Kreativ

ŠTÍTEK: lavina

Tomáš Novák (vpravo) z Horské služby Krkonoše ze stanice v Peci pod Sněžkou zasahoval při pondělní tragické události po pádu laviny v Obřím dole.

K lavině na laně vrtulníku. Horský záchranář popsal pondělní zásah v Krkonoších

/FOTO/ Tomáš Novák, člen Horské služby Krkonoše z Pece pod Sněžkou, zasahoval v pondělí přímo na místě lavinového neštěstí. K události letěl zavěšený na laně pod vrtulníkem letecké záchranky. Nejprve vyzvedl se záchranáři zraněného muže a transportovali jej v podvěsu na základnu Horské služby Krkonoše v Peci pod Sněžkou. Vzápětí se vrátil do Obřího dolu, kde jeho kolegové vyhrabávali z laviny sedmnáctiletého mladíka. Ten bohužel zraněním podlehl.

Tomáš Novák (vpravo) z Horské služby Krkonoše ze stanice v Peci pod Sněžkou zasahoval při pondělní tragické události po pádu laviny v Obřím dole.

K lavině na laně vrtulníku. Horský záchranář z Pece popsal zásah v Obřím dole

/FOTO/ Tomáš Novák, člen Horské služby Krkonoše z Pece pod Sněžkou, zasahoval v pondělí přímo na místě lavinového neštěstí. Na místo události letěl zavěšený na laně pod vrtulníkem letecké záchranky. Nejprve vyzvedl se záchranáři zraněného muže a transportovali jej v podvěsu na základnu Horské služby Krkonoše v Peci pod Sněžkou. Vzápětí se vrátil do Obřího dolu, kde jeho kolegové vyhrabávali z laviny sedmnáctiletého mladíka. Ten bohužel zraněním podlehl.

V Obřím dole v Krkonoších spadla lavina. Místo zachytil v pondělí ráno trutnovský fotograf Miloš Šálek.

Pád laviny: Skialpinisté neudělali chybu, tvrdí špičkový horolezec Groh

Neudělali žádnou fatální chybu, nehazardovali. Jednalo se o souhru nešťastných událostí, která skončila tragicky. Tak reagoval na pondělní pád laviny v Obřím dole mistr České republiky ve skialpinismu, horolezec a člen Horské služby Krkonoše Radoslav Groh z Vrchlabí, pokořitel jedné ze tří nejrizikovějších osmitisícovek světa Nanga Parbat.

V Obřím dole v Krkonoších spadla lavina. Místo zachytil v pondělí ráno trutnovský fotograf Miloš Šálek.

Pád laviny: Skialpinisté neudělali fatální chybu, tvrdí mistr republiky Groh

/FOTOGALERIE/ Neudělali žádnou fatální chybu, nehazardovali. Jednalo se o souhru nešťastných událostí, která skončila tragicky. Tak reagoval na pondělní pád laviny v Obřím dole mistr České republiky ve skialpinismu, horolezec a člen Horské služby Krkonoše Radoslav Groh z Vrchlabí, pokořitel jedné ze tří nejrizikovějších osmitisícovek světa Nanga Parbat.

Fotograf Miloš Šálek z Trutnova se pohyboval v pondělí nedaleko míst, kde spadla lavina.

Ze Sněžky přes Obří důl? Fotograf radši zvolil Růžohorky. Pak spadla lavina

/FOTOGALERIE/ Trutnovský fotograf Miloš Šálek, proslulý dechberoucími záběry Krkonoš, se vydal v pondělí ráno do hor. Došel přes Výrovku na Sněžku. Pro cestu dolů do Pece pod Sněžkou zvažoval trasu Obřím dolem nebo přes Růžohorky. Zvolil druhou variantu. Zanedlouho spadla do Obřího dolu lavina, ve které zahynul sedmnáctiletý skialpinista.

Na místo tragické události v Obřím dole v Krkonoších letěly dva vrtulníky záchranářů.

FOTO: V Krkonoších se utrhla lavina, zahynul sedmnáctiletý skialpinista

Pondělní pád laviny v Krkonoších v Obřím dole si vyžádal smrt sedmnáctiletého skialpinisty. Lavina spadla kolem poledne pod Slezským domem. Na místo dorazily dva vrtulníky zdravotnických záchranářů. Jeden z Hradce Králové, druhý z Liberce. Lavina zasypala dva skialpinisty. Jeden z nich utrpěl zranění neslučitelná se životem. Druhého muže záchranáři transportovali do libereckého traumacentra. Vedle podchlazení záchranáři pojali podezření také na otřes mozku, zlomeniny končetin a četné pohmožděniny. 

