Kreativ

ŠTÍTEK: NASA

Kupa galaxií SMACS 0723, kterou zachytil vesmírný dalekohled Jamese Webba.

NASA ukázala první snímek z Webbova teleskopu, jde o nejhlubší pohled do vesmíru

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes se svými partnery z evropské vesmírné agentury ESA a kanadské CSA zveřejnil první plně barevný snímek pořízený vesmírným teleskopem Jamese Webba. Jde o doposud nehlubší pohled do vesmíru, na němž je zachyceno světlo z galaxií z období před miliardami let, uvádí britská BBC na svých internetových stránkách.

Asteroid letící kolem Země. Ilustrační foto.

Malý asteroid dnes proletí blízko Země. Vědci ho objevili na poslední chvíli

Malý asteroid, přibližně o velikosti autobusu, se dnes (ve čtvrtek 7. července) extrémně přiblíží k Zemi, a to zhruba ve vzdálenosti pouhých 90 tisíc kilometrů, což je asi 23 procent průměrné vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. Podobné události sice nejsou nikterak neobvyklé, na celém objevu je však nejvíc překvapivé to, že ještě před několika dny vůbec nikdo netušil, že se těleso k planetě blíží.

Záběry z mise Apolla 11 na Měsíc v roce 1969

NASA chce zpátky svůj ztracený měsíční prach z Apolla 11. A také některé šváby

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) kontaktoval bostonskou aukční síň RR Action s žádostí o zastavení prodeje měsíčního prachu, který během prvního přistání na Měsíci nasbírali astronauti Apolla 11. NASA ho chce zpátky, a spolu s ním i vzorky švábů, jimž byl podáván, aby se zjistilo, zda neobsahuje nějaké patogeny.

Raketa SLS, která společně s modulem Orion vynese na Měsíc astronauty při programu Artemis.

O krok blíže k Měsíci. Raketa má za sebou klíčový test, vědce ale trápí úniky

Odborníkům z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se podařilo úspěšně zakončit klíčový test pro start rakety SLS na Měsíc. Mise Artemis I odstartuje program, jehož cílem je dostat na povrch Měsíce další lidi. Přesto termín odpálení rakety ještě není stanoven, i při úspěšném testu se totiž vyskytlo několik problémů.

Planety Uran a Neptun jsou složením velmi podobné, odlišuje je však vzhled. Vědci přišli na to, proč jsou tyto „dvojčata sluneční soustavy“ různě zbarvená.

Proč je Neptun modřejší než Uran? Záhadu vyřešily teleskopy, NASA chystá misi

Neptun a Uran jsou si natolik podobní, že jim vědci často přezdívají planetární dvojčata. Tyto ledové obry však dělí jeden velký rozdíl. Jejich barva. Nová pozorování vesmírných a pozemních teleskopů konečně odhalila, co za rozdílem v barevném tónu stojí. NASA nyní po více než třech dekádách zvažuje novou misi k Uranu, aby odhalila další fascinující fakta o plynných obrech.

Pohled jedné z kamer roveru Perseverance, 13. června 2022 (Sol 467).

Lidské smetí zasypává už i Mars. Důkaz pořídilo vozítko Perseverance

Vozítko Perseverance již od loňského přistání na Marsu hledá známky života na povrchu našeho rudého souseda. Nyní však narazilo na něco, co spíše než prašnou a skalnatou krajinu cizí planety připomíná rodnou Zemi. Jeho kamery totiž zachytily kusy pozemského smetí. Jde o trosky, které na Marsu zanechalo lidstvo při průzkumu povrchu planety.

Superměsíc.

Dnes bude na obloze vidět jahodový superměsíc, jeden z nejjasnějších úplňků roku

Astronomičtí nadšenci dnes 14. června na noční obloze uvidí první ze tří letních superměsíců. Podle předpovědi počasí má být navíc jasná obloha. Proto by měl se měl ukázat ve své plné kráse. K pozorování lidé nebudou potřebovat žádné speciální vybavení. Červnovému superúplňku se také říká jahodový, medový či růžový. S barvou Měsíce to ovšem nemá nic společného.

Test rakety NASA v misi Artemis, která má za cíl vrátit člověka an Měsíc.

