Kreativ

ŠTÍTEK: NASA

Dětský seminář a konferenci uspořádala o víkendu (2. - 3. 10. 2021) valašskomeziříčská hvězdárna.

Děti prožily víkend nabitý vědou

Dětský seminář a konferenci uspořádala o víkendu valašskomeziříčská hvězdárna. Dva dny naplněné astronomií a dalšími přírodními vědami prožilo 10 dětí v horském hotelu ve Starých Hamrech na Frýdecko-Místecku.

Ze křtu knihy Michala Hejny 'Člověk a podzemní svět' v Muzeu Českého krasu v Berouně.

Od starověkých bájí k současné vědě. To popisuje nová kniha poznávání jeskyní

/FOTOGALERIE/ Křest knihy Člověk a podzemní svět se uskutečnil ve čtvrtek 30. září v prostorách Muzea Českého krasu v Berouně. Autorem je vášnivý speleolog a báňský inženýr Michal Hejna z Tetína. Kniha se ohlíží za historií lidského vnímání existence jeskyní a jejich využití. Autor v knize přináší poznatky z někdy až zajímavě bizarních teorií o vzniku jeskyň, kterých se začínající badatelé často chopili.

Jan Macák z Univerzity Pardubice

Od hodinek do vesmíru. Pardubický vědec vyvinul nejčernější čerň

Fráze Černá hodinka získává díky vědci z Univerzity Pardubice Janu Macákovi zcela nový význam. Tým pod vedením muže, který se dlouhodobě věnuje nanotechnologiím, totiž pro potřeby českého výrobce hodinek Chronotechna vyrobil speciální černou vrstvu pro jejich ciferníky. Ta pohltí až 99 procent světla. „Když se na vrstvu podíváte, je to, jak když se díváte do černé díry,“ říká nad svým úspěchem Jan Macák z Centru materiálů a nanotechnologií při Fakultě Chemicko-Technologické.

Vozítko Perseverance

Roveru Perseverance se nejspíš podařilo nabrat vzorek materiálu z Marsu

Robotickému vozítku Perseverance americké vesmírné agentury NASA se nejspíš podařilo odebrat vzorky z povrchu Marsu. Hlavní inženýr projektu Adam Steltzner už na twitteru vyjádřil své nadšení. NASA je však opatrnější a před oficiálním potvrzením úspěšného odběru chce nejprve na dalších fotografiích ověřit, že je v trubici dostatečné množství materiálu pro analýzu.

Start lodi Crew Dragon Endeavour

NASA zastavila práce na lunárním modulu SpaceX. Kvůli žalobě Bezosovy firmy

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) pozastavil práce na lunárním modulu se společností SpaceX Elona Muska. Učinil tak kvůli žalobě konkurenční firmy Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose, která se týká rozhodnutí vesmírné agentury uzavřít smlouvu v hodnotě 2,9 miliard dolarů (62,6 miliard korun) výhradně se Space X, informovala agentura Reuters.

Asteroid Bennu

Asteroid Bennu je nebezpečnější, než se myslelo. Pozornost budí rok 2182

Šance na to, že se asteroid Bennu srazí do roku 2300 se Zemí, je podle nových výpočtů o něco vyšší, než si vědci dosud mysleli. I tak je však nadále téměř jisté, že nás tento obří a nebezpečný asteroid nezasáhne. Uvedl to americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Americká vesmírná agentura NASA zveřejnila 9. srpna 2021 jako svou astronomickou fotografii dne snímek s názvem Perseus and Lost Meteors (Perseus a ztracené meteory)

Astronomická fotka dne? Snímek česko-slovenských autorů zachycuje Perseidy

Americká vesmírná agentura NASA zveřejnila jako svou astronomickou fotografii dne snímek s názvem Perseus and Lost Meteors (Perseus a ztracené meteory) pořízený českým fotografem Petrem Horálkem z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě a slovenským fotografem a popularizátorem astronomie Tomášem Slovinským.

