Kreativ

ŠTÍTEK: Květy

Festival Eurotrialog - ilustrační foto.

Eurotrialog letos věnují vězněným Ruskám

Mikulov - Čtrnáctý ročník festivalu alternativní hudby Eurotrialog v pátek čtyřiadvacátého a sobotu pětadvacátého srpna opět přivítá mikulovský amfiteátr. Organizátoři a hudebníci jej letos věnují vězněným ruským hudebnicím z kapely Pussy Riot. Přijde také na exkluzivní spojení kapel pouze pro mikulovský festival.

Ilustrační foto.

Sdružení Spronk uvede ve Strážnici osobité autory

Strážnice – Letní prázdniny jsou v plném proudu a s nimi i Strážnické kulturní léto. Po řadě koncertů a nedělních vystoupení se mohou již tuto neděli pátého srpna těšit ti, kteří zavítají na strážnické náměstí Svobody na akci s názvem Autorské odpoledne.

Výstaviště v Lysé nad Labem zahájí ve čtvrtek 12. července výstavu Květy 2012.

Výstaviště zaplaví tisíce květin

Lysá nad Labem - Už po šestnácté se mohou těšit milovníci květin na celostátní výstavu Květy 2012, která se koná na lyském výstavišti. To své brány otevře dnes a potěší zraky návštěvníků do neděle 
15. července.

Strážnický soubor Danaj.

Strážnický Danaj roztančí krajany v rumunském Banátu

Strážnice, Eibenthal - Před třemi lety na něj přivezla horňácký um cimbálová muzika Kubíci. Nyní představí na festivalu v rumunském Banátu temperament Slovácka strážnický soubor lidových písní a tanců Danaj. Letošní ročník Festivalu v Banátu se uskuteční v Eibenthalu šestnáctého až osmnáctého srpna.

Festival spojených světů Kramle 2011.

Na Kramli připluje po Labi Vltava

Děčín – Již dnes v pátek večer přivítá na děčínském zámku první návštěvníky tradiční festival spojených světů Kramle.

Petr Váša, Ty Syčáci, skupina z Brna.

Kapelník Těch Syčáků Petr Váša: Pomohl mi papírový počítač

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ – Na společné koncerty nyní občas vyjíždějí dvě důležité a zajímavé brněnské kapely, Ty Syčáci a Květy. V pátek například odehrály společný koncert v ústeckém hudebním klubu Doma… Ty Syčáky založil brněnský hudební mág a fyzický básník Petr Váša, působící dříve ve slavných moravských kapelách Z kopce, Ošklid či v revivalových Ananas Beat. Jeho dnes už čtyřčlenný soubor s bicími, který se nikdy nepřizpůsobuje žánrům, ale sám si je vytváří, bývá častým hostem litoměřického alternativního festiválku Litoměřický kořen. Zatím poslední deskou Syčáků je jejich asi nejlepší – protože písničkové – album Krása (2010). Více o něm v rozhovoru s Petrem Vášou.

Horní hrad, známý také jako Hauenštejn.

Jarní slunoHrad na Horním hradě

Horní hrad – Druhý ročník multižánrového hudebního festivalu Jarní slunoHrad se uskuteční zítra na Horním hradě. Program začíná v 11 hodin.

Ilustrační foto.

Alternativní Květy zahrají ve Vsetíně

Vsetín – Brněnská hudební skupiny Květy vystoupí v úterý 7. února večer v Domě kultury ve Vsetíně. Seskupení, které patří mezi přední představitele české alternativní scény, se divákům představí v malém sále.

Ilustrační foto

V Hudební kavárně zahraje Biorchestr

Nový Jičín - Thrash-folkové manželské duo Biorchestr se vrací na novojičínskou Starou poštu zhruba po dvou letech. Jejich originální a nápadité písničky, které výtečně spojují akustické i elektronické hudeb ní nástroje, tam uslyšíme už tuto sobotu.

