Kreativ

ŠTÍTEK: lavina

Na Sněžce panuje v sobotu 9. března extrémní počasí.

Pozor na silný vítr ve východních Čechách. Na Sněžce zuří orkán

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval v sobotu před silným větrem, který se má během víkendu vyskytovat především ve východních Čechách a na Vysočině. Extrémní klimatické počasí panuje na Sněžce, kde v sobotu před polednem nárazy větru dosáhly téměř 125 kilometrů v hodině, což odpovídá síle orkánu.

Ilustrační snímek

Tragédie v Kyrgyzstánu. Při pádu laviny zahynuli tři čeští lyžaři a Slovák

Na hranicích Kyrgyzstánu a Kazachstánu zemřeli tři čeští občané a jeden Slovák po sesuvu laviny. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytly ministerstva zahraničí Česka a Slovenska. Agentury AFP a TASS s odvoláním na kyrgyzské úřady předtím informovaly o čtyřech českých obětech. AFP později bilanci s odvoláním na Prahu a Bratislavu upravila a informuje o třech Češích a Slovákovi.

Čelo laviny dosáhlo neuvěřitelné výšky 100 metrů. Taková síla stačila bez problémů na to, aby městečko Galtür zcela zavalila během pouhých 50 vteřin

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Bílá smrt v Galtüru

Přesně čtvrt století uplyne 23. února od nejděsivější sněhové katastrofy v rakouských Alpách za posledních padesát let. Tyrolskou oblast se dvěma horskými středisky zavalily dvě obří laviny, které za sebou zanechaly 38 mrtvých. A třebaže Rakousko od té doby výrazně zvýšilo bezpečnostní opatření, riziko, že se podobné neštěstí bude opakovat, hrozí dál.

V Krkonoších se během týdne uvolnila lavina

V Krkonoších se během týdne uvolnila lavina

Na webové kameře ČHMÚ umístěné na Sněžce je vidět základová lavina, která se uvolnila ze Studniční hory v Krkonoších do prostoru Májového žlabu. Příčinou jsou nezvykle vysoké teploty, které nyní na horách panují a předcházející dešťovém srážky.

Sněžka.

Mladá turistka sklouzla z uzavřené Jubilejní cesty na Sněžce. Je v pořádku

Z Jubilejní cesty na Sněžce došlo dnes 6. února odpoledne k pádu mladé ženy. Na cestě, která je v zimě uzavřená a turisté na ni nesmí, se pohybovala v šestičlenné české skupince. Pátrali po ní horští záchranáři, vzlétl i vrtulník. Je to přesně týden, kdy na Sněžce přišli o život dva polští turisté. Tato žena měla velké štěstí, je v pořádku. 

Ilustrační snímek.

Mladá turistka sklouzla z uzavřené Jubilejní cesty na Sněžce. Je v pořádku

Z Jubilejní cesty na Sněžce došlo dnes 6. února odpoledne k pádu mladé ženy. Na cestě, která je v zimě uzavřená a turisté na ni nesmí, se pohybovala v šestičlenné české skupince. Pátrali po ní horští záchranáři, vzlétl i vrtulník. Je to přesně týden, kdy na Sněžce přišli o život dva polští turisté. Tato žena měla velké štěstí, je v pořádku. 

Pohled na horu Krížna od jihovýchodu. Právě na jihovýchodních svazích této hory se ve středu 6. února 1924 uvolnila obrovská lavina, která zasypala lesnickou osadu, v níž zahynulo 18 lidí

Před 100 lety spadla nejhorší lavina v dějinách Slovenska. Zabila 18 lidí

Začátkem února se pořád ještě stmívá hodně brzy a kolem půl desáté večer je už docela hluboká noc. A právě v tu dobu před sto lety se na jihovýchodních svazích slovenské hory Krížna ve Velké Fatře uvolnila obrovská lavina, která jako bílá smrt sjela na lesnickou osadu Rybô (část obce Staré Hory). Pod sněhem skončilo 22 lidí, z nichž 18 už nikdy nespatřilo denní světlo.