Leťte s námi k Měsíci, láká NASA. Lidé mohou do kosmu poslat své jméno

Alespoň symbolicky nyní může prakticky každý člověk vyrazit na Měsíc. Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) totiž zájemcům nabízí možnost získat palubní lístek na misi Artemis I, která k Měsíci vyrazí už o prázdninách. Lidé mohou do kosmu poslat své jméno, které bude zaznamenáno na flešce v útrobách kosmické lodi.

Velká modrá díra je jednou z nejznámějších modrých děr na světě. Vyznačuje se téměř dokonalým kruhovým tvarem.

Nejhlubší díry světa: Skrývají diamanty, jeskyně i věčné plameny

Stejně jako lidstvo odjakživa fascinovalo, co se nachází ve vesmíru, tak dráždí naši fantazii i pomyšlení, jak přesně vypadají nejhlubší vrstvy Země. Aspoň trochu poodhalit roušku tohoto tajemství pomáhají nejhlubší díry světa. Některé vytvořil člověk, jiné příroda sama. Na každý pád však berou dech. Pojďme se podívat na některé z nich.

Věžičkovité skalní útvary objevené na Marsu připomínají pokroucené sloupy.

Další záhadný snímek z Marsu: Na dně jezera se tyčí fascinující skalní věže

Jako majestátní věže, které se vypínají k nebi. Vesmírné vozítko Curiosity objevilo na Marsu další výjimečný skalní útvar. Mezi mělkými písky a balvany kráteru Gale zaznamenal rover několik pokroucených skalních sloupů, jejichž hroty vypadají téměř jako zmrzlé proudy vody vylévající se z neviditelného džbánu na obloze. 

Raketa SLS, která společně s modulem Orion vynese na Měsíc astronauty při programu Artemis.

Návrat na Měsíc se blíží. Raketu Artemis čeká poslední velký test

Testy před vysláním rakety z programu Artemis na Měsíc finišují v těchto dnech. Její letní cesta do vesmíru bude první uskutečněnou misí programu, ve kterém se na kosmické těleso ve finále po desetiletích dostanou další lidé. Už počátkem příštího týdne technici raketu umístí na odpalovací rampu a odborníci z NASA vyzkouší nanečisto její start, což je rozhodující zkouška.

Vesmírná loď Boeing CST-100 Starliner přistává v americkém White Sands Missile 26. května 2022.

Taxi pro astronauty. Vesmírná loď Starliner od Boeingu se vrátila na Zemi

Vesmírná loď Starliner od společnosti Boeing se ve čtvrtek brzy ráno SELČ vrátila na Zemi. Uvádí to zahraniční agentury s odkazem na přímý přenos amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Na palubě lodi, která uskutečnila zkušební let a v budoucnosti by měla sloužit jako "taxi" pro astronauty, byla jen figurína. Podle představitelů NASA byl let "mimořádně úspěšný".

Slunce na dosud nejrozsáhlejším snímku, který pořídila vesmírná sonda Solar Orbiter.

Nové záběry Slunce vyrazí dech: Sonda odhalila i nový útvar

Slunce si pro lidstvo připravilo více než jen letní dávky vitaminu D a vědce překvapilo novým útvarem ve své atmosféře. Odborníci z NASA i z Evropské kosmické agentury se na hvězdu díky neuvěřitelným snímkům ze sondy Solar Orbiter dívají v novém světle.

Vizualizace UFO. Pentagon hlásí až 400 setkání.

Pentagon odtajnil informace o UFO: Hlásí čtyři sta setkání, vše prověřuje

Existuje mimozemská civilizace, nebo ne? A jaké jsou důkazy? I na tyto otázky se snažili odpovídat nejvyšší představitelé Pentagonu americkému sněmovnímu výboru. Úterní kongres odhalil, že nyní existuje téměř čtyři sta zpráv od vojenského personálu o možných setkáních s UFO. Toto číslo je překvapivé a znamená velmi výrazný nárůst. Americká zpravodajská komunita totiž loni vydala pouhých 144 podobných zpráv. 

Experti z Floridské univerzity zasadili řeřichu do drsné měsíční hlíny, kterou získali astronauti z Apolla 11.

Převratný krok: Vědci poprvé vypěstovali rostliny v půdě z Měsíce

Experti z americké Floridské univerzity zasadili řeřichu do drsné měsíční zeminy, kterou přivezli na Zem astronauti z Apolla 11. Tým vědců chtěl zjistit, zda v ní něco vyroste, aby ji mohla nová generace měsíčních průzkumníků využít k pěstování potravin. Výsledky ho ohromily.

