Kreativ

ŠTÍTEK: NASA

Planetka Psyche

Planetka Psyche. Vesmírný kus železa, který by rozmetal pozemskou ekonomiku

Váží tři biliardy tun. Je celá ze železa a niklu. Krouží kolem Slunce ve třikrát větší vzdálenosti než Země v pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Kdyby se nám z ní podařilo vytěžit její nerostné bohatství, zhroutil by se pozemský finanční systém jak domeček z karet. Seznamte se, prosím. Planetka Psyche.

Mezihvězdná sonda Voyager 2 se ozvala po osmi měsících rádiového ticha - nejdelší odmlce za posledních 30 let

Ozvala se. Po osmi měsících ticha navázala NASA kontakt s lodí Voyager 2

Tak dlouhá odmlka tady za posledních 30 let ještě nebyla. Po bezmála osmi měsících rádiového ticha navázala americká vesmírná agentura (NASA) opět spojení se svou mezihvězdnou vesmírnou lodí Voyager 2. K poslednímu kontaktu došlo v březnu. Komunikaci přerušila v podstatě "běžná údržba" pozemní parabolické antény - jenže u sondy, jež od roku 1977 putuje za hranice sluneční soustavy, nic úplně běžné není.

Měsíc v úplňku nad oceánem.

NASA oznámí vzrušující nový objev. Týká se Měsíce

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) oznámil, že v pondělí 26. října zveřejní "nový vzrušující objev" týkající se Měsíce. Informuje o tom server Science Alert. Ten v této souvislosti poukazuje na nové výsledky Stratosférické observatoře pro infračervenou astronomii (Sofia), což je ve skutečnosti letadlo Boeing 747 SP nesoucí velký zrcadlový dalekohled.

Sonda Osiris-Rex dosedá na vzdálený asteroid Bennu, aby z něj odebrala vzorky k pozemskému výzkumu

Úchvatné video. NASA se pochlubila záběry z přistání na asteroidu Bennu

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku se může od včerejška chlubit mimořádným úspěchem. Jeho vědci a inženýři dokázali navést vesmírnou loď, aby se jemně dotkla asteroidu, vzdáleného neuvěřitelných 320 milionů kilometrů od Země, a sebrala vzorek suti z jeho povrchu. A také to natočili. 

Astronaut Christopher Cassidy z raketoplánu Endeavour při výstupu do kosmu

Na Zemi se vrátili tři astronauti. Na ISS strávili 196 dní

V Kazachstánu bezpečně přistál návratový modul lodi Sojuz MS-16 s jedním americkým a dvěma ruskými astronauty, kteří strávili poslední půlrok na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) na oběžné dráze Země. Na twitteru o tom informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Takhle to vypadá uvnitř lávové trubice Surtshellir-Stefanshellir na Islandu, která patří k největším na Zemi. Na Marsu jsou ještě mnohonásobně větší

Tajemný otvor na Marsu dráždí vědce. Přemýšlejí, kudy dovnitř

Když nedávno sonda Mars Reconnaissance Orbiter pořídila prostřednictvím kamery Hirise snímek zhrouceného stropu lávové trubice, který byl mnohem větší než jakýkoli podobný "lávový světlík" na Zemi, vědce okamžitě zaujal. Pokud by totiž na Marsu opravdu dosud existoval v nějaké primitivní formě život, lávové trubice by představovaly ideální úkryt. Vědci proto řeší otázku, jak do tajemného otvoru proniknout.

Ekotechnické centrum Alternátor

Alternátor nabízí programy pro distanční vzdělávání

Ekotechnické centrum Alternátor Třebíč vychází vstříc pedagogům a jejich žákům, jimž současná epidemiologická situace a opětovné uzavření škol nedovoluje navštívit centrum osobně. Díky moderním technologiím jim umožní zúčastnit se streamované komentované prohlídky z multimediálního sálu s projekční koulí Science on a Sphere. Tuto prohlídku tedy lze využít v rámci distančního vzdělávání žáků.