Jedna ze selfie, kterou vozítko Curiosity vyfotilo při své misi na Marsu.

Stroj velký jako SUV hledá na Marsu život. Curiosity vysílá už devět let

Pokud by se sestavoval žebříček nejúspěšnějších misí NASA na Mars, mezi prvními by se jistě umístila Mars Science Laboratory. Právě při ní bylo na Rudou planetu vysláno vozítko Curiosity. To na rudé planetě přistálo před devíti lety a je dosud funkční. Na kontě má řadu úspěchů, objevilo třeba pradávné stopy po organických látkách.

Start lodi Boeing CST-100 Starliner - Start americké kosmická lodi společnosti Boeing CST-100 Starliner z floridského Mysu Canaveral

Po dřívějším odkladu se čeká start kosmické lodi Starliner k testovací misi

Kosmická loď CST-100 Starliner vyvinutá společností Boeing byla v pondělí po pátečním odkladu znovu připravena ke startu na svůj druhý zkušební let k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Pokud operaci neohrozí počasí, mělo by plavidlo bez posádky vzlétnout ve 13:20 východoamerického času (19:20 SELČ). Cílem testovací mise je dopravit na oběžnou dráhu náklad a o necelý týden později přistát zpátky na Zemi.

Pardubický fotograf Petr Horálek slaví další úspěch, jeho snímek byl americkým úřadem NASA vybrán jako prestižní astronomický snímek dne 31. července 202.

Pardubický fotograf bodoval se svým snímkem v NASA

Pardubický fotograf Petr Horálek slaví další úspěch, jeho snímek byl americkým úřadem NASA vybrán jako prestižní astronomický snímek dne 31. července 2021. Fotograf uspěl se snímkem nazvaným Vzpomínka na Neowise, na kterém zachytil nejvýraznější kometu na severní polokouli za posledních 23 let, která zazářila na obloze vloni v červenci.

Edwin „Buzz” Aldrin na povrchu Měsíce, vstoupil na něj jako druhý po Neilu Armstrongovi.

Nejslavnější astronaut, který si načůral do kalhot. Aldrin je mužem kontroverzí

Už dvaapadesát let uplyne od chvíle, kdy na Měsíc vkročil člověk. Přesněji dva muži. Neil Armstrong a Buzz Aldrin. Jméno druhého z nich je někdy trochu ve stínu Armstrongova. Aldrin je však postavou nanejvýš zajímavou. První člověk, který močil na jiné planetě, má za sebou alkoholismus, deprese i soudní spory s vlastními dětmi.

Jeden ze snímků, které pořídil přistávací modul Viking 1 na povrchu Marsu. Tento modul měl jako první v sobě zabudovanou minilaboratoř a sesbíral vzorky marsovské půdy.

Když na Marsu poprvé přistála minilaboratoř. Program Viking byl přelomový

Zajistily lidem většinu poznatků o rudé planetě, kterými pozemšťané disponovali v osmdesátých a devadesátých letech 20. století. Sondy Viking 1 a Viking 2 ze stejnojmenného programu americké Národní agentury pro letectví a vesmír (NASA) patří mezi nejúspěšnější stroje vyslané na rudou planetu.

Radomír Prus a Václav Binar u vlastní výrobní linky v továrně He3da

Radomír Prus: Velká dopravní elektroletadla jsou reálná

ROZHOVOR/ Před deseti měsíci společně otevřeli továrnu na revoluční baterie v Horní Suché u Havířova. Předseda představenstva společnosti HE3DA Václav Binar a hlavní akcionář projektu Radomír Prus mají další velké plány.

LÉTO. Čtyři roční období na známé vyhlídce Sečské přehrady byly fotografovány za velmi specifických podmínek - hodinu před západem slunce s typickým zabarvením a typickou oblačností pro dané období. Proto projekt trval tři roky.