Dne 26. února 1959 našli záchranáři pátrající po zmizelých účastnících Ďatlovovy výpravy její sněhem zavalený stan. Stan byl rozříznut zevnitř, skupina před něčím utíkala. Následoval děsivý objev mrtvol...

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Zkáza Ďatlovovy výpravy

Zkáza Ďatlovovy výpravy patří k nejslavnějším záhadám 20. století, současně však také k těm, k nimž se dá zdánlivě jen těžko najít cokoliv nového. Obzvláště po výzkumu z roku 2021, jenž naznačoval, že prapříčinou smrti všech členů výpravy mohla být desková lavina, která spadla na jejich stan. Už o rok později však byl tento výzkum zpochybněn a později se s dalšími zjištěními přihlásili ruští vědci.

Den po katastrofálním neštěstí, 21. leden 1974. Záchranáři sondují v laviništi v Mengusovské dolině.

Největší lavinové neštěstí v Tatrách děsí i po 50 letech: Sníh si vzal 14 životů

Neděle 20. ledna 1974 patří k nejtragičtějším dnům v historii Vysokých Tater. Ten den se ze svahu pod sedlem mezi horskými vrcholy Patria a Malá Bašta nedaleko Popradského plesa uvolnila obří desková lavina, která zabila 11 studentů na lyžařském výcviku i s učitelem. Další dvě laviny připravily ještě týž den o život další dva lidi. Z hlediska počtu obětí jde dodnes o nejhorší lavinové neštěstí v Tatrách.

Policisté se učili vyhledávat osoby pomocí lavinového vybavení.

FOTO: Vyhledávání osob pod lavinou dá zabrat. Policisté se to učili v Krkonoších

Policisté ze třech horských středisek Krkonoš se zúčastnili mezinárodního lavinového kurzu, který se koná celý tento týden v Peci pod Sněžkou pod záštitou Horské služby ČR. Cílem bylo, aby se naučili orientovat v lavinové problematice a získali dovednosti při postupu pátrání po osobě pod lavinou za pomocí lavinového vybavení.

Lednové Krkonoše

V Krkonoších stouplo lavinové nebezpečí na 3. stupeň z pěti

V Krkonoších v úterý stouplo lavinové nebezpečí ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály. Při třetím stupni je lavinové nebezpečí značné a túry terénem vyžadují velkou opatrnost. Situace na horách v lavinových lokalitách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou, informovala dnes na webu Horská služba Krkonoše. Na hřebenech Krkonoš je až 160 centimetrů sněhu. Třetí stupeň byl v současné sezoně vyhlášen podruhé.

Mrazivé a zasněžené Krkonoše v lednu 2024.

FOTO: Mráz, sníh, skialpy i kola. Podívejte se, jak to vypadá na hřebenech hor

Pravé zimní podmínky panují v těchto dnech v Krkonoších. Na hřebenech hor leží více než metr sněhu, teploty se drží pod nulou. Na túry do mrazivého terénu vyrážejí skialpinisté, ale i borci na fatbiku. Prostřednictvím fotogalerie Michala Fanty se můžete podívat, jak to vypadá na sněhem pokrytých horách.

Spadlý strom, ilustrační foto.

Horská služba v Krkonoších varuje před pádem stromů. Lavinové nebezpečí kleslo

Horská služba varuje ve východních Krkonoších před nebezpečím pádu stromů na některých lesních cestách. Spadlé stromy jsou na Thámově cestě v úseku Pěticestí - Vlašské boudy nad Javořím dolem u Pece pod Sněžkou, vyplynulo z informací uvedených nes na webu horské služby. Pády větví či stromů může způsobit mokrý sníh na stromech. V Krkonoších dnes ráno kleslo lavinové nebezpečí ze třetího na druhý stupeň z pěti. Po oteplení a dešti se na horách ochladilo.