Pomník Boženy Němcové využila i tehdejší garnitura

Před 150 lety zemřela Božena Němcová

Královéhradecko - Těžký život světoznámé spisovatelky, jejíž Babičku zná každé dítě školou povinné, dodnes halí mlha spekulací, ale i lidské bolesti.

Jan Budař

Béčko slaví sedmé narozeniny

Třebíč - Tři dny budou probíhat oslavy sedmých narozenin třebíčského Hudebního klubu B. Co by to bylo za oslavu bez narozeninové party? „Připravili jsme nejen zajímavý program, ale i soutěž pro návštěvníky, tak si myslím, že by oslava mohla být úspěšná,“ řekl majitel klubu, podnikatel a muzikant Václav Bartoš.

Na Magora, spirita agens českého undergroundu, se bude vzpomínat při Budějovickém Manifestu a Budějcké Thálii.

Ivana Martina Jirouse aka Magora připomenou na jevišti i ve vaně

České Budějovice - Na spiritus agens českého undergroundu se bude vzpomínat při Budějovickém Manifestu a Budějcké Thálii… Když ho před třemi lety pozvali poprvé, trochu se báli, aby neztropil skandál. Jenže básník, jehož život se před pár dny započal na věčnosti, byl v klidu. Na Magora se bude v pátek vzpomínat při festivalu Budějovický Manifest, který během dvou dnů nabídne ve třech klubech 17 kapel a jedno představení. Vůdčí osobnost českého undergroundu připomene rovněž přehlídka Budějcká Thálie, a to ve čtvrtek v Divadle U Kapličky.

SLOVENSKÝ HEREC. Moderátor pořadu Jaroslav Mendel

Každá bolest si zaslouží, aby se na ni občas zapomnělo

Praha – Sympatická Martina se svým partnerem vychovává dvě malé děti, radost z nich jí kazí zákeřná nemoc, s níž bojuje. První operace zhoubného nádoru ji nezastavila, a tak museli lékaři přistoupit k ablaci levého ňadra. Pár dnů před první radioterapií hodlá Martina nabrat síly. U dveří jejího domu se ale zjeví moderátor Jaroslav Mendel, vyslanec dobrých zpráv, který hodlá Martině splnit sen – proměnit její vztah s přítelem v manželství. Uspořádat svatbu z kategorie snů, navíc za účasti oblíbeného zpěváka, která překoná všechny diagnózy… TV Barrandov přichází s novou reality show, v níž bude plnit sny obyčejným lidem.

Ilustrační foto

Do Galerky se vrací alternativní Květy

Nový Jičín – Brno se může pochlubit rozsáhlou hudebně alternativní scénou. Na Novojičínsku se z ní pravidelně objevují například kapely Ty Syčáci a Květy. V hudebním klubu Galerka vystoupí po dvou letech druzí jmenovaní - nositelé Anděla za alternativu z roku 2004.

Ilustrační foto

Knihovny nabízejí čtenářům amnestii

Frýdek-Místek - Literární pořady, koncerty, soutěže, kvizy pro děti i dospělé, amnestie poplatků za upomínky a spousta dalších výhod čekají tento týden na frýdecko-místecké čtenáře v městské knihovně a všech jejích pobočkách.

Afrikafest v Chocni.

V Chocni opět hráli pro Afriku

Choceň - Afrika fest, šestý ročník benefičního festivalu, jehož výtěžek je určen na projekt Postavme školu v Africe, letos do Chocně přilákal více než čtyři stovky lidí.

Publikum si v sobotu na Festiválku bez bojů a válek užilo koncerty či výstavy. Výtěžek z akce poputuje do stacionáře Emanuel.

Festiválek nabídl víkend plný koncertů

Boskovice /FOTOGALERIE/ – Je to dlouhý tunel tmou. Zpíval lidem v boskovickém panském dvoře frontman kapely Květy Martin E. Kyšperský. Evolution Dejavu zase okořenili své závěrečné vystoupení rytmickým bubnováním a ohňovou show.

