Kreativ

ŠTÍTEK: lavina

Ilustrační foto

Sněžit bude na horách i nadále, v Jeseníkách hrozí laviny

Na českých horách bude i nadále sněžit. Vítr může místy vytvářet sněhové jazyky. Od dnešního večera do pátečního dopoledne se navíc může v Čechách tvořit náledí, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Horská služba varuje návštěvníky Jeseníků před lavinami.    

Sněhu na horách dál přibývá, Hochficht hlásí 170 cm, Lipno už má kolem metru.

Hochficht má rekordní množství sněhu, Schöneben je zavřený

Šumava /VIDEO/ - V rakouských Alpách hrozí laviny a mnohé horské silnice i střediska jsou uzavřená, a tak desítky českých lyžařů na poslední chvíli musí měnit plány a místo do Alp vyrážejí na rakouskou stranu Šumavy, do skiareálu Hochficht, který je hned za hranicemi nedaleko lipenského jezera a láká na pohádkové zimní radovánky bez lavinového nebezpečí.

Bavorsko zasypané sněhem

V Bavorsku a Rakousku nadále hustě sněží. Některé silnice jsou nesjízdné

Obyvatelé Bavorska a Rakouska nadále čelí útrapám zimního počasí. Lidé se musí obrnit trpělivostí, neboť podle německé meteorologické služby DWD bude v Alpách sněžit přinejmenším do poloviny nadcházejícího týdne. V německých, rakouských i švýcarských Alpách tak nadále hrozí vysoké riziko lavin, které si již vyžádaly několik životů. Osady Buchenhöhe u Berchtesgadenu a Jachenau v jižním Bavorsku jsou kvůli sněhu nadále odříznuté od světa. S komplikacemi při úklidu sněhu se potýkají nejen silničáři, ale i železničáři.

Z utkání BC Geosan Kolín - Olomoucko (90:96).

Kolín dostal pěknou nakládačku

Prostějov - Basketbalistům Kolína se v novém roce nedaří. V NBL prohráli oba dosavadní zápasy. Po domácí porážce od Svitav nestačili tentokrát na Olomoucko, na jehož palubovce padli 82:111. Klíčovou pasáží byla druhá a třetí čtvrtina. V obou Kolín tahal jasně za kratší konec, tuto dvacetiminutovku prohrál o 28 bodů.

Sněhová nadílka v Rakousku

V Bavorsku a Rakousku stále silně sněží. Na pomoc byla povolána i armáda

Alpské oblasti Německa a Rakouska se i ve středu potýkají s hustým sněžením, kvůli kterému rychle narůstá riziko lavin. V některých částech Rakouska už platí nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí a na mnoha místech Bavorska sníh ochromil dopravu. Do nejpostiženějších míst v oblasti Bertechsgadenu míří armáda - aby tam dovezla potraviny a zprůjezdnila uzavřené silnice. Mnoho školáků v zasažených oblastech má sněhové prázdniny.   

Záplavy sněhu v Německu a Rakousku

Bavorsko a Rakousko sužují přívaly sněhu. Nadále hrozí pád lavin

Rakousko a jih Německa očekávají v pondělí další přívaly sněhu a situace by se neměla výrazně měnit ani v následujících dnech, uvedla německá meteorologická služba DWD. Očekává se, že v Bavorsku by mělo napadnout až 50 centimetrů nového sněhu. V mnoha bavorských okresech zůstaly kvůli kalamitě uzavřené školy. Počasí přidělává starosti zejména správcům silnic a železnic. 

Přívaly sněhu v Bavorsku

Přívaly sněhu v Bavorsku si vyžádaly jednu oběť, v Rakousku hrozí laviny

Husté sněžení na jihu Bavorska neustávalo ani během neděle, další sníh meteorolové očekávají v noci na pondělí. V Chiemgauských Alpách na jihovýchodě Německa zemřela po sesuvu sněhové masy na hoře Teisenberg dvecetiletá žena. O nic lepší není situace ani v sousedním Rakousku, kde horská služba vydala varování před lavinami.