Ekotechnické centrum Alternátor

Alternátor nabízí programy pro distanční vzdělávání

Ekotechnické centrum Alternátor Třebíč vychází vstříc pedagogům a jejich žákům, jimž současná epidemiologická situace a opětovné uzavření škol nedovoluje navštívit centrum osobně. Díky moderním technologiím jim umožní zúčastnit se streamované komentované prohlídky z multimediálního sálu s projekční koulí Science on a Sphere. Tuto prohlídku tedy lze využít v rámci distančního vzdělávání žáků.

Ekotechnické centrum Alternátor

Alternátor nabízí programy pro distanční vzdělávání

Ekotechnické centrum Alternátor Třebíč vychází vstříc pedagogům a jejich žákům, jimž současná epidemiologická situace a opětovné uzavření škol nedovoluje navštívit centrum osobně. Díky moderním technologiím jim umožní zúčastnit se streamované komentované prohlídky z multimediálního sálu s projekční koulí Science on a Sphere. Tuto prohlídku tedy lze využít v rámci distančního vzdělávání žáků.

Na snímku NASA je planetka Bennu

Mimořádný úspěch. Sonda NASA přistála na planetce Bennu

Sonda OSIRIS-REx amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) úspěšně přistála na planetce Bennu, kde se pokusila odebrat vzorky horniny. Zda byl odběr úspěšný, se uvidí až v následujících dnech, uvedla dnes agentura AP.

Umělecké ztvárnění sondy Osiris-Rex blížící se k asteroidu Bennu

Jako z filmu Armageddon. NASA vysílá sondu k asteroidu, má důležitý úkol

K Zemi se řítí asteroid schopný zničit vše živé, proto k němu NASA vyšle vesmírnou loď se skupinou vrtařů, aby na něm přistáli, navrtali ho a odpálili. Přistání je ovšem neobyčejně riskantní. Tak vypadala stěžejní zápletka filmového hitu z roku 1998 Armageddon. Teď chce NASA něco podobného zkusit doopravdy. Asteroid Bennu sice Zemi nijak neohrožuje, ale přesto i k němu míří loď, aby z něj odebrala vzorky hornin.

On-line výuka

Škola on-line aneb Už to není vyvolávání duchů

Internetem koluje bezpočet vtipů o učitelích a jejich dálkové výuce. Na jaře to opravdu mohlo připomínat ono vyvolávání duchů: „Aničko, slyšíš mě?“ nebo „Kubo, slyším Tě, ale obraz mizí.“ Všem učitelům ochotným skočit rovnýma nohama do tohoto prostředí přibylo jistě pár šedivých vlasů.

Nákladní loď Cygnus před startem k ISS.

K ISS odstartovala nákladní loď Cygnus. Doručí astronautům i moderní toalety

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes odstartovala nákladní loď Cygnus, která astronautům na oběžnou dráhu doručí mimo jiné i nový supermoderní model toalety. Záchod, který má díky svému designu usnadnit vykonávání potřeby ve stavu beztíže zejména ženám, se má po testovací fázi stát součástí vybavení kosmické lodi Orion. S tou chce americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dopravovat posádky na Měsíc, napsala agentura AP.

Planeta Venuše

Je na Venuši život? NASA kvůli objevu zvažuje planetární misi

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zvažuje schválení až dvou planetárních vědeckých misí, včetně mise k Venuši s cílem zjistit, zda na planetě skutečně existuje život. Informovala o tom agentura Reuters poté, co tento týden média oznámila, že vědci v atmosféře sousední planety našli plyn spojovaný s životem.  

Vlašimská hvězdárna u výpadovky na Kondrac.

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Fotograf popíše vznik snímků, kterých si cení i NASA

I o tom, jak vznikají světově proslulé fotky vesmírných úkazů, které oceňují NASA - Národní úřad pro letectví a vesmír i nejvýznamnější mezivládní astronomická organizace v Evropě se zkratkou ESO, pohovoří první říjnový pátek v sále Vlašimské astronomické společnosti v Blanické ulici Petr Horálek. Známý astrofotograf a popularizátor astronomie přijede na speciální přednášku a přiveze s sebou také své velkoformátové oceňované snímky oblohy. Akce začne v 16 hodin.

