Kreativ

ŠTÍTEK: lavina

Ilustrační foto.

Masivní sesuv půdy v Rakousku odřízl od světa na 5000 lidí

Vídeň, Praha - Masivní sesuv půdy v rakouské alpské rekreační oblasti Raurisertal v Národním parku Vysoké Taury odřízl ve čtvrtek večer od okolního světa na 5000 lidí. Nikdo z nich nebyl zraněn. Podle agentury DPA o tom dnes informoval hasičský záchranný sbor. Zda jsou mezi turisty, kteří v rekreační oblasti uvízli, také Češi, nemá ministerstvo zahraničí informace, řekla jeho mluvčí Michaela Lagronová.

Vyšetřování vraždy. Ilustrační foto.

Pískem se šíří zvěsti o další vraždě ženy

Písek - Kriminalisté v Písku vyšetřují vraždu. Obětí má být starší žena, možným pachatelem její blízký příbuzný. Takové zvěsti se v posledních dnech šíří jako lavina městem na Otavě.

Ilustrační foto

Přemnožené mšice ničí porosty smrků po celém Česku

Praha – Lesníci v Praze ale i v dalších místech po celém Česku zaznamenali přemnožené mšice, které ničí jehličnaté stromy. Za nebývalým přemnožením je suché počasí a také dvě poslední teplé zimy. Stromům před záhubou pomůže kropení, dostatečná zálivka nebo speciální přípravky. Informoval dnes Václav Nejman z Lesů hlavního města Prahy.

Ryan O'Reilly z Colorada (uprostřed) proti Ottawě.

Překvapivá rošáda v NHL. Buffalo posílí jeden z lídrů Colorada O'Reilly

Buffalo - Hokejisté Buffala získali v NHL díky rozsáhlé výměně útočníka Ryana O'Reillyho z Colorada. Spolu s ním přichází do týmu i Jamie McGinn, Avalanche naopak posílí zadák Nikita Zadorov s útočníky Michailem Grigorenkem a J.T. Compherem. Colorado navíc obdrželo ještě první volbu v pořadí druhého kola letošního draftu.

Okresní přebor Vsetín: Kelč B (žlutočerné dresy) vs. Prlov.

Setrvání Velkých Karlovic v divizi spustilo lavinu změn i v okresech

Valašsko – Setrvání Velkých Karlovic + Karolinky v divizi E rozpoutalo o fotbalovém víkendu lavinu změn v sestupech a postupech na Valašsku. Podobně jako ve III. třídě i v okresním přeboru byl poslední hrací víkend sezony velmi divoký a plný překvapení právě ohledně sestupů i postupů.

Mělnická Jizerská 50.

Centrem města se proháněli maskovaní lyžaři na běžkách

Mělník – Už po dvaadvacáté patřilo mělnické náměstí Míru lyžařům. V historickém centru města se v sobotu konal další ročník oblíbeného recesistického závodu Mělnická Jizerská 50, na který se vždy těší nejen diváci, ale i sami závodníci.

Ilustrační foto.

Thermal provokuje

Karlovy Vary - Nejprve slavný festivalový hotel, pak neúspěšná privatizace, potom znovu státní náruč. To je ve zkratce minulost karlovarského hotelu Thermal. A současnost? Prodej venkovního bazénu, který býval karlovarskou raritou, spustil lavinu protestů. Petici proti tomuto záměru Ministerstva financí, pod něž nyní Thermal spadá, podepsaly stovky lidí a nyní se k výhradám Karlovaráků přidalo i město.

Odborníci zkoumali 22. května v Modrém dole v Krkonoších v místě pádu letošní laviny její okolnosti a vlivy na vegetaci.

Obří únorová lavina v Krkonoších lámala stromy jak sirky, kleč přežila

Pec pod Sněžkou - Výjimečně velká lavina, která letos 10. února spadla do Modrého dolu v Krkonoších, měla obrovskou sílu a vzrostlé smrky lámala jak sirky. Naopak porosty kleče sesuv masy sněhu přečkaly bez újmy. Sílu a vlivy laviny na okolní přírodu dnes zkoumali odborníci správy Krkonošského národního parku. Výsledky dnešních zjištění a měření budou následně vyhodnocovat, řekl ČTK mluvčí správy parku Radek Drahný.

Ilustrační foto.

Barchovan Libňatov začal šesti kanonádami

Havlovice - Také letošní jaro patří rozjezdu Havlovické Tropical ligy a zatím nejlépe se v této soutěži daří libňatovskému Barchovanu. Tamní celek během úvodních šesti kol nejvyšší soutěže neztratil ani jeden bod a po zásluze se tak vyhřívá na čele tabulky.

Ilustrační foto.

Pokus o únos, nebo jen omyl? Rodiče z Kyjova se bojí

Kyjov – V úterý šly dvě dcery Marcely Kaňové z Kyjova do školy tak jako každý všední den. Cesta z domova se však pro ně změnila v děsivý zážitek. Nedaleko školy je z ničeho nic oslovili tři muži a lákali je do auta. Lidé na sociální síti hovoří o pokusu o únos. Kyjovští strážníci posilují hlídky.