Sníh zasypal Slovensko

Slovensko je zasypáno sněhem, francouzské sjezdovky ho mají nedostatek

Zatímco některé oblasti v evropských státech včetně Slovenska, Polska a Norska trápí sněžení a vítr, francouzské hory se potýkají s nedostatkem sněhu a na zledovatělých sjezdovkách hrozí úrazy. Sníh ve středu zaskočil i obyvatele pouštních oblastí na jihozápadě Spojených států, ve Skandinávii padají laviny.

Ilustrační snímek.

V Krkonoších vzrostlo lavinové nebezpečí na značné

V Krkonoších od dneška platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Důvodem je vydatné sněžení, silný vítr a střídání teplot v posledních dnech. ČTK to zjistila z webu horské služby. Tento stupeň je charakterizován jako značné lavinové nebezpečí.  

Ilustrační foto

Češku v rakouských Alpách strhla lavina. Vyvázla se zraněním nohy

Českou turistku dnes na hoře Ahornkogel v rakouských Alpách strhla lavina. Po zhruba hodinovém pátrání se ji záchranářům podařilo najít a převézt do nemocnice, informovala agentura APA. Žena se neocitla pod sněhem, měla ale zraněnou nohu. Proč se lavina utrhla, zatím není jasné.

Lanovka na Sněžku. Ilustrační snímek

Vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku. Stojí i lanovka Hofmanky

Silný vítr dnes opět zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Horní úsek z Růžové hory na vrchol nejezdil kvůli větru již v pátek a v sobotu. Kvůli technické závadě ode dneška stojí šestisedačková lanovka Hofmanky v lyžařském areálu Černá hora u Janských Lázní.

Litvínov se těsně po Vánocích představil na ledu Pardubic.

Hokejová Verva si poradila s trápícím se Dynamem

Pardubice – Už dva dny po Vánocích se litvínovští hokejisté vrátili na vítěznou vlnu. K minulému úspěchu proti Zlínu přidali výhru na ledě trápících se Pardubic. Žlutočerní vyhráli na východě Čech před téměř osmi tisíci diváky 3:2.

Ve středu odpoledne na tři jedoucí vozidla v centru města spadl led ze střechy domu.

FOTO: Ledová masa poničila v centru Jablonce hned tři auta najednou

Jablonec n. N. – Tři auta odbočující z Jungmannovy do Smetanovy ulice v Jablonci zavalila ve středu večer lavina sněhu a ledu. Škoda na vozech je dle policistů zhruba 75 tisíc korun. Odbočka je už tak dost nepřehledná, trojice řidičů na ni asi jen tak nezapomene.

Ilustrační snímek.

Omrzliny, laviny, tma. Jak Kořínek a spol. zdolali Nangu Parbat

Nanga Parbat. Devátá nejvyšší hora světa vysoká 8125 metrů. Právě tu se v létě rozhodl zdolat Pavel Kořínek z Kopřivnice dosud neprostoupenou cestou – Mummeryho žebrem. Tento plán sice nakonec nevyšel, i tak je ovšem úspěšný výstup na jednu z nejtěžších hor Himálají velký úspěch.

Ilustrační fotografie.

Lesnický analytik Erber: Stát u kůrovcové kalamity zaspal

Správně, ale možná „s křížkem po funuse“. Tak hodnotí opatření navrhovaná ministerstvem zemědělství pro boj s kůrovcem pro příští rok lesnický analytik Aleš Erber. „Postup je to správný, ale přesto již nemusí šíření kůrovce zabránit,“ řekl Erber Deníku. Nejde jen o to, že se kůrovec šíří z jedné oblasti Česka do druhé jako lavina. „Smrk často roste na nevhodných stanovištích, kde je oslabený suchem,“ vysvětlil.

Záchranáři a pacient.

Sousedé hasiči vysvobodili koně

Linec - V St. Pöltenu-Wagramu uvízl ve středu večer kůň jménem Benedikt podkovou mezi mřížemi boxu ve výši asi půldruhého metru a nemohl se vlastními silami osvobodit.