Krakonoš ze sněhu v Hořejším Vrchlabí.

Sníh komplikuje dopravu. V Havlovicích boural autobus, nehoda sypače ve Dvoře

/FOTOGALERIE/ Nové přívaly sněhu zasypaly Trutnovsko. Způsobují komplikace v dopravě. Na hlavním tahu mezi Trutnovem a Jaroměří brzdil provoz v pondělí ráno uvízlý kamion mezi Výšinkou a Kocbeřemi. Kamiony uvízly také na výjezdu z Trutnova na kopci přezdívaném "Humburák". V pondělí dopoledne havarovala dvě osobní auta na Babí na silnici z Trutnova do Žacléře. V Havlovicích boural v 10 hodin autobus, který se střetl se sanitkou. Při nehodě nedošlo ke zranění.

Západní Krkonoše na začátku tohoto týdne.

Nebezpečí lavin je v Krkonoších na druhém stupni. Kdy je možný jejich pád?

/FOTOGALERIE/ Horská služba Krkonoše v sobotu ráno informovala, že na hřebenech hor se nachází 80 až 110 centimetrů sněhu. V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Horská služba apeluje na návštěvníky hor, aby se vydávali na túry jen v dobrém oblečení.

Ilustrační foto

V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí

Na hřebenech Krkonoš je nyní 70 - 100 cm sněhu. Během včerejšího dne se mírně oteplilo a k tomu se přidal slabý déšť. Na hřebenech je sněhová pokrývka vlhká, v nižších polohách hor mokrá. Mohou se zde vyskytnout laviny z mokrého sněhu a laviny klouzavé. Ve vyšších polohách se mohou vyskytnou laviny deskové.

Ilustrační foto

FOTO, VIDEO: Nebezpečí lavin v Krkonoších po sněžení vzrostlo na druhý stupeň

Lavinové nebezpečí v Krkonoších po sněžení dnes vzrostlo na druhý stupeň z pětibodové škály. Za posledních 24 hodin na horách napadlo kolem 30 centimetrů sněhu. "Na hřebenech Krkonoš je 40 až 70 centimetrů sněhu," uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý. Při druhém lavinovém stupni jsou podmínky pro túry převážně bezpečné.

V Kotelních jamách v Krkonoších sjela 21. března 2019 odpoledne lavina.

V Krkonoších vyhlásili první stupeň lavinového nebezpečí

Horská služba v Krkonoších dnes vyhlásila po sněžení v minulých dnech první stupeň lavinového nebezpečí. Jde o nejnižší stupeň z pětibodové škály. "Na hřebenech Krkonoš je 25 až 45 centimetrů sněhu. Za poslední sněžení napadlo 20 centimetrů nového sněhu," uvedl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby. Polská horská služba vyhlásila v Krkonoších první lavinový stupeň v neděli vpodvečer.

Sněžení ve Svatém Mořici

Švýcarsko i Rakousko se potýkají s přívaly sněhu. Hrozí pád lavin

Vydatné sněžení zkomplikovalo dopravu na mnoha místech v Rakousku a Švýcarsku, zvýšilo nebezpečí pádu lavin i přerušení dodávek elektrického proudu. Agentura DPA dnes informovala, že se zastavil také provoz vlaků v Brennerském průsmyku mezi Rakouskem a Itálii, částečně musela být uzavřena i tamní dálnice.

Trosky letadla, které zůstaly uchovány na místě nehody

Přežili pád letadla i lavinu. V horách museli jíst mrtvé, aby se zachránili

Jde o jeden z nejznámějších světových příběhů boje o přežití, k nimž ve 20. století došlo. V pátek 13. října 1972 se v Andách zřítilo letadlo s uruguajským ragbyovým týmem. Ze 45 lidí na palubě přežilo katastrofu bezprostředně 28. Všichni však byli uvězněni na svahu hory ve výšce 3600 metrů, uprostřed druhého nejrozsáhlejšího pohoří na světě.

Českoslovenští horolezci ve stěně

Prokletý Huascarán: O smrti československých horolezců rozhodla shoda okolností

Před 50 lety byla 31. května stejně jako letos neděle. Ve večerních hodinách otřáslo peruánským pohořím Cordillera Bianca zemětřesení o síle 7,9 Richterovy stupnice. V severní stěně hory Huascarán se ve výši 6,5 tisíce metrů odtrhl ledovec, jenž vytvořil masivní lavinu. Její cíp zasypal i tábor československé horolezecké expedice. Zahynulo 14 z 15 horolezců. Patnáctý člen expedice byl v tu dobu už třináct dní mrtvý.

