Kreativ

ŠTÍTEK: NASA

Na této fotografii vydané společností Roskosmos  prázdná kapsle Sojuz MS-23 odstartovala na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu 24. února 2023

K ISS míří záchranná vesmírná loď. Nahradí Sojuz poškozený meteoritem

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala ruská nosná raketa Sojuz-2.1a s vesmírnou lodí Sojuz MS-23, která je tentokráte bez posádky. V roli záchranné lodi míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), aby zde nahradila vesmírnou loď Sojuz MS-22, poškozenou mikrometeoritem. Loď se oddělila od třetího stupně nosné rakety a dosáhla oběžné dráhy. U ISS má přistát 26. února, oznámili reportéři ze střediska řízení vesmírného letu.

Ruská vesmírná agentura Roskomos vyšle záchrannou loď Sojuz k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 24. února

Záchranné plavidlo Sojuz MS-23 vzlétne k ISS 24. února, oznámil Roskosmos

Ruská vesmírná agentura Roskosmos vyšle záchrannou loď Sojuz k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 24. února. Roskosmos to podle agentury AFP oznámil v sobotu. Sojuz MS-23 je náhradním plavidlem za poškozený Sojuz MS-22, který měl z oběžné dráhy na Zemi v březnu dostat dva ruské kosmonauty a jednoho amerického astronauta. Jejich mise se kvůli incidentu prodlouží až do léta nebo podzimu.

Fotografie čeljabinského meteoru, pořízená očitým svědkem z Čeljabinského činoherního divadla

Čeljabinský meteorit: Ukázal, co dokáže síla větší než u atomovky v Hirošimě

Nejdříve letící ohnivá koule, potom vše oslepující záblesk, hlasitý sonický třesk a sypající se rozbité sklo. Právě tak se před deseti lety ohlásil v ruském Čeljabinsku meteoroid, který ráno 15. února 2013 explodoval nad městem. Výbuch a následný dopad úlomků na zemi si vyžádal více než 1200 zraněných a způsobil značné škody. A přiživil i teorie o UFO. Dopad se také podařilo natočit na video.

Americký pilot Chuck Yeager v kokpitu stroje Bell X-1, ve kterém jako první člověk při plně řízeném letu překonal rychlost zvuku.

Jako první pokořil rychlost zvuku. K rekordu Chucku Yeagerovi pomohlo i koště

Před stoletím se narodil jeden z nejvýznamnějších letců historie. Americký vojenský pilot, letecké eso Charles Elwood Yeager přezdívaný Chuck, se do dějin zapsal jako první člověk, který v letounu překonal rychlost zvuku. V přelomový okamžik měl zlámaná žebra. Jedinečný kousek dokázal jen díky násadě na koště.

České firmy čím dál častěji objevují potenciál 3D tisku.

Součástky pro auta i erotické zboží. Podniky v Česku si oblíbily 3D tisk

Začali s ním kutilové a nadšenci. V poslední době se však takzvaný 3D tisk, při kterém speciální tiskárny dokáží pomocí nanášení vrstev vytisknout rozličné předměty, dere z garáží a studentských pokojů do hal továren. A to napříč obory. Novou technologii využívají nejen zdravotníci, ale i výrobci automobilů, vývojáři leteckého a kosmického výzkumu či výrobci erotických pomůcek. Podle Českého statistického úřadu disponovalo v roce 2021 3D tiskárnami 52 procent velkých průmyslových podniků.

Zakopali na Marsu medvěda?

Od sousedů: Pandémie trochu naučila Rakušany opatrnosti. Medvěd na Marsu

Privátních insolvencí v Rakousku bylo loni o 13,1 % víc než předloni - 8176 případů. Poklesly ale dlužené částky. V roce 2021 dlužili úpadci průměrně 121 000 eur, loni 111 000 eur. V roce 2019, tedy před začátkem koronové krize, to bylo dokonce 148 000. Pandémie pak naučila lidi opatrnosti…

Vozítko Perseverance poskytlo vědcům i široké veřejnosti vhled do toho, jaké je na Marsu počasí. Ilustrační foto

Jaké panuje počasí na Marsu? Vozítko Perseverance poslalo podrobnou zprávu

Vozítko Perseverance spravované Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA), podalo první podrobnou zprávu o tom, jak vypadá počasí na Rudé planetě. V kráteru Jezero naměřilo mrazivých -55 stupňů Celsia. Zpráva ale také zachycuje změnu rychlosti větru anebo třeba atmosférického tlaku. Informaci přinesl portál Space.

