel penízovku smrkovou. Je to ale tak malá houba, že když by si z ní chtěl člověk udělat svačinku, tak to bude sbírat přes hodinu," pousmál se mykolog Oldřich Pojezný z Nového Města na Moravě.

Zimní houby střídají jarní. Dejte si nadívané smrže

Vysočina – Milovníci houbových pokrmů si už mohou připravovat košíky. V lesích se pomalu začínají objevovat první jarní houby.„Už jsem našel penízovku smrkovou. Je to ale tak malá houba, že když by si z ní chtěl člověk udělat svačinku, tak to bude sbírat přes hodinu," pousmál se mykolog Oldřich Pojezný z Nového Města na Moravě.

V Pacově tento pátek spojí dobré jídlo s dobrým pivem

Pacov – Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla se vypraví v pátek 7. dubna do Rodinného minipivovaru v Pacově. Koná se tady totiž pivní sommeliérství, kdy sládek Luboš Němec mladší spolu se svým kamarádem Janem Krátoškou, který je kuchař, vyzkouší párovat pivo s jídlem.