Planeta Venuše

Přelomový objev? Vědci nalezli v atmosféře Venuše možné stopy života

Mezinárodní tým vědců objevil v atmosféře Venuše plyn, který je spojován s živými mikroorganismy. Nachází se zhruba 50 kilometrů nad povrchem a astronomové si jeho přítomnost na druhé planetě od Slunce nedokážou zatím vysvětlit jinak, než přítomností života, píší světová média.

NASA ukázala unikátní záběry odvrácené strany Měsíce se Zemí.

NASA objevila rychlejší a levnější cestu na Měsíc. A nechala si ji patentovat

Cesta na Měsíc zůstává i po více než 50 letech od jeho dobytí stále mimořádně nákladná. Teď by ji mohl usnadnit nově publikovaný vynález amerického Národního ústavu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Vesmírná agentura, jak se NASA také říká, si jej nechala patentovat - patent se přitom nevztahuje na nějaké speciální vybavení, ale na trajektorii dráhy. Ta je navržena tak, aby šetřila čas, peníze i palivo.

Velikost asteroidu 465824 přesahuje podle odhadů dvakrát velikost pyramid v Gíze

K Zemi míří asteroid dvakrát větší než pyramidy v Gíze. Dorazit má za pár dnů

K Zemi letí asteroid o objemu přibližně dvakrát větším, než jakého dosahují světoznámé egyptské pyramidy. Nejblíže naší planetě se dostane 6. září kolem 10:38 středoevropského času. Protože protne pozemskou oběžnou dráhu, přezdívají mu astronomové Apollo. Poprvé jej spatřili před deseti lety a nazvali jej 465824 (2010 FR).

Galaxie  TXS 0128 + 554, která připomíná proslulou vesmírnou stíhačku z Hvězdných válek

Jako z Hvězdných válek. Daleká galaxie připomíná stíhačku ze slavné ságy

George Lucas by mohl slavit. Když v roce 1977 představil první díl svých Hvězdných válek, pravděpodobně sám netušil, že se futuristickými návrhy svých vesmírných lodí skutečně přiblíží něčemu, co ve vesmíru skutečně existuje. Ale stalo. Tvar bitevních stíhaček Tie Fighter, startujících z obří bitevní stanice Hvězda smrti, nápadně připomíná jedna velmi vzdálená galaxie.

 Trpasličí planeta Ceres, zobrazená v umělých barvách, které zvýrazňují rozdíly v materiálech jejího povrchu

Trpasličí planeta Ceres ukrývá velké tajemství. Zářivá skvrna je toho důkazem

Trpasličí planetu Ceres, první objevený a současně největší objekt obíhající mezi drahami Marsu a Jupiteru, považovali astronomové nejdřív za docela primitivní kus vesmírné skály. Před několika lety však NASA vyslala k této planetce kosmickou sondu Dawn, která v jejím nitru objevila víc, než co lze spatřit pouhým okem. Podle nové analýzy dat se v ní skrývá podzemní oceán.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) znovu zaujala fotografie Petra Horálka

Perseidy z Persea. NASA znovu zaujala fotografie Petra Horálka

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) znovu zaujala fotografie Petra Horálka, v pondělí zveřejní jeho snímek s názvem "Perseidy z Persea". Jde o noční multiexpozici maxima meteorického roje z louky vedle kolonické hvězdárny na východě Slovenska v roce 2018, zpracování snímku trvalo téměř dva roky. ČTK to dnes sdělil autor snímku, jehož tvorbu si NASA vybrala již mnohokrát. Naposledy publikovala v polovině července jeho fotografii Dlouhé ohony komety Neowise, která zachycuje oblohu nad Suchým vrchem u Králík na Orlickoústecku.