Čtyři roční období na Seči. Unikátní sérii astrofotograf Horálek dělal tři roky

/FOTOGALERIE/ Unikátní fotografickou koláží čtyř ročních období na Seči nasnímaných ze stejného místa se pochlubil světoznámý astrofotograf Petr Horálek. Pardubák, jehož snímky vesmírných objektů oceňuje i americká NASA, projektem jaro-léto-podzim-zima strávil tři roky, snímky pocházejí ze známé vyhlídky nad přehradou u zříceniny Oheb. Podívejte se jak na výslednou koláž, tak i posloupně na všechny čtyři fotky. 

Výzkumný projekt Aquakosmow 10 je úspěšně u konce, čtyřčlenný tým, který si zúčastnil mise simulující let na Měsíc, se v pondělí 5. června vynořil po deseti dnech pod hladinou v lomu Slověnický mlýn u Lišova.

Aquanauti se vrátili z Měsíce na Zem u Budějovic, pokořili u toho dva rekordy

Unikátní projekt Aquakosmow 10 se pomalu blíží konci. V pondělí 5. července krátce po půl jedné odpoledne se vynořili dva potápěči a dvě potápěčky v lomu Slověnický mlýn u Lišova na Českobudějovicku, kteří pod hladinou strávili deset dnů. Do úterý ještě zůstanou v lomu, kde se musí zrehabilitovat a podrobit vědeckému zkoumání.

Americká společnost Space Perspective přijímá rezervace pro lety své kosmické lodi Neptun

Už za tři roky na okraj vesmíru. Lístek do superbalonu vyjde na víc jak milion

Jen ticho a krása. Zavěšeni na okraji mezihvězdného prostoru v plující přetlakové kapsli. Nad hlavou obrovský balon, pod nohama Modrá planeta. High-tech verze vzducholodi s pilotem a až osmi cestujícími má poprvé startovat už za necelé tři roky. A podle konstruktérů bude mít toaletu s nejkrásnějším výhledem ve známém vesmíru.

Záběry, které na Marsu pořídilo vozítko Perseverance

Nová éra vesmírných závodů. NASA se chystá na Venuši, Čína staví stanici

Dobývání vesmíru se v těchto měsících nebývale zintenzivnilo. Minulý týden například americká Národní agentura pro letectví a kosmonautiku (NASA) oznámila, že se chystá na Venuši. Čínský rover na Marsu zase v pátek vyfotil své první selfie a jeho mateřský stát je připravený vyslat první kosmonauty na svoji vlastní vesmírnou stanici.

Plánovaná mise NASA na Měsíc nese název Artemis

Mise Artemis. Po povrchu Měsíce se mají prohánět samořiditelné offroady

Lehké, ale robustní vozítko na elektřinu, které dojede dál a rychleji než jeho předchůdci z mise Apollo. Americká automobilová společnost General Motors se spojila s leteckou firmou Lockheed Martin a společně plánují výrobu špičkového terénního vozidla s vlastním pohonem pro nadcházející lunární misi Artemis.

Planeta Venuše

NASA ohlásila dvě mise na Venuši. Plánuje je na přelom dekády

Americká vesmírná agentura NASA plánuje dvě vědecké mise s cílem studovat atmosféru a povrch planety Venuše. Oznámila to ve středu v tiskové zprávě s tím, že jejich vyvrcholení očekává mezi lety 2028 a 2030. Podle médií se NASA chystá vyslat sondy k naší sousední planetě poprvé po více než 30 letech.

Snímek, který pořídilo vozítko Perseverance 31. května

Sto dní na Marsu. Vozítko Perseverance už pořídilo řadu unikátních snímků

Psalo se 18. února 2021, když na povrchu Marsu úspěšně přistál robotický průzkumník NASA Perseverance. Od té doby se malé vozítko muselo vypořádat s celou řadou specifik rudé planety, všechny zkoušky však úspěšně zvládlo. Nyní tak slaví sto dní stravených na rudé planetě. A za tu dobu zachytilo celou řadu vydařených snímků…