Ilustrační foto

V Krkonoších vyhlásili třetí stupeň lavinového nebezpečí

V Krkonoších platí od pátku třetí stupeň lavinového nebezpečí. Za posledních 48 hodin napadlo až 70 cm sněhu v kombinaci s JZ až SZ větrem. Celkem je na hřebenech až 120 cm sněhu. Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení a to zejména na strmých svazích. Nebezpečí je značné.

Lavina - Ilustrační foto

V rakouských Alpách zahynul český lyžař. Zasypala ho lavina

Jednapadesátiletý český lyžař dnes odpoledne zahynul pod lavinou v rakouském lyžařském středisku Mölltaler Gletscher. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na policii ve spolkové zemi Korutany. Ta rovněž uvedla, že svědci pádu laviny muže vyhrabali, už se jim ho však nepodařilo oživit.

Exit Tour spolku Lavina Hranice na ZŠ Struhlovsko v úterý 14.  listopadu.

Zábavu, která dělá životy lepší, přinesl spolek Lavina do čtyř škol v Hranicích

VIDEO/ Čtyři dny se tento týden ve třech základních školách a jedné střední škole v Hranicích odehrával Exit Tour. Jde o spojení preventivních programů pro mládež, interaktivní výuky angličtiny a hudebního vystoupení. Projektu se zúčastnilo přibližně 1100 žáků z druhého stupně ze Základní školy Šromotovo, Struhlovsko a 1. máje a studentů Střední průmyslové školy Hranice.

Druhá nejvyšší hora světa K2, která je současně nejvyšší horou v Pákistánu a nejvyšším vrcholem pohoří Karákóram v Asii

Zemřeli kvůli děsivému řetězci událostí. Před 15 lety K2 vysála život z 11 lezců

Dodnes jde o jednu z nejhorších tragédií v dějinách světového horolezectví. Souhrn špatných rozhodnutí a nepříznivých vnějších podmínek způsobil, že 1. srpna roku 2008 zahynulo při pokusu o zdolání druhé nejvyšší osmitisícovky světa K2 celkem 11 horolezců. Zemřeli kvůli děsivému řetězci událostí, v němž vrstvení chyb vyústilo v katastrofu.

Severní stěna Eigeru zůstávala ve 30. letech minulého století s více než 1800 metry převýšení největší evropskou horolezeckou výzvou a jednou z nejvyšších evropských stěn

Smrtící zeď z ledu. Touha zdolat severní stěnu Eigeru stála horolezce životy

Bude tomu 85 let, co čtveřice rakouských a německých horolezců poprvé prostoupala jednou z nejnáročnějších a nejnebezpečnějších evropských stěn: severní stěnou hory Eiger ve švýcarských Alpách. Zrádná ledová a kamenná zeď s více než 1800metrovým převýšením se však nedala zadarmo. Po několik let si brala životy všech, kdo se o ni pokusili. Poslední slova jedné z jejích obětí se zapsala do horolezeckých dějin.

Lyžaři jedou na skútru ve Špindlerově Mlýně, 25. února 2023, Trutnovsko

V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. Sněžit bude i nadále

Lavinové nebezpečí v Krkonoších po silném sněžení stouplo ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály. Při třetím stupni je lavinové nebezpečí značné a túry terénem vyžadují velkou opatrnost. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou. Na webu to uvedla krkonošská horská služba.

Sněhem zavalený stan Ďatlovovy výpravy, k němuž pátrači dorazili až 26. února. Stan byl rozříznut zevnitř, skupina před něčím utíkala. Vlevo od stanu pátrači Vladislav Karelin (stojící) a Jurij Koptelov

Záhada Ďatlovovy výpravy: Rusové přišli s novou teorií o tajné zbrani

Zkáza Ďatlovovy výpravy patří k nejslavnějším záhadám 20. století, současně však také k těm, k nimž se dá zdánlivě jen těžko najít cokoli nového. Obzvláště po výzkumu z předloňského roku, jenž přesvědčivě ukazoval, že prapříčinou smrti všech členů výpravy mohla být desková lavina, která spadla na jejich stan. Už loni však byl tento výzkum zpochybněn a letos se s dalšími zjištěními přihlásili ruští vědci.