Průlet asteroidu kole Země. Ilustrační foto.

Kolem Země proletěl asteroid velký jako náklaďák. Byl blíž než některé satelity

Kolem naší planety v uplynulých hodinách proletělo vesmírné těleso o velikosti menšího nákladního auta. V jistou chvíli se pohybovalo pouhých 3600 kilometrů nad zemským povrchem. Jde o jedno z největších přiblížení dráhy asteroidu v historii. Průlet může nyní lidstvu sloužit jako výstraha, že v blízkosti Země je stále velké množství ještě neobjevených asteroidů. A některé z nich mohou být i nebezpečnější.

Umělecké zobrazení cesty sondy Pioneer 10 vesmírem

Sonda Pioneer 10 letěla tam, kam nikdo před ní. Nesla poselství pro mimozemšťany

Jedním z největších technologických úspěchů minulého století se stala americká sonda Pioneer 10. Ta jako vůbec první lidmi vyrobené těleso proletěla pásem asteroidů mezi Marsem a Jupiterem a prozkoumala největší planetu Sluneční soustavy. Poté se vydala za hranice našeho planetárního systému. Sonda má na sobě i jednu nevídanou specialitu - jako první totiž do kosmu odvezla poselství lidstva pro mimozemské civilizace.

Posádka mise STS-107 raketoplánu Columbia ve vesmíru. Kosmonautům zbývalo pár posledních dní života.

Zkáza raketoplánu Columbia: Zachránit posádku nešlo, mrtvá byla už před explozí

Před dvaceti lety se vydal na svou poslední misi raketoplán Columbia amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Z kosmu se ale jeho sedmičlenná posádka už nikdy domů nevrátila. Při zpáteční cestě totiž raketoplán explodoval. Děsivý konec Columbie se stal zatím největší kosmickou katastrofou tohoto století a prakticky pohřbil celý program Space Shuttle.

Obrázek ukazuje exoplanetu LHS 475 b, která je kamenná a téměř stejně velká jako Země. Existenci planety potvrdil Webbův teleskop.

Další úspěch Webbova teleskopu, našel svou první exoplanetu. Jde o skalnatý svět

Webbův teleskop si na již tak dlouhý seznam může připsat další úspěch. Vesmírná observatoř totiž poprvé potvrdila existenci exoplanety. LHS 475 b se nachází mimo naši sluneční soustavu a je téměř stejně velká jako Země. Tento skalnatý svět, jak jej popisují vědci, se nachází 41 světelných let od nás v souhvězdí Octana.

Kometa. Ilustrační foto.

Na obloze se objeví zelená kometa, naposledy ji mohli pozorovat neandrtálci

Lidé mohou během roku sledovat doslova nespočet komet, většina z nich však jen tiše přijde a odejde. Ne každá si zaslouží opěvování jako nedávno objevená kometa, která se na české obloze ukáže v plné kráse 13. ledna. Je to chvíle, kdy se nejvíce přiblíží Slunci a bude to poprvé po 50 tisících let, kdy svůj jas znovu ukáže lidem na Zemi.

Uměle vytvořený obrázek družice Gaia pozorující Mléčnou dráhu. Obrázek na pozadí oblohy je sestaven z dat o více než 1,8 miliardy hvězd. Ukazuje jejich celkovou jasnost a barvu podle poledních vydaných informací. Ilustrační foto.

Vědcům se podařilo najít srdce Mléčné dráhy. Ukrývá nejstarší hvězdy v galaxii

Astronomové identifikovali 18 tisíc hvězd z počátků Mléčné dráhy. Objevili je díky nejpřesnější trojrozměrné mapě galaxie a neuronové síti, která zkoumala chemické složení více než dvou milionů hvězd. Čerstvé informace poskytly odborníkům nový pohled na vznik naší galaxie před třinácti miliardami let a odhalily tím její starověké srdce.

Červený disk horkého plynu kolem černé díry. Proud plynu je pozůstatkem hvězdy, kterou černá díra roztrhla. Oblak horké plazmy nad černou dírou se nazývá koróna.

NASA se dostala neobvykle blízko černé díře. Získala záběry, jak pohlcuje hvězdu

Jak ve skutečnosti vypadá, když černá díra pohlcuje hvězdu, která se dostala příliš blízko? Laboratoř proudového pohonu od NASA zachytila situaci, kdy masivní díra do svých gravitačních sítí zachytila nejnovější oběť. Umírající hvězda za sebou zanechala na pohled krásný dlouhý ohon horkého plynu, zatímco nenávratně mizela z vesmíru.

Mezinárodní vesmírná stanice.

Astronauti uvízli na vesmírné stanici. Rusko zvažuje vyslání záchranného modulu

Tři astronauti uvízli na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) poté, co jim minulý týden začala z modulu pro převoz posádky unikat chladící kapalina do vesmíru. Představitelé Roskosmosu a NASA ve čtvrtek uvedli, že stále vyšetřují, jak k poškození chladícího potrubí na raketě Sojuz MS-22 došlo. Rusko také zvažuje, že pro astronauty pošle záchrannou raketu.

Astronaut Eugene Cernan na měsíčním povrchu, zatím poslední člověk, který stál na Měsíci. Cernan měl československé kořeny.

Rekordní mise Apollo 17: Poslední stopy na Měsíci jsou československé

Už půl století uplynulo od chvíle, kdy člověk naposledy stanul na Měsíci. Program Apollo ukončila mise Apollo 17, která zlomila několik rekordů. Její velitel měl předky z Česka a Slovenska a na přirozené družici Země jsou tak i československé stopy. Nechybělo ale mnoho, a vše mohlo být úplně jinak.

Vozítko Perseverance.

Co je slyšet na Marsu? Vozítko Perseverance nahrálo děsivé zvuky větru

Lidé si mohou vůbec poprvé poslechnout, jak zní mohutný prachový vír na Marsu. Přesně takový vír totiž přeletěl přímo nad vozítkem Perseverance, které zrovna v tu chvíli zkoumalo místo dávného jezera na rudé planetě. A vesmírné sondě se tento proces podařilo zaznamenat pomocí nahrávacího zařízení. 

Modul Orion se na snímku NASA přibližuje k planetě Zemi 11. prosince 2022

Mise Artemis: Modul Orion se po cestě kolem Měsíce úspěšně vrátil na Zemi

Modul Orion dnes dopadem do Tichého oceánu završil svou cestu okolo Měsíce. Předtím při průletu zemskou atmosférou zvládl nejkritičtější část testovací mise Artemis I amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), při níž se dostal dál od Země než kterékoliv jiné kosmické plavidlo navržené pro posádku. Do vod u mexického ostrova Guadalupe dopadl v 18:40 SEČ, nyní ho z oceánu vyzvedne loď amerického námořnictva.

Solné pláni Salar de Uyuni se také přezdívá "boží zrcadlo".

Pod obřím solným zrcadlem Salar de Uyuni se skrývá poklad. Pláň využívá i NASA

Oprávněně se mu říká největší zrcadlo světa. Je totiž jen velmi těžko poznat, kde končí nebe a začíná země. Stačí, když největší solnou pláň na světě, obsahující 10 miliard tun soli, pokryje tenká vrstva vody a už se mohou mraky začít vzhlížet v zrcadle, v němž se odráží celá obloha. Unikátní solnou pláň v Bolívii, ukrývající až 70 procent světových zásob lithia, využívá i NASA.

Sklad obilí na Ukrajině na snímku z 9. srpna 2022

Rusko sklidilo v okupované části Ukrajiny pšenici za miliardu dolarů, tvrdí NASA

Rusko letos sklidilo z ukrajinských polí pšenici v hodnotě zhruba jedné miliardy dolarů (23,1 miliardy korun), uvedl americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na základě analýzy svých satelitních snímků. Celková sklizeň pšenice na Ukrajině bude podle vesmírné agentury navzdory válce jen mírně podprůměrná.

Start čínské vesmírné lodi Šen-čou 15 z kosmodromu v poušti Gobi, 29. listopadu 2022

Odstartováno. K čínské orbitální stanici míří raketa Šen-čou se třemi astronauty

Z kosmodromu v poušti Gobi odstartovala čínská vesmírná loď Šen-čou 15 se tříčlennou posádkou na palubě. Míří k čínské vesmírné stanici na oběžné dráze Země, kde vystřídá tři astronauty, kteří jsou na stanici od letošního června. Završí tím rovněž poslední fázi konstrukce čínské vesmírné stanice. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na čínská státní média.

Astronomové intenzivně pátrají po tajemství vesmíru. Nově jim pomáhá hlavně Webbův teleskop.. Ilustrační foto

Webbův teleskop našel možná nejstarší galaxii. Snímky uchvátily vědce

Zdá se, že vesmírný dalekohled Jamese Webba pokračuje ve stírání hranic toho, co je v pozorování vesmíru možné a co ne. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v dosud nejnovějším prohlášení uvedl, že teleskop nachází dosud skryté rané galaxie, a to včetně jedné, která se zformovala pouhých 350 milionů let po velkém třesku.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zahájil program 16. listopadu 2022 Artemis, který má vrátit člověka zpět na Měsíc. Z floridského mysu Canaveral v 7:47 SEČ odletěla raketa Space Launch System (SLS) s modulem Orion

VIDEO: Mise Artemis odstartovala. NASA vyslala raketu SLS k Měsíci

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnes zahájil program Artemis, který má vrátit člověka na Měsíc. Raketové motory nakonec po odkladech a technických obtížích zažehly v 7:47 SEČ a vynesly raketu Space Launch System (SLS) s modulem Orion nad floridský mys Canaveral a na oběžnou dráhu. Modul, jehož posádku tvoří testovací figuríny, má v následujících 25 dnech obletět Měsíc a vrátit se zpět na Zemi.

Pouhou minutu a čtvrt trvala 28. ledna 1986 cesta amerického raketoplánu Challenger do vesmíru. Poté se stroj před zraky milionů televizních diváků změnil v ohnivou kouli, nikdo ze sedmi členů posádky nepřežil.

Potápěči našli u Floridy trosky vybuchlého raketoplánu Challenger

Datum 28. ledna 1986 si mnoho lidí pamatuje jako den, kdy došlo k explozi raketoplánu Challenger. Tragédie se stala jen 73 sekund po startu, zemřelo všech sedm pasažérů. Šest astronautů a učitelka, která se měla stát prvním civilistou ve vesmíru. Trosky nyní našel na dně Atlantského oceánu filmový štáb stanice History.

Američané byli svědky ohnivé koule, kterou později vysvětlila americká kosmická agentura. Stál za ní start nové rakety S.S. Sally Ride.

Američany vystrašila ohnivá koule. Spekulace na internetu utnula až NASA

Američany žijící ve Virgínii vyděsila záhadná ohnivá koule, která se v pondělí ráno objevila na obloze. Internet brzy zaplavily fotky pořízené obyvateli, kteří nevěděli, co rozzářilo oblohu nad jejich hlavami. Odpověď jim nedlouho poté poskytla NASA. O události informoval portál The News & Observer.

Vít Latzel z Botanického ústavu AV ČR při zkoumání stresových dopadů na rostliny.

Čeští vědci zazářili. Mapovali okolí černé díry a stresovali rostliny

/FOTOGALERIE/ Kde leží „Ondrejov“ a kde „Pruhonice“? To teď hledají experti z celého světa: středočeští vědci z Akademie věd ČR se aktuálně proslavili několika pozoruhodnými výzkumy. Astronomové dvěma ultraúspěšnými projekty ve spolupráci s NASA, botanici zkoumáním dopadů stresu u rostlin.

Tady Petr

VIDEO: NASA ukázala, že umí změnit směr letu asteroidu v případě ohrožení Země

V úterním historickém momentu vesmírná agentura potvrdila, že poprvé v historii se lidstvu podařilo změnit dráhu letícího asteroidu ve vesmíru, a naznačila tím, že máme k dispozici nástroj, který lidstvu poslouží, bude-li to potřebné a bude v přímém ohrožení. NASA ve spojení s mezinárodními partnery toho dosáhla minulý měsíc při testování projektu DART, plavidlo narazilo do asteroidu přezdívaném Dimorphos v rychlosti 6.1 kilometru za sekundu.