Kreativ

ŠTÍTEK: Květy

Z Marka sálá během koncertů nekonečné charisma.

Nová deska i další koncerty. Písničkář Borský je neúnavný

Nová Role - Původem novorolský písničkář Marek Borský vystupuje již několik let se svým svérázným folkem říznutým blues. Vše si nahrává a skládá sám a za sebou má desítky koncertů, ulítlé videoklipy na youtube a dvě alba. To třetí se chystá pustit do světa v nejbližších dnech. O svém počínání i budoucích akcích se rozvyprávěl pro Deník.

Ivan Hlas.

Hradecký slunovrat nabídne Ivana Hlase i O5 a Radeček

Ostrava – Festival Hradecký slunovrat, který se zaměřuje na nezávislou hudební scénu, moderní folk a world music, letos nabídne Ivana Hlase, akustický set šumperské skupiny O5 a Radeček a také vzpomínku na zpěvačku Zuzanu Navarovou. Přehlídka se uskuteční v květnu a koncem června v areálu zámku v Hradci nad Moravicí. Za pořadatele to řekl Václav Müller.

Kapela Květy - zleva Martin. E. Kyšperský, Aleš Pirgl, Albert Novák a Ondřej Čech.

Bedna bude v sobotu plná Květů

Liberec - Své přelomové turné zahájila brněnská kapela Květy, dlouhodobě chválená kritikou a ověnčená množstvím hudebních cen. V Liberci zastaví v sobotu 21. listopadu od 20 hodin.

Na obrazovky televize Prima se v reprízách vrací oblíbená vědomostní show Kdo je kdo?

Zábavná vědomostní show Kdo je kdo? se vrací na televizní obrazovky

Praha - Na obrazovky televize Prima se v reprízách vrací oblíbená vědomostní show Kdo je kdo?, a to od čtvrtka 5. 11. od 20.15 hodin. Diváci budou mít možnost opět pravidelně vídat Alici Bendovou, Boba Klepla, Martina Zounara, Danu Morávkovou nebo například duo Těžký Pokondr. Chybět nebude ani moderátor Petr Vondráček.

Kapela Květy.

Galerku dostanou do varu alternativní Květy

Návštěvníkům Galerky udělá radost vystoupení brněnské kapely Květy. Se svým alternativním projevem do Nového Jičína dorazí v pátek, aby se s posluchači podělila o písně ze svých devíti alb.

Investiční skupina Penta Investments převzala 100 procent vydavatelského domu Vltava-Labe-Press od německého koncernu Verlagsgruppe Passau. Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva VLP jmenovala Michala Klímu (na archivním snímku z roku 2010)

Vydavatelství Vltava-Labe-Press povede Michal Klíma

Praha - Investiční skupina Penta Investments převzala 3. listopadu od německého koncernu Verlagsgruppe Passau 100 procent společnosti Vltava-Labe-Press, která vydává regionální Deníky. Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva VLP jmenovala novináře a mediálního manažera Michala Klímu (55). 

Ilustrační fotografie.

ÚOHS schválil prodej majitele regionálních Deníků Vltava-Labe-Press Pentě

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) 9. září schválil prodej vydavatelství Vltava-Labe-Press investiční skupině Penta. Podle antimonopolního úřadu nebude mít spojení za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí není dosud pravomocné, uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Noviny prodává německý koncern Verlagsgruppe Passau.

Mňága a Žďorp.

Mňága a Žďorp rozezvučí jubilejní Afrikafest

Choceň – Páteční odpoledne a večer bude patřit Africe. V prostorách zámeckého parku a nádvoří se uskuteční jubilejní desátý ročník benefiční akce Afrikafest. „Za uplynulé ročníky festival podpořil sbírku částkou bezmála 130 tisíc korun a vystoupily na něm kapely jako Blue Effect, Michal Hrůza a Kapela Hrůzy, Znouzectnost, Květy, Pub Animals, Photolab a další," uvádí hlavní organizátor Jiří Kutlvašr.

Menteatrál, festival netradičních divadel, odstartuje v pátek 31. července

Divadlo ze slámy roste v Neratově

Neratov - Festival Menteatrál se po roce vrací Do Neratova. Hlavním smyslem netradiční přehlídky, která odstartuje v pátek 31. července, je představit divákům domácí i zahraniční tvorbu divadel, která pracují zejména s postiženými lidmi. 

Mňága a Žďorp. Ilustrační foto.