Ilustrační foto.

Pokus o únos, nebo jen omyl? Rodiče se bojí

Kyjov – V úterý šly dvě dcery Marcely Kaňové z Kyjova do školy tak jako každý všední den. Cesta z domova se však pro ně změnila v děsivý zážitek. Nedaleko školy je z ničeho nic oslovil starší muž a lákal je do auta. Lidé na sociální síti hovoří o pokusu o únos. Kyjovští strážníci posilují hlídky.

Sherpa Cup 2015 Lesná.

VIDEO: Dřina, únava a štěstí, to byl Sherpa Cup

Lesná - Krušné hory po roce přivítaly horské nosiče. Svou vytrvalost a odolnost si po vzoru nepálských šerpů přijelo na Lesnou vyzkoušet na 119 závodníků. Jako lavina jen v opačném směru se úderem jedenácté hodiny pátečního dopoledne od budovy horské služby na Svahové vrhla vstříc trati v délce 2 325 metrů první vlna závodníků.

Na snímku vítězné družstvo z Kokonína na stanovišti zraněný sáňkař.

Školáci si s pomocí vědí rady

Jablonec n. N. - Osm desítek dětí s doprovodem se nahrnulo natěšeně do areálu profesionálních hasičů v jabloneckém Mšeně. Jejich cílem nebyla exkurze, ale 41. ročník tradičního oblastního klání družstev Soutěž mladých zdravotníků, které hasiči jako tradičně poskytli zázemí.

Helicopter show a Rally show v Hradci Králové - tisková konference a ukázka.

Bitva na nebi i ve vzduchu: Vrtulníky se utkají s vozy

Hradec Králové /FOTO/ - Rychlé automobily i vrtulníky, ve kterých se budou moci návštěvníci projet nebo proletět. Akce na zemi i ve vzduchu. To je jedinečné propojení přehlídky Helicoptershow a jedné z největších automobilových akcí v Evropě Rally show a Autosalon show, které vypukne v sobotu 16. května.

Všichni horolezci, kteří zůstávali po ničivém zemětřesení a sesuvech lavin uvězněni ve výškových táborech na svazích Mount Everestu, již byli údajně s pomocí vrtulníků přepraveni do bezpečí.

Všichni horolezci z výškových táborů na Everestu už jsou v bezpečí

Káthmándú – Všichni horolezci, kteří zůstávali po ničivém zemětřesení a sesuvech lavin uvězněni ve výškových táborech na svazích Mount Everestu, již byli údajně s pomocí vrtulníků přepraveni do bezpečí. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na výpravy v základním táboře.

Zlepšení počasí na Mount Everestu dnes umožnilo záchranářům evakuovat z nejvyšší hory světa další desítky horolezců, které postihlo sobotní zemětřesení v Nepálu.

Záchranáři v Nepálu evakuují z Everestu desítky horolezců

Káthmándú – Zlepšení počasí na Mount Everestu dnes umožnilo záchranářům evakuovat z nejvyšší hory světa další desítky horolezců, které postihlo sobotní zemětřesení v Nepálu. Nejméně 18 lidí smetla v sobotu v základním táboře pod Everestem lavina, 60 lidí utrpělo zranění a blíže neupřesněný počet se stále pohřešuje. Na 210 horolezců a jejich nepálských průvodců, kteří na svazích hory zůstali, dopravují do bezpečí vrtulníky, informoval dnes zpravodajský server BBC News.

Českým diplomatickým úřadům se po víkendovém zemětřesení v Nepálu a okolních zemích stále nepodařilo navázat kontakt s 26 Čechy.

Českým úřadům se ještě nepodařilo navázat kontakt s 26 Čechy v Nepálu

Dillí – Českým diplomatickým úřadům se po víkendovém zemětřesení v Nepálu a okolních zemích stále nepodařilo navázat kontakt s 26 Čechy. V Nepálu je podle posledních informací 226 českých občanů a pohřešováno jich je 24, v Indii jsou nezvěstní dva Češi, dnes to telefonicky řekl velvyslanec ČR v indické metropoli Dillí Miloslav Stašek. Žádné české oběti ani zranění zatím registrováni nebyli.

Jaroslav Havlík u snímku stařenky s nůší ze západního Nepálu.

Český cestovatel unikl smrtící lavině kamení jen o vlásek

Jindřichohradecko, Nepál – Sobotní přírodní katastrofa v Nepálu a následné nedělní otřesy si v této malé zemi prozatím vyžádaly více než dva tisíce obětí. V sutinách a pod lavinami byli pohřbeni lidé, zvířata i kulturní památky nesmírné ceny.

Následky zemětřesení v Nepálu.