Snímek NASA zachycující malou část Mawrth Vallis, jednoho z mnoha odtokových kanálů na Marsu, o nich se vědci domnívali, že byly vymlety vodou. Podle nové teorie však šlo o činnost ledovců

Překvapivý objev. Údolí na Marsu nevytvořila voda, zjistili vědci

Vědci si už dlouho kladou otázku, zda na planetě Mars mohl v dobách, kdy tam tekla voda, existovat život. Teorii o tekoucí vodě podporovala četná údolí a odtokové kanály, u nichž se předpokládalo, že je vytvořil právě vodní tok. Nyní ale ale ukazuje, že to mohlo být i jinak. Podle nového výzkumu mohly tyto prohlubně vytvořit ledovce, nikoli řeky.

Replika robotického vozítka Perseverance (Vytrvalost) v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, 29. července 2020

Vozítko Perseverance odstartovalo k Marsu. Bude pátrat po stopách života

 Na palubě rakety Atlas V dnes z floridského Mysu Canaveral odstartovalo robotické vozítko Perseverance (Vytrvalost), které by v únoru příštího roku mělo přistát na Marsu. Největší automatický vědecký rover, který doposud americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) sestavil, bude na rudé planetě hledat stopy po minulém životě a vyzkouší zde nové technologie pro případné budoucí lidské výpravy.

Marťanské vozítko Perseverance (Vytrvalost) spolu s malým robotickým vrtulníkem Ingenuity připevněným níže jsou v Kennedyho vesmírném středisku připraveny k zahájení výpravy na Mars

Odložená mise Mars nakonec bude. Robot odstartuje na rudou planetu za pár dní

Americký úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) provedl v pondělí poslední úpravy nového robotického vozítka Perseverance (Vytrvalost), určeného k výpravě na planetu Mars. Mise byla na jaře kvůli koronavirové nákaze o dva roky odložena, nyní však padlo rozhodnutí, že může přece jen proběhnout v původně plánovaném termínu. Start má proběhnout tento čtvrtek. 

Hubbleův vesmírný dalekohled NASA pořídil 4. července 2020 tento výjimečný snímek Saturnu. Mj. jsou jasně vidět dva z jeho ledových měsíců: Mimas vpravo a Enceladus dole. Snímek vznikl jako součást projektu OPAL (Outer Plants Atmospheres Legacy)

Starý, ale stále skvělý. Hubble pořídil úžasně detailní snímek Saturnu

Hubbleův vesmírný dalekohled je dnes už spíš senior, který má většinu své aktivní kariéry za sebou – po oběžné dráze se ve výšce 547 kilometrů nad zemským povrchem pohybuje už třicet let. Ale i když se na něm jeho stáří už některými neduhy projevuje, stále zůstává v jedné věci nepřekonatelný - pořád umí pořizovat fantastické záběry okolního vesmíru.

Start rakety Dlouhý pochod 5 z čínského kosmického střediska Wen-čchang 23. července 2020

Čína vyslala na Mars svou první raketu. Ta by k planetě měla dorazit v únoru

Z čínského kosmického střediska Wen-čchang na ostrově Chaj-nan dnes ve 12:41 místního času (6:41 SELČ) odstartovala raketa Dlouhý pochod 5, která nasměruje k Marsu družici s přistávacím modulem a průzkumným vozítkem. Jde o první pokus Číny s přistáním na rudé planetě, které se předpokládá v dubnu nebo květnu příštího roku.  

Tomáš Havel.

Mléčná dráha pelhřimovského fotografa Havla zaujala NASA. Letěl pro ni půl světa

Tomáš Havel je úspěšný mladý fotograf z Pelhřimova. Na sociálních sítích ho sleduje téměř dvě stě tisíc fanoušků z celého světa a jedna z jeho fotografií noční krajiny se dostala až k americké kosmické agentuře NASA. Přesto za svůj největší úspěch považuje něco úplně jiného. Povídání bude místy možná trochu osobnější, protože jsme byli čtyři roky spolužáky na pelhřimovském gymnáziu, proto tykání v rozhovoru…

Meteory Lyridy ze souhvězdí Lyry

NASA ocenila pardubického astrofotografa

Fotografii komety Neowise pardubického rodáka, astronoma a fotografa Petra Horálka publikovala NASA ve čtvrtek 16. července jako prestižní Astronomický snímek dne.