Záchranáři pátrají po obětech laviny. Ilustrační foto

Tragédie v Rakousku: Češi pravděpodobně strhli lavinu sami, uvedl záchranář

Pětičlenná skupina Čechů, která v neděli zahynula pod lavinou v oblasti masivu Dachstein, pravděpodobně sama uvolnila sněhovou masu. Agentuře APA to řekl šéf hornorakouských horských záchranářů Christoph Preimesberger. Podle něj to vyplývá z výpovědi svědků, pozice skupiny a odlučné hrany sesuvu. Těla obětí laviny už podle APA byla uvolněna k transportu do České republiky.

Ilustrační foto

V Krkonoších stouplo lavinové nebezpečí na třetí stupeň z pěti

Na české straně Krkonoš od neděle platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Tento stupeň je charakterizován jako značné lavinové nebezpečí, uvedla na webu Horská služba Krkonoše se sídlem ve Špindlerově Mlýně. Polská horská služba vyhlásila třetí stupeň v sobotu.

Lavina v Krkonoších. Na ilustračním snímku běžkař.

Horská služba Krkonoše zvýšila lavinové nebezpečí na 2. stupeň

Lavinové nebezpečí na české straně Krkonoš dnes vzrostlo z prvního na druhý stupeň z pěti. Na hřebenech je 40 až 50 centimetrů sněhu. Horská služba vydala také upozornění na tvorbu sněhových jazyků za působení silného větru. Uvedla to dnes horská služba se sídlem ve Špindlerově Mlýně. Na polské straně hor platí stále první, nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí.

Lavina. Ilustrační snímek

V italských Alpách se utrhla lavina. O život přišly žena a dvě sedmileté dívky

Pětadvacetiletá žena, její sedmiletá dcera a další stejně stará dívka dnes přišly o život kvůli lavině v italských Alpách. Neštěstí se odehrálo v údolí Val Senales v regionu Tridentsko-Horní Adiže nedaleko hranic s Rakouskem. Lavina zranila další dva lyžaře. Podle deníku La Repubblica jsou mrtví i zranění Němci. Dceru zesnulé ženy záchranáři nejprve oživili, dítě ale zemřelo po převozu do nemocnice.

Generální stávka na polickém náměstí 27. listopadu 1989.

FOTO: Sametová lavina bolševiky zaskočila

Před třiceti lety, dne 17. listopadu 1989, došlo v Praze na Národní třídě k brutálnímu zásahu tehdejší státní moci proti pokojně demonstrujícím studentům. Tato událost odstartovala proces poněkud poeticky nazývaný Sametovou revolucí od jejíhož vypuknutí zítra uplyne 30 let.

Generální stávka na polickém náměstí 27. listopadu 1989.

Sametová lavina bolševiky zaskočila. Jak vypadal listopad 89 na Náchodsku?

/FOTOGALERIE/ Před třiceti lety, dne 17. listopadu 1989, došlo v Praze na Národní třídě k brutálnímu zásahu tehdejší státní moci proti pokojně demonstrujícím studentům. Tato událost odstartovala proces poněkud poeticky nazývaný Sametovou revolucí od jejíhož vypuknutí zítra uplyne 30 let.

Házenkáři Hranic (v modrém) proti SKKP Brno.

Cementáři spustili lavinu ve druhé půli a smetli Brno

Výborný vstup do nového ročníku STRABAG Rail Extraligy prožili v sobotu házenkáři Hranic. Cementáři Brnu dokonale oplatili domácí těsnou prohru v přípravě, tentokrát před svými fanoušky zvítězili 28:21.  

Lomnický štít ve Vysokých Tatrách.

Když Tatry zabíjejí. Dějiny nejmenších velehor světa lemují tragédie

Poslední neštěstí ve Vysokých Tatrách, kde blesky zabily nejméně pět lidí a dalších 89 bylo zraněno, znovu připomnělo, jak zrádné umí nejmenší velehory světa být. Přestože řada cestovatelů vnímá jejich vrcholy a hřebeny jako turisticky přívětivé a snadno dostupné, není radno je podceňovat. Tatry už mnohokrát dokázaly, že umí i nemilosrdně zabíjet.