České brýle pro virtuální realitu využívají výcviková střediska pilotů, přední automobilky nebo NASA.

Od pilotů letadel po bagristy. Virtuální realitu zprostředkují i české brýle

Autoškola mimo silnice. Bagr nebo jeřáb na obrovských stavbách bez řidiče v kabině. I to je budoucnost virtuální reality podle zakladatele firmy VRgineers Marka Polčáka. Její technologii nyní ve světě využívají třeba piloti letadel a helikoptér pro výcvik. Trénují s nimi piloti formule i astronauti NASA. „Headset dokáže nasimulovat ovládání jakéhokoli zařízení,“ tvrdí Polčák.

Ilustrace planety, na které by mohl být mimozemský život.

Vědci se pokusí sdělit mimozemšťanům, kde je Země. Vyšlou speciální zprávy

Někdy se pozoruhodně sejde více vědeckých zpráv a takový okamžik nastal právě nyní. Podle jednoho nového oznámení se dva astronomické týmy chystají v nadcházejících měsících vysílat do vesmíru signály se záměrem navázat komunikaci s inteligentními mimozemšťany, kteří by chtěli naslouchat. Podle druhé zprávy je ale pravděpodobné, že bychom museli žít 400 tisíc let, abychom něco z vesmíru zaslechli.

Astronaut John W. Young salutuje u americké vlajky, kterou umístil na Měsíc.

Muži z Apolla 16 na Měsíci málem nepřistáli. Pak pomohli odhalit jedno tajemství

Přistát na Měsíci se podařilo celkem šesti misím z amerického programu Apollo. Předposlední z nich, Apollo 16, ve čtvrtek slaví významné výročí. Astronauti, kteří se mise účastnili, vstoupili na povrch přirozené družice Země přesně před půlstoletím. Nechybělo přitom mnoho a pobyt na lunárním povrchu si John W. Young a Charles M. Duke Jr. nikdy nevyzkoušeli.

Z Kennedyho vesmírného střediska na východě Floridy odstartoval 8. dubna let společnosti Axiom Space, který představuje první ryze soukromou misi na oběžnou dráhu podporovanou americkou vesmírnou agenturou NASA

Crew Dragon s posádkou soukromé mise přistála na ISS. Navzdory menším problémům

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) po menších problémech přistála loď společnosti SpaceX Crew Dragon se čtyřčlennou posádkou, která na orbitálním komplexu stráví osm dnů. Let, který organizuje společnost Axiom Space a který má podporu americké vesmírné agentury NASA, je první plně soukromou výpravou na ISS. Přiblížení a přistání lodi vysílala NASA na svém webu v přímém přenosu.

Planetka Ryugu.

Vědci zřejmě rozluštili záhadu asteroidu Ryugu. Není tím, čím se myslelo

V roce 2014 vypustila japonská vesmírná agentura JAXA sondu Hajabusa 2 s cílem detailně prozkoumat asteroid Ryugu. K vesmírnému tělesu dorazila v červnu 2018 a více než rok jej studovala z oběžné dráhy. Dokonce vyslala na povrch asteroidu čtyři rovery pro získání vzorků. Ty pak v prosinci roku 2020 přivezla zpátky na zemi. Vědci nyní odhalili, že Ryugu možná není asteroid, nýbrž pozůstatek komety.

Trosky letadla čínských aerolinek.

Zřícený čínský letoun: Zatím se nepodařilo najít žádného přeživšího

Záchranáři zatím nenašli žádné přeživší v troskách letadla společnosti China Eastern Airlines, které v pondělí havarovalo se 132 lidmi na palubě v horách na jihu Číny. S odvoláním na čínská státní média o tom informovala agentura AP. Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že v letadle nebyli žádní cizinci.

Americký astronaut Mark Vande Hei na Mezinárodní vesmírné stanici.

Američan přepsal rekord v délce pobytu ve vesmíru. Hrozilo, že se nedostane pryč

Historický okamžik se odehrál na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Americký astronaut Mark Vande Hei, který tam aktuálně pobývá, totiž dosáhl nového amerického rekordu v délce pobytu člověka ve vesmíru. Zpátky na Zemi by se měl Vande Hei vrátit předposlední březnový den, jeho návrat ale vážně ohrozila válka na Ukrajině.