Počasí Folkovým prázdninám v Náměšti nad Oslavou zatím příliš nepřeje.

Počasí Folkovým prázdninám nepřeje

Náměšť nad Oslavou - Počasí Folkovým prázdninám v Náměšti nad Oslavou zatím příliš nepřeje. První koncerty tohoto týdne měly deštivou kulisu, přesto ale diváci v zámeckém parku vytrvali a nedali se odradit.

Z archivu Novoročního běhu v Draženově.

Běžkyně vyhrávají méně peněz

Plzeňský kraj – „Organizátoři okresních soutěží jsou primitivové, protože si dovolí diskriminovat ženy nižšími odměnami v závodech,“ tvrdí běžec Bohuslav Balcar, který v minulosti reprezentoval Československo, nyní startuje ve veteránských kategoriích a spoluzakládal tři běžecké závody na Domažlicku.

Ilustrační foto.

Běžkyně vyhrávají méně peněz

Plzeňský kraj – „Organizátoři okresních soutěží jsou primitivové, protože si dovolí diskriminovat ženy nižšími odměnami v závodech,“ tvrdí běžec Bohuslav Balcar, který v minulosti reprezentoval Československo, nyní startuje ve veteránských kategoriích a spoluzakládal tři běžecké závody na Domažlicku.

Brněnské duo Fiordmoss.

Fiordmoss v Břeclavi rozšíří lidem obzory

Břeclav – Pracovní týden končí, a tak se opět nabízí čas na oblíbený víkendový odpočinek. Komu se nechce páteční a sobotní večer trávit u televizní obrazovky, neholduje výhradně relaxaci sportem a rád by naplnil svůj program kulturním vyžitím, tomu je určena tato rubrika. Každý pátek v ní najdete tip na zajímavou kulturní akci, která se v započínajícím víkendu uskuteční.

Brněnské duo Fiordmoss.

Fiordmoss v Břeclavi rozšíří lidem obzory

Břeclav /TIP NA VÍKEND/ - Pracovní týden končí, a tak se opět nabízí čas na oblíbený víkendový odpočinek. Komu se nechce páteční a sobotní večer trávit u televizní obrazovky, neholduje výhradně relaxaci sportem a rád by naplnil svůj program kulturním vyžitím, tomu je určena tato rubrika. Každý pátek v ní najdete tip na zajímavou kulturní akci, která se v započínajícím víkendu uskuteční.

Ilustrační foto.

Do Galerky se vrací alternativní Květy

Nový Jičín – Brno se může pochlubit rozsáhlou hudebně alternativní scénou. Na Novojičínsku se z ní pravidelně objevují kapely Ty Syčáci a právě Květy. V hudebním klubu Galerka vystoupí po dvou letech opět druzí jmenovaní, nositelé Anděla za alternativu z roku 2004.

Fast Food Orchestra

Hned tři kapely budou na Rockfestu natáčet DVD

Březnice – Krucipüsk, E!E, Cocotte Minute, Znouzectnost, Fast Food Orchestra, Black Hill nebo Květy budou hlavními hvězdami březnického Rockfestu, který se na starém kluzišti uskuteční už v sobotu 4. září od 12 hodin. Hlavním organizátorem je místní občanské sdružení Kulturní gang, jehož cílem je nabídnout mladým lidem v Březnici a okolí alternativní kulturní programy a projekty.

Bluesman Frank Morey.

Už dva roky táhne na Besedu Visegrád

Tasov – O týden později, než bývá zvykem, letos oslaví festival Beseda u Bigbítu svou plnoletost. Osmnáctý ročník legendárního festivalu, jenž se uskuteční opět v areálu Topolového hájku, odstartuje v pátek šestého srpna a návštěvníkům nabídne na čtyřicet kapel z osmi zemí.

Xavier Baumaxa.

Krásní lidé mají už i festival

Velké Němčice - Festival krásných lidí. To je název akce, která rozproudí krev všem, kteří v sobotu odpoledne zavítají do areálu Furchova mlýna ve Velkých Němčicích.