Mladá lokální kapela má šanci si zahrát na stejném pódiu s Mňágou & Žďorp

Choceň – V Zámeckém parku a na zámku v Chocni se 4. září uskuteční 10. ročník festivalu Afrika Fest. Představuje tradiční benefiční akci, která každoročně podporuje celostátní sbírku Postavme školu v Africe. Tuto sbírku pořádá organizace Člověk v tísni. Junák v Chocni už podesáté přispívá výtěžkem Afrika Festu, který je jedinečnou akcí v rámci celé republiky.

Zpěvák, pianista, skladatel a textař Filip Topol.

Nedožité kulatiny hudebníka Filipa Topola oslaví v Divadle Archa

Praha - Nedožité padesáté narozeniny Filipa Topola, které připadnou na 12. června, oslaví ve stejný den v pražském Divadle Archa festivalem za účasti 15 skupin. Plastic People of the Universe, Už jsme doma, Echt!, Zuby nehty, Krch-off, Pavel Zajíček, Mucha, Květy a další zahrají kromě svých skladeb na koncertě s názvem Sbohem a řetěz! vlastní verzi vybrané písně Psích vojáků.

Zpěvák, pianista, skladatel a textař Filip Topol.

Nedožité 50. narozeniny Filipa Topola oslaví v Divadle Archa

Praha - Nedožité 50. narozeniny Filipa Topola, které připadnou na 12. června, oslaví ve stejný den v pražském Divadle Archa festivalem za účasti 15 skupin. Plastic People of the Universe, Už jsme doma, Echt!, Zuby nehty, Krch-off, Pavel Zajíček, Mucha, Květy a další zahrají kromě svých skladeb na koncertě s názvem Sbohem a řetěz! vlastní verzi vybrané písně Psích vojáků. Informoval o tom za pořadatele koncertu manažer Psích vojáků Romek Hanzlík.

Hudebník a skladatel Pavel Jurkovič.

Zemřel Pavel Jurkovič. Hudební skladatel a autor televizního pořadu Zpívánky

Praha - Dnes náhle ve věku jednaosmdesáti let zemřel hudební skladatel a pedagog Pavel Jurkovič, mimo jiné popularizátor lidových písní a autor televizního pořadu Zpívánky. Veřejné rozloučení se uskuteční 11. února ve 12:00 v bazilice sv. Markéty v břevnovském klášteře v Praze. Za rodinu o tom informovala dcera Barbora Jurkovičová.

Hudebník a skladatel Pavel Jurkovič.

Zemřel Pavel Jurkovič. Hudební skladatel a autor televizního pořadu Zpívánky

Praha - Ve věku jednaosmdesáti let ve středu náhle zemřel hudební skladatel a pedagog Pavel Jurkovič, mimo jiné popularizátor lidových písní a autor televizního pořadu Zpívánky. Veřejné rozloučení se uskuteční 11. února ve 12 hodin v bazilice sv. Markéty v břevnovském klášteře v Praze. Za rodinu o tom informovala dcera Barbora Jurkovičová.

Ilustrační foto.

Na kopcu FEST přinese kopec dobré muziky

Spálov - Bohatou a pestrou hudební nabídku, z níž si vybere snad každý, připravili organizátoři 5. ročníku akce Na kopcu FEST, který se uskuteční v sobotu v Sokolovně ve Spálově.

Jiří Černý.

Černý: Martinů jsem poslouchal i v nemocnici

Polička - Když na někoho ukázal a řekl: ten bude v hudební branži něco znamenat, většinou se nemýlil. Hudební publicista a kritik JIŘÍ ČERNÝ měl to štěstí, že mohl popisovat zlaté časy a poznat desítky interpretů.

Jiří Černý.

ROZHOVOR: „Martinů jsem poslouchal i v nemocnici“

Polička – Když na někoho ukázal a řekl: ten bude v hudební branži něco znamenat, většinou se nemýlil. Hudební publicista a kritik JIŘÍ ČERNÝ měl to štěstí, že mohl popisovat zlaté časy a poznat desítky interpretů.

Výkup bylin v Havlíčkově Brodě.

Sběr bylin není jenom o penězích

Vysočina – Květy, natě, listy, kořeny i plody. To všechno mohou lidé sbírat a následně vozit do výkupu bylin. Motivací bývá kromě finančního přivýdělku například i pobyt na čerstvém vzduchu.

Výkup bylin v Havlíčkově Brodě.