Testovací snímek pořízený Webovým teleskopem. Jeho snímací senzory jsou natolik citlivé, že kromě hvězdy, na kterou se měl zaměřit, zachytil i galaxie a hvězdy v pozadí.

Milník překonán. Webbův teleskop pořídil unikátní fotku hvězdy i svou selfie

Možnost zkoumání dosud neprobádaných tajů vesmíru je zase o něco blíž. Unikátní vesmírný dalekohled úspěšně dokončil řadu kroků zásadních pro zarovnání svých osmnácti zrcadlových segmentů. Důkazem úspěšnosti provedeného testu je unikátní detailní fotografie vzdálené hvězdy. Po této zdařené misi tým kolem Webbova teleskopu věří, že může dokonce překonat původní očekávání.

Dnes ráno byla nad Sečí vidět polární záře

VIDEO: Pardubický astrofotograf Horálek blýskl dnes v noci na Seči polární záři

/FOTOGALERIE/ Dnes ráno, zhruba 30 minut po půlnoci, byla na 15-20 minut vidět ze sečské přehrady polární záře. Snímky známého pardubického astrofotografa Petra Horálka, jehož snímky oceňuje i NASA, pocházejí konkrétně z místní části Ústupky. Během březnové a zářijové rovnodennosti jsou pro pozorování polární záře, v našich šířkách jinak vzácná, ideální podmínky.  

Tomáš Přibyl

Družice pomáhají obráncům, říká vesmírný nadšenec z Brna o válce na Ukrajině

/FOTO/ Z drah ve výšce dvě stě až pět set kilometrů snímkují běžně zpravodajské družice. Zabírají pás široký třeba padesát až sto kilometrů. A podle Tomáše Přibyla z Technického muzea v Brně jsou nápomocné i při současném konfliktu na Ukrajině. „Družicové snímky třeba odhalily nepravdy o ruských tvrzeních ve dnech bezprostředně před agresí, že se jednotky začínají stahovat do kasáren,“ zmiňuje publicista v oblasti kosmonautiky a autor mnoha knih literatury faktu.

Kráter Hiawatha v Grónsku. Prohlubeň je zhruba uprostřed snímku, jde o kruh bleděhnědé barvy. Snímek je simulací, ve skutečnosti je kráter překrytý vrstvou ledu.

Vědce dál udivuje kráter v Grónsku. Je o desítky milionů let starší, než mysleli

Vědci odhalili další tajemství záhadného kráteru Hiawatha, který se nachází v Grónsku. Už dříve věděli, že prohlubeň skrytá pod vrstvou ledu patří mezi největší dopadové krátery na planetě a vznikla zřejmě po nárazu asteroidu. Nyní k tomu navíc odhadli, jak starý může kráter být. Podle všeho vznikl mnohem dříve, než se dosud myslelo.

Pikárečtí jsou ve výrobě masek pro masopustní průvod skutečně vynalézaví.

Motorizovaný hejkal a svérázní stěhováci. Podívejte se na ostatky v Pikárci

Po loňské „ochuzené" verzi ostatkového průvodu se letos Pikárečtí pustili do příprav s o to větší vervou. Výsledek byl velmi povedený, ostatně posuďte sami, fotogalerie je plná veselých a obdivuhodně propracovaných masek. Za krásný text děkujeme panu Petru Brožovi, za foto a video Miloslavu Brožovi, Františku Brožovi a Jiřímu Vařejkovi.

Počítačová animace dopadu asteroidu. Podle odborníků takový scénář nehrozí

Hrozilo, že v roce 2023 narazí do Země. Obávaný asteroid nakonec planetu mine

Šestého ledna letošního roku se astronomové z observatoře Mount Lemmon v Arizoně ohlásili s hrozivým zjištěním: objevili asteroid o průměru 70 metrů, který působil tak, že může při svém dalším průletu potenciálně zasáhnout Zemi - a k tomuto průletu mělo dojít již 4. července 2023. Sedm po sobě jdoucích nocí se zdálo, že nebezpečí opravdu hrozí. Nakonec ale vědci oznámili, že objekt naši planetu mine.