Kreativ

ŠTÍTEK: lavina

Ilustrační foto

Petřín spustil po poločase ofenzivní lavinu

Plzeňský kraj – Fotbalisté Petřína rozstříleli ve šlágru 14. kola nejvyšší krajské soutěže domažlickou rezervu 5:0 a s předstihem si zajistili titul podzimního mistra.

II. hokejová liga, sk. Východ, 17. kolo:  HC Kopřivnice – VHK Vsetín 1:4 (0:0, 0:1, 1:3)

Kopřivnice doma trápila favorizovaný Vsetín

Také ve druhém vzájemném utkání proti hlavnímu favoritovi soutěže ze Vsetína podali vynikající výkon a na domácím stadionu byli, před patnácti stovkami diváků, blízko k překvapení.

Klaun. Ilustrační foto.

Vtip, nebo realita? Hroziví klauni se měli objevit v Telči

Telč, Jihlavsko – V pátek 28. října okolo půl dvanácté večer byli u mostu v Telči viděni dva klauni. Když někoho potkali, usmáli se
a utekli. O dva dny dříve měli být dva klauni viděni pro změnu o kousek dále 
u lávky, která spojuje náměstí a školy na Hradecké ulici.

Autobusy v Praze. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Autobusy musí navazovat na vlak

Praha - Vedení městské části Klánovice a ROPID sestavili nový jízdní řád pro linku 303. Každý spoj na nádraží Klánovice bude navazovat na vlak. Vedení části doufá, že tím omezí lavinu parkujících aut v Klánovicích, kde převažují obyvatelé Šestajovic.

Libchavy „proslavilo“ video se šíleným klaunem. Parta mladých lidí už na YouTube vysvětlila, proč ho natočila.

OD SOUSEDŮ: Podvržené video klauna je trhák

Ústí n. O. – Stačí dostatečně „šílený" nápad, maska klauna, hadrová panenka, trocha barvy, kamera a hit je na světě. Video, v němž na mladou posádku auta v noci u Libchav zaútočí šílený klaun, má neuvěřitelné množství zhlédnutí a přebírají ho celostátní televize.

Ilustrační foto

Inkluze: Jedni ji proklínají, jiní jí jdou naproti

Chrudim, Krouna – Ve školství je kladen stále větší důraz na inkluzívní vzdělávání. Tato forma výuky a školního spolužití má své zapálené zastánce, ale i hlasité kritiky. Nejen na celostátní úrovni, kde jejím nejviditelnějším odpůrcem prezident Miloš Zeman, ale i na úrovni ředitelů a učitelů jednotlivých škol. Stejně tak je tomu na Chrudimsku.

Ilustrační foto.

Horalové vyhráli po samostatných nájezdech

Blatná – Devět hráčů A týmu, jeden béčkař a do branky dokonce céčkař. Tak vyrazili hokejbalisté Highlanders Prachatice do blatenské Datels arény k dalšímu utkání II. národní ligy. Domácí do tohoto zápasu nezískali ani bod, po celý hráli na krev, makali a jejich aktivita přinesla ovoce.

Miroslav Pelta

Fortuna míří do českého fotbalu. Za dva roky po sobě pojmenuje i první ligu

Praha – Boss Miroslav Pelta se nadechl a řekl: „Bude to žlutá lavina." Český fotbal získal nového partnera, příštích šest let do něj potečou peníze ze sázkové kanceláře Fortuna. „Tenhle kontrakt nemá obdoby," pravil Pelta. „Dost možná je to největší deal v historii českého profesionálního sportu," dodal šéf fotbalové ligy Dušan Svoboda.

Sesuv půdy na silnici - ilustrační snímek

Sesuvy v dole Túrow dosahují několika tisíc hektarů

Turów - Zničené pásové dopravníky i další těžební zařízení, značná část dolu zavalena. Takové jsou následky velkého sesuvy půdy, který postihl hnědouhelný důl Turów na polsko-česko-německé hranici.

Sesuvy v dole Túrow. Pohled z výšky na spadlou část pásového dopravníku.

Sesuvy v dole Túrow dosahují několika tisíc hektarů

Turów - Zničené pásové dopravníky i další těžební zařízení, značná část dolu zavalena. Takové jsou následky velkého sesuvy půdy, který postihl hnědouhelný důl Turów na polsko-česko-německé hranici.

Donald Trump a Hillary Clintonová.