První lyžování v Krkonoších  na sjezdovce Anděl na Černé hoře.

V Krkonoších stoupá lavinové nebezpečí. Je na druhém stupni

Lavinové nebezpečí v Krkonoších po dnešním sněžení stouplo z prvního na druhý stupeň pětibodové stupnice. První lavinový stupeň platil od pondělí. Za poslední den napadlo asi deset centimetrů sněhu, na hřebenech Krkonoš je ho již kolem 80 centimetrů, informoval dnes lavinový specialista krkonošské horské služby Pavel Cingr. Teplota na hřebenech se ráno pohybovala kolem minus devíti stupňů Celsia.

Sníh v Krkonoších

V Krkonoších platí první stupeň lavinového nebezpečí. Hrozí i silný vítr

Horská služba v Krkonoších dnes vyhlásila po sněžení v minulých dnech první, nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech Krkonoš je kolem 50 centimetrů sněhu, který napadl za poslední tři dny, uvedl na webu Pavel Cingr z krkonošské horské služby. Více sněhu je na závětrných svazích a v závětrných žlabech.

Lukáš Kaďorek

Florbalisté Přerova vstali z popela! Oživil je šestnáctiletý junior

Jedno velké trápení prožívali v této sezoně divizní florbalisté FBC MSEM Přerov. Až do uplynulého víkendu měli na kontě jediné vítězství z devíti utkání, což tým, který v minulosti sahal po postupových příčkách, dostalo pod velký psychický tlak. Lepší cestu, jak mu utéct, než tu, kterou našli v sobotu a v neděli na domácím hřišti, ovšem Přerované snad ani nehledali.

Fotbalisté Hranic. Ilustrační foto

Gólová lavina po změně stran! Hranice sestřelily Heřmanice

Gólovou smršť ve druhém poločase rozpoutali v sobotu odpoledne fotbalisté SK Hranice. Odnesl to nováček divize FC Heřmanice Slezská. Ten sice po první půli udržel u řeky Bečvy bezbrankový stav, po změně stran ale domácí rozjeli gólový kolotoč a zvítězili 5:0.

Ilustrační foto

V Tatrách zahynul český skialpinista. Zřítil se z výšky 300 metrů

Pád muže v jednom ze žlabů nejvyššího pohoří Slovenska hlásili ve čtvrtek záchranářům náhodní svědci. Skialpinistu ve Vysokých Tatrách nejspíše smetla lavina. Slovenská Horská záchranná služba informovala na svém webu, že i přes rychlou lékařskou pomoc lyžař nepřežil.

Ilustrační foto

Sedlčany uspěly na horké půdě Českého Krumlova

Český Krumlov – Fotbalisté Tatranu Sedlčany zajížděli na půdu Českého Krumlova, kde je nečekalo nic jednoduchého, což se také potvrdilo. Zápas byl dlouhou dobu vyrovnaný a rozhodnutí přišlo až v samotném závěru. V něm se štěstí přiklonilo na stranu Sedlčan, které si domů odvezly důležité tři body za vítězství 1:2.

Lavina si naštěstí nevyžádala žádné životy a ani zranění.

VIDEO: Lavina v Rusku pohřbila řadu aut. Stará Lada však přežila

Někdo se má na pozoru už před lehkým sněžením, s lavinou ale asi mnoho řidičů nepočítá. Majitelé zaparkovaných aut u zimního střediska u hory Elbrus na Kavkazu se přesvědčili, že i tohle je riziko. Během pár minut tam bylo pod sněhem pohřbeno hned několik aut.

Stroje asistovaly u hledání.

Smrt českého turisty u sousedů

Pasov – V sobotu večer ohlásili dva čeští skituristé policii v Berchtesgadenu, že postrádají kamaráda. V noci na neděli našla jeho ostatky záchranná služba na rakouské straně Hohes Brettu (2340 m).