Kreativ

ŠTÍTEK: Květy

Jiří Mikula.

Krásní lidé pořádají festival

Velké Němčice - Před devíti nebo deseti lety vzal poprvé do ruky bubny. Od té doby Jiří Mikula z Velkých Němčic věděl, že muzika je přesně to, čemu se v životě chce věnovat.

Ilustrační foto

Valašské kumštování přivítá desítky umělců

Valašské Klobouky – Po roce se do uliček a na náměstí Valašských Klobouk vrací festival Valašské kumštování. Čtyřdenní přehlídka umělců, kteří budou od čtvrtku až do neděle tvořit svoje díla, bude i letos s mezinárodní účastí. Dorazí totiž hosté ze Švédska.

Květy z popela oživily sklep znojemského muzea.

OBRAZEM: Květy z popela oživily sklep kláštera

Znojmo - Vazby z živých květin a materiálů pocházejících z recyklovatelného odpadu vyzdobily dočasně sklepní prostory minoritského kláštera ve Znojmě. Aranžéři a výtvarní umělci Přemysl Hytych, Hana Baďurová a Klára Jordánová zde krátkodobě vystavují svoji práci pod názvem Znovuzrození aneb květy z popela.

Jiří Schmitzer

Také v Kadani se slaví Majáles, pod hradem

Kadaň – Kulturní zařízení Kadaň si na první květnový den nachystalo třetí ročník Majálesu. Stejnějako v minulých letech půjde o studentskou slavnost otevřenou všem, kdo mají rádi jarní náladu, veselí a dobrou hudbu. Pod kadaňským hradem tak vystoupí nejen české kapely a písničkáři, těšit se můžete také na spoustu zajímavých atrakcí.

Ilustrační foto

Právě jsme se narodili

Domažlicko - Přinášíme miminka narozená v porodnici Domažlické nemocnice a také jedno, které se narodilo ve FN Plzeň.

Anděl 2009: Skupina Květy obdržela v pondělí žánrovou cenu v oblasti alternativa

Žánrové ceny Anděl převzali mimo jiné Květy, BraAgas a Žamboši

Praha - Vítězi žánrových kategorií výročních cen Akademie populární hudby Anděl za loňský rok se stali Květy, Green Smatroll, Jaromír Honzák Quintet, BraAgas, Žamboši, Mythematica, BMP a Negative Face. Výsledky ankety o album roku v menšinových žánrech byly v pondělí oznámeny na akci v pražském Kulturním centru Novodvorská.

Spisovatel Alois Jirásek na návštěvě u malíře Karla Špillara v Peci pod Čerchovem. Na fotografii sedí Jirásek vlevo, zcela vzadu pak paní Berta Špillarová. Snímek pořídil malíř Karel Špillar na verandě „Špillarovny“. Fotografie nebyla datována.

Alois Jirásek na Chodsku

Domažlice – Alois Jirásek navštívil Domažlice v průběhu dvaceti let čtyřikrát. Poprvé v r. 1876, kdy na prázdninové cestě jel do Trhanova za přítelem ze studií Josefem Thomayerem. Po Domažlicích jej provázel bývalý spolužák Jan Slavík, profesor na gymnáziu, u kterého v domě č.p. 66 na náměstí i bydlel.

Ilustrační foto.

Nejvíc se půjčuje Monyová

Veselí nad Moravou – Zajímavou statistiku zveřejnila na svých webových stránkách Městská knihovna ve Veselí nad Moravou. Za loňský rok jejími dveřmi prošlo 13792 čtenářů, což je 1150 za jeden měsíc. Měsíčně si čtenáři vypůjčili 4917 titulů, což je 58999 knih za celý uplynulý rok.

Vláďa Hron

Vláďa Hron: Valentýn? Já dárky dávám po celý rok

Ústecký kraj – Zpívá. Imituje slavné – a troufne si i na hvězdy. Vtipkuje. Moderuje. Ženský na něj letí. Tím vším se může pochlubit Vladimír Hron, severočeský bavič par excellence. Muž mnoha tváří, kterého nám může zbytek republiky závidět.

Ilustrační foto.

Výtvarné soutěže se zúčastnily stovky dětí

Příbram, Votice - Výtvarné soutěže s názvem Život v koruně stromu vyhlášené Centrem ekologické výchovy Ochrany fauny ČR se zúčastnilo celkem 331 dětí z mateřských a základních škol Středočeského a Jihočeského kraje. Od 1. září do 31. prosince se tak zapojilo 32 školských zařízení.

Ervín Tuháček.

Poslední vzpomínka na mého kamaráda z Jičíněvsi

Jičínsko – Chtěl bych takto dát poslední sbohem našemu dobrému kamarádovi a spolužáku z jičínské reálky Ervínu Tuháčkovi. Ervín zemřel v pátek 16. října tohoto roku ve věku 83 let v Boleboři v Krušných horách.

Josef Klíma hraje na piano, kytaru, zpívá, skládá písničky, je oblíbený bavič.

Josef Klíma pohovoří o práci televizního reportéra

Teplice nad Bečvou - Známý novinář a publicista Josef Klíma zavítá v úterý 6. října do lázní Teplice nad Bečvou. V sanatoriu Janáček bude od 19.30 hodin poutavě hovořit o svých zkušenostech z natáčení publicistického pořadu Na vlastní oči, dotkne se životních příběhů a osudů i nadějí na jejich zdárné řešení.

Josef Klíma hraje na piano, kytaru, zpívá, skládá písničky, je oblíbený bavič.

Josef Klíma pohovoří o práci televizního reportéra

Teplice nad Bečvou - Známý novinář a publicista Josef Klíma zavítá v úterý 6. října do lázní Teplice nad Bečvou. V sanatoriu Janáček bude od 19.30 hodin poutavě hovořit o svých zkušenostech z natáčení publicistického pořadu Na vlastní oči, dotkne se životních příběhů a osudů i nadějí na jejich zdárné řešení.

Pravidelným účastníkem festivalu je příbramská formace Magor City Orchestra.

Tramtamtýdamtůdá fest nabídne neokoukané kapely

Nové Podlesí - Areál lesního divadla Skalka v Podlesí u Příbrami přivítá v sobotu 18. července již páté setkání příznivců neokoukané muziky, divadla a poezie, známé spíše jako Tramtamtýdamtůdá fest. Netradiční začátek v 15.25 hodin předznamenává netradiční vystupující, kteří se orientují spíše na alternativní kulturu. Před festivalem jsme vyzpovídali hlavního organizátora Pavla Kříže.

Výstava Květy na lyském Výstavišti

FOTO: Výstaviště zve na výstavu Květy

Lysá nad Labem - Zahradní zákoutí, velká expozice Bonsaj klubu a českojaponské společnosti, pestrá aranžmá lilií i zahradnické trhy. To nabízí další z řady pravidelných výstav Květy. Na Výstavišti v Lysé nad Labem se tato celostátní výstava květin koná již potřinácté. Lidé mohou na výstavu vyrazit ještě v neděli. Otevřeno je od 9 do 17 hodin.

V sobotu dopoledne soutěžily hasičky a hasiči v Žitovlicích.

Kam vyrazit za zábavou

Nymbursko - Připravili jsme pro čtenáře přehled akcí, které se tento týden na Nymbursku konají.

Ilustrační foto

Na lyském Výstavišti vykvetou tisíce barevných květin

Lysá nad Labem - Zahradní zákoutí, velká expozice Bonsaj klubu a českojaponské společnosti, pestrá aranžmá lilií i zahradnické trhy. To nabídne další z řady pravidelných výstav Květy. Na Výstavišti v Lysé nad Labem se tato celostátní výstava květin koná již potřinácté. Lidé mohou na výstavu vyrazit od čtvrtka 9. do neděle 12. července.

Vienna Vegetable Orchestra

Litoměřický kořen představí hvězdy alternativy

Litoměřice, Ústí nad Labem/ Litoměřické letní kino i jeho blízké okolí bude na začátku prázdnin, 4. a 5. července, žít akcí Litoměřický kořen 2009. Přijedou vynikající hudebníci z Čech i ciziny.

Ilustrační foto

Kroučovské slavnosti

Kroučová - Obec pořádá Kroučovské slavnosti u příležitosti 130. výročí založení hasičského sboru.

Pohádkář Luděk Horký.

Pohádkář Horký: Děti chtějí být hlavně baveny

Zlín /ROZHOVOR/ - Ansámbl Městského divadla Zlín připravuje další jevištní novinku. Tentokrát se herci zaměřili na dětského diváka a po velmi úspěšné Opici Žofce právě studují pohádku Jak šlo vejce navandr.