Smrtící lavině kamení unikl jen o vlásek

Jindřichohradecko, Nepál Sobotní přírodní katastrofa v Nepálu a následné nedělní otřesy si v této malé zemi prozatím vyžádaly více než dva tisíce obětí. V sutinách a pod lavinami byli pohřbeni lidé, zvířata i kulturní památky nesmírné ceny.

FK Brandýs n. L. (ve žlutém) - FK Pšovka Mělník (4:0); 19. kolo I. B třídy; 25. dubna 2015

Nula gólů i bodů. Souboje o čelo týmům z Mělnicka vůbec nevyšly

Brandýs n. L., Nymburk – Víkendový program v krajských soutěžích vyslal dva zástupce Mělnicka na hřiště soupeřů k přímému souboji prvního s druhým. Po porážkách bez vstřeleného gólu se fotbalisté Ovčár vraceli z Nymburka podobně otrávení jako Pšovka z Brandýsa.

Ivan Hoffman

Nepál

Nepál postihlo zemětřesení. Následky jsou tragické, hodně mrtvých, města v troskách. Chudé zemi v těžké chvíli jako první pomáhají sousední Indie a Čína. Ale na Nepál se myslí všude na světě kvůli tomu, že na jeho území leží nejvyšší hora světa, Mount Everest. Člověka odjakživa přitahují výšky a Mount Everest je magnetem z nejsilnějších. Mezi oběťmi zemětřesení jsou i horolezci z mnoha zemí, jejichž tábory smetla či odřízla lavina. I to zpravidla rozhoduje o míře publicity a míře účasti světa.

Horolezecký tábor po zásahu lavinou.

Vypadněte z těch stanů a vezměte si cepíny, křičel horský vůdce

Káthmándú – „Vypadněte z těch stanů, vezměte si cepíny!" křičel horský vůdce Dan na své klienty, když se na základní tábor na úpatí nejvyšší hory světa Mount Everestu v sobotu řítila lavina vyvolaná silným zemětřesením. Tak popisují svůj zážitek britští manželé, kteří byli v Himálajích na svatební cestě. Alex a Sam Chappatteovi, kteří už za sebou mají několik podobných expedic po celém světě, dorazili do základního tábora po sestupu z vrcholu hory.

Utrpení a žal. Lidé v ulicích Káthmándú oplakávají své blízké.

Nepál a Indii zasáhly následné otřesy, vyvolaly další lavinu v Himálajích

Káthmándú/Dillí – Mohutné následné otřesy dnes zasáhly oblast od Nepálu po Indii, lidé v nepálské metropoli Káthmándú podle zpravodajů zahraničních agentur v panice prchali ven z uzavřených prostor. Otřesy, které měly podle americké geologické služby USGS sílu 6,7 stupně, vyvolaly další lavinu v Himálajích. Už při sobotním zemětřesení zahynulo v Nepálu a okolních zemích celkem více než 2000 lidí.

Následky zemětřesení v Nepálu.

Zemětřesení v Nepálu má už dva a půl tisíce mrtvých, pohřešuje se 34 Čechů

Káthmándú – Mohutné zemětřesení, které v sobotu zasáhlo Nepál, si podle nejnovějších údajů vyžádalo přes 2500 životů. České úřady nemají informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli i Češi. Situace v Nepálu je kritická, do země už ale proudí mezinárodní humanitární pomoc. Chybějí především potraviny, voda, léky, stany a vaky na mrtvé. Sbírky na pomoc obětem zemětřesení vyhlásily i české humanitární organizace, které rovněž uvolnily peníze pro rychlou pomoc nejpotřebnějším.

Ilustrační foto

Švýcarsko přijde o jedno turistické lákadlo: focení s bernardýny

Zermatt - Švýcarsko se vzdává jednoho ze svých lákadel pro turisty: focení se s bernardýny pod horou Matterhorn. Úřady městečka Zermatt vyslyšely kritiku ochránců zvířat, podle nichž se s psími "modely" nezachází dobře, a dohodly se s místními firmami nabízejícími službu, aby tak již nečinily.

Řecký ministr financí Janis Varufakis.

Odchod Řecka z eurozóny by spustil lavinu, varoval řecký ministr financí

Madrid - Pokud by Řecko muselo opustit eurozónu, odstartoval by tento krok lavinu v celé Evropě a nákaza nedůvěrou ve společnou měnu by se nevyhnutelně začala šířit dál. S tímto varováním přišel řecký ministr financí Janis Varufakis v rozhovoru pro španělskou televizní stanici La Sexta.

Mount Everest. Ilustrační foto.

Rok po smrtící lavině se horolezci vracejí na Everest

Káthmándú – V nepálském městě Lukla se vzrušení mísí se strachem, jak se horolezci sjíždějí k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest rok poté, co zde lavina zabila 16 šerpů. Píše o tom agentura AFP.

Záchranáři měli letos víc práce

Záchranáři měli letos víc práce

Krkonoše - Záchranáři měli v sezóně víc práce než v minulých letech, přesto náčelník Horské služby České republiky Jiří Brožek hodnotí zimu pozitivně.