Kreativ

ŠTÍTEK: lavina

Koule

Koule se dokutálí do Rychnova

Rychnov nad Kněžnou - Divadelní zpracování skandální rozhlasové hry Koule v režii známého divadelního režiséra Davida Drábka, která rozpoutala lavinu soudních žalob a mediálních emocí, zahrají herci hradeckého Klicperova divadla na prknech rychnovského Pelclova divadla.

Hokejbal ilustrační foto

Hokejbalistům SK letošní premiéra na kladenské půdě zhořkla

Jihlava, Kladno – Jihlavští hokejbalisté přezimovali na špici prvoligové tabulky, ale hned po prvním letošním hracím víkendu o něj přišli. Postaralo se o to Kladno, které doma nečekaně lídra soutěže porazilo, a také dvě výhry Karviné v řadě, která tým z Vysočiny na čele vystřídala.

Ilustrační fotografie.

Ani silné mrazy nezaručí, že je led bezpečný

Karlovarský kraj - Teploty kolem -10 °C lidi lákají k bruslení na zamrzlých vodních plochách. Odborníci ale varují. I relativně silný led může ležet na vodní bublině, a člověk se tak snadno propadne. Riziko je o to vyšší, že mají ke konci týdne teploty stoupat.

Ilustrační fotografie.

Děti podpořily svého ředitele peticí

Kopidlno - Lavinu reakcí spustilo v Kopidlně prosincové rozhodnutí rady města. Radní pověřili tajemnici přípravou podkladů pro výběrové řízení na ředitele zdejší základní školy. Pavel Berný je ve funkci šestým rokem a radnice má nyní rozhodnout, zda na vedoucí místo v základní škole vypíše konkurz nebo zda současný ředitel ve funkci setrvá.

Ilustrační foto

Ve Švýcarsku lavina zranila dva lidi, v Tatrách zabila polského horolezce

Ve švýcarském kantonu Valais zavalila padající lavina desítku turistů. Dva z nich jsou zranění, osm jich vyvázlo. Policie přitom původně hlásila, že jsou mrtví. Podobný osud potkal v neděli dopoledne i dva polské horolezce na Slovensku ve Vysokých Tatrách. Třicetiletá žena skončila v nemocnici, muže ve věku 35 let se nepodařilo zachránit.

Cvičení Záchrana 2018 - pátrání na Králickém sněžníku.

Ztracené turisty hledali i pod lavinou

Dolní Morava – Mlha, že není vidět dál než na pět, deset metrů, nárazový vítr. Počasí, že by psa nevyhnal, a ze svahu Králického sněžníku se utrhuje lavina. Policie vzápětí dostává oznámení o tom, že se pohřešují čtyři lidé. Do oblasti míří horská služba, policie, záchranka i hasiči a rozjíždí se velká pátrací akce.

Japonská sopka Kusacu-Širane

Drama v lyžařském středisku: výbuch japonské sopky strhl lavinu

Poblíž oblíbeného japonského střediska zimních sportů v prefektuře Gunma došlo v úterý dopoledne k mohutné erupci. Sopka vysoká 2 160 metrů metala vysoko do nebe žhavé kameny, které zranily 16 lidí. Výbuch v zasněžené oblasti navíc strhl lavinu, pod níž zahynul jeden člověk.

Ilustrační foto

Lavinová situace na třetím stupni

Krkonoše - Třetí stupeň lavinového nebezpečí platí v Krkonoších. V posledních dnech napadlo na ledovou vrstvu více než půl metru nového sněhu za působení silného větru.

Mezinárodní lavinový kurz Horské služby v Krkonoších

Enigma zavětří a vysvobodí dívku, zasypanou sněhem

Pec pod Sněžkou /FOTO, VIDEO/ - Horští záchranáři absolvují v Krkonoších lavinový výcvik. Je zaměřený na činnost psovodů a jejich psů. Trénují vyhledávání v lavinách. Figuranti čekají na vyproštění ve sněhových záhrabech hlubokých i tři metry.

Ilustrační obrázek

Krkonoše zasypal sníh, hrozí i laviny

Špindlerův Mlýn - Přívaly sněhu, které Krakonoš nadělil nejvyšším českým horám, sice přinášejí radost lyžařům, kteří budou zřejmě o víkendu jezdit po přírodním sněhu, ale způsobuje i problémy. Na hřebenech je okolo 110 centimetrů sněhu.

Ilustrační foto

Zimní rady pro řidiče. Riskantní nejsou jen zatáčky

Kutnohorsko – To, jak bezpečný bude provoz na silnicích, záleží především na řidičích. Většinu silnic v České republice pokrývá sníh nebo jeho uježděné zbytky. Holé a mokré jsou jen některé úseky dálnic. Řidiči tak při svých cestách musí být opatrní. Riskantní mohou být nejen zatáčky, ale i přejíždění z pruhu do pruhu kvůli vrstvě sněhu. Na silnicích jsou často jen vyjeté koleje.

Rezidenci v italském alpském středisku Sestriere zavalila lavina

VIDEO: Lavina zavalila rezidenci v italských Alpách. V Zermattu uvízli turisté

Rezidenci Le Bellevue v italském alpském středisku Sestriere zavalila lavina. Sníh se dostal i do chodeb a pokojů, s sebou přinesl také polámané větve. Nikdo z 29 osob, které se v pětipatrové budově nacházely, nebyl zraněn, všichni byli včas evakuováni. Ve švýcarském Zermattu zase nebezpečí lavin a husté sněžení uvěznilo 13 tisíc lidí.

Ilustrační foto.

Viníkem bojové plemeno? Ne, člověk, shodují se odborníci

Tragédie, při které kříženec argentinské dogy v Přerově kousl ročního chlapce tak, že útok nepřežil, vyvolal lavinu emocí a znovu otevřel téma chovu takzvaných bojových plemen. Policie na nešťastném případu stále pracuje - zahájila úkony trestního řízení pro podezření z usmrcení z nedbalosti.

Plýtvání potravinami, ilustrační foto.

Konec plýtvání. Neprodané potraviny dostanou chudí

Blanensko, Vyškovsko – Až deset procent lidí na jihu Moravy žije na hranici chudoby. Mnohdy mají málo jídla. Pomoci jim má nový zákon. Velké obchody od ledna nesmí neprodané potraviny vyhazovat, ale prostřednictvím potravinových bank předat lidem v nouzi.

Ilustrační foto

Pozor na laviny! Horská služba hlásí v Krkonoších třetí stupeň nebezpečí

Špindlerův mlýn - Lavinové nebezpečí v Krkonoších je na třetím stupni z pětibodové mezinárodní stupnice. Horská služba informovala, že na hřebenech Krkonoš je okolo jednoho metru sněhu. Větší množství sněhu je uložené na závětrných stranách a v některých žlabech zejména na severozápadě a jihovýchodě.

Haně Mečířové se splnilo přání. V sedmdesáti pěti letech si po dlouhé době zaplavala.

Ježíškova vnoučata plní přání seniorům

Dvůr Králové nad Labem - Projekt Ježíškova vnoučata vytváří již druhým rokem v předvánočním čase úsměvy na tvářích seniorům, kteří žijí sami v domovech napříč republikou. Nezřídka se totiž stávalo, že staří lidé byli i na Vánoce opuštěni, a tak ani žádný dárek nedostali.