ANTONÍN SEIDL se poprvé rozkřičel v úterý 17. března v 6.30 hodin. Při narození vážil 3200 gramů a měřil 52 centimetrů. Na návštěvu do porodnice za svojí tetou a bratrancem přišla také Martinka.

FOTO: Miminka z Chebska

Chebsko - Rodičům novorozenců gratulujeme a malým človíčkům přejeme do života jen vše dobré. NOVINKA: Hlasujte v anketě O nejkrásnější miminko. Pro nyní představená miminka můžete hlasovat až do pátku 27. března 2009 16 hodin.

Skupina Ty Syčáci

Ty Syčáci s Petrem Vášou se vracejí

Nový Jičín – Hudba brněnské kapely Ty Syčáci se vymyká všem kategoriím. Na své si při jejím poslechu přijdou jak milovníci jazzu, tak zastánci klasického kytarového rocku, stejně jako příznivci world music. I to je jeden z důvodů, proč se její muzika líbí téměř všem generacím. Tento pátek vystoupí v novojičínské Galerce.

Sobotní večer v Kavárně a knihkupectví Tygřík patřil všem příznivcům skupiny Květy.

OBRAZEM: Květy v Tygříku

Pelhřimov – Sobotní večer v Kavárně a knihkupectví Tygřík patřil všem příznivcům skupiny Květy.

Kulturní a společenské centrum Lidové sady Liberec

WorldExperiment oslaví už sedm let etnické muziky

Liberec - Koncertem, pojatým lehce feministicky, protože na něm vystoupí jako hlavní magnety převážně zpěvačky a muzikantky, připomene liberecká agentura Štěk už sedm let večerů alternativní a etnické hudby – WorldExperiment.

Radek Popelka

Popelkovy Vzdušné zámky zaujmou i bez herců

Blansko - Na začátku byl zapomenutý hrob šlechtičny Karoliny Meineke v Blansku a dopisy. V pátek osmadvacátého listopadu se s osudem ženy, která porodila anglickému králi potomka, seznámí publikum v blanenském kině. Na plátně uvidí dva filmy. Jeden z nich Vzdušné zámky má na svědomí scenárista, kameraman a režisér Radek Popelka.

Ilustrační foto

V Hostišové chystají třetí ekofestival

Hostišová - Ekologicky laděné sobotní odpoledne šestnáctého srpna připravilo pro obyvatele i návštěvníky Hostišové na Zlínsku tamější občanské sdružení Horizont. Program třetího ročníku festivalu začíná ve třináct hodin a nabídne jak zajímavosti z ekologie, tak kulturní vyžití pro děti i dospělé.

Pavla Kačírková

Byla bych šťastná, kdyby moje díla dělala lidem radost

Šarovy - [ROZHOVOR] Křížová cesta je pro mnohé znakem utrpení a smrti. Pro další je místem, kde se zastaví v denním shonu a zapřemýšlí nad svým životem. Jedna nová křížová cesta byla před nedávnem doinstalována v obci Šarovy na Zlínsku. Autorkou díla je mladá sochařka Pavla Kačírková z Přerova. Šarovy nejsou první zastávkou, kde budou moci lidé zhlédnout křížovou cestu. Putuje z Brna, kde byla vystavena na Špilberku.

Jindra Holubec.

Kubafest: divadlo a hudba na střelnici

Břidličná - Undergroundový open air festival Kubafest nabízí letos ve dnech 25. až 27. července notnou dávku výborné muziky. V pátek od 17 a v sobotu od 12 hodin vystoupí na střelnici v Břidličné celá škála zajímavých skupin. Chybět nesmí ani divadlo.

Na Výstavišti v Lysé nad Labem probíhá do neděle výstava květy. Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin.

Na Výstavišti v Lysé jsou k vidění květiny

Lysá nad Labem - Výstaviště v Lysé hostí dvanáctý ročník výstavy Květy. Návštěvníci se mohou těšit na množství květinových aranžmá doplněných kovovými plastikami, za zhlédnutí stojí i expozice Bonsaj klubu.

Ilustrační foto

Děti ohromily Gold Station Artem

Adamov - Pestrobarevné obrazy, práce s šablonami, figury životní velikosti, dekorativní masky a doprovodné texty. Díla adamovských mladých umělců mají jedno společné. Výstavu Gold Station Art.