Sběr bylin není jenom o penězích

Havlíčkův Brod – Květy, natě, listy, kořeny i plody. To všechno mohou lidé sbírat a následně vozit do výkupu bylin. Motivací bývá kromě finančního přivýdělku například i pobyt na čerstvém vzduchu.

Stolní hokej. Ilustrační fotografie.

Naše úspěchy jsou hnací silou týmu

Vsetín - Mladý Vsetíňan Lukáš Fojt je kapitánem hokejového klubu Jokers. Jeho hokejka je však z plastu. Puk mu stačí dřevěný. Nepotřebuje ani led. „Šprtá" totiž na dřevěné hrací desce.

Festival Bluegrass na vinici v bývalých sedleckých lázních. Ilustrační foto.

Sedlfest čeká od pátku alternativní „jízda“

Sedlec – Vinařská obec Sedlec ožívá během letních prázdnin hned dvěma hudebními festivaly. Kromě svátku bluegrassu a country v tamních vinicích o sobě dává stále více vědět i patriotsky pojmenovaný Sedlfest. Ten i svůj druhý ročník sází na multižánrovou svobodu, přesto pluje zejména v alternativních hudebních vodách. Jako hlavní hvězdy tak v pátek a sobotu nabídne například brněnské Květy, skupinu Petra Váši Ty Syčáci nebo divoké Fru Fru.

Kostel uprostřed dnes již zaniklé obce Pelhřimovy se od minulého čtvrtka stal dějištěm ojedinělého festivalu. Zúčastnění si ho pojmenovali „malý Woodstock“.

Kostel oživil ojedinělý festival

Pelhřimovy /3 x VIDEO, FOTOGALERIE/ - Kostel uprostřed dnes již zaniklé obce Pelhřimovy se od minulého čtvrtka stal dějištěm ojedinělého festivalu. Zúčastnění si ho pojmenovali „malý Woodstock".

Stovky příznivců navštvíly v pátek a sobotu sedmý znojemský Šramlfest. Festival pouliční kultury nabídl tradiční směs kapel různých žánrů a zábavných divadel. Přestože se nad Mikulášským náměstím opo oba dny honily mraky a přišla i prudká přeháňka.

OBRAZEM: Sedmý Šramlfesrt se nesl v duchu klaunských vystoupení

Znojmo – Malebné Miklášské náměstí a okolí patřilo v pátek a v sobotu sedmému ročníku Šramlfestu, festivalu pouliční kultury. Na podiu se střídaly kapely rozmanitých žánrů, například české Květy, maďarská Desenvoltura nebo ukrajinské duo Zapaska. Za kostelem svatého Mikuláše bavili diváky divadelníci, kteří tentokrát svorně volili vystoupení klaunské povahy.

Ilustrační foto.

Šramlfest nabídne zahraniční kapely i nový cirkus

Znojmo – Živelná kapela z Maďarska, mix tradičních nástrojů a elektroniky v podání oceňovaného ukrajinského dua Zapaska nebo špička české alternativní scény Dva a Květy. Pořadatelé znojemského Šramlfestu připravili koláž zajímavých hudebních projektů, nevšedních divadel, workshopů, výtvarných děl a gurmánských zážitků.

Šramlfest ve Znojmě. Ilustrační foto.

Letošní Šramlfest: kapela z Maďarska i nový cirkus

Znojmo - Živelná kapela z Maďarska, mix tradičních nástrojů a elektroniky v podání oceňovaného ukrajinského dua Zapaska nebo špička české alternativní scény Dva a Květy. I letos pořadatelé znojemského Šramlfestu připravili koláž zajímavých hudebních projektů, nevšedních divadel, workshopů, výtvarných děl a gurmánských zážitků.

Klub Na Rampě.

Zahrají v sobotu v Klubu na Rampě

Jablonec n. N. – Koncert akusticko elektrického dua nabízí v sobotu  5. dubna od 21 hodin Klub Na Rampě. Představí se kapela Květy, nejtvrdší čajová kapela, nejhlučnější z tichých a nejostřejší z jemných.

Zdeněk Šindlar: Dubrovník.

Výstavní rok otevřou díla Zdeňka Šindlara

Jičín – Nový rok přivítá zámecká galerie výstavou toho nejlepšího z díla všestranného umělce Zdeňka Šindlara. Ten se v minulosti během rekonstrukce zámku právě zasloužil o vznik a smysl využití prostor galerie. Výstava je zároveň oslavou 75. narozenin tohoto regionálního autora.