Clintonová si po druhé debatě stěžovala na "lavinu lží"

Washington – Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová je ze strany svého soupeře Donalda Trumpa „vždy překvapena lavinou lží". Prohlásila to po druhé televizní debatě, která se v neděli uskutečnila v St. Louis. Podle novinářů působila Clintonová uvolněně a žertovala s novináři, když na palubě svého letadla cestovala s manželem Billem Clintonem zpět do New Yorku. Trumpova pohrůžka vězením, adresovaná v debatě Clintonové, Američany pohoršila.

Kouč Karel Fencl.

Libuša doplatil na mizérii, teď to zkouší Fencl

Nové Město na Moravě - Vrchovina prochází nejhorším obdobím ve své novodobé historii. Celek z Nového Města, který ještě před rokem patřil v divizi do špice tabulky, je na dně. Po devíti odehraných kolech se s jediným bodem krčí na posledním místě a čím dál reálněji hrozí, že se po sedmi letech v divizi vrátí do krajského přeboru. Zatím nepomáhala ani průběžná posílení a rošády v sestavě, vedení klubu tak v minulém týdnu přistoupilo ke změně trenéra. Ambiciózní Slovák Ladislav Libuša se posunul do role asistenta a nahradil ho Karel Fencl.

Nymburská radnice.

Starosta Nymburka byl nečekaně odvolán. Co na to zástupci významných institucí?

Nymburk - Ráno moudřejší večera, praví stará pravda. Jenže v případě Nymburka to ve čtvrtek ráno moc neplatilo. Středeční podvečer přinesl nečekaný zvrat na scéně místní samosprávy. Na zasedání zastupitelstva byl k překvapení až šoku všech, kromě samotných iniciátorů, odvolán starosta Tomáš Mach i celá rada města.

Bývalý reprezentant Jaroslav Pouzar.

Pouzar o Kanadském poháru 1976: Po finálové výměně dresů se strhla lavina

Praha /ROZHOVOR/ - Kanadský pohár 1976 patří k nejpamátnějším turnajům československé hokejové historie. Jeho součástí byl i pozdější trojnásobný vítěz Stanley Cupu s Edmontonem Jaroslav Pouzar. To on odstartoval spontánní mánii v podobě vyměňování dresů po finále s Kanadou. „Postavili jsme se na modrou čáru, vyhlásili vítěze, zahráli hymny a já pak poprosil Guye Lafleura, jestli si se mnou nevymění dres. A pak se strhla lavina," vzpomíná.

Mount Everest. Ilustrační foto.

Nepál rozhodl, že indický pár zfalšoval výstup na Mount Everest

Káthmándú - Nepálské horolezecké úřady rozhodly, že indický manželský pár začátkem letošního roku zfalšoval svůj výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest. Učinil tak s pomocí fotografií upravených tak, aby to vypadalo, že byli na vrcholku. Informovala o tom dnes agentura AP.

Jan Urbánek

Hlavním cílem třebíčských basebalistů je chlapská extraliga

Třebíč - Relativně nedávno v Třebíči skončilo mistrovství Evropy malých baseballistů do 12 let. Sjelo se na něj 11 týmů, Češi skončili druzí, ohlasy byly skvělé, návštěvnost veliká. Lví podíl na tom všem má tým Třebíč Nuclears, na jehož hřištích celé mistrovství proběhlo.

Rusalka ve Zbýšově

Na rybníku ve Zbýšově zpívala Rusalka

Zbýšov - Na začátku byl jen takový drobný nápad. Když už Jana Štěrbová přijede na pár dní na chatu na Zbýšov, že bymohla něco zazpívat. Pak jsme zjistili, že bude úplněk a ona má kostým vodní víly a v autokempu bude plno dětí.

Brankář FK Ústí Zdeněk Zacharda.

V deseti už to bylo těžké, litoval gólman Army Zacharda

Ústí n. L. – Jako lavina se na něj valily útoky soupeře. Gólman Army Zdeněk Zacharda v první půli s Ostravou dvakrát inkasoval, ale nebýt jeho zákroků, bylo by rozhodnuto podstatně dříve. Z domácích hráčů byl na hřišti nejlepší.

Ilustrační foto

Při výstupu na Mont Blanc zahynuli tři lidé včetně Slovenky

Chamonix (Francie) - Při výstupu na nejvyšší alpskou horu Mont Blanc ve Francii zahynul 50letý německý průvodce a jeho dvě klientky, 32letá Slovenka a 33letá Britka polského původu. Sdělily to dnes francouzské úřady, podle kterých trojici zabila lavina.

Christoph Harting

Diskař Harting pobouřil Němce chováním při hymně

Rio de Janeiro - Německý diskař Christoph Harting v Riu de Janeiro nejprve nadchl nečekaným olympijským vítězstvím, vzápětí na sebe ale ve své zemi strhl lavinu kritiky chováním při vyhlášení vítězů. Při hymně totiž nepostál, gestikuloval rukama, dělal grimasy nebo i pískal "do rytmu", čímž ve své zemi i v samotné olympijské výpravě vyvolal vlnu pobouření.

Ilustrační foto.

Inkubátor má úspěch. Hlásí se 169 týmů

Brno - Programy Jihomoravského inovačního centra, které provozuje v Brně podnikatelský inkubátor, lákají firmy. Do projektu Starcube pro začínající společnosti se loni hlásilo osmaosmdesát týmů. „Letos jich je takřka dvojnásobek a to z osmačtyřiceti zemí," uvedla manažerka projektu Starcube Hana Šudáková.

Bývalý gólman a nynější trenér Patrick Roy.

Hokejisté Colorada jsou bez trenéra, Roy na svůj post rezignoval

Denver - Někdejší slavný brankář Patrick Roy skončil v NHL jako trenér i viceprezident hokejových operací v klubu Colorado Avalanche. Kouč svou rezignaci zdůvodnil tím, že se příliš liší jeho představy a plány vedení klubu. Roy lavičku svého někdejšího klubu opouští po třech letech.

Ilustrační foto.

Ofenzivní lavina z Ufy řádila. Na sedm gólů stačila jen jedna třetina

Hradec Králové - Bláznivý průběh mělo druhé vystoupení pardubických hokejistů na přípravném turnaji Mountfield Cup. Hráči Dynama vedli nad účastníkem KHL 2:0 a 3:1, ale naděje na výhru jim vzal nevídaný výpadek ve druhém dějství zápasu. V něm Pardubičtí inkasovali sedm branek.

Ilustrační foto

Havlovické Tropical lize zatím vévodí Kostelečtí

Havlovice - Prázdninovou pauzu má momentálně Havlovická Tropical liga v malé kopané. Devítka týmů na podzim stihla právě devět kol, při nichž zůstaly nedohrány pouze souboje Ležáku Česká Skalice proti Kohoutům Studnice.

Ludmila Rakušanová.

Pohledem Lídy Rakušanové: Německo v šoku

„Nedělejte si starosti, jsme v pořádku," telefonovala nám v pátek v podvečer naše dcera z Mnichova. Věděli jsme, že se ten den vydali s rodinou koupit naší čtyřleté vnučce botičky. A že nákupní centrum Olympia patří k jejich oblíbeným. Naštěstí šli ten den nakupovat jinam. Včera nám volala znova a ptala se, jestli jsme takovou lavinu brutality, jaká se teď šíří, už někdy v minulosti zažili. Jestli se to, čeho jsme svědky, dá ještě považovat za „normální", anebo zda jde o zcela nový fenomén.

Kreslený vtip

Urvala se lavina. Koho zasype?

Sovětský masový vrah Josef Stalin měl kdysi prohlásit, že „volby nerozhodují lidé, kteří přijdou odevzdat své hlasy, ale lidé, kteří ty hlasy počítají". Není pochyb o tom, jak to bolševický generalissimus a zlý netvor myslel: Ti, kdož jsou u moci, mají možnost cokoli spočítat tak, jak se jim to hodí. Kde vládne totalitní (komunistický, fašistický, nacistický…) režim, tam jsou volby samozřejmě zbytečné. Přesto i totality rády volby vypisují – aby mohly světu oznámit výsledky, jež byly známy dávno předtím, než se občané vydali k volebním urnám…

Mount Everest. Ilustrační foto.

Mount Everest má letos první dvě oběti, na 30 horolezců omrzlo

Káthmándú -  Na nejvyšší hoře světa Mount Everestu po květnovém zahájení sezony zahynuli už dva horolezci. V pátek zemřel po dosažení vrcholu 35letý Nizozemec, v sobotu pak během sestupu 34letá Australanka. Oba byli členy téže expedice a podle nepálských úřadů podlehli výškové nemoci. Kromě toho podle horské služby během pokusu pokořit Mount Everest utrpělo nejméně 30 lidí vážné omrzliny.

Cesta na Mt. Everest ze základního tábora horolezců

Záchranáři pomohli Slovákům uvízlým na Mount Everestu do bezpečí

Káthmándú, Bratislava - Záchranáři dopravili do bezpečí oba slovenské horolezce, které v pondělí uvěznila lavina ve výšce 7200 metrů při výstupu na Mount Everest. Již v úterý se je podařilo přesunout do níže položeného tábora, odkud dnes odletěli vrtulníkem do nemocnice v Káthmándú. Jeden z mužů má problém s očima, ale celkově jsou podle slovenského portálu Sme oba v pořádku.