Lavina v Krkonoších. Na ilustračním snímku běžkař

V Krkonoších za týden spadly tři laviny. Dávejte pozor, varuje horská služba

Horská služba v Krkonoších uplynulých dnech zaznamenala pád tří velkých lavin. Laviny se utrhly během nevlídného počasí ke konci minulého týdne v období 2. až 5. února v lavinových katastrech, nikomu se nic nestalo. V sobotu o tom na webu informovala Horská služba Krkonoše. Tehdy platil v Krkonoších třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Lavinové nebezpečí v Krkonoších kleslo z třetího na druhý stupeň 9. února.

Ilustrační foto

Tři dny, tři velké laviny. V Krkonoších platí 2. stupeň lavinového nebezpečí

Tři velké laviny spadly v prvním únorovém týdnu v Krkonoších. Dvě z nich se uvolnily v Malé a Velké kotelní jámě. Obě měřily kolem 700 metrů. Třetí spadla v Obřím dole v lokalitě Úpské hrany a dlouhá byla přes kilometr. I v této chvíli platí v horách druhý stupeň lavinového nebezpečí a horská služba nabádá k opatrnosti.

Lanová dráha na Sněžku

Sněžku zasáhl orkán o rychlosti přes 118 km/h. Vítr zastavil horní úsek lanovky

Vítr na Sněžce v sobotu dosáhl hranice orkánu. V nárazech vítr na Sněžce měl ráno rychlost 118,8 kilometru v hodině, vyplývá z dat měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu Sněžky. Hranice orkánu je 117,7 kilometru v hodině. Vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku z Růžové hory, lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h, uvedli vlekaři.

Horská služba z polské části Krkonoš zachraňovala v pátek večer na hřebenech hor značně podchlazené turisty.

Polští turisté v Krkonoších málem umrzli. Situace na hřebenech velí k opatrnosti

Dva polští turisté se v pátek večer v Krkonoších názorně přesvědčili, že když na horách udeří sněhová bouře, jde o život. Při výšlapu po hřebenech málem umrzli. Vyčerpané a v extrémně podchlazeném stavu je zachránila u Cesty česko-polského přátelství na hranicích i za pomoci jiného turisty polská horská služba. Záchrannou akci prováděli polští záchranáři až do pozdních nočních hodin. Než předali jednoho z mužů do péče lékařů, měl tělesnou teplotu pouhých 32 stupňů Celsia.

Lavinová měření, tvorbu grafů sněhové pokrývky a vyhodnocování stupně lavinového nebezpečí provádí tento týden na Dvoračkách v Krkonoších frekventanti základní školy Horské služby v rámci výcviku.

VIDEO: Na horách napadl za pět dní metr sněhu, lavinové nebezpečí je značné

Podívejte se v názorné videoukázce, jak je snadné utržení laviny při zatížení jedním lyžařem. V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice, které se označuje jako značné. Uvedla to Horská služba Krkonoše. V souvislosti s meteorologickou situací a vývojem počasí v posledních dnech doporučuje všem turistům, aby pro pohyb po horách využívali výlučně cesty opatřené tyčovým značením. 

Vrchol Sněžky

Sněžku zasáhl orkán o rychlosti přes 141 km/h, horní úsek lanovky nejede

Sněžku v pondělí zasáhl vítr o síle orkánu. V nárazech dosáhl rychlosti přes 141 kilometrů v hodině, vyplývá z dat měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu Sněžky. Hranice orkánu je 117,7 kilometru v hodině. Vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku z Růžové hory, lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h, uvedli na webu vlekaři. Dolní úsek, Pec pod Sněžkou - Růžová hora byl v provozu. V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice.